很高興可以認識你,五武士。別來無恙嗎?來吧,坐下來,欣賞這夜景享受這些美食吧 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥TEPPANYAKI SET 1480/ppl 是日精選沙律 | 季節前菜 | 料理長一品✨ 三文魚子白蝦他他✨ 燒鯛魚鐵板燒✨ Basil 鮑魚羅勒汁的香味與鮑魚的鮮嫩口感完美結合✨ 蘇格蘭蟶子王還蠻鮮甜的,而且也很細心弄成一小塊。方便進食。✨ 羊肚菌銀鱈魚帶點清甜的味道✨ 熊本A5 厚燒和牛✨ 熊本A5 牛柳三文治這些都是高品質的日本和牛為材料。這些牛肉經過熟練的廚師烹調,肉質鮮嫩多汁,口感非常出色。湯✨ 清湯配有小青檸小青檸的香氣為湯品增添了一絲清新的味道。主菜✨高菜炒飯當炒飯倒上少少清湯,整個味道昇華到另一個層次。甜酸苦辣鹹都有呢~ 甜品✨ 北海道哈蜜瓜🍸 Sakura Martini 🍸 Gin 小豆 Lemon ⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️OpenRice 晚市鐵板燒半價
很高興可以認識你,五武士。
別來無恙嗎?
來吧,坐下來,欣賞這夜景
享受這些美食吧

鐵板燒

✨ Basil 鮑魚

羅勒汁的香味與鮑魚的鮮嫩口感完美結合

✨ 蘇格蘭蟶子王

還蠻鮮甜的,而且也很細心弄成一小塊。
方便進食。

✨ 羊肚菌銀鱈魚
帶點清甜的味道

✨ 熊本A5 厚燒和牛

✨ 熊本A5 牛柳三文治

✨ 清湯
配有小青檸

小青檸的香氣為湯品增添了一絲清新的味道。

主菜

✨高菜炒飯

甜品

✨ 北海道哈蜜瓜

🍸 Sakura Martini

🍸 Gin 小豆 Lemon

⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️

OpenRice 晚市鐵板燒半價
人均$250起|K11 Musea|下午茶|五武士強烈推薦位於K11 Musea樓上的五武士!位處觀賞維港景色的絕佳位置,太絕絕子了!來到餐廳,就是要吃他們的九の春($488 /2人),九宮格的盛宴內,包括了前菜至甜點🍮,美饌配上美景,實在找不到不來餐廳的理由。真心, $488包括二人餐、連兩杯Cocktail🍸,還要是在尖沙咀這個高級的地方,找不到比這裏更好的下午茶選擇。在這個九宮格裏,我特別喜歡焦糖多士和水信玄餅這兩款甜品。焦糖多士烘得脆脆的,上面的焦糖已經變得金黃,播放的一塊就像薄脆一樣,份外開胃!至於水信玄餅,配搭相窗外維港的景色,海天一色,感覺環境相襯。其他鹹點也是不錯吃的哦!有天婦羅炸蝦、和牛腿肉、蕎麥麵等等,肯定會飽肚!而且,這裏環境清幽,服務一流,就算打卡一點也不怕!——————為食分界線——————📍 五武士 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSEA MUSE Edition1樓125號舖人均消費: $250#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites
人均$250起|K11 Musea|下午茶|五武士

強烈推薦位於K11 Musea樓上的五武士!
位處觀賞維港景色的絕佳位置,太絕絕子了!

在這個九宮格裏,我特別喜歡焦糖多士和水信玄餅這兩款甜品

而且,這裏環境清幽,服務一流,就算打卡一點也不怕!

——————為食分界線——————
📍 五武士 (尖沙咀)

