2017-10-04 804 views
生日喇!慶生活動離不開食、食、食,第一回大佬請食飯選址「漁之部屋」,唔好意思因爲太開心太多美食實在無閒拍照!記憶食了很多東西都不錯,黑椒牛舌 - 超大超厚故口感十足。燒菠蘿 - 香甜多汁。清酒大蜆必食 - 採用大蜆肉質肥美鮮甜惟獨不夠清酒味。回本重量級雪糕,一人一支 Haagen-Dazs/Movendick, 我就選擇了後者鍾情雲尼拿味毫不吝嗇的刺身,厚切大件鮮甜肥美,Order 源源不絕沒有減料沒飛單,抵讚呢件雙魚戀真係情比金堅,充滿油脂三文魚粒被吞拿魚包圍著,配上菠蘿同食口感過癮!原隻龍蝦及黑松露鮑魚凍食,是按人頭分配,爽甜味美。日式甜點水晶玄子,要伴糖漿同食,質感爽彈。
生日喇!慶生活動離不開食、食、食

記憶食了很多東西都不錯,
黑椒牛舌 - 超大超厚故口感十足。
燒菠蘿 - 香甜多汁。
清酒大蜆必食 - 採用大蜆肉質肥美鮮甜
惟獨不夠清酒味。

刺身

毫不吝嗇的刺身,厚切大件鮮甜肥美
,Order 源源不絕沒有減料沒飛單,抵讚

雙魚卷壽司

凍食龍蝦鮑魚

原隻龍蝦及黑松露鮑魚凍食,是按人頭分配,爽甜味美

日式甜點
水晶玄子,要伴糖漿同食,質感爽彈。
2017-09-29
雙魚卷壽司
凍食龍蝦鮑魚
  • 清酒大蜆
2017-09-24 846 views
講真,平時好少食放題,驚食飽後個肚又會大了一個碼。不過今日老婆突然話想食放題,見好耐無食,就就下佢啦。之前嚟過漁之部屋,抵食夾大件,又好多選擇同好味。早啲食平啲,又健康啲,所以我哋食5:30pm,兩個鐘。嘩,6:00pm就全場爆滿,真係好多人。一開始梗係食魚生先啦,款式又多又新鮮。我就覺得最好食係赤海蝦同三文魚。赤海蝦又爽又彈牙,仲好鮮甜。三文魚,就勁肥美,又厚身,啖啖肉,口感豐富。日式蟹籽沙律真係好好味,青瓜絲好爽口,沙律醬同蟹籽嘅份量都啱啱好,好正。老婆最鍾意食日本粒粒蕃薯,佢真係叫咗好多,粒粒都好甜。焗蟹殼係另一推介,熱辣辣,又好足料。呢到嘅甜品選擇好多,而且細細件,可以食多幾款。總括嚟講,二百幾價錢有咁多選擇,質素又好,真係去邊到搵,下次食放題都會再嚟呢間。

老婆最鍾意食日本粒粒蕃薯,佢真係叫咗好多,粒粒都好甜。

焗蟹殼係另一推介,熱辣辣,又好足料。

呢到嘅甜品選擇好多,而且細細件,可以食多幾款。

2017-09-14
2017-08-28 1212 views
我同好多香港人一樣,都係好中意食放題,貪佢可以食到唔同種類嘅食物,好滿足。呢度放題6:45入座,星期一至四,每人都只係$268咋,唔算貴,星期五六日同公眾假期加多$10。星期一至四仲有買6送1優惠,真係勁抵。牛肉火鍋都係超正呀,湯底香濃,牛肉又好鮮嫩,最正係啲菜,入曬味,真係值得一叫!食放題無理由唔食刺身啦,每樣8塊吖! 我推介大家食牡丹蝦,好膠口,好新鮮,超正。另外,識食一定要食芝士焗蠔,好creamy呀,熱辣辣,隻蠔又好新鮮,好濃蠔味。金菇牛肉卷都係唔錯,夠晒味。

