2019-10-08 744 views
[📍香港篇🇭🇰] 煙肉芝士漢堡、芝士熱狗、中薯條[📍Hong Kong🇭🇰] Bacon Cheeseburger; Cheese Dog; Regular Fries1500卡路里的快樂🤩終於食到喺美國🇺🇸好受歡迎既Five Guys 🤪🤪 先講講呢個雙層煙肉芝士漢堡($95),兩塊juicy漢堡扒,再搭埋塊焦脆既煙肉,絕對唔會硬到紙皮咁,好好食🤗 雖然個麵包被壓得扁扁的,不過真係好好味🥳 包內既配料同醬都可以自己自選👍🏻👍🏻 不過成舊水一個漢堡真係好貴,個人認為已經可以揾間食美國菜餐廳坐低慢慢嘆個包🤷🏻‍♀️熱狗($60)同樣都係可以自己揀料🙊🙊賣相比漢堡包好少少啦🤪 不過條腸都有煎過,腸邊都係脆脆的🥳最正係薯條🍟($50)用花生油炸至酥脆🤗食落真係有花生香味,中意食辣可以叫辣味🌶雖然開左一段時間,不過依然魅力不減,排隊排到出門口,排隊落單等左15分鐘左右吧~再等食物出爐都至少15分鐘🙊 最難係喺餐廳入面揾到位坐低食🥺人山人海😐
[📍香港篇🇭🇰] 煙肉芝士漢堡、芝士熱狗、中薯條
熱狗($60)同樣都係可以自己揀料🙊🙊
賣相比漢堡包好少少啦🤪 不過條腸都有煎過,腸邊都係脆脆的🥳
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2019-10-07 697 views
灣仔一間漢堡包店一開張嘅時候真係好多人食,當然依家都好多啦,除咗本地人之外,都發現有好多旅客嘅蹤影。我哋叫咗兩個套餐。當中包括左雙層芝士嘅漢堡包同埋薯條,薯條係中型的,另外加左汽水一杯兩個人飲。大概都係$30。如果兩個女仔來講其實一個套餐都夠晒,因為我哋食淨左超級多薯條,佢哋薯條嘅份量雖然係中杯,但係佢比到滿寫晒,望落去都係大杯嘅份量好抵食。好多時候漢堡包要即刻食先好食,但係薯條都係同一個道理,當你食完個包之後先食薯條,就已經林晒。但係我覺得漢堡包都一般般,勝在係份量大,但係質素冇乜特色。

Five guys開左咁耐,終於有機會黎試。Five guys嘅位置相當顯眼,鋪頭都幾大,一入去就係排隊買嘢食嘅區域,鋪頭環境好有美國five guys感覺。雖然今日係假日,可能已經過咗熱潮,唔係幾需要排隊。Five guys好嘅地方係可以自己揀配菜同醬汁,汽水都係無限添加。但呢度嘅價錢一啲都唔平,雖然佢份量比較大,overall我都覺得係唔係幾抵食。因為呢度同shake shack比較,價錢唔係係爭好遠,但係shake shack好食d (我巳經覺得香港嘅shake shack唔算好食),味道無乜驚喜,所以我都唔太fancy會想再黎食。汽水無限添加普通size嘅薯條都已經好大份,呢度只係一半左邊係細size,右邊係正常burger size