人均消費: $250
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-10-05 83 views
前幾天行逛很有品味的尖沙咀 K11 Musea,發現了一餐廳,讓我想起了四十年前的職場往事。這餐廳叫 - 五武士 Five Samurai 是一間主打鐵板燒的日本料理店。讓我想起了四十年前在職場,當時年輕,伙了四位鐵腳的同事,逢星期五必準時收工後,就去當時在中環金門大廈地下的那間清吧掟下飛鏢,喝杯生啤才回家,十年如一日,直到我離職為止。還記得那清吧名字叫 Bull and Bear,不過這店不存在已十多年了。那時我們四人,被公司的其他同事稱我們為週五四武士。太想我們四武士來光顧光顧一下五武士,懷緬一下以往。只可惜,四人中一人已移民,一人已失去聯絡,另一人年紀老邁已深居簡出。無法,唯有今天晚上父女二人,來這裡朝個聖,懷緬一下那些年當武士的身份。五武士餐廳主打鐵板燒和串燒,今晚我們二人揀選了套餐來吃,免卻了選擇的困難。套餐有十二款菜式,打頭陣的是沙律和前菜兩款:田園沙律、三文魚子松葉蟹和白蝦甜蝦他他。微微酸酸色彩繽紛的沙律帶出食慾,兩個前菜也別緻,刺身級的蝦更爽口及新鮮。海鮮共有四款之多,南非鮑魚伴羅勒汁、清蒸金目鯛配海苔汁、羊肚菌銀鱈魚伴洋蔥汁、聖子皇配肉桂雪梨汁。可能最近吃日本刺身帶來

海鮮共有四款之多,南非鮑魚伴羅勒汁、清蒸金目鯛配海苔汁、羊肚菌銀鱈魚伴洋蔥汁、聖子皇配肉桂雪梨汁。可能最近吃日本刺身帶來食客的風險,餐廳改變了策略,供應其他產地的海鮮,但保持著日式的烹調處理,用伴主角的醬汁將各地海鮮提升到日式風味,餐廳這回,不因環境影響,仍保持著應有的水準。
跟著上枱的是鐵板料理,薄燒和牛配香草蕃茄喜馬拉雅山岩鹽、和牛柳三文治。今晚吃的牛肉,絕無投訴可言,皆因選用了熊本A5級數的和牛,入口即溶化,油脂也足夠。和牛三文治經鐵板一燒,香脆得來再溶入和牛的油脂,是一道天堂級的美食。
時令湯品是一道茶壺牛肉湯。
高菜炒飯這餐廳標榜的是沒鹽沒豉油來炒,因為這高菜是一種日本咸香味濃的咸酸菜,自然的咸味也不需再畫龍點睛了,飯炒得都算粒粒分明和香濃撲鼻。
最後上枱是只在夏天才有得吃的日本甜品 - 水信玄餅,再根據日本傳統的吃法,配上黑糖糖漿和黃豆粉共吃。寒天果凍,晶瑩剔透,混上糖漿令甜度適中,店員更提醒黃豆粉的封喉口感要小心慢慢品嚐。
今天,在日本海產入口之限制,換來日本料理店之措手不及,有幸這店的變通頭腦,確是作為武士文化裡應有的打不死精神,五武士,今回我撐你。
2023-09-20
位於尖沙咀K11 MUSEA五武士,主打高級日本料理, 寬敞舒適的用餐環境,可以一邊品味美味下午茶食,一邊欣賞維港的迷人美景。🌟 必試兩人下午茶🌸 九の春 - $488/二人
菜單亮點:
🍃 日式涼拌菠菜 - 清爽嫩滑的菠菜,融合了木魚絲的香氣。
🍤 白蝦他他 - 半透明的白蝦刺身,口感脆爽,搭配爆汁三文魚籽。
🍄 冬菇青椒天婦羅 - 香脆可口的天婦羅,包裹著冬菇和青椒,清甜多汁。
🍜 蕎麥麵 - 冰涼滑順的蕎麥麵,清爽不膩口。
🥩 和牛腿肉 - 細嫩多汁的和牛腿肉,搭配蔥絲和香甜的日式醬油,蘿蔔蓉增添綿密口感。
🍤 炸蝦天婦羅 - 海蝦炸至金黃酥脆,鮮甜美味。
🍡 白玉丸子 - 香氣四溢的煙煙韌韌小丸子,搭配十勝紅豆的香甜。
🍮 水信玄餅 - 晶瑩剔透的寒天果凍,滑溜口感,配以黑糖和黃豆粉,美味無比。
🍞 焦糖多士 - 金黃酥脆的多士,蘸上香甜焦糖,美味絕倫。兩杯特調雞尾酒搭配
🌟 必試兩人下午茶🌸 九の春 - $488/二人

菜單亮點:

