2018-02-09 1034 views
新年倒數嚟到尖沙咀同人逼,周圍都係遊客好難搵位😅係新港中心嘅food court好唔容易搵到個位之後就去買嘢食貪方便近近地叫咗兩個蛋包飯,一個係豚肉,另一個係吉列豬店員好無禮貌我拎張飛嚟拎一個餐,另一個餐未出,佢拎咗我張飛,但我唔知佢放咗係邊到我拎第二個餐嘅時候佢又我show單,我話我一早俾咗佢,佢話無收原來佢將我張飛放咗係第一個餐嘅托盤度,仲要話我雖然個飯已經係炒飯底,但係味道好一般,蛋包飯嘅蛋皮好薄,靠上面嘅茄汁同芝麻調味吉列豬扒較薄身,雖然都幾脆,但係炸得太乾豚肉全部係瘦肉,份量足夠但係肉質好靭唔好食價錢雖然算平,但係一年到尾最後一餐都幾失望
新年倒數嚟到尖沙咀同人逼,周圍都係遊客好難搵位😅

貪方便近近地叫咗兩個蛋包飯,一個係豚肉,另一個係吉列豬

店員好無禮貌
原來佢將我張飛放咗係第一個餐嘅托盤度,仲要話我

吉列豬扒較薄身,雖然都幾脆,但係炸得太乾

豚肉全部係瘦肉,份量足夠但係肉質好靭唔好食
價錢雖然算平,但係一年到尾最後一餐都幾失望
來到尖沙咀,人實在太多!想要個簡單晚餐也真不易。大食代food court真不錯!這兒選擇也多,中日韓台燒味都有😋😋我點了蛋包飯被賣相所吸引(對!第一眼印象真的很重要)😎這飯餐選配了吉列豬扒,炸到金黃😍當然不要期望蛋包飯猶如日本大師那些切開會流心,這真的只是一塊蛋皮包著飯。至於飯呢?就只是西炒飯,沒有任何配料,味道就差了一點點🤔🤔🤔吉列豬扒還好吧!沒有很乾身,也是啖啖肉在尖沙咀有這個價錢和環境晚餐,別太多要求了。
這兒選擇也多,中日韓台燒味都有😋😋
我點了蛋包飯
吉列豬扒蛋包飯

被賣相所吸引(對!第一眼印象真的很重要)😎
這飯餐選配了吉列豬扒,炸到金黃😍
吉列豬扒還好吧!沒有很乾身,也是啖啖肉
在尖沙咀有這個價錢和環境晚餐,別太多要求了。
2017-11-07
$70 (Dinner)
2017-07-05 1646 views
今日 lunch , 泥試下呢個麻辣燙雖然外表似普通野, 但味道相當一流一去到, 就立即攞個盆 攞野食啦有菜, 菇類 , 同肉作選擇, 全部都係有標明價錢既, 本人認為揀拼盆 會抵好多, 可以試下唔同種類我揀左呢d 餸 Total $79 , 價錢可接受, 始終都有盒牛肉當揀好材料後就要排隊煮啦地方還算清潔登~登~登~ 登~煮好左啦 超大碗,我今次叫左小辣, 但呢種麻辣係比一般既麻辣燙 辣喔, 所以大家千其唔好亂叫, 因為會辣到食唔倒~哈哈 , 下次有機會會再食
今日 lunch , 泥試下呢個麻辣燙

雖然外表似普通野, 但味道相當一流

一去到, 就立即攞個盆 攞野食啦

有菜, 菇類 , 同肉作選擇

我揀左呢d 餸
Total $79 , 價錢可接受, 始終都有盒牛肉

當揀好材料後就要排隊煮啦

地方還算清潔

登~登~登~ 登~

煮好左啦
超大碗,我今次叫左小辣, 但呢種麻辣係比一般既麻辣燙 辣喔
, 所以大家千其唔好亂叫, 因為會辣到食唔倒~

哈哈 , 下次有機會會再食
2017-07-05
$80 (Tea)
2017-05-21 1156 views
因為趕時間所以揀咗即煮即食嘅麻辣燙攤位,好處係蔬菜品種選擇真係好多(比起其他大食代分店),不好處是要唔辣,就意味著無咩味道,最後食咗一半逼住要自己落豉油,辣椒及蒜蓉,先算唔係咁難入口,i.e. 個湯底好差啦!蔬菜大部分5蚊一件(包括麵筋),新鮮抵食兼大件牛百葉拼盤15,百葉極其硬,雖然量ok,但食落超級唔ok老公要的牛展小鍋米線45,要小辣,都超辣 牛展出乎意料嘅超級靚!又軟又入味想不明白一家店,點解可以同時存在咁好食嘅野,同咁難食嘅野點解嘅?