汽水無限添加

普通size嘅薯條都已經好大份,呢度只係一半

左邊係細size,右邊係正常burger size
2019-10-06 293 views
良心之店 個包好夠味好多汁 邊位窿窿地一句講哂 好食過shake shack 好多..............................
良心之店 個包好夠味
好多汁 邊位窿窿地
一句講哂 好食過shake shack 好多
2019-10-01 641 views
今日專登去灣仔食漢堡包,去之前睇評語都好好,所以就去試下,見menu都係英文,薯條有3個size可以買,不過如果唔係太大食medium都可以喇,花生可以任食,望下街,食下花生感覺都好正,講番個包,即叫即整,熱辣辣,芝士夠多,都唔錯, 汽水無限添飲,所以都好暢快,不過薯條有啲咸,同等候時間都少少長,15分鐘左右,店舖環境舒適,配料可以自由配搭,整體感覺都好好,size比較大份,如果女士們食可能會辛苦啲,
2019-09-30 442 views
灣仔區打工仔無理由無食過five guys geh! 成日都見咁多人話好食,無理由唔試下架啫係咪先 ;) 叫左一個small cheese hamburger (~$80)一個veggie cheese burger (~$50) 最好的係佢可以另外再order其他配料,我勁中意食酸瓜,同mushroom,所以order左  我諗如果冇另外加配料,個veggie burger應該幾dry......small cheese hamburger非常多醬汁,本身肉汁就麻麻啦,不過不失。另外薯條(~$40) ,唔怕辣的,一定要食辣味薯條!好濃好濃!之前食過原味,係非常一般,反而佢個辣薯條幾出眾!最好的係佢可以任refill 野飲同花生。所以薯條同花生幾咸都唔怕哈哈Overall來講,佢的burger都只係算係不過不失的水平,反而個薯條好surprised呀! :>
灣仔區打工仔無理由無食過five guys geh!
成日都見咁多人話好食,無理由唔試下架啫係咪先 ;)

一個veggie cheese burger (~$50)
最好的係佢可以另外再order其他配料,
我勁中意食酸瓜,同mushroom,所以order左

small cheese hamburger非常多醬汁,
本身肉汁就麻麻啦,不過不失。

另外薯條(~$40) ,
唔怕辣的,一定要食辣味薯條!好濃好濃!
之前食過原味,係非常一般,反而佢個辣薯條幾出眾!

最好的係佢可以任refill 野飲同花生。
所以薯條同花生幾咸都唔怕哈哈

反而個薯條好surprised呀! :>
2019-09-28 353 views
呢間漢堡店係灣仔開左一段時間人流開始冇開幕初期咁勁所以就去試下漢堡包可以自己加配蘑菇,青瓜蕃茄等配料叫左little size 其實little都唔細好多汁薯條超好食帶少少薯皮好厚肉外皮脆身好似薯條版既炸薯角相比漢堡包薯條更出色
呢間漢堡店係灣仔開左一段時間
人流開始冇開幕初期咁勁
所以就去試下

漢堡包可以自己加配蘑菇,青瓜蕃茄等配料

叫左little size

好似薯條版既炸薯角
相比漢堡包
薯條更出色
2019-09-27 333 views
人氣漢堡店.新鮮材料,人手精心製作,十分滋味.人龍多,排了30分鐘.美國總統奧巴馬都推介,所以試下.有一大堆可供任吃的花生. 排隊時食.即叫即做的炸薯條十分正.漢堡饀料非常多,麵包熱辣辣非常軟棉,大啖咬落正用料比其他快餐店優勝.
美國總統奧巴馬都推介,所以試下.
漢堡饀料非常多,麵包熱辣辣非常軟棉,大啖咬落正
用料比其他快餐店優勝.
2019-02-19
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
初嚐前任美國總統奧巴馬最愛既漢堡除左即叫即整,堅持人手製作仲可以簡8款口味漢堡另外有15種配料俾我地免費添加,夠曬吸引因為食客多,而且即叫即整關係搵位坐連拎野食,整體需時大概15分鐘左右勝在店內周圍都有花生免費任拎俾我地邊等邊剝邊同朋友吹下水打發時間除左「剝花生」帶來驚喜薯條同樣叫人一試難忘外表炸得香脆,內裡口感軟滑加上新鮮薯仔既甜香難怪薯條售價一啲都唔平啊(細 $40 / 普通$50 / 大$60)重頭戲黎勒!今次簡左「雙層芝士漢堡 +洋蔥蘑菇蕃茄酸瓜」饀料非常澎湃之餘,麵包熱辣辣非常軟棉雖然牛肉略為少肉汁,但有其他配料襯託大啖咬落又互取平衡用料方面的確比其他快餐店優勝不得不提 Five Guys 既奶昔十種口味夠曬多樣化:香草 / 朱古力 / 草莓 / 香蕉 /OREO /  咖啡花生醬 / 海鹽焦糖 / 車厘子 /麥芽牛奶今次試左 花生醬 同埋 海鹽焦糖 兩款口味質感細滑之餘又唔會太甜每款味道非常突出啱曬唔飲汽水既你
初嚐前任美國總統奧巴馬最愛既漢堡
除左即叫即整,堅持人手製作
仲可以簡8款口味漢堡
另外有15種配料俾我地免費添加,夠曬吸引