2017-08-23
$268 (Dinner)
2017-08-13 1214 views
周末放工,決定去將軍澳食吓日式嘢,鎖定目標~漁之部屋。細細間日式料理店,午饍時間有好多客人,我哋兩點几嚟到,輕易入座。Lunch時段除咗放題之外,亦有多款set lunch選擇,識食嘅,當然揀人氣丼飯喇~1.蒲燒鰻魚丼: 呢個丼飯,認真大件夾抵食,出面食個鰻魚飯,閒閒地都過百蚊,平極都七、八十蚊喇!呢個丼只須56蚊,就包埋沙律、飲品及雪糕糯米糍,抵到爛!鰻魚肥美,好有魚脂香,令人回味!米飯口感軟熟,可惜醬汁較少。2.雜錦魚生丼: 呢個刺身丼十分豐盛,有鮭魚、拖羅、墨魚、帶子、北寄貝、牡丹蝦、玉子、巨型蟹棒、海膽、鮭魚籽等等!每款刺身仲係鮮甜味美,口感豐富 !78蚊個刺身丼,有齊沙律、味噌湯、飲品及雪糕糯米糍,encore之選!加10蚊有小食~3.黑松露吞拿魚壽司三件: 黑松露味濃郁,吞拿魚味道夠香,肉質厚實,令人無法抗拒!4.廣島炸生蠔兩件: 炸得香脆,生蠔就一般貨色。飲品較差,尤其熱柚子蜜,好少柚子,完全唔甜,似滾水多!橙汁好啲,似果汁先生。本來打算order築地三色火炙丼定,可惜賣晒,下次一定要嚟試試……
周末放工,決定去將軍澳食吓日式嘢,鎖定目標~漁之部屋。
~
1.蒲燒鰻魚丼
: 呢個丼飯,認真大件夾抵食
!鰻魚肥美,好有魚脂香
,令人回味
!米飯口感軟熟,可惜醬汁較少。
蒲燒鰻魚丼

2.雜錦魚生丼
: 呢個刺身丼十分豐盛
!每款刺身仲係鮮甜味美
,口感豐富

雜錦魚生丼

加10蚊有小食~
3.黑松露吞拿魚壽司三件
: 黑松露味濃郁,吞拿魚味道夠香,肉質厚實,令人無法抗拒

黑松露吞拿魚壽司

4.廣島炸生蠔兩件
: 炸得香脆,生蠔就一般貨色。
廣島炸生蠔

飲品較差,尤其熱柚子蜜,好少柚子
,完全唔甜,似滾水多
!橙汁好啲,似果汁先生。
熱柚子蜜+橙汁

本來打算order築地三色火炙丼定,可惜賣晒
,下次一定要嚟試試……
2017-08-12
$84.5 (Lunch)
蒲燒鰻魚丼
雜錦魚生丼
黑松露吞拿魚壽司
2017-08-10 841 views
朋友啱啱新居入伙,嚟到將軍澳House warming。打完麻雀就梗係拍下Patpat,落樓下食,可以繼續大食四方! 行咗一陣都唔知食咩,見到漁之部屋,有放題食,好似幾吸引喎。又咁啱係平日,唔洗等好耐,可以入去食餐勁。😀😀😀前菜就梗係食螺肉,開開胃先啦!螺肉夠凍,又彈牙又入味!正!👏👏食放題無理由唔食刺身嘅!真係好新鮮呀,仲好肥美!😻😻食完刺身,食返啲熱嘢先。呢到嘅炸物都唔錯,新鮮炸起,熱辣辣㗎,脆漿又唔會太厚,好香脆。隻雞翼都好味呀!🙊🙊 另外,牛舌好有驚喜,真係好大塊,認真厚切。燒得啱啱,唔會太老,加埋上面嘅黑椒,真係好好味呀!👅👅最後,甜品都有很多選擇,最大嘅驚喜係,有我最.....鍾.....意....嘅Movenpick!!😘😘