🍃 日式涼拌菠菜 - 清爽嫩滑的菠菜,融合了木魚絲的香氣。

🍜 蕎麥麵 - 冰涼滑順的蕎麥麵,清爽不膩口。

🍤 炸蝦天婦羅 - 海蝦炸至金黃酥脆,鮮甜美味。

🍞 焦糖多士 - 金黃酥脆的多士,蘸上香甜焦糖,美味絕倫。
兩杯特調雞尾酒搭配
2023-09-23
最近去了位於尖沙咀𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐔𝐒𝐄𝐀的五武士 享用下午茶☕️這家餐廳主打鐵板燒、串燒和精緻的和食~🎎餐廳以武士為主題,環境十分寬敞舒適充滿了日系的設計感,十分型格🩶而且有窗邊的位置,能一邊用餐一邊欣賞維港一帶的海景🐳《九の春》 ($𝟒𝟖𝟖/ 𝟐𝐩𝐩.)/包特調飲品兩杯/這個套餐分了前菜|主食|甜品各有三款💞均放在了一個九宮格的木盒內賣相看起來非常別致🍱❍日式涼拌菠菜菠菜鮮嫩爽口,十分清爽🌱還加添了一些木魚絲,充滿日式風味❍白蝦他他🧡半透明的白蝦刺身非常爽嫩飽滿加上有爆汁超鮮甜的三文魚籽點綴其中讓口感更豐富,好🈵️足💯❍梅酒漬車厘茄車厘茄以梅酒漬製而成,帶有微酸的味道與車厘茄本身的清脆口感相得益彰😎❍蕎麥麵冰涼爽滑的蕎麥麵,入口帶一絲絲的涼意非常適合夏天享用,好消暑的感覺🧊❍和牛腿肉和牛腿肉充滿牛脂香,口感極為嫩滑🐄肉片包裹著清爽香氣撲鼻的蔥絲🤍🥹經過烹調後淋上香甜的日式醬油🫶🏻再搭配稍微綿密的蘿蔔蓉,整體配搭超正!❍炸蝦天婦羅超有驚喜!海蝦超級新鮮,口感爽滑彈牙❤️‍🔥炸粉一點也不厚,每啖都是厚實的蝦肉~配上醬汁超惹味🍤🍤❍白玉丸子🍡白玉丸子小巧可愛,口感煙煙韌韌每一口咬下去,都能品味到米

這家餐廳主打鐵板燒、串燒和精緻的和食~🎎

餐廳以武士為主題,環境十分寬敞舒適
充滿了日系的設計感,十分型格🩶
而且有窗邊的位置,能一邊用餐一邊欣賞維港一帶的海景🐳

《九の春》 ($𝟒𝟖𝟖/ 𝟐𝐩𝐩.)
/包特調飲品兩杯/

這個套餐分了前菜|主食|甜品各有三款💞
均放在了一個九宮格的木盒內
賣相看起來非常別致🍱

❍日式涼拌菠菜

菠菜鮮嫩爽口,十分清爽🌱
還加添了一些木魚絲,充滿日式風味

❍白蝦他他

🧡半透明的白蝦刺身非常爽嫩飽滿
加上有爆汁超鮮甜的三文魚籽點綴其中
讓口感更豐富,好🈵️足💯

❍梅酒漬車厘茄

車厘茄以梅酒漬製而成,帶有微酸的味道
與車厘茄本身的清脆口感相得益彰😎

❍蕎麥麵

冰涼爽滑的蕎麥麵,入口帶一絲絲的涼意
非常適合夏天享用,好消暑的感覺🧊

❍和牛腿肉

和牛腿肉充滿牛脂香,口感極為嫩滑🐄
肉片包裹著清爽香氣撲鼻的蔥絲🤍
🥹經過烹調後淋上香甜的日式醬油🫶🏻
再搭配稍微綿密的蘿蔔蓉,整體配搭超正!