蔬菜大部分5蚊一件(包括麵筋),新鮮抵食兼大件

牛百葉拼盤15,百葉極其硬,雖然量ok,但食落超級唔ok

老公要的牛展小鍋米線45,要小辣,都超辣
牛展出乎意料嘅超級靚!
又軟又入味

想不明白一家店,點解可以同時存在咁好食嘅野,同咁難食嘅野
點解嘅?
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
  • 牛展小鍋米線
2016-09-27 2412 views
睇返張單 其實已經係上個月前食 但食完都想介紹返就寫返篇食評📝✏️📝✏️同個同學係尖沙咀食完晚餐 口痕痕就去咗good court食個刨冰當甜品❤️❤️❤️ 我地兩個就夾份嗌一個冰一齊食 主要志在傾下計😁順便食野芒果刨冰 賣相已經幾吸引😍都算大大兜 食落d冰唔算話好綿 但又未去到好碎 冰既質量唔錯🤔但可能芒果唔係好當造 唔甜😕但好彩唔係好酸😦😦😦所以其實都接受到 佢放埋奶放埋芒果汁 食落幾有果味同juicy 有誠實之作😂不過整體黎講 算係對得住價錢 但質素就普通喇✊🏻
芒果刨冰
芒果刨冰
2015-12-31 3142 views
今日帶上老友就直接去大食代,呢度都很耐無嚟喇。小籠包依然是這麼的彈牙入味,分量不是說特別多,不過小籠包裡面很多汁,餡都很夠味,很新鮮熱辣,嚟到絕對唔可以錯過吖!整翻個麻辣燙,要求老闆多落咗辣,畢竟天寒地凍食翻小小辣嘅嘢更加令人舒服又暖身。不過有點貴,要了魚竹輪,口乾很特別,入口就辣到胃喇,不能吃辣的要小心了。魚丸也是覺得很新鮮,不像一般的魚丸,呢間的魚丸很Q彈,粒粒都好實凈,加咗一點芝士,味道變得很奇怪。豆豉鳳爪係我摯愛,我一個人都吃了一大半,豉汁都被鳳爪吸收曬,鳳爪加豆豉的味道簡直不能更正吖!今年時間都過得幾快,無驚無覺就嚟到年尾了。環境好熱鬧,吃野吃得更加多,價錢好抵
2015-12-28
Waiting Time
26 Minutes (Dine In)
$80 (Breakfast)
2015-11-04 2259 views
尖沙咀越食越無咩好食~當甜品當道時, 想食下D地道小吃好像很難喔!!!!所以當去到FOOD COURT竟然見到有檔章魚燒, 真係雙眼發光!!好耐好耐無食過喇!!!!!!估我唔到呢~~ 竟然去FOOD COURT食章魚燒XDXD呢度係貴, 但都算有誠意, 新鮮整, 蛋漿唔會好死厚, 料都夠既~ 多紫菜~~算係過左個口癮, 係開心既!!
尖沙咀越食越無咩好食~
甜品當道時, 想食下D地道小吃好像很難喔!!!!
好耐好耐無食過喇!!!!!!
估我唔到呢~~ 竟然去FOOD COURT食章魚燒XDXD
多紫菜~~