放題無理由唔食刺身嘅!真係好新鮮呀,仲好肥美!😻😻

2017-08-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2017-08-01 906 views
上星期訂了晚上七時用膳,一入餐廳已察覺侍應木無表情。滿心期待有質素的食物,但部分食物等了一個半小時才到,另一部分漏單。將落單紙交給侍應要等數分鐘,侍應通常詐看不見。問侍應拿筆order 食物也等了10分鐘,又要再問過。站在門口的接待員態度最差,黑面又只站在門口看手機。整晚就是等食物出來,最快到的只是飲料。魚生熟食味道不錯,但沒有order 的食物又被帶來,不知是否整多了就隨意給客人。這間服務質素真令人失望,再沒下次。

這間服務質素真令人失望,再沒下次。
2017-07-27
小弟的生日飯局陸續有來,今晚就和家人在住所附近的日式放題餐廳慶祝,這裏已來了幾次,選擇原因一來在住所附近貪其方便,二來食物和服務不錯,所以今次也來這裡食。除了一般的刺身、壽司及燒物等選擇外,我就鍾意其炸榴槤,size不大,一粒一口,外脆內裡充斥榴槤香,是我心水之選❤。除了食物,逢生日者就有一件芝士蛋糕,但我並不是想講這件蛋糕,而係想講他們會關掉全場的燈光(是全場啊!!!),侍應奉上一件插了爉燭的蛋糕,然後不斷播放不同語言的生日歌(📣是不斷的播放! 可能唔記得關掉🤣🤣), 要全場嘅食客同你慶祝生日,我覺得好好笑,不過感覺還是很好的。最後,每位客人也有haagen dazs雪條,而且食不下的話,更可外帶回家呢! !
除了一般的刺身壽司及燒物等選擇外,我就鍾意其炸榴槤,size不大,一粒一口,外脆內裡充斥榴槤香,是我心水之選❤。
! !

炸·榴槤
  • 炸榴槤
拖羅腥而有根,油金應該紅色的部分卻是灰色的,你能想像有幾新鮮?興幸食落唔腥,感謝主。全部燒的肉類如柴皮,牛舌是很厚但好似無燒過就上枱,感覺是全部昨晚燒定然後番熱拿出來,鯖魚聞都腥,真係好失望,沒有下次。侍應面如死灰,夠未?唉。 唯一可以再落單的是左口魚邊壽司,完。

2017-07-03
$248 (Dinner)
2017-06-26 816 views
呢間嘢食過幾次,放題都食過。呢次就寫下佢嘅午餐食評呢個牛肉便當🍱好好食d牛肉好味過吉x家多多聲,全部係瘦但出奇滑,d汁好味,令我驚訝係居然有配三塊厚厚嘅三文魚刺身,十分肥美,好新鮮😍😍👍🏻鰻魚滑蛋撈烏冬,每次黎呢度必食超好食,呢次條鰻魚好似比以前細左,唔緊要,依然好好味,鰻魚肉質非常好,d蛋汁加鰻魚汁好滿足呀!另外仲試左鰻魚飯,冇影到,味道都唔錯,不過冇蛋汁好似普通左d黑松露牡丹蝦吞拿魚丼我本身唔太鍾意食吞拿魚,黑松露都唔太欣賞😂(黑松露有一pat都幾多),所以覺得呢個飯麻麻喇,最想食火炙丼居然賣曬,好sad lo,下次一定要食到🙃極上刺身盛加錢轉左蕎麥冷麵除左吞拿魚我唔太鍾意之外😂其他都好好刺身好新鮮,最鍾意三文魚。其實呢個餐最唔抵食,不過算啦,下次醒目d叫其他,蕎麥冷麵撈上紫菜感覺特別清新。地獄湯叉燒烏冬,個碗超級大個😂跟餐配埋沙律同蘋果汁,其實都幾豐富下。塊叉燒太韌,湯底唔太辣,整體OK。另外試左豬軟骨烏冬,個人認為較出色。.呢度有加一服務費,店員做到手忙腳亂,我認為需要加人手喇,有d店員好似唔太so客人咁。整體而言好滿意,下次再黎會試多d新嘢。其實好難有伏,大家放心。
呢間嘢食過幾次,放題都食過。
呢次就寫下佢嘅午餐食評
汁燒牛肉便當

