2021-11-25 258 views
去得何文田都唔知開心定唔開心,因為🐶要睇醫生🩺。不過今次只是檢查,所以去安心用餐🍴。找到呢間咖啡店☕️,門外有三張枱,可以同狗狗🐶一齊食,仲有狗車可以坐,而且更有寵物🅱️餐供應,齊齊開心用餐🐶———————————————————————————🍽吉烈池魚🐠鰹魚湯烏冬🍜💬感覺又幾唔錯,池魚炸得好脆口,無乜油膩感,配埋烏冬都好滿意😌.🍽軟殼蟹🦀滑蛋三文治🍞💬原隻蟹夾喺中間,好有誠意,滑蛋多汁,滲入麵包之中,啖啖都充滿濃郁味道😌.🍽寵物餐🐶💬有好多沙律菜🥗、藍莓🫐、蕃茄仔🍅,仲有三件雞肉壽司🍣,小狗都可以安心食用🐶
———————————————————————————
🍽吉烈池魚🐠鰹魚湯烏冬🍜
🍽軟殼蟹🦀滑蛋三文治🍞
🍽寵物餐🐶
2021-11-09 248 views
昨晚喝了酒,胃有點不適。平常很喜歡在這裡吃吉列豬扒烏冬。雖然做到很精美,但今日因自己的胃口問題未能完成。平常我一定會吃完😊 剛剛跟年輕短髮女店員說,想喝些可以解酒的飲品。店員便推介了這焙茶給我。真的得暖胃。她奉上焙茶的時候,還特地提我喝完這壺還可以幫我加熱水。真的好細心呀💕 令我心頭一暖❤️

2021-11-09
$130 (Breakfast)
  • 吉列豬扒烏冬
  • 焙茶
- 只供現金交易、配套過時- Pos交易沒收據有可能觸犯法例,要小心- 企門男士服務欠奉及遲鈍,需提升員工訓練,敬語、稱呼、食物上餐介紹等,要重新教導。 - 餐單中英對照,過多括號,睇得辛苦、要找專業人士再處理- 因防疫要求客人自行處理口罩及自用紙巾能理解、但要邀請客人塔台反而無隔板,防疫概念有矛盾。 - 部份桌椅因過矮只適合咖啡擺枱,不適合用膳,客人用餐十分狼狽,食相不雅。 - 食物可以,咖啡出色 如能夠重新定立原則,員工之間加強溝通,轉換角度用客人身份重新審視服務,相信是出色的輕食咖啡店,嘗試尋找酒店業或服務業顧問提供意見。 生意生手,營運者像帶眼罩的嫩馬,只看到直視的目標和營運效果,但欠缺寬闊視野,變得營運食肆提供服務和食物之間的條件失去平衡,需細心處理。
- 只供現金交易、配套過時
- Pos交易沒收據有可能觸犯法例,要小心
- 餐單中英對照,過多括號,睇得辛苦、要找專業人士再處理
- 食物可以,咖啡出色

2021-10-15 278 views
全白工業風cafe好少嚟開何文田呢頭,但發現原來都開左唔少cafe食物:當日叫左龍蝦帶子牛角包同埋海老吉列池魚烏冬。龍蝦帶子牛角包 - 入口好香牛油味幾有驚喜,但略嫌涵料唔算太多😛海老吉列池魚烏冬 - 湯底係幾好幾真實既蝦味,麵身Q彈,而池魚就係一般炸魚柳咁,但有啲多都吞得既碎骨🤣飲品方面:叫左flat white同焙茶最後甜品:叫左不明蛋糕都係焙茶麻糬cheesecake,唔太甜又唔會好漏,好食環境仲pet-pet-friendly (不過就只能outdoor喇)
全白工業風cafe
好少嚟開何文田呢頭,但發現原來都開左唔少cafe

食物:
當日叫左龍蝦帶子牛角包同埋海老吉列池魚烏冬。
飲品方面:叫左flat white同焙茶

呢間以全白色為主的咖啡店,店舖不算好大,但好有空間感,都坐得幾舒適㗎。服務員超友善,有問有答之餘,送餐後不久會問下我夠唔夠食或會唔會太多太飽等等。唯一係呢度食嘢原來有限時90分鐘,店員會在差不多時間時,才提我有這個時限😒上年9月第一次嚟,嗰晚食咗個伯爵茶意式奶凍 (HK$32),感覺茶味香濃不做作,奶凍軟滑口感,值得回味。今次回訪,甜品餐牌上已經更新了,但都係吸引住我,再一次放棄主食,選擇甜品當正餐💛鹹蛋黃芝士蛋糕配芝士雪糕 (HK$80).#中秋限定 蛋糕,價錢貴一啲,但我覺得值得嘅.原粒鹹蛋黃出現在蛋糕裡真係第一次見,估唔到會與芝士蛋糕一齊會是出奇地夾😲.芝士雪糕有啖啖忌廉芝士味,比我想像中好味😋黑糖清酒疏乎厘班戟 (HK$128).一份有4件原味疏乎厘班戟㗎😲.班戟空氣感不錯,又有蛋香.配清酒雪糕一齊食,清酒味出晒嚟🍶.配黑糖醬,也是另一種味道.也可以配煙韌的白玉丸子,真係多重味道😋👍🏻Mocha (HK$42).呢杯其實味道不錯,只是奶泡打得唔夠實淨,冷氣太大風,這樣就起晒泡和冷凍了😒

