2013-01-13 327 views
31號同老公倒數前搵搵野食先係太古FOOD COURT 見D食評好差播...睇下係咪真係咁差先~係韓國屋叫左個豬肉豆腐香辣麵去到謗都可以KEEP到水準播麵質好煙un仲有好多料係入面..有蛋有羅白絲,蔥,辣椒絲等豆腐好滑配埋佢個辣湯食好好味!!!!!佢地個名好貼題..真係好香嫁如果覺得唔夠辣..仲可以叫佢地額外俾多d辣椒粉tim豬肉就一般好多肥膏呀~仲有呢個牛肉pepper rice老公次次去food court 都離唔開呢個飯pepper好香, 撈落d飯度仲要親個碟熱啦啦就要炒啦唔係就會燶嫁啦同牛肉,粟米一齊食好似食抄飯咁ga仲有呢個新口味海南雞飯拼''老''水豆腐海南雞... 得個雞脾位-___-少得可憐但雞肉幾滑個味飯..太硬身...唔夠軟熟又唔夠味''老''水豆腐, 都ok既.. 但味道唔特別~下次應該唔會試呢間海南雞飯了
31號
同老公倒數前搵搵野食先
係太古FOOD COURT 見D食評好差播...
睇下係咪真係咁差先~

係韓國屋叫左個豬肉豆腐香辣麵

去到謗都可以KEEP到水準播
麵質好煙un
仲有好多料係入面..
有蛋有羅白絲,蔥,辣椒絲等
豆腐好滑
配埋佢個辣湯食
好好味!!!!!
佢地個名好貼題..
真係好香嫁
如果覺得唔夠辣..
仲可以叫佢地額外俾多d辣椒粉tim
豬肉就一般
好多肥膏呀~
仲有呢個牛肉pepper rice
老公次次去food court 都離唔開呢個飯
pepper好香, 撈落d飯度
仲要親個碟熱啦啦就要炒啦
海南雞飯拼''老''水豆腐

海南雞... 得個雞脾位-___-少得可憐
但雞肉幾滑
個味飯..太硬身...唔夠軟熟又唔夠味

''老''水豆腐, 都ok既..
但味道唔特別~
下次應該唔會試呢間海南雞飯了
2012-12-31
2012-12-24 224 views
今早吃過譽居,便乘坐地鐵前往太古城與女友會合,而在下亦甚少到太古城遊走,不過既然來到,便順道逛街及用餐。初時在下選擇了好幾個菜式,以供女友選擇,但是女友卻選擇了喇叻,在下於是急忙尋找,但仍找不到,最後還是要在大食代覓食。在繞場一周後,女友選定了越南美食的生牛肉湯檬粉,及在下的名門坊中式小炒的的瑞士汁干炒牛河。女友從生牛肉湯濛粉中舀了一碗分給在下,就先品嚐這碗粉湯粉。生牛肉被燙熱的湯弄熱,牛肉口感鮮嫩,不太靱也沒有渣,湯粉較為一般,湯味不鹹,而且甚為濃郁。在下於另一間食店中的瑞士汁干炒牛河中,看表面卻很油的,因此吃下時牛河甚為膩了一點,而牛肉沒有經化學作用,但沾上了瑞士汁後卻變得較為甜了一點,這與下了甜豉油有關。當在下吃完河後,碟上卻沒多一點油。例湯應該是青紅蘿蔔湯,但只紅蘿蔔在內,湯則是沒有味的,尚算清甜。整體來說,這兩款食品不過不失,味道尚算OK,地方還算整潔。

整體來說,這兩款食品不過不失,味道尚算OK,地方還算整潔。
2012-12-23
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$36 (Lunch)
因為有了兩元乘車優惠,所以會可以多些乘車都較遠的地方去,今次我選擇太古城的吉之鳥,因為天氣實在太熱,如果去黃埔的吉之鳥,會好曬,所以我選擇去太古的吉之鳥。未去太古吉之鳥前,一定要吃點東西,因為於前一晚在這兒看到太食代,知道它有比較便宜的東西吃,所以,便去大食代。我去了粥麵專家吃,我叫了打打魚蛋撈麵,配油菜,都要三十八元,但應該是全場最便宜的。食物不錯,麵身很好吃,但如果爽一些就更好!但不夠方便,不夠地方給人放辣椒油及蠔油!服務不過不失,唯收銀員態度惡劣,叫她告訴給廚房部知麵身要爽的,她竟然黑口黑面!

