2023-07-03 374 views
喺黃店沙漠——第一城,街市入面揾一間小食店;有少少趕時間,無去cafe,食住腸粉頂肚先。🥡『腸粉』$12/4條食腸粉,我只係會加豉油同辣醬;佢嘅辣醬唔係偏鹹嗰隻,真係有辣味㗎🥳。【小編的話】➡️其實佢個舖頭仲有車仔麵、同其他小食,例如:魚蛋、燒賣、粉果、粢飯、印尼撈麵嗰啲,但係因為小編趕時間,只係揀咗腸粉;下次有機會再嚟,可以試車仔麵。📍 必食站 (沙田)沙田銀城街1-2號置富第一城街市M02-M03號舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

🥡『腸粉』$12/4條
腸粉(4條)

【小編的話】

📍 必食站 (沙田)
沙田銀城街1-2號置富第一城街市M02-M03號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-07-03
$12 (Breakfast)
2023-05-05 318 views
【沙田區】【必食站】雖然我住沙田,但平時反而真係好少喺返沙田食嘢。之前為咗朋友喺沙田學車嘅需要,創立咗 1am沙田學車 嘅系列,只不過唔好誤會係我要喺沙田學車,我就暫時冇學車嘅打算,都仲係一條需要依賴公共交通工具出入嘅可憐蟲。為咗街坊著想,之後我再創立咗 1am第一城 系列,應該都幫到吓手嘅,希望啦。其實第一城都幾多嘢食,不過量多並不代表質優,大多數都係啲麻麻哋嘅嘢,而且個性價比都唔算好好嗰隻。但係我都係要講,當做個交待。今次要講嘅呢間係喺街市入面嘅車仔麵檔,好耐之前係有另一間雄據過第一城街市,不過之後入咗商場舖,就係美好快餐。咁而家喺第一城街市食呢啲嘢嘅,就係呢間「必食站」。我食咗兩次,然後寫呢個 post 同大家講。第一次食係食「細腸粉三寶」有魚蛋、燒賣各四粒同埋腸粉四條,咁樣 $20嘅價錢誠然唔算貴,同 Snack Express 差唔多。味道上亦都冇可能要求得太高,功能上做到充飢嘅作用就得,今次我係覺得唔差,以街坊食堂嚟講。第二次我就去咗食車仔麵嘅「三餸麵」,揀咗「粗麵」先因為佢要時間煮,其他嘅鮮蝦雲呑、魚肉、溏心蛋,加埋牛坑腩都係煮熱就得,淋個「沙嗲汁」上去就 $42,加罐王

第二次我就去咗食車仔麵嘅「三餸麵」,揀咗「粗麵」先因為佢要時間煮,其他嘅鮮蝦雲呑、魚肉、溏心蛋,加埋牛坑腩都係煮熱就得,淋個「沙嗲汁」上去就 $42,加罐王老吉就變成 $49。始終咁多餸,要五草嘢都冇計。

可能我本身唔中意車仔麵,我覺得就認真麻麻,而且個雲呑仲好似有少少酸粟,令到件事更加向壞嗰方面發展。最大嘅亮點係啲魚肉,佢係生菜魚肉嗰啲鯪魚膠嚟,雖然都唔係話勁好食,但係喺一碗失望嘅麵裡面算係咁。。。

(地址:沙田銀城街1號置富第一城街市M2-3號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #1am0679 #foodies #globaleats #1ambackup #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #第一城 #1am第一城 #必食站 #快餐 #腸粉三寶 #魚蛋 #燒賣 #腸粉 #車仔麵 #三餸麵 #粗麵 #鮮蝦雲呑 #魚肉 #溏心蛋 #牛坑腩 #沙嗲汁 #王老吉
2023-03-25 183 views
收工好餓想吃車仔麵,係附近搵到尼間車仔麵仲未收檔,叫左個三送,清湯魷魚雞中翼魚肉米粉。佢個魚肉有dd彈牙,雞中翼好夠味,魷魚就正正常常,個湯係清甜,感覺冇味精,份量對於夜晚來講就夠了。自己加d蔥同炸蒜非常nice。
2021-01-05 1639 views
返工附近有間車仔麵係黃店,佢唔止係一間黃店,仲係一間性價比好高而且食物又好食嘅黃店。$30,3個餸包粉麵,而且啲餸菜係不分類任揀,啱晒我呢啲食肉怪。佢有幾個餸我都經常食,牛筋腩,豬頸肉,雞扒等等都係我最愛。佢醃得非常之入味,而且牛筋腩亦都夠林,豬頸肉好似燒過咁好食,雞扒亦都夠嫩滑。而且仲有好多種湯底可以揀,我通常都係辣汁加腩汁。呢間車仔麵屬於重口味系列,所以我有時候都覺得佢偏鹹,但係好肯定嘅咁講佢啲嘢食都好足味道。今次呢就試咗一碗經典車仔麵。入面有成6個餸,都係最經典嘅餸例如豬紅蘿蔔牛腩豬皮魚蛋豬腸嗰啲。豬腸出色地好食,滷水味重完全可以遮蓋到豬嗰陣腸嘅臭味。好搞笑🤣🤣老闆問我要唔要落甜醬,我本能反應同佢講咗我唔鍾意食甜醬。點知老闆好堅持咁同我講,經典口味嘅車仔麵就係要落甜醬。俾佢咁講一講,我即刻叫佢落嚟試吓。又出奇地估唔到幾好食,唔係好食到甜醬浸味但係就好夾啦。🤣🤣🤣我唔識形容,但係就有啲似咖喱魚蛋落咗甜醬嘅感覺?都幾好食!