伯爵茶意式奶凍

鹹蛋黃芝士蛋糕配芝士雪糕 (HK$80)
.#中秋限定 蛋糕,價錢貴一啲,但我覺得值得嘅
.芝士雪糕有啖啖忌廉芝士味,比我想像中好味😋

鹹蛋黃芝士蛋糕配芝士雪糕

黑糖清酒疏乎厘班戟 (HK$128)
.一份有4件原味疏乎厘班戟㗎😲
.班戟空氣感不錯,又有蛋香
.配清酒雪糕一齊食,清酒味出晒嚟🍶
.配黑糖醬,也是另一種味道
.也可以配煙韌的白玉丸子,真係多重味道😋👍🏻

黑糖清酒疏乎厘班戟

Mocha (HK$42)

Mocha
2021-09-22
$250 (Lunch)
伯爵茶意式奶凍
2021-09-23 313 views
⿻⿻ 𝘧𝘪𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘰𝘯𝘦𓏲𓏱𓏭𓏭今次介紹嘅cafe喺何文田 一開嘅時候已經超熱門 每次經過都見到排緊隊 最近嘅weekend去都要等幾張枱 佢地嘅裝修乾淨簡約得嚟幾有特色 水泥長凳、不規則形狀嘅枱、白磚墻同石地面裝飾全部都好靚好IGable 鋪頭唔算好大不過室外都有幾個位 如果遲啲天氣涼爽嘅時候可以試下坐室外 ♪︎♪︎(*´▽︎`*)ノ゙因為食完lunch去所以淨係試咗佢地嘅咖啡同甜品 白色個碟叫富士山 係芝士奶蓋加雲尼拿泡芙 個奶蓋本身夠厚實夠濃鹹香芝士味 炙燒咗個表面更加香 加上雪糕泡芙啱晒夏天 另外仲試咗affogato junior 係抹茶版嘅affogato 熱辣辣嘅抹茶淋上雪糕 飲得出抹茶嘅茶香回甘同時食到香甜嘅雲尼拿雪糕~咖啡方面long black同hand drip都唔錯 𓏲𓏱𓏭𓏭Fujisan $45Affogato Junior $53Americano $37Hand Drip $85
⿻⿻

Affogato Junior $53
Americano $37
Hand Drip $85
2021-09-21 242 views
這間cafe位於何文田,以白色為主調🤍 店內環境清新簡潔,户外的座位亦很適合打卡😌碎蛋沙律配吉列豬扒 (+$5轉了牛角包)吉列豬扒頗大塊,外層炸得幾脆,但肉質有點乾。由於沒有任何醬汁,加上牛角包,食食下都幾dry。碎蛋沙律味道可以,但都係救唔到嗰個𝚍𝚛𝚢的感覺⋯同埋真係幾大份,食到一半已經滯滯地⋯炸軟殼蟹配滑蛋(配日式排包) 賣相幾好,朋友話幾好食🤣🤣🤣清酒雪糕配黑糖漿疏乎厘班戟提議大家食緊正餐就要叫定!! 因為要等30+分鐘。疏乎厘班戟幾𝚏𝚕𝚞𝚏𝚏𝚢,加埋甜度剛好的黑糖漿。估唔清酒雪糕幾好食,微微酒味又唔太甜☺️另外叫左兩杯飲品:凍特級宇治抹茶牛乳同自家製糖漬檸檬紫蘇梳打

碎蛋沙律配吉列豬扒 (+$5轉了牛角包)
碎蛋沙律配吉列豬扒

炸軟殼蟹配滑蛋(配日式排包) 賣相幾好,朋友話幾好食🤣🤣🤣
炸軟殼蟹配滑蛋

碎蛋沙律配吉列豬扒
炸軟殼蟹配滑蛋
2021-09-19 189 views
同事推薦左一間好INS啲人氣咖啡廳,當然約埋一齊過去試試啦。鋪頭唔大,得4張台,不過裝修就好靚,走工業風style,好啱影相打卡。嘢食唔算多,除左咖啡同甜品,只有多士同烏冬可以揀。今次就揀咗三文魚芒果多士同特製檸檬蘇打。三文魚同芒果好夾,多士焗過好脆,一齊食落口味好特別。沙律菜都落左油醋汁,喺fresh。不過分量就未算多,以午餐黎講,食完都未夠飽。特製檸檬蘇打唔算太甜,飲落好清爽。同事啲烏冬都話唔錯,夠彈牙。不過始終是café店,啲台好矮,食烏冬有少少辛苦。最後埋單140港紙,以午餐來講,又真是貴左啲。都明白鋪頭想作高質café店,但是午市都可以比少少優惠,比如叫個烏冬,可以用優惠價加埋杯飲品,相信會有更多客人光顧午市。