❍炸蝦天婦羅

超有驚喜!海蝦超級新鮮,口感爽滑彈牙❤️‍🔥
炸粉一點也不厚,每啖都是厚實的蝦肉~
配上醬汁超惹味🍤🍤

❍白玉丸子

🍡白玉丸子小巧可愛,口感煙煙韌韌
每一口咬下去,都能品味到米粉的綿密口感
搭配上香甜綿糯的十勝紅豆🫘
帶來了絕美的甜度,讓人回味無窮

❍焦糖多士

金黃酥脆的多士,賣相好吸引🍞
😋啖啖香脆焦糖,又不會過於甜膩

❍水信玄餅

晶瑩剔透的寒天果凍,口感水嫩滑溜🥰
搭配上黑糖和黃豆粉的組合,帶來了幸福的味道
讓人沉浸其中,享受甜點的美好🤤🤤

❍𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚

清淡的綠茶作𝐛𝐚𝐬𝐞🍵
加入了酸酸甜甜的柚子汁和柚子蜜糖
綠茶的淡雅與柚子的鮮明風味相融合
整體味道非常清新~💛

❍𝐒𝐚𝐤𝐮𝐫𝐚 𝐒𝐨𝐮𝐫

調酒帶有櫻花香和微微柑橘的風味🌸
入口酸甜,帶微醺🥴

整體而言,餐廳的環境舒適,裝潢有心思🩷
👀窗邊還能欣賞到美麗的維港景色
食物質素唔錯,可惜份量偏小🤣
但間中享受一下也不錯唷👍🏻

📍 五武士 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟏/𝟓

#eatwithkeikei # 五武士
#sweetiedaily_tst
  • 九の春
2023-09-26 90 views
限時半價優惠‼️海鮮主題鐵板燒! 蘇格蘭蟶子王好高質!好好食😍👍🏻南非鮑魚、牛柳三文治都幾正🤤秋刀魚天婦羅比較特別!🤍鍾意食水信玄餅是日精選沙律季節前菜旬之精選 ,白蝦他他料理長一品,秋刀魚天婦羅配南瓜天婦羅海鮮三款- 南非鮑魚配香草羅勒汁- 羊肚菌汁煮銀鱈魚- 蘇格蘭蟶子王< 熊本A5和王>和牛厚燒,配蕃茄蒜蓉汁、岩鹽< 熊本A5和王>牛柳三文治牛肉湯高菜炒飯水信玄餅 廚師長發板海鮮鐵板燒 每位$1880(原價)現時有限時半價優惠!🍸飲品:Baby dragon $78Sakura martini $118
限時半價優惠‼️

海鮮主題鐵板燒!
蘇格蘭蟶子王好高質!好好食😍👍🏻
南非鮑魚、牛柳三文治都幾正🤤
秋刀魚天婦羅比較特別!
🤍鍾意食水信玄餅

是日精選沙律

季節前菜
旬之精選 ,白蝦他他

料理長一品,秋刀魚天婦羅配南瓜天婦羅

海鮮三款

< 熊本A5和王>牛柳三文治

牛肉湯

高菜炒飯

水信玄餅

廚師長發板海鮮鐵板燒 每位$1880(原價)
現時有限時半價優惠!

🍸飲品:
Baby dragon $78
Sakura martini $118
2023-09-23 143 views
-五武士呢排做緊晚市鐵板燒套餐半價(openrice book) 都唔錯。三文魚子松葉蟹同白蝦甜蝦他他作為前菜都幾refreshing! 南非鮑魚伴羅勒汁夠晒爽口,而且羅勒汁同海鮮都幾夾!金目鯛清清地海苔汁就唔會搶走魚嘅鮮味。銀雪魚配羊肚菌汁,銀鱈魚煎得香脆,加埋羊肚菌汁就無平時嗰種油膩。聖子皇厚肉有咬口,配肉桂雪梨汁都幾新穎!薄燒和牛配香草蕃茄醬同喜馬拉雅山岩鹽,油脂好豐富,而且入口即溶,配埋啲醬汁一齊食都幾驚喜!和牛三文治炸得岩岩好,外脆內嫩又唔會話過熟,岩岩好,配埋脆身嘅麵包一齊食,真係無得彈!湯品都幾出色,清甜,加啲青檸汁一齊飲又係另一番風味!高菜炒飯無額外的調味,只靠高菜嘅鹹香到配埋啲魚仔一齊炒到好乾身,都幾惹味!水信元餅配日本黑糖同黃豆粉,黑糖汁好rich,呢個甜品唔係話太Heavy都幾好!

