2021-06-24 429 views
午餐試一試中式特色點心每款都好精緻。下次會再試沙田乳鴿,沙田特色👍🏻服務也不錯,服務既姐姐都會快手,唔使等好耐就有野食。想食特色點心既可以去試下,同埋坐得都舒服👍🏻
午餐試一試中式特色點心

每款都好精緻。

下次會再試沙田乳鴿,沙田特色👍🏻

服務也不錯,服務既姐姐都會快手,唔使等好耐就有野食。

想食特色點心既可以去試下,同埋坐得都舒服👍🏻
2021-05-28 852 views
今天我和老公來到沙田區踏單車,在出發之前當然需要先填飽肚子,剛巧看見這間酒樓位於火車站旁邊,而且某些點心的賣相十分漂亮,非常適合「打卡」,所以我們便來到這裡喝早茶了No.1【雀籠點心拼盤】$188我覺得這款拼盤十分適合情侶 / 夫妻享用,因為它包含了不同款式點心,而且每款的數量都只是兩件而已,完全不存在「眼闊肚窄」的問題,當中更有熱門的金屋藏鴿、朱古力豬仔流沙包、紫薯天鵝酥、鮑魚燒賣和金箔鮮蝦餃等選擇No.2【金箔鮮蝦餃】拼盤包括我們由最底層開始品嚐,蝦餃內的鮮蝦質感都算脆嫩彈口,鮮甜美味,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蝦汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮蝦氣息,而且餃皮亦非常透薄,以及煙韌彈牙,讓人箸如雨下,甘旨肥濃No.3【鮑魚燒賣】拼盤包括燒賣上的鮑魚仔則十分有嚼勁,可是鮑汁的味道卻略為有些怪異,幸好豬肉的肉質非常柔軟嫩滑,香甜可口,口感豐富而飽滿,讓人口舌生香,回味無窮No.4【鮮蝦豆苗餃】拼盤包括豆苗餃的皮都算薄身,口感則微微煙韌彈牙,至於鮮蝦亦和蝦餃一樣都是這麼出色,每一口都充滿著淡淡蝦肉的鮮甜味,甜甜的,香香的,鮮甜可口,滋味非常,讓人陶醉其中,吮指回味No.5【朱

No.1【雀籠點心拼盤】$188

No.4【鮮蝦豆苗餃】拼盤包括
鮮蝦豆苗餃

No.5【朱古力豬仔流沙包】拼盤包括
朱古力豬仔流沙包
雖然豬仔包的賣相非常美輪美奐,精美絕倫,而且外皮亦十分軟綿綿,但是內裡的朱古力流沙卻過於甜膩,簡直是甜得嗆喉,我們嚐了一小口已經想放棄了

No.6【金屋藏鴿】拼盤包括
金屋藏鴿&鹹水角
餐廳的「金屋藏鴿」其實即是鳳梨酥,個人並不喜歡這麼甜膩的食物,至於旁邊紫色類似「桔」的食物原來是鹹水角來的,外皮煙煙韌韌,而餡料則香濃惹味,咸香四溢,讓人唇齒留香,一試傾心

鹹水角
No.7【紫薯天鵝酥】拼盤包括
紫薯天鵝酥
天鵝酥的賣相都算玲瓏剔透,小巧精緻,最適合女生用來打卡了。由於天鵝酥還熱騰騰的,所以它的外皮十分香脆可口之餘,更油而不膩,最後再配上香甜可口,甜香四溢的紫薯餡料,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞!
最後白色的糕點其實是椰汁糕來的,雖然並不是我喜愛的菜色,但是味道都算正正常常,可以作為飯後甜品

紫薯天鵝酥&椰汁糕
No.8【有雞先定有蛋先】$38
有雞先定有蛋先
這道菜色其實即是鹹水角配芒果布甸,可惜鹹水角的味道和剛才雀籠點心拼盤內的「桔」一模一樣,導致味蕾難免有點重複,幸好芒果布甸的質感十分幼滑柔順,香甜軟糯,為這次早茶畫上一個完美的句號