呢個牛肉便當🍱好好食
鰻魚滑蛋撈烏冬

鰻魚滑蛋撈烏冬,每次黎呢度必食

黑松露牡丹蝦吞拿魚丼

黑松露牡丹蝦吞拿魚丼
極上刺身盛配蕎麥麵

極上刺身
加錢轉左蕎麥冷麵
除左吞拿魚我唔太鍾意之外😂其他都好好
血池地獄手打烏冬

地獄湯叉燒烏冬,個碗超級大個😂
另外試左豬軟骨烏冬,個人認為較出色。

汁燒牛肉便當
鰻魚滑蛋撈烏冬
極上刺身盛配蕎麥麵
血池地獄手打烏冬
2017-06-22 588 views
漁之部屋主要係做放題,但平時中午都會有d 好抵食既lunch set, 今次都唔係我第一次幫襯午市限量定食除左呢個menu, 另外仲有一張超多選擇既lunch menu, 最最最特別既地方係一人加$10 可以任食三文魚壽司,但係今次我無加,所以都無影到築地三色火炙丼定食($56)定食有味噌湯 沙律同甜品,仲包一杯飲品,其實好抵食個三色丼唔錯,面頭有一大塊芝士,d 魚生ok 啦,底下d 飯全部都混有蟹子同玉子,唔會齋食白飯咁dry

午市限量定食

築地三色火炙丼定食($56)

定食有味噌湯 沙律同甜品,仲包一杯飲品,其實好抵食

2017-06-18 491 views
一入店就聽到侍應好熱情咁樣講「23134‼️」(らっしゃいませ)唔講,仲以為自己入咗證券行定係紐約交易所。不過,轉眼入座,懷住興奮嘅心情個侍應好靚仔😍個侍應好靚仔😍個侍應好靚仔😍很重要所以要講三次食放題,最緊要唔好空肚食,所以特登叫咗一熱柚子蜜,暖下肚,提升戰鬥力,然後開行火力進攻刺身!就好似進攻大隻仔侍應一樣。時下興骨膠原,好多日本女明星飲熱飲之前都會加的蛋白質粉、蒟蒻粉、骨膠原粉等等...呢間餐廳都好追近潮流‼️登登!非常特色的白紋伊蚊柚子蜜你無睇錯。為咗增加客人的免疫力,提升蛋白質吸收,餐廳非常用心,引入日本のムシゆず、真係好美味しい都未飲已經有好強嘅飽肚感,之後乜嘢都唔想食,淨係見到杯嘢飲都夠晒飽啦!真係估唔到香港見有咁細心嘅餐廳,為客人嘅身材咁着想,連得飲到特別調製,令到客人唔過分攝取卡路里,認真健康又美味嘅呢!真係值得一讚嫁呢!
一入店就聽到侍應好熱情咁樣講
「23134‼️」(らっしゃいませ)
唔講,仲以為自己入咗證券行定係紐約交易所。
不過,轉眼入座,懷住興奮嘅心情
很重要所以要講三次

呢間餐廳都好追近潮流‼️

登登!

非常特色的白紋伊蚊柚子蜜

你無睇錯。為咗增加客人的免疫力,
提升蛋白質吸收,餐廳非常用心,
引入日本のムシゆず、真係好美味しい

令到客人唔過分攝取卡路里,
認真健康又美味嘅呢!

真係值得一讚嫁呢!
2017-06-18
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Father's Day
  • 恐怖白紋伊蚊柚子蜜
  • 小鮮肉大隻仔師兄
  • 靚仔イケマン侍應
2017-06-13 320 views
今日去將軍澳, 見到有日式放題, comment 好似吾錯, 所以入去一試。 先來一盤海鮮船, 最難得有蟹腳, 重要係任叫, 我食咁多間日式放題未試過。每枱都有的的松露飽魚, 味道吾錯。其他都有燒物, 鍋物等, 坦白講無乜太大特别. 最特別係最後可叫一杯 movenpick 雪糕, 算係最滿意的了。

每枱都有的的松露飽魚, 味道吾錯。

其他都有燒物, 鍋物等, 坦白講無乜太大特别.