• 水信玄餅
  • 炒飯
2023-09-16 2104 views
這間高級日式餐廳位於尖沙咀的K11 MUSEA,主打鐵板燒、串燒及精緻的和食,利用不同的日本元素創作出嶄新的餐飲體驗。店內環境寬敞舒適,設計型格,窗邊能欣賞到維港一帶美景。星期一至日設有下午茶,分為一人或二人套餐。九の春 - $488/二人包雞尾酒兩杯日式涼拌菠菜鮮嫩的菠菜好清爽,有少少木魚絲。白蝦他他半透明的白蝦刺身爽脆鮮甜,更有爆汁的三文魚籽。冬菇青椒天婦羅香酥鬆脆的天婦羅,分別包著冬菇及青椒兩款蔬菜,清甜又多汁。蕎麥麵冰涼爽滑的蕎麥麵,清爽而不膩。和牛腿肉自家製招牌菜之一,纖細軟嫩的和牛腿肉富牛脂白,包著清爽的蔥絲,香甜的日式醬油有少少綿密的蘿蔔蓉。炸蝦天婦羅爽滑彈牙的海蝦好鮮甜。白玉丸子煙煙韌韌的小丸子富米香,淋上香甜綿糯的十勝紅豆。水信玄餅晶瑩剔透的寒天果凍,有著水嫩嫩的滑溜感,加上黑糖和黃豆粉,好惹味。焦糖多士金黃酥脆的多士毫不油膩,蘸滿香甜的焦糖。Baby Dragon紅色火龍果為基底,細軟多汁且甜度高,更有陣陣淡雅的玫瑰花香及蘋果清香,加上梳打水好清爽。Yuzu Honey Green Tea 鮮爽的綠茶基底,有酸酸甜甜的柚子汁和柚子蜜糖。

星期一至日設有下午茶,分為一人或二人套餐。
九の春
九の春

九の春 - $488/二人
包雞尾酒兩杯
日式涼拌菠菜

日式涼拌菠菜
鮮嫩的菠菜好清爽,有少少木魚絲。
白蝦他他

白蝦他他
半透明的白蝦刺身爽脆鮮甜,更有爆汁的三文魚籽。
冬菇青椒天婦羅

冬菇青椒天婦羅
香酥鬆脆的天婦羅,分別包著冬菇及青椒兩款蔬菜,清甜又多汁。
蕎麥麵

蕎麥麵
冰涼爽滑的蕎麥麵,清爽而不膩。
和牛腿肉

和牛腿肉
炸蝦天婦羅

炸蝦天婦羅
爽滑彈牙的海蝦好鮮甜。
白玉丸子

白玉丸子
煙煙韌韌的小丸子富米香,淋上香甜綿糯的十勝紅豆。

焦糖多士

焦糖多士
金黃酥脆的多士毫不油膩,蘸滿香甜的焦糖。
Baby Dragon & Yuzu Honey Green Tea
Baby Dragon

Baby Dragon
Yuzu Honey Green Tea

Yuzu Honey Green Tea
鮮爽的綠茶基底,有酸酸甜甜的柚子汁和柚子蜜糖。
2023-09-16
Type of Meal
Tea
2023-09-15 68 views
近排返工壓力有啲大,趁有假放即刻出黎食返餐好嘅💆🏻‍♀️ 今日去左K11 Musea嘅 fivesamurai ,本身以為佢地淨係有得食鐵板燒,但原來都有提供日式嘅下午茶架😙 裡面嘅裝修以武士為靈感,四周都佈滿和風擺設🇯🇵 今次安排左我地坐落地玻璃窗邊,可以欣賞維多利亞港嘅美景,真係好寫意🫶🏼Five Samurai in K11 not only offers teppanyaki, but they also do afternoon tea! You get to sit by the window and watch the view of Victoria Harbour while enjoying your meal. 九の春 $488/2人September’s Spring 呢到提供1人同2人餐,所以就算想自己一個過黎享受啲me time都得架😎 呢個下午茶有別於其他嘅三層架,佢地用左九宮格嘅木盒裝住,望落特別精緻🩵 呢個套餐亦包每人一杯雞尾酒/無酒精雞尾酒,由駐場嘅調酒師獻上🥂They offer 1 or 2 ppl options, and this price

九の春 $488/2人
September’s Spring
They offer 1 or 2 ppl options, and this price includes a 9 square tea set and one cocktail/mocktail per person.