因為食客多,而且即叫即整關係
搵位坐連拎野食,整體需時大概15分鐘左右
勝在店內周圍都有花生免費任拎
俾我地邊等邊剝邊同朋友吹下水打發時間
除左「剝花生」帶來驚喜
薯條同樣叫人一試難忘
外表炸得香脆,內裡口感軟滑
加上新鮮薯仔既甜香
難怪薯條售價一啲都唔平啊
(細 $40 / 普通$50 / 大$60)
重頭戲黎勒!
今次簡左「雙層芝士漢堡 +洋蔥蘑菇蕃茄酸瓜」
饀料非常澎湃之餘,麵包熱辣辣非常軟棉
雖然牛肉略為少肉汁,但有其他配料襯託
大啖咬落又互取平衡
每款味道非常突出
啱曬唔飲汽水既你
2019-09-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
  • 花生醬奶昔
  • 海鹽焦糖奶昔
美國🇺🇸超級漢堡包🍔店‼️ You guys must try Five Guys👦🏻👦🏻👦🏻👦🏻👦🏻 全球1500間分店😱 全亞洲第一分店‼️<CheeseBurger🍔>呢度既Burger🍔係即叫即做👍🏻 可以根據個人喜好免費選擇1️⃣5️⃣種配料同醬料😳 揀完就喺隔黎睇住👨🏻‍🍳 用最新鮮既食材炮製,非常治癒😍Burger🍔 係5️⃣兄弟既招牌主角🎬 上餐既時候用錫紙包住,已經覺得份量夠曬充足🤤 1個已經差唔多等於金拱門2-3個🙈 打開整個賣相尚算完整,麵包外脆內軟😳 精選既免治牛肉勁厚而且充滿肉汁🥩 芝士🧀仲要有拉絲效果😍<Fries🍟- Cajun Style - Regular>5️⃣兄弟招牌之2️⃣ 薯條🍟同樣都係即叫即炸💥 熱辣辣卜卜脆🔥 屬於厚切類形,揀左要Cajun Style~ Cajun係新奧爾良地區特有既香料🌿 香口惹味,輕微既辣度,非常開胃,忍唔住係咁食係咁食🙈同場加映<自助免費無限任添花生🥜>位置就係喺收銀附近,非常當眼👀 今次可以做個真正既「花生🥜友」喇🤣 花生🥜充滿濃郁花生醬味,放入口就好似食緊花生醬咁樣,又滑又香又脆🤤

<CheeseBurger🍔>

Fries🍟- Cajun Style - Regular

同場加映
<自助免費無限任添花生🥜>
自助免費無限任添花生🥜

$108 (Dinner)
Fries🍟- Cajun Style - Regular
自助免費無限任添花生🥜
  • Cheeseburger
  • 免費花生
  • 薯條
2019-09-25 1088 views
之前聽聞過Five Guys漢堡很好吃,今天跟朋友車子經過就順道停下來吃個快速午餐。平日用膳時間到來,人流挺多,但也不至於排隊等位。進來就看到有任吃花生,可以一路剝花生,一路等候食物,不用餓著肚子等。另外,如果點了他們的汽水飲料,飲完可以無限任添。我點了一個cheese burger ($85)另外可以隨意添加,不另收費,topping及醬汁,我加了Mayo,辣醬,mushroom,lettuce,tomato。朋友點了 Bacon Burger ($85)漢堡很大,用了很長的時間才能把它吃完,第一啖入口芝士味很重,肉汁多,用錫紙包著很好,醬汁較少會滲出外面弄污手。還有一個Regular Size 炸薯條($50)個人覺得味道平平,沒什麼驚喜,但份量很足,薯條滿瀉在紙袋內。一杯Milkshakes ($55)隨意添加味道,我點了chocolate+oreo味,加cream.味道十分濃郁但不會過甜,有oreo餅碎很有咬口。最後,兩人午餐合共$275
平日用膳時間到來,人流挺多,但也不至於排隊等位。

