2024-09-09 184 views
榴槤~榴槤~榴槤!又係 #榴槤控 的好消息!香港夏日炎炎,尤其是近幾日天氣更升至35度或更高!點可以唔食返啲凍野消暑解渴? 近排大食代推出了榴槤系列的飲品同刨冰甜品!加入了來自馬來西亞🇲🇾D24榴槤蓉,榴槤系列飲品🥤:💛3Q榴槤椰椰冰💛💛3Q榴槤芒芒冰💛💛3Q榴槤哈哈冰💛 有飲品又點可以唔叫埋甜品🍧,一齊黎個透心涼的下午,溶化你的心💛 ,一齊榴到爆炸😆!💛3Q榴槤芒果冰💛💛榴槤Pancake💛 但如果同行的朋友唔食榴槤,亦都有其他飲品🥤選擇:🥤3Q芒果椰椰冰🥤3Q草莓椰椰冰🥤3Q哈密瓜椰椰冰 再配上香港特有的港式車仔麵,自己食的麵自己揀!揀完麵類,再揀味汁,再揀配菜,配菜選擇超過33款!平時order可以選3餸麵或4餸麵,我就選擇了4餸麵!另外一碗選擇了混醬腸粉,同時亦可以選擇配菜,今餐真係好豐富,食得好滿足呀☺️!📍新港中心大食代
榴槤~榴槤~榴槤!
又係 #榴槤控 的好消息!

近排大食代推出了榴槤系列的飲品同刨冰甜品
加入了來自馬來西亞🇲🇾D24榴槤蓉,
榴槤系列飲品🥤:
💛3Q榴槤椰椰冰💛
💛3Q榴槤芒芒冰💛
💛3Q榴槤哈哈冰💛

💛3Q榴槤芒果冰💛
💛榴槤Pancake💛

但如果同行的朋友唔食榴槤,
亦都有其他飲品🥤選擇:
🥤3Q芒果椰椰冰
🥤3Q草莓椰椰冰
🥤3Q哈密瓜椰椰冰

📍新港中心大食代
2024-08-12 219 views
暑期實習嚟新港中心呢度返工,諗住大食代啲嘢實冇死, 第一日食咗碗拉麵🍜,啲拉麵煮到爛曬, 仲要完全冇味,證明佢係用清水煮完先加落啲豬骨湯度,碗咁嘅嘢仲要收我八十幾蚊。第二日試咗間日式咖哩飯🍛, 諗住最多咪好似759買到嗰啲即食咖哩咁起碼擺得入口,就叫咗碟牛柳蛋包咖哩飯🍛,飯唔係珍珠米都算喇, 點知啲咖哩汁完全唔係日式咖哩,入面仲一啲料都冇, 完全係一pat難食過小學生飯盒嘅汁b,個蛋包啲蛋又煮到老曬,最恐怖係啲牛柳,我真係唔知佢點樣可以整到好似大陸嗰啲錫紙包裝既殭屍即食牛肉咁樣🤮
2024-08-08 243 views
大食代Food Republic出咗一系列嘅榴槤特飲同甜品,睇海報就覺得好吸引啦,今日決定去試吓行街行到又熱又攰,所以叫咗碗3Q芒果榴槤冰同朋友share,勁大碗,我諗3個人都夠食。上面有好多芒果粒粒啦,中間有一球D24榴槤蓉,冰底打到好似沙冰咁好綿,榴槤味好濃郁。之後仲叫咗兩碗車仔麵,都好抵食,51蚊有4餸,叩左秘製香辣汁,又辣又惹味,麵底原來都有成九個選擇,下次可以再嚟試辣嘅關係又多咗杯3Q 榴槤椰椰冰 榴槤香濃榴槤味同椰香本來就係天生一對 配搭一流最後仲叫埋榴槤班戟,一口咬下口感輕盈的發泡鮮奶油,仲有馥郁榴槤氣味想試吓食榴槤嘅呢一個淡淡地,絕對冇問題!估唔到大食代都有啲咁抵食嘅榴槤甜品,夏天食真係超級解暑