· 第一層 ·
First Layer
日式菠菜一啲澀味都無,加左啲醬油同木魚花,簡單又清爽🥬
Japanese Spinach was topped with bonito flakes and shoyu. Simple but flavourful.
白蝦同甜蝦混為一體嘅他他食得出兩種口感🦐 配上三文魚籽同青瓜層次感十足
This tartar was made with two types of shrimp, salmon roe and cucumbers.
汁燒冬菇同小青椒煮得好入味,醬汁鹹甜適中😉
Grilled shiitake mushroom and peppers was so juicy, tastes a bit like sukiyaki sauce.

· 第二層 ·
Second Layer
蕎麥冷麵雖然無咩特別,但喺炎炎夏日食真係特別清涼🍜
The Cold Soba isn’t that special, but nice to have on a hot day.
和牛腿肉質感非常軟嫩,幾乎入口即溶😍 肉香同油膩感都好充足,中間嘅京蔥有助減低油膩感🥩
Wagyu beef was wrapped around scallion, which was so tender and melted in my mouth.
煎蠔都算大隻,海水嘅鹹香味濃厚,唔會有任何腥味🦪
The oyster was plump, with the taste of the ocean.

· 第三層 ·
Third layer
白玉丸子口感煙煙靱靱🍡 配埋甜蜜嘅十勝紅豆一流🫘
Shiratama Mochi was chewy, which paired well with the sweet red beans.
水玄餅望落晶瑩剔透好可愛😜 本身無乜味,只有爽彈嘅口感,夾埋黃豆粉同蘸上黑糖漿就啱啱好啦👍🏼
Raindrop Cake was bouncy and tasted nice with black sugar syrup and soybean powder.
朱古力脆餅帶有微苦嘅喉韻,同雪糕有一天一苦嘅效果🍫
The chocolate bar and ice cream created a nice sweet and bitter balance.

呢個價錢包埋兩杯野飲,我地就叫做一杯柚子蜜糖綠茶同一杯調酒師特製嘅mocktail🍹 用左橙汁、蘋果汁、玫瑰糖漿同埋薄荷,飲落酸酸甜甜好開胃🥳
We got two mocktails made from the bartender. One was made with honey, yuzu and green tea, and the other made with orange and apple juice, rose syrup and mint.
2023-08-15 223 views
早幾個月前黎食過一次鐵板燒都好食,同埋貪佢食得鐵板燒之餘可以傾下計唔駛一定要對住個爐,所以先黎多次。不過今次真係麻麻地,燒出黎完全唔香,就連燒和牛都唔香,不會再來了,失望浪費時間。
2023-08-15
$550 (Lunch)
2023-08-15 139 views
晚上嚟左K11呢間日式鐵板燒個View好正可收望到尖東海景先嗌左兩杯Mocktail一杯係柚子蜂蜜綠茶另一杯係V Punch入面有柚子、菠蘿、蜜瓜兩杯味道都幾Refreshing前菜係鮮帶子沙律沙律菜新鮮而細細粒嘅鮮帶子幾甜燒鮑魚切左粒,食落好方便食落都幾爽口彈牙燒帶子好大粒,表面煎封到金黃色中間仲Keep到幾Juicy燒大蝦配左蝦膏醬,味道濃郁燒豬肉包左啲蔬菜,食落油脂幾香口高菜炒飯炒得乾身,味道辣辣地最後甜品係水信玄餅,滿足!
晚上嚟左K11呢間日式鐵板燒
個View好正可收望到尖東海景
先嗌左兩杯Mocktail
一杯係柚子蜂蜜綠茶
另一杯係V Punch
入面有柚子、菠蘿、蜜瓜
兩杯味道都幾Refreshing
前菜係鮮帶子沙律
沙律菜新鮮而細細粒嘅鮮帶子幾甜
燒鮑魚切左粒,食落好方便
食落都幾爽口彈牙
燒帶子好大粒,表面煎封到金黃色
中間仲Keep到幾Juicy
燒大蝦配左蝦膏醬,味道濃郁
燒豬肉包左啲蔬菜,食落油脂幾香口
高菜炒飯炒得乾身,味道辣辣地
最後甜品係水信玄餅,滿足!
燒大蝦
Dinner
燒大蝦
燒帶子
V  Punch
周末假期梗要嘆個high tea chill下先似番holiday 啦!朋友係呢度網訂座預付$428傳統西式三層架滿足唔到嘅可以一試 k11 muses 嘅五武士日式料理「九の春」TEA SET 餐廳大部分位置都能飽覽海景精緻靚景日式料理下午茶套餐先付•APPETIZER:醬油漬雜錦刺身粒味付菠菜凍蕎麥麵口感清爽~~燒• KUSHIYAKI:日本青椒仔醬油燒雞肉大蔥醬汁惹味,雞肉好嫩滑!和牛後腿肉卷有牛味幾juicy甜• SWEET:法式多士十勝紅豆白玉丸子 白玉好Q彈,紅豆唔會過甜水信玄餅好香嘅黑糖味,作最後嘅完美句號很不錯!雞尾酒COCKTAIL:Momo highball (Peach, whisky, lemon, soda)Sakura martini 櫻花gin 酒包埋兩杯雞尾酒又有海景覺得都抵食!