2021-09-13
$150 (Lunch)
2021-09-15 199 views
環境不錯,比佢雪白簡潔環境吸引。幾次早上經過見佢都冇客,吸敢入。睇過餐牌,冇分早午晚餐,全日一律same menu. 變相早餐唔平,但入得來都係想enjoy 整體atmosphere. 終於入去一試, 可惜遇上男店員太傲慢態度不好。 由問WiFi密碼送黑面及不耐煩樣子給客, 到order 完早餐付款問有冇八達通或credit card 時佢回應 ‘係咁嫁咁,只收現金’,服務一絕。送餐嘅女店員是正常有禮的。但附近不止佢一間同類型的cafe. 咁樣服務態度,替佢擔心。
環境不錯,比佢雪白簡潔環境吸引。

幾次早上經過見佢都冇客,吸敢入。

送餐嘅女店員是正常有禮的。

2021-09-15
$110 (Breakfast)
  • Dirty
2021-09-09 119 views
🍟好特別嘅cafe🍟#何文田✅超有格調嘅cafe! 全白style好耳目一新(可惜位置真係唔多🥲)✅野食真係好食唔係得個樣!叫左個日式吉列豬扒烏冬,好高質,豬扒炸得鬆化仲食到肉汁,配埋沙律醬好夾!個烏冬湯底都好濃郁✅飲品值得叫,matcha latte面頭有奶蓋🥰抹菜味極濃🥳.📌 Five To One (何文田)何文田勝利道6號地舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #越南菜
🍟好特別嘅cafe🍟#何文田

📌 Five To One (何文田)
何文田勝利道6號地舖
2021-09-06 106 views
難得閒日放假,好開心呀‪‪𐤔𐤔‬‪𐤔 雖然得自己放假,平時wfh嘅我都無理由又留係屋企㗎嘛🥲所以就去咗bookmark咗好耐嘅Five To One食番個brunch🥳試過有一次weekend晏晝黎係多人到食唔到... 但今日唔洗等位yeah.ᐟ.ᐟ.ᐟ 店面裝修係純白色簡約風,感覺好舒服悠閒,而且呢間cafe係pet-friendly。🐿 炸軟殼蟹牛角包配滑蛋 $103望落去普普通通,但食落都幾驚喜!牛角包同軟殼蟹都好脆,又唔會太乾太濕。滑蛋好香蛋味,個包入面加咗沙律醬,酸酸甜甜唔會話好膩。🐿 Iced Matcha Latte $48奶味重,抹茶味唔算好濃。有時出面飲Matcha Latte會飲到啲抹茶粉,但呢杯無呢個情況,好好!人均消費 $100-150

🐿 炸軟殼蟹牛角包配滑蛋 $103

🐿 Iced Matcha Latte $48

人均消費 $100-150
2021-09-04 193 views
星期六約咗速剪(髪)前行過見到新咖啡店,裝修清新簡約,店內亦坐滿人。見感覺良好試吓。大約1:25pm入坐,1:30pm左右點餐。叫咗杯青森系蘋果梳打,軟殼蟹滑蛋包/三文治,諗住叫多杯Expresso tonic (冇),Flat White (冇),咁要Latte啦,有冇soy milk?(冇),咁牛奶啦⋯先發現原來唔係傳統咖啡店。等咗10分鐘見咖啡未到⋯到1:45pm先連埋其他order送上。以為佢等齊飲品食物先上咁細心,望吓其他人又唔係🙄因為約咗兩點速剪,趕快飲咗半杯1:50pm就起行。友人坐低慢慢享用。2:20pm返到咖啡店發現友人唔見咗??原來佢2分鐘前因壓力下被迫離開??佢話店員一食完就收碟,見杯咖啡飲剩一半就問凍咗係咪唔要??最後喺唔好意思情況下離開⋯明白生意角度假日做多幾轉,合情合理。但消費者角度,去得咖啡店都唔係諗住被趕時間。喺勝利道一個咁寧靜嘅環境,坐一個鐘就比壓力客人,真心冇下次。