No.9【蟹籽燒賣和牛肉球】$35.8
蟹籽燒賣
最初我們擔心點心拼盤並不夠飽肚,所以再額外點了一份自選點心孖寶
雖然燒賣和牛肉球都是正常酒樓的水準,並沒有什麼特別大的驚喜,但是勝在價錢便宜,最適合用來填飽肚子了

牛肉球
No.10【鐵觀音】$36
鐵觀音
即使是第一泡的茶水,顏色都十分深,並不太像鐵觀音的顏色,另外由於茶葉長期泡在熱水中的關係,所以茶水的味道更開始變得苦澀,完全失去了鐵觀音應有的味道

鐵觀音
價錢方面,雀籠點心拼盤 $188,有雞先定有蛋先 $38,蟹籽燒賣和牛肉球 $35.8,茶位 $18/位,餐廳設有加一服務費,最後兩人 $307.5

總結來說,這間茶樓的「雀籠點心拼盤」和「有雞先定有蛋先」的賣相簡直堪稱一絕,非常適合「打卡」之餘,食物味道亦算出色,值得推介給大家
不過之後我再來光顧晚市的時候,發現除了乳鴒外,其他食物是完全不行,大家記住晚上不要來吃!
燒乳鴿
酸菜魚
煎蠔餅
麻醬秋葵
2021-05-19
$154 (Breakfast)
金箔鮮蝦餃
鮑魚燒賣
鮮蝦豆苗餃
鹹水角
紫薯天鵝酥
燒乳鴿
2021-05-07 647 views
好耐無飲早茶🫖生日飲茶慶祝下好多新派點心都幾特別👍🏻呢個有雞先定有蛋先幾得意😆有咸又有甜😛不過中間個隻師傅唔記得比隻眼佢有啲慘🙈咸水角個皮比較厚🤔布甸唔咁甜就更好🙈BTW 咸水角配布甸係特別既👍🏻
好耐無飲早茶🫖

布甸唔咁甜就更好🙈
BTW 咸水角配布甸係特別既👍🏻

2021-04-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2020-10-13 2420 views
朋友話帶我去食fusion菜,話呢間「富臨薈」好特別,我第一次試fusion菜,當然唔放過呢個機會啦😌沙田燒乳鴿 $29.8/隻乳鴿皮脆肉滑,熱辣辣上碟,又膠手套比你揸住食,味道good👍🏻有雞先定有蛋先 $38是咸水角配芒果布甸,但賣相滿分💯,太可愛了,雖然唔捨得食,但都要忍痛.....食咗!好味😋動物農莊拼盤 $138看到很嘗心悅目,很美呢~黑天鵝~ 外面是酥皮,裡面食唔出係乜,切到細細粒,味道ok既。梨~外皮是咸水角既皮,裡面餡係蟹肉。😋和牛鮑魚酥~餅皮,餡切哂粒,味道👍🏻😋發過豬頭點心拼盤~蝦餃、菜苗餃、燒賣、(豬)紫薯包、(黑)流沙包

沙田燒乳鴿

沙田燒乳鴿 $29.8/隻

有雞先定有蛋先 $38

動物農莊拼盤

動物農莊拼盤 $138
看到很嘗心悅目,很美呢~
梨~外皮是咸水角既皮,裡面餡係蟹肉。😋
和牛鮑魚酥~餅皮,餡切哂粒,味道👍🏻😋
2020-10-11
$150 (Lunch)
沙田燒乳鴿
動物農莊拼盤
  • 發過豬頭點心拼盤
2020-08-13 1802 views
很多已沒有光顧富臨薈了,今天途經此店看見這裏原來也有外賣,所以便買了些點心作午餐。但真想不到這食店外賣的傳統點心水準竟然比它堂食的特色點心有如此大的距離,相信我並不會再來買外賣了。~蝦籽燒賣皇賣相不錯但味道只是一般。餡料內有肉和蝦,但我吃的那粒燒賣內竟有一大塊大肥筋肉,完全咬不開,頓時食慾大減。~山竹牛肉球山竹份量很少,肉質較腍。~蜜汁叉燒包叉燒包餡尚算豐富,味道也可以。包皮只是一般,吃得比臭粉份量可能多了一些,有小點苦味。~北菇綿花雞魚肚腍而滑,北菇應該是沒有醃過的,雞肉尚可。~韮王鮮蝦腸韮王份量很少,鮮蝦有點亁和韌,但腸粉質感不錯。~蜜汁叉燒腸蜜汁叉燒味道不錯,餡料還加了點綠色的蔬菜,值得一讚。腸粉沾豉油來吃味道會好些。

