2021-07-02 2372 views
經過幾次芳華絕代,見到面口餐牌都幾吸引,星期六去試一試,大概2:00左右,都尚算食晏時間,去到量體溫,做好政府要求入食肆前嘅動作,無需等待就安排坐喺收銀處及霓虹光管附近位置,好有feel。而且枱與枱之間空間寬闊,感覺舒適。坐低都未點餐就發現有張印有QR Code嘅單喺枱面,係嚟點餐用,方便得嚟又可以減少接觸。當日見到個Lunch Meun都幾多款式種類,而且價錢又得宜,就點咗:-1.         泰式炒金邊粉,選擇咗雞肉。橙紅色嘅金邊粉煙韌彈牙,而且唔會斷到一嚿嚿,口感十足,仲要條條粉無論色香同味道都好均勻。重點係雞肉一啲都唔遜色,唔係一般雞肉或者雞粒,而係一件件嘅燒雞件,食到雞肉充滿香烤味道,醃味都十分出色。配料都有豆乾、芽菜同韮等,不得不提係當中嘅蝦米數量唔少,味道濃郁,啲size都算厚同大粒,非常滋味。2.         泰北海南雞飯配油飯,油飯粒粒煙韌分明,油香平均。雞肉嫩滑連爽口雞皮一拼入口,感覺水潤想滑入喉嚨,不過雞肉調味略遜,雞本身味道都係偏淡。不過配上個獨製嘅海南雞醬就截然不同,醬汁味道薑味好有後勁,十分刺激。餐飲叫咗:-荔枝菠蘿梳打 - 荔枝味果汁加上菠蘿粒,甜

餐飲叫咗:-

荔枝菠蘿梳打 - 荔枝味果汁加上菠蘿粒,甜特得嚟相當清爽,加上有汽梳打,忍唔住想一飲而盡。

凍齋啡 – 咖啡味香同突出,不過略嫌水份量太多,加上冰粒,攪到杯咖啡好啖。

總括環境舒適,服務都好周到,仲有食物都令人滿意。唯獨係場內播放音樂好大聲,感覺有啲吵耳。
泰式金邊粉(雞肉)
泰北海南雞飯
荔枝菠蘿梳打
Black  Coffee
2021-06-26
$85 (Lunch)
泰式金邊粉(雞肉)
荔枝菠蘿梳打
  • 泰式炒金邊粉
2021-06-26 504 views
又去食泰國野啦🥳上次試左旺角間Morokok,今次試下佢個朋友「芳華絕代」😌我覺得兩間都差唔多,不過芳華絕代會更著重係泰國野食,所以有更多泰國野揀,如果想專食泰國野,揀「絕代會更好」🥳•👅 芒果糯米飯好食👍🏻芒果甜,糯米飯夠煙un又有味,加埋椰奶,同Morokok個個一樣咁好食🤤•👅 泰式青木瓜沙律好很好食👏🏼好很精彩👏🏼呢個前菜酸酸甜甜,個汁嘅酸同甜調較得非常出色亦非常醒胃,加埋辣椒嘅辣汁,青木瓜又吸晒啲汁🤤正!•👅 泰式串燒拼盤拼盤有牛肉2串,雞肉2串,豬肉2串,每款都燒得岩岩好👍🏻又夠juicy ,唔會乾,加埋佢個重口點沙嗲醬😍係勁香花生醬味,點埋串燒食係絕配😆好鍾意食呢個🥳•👅 豬頸肉炒金邊粉豬頸肉淋左啲,好似淋到食唔到個口感,變左做普通豬肉🤭金邊粉大致上還好,如果下次俾我揀,我會揀湯麵多啲😛•👅 泰式蠔蛋餅佢漏左我地個蠔餅單🥺搞到食晒成枱野最後先上個蠔餅,雖然佢夠熱辣辣,但就咁食真係好膩好油🌝其實佢個味唔差嘅,蠔都唔腥,但比較潮州蠔餅,好似呢個唔岩我食🤪

👅 芒果糯米飯

👅 泰式青木瓜沙律

👅 泰式串燒拼盤

👅 豬頸肉炒金邊粉

👅 泰式蠔蛋餅

見到午市套餐都幾抵食!但味道有啲未如預期不過推薦佢車仔麵既 🌟牛腩和燒雞🌟❣️▪️冬陰功車仔麵(任選三項配料)選了牛腩、燒雞肉、貢丸推薦🌟燒雞肉和牛腩🌟燒雞肉很嫩也很吸湯汁,每咬一口肉的同時也吃到滿滿的冬陰湯汁✨雞皮有燒過的香氣🪵整體肉的份量蠻多‼️湯底夠酸,但偏稀、偏淡,如果椰奶香再多一點、湯底濃厚一點就更好🧡▪️青咖哩素菜🥦配香酥餅 咖哩也是偏稀,比較像湯汁~不會很掛汁薄餅很香牛油味🧈份量偏小。我不夠吃
見到午市套餐都幾抵食!但味道有啲未如預期
不過推薦佢車仔麵既 🌟牛腩和燒雞🌟❣️