坐一個鐘就比壓力客人,真心冇下次。
2021-09-03 106 views
家裡日日吃包..又未能自己煮所以還是出門吃好了旺角(何民田)的這家早餐店吸引在下來的是這裡的Menu因為在網上的圖片真的很不清楚在下老了眼花耳聾😂所以決定親身來看Menu也幸好這店一點都不難找今天在找路方面重拾了些自信🤣博多雞肉羅勒鑼絲粉沙律🥗Hakata Chicken Basilica Fusilli Salad $98/Full Size 早上能吃飯和麵的確會讓心情好微酸的羅勒汁讓人很開胃上面那幾片雞肉大概是慢煮的程現上嫩粉紅色肉質鬆軟滑溜肌肉組織的口感也相當良好不過只有一隻叉在下吃起來有點障礙特別是那幾粒玉米🌽使得在下有想直接黏碟子的衝動😶但為了保持自己僅有的一丁點儀態要修斂點幾經辛苦終於吃乾淨再飲杯乾卡布坐一下美好的早晨啊..

家裡日日吃包..
又未能自己煮

要修斂點
幾經辛苦終於吃乾淨

再飲杯乾卡布
坐一下
美好的早晨啊..
2021-09-03
$140 (Breakfast)
2021-08-07 246 views
Cafe以白色及水泥色為主調,有室內及室外座位,周圍放滿不少植物,環境行簡約清新風,好啱與朋友傾天食野~❀ 炸軟殼蟹配滑蛋多士大大隻軟殼蟹配上滑蛋,份量十足。軟殼蟹好香脆惹味,唔會太油膩,仲食到啖啖蟹肉。而滑蛋係用上日本蛋,蛋香味突出又好滑~❀ 碎蛋沙律配吉列蝦碎蛋沙律蛋味好香濃,上面仲灑上煙肉粒及黑椒碎,有口感又惹味。吉列蝦仲係大大隻,炸得鬆脆~❀ 特調朱古力原本想叫matcha latte,但點知賣晒。特調朱古力拉花好靚,味道都唔錯~有香濃朱古力味,唔會太甜膩❀ 鮮菠蘿梳打菠蘿梳打味道好香甜,夏天飲一流,好解渴

❀ 炸軟殼蟹配滑蛋多士
炸軟殼蟹配滑蛋多士

❀ 碎蛋沙律配吉列蝦
碎蛋沙律配吉列蝦多士

❀ 特調朱古力

❀ 鮮菠蘿梳打
菠蘿梳打味道好香甜,夏天飲一流,好解渴

Type of Meal
Lunch
炸軟殼蟹配滑蛋多士
碎蛋沙律配吉列蝦多士
去咗呢間cafe兩次,第一次等咗太耐最後無食到,第二次星期六12點去到好好彩唔洗等。呢間cafe位於何文田嘅住宅區,由旺角東站行過去都好快。純白色嘅interior加上簡約嘅木系檯凳,配上植物嘅點綴,好悠閒嘅氣氛,充滿咗holiday mood! (о´∀`о)店員親切友善,食物飲品就正常水準,可一試(唔洗排隊的話 xd)。;egg salad w avocado toast $78牛油果份量極慷慨!!!牛油果醬嘅surface area仲大過塊toast LOL,朋友食完表示好滿足( ͡~ ͜ʖ ͡°);bonito soup udon w teriyaki chicken $78呢個有驚喜!大份到嚇親我,完全唔係cafe size嘅食物,好飽呀:9。鏗魚湯比較淡不過幾香,烏冬夠彈牙;照燒雞都好好食,雞肉非常入味~仲有兩碟前菜。。。食完唔記得咗咩味hahah。;superior uji matcha latte $45一般啦, 奶味夠濃,飲落順滑,不過抹茶味可以再濃啲。
去咗呢間cafe兩次,第一次等咗太耐最後無食到,
第二次星期六12點去到好好彩唔洗等。
呢間cafe位於何文田嘅住宅區,
由旺角東站行過去都好快。
純白色嘅interior加上簡約嘅木系檯凳,
配上植物嘅點綴,好悠閒嘅氣氛,
充滿咗holiday mood! (о´∀`о)
店員親切友善,食物飲品就正常水準,
可一試(唔洗排隊的話 xd)。

牛油果份量極慷慨!!!
朋友食完表示好滿足( ͡~ ͜ʖ ͡°)
egg salad w avocado toast

呢個有驚喜!大份到嚇親我,
完全唔係cafe size嘅食物,好飽呀:9。
鏗魚湯比較淡不過幾香,烏冬夠彈牙;
照燒雞都好好食,雞肉非常入味~
仲有兩碟前菜。。。食完唔記得咗咩味hahah。

一般啦, 奶味夠濃,飲落順滑,
不過抹茶味可以再濃啲。
$150 (Lunch)
egg salad w avocado toast