~蝦籽燒賣皇

~山竹牛肉球
山竹份量很少,肉質較腍。

~蜜汁叉燒包

~北菇綿花雞
魚肚腍而滑,北菇應該是沒有醃過的,雞肉尚可。

~韮王鮮蝦腸
韮王份量很少,鮮蝦有點亁和韌,但腸粉質感不錯。

~蜜汁叉燒腸
TakeAway
早兩日到富臨薈食晚餐,難食到要寫食評,都係第一次,當晚菜式如下:蒜香一字骨: 咬落去,啖啖肥膏,超油膩,食唔到蒜香味,食咗三啖食唔到咁肥膩金沙大蝦球:好咸,不只咸蛋黃的咸,是加咗太多調味料的咸櫻花蝦海鮮炒飯:無味道的飯鮮蝦餃:似翻蒸無限次,蝦已變,有酸味花雕醉雞:無酒味,只有雪雞味沙薑豬手:只有醬油咸味黑松露燒賣:似翻蒸無限次,肉質已霉,無黑松露味沙田燒乳鴿:味道ok, 但不夠熱,只是微温薑汁玉蘭遠:味道ok,一般酒樓質素

金沙大蝦球:好咸,不只咸蛋黃的咸,是加咗太多調味料的咸
櫻花蝦海鮮炒飯:無味道的飯
鮮蝦餃:似翻蒸無限次,蝦已變,有酸味
花雕醉雞:無酒味,只有雪雞味
沙薑豬手:只有醬油咸味
黑松露燒賣:似翻蒸無限次,肉質已霉,無黑松露味
沙田燒乳鴿:味道ok, 但不夠熱,只是微温
薑汁玉蘭遠:味道ok,一般酒樓質素

2020-07-10
2020-06-13 1487 views
今日去咗富臨薈吃中午飯。無端端得到一張買一送一的乳鴿coupon. 所以我地叫咗。好juicy, 味道好。每樣點心都好精緻高質。仲有個鳥籠點心拼盤都好靚。整體係有心思嘅餐廳。會有下次。
  • 沙田燒乳鴿
  • 點心拼盤
2020-05-13 1381 views
在社運之前,她的食品頗精緻,大人細路都有兼顧到,價錢中等,服務還可以,乳鴿無論價錢品質都勝過龍華,當時是我家的飯堂。但十月份後,出品一落千丈,但還走向高檔價錢定位,無論點心、乳鴿、晚飯都令捧場客失望,服務質素雖然仍可維持,久而久之,漸少光顧。疫後復業,仍不見品質有改善,祇走回平價路線,而服務員已不同面孔,舊客不復見,再加上員工關係間題,唯有揮袖而去。

2020-03-19 1248 views
晌沙田番工,一個星期最少都有幾晚晌沙田新城市搵食。有時都好難諗去邊到食。新城市係西餐偏多,中菜係少d,但係我最鐘意就係食中菜。去到夜晚都可以食點心,其實都幾Happy,但係會食多都食唔飽。炸豆腐:呢個好味,外脆內軟,香噴噴,椒鹽好味蒸腸粉:點解以前d腸粉係有三條,而家得番兩條???雞絲粉皮:不過不失菜芯:出街食飯都記得要食番多d菜乳鴒:好細隻架,一個人都可以食哂有雞先定有蛋先:誠意之作,哄小朋友一流,相機指定食材紅棗糕:棗味濃,中式甜品都好好味
新城市係西餐偏多,中菜係少d,但係我最鐘意就係食中菜。
炸豆腐:呢個好味,外脆內軟,香噴噴,椒鹽好味
蒸腸粉:點解以前d腸粉係有三條,而家得番兩條???
雞絲粉皮:不過不失
菜芯:出街食飯都記得要食番多d菜
乳鴒:好細隻架,一個人都可以食哂
有雞先定有蛋先:誠意之作,哄小朋友一流,相機指定食材
紅棗糕:棗味濃,中式甜品都好好味
2020-01-20
$150 (Dinner)
  • 紅棗糕
2020-02-12 1064 views
不能說這間的點心不好吃,其實是挺好吃,但價格偏貴而選擇的款式不夠多。雖然說是第二次來吃,但沒有了第一次的驚喜。 如果你只是二個人至三個人來吃的話,我就不建議了,因為炒粉炒飯的價格偏高,而點心就是小小的。如果沒有叫七諜以上的話,三人份量也吃不飽,如果這間餐廳走高級路線,那食物應該再細緻一點。對比剛開業時的點心口味和服務水平差了點。 不過還是建議五人來吃,至少可以與朋友開心share 其他小炒和價格share得正常少少。