▪️冬陰功車仔麵(任選三項配料)
選了牛腩、燒雞肉、貢丸

▪️青咖哩素菜🥦配香酥餅
咖哩也是偏稀,比較像湯汁~不會很掛汁
薄餅很香牛油味🧈
份量偏小。我不夠吃

叫咗一個雙人套餐,肉碎煎蛋飯同碟頭飯嘅感覺係一樣,飯底仲有豉油實在有港式味道,究竟呢一個係茶餐廳定係泰式餐廳呢?真係耐人尋味。烤魚嘅味道猶如叢林烤魚一樣一啲都唔入味。小食拼盤係最正常因為全部都係炸嘢,冬陰功湯淨係得一細碗,食物同價錢實在完全唔成正比如果真係想入去食泰國嘢就會有啲失望,講係fusion 菜又好似唔係幾似
$218 (Dinner)
2021-06-05 414 views
朋友傾偈聚舊嘅好去處,原本九十分鐘超時都比我地繼續坐,黎到想調枱又得,服務幾好。叫set 餐係大份夠食,pha thai 味道唔錯,芒果糯米飯觀賞性高。每人二百幾左右。
2021-06-05
2021-05-17 960 views
今日約了朋友一齊食飯,一行四人約了六點用餐。我們叫了兩個二人套餐,當中有一個冬陰公湯,味道酸辣。另外叫了一個海南雞,口感滑而不油。再叫了個馬沙文咖哩,個人覺得味道偏淡。不過用料都足。然後是一個烏頭,味道鮮甜,而且口感滑身,不會太老。再來一個小食拼盤,炸物脆口而且夠熱。接住一個菠蘿炒飯,味道清新開胃。整體來講,味道不錯,環境較佳,不過價錢就偏貴。
今日約了朋友一齊食飯,一行四人約了六點用餐。

我們叫了兩個二人套餐,當中有一個冬陰公湯,味道酸辣。

另外叫了一個海南雞,口感滑而不油。

再叫了個馬沙文咖哩,個人覺得味道偏淡。不過用料都足。

然後是一個烏頭,味道鮮甜,而且口感滑身,不會太老。

再來一個小食拼盤,炸物脆口而且夠熱。

接住一個菠蘿炒飯,味道清新開胃。

整體來講,味道不錯,環境較佳,不過價錢就偏貴。
2021-05-10 948 views
雖然係黃店但後生侍應既態度差,食完好似想趕你走咁,不斷清潔希望掃埋你走,唔好阻住佢收工;而味道亦一般,普通一間泰國店已經會好味過呢間!好耐之前已經想食,眼見氣氛幾好又有掉膘玩,以為係朋友聚會好地方,點知!原來一切浮雲!因為人多既關係,坐到一個好唔舒服既綠燈位置,成餐飯望住大家綠哂既阿凡達樣,不過唔緊要,諗住野食會搭救。結果,魚我地誤以為有湯,結果黎到係呢條魚既時候完全唔想食,到湯面方面餸菜少,正正常常,而豬頸肉方面亦不過不失,但以價錢來講偏貴,不值得嘗試。
2021-05-10 754 views
在晚上,遠處已清楚看見霓虹燈招牌,而且很容易找。兩層餐廳,感覺很有空間感。訂位時,說只限90分鐘。當日早10分鐘到,店員也讓可入座,不計那90分鐘內🙂很貼心,員工很友善👍最後食到收舖🤣😅應該是無人等位點了一個一人餐,$138,如果真的一人吃,是很滿足的小食拼盤 :雞翼2隻、蝦餅半件、春卷1條、雞卷丸1粒雞翼是迷你size,挺香口的。蝦餅可以,彈牙。春卷脆,但不算好味。雞卷一般。泰式鮮蝦炒金邊粉 以一人份量,都不錯。我覺得味道有點偏淡,但不至於不好味,可以接受。(照片的金邊粉已被吃了一點😅)芒果糯米飯餐另加$58,原價$78糯米軟軟的,芒果不似呂宋芒,甜甜酸酸,像台灣的,但可以接受。喜歡糯米飯有兩種顏色,打卡一流。餐牌

點了一個一人餐,$138,如果真的一人吃,是很滿足的

小食拼盤 :雞翼2隻、蝦餅半件、春卷1條、雞卷丸1粒

小食拼盤

泰式鮮蝦炒金邊粉
(照片的金邊粉已被吃了一點😅)

芒果糯米飯
餐另加$58,原價$78
喜歡糯米飯有兩種顏色,打卡一流。
芒果糯米飯

餐牌

2021-05-09 422 views
Shop open late and doesn’t even care in time customers awaiting outside. Honestly, food is not as good as before, spring rolls were soaked with sauce thus not crispy anymore. In shop service is fair though. Credit card can be used only bill cost more than HKD300.