算係過左個口癮, 係開心既!!
2015-07-19 1656 views
今晚同表妹去了書展,我們行完書展之後,決定去TST吃飯,我對灣仔不熟悉,我太清楚自己的方向感有幾差,為免自己帶住表妹行錯路就唔好啦,我們坐船去了TST,我本來想帶表妹去一風堂,我們去到一風堂要等10張枱,最後改去大食代,大食代即是美食廣場,我的公司附近吉吉岛以前都有,而家冇咗了,我叫了蛋包飯 ,表妹叫拉麵,原來味千仲存在,我所叫是龍利柳蛋包飯。龍利柳煎得有些小乾,蛋包飯有些小硬,另外,再買了香蕉汁,價錢有些小貴,1杯都要25元,香蕉汁的水又太多,令到香蕉汁味道麻麻 表妹個支芒果汁都要36元,表妹話好好飲,如果我們不是行書展太夜先來TST,我不會揀大食代,大食代内餐廳價錢普遍有些小貴,環境有些小嘈,座位坐得尚算舒適,大食代餐廳價錢唔平,我好少咁夜先TST,大食代再去機會好低

2015-07-18
$60 (Dinner)
2014-07-16 1347 views
下午行商場肚餓隨便找野食叫了個漢堡扒蛋包飯個汁酸酸甜甜幾好味道漢堡硬柴柴好乾蛋包飯好似奄列,但是內餡是白飯上面一大pet茄汁芡伴菜紅蘿蔔都好爽總結成碟飯不過不失不值得推介
下午行商場肚餓隨便找野食
叫了個漢堡扒蛋包飯
個汁酸酸甜甜幾好味道
漢堡硬柴柴好乾
蛋包飯好似奄列,但是內餡是白飯
上面一大pet茄汁芡
伴菜紅蘿蔔都好爽
總結成碟飯不過不失
不值得推介
2013-10-30 728 views
是日晚餐去左大食代解決.買左韓國野既<泡菜豬肉湯配白飯> $48俾完錢, 要等十分鐘先有得拎.望落個樣都OK好食. 個湯熱辣辣, 好吸引.但食食吓, 發覺湯入面, 豆腐+泡菜 同豬肉既比例係4:1食晒成個湯, 豬肉得3小舊 ( 5蚊硬幣大小小) 我知百物謄貴, 但未免太`姑寒`了....睇黎都唔會再幫襯了.
是日晚餐去左大食代解決.
買左韓國野既<泡菜豬肉湯配白飯> $48

俾完錢, 要等十分鐘先有得拎.
望落個樣都OK好食. 個湯熱辣辣, 好吸引.

但食食吓, 發覺湯入面, 豆腐+泡菜 同豬肉既比例係4:1

食晒成個湯, 豬肉得3小舊 ( 5蚊硬幣大小小)

我知百物謄貴, 但未免太`姑寒`了....

睇黎都唔會再幫襯了.
2013-10-29
$48 (Dinner)
冇諗過food count都要寫食評 因為真係睇唔過眼!平時同男朋友去tst 都係行到去尖東又或者去habour city到食好啦今日 佢話好想食pepper lunch 我地就去呢度啦food court 要等位同埋污糟 service一般是預左的了但估唔到係甘1) 每張檯有成3,4個盤冇人收 好啦我就當佢3點都係peak hour la!因為男朋友出左去買野 我驚我一行開就俾內地同胞霸左位又冇人黎收盤 甘我就擺住個盤係隔離先 當時隔離都未有人之後 有一班阿姐 (food court員工) 放飯坐左隔離即刻大大力拍個盤 推番我前面好啦 係我衰 我汁唔到個盤走 但係著住制服都不應該甘大力拍個盤吧 好似同佢有仇甘(2)其後 我叫左好多好多負責汁盤既人好多次 佢地聽唔到好啦當你聽唔到 個個略為肥胖既女士成日掂行掂過 得閒就汁一兩個盤走 (成個zone有成三十幾個盤未汁)都算 令我最嬲既係我見到個位應該去汁盤既女士係甘照鏡!!!由得個滿頭白髮既伯伯係甘汁盤!! 汁左成個鐘! 個伯伯好細心每張檯都擦乾淨相反 女士就汁一兩張檯都鬧人 (由於發生(1)的事件 我之後轉了位置)隔離臺:
冇諗過food count都要寫食評 因為真係睇唔過眼!