估唔到大食代都有啲咁抵食嘅榴槤甜品,夏天食真係超級解暑

记得09年,第一次来香港的时候,人生地不熟的我,一个人逛完海港城,就是在这吃的饭…没想到15年过去了,我竟然定居了香港🇭🇰.这家店在海港城Prada对面的新港城~💗经济实惠,价廉物美~出品都好吃还不贵💗出品效率高,吃完赶紧继续逛…💗适合一个人吃饭,选择多样化。.记得当年,第一次跑这吃的是Pepper Lunch(广东道店) 胡椒厨房,现在这家店的生意依然火爆。这次带儿子两个人~🐔海南鸡 💰141点了半只鸡,相当好吃!强烈推荐~香滑得很,肉质相当大细滑。🍛板烧汉堡扒蛋包饭 💰68蛋包饭还会搭配味增汤~很大一份,用料十足给儿子吃的,我尝了一口,还不错.💁关于服务:服务还不错,会很及时的收拾桌面我主动把自己的餐盘收了阿姨让我照顾好孩子,把东西放桌子上就行了。洗手间的阿姨也很nice,还帮我儿子拿擦手的纸巾。💗总体ok,逛累了,又赶时间的话非常适合来这边用餐。
没想到15年过去了,我竟然定居了香港🇭🇰
这家店在海港城Prada对面的新港城~
💗经济实惠,价廉物美~出品都好吃还不贵
💗出品效率高,吃完赶紧继续逛…
💗适合一个人吃饭,选择多样化。

这次带儿子两个人~
🐔海南鸡 💰141
点了半只鸡,相当好吃!
强烈推荐~
香滑得很,肉质相当大细滑。

🍛板烧汉堡扒蛋包饭 💰68
蛋包饭还会搭配味增汤~
很大一份,用料十足
给儿子吃的,我尝了一口,还不错

💁关于服务:
服务还不错,会很及时的收拾桌面
我主动把自己的餐盘收了
阿姨让我照顾好孩子,把东西放桌子上就行了。
洗手间的阿姨也很nice,还帮我儿子拿擦手的纸巾。

💗总体ok,逛累了,又赶时间的话非常适合来这边用餐。
突然想念Food Court的味道,上網一查發現大食代依家仲存在,於是就心動不如行動。嗌咗一個雲吞雞菜飯套餐,有一碟雲耳做前菜,但係可以講得上係零味道😩雲吞食得出係自己手工包,唔係買巿面批發嘅雲呑。隻雞……脾就明顯係雪藏過,而且唔係燉出嚟嘅感覺,所以連帶個湯都係無乜味道,有啲似清水煮雞肉嘅大隻佬餐😂菜飯都係將菜切碎加入白飯,由健康角度睇,成個餐係健康的味道咁。另外叫咗碗雜錦喇沙,個湯底好夠味😋麵可以選米粉或油麵或兩溝。材料有蝦、魚蛋、豆卜同半隻蛋,一啲都唔馬虎!值得推介俾鍾意食喇沙嘅人👍

雲吞雞

雜錦喇沙
雜錦喇沙
🇭🇰大食代太卷了❗❗除了平价小吃、网红饮品,还有和牛龙虾豪华铁板烧,今天带你打卡本地人的食堂,一站吃遍大食代,在尖沙咀逛街不要走宝了🌟台式海陆双饗套餐🌟美食广场太多选择,直到看到这个豪华版套餐,完全走不动了!A5和牛配整只龙虾,鸡扒/龙利鱼/鲍·鱼,海陆空全整齐了。饭点全是人,三个铁板同时开工🔥师傅的铁板烧功力相当了得,炒的热气腾腾有滋有味!食材太新鲜了,现做现烧,和牛相当惊艳火候控制的很好,龙虾鲍鱼肉质弹牙鲜甜,用黄桃炒鸡还是首次吃,桃子的甜味全部挥发在鸡肉里,再来蔬菜和汤压一压吃完不怕上火了。自选海鲜/和牛炒饭,我的海鲜炒饭料太足,铺满虾仁扇贝和鱿鱼🦑附赠饮品,台式奶茶太好喝啦🥤🌟鲜果汁juice bar🍋每次来必点的手打香水柠檬茶!这家都是鲜榨的果汁,首推香水柠檬🍋酸酸甜甜满口清香,太适合夏天了!还有各式各样沙冰🍧甜点可以选,饭后甜品get✔🌟快煮意西餐🇮🇹赶时间的时候我都会来打包一份意式猪扒包,厚厚的cheese相当满足,一份套餐💰65🈶薯条🍟配浓汤,主打一个性价比🤩🌟 丼家日式拉面🇯🇵牛板腱拉面,汤底和牛奶一样浓郁,它家的面很有劲道,新开的人气排队王🔥🌟韩国屋🇰🇷经典三件套韩

🌟台式海陆双饗套餐🌟

🌟鲜果汁juice bar🍋

🌟快煮意西餐🇮🇹

🌟 丼家日式拉面🇯🇵

🌟韩国屋🇰🇷
经典三件套韩式拌饭、大酱汤、炸鸡,吃完我都会带一份炸鸡,甜辣酸辣两种口味超惹味,越吃越上瘾~

🇭🇰吃货的天堂,一站吃遍hk小吃和世界各地美食,丰俭由人!