2021-05-05 413 views
今日行經太子 見到呢間好似幾好打卡既餐廳就一於入去試下啦!入到去先發現原來係泰國🇹🇭菜黎既🤣 雖然環境唔錯 但食物一般泰式炒金邊粉 ⭐️⭐️⭐️顏色有點兒假 雞肉偏硬 香芒米紙卷 ⭐️芒果肉都算甜的 但個米紙超厚而且超硬 所以覺得唔好食炒通菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️青咖哩配印度薄餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️青咖哩幾香 而個印度薄餅暖暖地 好夾!當日最好食!飲品:壓力山大 ⭐️⭐️呢杯特色飲品係用左泰式奶茶做Base 再加Brandy 飲落冇酒味仲要好奇怪 似有酒精既奶茶

泰式炒金邊粉 ⭐️⭐️⭐️
顏色有點兒假 雞肉偏硬

香芒米紙卷 ⭐️
芒果肉都算甜的 但個米紙超厚而且超硬 所以覺得唔好食

炒通菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️

青咖哩配印度薄餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️
青咖哩幾香 而個印度薄餅暖暖地 好夾!當日最好食!

飲品:壓力山大 ⭐️⭐️
2021-04-11 822 views
一直試呢間餐廳而朋友又book度就試到喇! 淨係門口都已經幾吸晴(^ー^)同朋友方便起見就叫左個二人餐~ 雙人套餐@$338 小食拼盤(蝦餅, 雞卷丸, 素菜春卷, 雞翼) 份量是平均分配吧(^ー^), 口感還好不過沒有些特別湯 (正宗冬蔭功湯) 個冬蔭功湯真係好正好正宗! 完全似泰國風味泰式去骨海南雞雞超嫩口(*゚▽゚*), 份量亦都好夠!!泰式鮮蝦炒金邊粉
一直試呢間餐廳而朋友又book度就試到喇!
淨係門口都已經幾吸晴(^ー^)

同朋友方便起見就叫左個二人餐~
雙人套餐@$338
小食拼盤(蝦餅, 雞卷丸, 素菜春卷, 雞翼)
份量是平均分配吧(^ー^), 口感還好不過沒有些特別

湯 (正宗冬蔭功湯)
個冬蔭功湯真係好正好正宗! 完全似泰國風味

泰式去骨海南雞
雞超嫩口(*゚▽゚*), 份量亦都好夠!!

2021-04-02
Type of Meal
Dinner
2021-04-05 594 views
餐廳嘅氣氛同裝潢設計獨樹一格樓下嘅店員非常親切 食物選擇蠻為多泰國菜而言辣度屬於入門級 大家都食得到小菜春卷、蝦餅都係正常發揮 蝦餅真材實料粉嘅比例唔會太多 本身非常期待金邊粉 但佢哋嘅調味偏酸 除此之外無咩特別 有啲失望冬蔭功湯反而有驚喜 青檸 椰汁 同辣味嘅層次分明令人飲完都想繼續飲 青咖哩都係另一值得想試微辣嘅人嘗試🙆🏻‍♀️甜甜辣辣咁 配埋香酥餅一流!海南雞超級滑又無骨 啱晒我😍😍不過樓上嘅店員就無咩笑容 態度都有待改善😭
餐廳嘅氣氛同裝潢設計獨樹一格
樓下嘅店員非常親切 食物選擇蠻為多
泰國菜而言辣度屬於入門級 大家都食得到
小菜春卷、蝦餅都係正常發揮 蝦餅真材實料