2012-08-03
2012-02-11 129 views
下著雨的星期日買了一點十五分開場的戲票.已預早了個多小時從家中出發,直到進入了停車場泊好車剛好是二時正!電影看不成肚又餓得發慌,一連數間餐廳及酒樓也大排長龍,最終唯有來food court 碰碰運氣.以前那家極難吃的手打烏冬消失了而換上了這家台式牛肉麵.點餐過程極不順利,選了五款竟然五款也暫停供應.要反過來問侍應有什麼可點叫!生意真的這麼好嗎?紅燒半筋半肉麵----從未見識過湯汁像咖喱顏色的紅燒!枉我還去了十多次台灣!牛筋及牛𦟌粒是軟稔但味道像是用水烚而不是用汁炆!湯的味淡如水,麵條硬身欠彈性.半隻蛋算是整碗麵中最好吃的一樣.台式滷水拼盤----滷水汁除了鹹之外吃不出其它味道,鴨舌豬耳鴨翼全部"入味"得叫人驚訝!一小件足以拌吃一大碗白飯.手抓餅----不鬆不軟只像街坊酒樓阿姐無心機煎的硬實煎薄罉!士林大雞棑----看見外皮的粉漿比雞肉還要厚,碟上泛著萬年油.筷子已在半空凝住...雞肉厚度只得0.2mm!但也可以柴皮得像全無水份的肉乾.埋單時兩杯飲品才一次過出現.還要比街邊不是連鎖店冲的更差.蜜桃紅茶是丁點荼味也沒有是只得極甜的糖漿!售價二十多元是比茶餐廳的凍飲還要細杯.大塞車丶看不到電
雞肉厚度只得0.2mm!但也可以柴皮得像全無水份的肉乾.
大塞車丶看不到電影丶吃了不知什麼下肚丶去超巿排長龍....好一個失意的星期天.
Other Info. : 貴網更新/加入新餐廳資料功能絕對令人洩氣!多次加入數間餐廳也說資料不準確,連打個電話去核對一下資料也懶的話不如廢除此功能吧!
$120 (Lunch)
2012-01-09 112 views
太古城的大食代終於重開幕了,在装修期間我少了很多食野的地方所以今天決定與死黨到裡面大吃一餐。全新的Food Republic比之前時髦,除了原有的食店之外,也多了幾個新的品牌。而我就选择了最喜歡的日本拉麵。 這家拉麵的老闆兼大廚原來是日本人,而且所有的麵條都是自己製做的,比普通的拉麵彈牙。此外,就連辣椒油都是獨家炮製的。(細心,自我要求高的態度不愧是日本人的原則呀! )他還告訴我多數的香港人都以為傳統拉麵都是以豬骨熬的湯底,其實現今在日本流行是用雞湯底,因為比豬骨營養成份高而且脂肪少許多。正! !對於在減肥中的我,當然是要嚐嚐看啦! 看了看菜單,發現有好多從未試過的新款拉麵及小吃例如:日式點汁拉麵,乾式及湯式擔擔麵,芝心紫菜棒,吉列碎肉餡餅,日式一口炸雞等等但是價錢卻比店鋪便宜。 猶疑了不久,為了不妨礙排隊已久的客人,我與死黨趕快各自點了乾式及湯式擔擔麵及搭配Set B & Set C 的$5特價優惠。匆匆忙忙找個位子坐下來欣賞美食,而我的死黨就負責買飲料,因為Food Court里最差的是所有的食店都不能賣飲料,只有一個飲料Bar。
乾式及湯式擔擔麵
最令我驚訝就是這個$5特價優惠
餐牌价钱表

