2020-09-22 569 views
挑戰四川辣@有間客棧長沙灣順寧道29-39號新寧閣地下D號舖Shop D, G/F, Sunning Court, 29-39 Shun Ning Road, Cheung Sha Wan平時我好小來長沙灣, 都係為了搵食同去附近工廈開倉行街先會來, 估唔到只要用心搵, 呢區都好多野食, 重點係非常抵添。始終因肺炎令到經濟收入大減, 出街佞也要實惠的。食四川辣炒, 大部份小炒都是一百元以下$288 2人餐經濟之選涼菜可要2款, 蒜泥白肉同涼拌青瓜蒜泥白肉腩肉片切得夠薄身, 就算是脂肪多的腩肉位置, 伴以大量蒜泥同醬油食, 口腔全是蒜泥味!!!!涼拌青瓜係比我等一下食重口味昤調劑一下。很多蒜紅燒肉是麻甩老同的呢個生酮KETO 友最愛,腩肉肥肉通通送入口, 醬汁濃香惹味,脂肪入口即溶,甜冰糖汁又可以去辣, 呢個餐跟白飯2碗, 很下飯, 令人不知不覺會食多好多!!!!水煮魚, 挑戰味蕾的主菜重頭戲, 我太怕一堆火紅的紅辣椒, 魚片起骨切骨, 在充滿紅辣椒的湯中煮起, 味道濃郁好好食, 我自己食物鹹酸辣三味融會一起好開胃。唔會太油,食完唔怕胃漲$58 上湯白菜 去火, 食完太多濃味菜式, 安
挑戰四川辣@有間客棧

長沙灣順寧道29-39號新寧閣地下D號舖

食四川辣炒, 大部份小炒都是一百元以下

$288 2人餐經濟之選

涼菜可要2款, 蒜泥白肉同涼拌青瓜

涼拌青瓜係比我等一下食重口味昤調劑一下。很多蒜

$58 上湯白菜 去火, 食完太多濃味菜式, 安份乖乖要份菜吧, 免得上火喉嚨痛幾日。
朋友跟我說長沙灣「有間客棧」,起初我在想長沙灣有客棧嗎? 和朋友去到目的地時,我才知他口中的有間客棧原來是吃湘川菜的餐廳,這是他老婆力薦的湘川菜館,有辣有不辣,所有人都可以嚐到川味佳餚。酸菜百花鱸魚片綠中一點紅,誘人的酸菜香氣撲鼻而來,湯頭入口酸微微,隨後魚鮮味韻教人回味無窮。雪白的鱸魚切成薄片,去除骨刺,肉質軟滑嫩口,鮮美極了。鍋裡除了酸菜和鱸魚片外,還有豆芽,豆卜及薯粉多種配料,味道更為豐富,甚有飽足感。糖醋魚炸至皮脆肉嫩,從炸功可以看見廚師的用心,再搭配餐廳自家製獨門醬汁,香甜微酸的糖醋味,光聞就令我們唾液沒法停下來,一口吃下香酥細緻的魚肉,朋友忍不住嘴角上揚。朋友說古法紅燒肉是他外婆在世時拿手菜之一,在這裡他吃到外婆的味道。古法紅燒肉肥而不膩,瘦而不柴,入味非常,他忍不住多點碗白飯,這實在太讓人黯然銷魂了,他連肉汁都捨不得浪費,因為所有精華盡在其中。辣子雞選用最嫩的雞肉油炸,雞肉色澤金黃,然後加入花椒和辣椒拌炒,辣子雞嚐起來酥酥嫩嫩,內裡保留原味雞汁,雞肉麻中帶香辣,使人念念不忘這可口好滋味。

2020-09-17 112 views
今日返工忙到一個點!!!!完左公司活動就即刻孖住同事黎開餐醫肚我地見到呢間『客棧』既裝修幾有誠意加上價錢貼地係平民價,所以都無乜考慮就決定入去試下呢度雖然有提供價錢更實惠既二人餐,不過我好快就俾單點餐牌既 糖醋魚$98吸引住所以我地都係決定散點自己既心水菜式我地都係內臟控,所以先點左兩款『腸』分別係 豉油皇鵝腸$88同酸菜豬腸7$8兩款都夠晒鑊氣,個酸菜仲好夠酸,不論係送飯、送酒定送汽水都一流!!而我最期待既糖醋魚$98都絕對無令我失望整條肉質嫩滑既黃花魚炸至外層酥脆而魚肉不乾配上酸甜帶有微微椒辣既糖醋醬汁更覺醒胃碟碟都咁開胃惹味,點會忍得口唔同『店小二』點返碗『靚仔』先得
今日返工忙到一個點!!!!