冬蔭功湯反而有驚喜 青檸 椰汁 同辣味嘅層次分明
海南雞超級滑又無骨 啱晒我😍😍

不過樓上嘅店員就無咩笑容 態度都有待改善😭
2021-03-28 733 views
一人套餐($1️⃣3️⃣8️⃣ )呢個套餐包左一杯飲品、一個小食拼盤同埋一個主食。個小食拼盤都唔錯,一共有四款小食,味道正正常常,而個蝦餅略嫌有啲薄,雞卷個味怪怪地,唔太啱我口味🥴,整體不過不失啦。飲品叫咗菠蘿汁, 呢個大伏💩,好難飲,我都唔知自己飲緊啲乜嘢嘢,千祈唔好叫❗️❗️❗️主食就揀咗泰式鮮蝦炒金邊粉😽,份量好足夠,都幾多料,雖然啲蝦都係冰鮮蝦,冇咩味,不過啲粉炒得幾好食,唔食蝦都冇咩所謂。馬沙文咖喱雞肉($7️⃣0️⃣)呢個我媽咪食得好激氣🤣,佢應該係用咗雞胸肉,用雞胸肉唔係問題,但佢整得好好鞋,鞋到一個點🙄,極度唔建議大家order🙅🏻‍♀️,我哋兩個最後都係食唔晒。泰式時蔬(套餐+$2️⃣8️⃣)味道正正常常,其實都幾好食。不過我理解唔到佢點解會用一個碗去裝啲菜🤣,感覺好奇怪。整體來講,我覺得呢度真係只適合打卡🤣。
一人套餐($1️⃣3️⃣8️⃣ )
呢個套餐包左一杯飲品、一個小食拼盤同埋一個主食。

馬沙文咖喱雞肉($7️⃣0️⃣)
呢個我媽咪食得好激氣🤣,佢應該係用
馬沙文咖喱雞肉

泰式時蔬(套餐+$2️⃣8️⃣)

整體來講,我覺得呢度真係只適合打卡🤣。
2021-03-14 673 views
「芒果糯米飯🥭」..一路聽音樂🎵一路食晚飯🍴入邊有一排公仔🐷幾可愛✨店內有D霓虹燈,幾有特色🚦糯米飯有🟢兩隻色🔵,個飯暖暖地,椰漿味都幾濃,另外上面有D芒果粒同脆脆,口感都幾豐富!芒果唔太甜但唔會酸👌🏻碟糯米飯唔太大碟🍴..🍽環境 :✨✨✨✨👀賣相 :✨✨✨💰抵食 :✨✨✨👅味道 :✨✨✨✨💸價錢 : $71🗺地址 : 芳華絕代 旺角界限街36號1-2樓#hkfoodie#foodblogger#hkfoodblogger #hkfood#dinnerhk#eatwchelle#eatwchelle_princeedward#太子美食
「芒果糯米飯🥭」
🍽環境 :✨✨✨✨
👀賣相 :✨✨✨
💰抵食 :✨✨✨
👅味道 :✨✨✨✨
💸價錢 : $71
🗺地址 : 芳華絕代 旺角界限街36號1-2樓
【 太子 🇹🇭芳華絕代 】🍍 - 泰國菜💰- 人均$200聽聞係一位難求嘅泰國菜,每晚嘅booking都好full🤫餐廳內外嘅霓虹燈位都好吸引,打卡一流📸相對起九龍城,呢到嘅泰國菜迎合左香港人嘅口味而作出調整,較為「港式」🇭🇰① 生蝦刺身 (6隻) $𝟩𝟪正常Size正常水準🍤特調醬汁酸酸地辣辣地,不錯!② 炭燒豬頸肉 $𝟩𝟪真正嘅炭燒🤩帶點木炭嘅香,但唔會有燶味~而且豬頸肉半肥瘦,有咬口亦都充滿肉汁🥰③ 泰式蠔蛋餅 $𝟫𝟪好多好多脹卜卜嘅蠔,有誠意!炸粉相當鬆化,仲食到蛋嘅香味🥚④ 飛天通菜 $𝟩𝟪雖然炒得好香,但個人覺得偏油左少少,食多幾條會有啲唔想再食嘅感覺🙈食物(5分滿分)⭐⭐⭐⭐環境(5分滿分)⭐⭐⭐⭐價錢(5分滿分)⭐⭐⭐「三頓飯」推介指數 🍚🍚
【 太子 🇹🇭芳華絕代 】
🍍 - 泰國菜
💰- 人均$200

① 生蝦刺身 (6隻) $𝟩𝟪
正常Size正常水準🍤特調醬汁酸酸地辣辣地,不錯!

② 炭燒豬頸肉 $𝟩𝟪

③ 泰式蠔蛋餅 $𝟫𝟪
好多好多脹卜卜嘅蠔,有誠意!炸粉相當鬆化,仲食到蛋嘅香味🥚

④ 飛天通菜 $𝟩𝟪

食物(5分滿分)⭐⭐⭐⭐
環境(5分滿分)⭐⭐⭐⭐
價錢(5分滿分)⭐⭐⭐
「三頓飯」推介指數 🍚🍚
$200 (Dinner)
  • 炭燒豬頸肉
  • 泰式蠔蛋餅