而且仲有好多種湯底可以揀,我通常都係辣汁加腩汁。

點知老闆好堅持咁同我講,經典口味嘅車仔麵就係要落甜醬。

俾佢咁講一講,我即刻叫佢落嚟試吓。

我唔識形容,但係就有啲似咖喱魚蛋落咗甜醬嘅感覺?

都幾好食!

經典車仔麵

TakeAway
Type of Meal
Lunch
經典車仔麵
2020-08-28 1049 views
自己本身都好中意食車仔面,都可以話食過相當多間車仔面,點知搞咁耐原來咁近自己有一間好西!個湯底已經好正,自己中意食辣叫師傅加多啲辣,口味雖然重啲,但我依啲食到重口味嘅人真係覺得好正隨即介紹左自己女朋友試下,女友試完都好認同係最正嘅車仔面老細你記得長做長有因為我真係好中意食
隨即介紹左自己女朋友試下,女友試完都好認同係最正嘅車仔面
老細你記得長做長有
因為我真係好中意食
TakeAway
2020-05-31 889 views
第一次係呢間坐低食 支持黃店地址係喺置富第一城街市入面如果大家經開第一城都可以入嚟試下佢舖面比較細,應該主要做外賣生意上次食過魚蛋同燒賣都OK今次我叫左一個三餸車仔麵 $30我叫左豬手,牛腩同埋豬紅米粉豬手好抵食,有兩件,雖然唔係好大舊,但味道都OK,如果再濃味會更好牛腩份量都夠,切得比夠細粒驚喜既係豬紅非常出色,好好味!下次要單買豬紅先得再叫多$10 4條腸粉勁多醬,好滿足!總共$40好抵食呀,值得支持小店
第一次係呢間坐低食 支持黃店
地址係喺置富第一城街市入面
如果大家經開第一城都可以入嚟試下
佢舖面比較細,應該主要做外賣生意
上次食過魚蛋同燒賣都OK

今次我叫左一個三餸車仔麵 $30
我叫左豬手,牛腩同埋豬紅米粉
豬手好抵食,有兩件,雖然唔係好大舊,
但味道都OK,如果再濃味會更好
牛腩份量都夠,切得比夠細粒
驚喜既係豬紅非常出色,好好味!
下次要單買豬紅先得
再叫多$10 4條腸粉
勁多醬,好滿足!
總共$40好抵食呀,值得支持小店
2019-12-14 984 views
雖然係黃店,但都係要如實評論其實我成日都幫襯買燒賣,呢啲就不過不失啦,有誠意過7仔/ok/龍津嘅。不過個車仔麵真係麻麻地(sor黃店都係咁話)1. menu上我要嘅餸好多都話冇2. 車仔麵真係唔代表幾個餸+湯+一個淥熟嘅麵底希望你地對對湯頭俾多少少誠意,對煮麵嘅功夫多啲鑽研,拿捏好個麵嘅硬度,同埋河粉唔知係入貨問題定係煮嘅問題,搞到散哂,用木筷子夾到2046都夾唔到,變咗要成碗倒入口。最後,聽到播<<願榮光歸香港>>真係好warm,多謝黃店。
雖然係黃店,但都係要如實評論