另外,如果點了他們的汽水飲料,飲完可以無限任添。

我點了一個cheese burger ($85)
Cheese  Burger

朋友點了 Bacon Burger ($85)
Bacon  Burger

還有一個Regular Size 炸薯條($50)
Regular  Fries

一杯Milkshakes ($55)
Milkshakes

味道十分濃郁但不會過甜,有oreo餅碎很有咬口。

最後,兩人午餐合共$275

2019-09-25
$137.5 (Lunch)
Cheese  Burger
Bacon  Burger
Milkshakes
2019-09-25 232 views
香港嘅快餐店都係以M同K就龍頭,其他快餐當然要有佢一套去打響名堂‧Five Guys Five Guys 算係香港高價位嘅快餐,但係無阻市民嘅消費意慾,當自己食完佢個炸薯條之後,我都知會再幫襯😎以$55嚟講,呢份薯條足以令1個人飽腹😲首先佢係用粗薯條製作,你可以喺佢open kitchen 睇到佢生鮮炸出嚟,所以我拎上手時都係好辣手,食起嚟固然係特別脆口同惹味啦!
以$55嚟講,呢份薯條足以令1個人飽腹😲
食起嚟固然係特別脆口同惹味啦!
炸薯條
2019-09-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
炸薯條
2019-09-25 269 views
薯條🍟regular $35帶皮原果切薯條,好好味道唔同別的一樣🤔佢有杯裝,但係份量多過隻杯,因爲會滿瀉晒成個袋都係😂產地唔同,所以每次都好有新鮮感cheese burger $85有15種免費配料可以選擇,但係方便就揀左All the way😂佢啲材料真係好足料,個人最鐘意佢啲磨菇同佢啲醬再加左個煙肉,好脆口👍🏼👍🏼另一個我都唔記得係咩名,但係用左bbq醬,其他配料一樣,同埋都係咁好食,你見到啲芝士多到😍😍佢用錫紙包住保溫,仲可以睇佢即時制作,雙重既享受等緊佢整既時候可以嘆住個花生慢慢等😂不過有啲咸,但係汽水係無限任你飲,幾咸都唔怕啦😏😏😏
薯條🍟regular $35

cheese burger $85

2019-09-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • Cheese  Burger
  • 薯條
  • 免費任食花生
2019-09-24 186 views
響灣仔每一次行過都係勁多人既five guys 今晚終於決定試下佢,佢冇套餐,全部散點,花生任食晚上八點半等左大約15分鐘有位。薯條regular - 叫左個中份量既薯條,熱辣辣新鮮炸出黎,外脆內軟,咸度都非常適中,必食推薦👍🏻芝士漢堡-以錫紙包任保溫,方便帶走保持暖度,即煎既牛肉非常厚,配上番茄、青瓜同埋溶芝士,非常飽,女仕門可以兩個人食一個包都夠飽。配上無限refill既氣水,整體黎講因為冇set既關係,味道是OK的,但價錢確實係略貴左一些。
響灣仔每一次行過都係勁多人既five guys
今晚終於決定試下佢,佢冇套餐,全部散點,花生任食
晚上八點半等左大約15分鐘有位。

2019-09-23 201 views
朋友到會議展覽中心聽音樂會。當然要一起先吃飯。朋友想吃Burger,故決定來到這間長龍店一試。這裡的顧客多是外國人,不少更是一家大小而來。不過由於多人,不少顧客都要搭枱。值得一讚是這裡的食客多會自行淸潔枱面。不過,由於這裡職員不多,縱然枱上沒有垃圾,地上卻有不少垃圾,包括食物及花生殼。這次要了一個小的漢堡,也選了大部分的配菜。坦白說,自選配菜是吸引的,不過整體而言,整個漢堡沒有帶來太大驚喜。牛肉較油膩,不是十分出色。薯條份量不少,但不太特別。

薯條份量不少,但不太特別。