但估唔到係甘:

(1)
因為男朋友出左去買野 我驚我一行開就俾內地同胞霸左位
又冇人黎收盤 甘我就擺住個盤係隔離先 當時隔離都未有人
即刻大大力拍個盤 推番我前面

(2)
其後 我叫左好多好多負責汁盤既人好多次 佢地聽唔到
都算 令我最嬲既係
我見到個位應該去汁盤既女士係甘照鏡!!!
隔離臺:
有四個女仔岩岩坐低 其他三個去左買野
剩低一個女仔同我一樣 係甘叫人汁檯都冇人理!
最後啦 佢三番四之下 終於叫得郁個位女士
女士就鬧:"你將d野甘擺我點汁呀 點汁呀 你話呢!!!!!! 冇腦架!" (這些盤都是上手做成的 應該估到吧...)
我很登那位女仔可憐....

(3)
因為很多內地人的關係 男朋友的pepper lunch 足足等了 半個鐘頭1!!!!
我都冇咩mood食了 不過男朋友係甘叫我買d野食
我就去左買喇沙 (抱歉 冇mood影相!!)
盛惠55元 很咸!!! d粉比一碗仔還要少 最後在周圍都係有少少臭既盤既環境下食完
食物質素不太好!
不過 pepper lunch是好味的 加上製作用心 可惜真的被其他東西(環境,服務)扣分了!!!!!!!
希望pepper lunch可以搬出大食代吧!!!

總括而言, 本人不針對大食代 我食過東涌和太古的大食代 所有野都不錯的
就係尖咀呢間 一黎可能內地人多 情況很亂 員工態度差 不盡本份 食物質素強差人意 等侯時間長 衛生也很差!!!
每樣野平均都5十幾蚊 不如我加多十幾廿蚊去citysuper foodcourt食好過!!!!
而最重要係!!! 到我地走個陣 (1小時 實際用餐時間只得15mins) 個伯伯仲好努力(但當然動作很慢!!! 因為看上去真的很老!) 汁緊盤!!! 很想向人投訴那位女士!!! 但不見一個人可以向他申訴!!! 投訴冇門 !! 望住個伯伯都心酸 你諗下成個場d員工d態度都差既 做得最盡責既七十歲伯伯就要汁曬成個場既盤!!!!
我極度認為顧客都應有社會責任!!!!! 我幫襯佢等於助紂為虐 助長這些不公平現象
絕無下次!!! 亦希望那位伯伯要健健康康工作下去啦!
2012-12-08
2012-06-24 589 views
o係 TST 行街得累 , 搵個地方飲杯野坐下 ,想飲果汁 , 於是黎左新港大食代 ,買左杯蘋果奇異果汁 本身想要青蘋果奇異果汁 , 不過 staff 話青蘋果只係用黎整五青汁 ,咁奇怪 ?? 雪櫃咁多青蘋果 , 五青汁就只係用少少青蘋果 , 但係就唔可以用黎賣青蘋果汁 ??算了 , 咁溝普通蘋果啦 , 仲好o既 ... 無咁酸都幾好飲 , 加左少少冰都仲好濃味 , 不過佢 d 蘋果好多核 .... 奇異果加左一個 , 都仲幾酸 , 打得唔係幾夠爛 , 食到 d 果肉## $28 兩溝果汁 , size 都算係咁o既 , 不過計落都算幾貴 ,個半 / 兩個蘋果 , 一個奇異果 , 實際都唔使 $ 10 難怪人地成日話果汁店賺到錢 , 但如果真係要解渴 ,始終鮮榨果汁都唔係一個好o既選擇 =(
o係 TST 行街得累 , 搵個地方飲杯野坐下 ,
想飲果汁 , 於是黎左新港大食代 ,
買左杯蘋果奇異果汁
但係就唔可以用黎賣青蘋果汁 ??
算了 , 咁溝普通蘋果啦 , 仲好o既 ... 無咁酸