开餐了。。

乾式或湯式都好好吃,香濃的芝麻味加上弹牙的麵真是好吃到滿分。香脆的炸雞和什錦飯的確與日本传统味道一样。這一餐擔擔麵和小吃配搭真是天衣無縫,回味無窮! ! !
2011-12-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
餐牌价钱表
乾式及湯式擔擔麵
  • 乾式及湯式擔擔麵,秘制蛋黄酱炸鸡,芝士卷
2011-05-05 141 views
My first time to try teppanyaki in Taikoo! Didn't really expect too much as it's inside the Food Court. We ordered two set- Mine: Scallop teppanyaki set (with soup and rice)My fd: Lamb teppanyaki set Soup and rice served first before the cook stir-fly the dishes in front of us. Soup is just average, so as the rice with little sesame on top.Scallop (jux feel chunks only, hotly served and it's yum)Lamb is good too but just in bite-size.The overall dinner is just okay, you can't expect too be very

We ordered two set-
My fd: Lamb teppanyaki set

The overall dinner is just okay, you can't expect too be very full if you are starving! haha!

2011-05-31
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
2011-05-02 57 views
是日與同事睇完lego展,夜夜地就走去food court食埋個dinner算了!food court勝在乜都有,大家可以鍾意食自己所喜愛的!我就揀了我最愛的泰式炒金邊粉!加六皮又多一碗冬蔭湯!拎食物時發現點解碗湯仲大過碟粉呢?碟粉同佢放出黎比人睇的真係分別大大不同喎!不過算啦!好味就可以了!味道係不差的,金邊炒得夠熱辣辣!配上泰式辣椒粉!一流!湯亦都好「夠味」食完呢餐後,由太古回到大埔飲左兩支水!真「夠味」!
我就揀了我最愛的泰式炒金邊粉!加六皮又多一碗冬蔭湯!
味道係不差的,金邊炒得夠熱辣辣!配上泰式辣椒粉!一流!
2011-04-22
2010-12-07 50 views
千味居(Hong Kong Cruise)今晚七時半左右,到大食代吃飯。一肚氣。其實個套餐都算係咁。$37個炒飯(跟雞肶和例湯),加$8有2個腐皮巻。個飯就唔好講啦。好過無得食,飽肚啦,唔算好好吃。湯是例水,都算有啲水。雞肶超迷你,無味。成個餐要$45,有四件頭,在大食代是唔係野少啦。其他地方是水都無杯。同樣係紙巾都無張,牙簽都無條。問佢囉就好似乞咁。但我想講,取食物時明明看到個盤是有條大裂痕,問個阿姐可唔可以換個盤,佢話唔怕喎,唔會穿啦。我心想,如果行回位前真的爛了,咁點算呀?我咪成身都係?可能我個樣實在太呆,站在那裡太奇特,所以她免為其難,攞多個盤放在我面前,叫我自己將個盤再放上去,就打發我走。很多時我真的很不願到大食代吃飯,好似乞食咁。還要買重保險才好去吃。成個大食代,無論是收銀或是收盤,都要看他們臉色,食得咁萎屈,唔通係香港特色。
千味居(Hong Kong Cruise)