2023-09-17
2023-10-07 1311 views
蕞近lunchtime 都是跟同事来大食代吃,主要就是方便快捷选择还多!!👀蕞近工作都挺辛苦的,所以决定犒劳一下自己,虽然是工作餐,但是我们也要吃蕞好的😏🤭大食代真的是高性价比,打工人的爱❤️主要也是看到铁板烧就舍不得走了……太香了,哈喇子直流🤤🤤【牛馔】双人餐有A5宫崎和牛、澳洲和牛、安格斯牛,品质都超好的很新鲜!安崎和牛的雪花纹理绝了,入口满嘴的油脂香😋安格斯瘦一些,也更有嚼劲,吃多少我都不会腻~西京烧比目鱼扒-一整块鱼扒外皮焦香,里面的鱼肉汁水满满,很香很嫩!牛油烧汁阿根廷红虾-红虾还挺大一只的,虾肉肉质紧致弹牙,每一口都很满足😌牛油香煎黑椒鲍鱼-黑椒汁好好吃,鲍鱼嫩且弹牙还有海鲜炒饭,铁板时蔬,餐汤和焦糖咖啡蛋糕,这一顿吃撑了……好丰富!还去隔壁Quenches买了杯茉莉香水柠檬茶和刨冰🍧。柠檬茶口感清爽,刨冰量很足,整体来说还是很不错滴~之前还吃过日式蛋包饭的鸡扒蛋包饭,新开的丼家拉面🍜也都还挺不错的!小辣椒重庆美食的酸辣粉凉拌菜,超nice!!中辣都很辣,好吃😋还有吐司🍞海南🐓烧腊饭、饺子米线啥的,选择很多!!很适合附近的打工人和游客~
主要也是看到铁板烧就舍不得走了……太香了,哈喇子直流🤤🤤

【牛馔】双人餐

牛油香煎黑椒鲍鱼-黑椒汁好好吃,鲍鱼嫩且弹牙

2023-09-19 681 views
有時間去尖沙咀行下,想去街市大排檔看看,不過行都出了一身汙。算了,到冬天才去。不如找一個有冷氣的地方,慢慢來食一餐晚飯吧~很久無去尖沙咀飯堂食晚餐了,去下大食代吧~平時都會去食鐵板燒的,今日看看有沒有新的食肆。果然有發現,有個棉花人。泰潮個肉碎飯估唔到有驚喜。最surprise 的不是個肉碎,而是個蛋,半生熟的流心黃,輕輕一碰便流了半個黃了個木瓜沙律,無想到是可以好辣的。味道不錯,不過第一次食這麼辣的沙律。今次有2個彩蛋:第1個是找不到這間大食代,便可以找這Pac-Man ,後面便是入口。第2個便是地底關係,要用Alipay or WeChat 的話,可能收不到signal。最好都是用八達通吧~

2023-08-06 668 views
大食代係不同大型商場都設置美食廣場,匯聚不同地方特色美食專櫃和小型餐廳,搵食最啱。熱辣辣決定落去飲杯嘢,坐下休息下。仲有手打香水檸檬茶。鹹檸七鹹檸檬、加入冰鎮七喜,檸檬清爽,咸甜交雜、冰涼爽口。檬Look Look香水檸檬加入鮮茶,酸度鮮明,果肉大粒,鮮酸開胃,茶香十足。
熱辣辣決定落去飲杯嘢,坐下休息下。
仲有手打香水檸檬茶。
鹹檸七
鹹檸檬、加入冰鎮七喜,檸檬清爽,咸甜交雜、冰涼爽口。
檬Look Look
香水檸檬加入鮮茶,酸度鮮明,果肉大粒,鮮酸開胃,茶香十足。
2023-07-20 589 views
今日lunch time 去左food court 食…因為尖沙咀搵野食..全部都好多人!大食代-上海小炒叫左黑醋排骨菜飯套餐 $55有餐湯+飯+主菜+配菜青瓜雲耳性價比高~而且好夠飽😋😋😋黑醋排骨菜是一道美味又營養豐富的中式菜餚。首先讓人注意到的是排骨,肉質鮮嫩,帶有濃郁的黑醋味,讓人食慾大開。菜飯裡面的蔬菜類別豐富,菜飯有口感,同時也為整道菜增添了豐富的營養成分。👍🏻飯量適中,吃起來不會太膩,但又能夠讓人飽足。整體來說,這款菜‘黑醋排骨菜飯套餐’值得推薦的美食,不論是平時的午餐還是晚餐都是不錯的選擇。 可以試試~
大食代-上海小炒
叫左黑醋排骨菜飯套餐 $55
有餐湯+飯+主菜+配菜青瓜雲耳
性價比高~而且好夠飽😋😋😋