朋友係呢度網訂座預付$428

傳統西式三層架滿足唔到嘅可以一試 k11 muses 嘅

五武士日式料理「九の春」TEA SET
餐廳大部分位置都能飽覽海景

精緻靚景日式料理下午茶套餐

先付•APPETIZER:
醬油漬雜錦刺身
味付菠菜

凍蕎麥麵口感清爽~~

燒• KUSHIYAKI:
日本青椒仔

醬油燒雞肉大蔥
醬汁惹味,雞肉好嫩滑!

和牛後腿肉卷
有牛味幾juicy

甜• SWEET:
法式多士

十勝紅豆白玉丸子 白玉好Q彈,紅豆唔會過甜

水信玄餅好香嘅黑糖味,作最後嘅完美句號很不錯!

雞尾酒COCKTAIL:

Momo highball
(Peach, whisky, lemon, soda)

Sakura martini
櫻花gin 酒

包埋兩杯雞尾酒又有海景覺得都抵食!
2023-07-30
$250 (Tea)
Remark : 大家都知道我好少寫食評 / 但係又好嘴刁 😋 (坐我隔離嗰個更加係😩) , 但係今次我不得不讚  1) 帶多一個朋友去食有折頭 / 帶多幾個去更加有驚喜 🤗2) 食材超級新鮮 (嗰隻鮑魚爭啲真係自己走咗去) 🤣🤛3) 好食有水準4) 師傅好專業 / 亦都識得搞氣氛 (坐我隔離嗰個好平時好少笑容 , 今次到笑出嚟😂)5) 你好彩的話撞到靚女負責人 , 仲識幫你揀靚酒 🤤😘地點靚服務好, 好耐未食過咁輕鬆, 亦都嘅好享受一餐☺️😊 PS: 佢哋亦都有其他日本菜同埋串燒食 🤤
1) 帶多一個朋友去食有折頭 / 帶多幾個去更加有驚喜 🤗
2) 食材超級新鮮 (嗰隻鮑魚爭啲真係自己走咗去) 🤣🤛
3) 好食有水準
5) 你好彩的話撞到靚女負責人 , 仲識幫你揀靚酒 🤤😘
地點靚服務好, 好耐未食過咁輕鬆, 亦都嘅好享受一餐☺️😊
PS: 佢哋亦都有其他日本菜同埋串燒食 🤤
2023-08-05
Celebration
Birthday
  • 鐵板燒 omakase
2023-08-02 93 views
近來K11 MUSEA已成為尖沙咀必到之景點,其獨特的藝術氣息吸引很多人來觀光和購物,而同時它也有很多精緻又高級的餐廳,其中有海景餐廳五武士。步入餐廳,看到牆上五武士貼畫感覺就像置身於江戶武士時代。餐廳裝飾優雅而舒適,佈置簡潔而雅致。餐廳內空間寛敞,門口設長形吧枱,再走進去我們被安排坐高身桌子,望著維港景色,一邊享受美食。南非活鮑魚配海膽忌廉汁$258在臨海餐廳食用海鮮,總是讓我覺得很放鬆,碟上的鮑魚被一些泡沫半遮蓋,帶點神秘感,原來泡沫是熱情果無花果打成的泡,輕盈帶些微果香,而鮑魚已切成粒,方便和朋友分享,它的肉質鮮嫩彈牙,底下附上海膽忌廉汁,可隨個人口味沾上,更覺香濃可口,伴碟的橙色點點是甘筍汁,也可利用它作調味,感覺天然。車海老伴蝦膏牛奶多士$258車海老造型特別,感覺像要飛起來,同樣的加上熱情果無花果泡沫,大大隻的彈牙厚肉車海老,鮮甜美味,酥脆多士搭上濃香惹味的蝦膏醬汁,鮮香濃郁滋味。煎北海道產銀鱈魚$280銀鱈魚煎到表面金黃,外層帶點焦脆,廚師控制的火喉恰到好處。銀鱈魚肉實鮮美幼滑,啖啖肉無骨,旁邊長得很美像假的紅色果子,原來是真的可以吃,酸酸甜甜的味道。薄燒美國prime牛