今晚七時半左右,到大食代吃飯。一肚氣。

個飯就唔好講啦。好過無得食,飽肚啦,唔算好好吃。

湯是例水,都算有啲水。

雞肶超迷你,無味。

同樣係紙巾都無張,牙簽都無條。問佢囉就好似乞咁。

睇唔睇到條裂痕?
好明顯喎!
無心機吃啦!
2010-12-06
  • 臉色
2010-09-09 47 views
太古城的商場,頗多富有而不用工作的人。「顧客」當然也很有錢。這當然是高消費的地方。昔日以便宜快捷而聞名的食街,現在都變成了集各國美食,卻不失特色的「大食代」。大食代在太古城、東薈城和奧海城也有。最有趣的,莫過於為了保護飲品檔的生意,幾乎所有套餐都不會連餐飲的。這趟因為「顧客」的生意麻麻,又剛巧在下午茶時段(約16:55),當然機不可失的叫了一客下午茶。選了越式,只因心血來潮。也沒有認真看其他攤檔的出品。豬扒湯檬,加小食一款(可選的有很多:春卷、魚餅、蝦餅等等,是次選了魚餅三塊)。25元正。湯檬不錯,湯底咸淡適中。當然你可選冬蔭功湯底。豬扒是即炸的,上碟時還熱騰騰。魚餅則早已準備好,但因有甜酸醬畫龍點睛,頗有味道。蔥、蒜、魚露、冬菜任君選擇,而且仲有碗仔任取任加!清潔不錯,服務生也有禮快手。

這當然是高消費的地方。

選了越式,只因心血來潮。也沒有認真看其他攤檔的出品。

湯檬不錯,湯底咸淡適中。當然你可選冬蔭功湯底。

蔥、蒜、魚露、冬菜任君選擇,而且仲有碗仔任取任加!

清潔不錯,服務生也有禮快手。
豬扒湯檬+魚餅
2010-09-02
$25 (Tea)
豬扒湯檬+魚餅
張相係一大個窩有半隻雞, 雖然俾得 35 蚊 唔係期望好大, 但俾到我時都唔使差咁遠o架?得一舊雞, 4粒 手指公指甲咁大o既雲吞咁大把 ! 呀, 仲有 3 條小棠菜, 同埋一碗味精湯, 及一碗菜飯

得一舊雞, 4粒 手指公指甲咁大o既雲吞咁大把 !

呀, 仲有 3 條小棠菜, 同埋一碗味精湯, 及一碗菜飯
2010-06-25
$35 (Dinner)
  • ----
這天晚上約了朋友去太古城內的戲院睇首映,入場前還有差不多有一句鐘時間,唔夠時間慢慢歎大餐,就近去了太古城一期內的 food court 大食代吃飯,這 food court 的食品真是夠多樣化,中、西、港、滬、臺、日、韓、越、星、馬、泰、印等多國或地區菜式都有供應,品種繁多應有盡有,奄如一個食物聯合國,無論幾多心嘅食客,總會找到當天的心儀食物。 環境在food court來說算是較佳,只是食客也實在很多,這等繁忙時間可能要花些時候等位。 我跟同行老友在場內走了一轉視察過後,大家都同樣睇中韓式食物,他要了一客磨菇牛肉鍋飯跟海帶湯;我則要了一客人蔘鷄湯跟白飯及泡菜。磨菇牛肉鍋飯這裹的韓式食物做法頗正宗,鍋飯及蔘鷄湯都用一隻黑色的韓式小鍋裝着食物上枱,跟我在韓國見到的沒什麽分別。 朋友吃的磨菇牛肉鍋飯飯面鋪滿了淋上醬汁的蘑菇、牛肉切片及大量黄芽白,有看過大長今的朋友都知韓國人常吃平價有營的黄芽白,連跟飯餐的湯也是用海帶湯,這鍋飯用的食材就連蔬菜跟地道韓國人食的一般。 上枱時仍是熱騰騰香氣四溢,連坐在對面的我也聞到牛肉跟蘑菇的香味,真的想吃它一大口,朋友吃過後說味道非常正。人蔘鷄湯跟白
磨菇牛肉鍋飯
人蔘鷄湯跟白飯
我的人蔘鷄湯在櫃枱出爐時湯水仍在沸騰滚動,符合即煑、夠熱度的最低要求,除了一鍋人蔘鷄湯外還有一小碟泡菜及一碗白飯,賣相跟我在韓國吃過的一模一樣,鷄肚內同樣藏有幾支細條的鮮人蔘、紅棗及糯米,一個人食半隻鷄份量剛好; 湯水充滿人蔘及藥材香氣,鷄肉跟骨都煲至腍身,鷄肉不黐骨好易食,將鷄肉蘸些韓式醬油及辣醬來吃,味道非常啱胃口,我將白飯㧾入湯中,就跟韓國人一般常吃湯飯,連湯拌飯一口一口吃,入口啖啖人蔘及藥材香味;連那一小碟橙紅色的黃芽白 kimchi i味道也是正宗的韓國口味,看來這店的便應該是由韓國厨師泡製的。
在韓國一鍋普通的蔘鷄湯也要收一萬韓圜(約七、八十蚊港紙),在這裹連五十蚊也不用便能吃到差不多質量的,實在係抵食到冇朋友。 這韓式料理食物味道好、價錢又抵、食材又正宗,無法不向大家推薦。