可以試試~
黑醋排骨菜飯套餐
黑醋排骨菜飯套餐
2023-07-20 260 views
「台灣美饌」是一家值得推薦的快餐店,特別是在尖沙咀地區-午餐時間,特別多人!這裡是一個不錯的選擇,人流快來快去。我同朋友叫左三杯雞和鹽酥雞配肉燥飯,味道非常不錯。三杯雞的醬汁非常濃郁,我朋友一口接一口地吃,而鹽酥雞的外皮酥脆,肉質也很嫩,非常美味。肉燥飯也很好吃,米飯蓬鬆,配上肉燥和蔬菜,非常開胃。整體來說,「台灣美饌」是一家值得一試的快餐店。如果您喜歡台灣美食,這裡會是一個不錯的選擇。價錢在尖沙咀地區來講非常親民!

2023-07-05 477 views
入面得三塊年糕,呃錢到不得了!個味不知所謂 得少少辣又唔濃味,我屋企煮仲好食過佢 浪費時間同金錢 不建議食用 價錢唔抵 60幾蚊 算係一般 但真心劣食!千祈唔好食 記得係門口個間韓國野 千祈唔好食!
入面得三塊年糕,呃錢到不得了!
雞肉年糕湯麵
每次午餐到大食代,好多選擇,但揀來揀去,最後都揀上海回锅肉套餐.回锅肉,熱辣辣即炒出來,最合胃口.一碗雲耳青瓜,雲耳對血管好,有益食物,食佢感覺良好.一碗例湯,簡單又清清的,好過時時飲奶茶.一個菜飯.滿足了 吃了一個想食既午餐.人,其實可以好簡單!

回锅肉,熱辣辣即炒出來,最合胃口.
一碗雲耳青瓜,雲耳對血管好,有益食物,食佢感覺良好.
一碗例湯,簡單又清清的,好過時時飲奶茶.
一個菜飯.

滿足了 吃了一個想食既午餐.
人,其實可以好簡單!

2023-06-27
Type of Meal
Lunch
2023-04-19 846 views
<#🐳肥肥食記🐳>👧🏻 尖沙咀|豬肉叻沙鍋 $55📍地址:大食代 (新港中心) (尖沙咀)尖沙咀廣東道30號新港中心地庫🍚豬肉叻沙鍋 $55超好食 行行街好攰 估唔度尖沙咀有food court 入去勁多野食 以後有口福啦即整即有 豬內鮮味 可惜個量唔夠多~下次必返去再食🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐#尖沙咀 #平價 #平價美食 #大食堂 #市 #鍋 #熱 #hot #hotpot #noodles #粉 #pork
<#🐳肥肥食記🐳>
👧🏻 尖沙咀|豬肉叻沙鍋 $55

📍地址:大食代 (新港中心) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道30號新港中心地庫

🍚豬肉叻沙鍋 $55
即整即有 豬內鮮味 可惜個量唔夠多~

下次必返去再食

🌟總結
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數:⭐️⭐️⭐

豬肉叻沙鍋
豬肉叻沙鍋
2023-04-15 569 views
今日食評✍🏻Food republic @新港中心試食指數⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·自從通關後尖沙咀人山人海食肆都好難搵位唔好諗住food court易搵位都要搵一陣等一陣才坐到位·珍寶車仔麵🍜@88司華力腸3塊豬皮5粉細魚蛋2粒大墨丸2隻雞翼幾粒牛腩幾條生菜🥬配油麵·吉列豬扒炸蝦🍤蛋包飯賣相靚吉列豬扒炸蝦好味蛋包飯求其咗啲一塊蛋皮蓋上面·椰汁🥥@24唔樽裝夠衛生·火龍果汁🍹38蚊抵飲·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻
Food republic @新港中心
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
自從通關後
尖沙咀人山人海