2017-05-06
$280 (Dinner)
2017-05-14 897 views
放題不算新鮮事,但將軍澳有放題倒是頗新鮮。價錢比旺角便宜一點,不過食物選擇一樣多。先來一盤刺身拼盤,大路的三文魚、甜蝦、帶子、希靈魚等等基本刺身都有,質素新鮮。數量也足,跟足落單填寫的數量,沒有漏單的情況。海膽不算多,不過軍艦壽司味道不錯,賣相亦精美。熱葷選擇都好多,味道都不錯。左上的羊架入味之餘不騷,每件都大大塊的。右中的串燒沒有特別,算是一般般。不過天婦羅就炸得不錯,蝦天婦羅和蟹柳天婦羅都好食。

刺身拼盤

海膽魚籽軍艦

海膽不算多,不過軍艦壽司味道不錯,賣相亦精美。

刺身拼盤
海膽魚籽軍艦
2017-03-30 2257 views
將軍澳出名全部都係連鎖食店,要搵d特色野都幾難,今次拋低草根姐姐,去左間日式餐廳試一試見到men都幾抵食,$56一個定食,連餐湯,沙律同甜品築地三色火炙丼定 ($56) 個飯上面舖上一片🌿,外加用火🔫燒燒佢,睇落都幾吸引半熟魚生飯😍食落都有好多材料嫁,海膽味道普普通通,不過以呢個價錢嚟講都算交到貨😏三文魚籽唔會腥,而帆立貝就高質少少,加上有燒到熟熟地嘅三文魚同赤身,整體上不錯😋火日黑松露牡丹蝦吞拿魚丼定 ($56)另一個叫左全生嘅組合,壽司飯微暖,可以睇到雖然黑松露得好少,但牡丹蝦都幾新鮮🍤仲大大隻嫁,另一重點嘅吞拿魚就完全無腥味又無乜筋,一碗內有好鬼多片厚切嘅吞拿魚呢太正了!!總結性價比係高嘅👍但跟餐嘅湯好淡呢😯甜品都預左係雪米糍,但係個雪米糍晨早就放係枱面,食個陣都溶哂啦😔呢點可以改善下,不過以價錢同質素嚟講整體上真係好抵食 ✌✌🙌

見到men都幾抵食,$56一個定食,連餐湯,沙律同甜品

築地三色火炙丼定 ($56)

個飯上面舖上一片🌿,外加用火🔫燒燒佢,睇落都幾吸引

築地三色火炙丼定
火日黑松露牡丹蝦吞拿魚丼定 ($56)

太正了!!
火日黑松露牡丹蝦吞拿魚丼定
$56 (Lunch)
築地三色火炙丼定
2017-03-29 2193 views
午市放題228加一, 之前好多食友介紹咗! 我只係講重點 攻略! 刺身壽司同埋爐端燒係一定要食嘅。 刺身唔多講自己睇相, 一般啦!略嫌凍咗啲, 食完唔會想re-order。壽司、爐端燒非常之好食。 必食:海膽壽司、越南虎蝦壽司、帆立貝壽司、 串燒雞軟骨、牛舌、鴨舌, 食到滯就食燒菠蘿! 焗蠔都ok,不過太滞喇。 建議完全唔好食鍋物,費事嘥咗個肚亦都唔好食……芝士年糕非常之有驚喜, 小心流出嚟嘅芝士 令你變孖潤腸甜品可以唔食!到結帳嘅時候會送你雪糕,嗰個就係必食啦! 飲得酒嘅話,可以試下巨峰提子酒放題係食到三點鐘嘅。因為食物上枱比較慢,如果你係可以長時間喺度食嘅話都幾ok。
午市放題228加一, 之前好多食友介紹咗! 我只係講重點
壽司、爐端燒非常之好食。 必食
芝士年糕非常之有驚喜, 小心流出嚟嘅芝士
令你變孖潤腸
2017-03-29
$250 (Lunch)
  • 爐端燒