難怪人地成日話果汁店賺到錢 , 但如果真係要解渴 ,
始終鮮榨果汁都唔係一個好o既選擇 =(
2012-06-23
2011-08-21 525 views
細妹想食pepper lunch,,就黎左大食代,,不過我揀左食越南野,,嗌左個tea set - 扎肉河+生菜(or可以揀鳳爪)不過冇野飲,,以tea set黎講,,個餐又唔係平(好似是三十幾..),,加野飲都要$6..湯底唔係咁好味,,可能個人喜好,,覺得冇越棧咁好..食左十幾廿淡就冇胃口食落去..服務又麻麻..個阿嬸[]係度口upup,,又唔知佢講乜,,好似問多少少野又嫌人煩..其實我都係之前食越棧,,先令到我對越南菜有興趣..下次我都唔會食呢間..
細妹想食pepper lunch,,
就黎左大食代,,
不過我揀左食越南野,,
嗌左個tea set - 扎肉河+生菜(or可以揀鳳爪)
不過冇野飲,,
以tea set黎講,,
個餐又唔係平(好似是三十幾..),,
加野飲都要$6..
湯底唔係咁好味,,
可能個人喜好,,
覺得冇越棧咁好..
食左十幾廿淡就冇胃口食落去..
服務又麻麻..
個阿嬸[]係度口upup,,
又唔知佢講乜,,
好似問多少少野又嫌人煩..
其實我都係之前食越棧,,
先令到我對越南菜有興趣..
下次我都唔會食呢間..
2011-08-08
Type of Meal
Tea
4月30日, 夜晚喺尖沙咀新港foodcourt大食代, 眼見又係熟口熟面嘅食店, 喺其他大食代都係呢d野…想食下其他大食代冇嘅, 就搵到呢間日式食店, 以特色釜飯為招徠, 見佢一個set都幾多野食, 就試下啦~::: 雞肉拼洋蔥牛肉 + 芝士海蝦玉子燒 ::: $42釜飯其實即係代表用特別器皿裝住d飯, 所以賣相就真係幾吸引~ 但係食落就好普通, 比起一碟碟頭飯更普遍… 個細細個嘅釜裝住d飯份量就真係少, 正常男仔一定唔夠飽. 雞肉只係好普通嘅急凍雞扒, 重點係冇味, 有淋咗d照燒汁上去架, 但係完全唔索味… 洋蔥牛肉就好似吉野家嘅咁, 都係用肥牛, 不過吉野家嘅牛汁一定多過佢. 飯呢, 雖然係用上珍珠米, 不過份量少唔再講, 味道都係冇乜… 加埋d配料求求其其蛋絲蘿蔔絲青豆芝麻, 所以真係普通過碟碟頭飯…睇個名, 芝士海蝦玉子燒都好似好專業咁~ 製作時間都要5-10分鐘., 日式煎蛋包住芝士同蝦… 芝士都夠溶, 係唔錯嘅, 蝦就好細隻好似蝦仁咁, 美其名就叫做海蝦都算. 不過精要嘅玉子燒就唔係好掂, 乾身得滯冇蛋汁, 算啦咁嘅價錢唔可以要求做到一門咁嘅質素.都係一貫大食代本色,

::: 雞肉拼洋蔥牛肉 + 芝士海蝦玉子燒 ::: $42

都係一貫大食代本色, 食物有特色但係味道唔成正比, 呢間野食一次就算了…
雞肉拼洋蔥牛肉 + 芝士海蝦玉子燒
釜飯
芝士海蝦玉子燒
2011-04-30
$42 (Dinner)
行尖咀最抵食係food court今次就食日本+美國pepper lunch?我食就夠 如果男仔可能嚴太少lu...不過都幾抵丫 $4x 有曬咁多樣=]今次食珍寶牛肉+湯 $5x真係好正=]不過太多人買了等左差不多3個字搞到食左一半日本飯男友要走去等個pepper lunch如果下次話預15分鐘又唔同講法不過真係最多人等喱間食完曬之後...買左杯奇異果汁 $2x好fresh男友話果汁唔應該溝水喎但唔溝咪變左好酸??我都係鍾意佢扣少少都用左3個奇異果打出黎好juicy
行尖咀最抵食係food court
今次就食日本+美國pepper lunch?
蟹子三文魚飯+奄列+miso soup
我食就夠 如果男仔可能嚴太少lu...
不過都幾抵丫 $4x 有曬咁多樣=]

搞到食左一半日本飯
男友要走去等個pepper lunch
如果下次話預15分鐘又唔同講法
不過真係最多人等喱間

食完曬之後...
買左杯奇異果汁 $2x

好fresh
男友話果汁唔應該溝水喎
但唔溝咪變左好酸??
我都係鍾意佢扣少少
都用左3個奇異果打出黎
好juicy
2011-06-12
$60 (Lunch)
蟹子三文魚飯+奄列+miso soup
set lunch---增量燒牛肉+蕃茄湯