不過個車仔麵真係麻麻地(sor黃店都係咁話)
1. menu上我要嘅餸好多都話冇
2. 車仔麵真係唔代表幾個餸+湯+一個淥熟嘅麵底

最後,聽到播<<願榮光歸香港>>真係好warm,多謝黃店。
2019-12-12
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
2019-09-25 990 views
📸#tagnshare沙田篇 .-走入 #沙田第一城 既街巿,有間主打車仔麵既小店🤭 今次介紹既係佢地既炸物,有 #炸花枝丸 #炸燒賣 #炸魚片頭 炸左出嚟一啲都唔乾,仲juicy ga! 香口野好jeng 👍🏻 落左椒鹽粉連醬都唔駛點! ,廿幾蚊/款 都幾抵食🤫#沙田友#沙田美食#炸物控 .- 🙋🏻‍♀️高妹小編.- 👇🏻地址👇🏻.必食站 (沙田)沙田銀城街1號置富第一城街市M2-3號舖……………………#hk #hkig #hkfood #hkfoodie #foodpics #foodbloggers #uhkfood #foodig #香港美食 #hkiger #LikeForLike #相機食先 #hkigers #車仔麵
📸#tagnshare沙田篇 .
#沙田友
#沙田美食
#炸物控 .
- 🙋🏻‍♀️高妹小編
- 👇🏻地址👇🏻.
必食站 (沙田)
沙田銀城街1號置富第一城街市M2-3號舖
……………………
2018-11-10 798 views
唔好食 員工態度惡劣鹼水麵沒有過過冷水,所以麵裡面都是鹼水味;魚丸也沒有魚味,但是妳為了掩飾,特別加上了咖哩汁想把它做成咖哩魚丸,但這麼做太天真了!因為妳煮的時間不夠,咖哩的味道只留在表面上,完全沒有進到裡面去,泡進湯裡又完全被沖淡了,好好的一顆咖哩魚丸讓妳做得是既沒有魚味有沒有咖哩味,失敗!蘿蔔沒挑過筋太多,失敗!豬皮煮得太爛沒咬頭,失敗!豬血又爛稀稀的一夾就散,失敗中的失敗!最慘的就是大腸了,裡面根本沒洗乾淨還有坨屎,妳有沒有搞錯啊
唔好食 員工態度惡劣
鹼水麵沒有過過冷水,所以麵裡面都是鹼水味;
但這麼做太天真了!因為妳煮的時間不夠,
好好的一顆咖哩魚丸讓妳做得是既沒有魚味有沒有咖哩味,失敗!
蘿蔔沒挑過筋太多,失敗!
豬皮煮得太爛沒咬頭,失敗!
豬血又爛稀稀的一夾就散,失敗中的失敗!
最慘的就是大腸了,裡面根本沒洗乾淨還有坨屎,妳有沒有搞錯啊
2018-11-03 574 views
中午有時在這裏買車仔麵回去吃, 三餸麵只需$30, 而且學生更免費送紙包飲品(雖然只是康師傅的...但好過冇啦), 個人覺得$30不錯.麵方面, 選擇不少, 有河粉、粗麵、幼麵、米線、油麵等, 即叫即煮.配料方面, 款式很多, 在我吃過的配料中, 味道算是O.K., 雞扒幾入味.湯底方面有清湯、咖喱、麻辣等可供不同口味的人任君選擇.車仔麵區以流水式運作, 選麵>配料>加湯底. 員工友善好客, 十分nice.除車仔麵其實仲有好多港式小食同蒸飯賣, 特別推介腸粉$8/4條.
), 個人覺得$30不錯

湯底方面有清湯、咖喱、麻辣等可供不同口味的人任君選擇.

2018-10-18
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$30 (Lunch)
  • 車仔麵
  • 腸粉
2018-02-14 1047 views
住喺沙田咁耐,每次肚餓,放工前,早餐,下午茶,都會諗起街市呢間小食店,除咗有車仔麵,仲香港特色嘅小食......糯米雞 大大隻好抵食,好足料,廿蚊有找,抵食,可以當午餐有雞翼,有臘腸...... 味道啱啱好!腸粉加燒賣係我嘅至愛, 由細食到大,腸粉边度最好食非佢莫屬, 腸粉要視乎麵廠嘅河粉整得好唔好食,加埋呢度嘅甜醬、麻醬、豉油都好重要,配上大量芝麻,唔該曬店員哥哥仔! 記得嘅話帶個box去買返屋企食, 保護地球,環保你我做得到‼佢嘅辣魚蛋夠大粒,爽口,個汁唔會太辣。粉果有料到,加咗秘製辣油,更加惹味‼(呢次喺度食,以為可以環保啲)

糯米雞 大大隻好抵食,好足料,廿蚊有找,抵食,可以當午餐

有雞翼,有臘腸...... 味道啱啱好!

佢嘅辣魚蛋夠大粒,爽口,個汁唔會太辣。
粉果有料到,加咗秘製辣油,更加惹味‼
(呢次喺度食,以為可以環保啲
2018-02-14
Type of Meal