2020-10-28
上星期放假同朋友聚舊輕鬆下,我地去左好耐冇踏足過嘅長沙灣,呢到入夜幾寧靜,而且有唔少隱世餐廳。之前黎呢邊多數都係食西餐,今次我地轉戰中菜館,黎到「有間客棧」品嚐川菜☺️餐廳嘅店面設計饒富特色,古色古香,真係彷似置身於古時嘅客棧一樣。另外價錢親民,又有好多抵食既套餐優惠,菜式多樣,非常吸引 👀我地入到餐廳,店員服務態度親切有禮。當晚餐廳非常熱鬧,座無虛席。餐廳採用既餐具都好有特色,真係同電視劇睇到既客棧十分相似,可以感受到店員嘅心思 🤣佢地嘅menu 都整得好精緻,圖文並茂,可以令食客更了解每一道菜既賣相,具體呈現川菜嘅特色~酸菜百花鱸魚片 $128第一道菜係酸菜鱸魚片,聽聞好適合秋冬季節食用,可以健身暖胃。酸菜鱸魚十分足料,除左鱸魚片🐟之外,仲有酸菜、芽菜、豆卜同埋彈牙嘅薯粉,另外仲加入適量嘅辣椒調味。我地點左少辣,比較容易入口,酸酸辣辣非常過癮!鱸魚鮮味十足,每一片都鮮嫩細滑,比以前食過嘅酸菜魚更出色。個人好中意佢既酸辣湯,開胃之餘,仲香辣無比,飲完成個人都暖笠笠 😋🌶🍲農村回鍋肉 $78朋友一直都好想食回鍋肉,今次可以滿足下佢既願望。回鍋肉一上枱就已經香氣撲鼻,材料簡單得黎又好豐富。
酸菜百花鱸魚片 $128
農村回鍋肉 $78
朋友一直都好想食回鍋肉,今次可以滿足下佢既願望。回鍋肉一上枱就已經香氣撲鼻,材料簡單得黎又好豐富。半肥瘦肉加上洋蔥、京蔥、青椒等等,爆炒之後香氣濃郁。
味道方面十分惹味,好中意佢彈牙嘅豬皮同埋爽口嘅配菜,帶一點微辣,肥而不膩。
貢菜皮蛋 $58
第一次食貢菜,原來同一般嘅菜好唔同。貢菜色澤鮮綠、質地爽口、味道有啲似海蜇,大家都話貢菜嘅食用價值好高。
呢道貢菜皮蛋有別於平時食開嘅皮蛋,佢外表呈淺啡色,入面嘅蛋黃半熟帶點流心,蛋黃味道濃郁,冇乜平時皮蛋個種苦澀味,作為涼拌小菜真係好唔錯。
我地另外再加左兩個白飯(每個$12),愈食愈有住家飯嘅感覺。每道菜嘅分量都好足,兩個人點兩、三道菜已經好飽👍🏻我地邊食邊飲茶,可消除油膩感,抖抖又可以繼續食多啲🤪
間餐廳每道餸都有佢既特色,環境都唔錯~雖然係第一次黎,但我地都食得津津有味。下次要再帶其他朋友黎試下川菜既獨特風味☺️