南非活鮑魚配海膽忌廉汁$258

車海老伴蝦膏牛奶多士$258

煎北海道產銀鱈魚$280

薄燒美國prime牛$280
美國prime牛是最高級別質量評級的牛肉,肉質與脂肪的分佈最為完美,油花有如大理石花紋,而經過煎香的薄牛肉包著蔥粒,香氣撲鼻而有入口即溶之感,個人覺得調味而足夠,用不著旁邊的喜馬拉亞鹽。

高菜炒飯$158
高菜炒飯是地道的福岡名物菜式,沒有油及鹽作調味,我們都很好奇,是否用水來炒? 高菜的香氣十足,帶點甜酸開胃,炒飯粒粒分明,加上洋蔥甘筍芝麻等,雖沒有蛋味道也很夠。

Sakura martini $78 Shiso-groni $78
美景美食相伴,怎能沒有酒? 店員推介兩款特調飲品給我們,Sakura martini有淡淡櫻花幽香,入口香氣很重帶甜,Shiso-groni則有濃濃的紫蘇味,感覺酒味比較香醇。

雪糕冧酒
平凡的雲尼拿雪糕加上朱古力味的透明SelvaKey Rum冧酒,立即提升變了premium級的享受,亦都呼應了醉人的維港夜景。
2023-07-30 94 views
中意四圍食下午茶嘅我,最近見到尖沙咀K11 musea嘅哩間五武士推出咗和風下午茶,以九宮格呈現,面朝維多利亞港,一邊欣賞美景,一邊享受美食,每張枱面還有一個鳥居作裝飾,打卡真係一流!▶️九の春下午茶($488/2人)唔好睇少九宮格分量唔算多,但已經包含先付、燒物、慢煮、炸物及甜點幾款,餐廳會因應當日最新鮮嘅食材調整內容。✨油漬菠菜✨三文魚籽伴青瓜粒吞拿魚他他✨燒日本青椒及蘑菇✨冷蕎麥麵✨燒牛肉日本水菜卷✨日本大蔥燒雞粒✨紅豆白玉丸子✨蜜糖脆多士✨水信玄餅今日嘅每款食物都冇失望,食完吾會太飽肚之餘,味道配搭非常豐富,每小碟都有唔同嘅口感同風味,整體搭配非常平衡。其中我最中意當然系有顏值有實力嘅水信玄餅,晶瑩剔透好似水晶球咁,食之前沾上黃豆粉,入口清涼甜美,相信冇任何女仔可以抵抗。吞拿魚他他亦十分出色,吞拿魚切至細粒,浸漬入味,食得出吞拿魚肉嘅新鮮,再配上底層嘅青瓜粒,面層系香口嘅三文魚籽,清新得嚟又美味。每個下午茶餐還配兩杯飲品,可以選擇啤酒、cocktail及mocktail。啤酒系本地手工少爺啤,相信中意飲啤酒嘅人一定識,出名創新口味,又可以突出啤酒本身嘅特性。✨Samuri Pli

▶️九の春下午茶($488/2人)
✨油漬菠菜
✨紅豆白玉丸子
✨蜜糖脆多士
✨水信玄餅

✨Samuri Plinser
突出日本青椒嘅風味,吾辣但係香氣十足,非常特別!
✨V-Punch
哩杯mocktail有多種水果風味,不過味道偏淡,有提升空間。