今日到沙田偉華商場入面嘅富臨荟飲茶,佢哋嘅豬仔流沙包燒賣乳鴿等等食物水準都很好。環境設計新穎漂亮舒適,食物賣相精緻可愛,味道亦不錯!可惜D樓面待應部長服務質素太差,(可能不是樓面,女) 叫佢比D豉油,侮氣回應:「 等陣啦 ! 」之後一直企係收銀處傾偈,咁算啦,再叫第二个拎啦! 点知成餐飯由食完直到埋單都無人比過豉油我,咁嘅服務真係不值得收加一,而且茶葉是無得揀的! 話晒大集團真係好影響像......#比負評完全因為呢个樓面D服務態度太惡劣!# 希望能改善一下啦,唔係真係唔會再光顧!!
  • 乳鴿
  • 點心拼盤
2019-10-10 1798 views
之前路過見食fushion 點心,成日都想試下,今次終於都來試下,食物是還可以的,其實fushion即係啲樣整靚啲,特別啲,當然價錢又提高左,茶係幾好飲既,無記錯係弦米茶,但係侍應服務態度就真係可以更好,咁岩今次去既侍應都比較燥底,問野又講得唔清唔楚總括來講,要食點心可以有更好選擇
總括來講,要食點心可以有更好選擇
2019-09-12 1258 views
星期日既午餐,同屋企人一行八人黎飲茶,一早訂左枱,仲早到左15分鐘,諗住等一陣就會有位,點知等下等下,等左足足一個鐘有多!仲要係我苦苦哀求,佢先比左張六人枱我,我地先有得入,大家都由好肚餓等到唔識餓。好嬲!終於坐低左,我地一早揀哂野食,未坐低就比左張點心紙佢,好彩野食都幾快有,當然蒸既要耐D,都合理既。裝修幾靚,環境都唔錯,茶係幾好飲,野食都幾好味,講真餓左咁耐先有得食好難唔好食既,點心幾有特式但就冇咁傳統口味,乳鴿果然係必食,有埋手套超細心,又方便~如果坐位安排可以改善到的話我先會考慮再黎。PS: 掛住食野冇影到相

如果坐位安排可以改善到的話我先會考慮再黎。

PS: 掛住食野冇影到相
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
A video of the food that we orderedhttps://youtu.be/LfqZXZSWcNYWaiting time was zero as we went at about 2pm. Remember they have a break from 4pm to 6pm. The food that you should eat, would be the roast pigdeon. They don't only do dim sum but also other dishes too.

2019-06-12
  • roast pigeon
下午兩點來這裡食飯,之前食過都很滿意,今日再來,怎知咁黑仔,遇上一個"不知所謂"的大叔侍應,食物幾好,都無哂胃口!這個時段,人客不多,點了一個下午茶套餐。茶壺的茶已放凉了,好辛苦找到一個侍應,請他換一壺熱的,他劈口大聲問﹕"  咩呀! "    當時真的O咀,侍應可以用如此兇惡的態度對待顧客﹖ 每張枱早已放置了茶壺,所以茶是凍的!落單後送菜來,他望也不望,大力放下。再問他要多一雙筷子,依然用那種惡劣、無禮的態度!好像客人麻煩了你,奉勸這位大叔侍應  " 唔想做,就唔好做,無謂虐待顧客!"
好,都無哂胃口!

當時真的O咀,侍應可以用如此兇惡的態度對待顧客﹖

每張枱早已放置了茶壺,所以茶是凍的!

落單後送菜來,他望也不望,大力放下。

Type of Meal
Tea