跟人蔘鷄湯的泡菜
人蔘鷄湯
$40 (Dinner)
跟人蔘鷄湯的泡菜
人蔘鷄湯
  • 磨菇牛肉鍋飯,人蔘鷄湯跟飯
以前一向唔多係food court開餐~~以前係將軍澳返工果陣~~俾某間商場入面間Food court D 三餸飯嚇親 ~~但呢碗生牛河就令我對food court改觀~~令我去完一次又一次~~呢d就叫驚喜~~個人認為Food Republic有別其它d food court主要係環境乾淨,而且d檔口好多都係牌子野~~講番碗生牛河先~~~我真係驚喜~~d湯好味到爆~~(d相係我第二次去果陣影架~~其實我第一次去有食牛油chicken wing, 都好鬼好味~~不過今次無影到相)

生牛河~~正正正~~超讚
2010-03-02
生牛河~~正正正~~超讚
2010-04-15 35 views
海鮮拉麵$39三文魚手卷去咗(太古)睇《月滿軒尼詩》,真係全靠班演員去維繫部戲,唔係嘅話都好難繼續睇落去有雨粉又大風,求其食啲熱嘢醫肚食完真係啲水準都好求其,拉麵冇彈性,湯淡茂茂個手卷係純綷充肌之作
海鮮拉麵$39
三文魚手卷

有雨粉又大風,求其食啲熱嘢醫肚
食完真係啲水準都好求其,拉麵冇彈性
,湯淡茂茂

個手卷係純綷充肌之作
海鮮拉麵$39
三文魚手卷
2010-04-02
2010-03-10 43 views
去完太古城做嘢,見到大食代,諗著唔方好食,不過行兩圈望吓。見到呢度話蔡SAN都話得,好,又試吓。買咗個香茅豬扒湯粉外賣,都算細心,湯分開裝。外賣預咗D粉實硬晒,但用返D湯浸,都OK喎~比想像中好!個湯底就真係唔好期望過高喇~ 似味精水多D。塊豬扒算做得唔錯, 叫做有香茅味,不過薄咗D (又或者我貪心,哈)~都係個句:FOOD COURT嚟講,算唔錯喇!
買咗個香茅豬扒湯粉外賣,都算細心,湯分開裝。
外賣預咗D粉實硬晒,但用返D湯浸,都OK喎~比想像中好!
個湯底就真係唔好期望過高喇~ 似味精水多D。
都係個句:FOOD COURT嚟講,算唔錯喇!
2010-03-03
$29 (Dinner)
2010-03-07 71 views
好想食煎餃...但只得呢一間~唯有再試啦~今次叫了兩款味,韮菜同招牌~今次煎得金黃,但皮仍然唔好食~太軟...而且得一邊煎香,另一面就無~唔好食~d餡就無咩味...今次要散買,$3一隻,10隻要$30...因為食餐唔可以有兩款味!!唔抵食~

2010-03-07