完左公司活動就即刻孖住同事黎開餐醫肚

我地見到呢間『客棧』既裝修幾有誠意

加上價錢貼地係平民價,所以都無乜考慮就決定入去試下

所以我地都係決定散點自己既心水菜式

我地都係內臟控,所以先點左兩款『腸』

分別係 豉油皇鵝腸$88同酸菜豬腸7$8

而我最期待既糖醋魚$98都絕對無令我失望

整條肉質嫩滑既黃花魚炸至外層酥脆而魚肉不乾

配上酸甜帶有微微椒辣既糖醋醬汁更覺醒胃

好耐無同朋友堂食啦,酸菜魚應該有1年無食過,今次約埋朋友一齊食,間食店啲座位距離唔算好近,中式裝修,最正係我哋食果陣無其他人(感覺安心啲),最後點咗酸菜魚,雜錦香鍋,貢菜皮蛋,年藕餅。由於我哋驚太辣,所以全部都揀小辣。酸菜魚用鱸魚做,肉幾紮實,唔會一夾就散,而且由於小辣關係,所以只有好輕味嘅辣,唔食辣嘅人都應該食到,但嫌佢唔夠酸,反而個湯酸同辣啲,寬粉勁吸湯,好食雜錦香鍋都係小辣,辣度仲少過酸菜魚,但幾香口,個鍋有雞,午餐肉,魷魚,蝦,年藕,薯仔,椰菜花,總之乜都有啲,味道Ok。貢菜皮蛋,哩道菜幾的別,係用湖南雞蛋,而唔係用鴨蛋,食落有種咸香味,無黑色皮蛋果種咸水味,比較易入口,但會愈食愈咸,所以同貢菜一齊食會比較好,感覺清新啲。家鄉藕餅配甜酸醬,我本身勁鍾意食年藕,所以最鍾意哩道菜,藕餅比平時食果啲薄,而且味道剛剛好,唔會過咸,食落有年藕粒,不過如果煎得再脆啲就更好。整體食物質素唔錯,而且價錢唔貴,唔知係咪長沙灣區關係,價錢比我喺其他區食嘅便宜。

酸菜魚

雜錦香鍋

貢菜皮蛋

家鄉藕餅

2020-09-07
$200 (Dinner)
酸菜魚
貢菜皮蛋
家鄉藕餅
喺長沙灣有間餐廳新開,叫做有間客棧,裏面個裝修到好似傳統中式小店,頗有特色。餐牌上面選擇多多,而且價錢合理,單點酸菜魚或水煮魚$100都唔使。不過我哋就睇中左牆上呢個二人套餐,好多嘢都非常啱食!客棧二人餐$268蒜泥白肉比較傳統,係冷盤果一種,比較傳統,係冷盤嗰一種,都非常入味,肉質爽口彈牙 。涼拌青瓜分量十足,每一件size比較大,口感特別爽口有水份,作為前菜簡直一流。古法紅燒肉每一件都好大件,而且入味非常,用嘅配料比較特別,所以都的確幾好食,當然一個人唔可以食太多,否則可能會有少少膩! 酸菜魚或者水煮魚之中二選一,我哋唔想食太辣就揀咗酸菜魚,同樣辣度都可以選擇小辣。超鍾意佢個魚,完全冇品,而且非常之滑,佢個酸辣有少少似譚仔,而且係比較惹味 ,非常喜歡個水晶粉~白飯兩碗 $268免收加一食完其實真係飽到加零一啊,我覺得三個人都可能夠食,建議如果多啲人嚟可以叫個二人餐再加多啲其他嘢食,咁就應該都夠晒!

客棧二人餐$268

白飯兩碗 $268免收加一

朋友帶我黎呢間新開既川菜店我都幾鐘意食川菜 但又唔可以食得好辣啲相影得幾吸引 一於試下係咪得個樣!本店推介酸菜魚單單賣相都好吸引啦湯底味道好香好濃郁 忍唔住飲咗幾碗辣味同麻味既比例剛好魚塊非常嫩滑,沒有骨 不愛吃魚的我都非常愛吃這道菜 十分推薦重點是價錢不貴!$98 咋仲有香蔥、芫茜、芝麻提鮮味道仲有芽菜、酸菜及有煙韌既紅薯粉一大盤都大快朵頤炸家鄉蓮藕餅$68蓮藕炸得脆口呢碟餸真係好好餸飯中間仲有酸甜汁,中和一下藕餅既油餅炸得金黃係炒土豆絲即係薯仔切絲 $58切完絲炒口感會香脆,加入微微酸辣吃完一啖又一啖個碟仲幾得意係一個酒埕形狀另外,川菜怎可以少得涼伴萵筍 $38好多蒜👍🏻👍🏻及醋酸的味道 很開胃萵筍切薄後口感爽脆 很適合涼拌及炒還有貢菜黃金皮蛋😍$58以青瓜及貢菜拌碟涼拌汁調較得好好食微麻香酸辣呢家小店我一試就愛上佢地既川菜當然辣度可叫店家調較我地叫咗微辣,唔會食到個人出哂汗又唔會辣到食唔到👍🏻👍🏻一定會再返黎食
朋友帶我黎呢間新開既川菜店
我都幾鐘意食川菜 但又唔可以食得好辣

啲相影得幾吸引 一於試下係咪得個樣!

本店推介酸菜魚

單單賣相都好吸引啦
湯底味道好香好濃郁 忍唔住飲咗幾碗
辣味同麻味既比例剛好
重點是價錢不貴!$98 咋

仲有香蔥、芫茜、芝麻提鮮味道
仲有芽菜、酸菜及有煙韌既紅薯粉
一大盤都大快朵頤

炸家鄉蓮藕餅$68
蓮藕炸得脆口

呢碟餸真係好好餸飯
中間仲有酸甜汁,中和一下藕餅既油餅

炸得金黃

係炒土豆絲即係薯仔切絲 $58
切完絲炒口感會香脆,加入微微酸辣
吃完一啖又一啖

涼拌汁調較得好好食
微麻香酸辣

呢家小店我一試就愛上佢地既川菜
當然辣度可叫店家調較
我地叫咗微辣,唔會食到個人出哂汗又唔會辣到食唔到👍🏻👍🏻
一定會再返黎食

• 酸菜魚