今日返工前想悠悠閒閒食個brunch先返工 多左屯馬線之後方便左好多今日去顯徑行一轉 搵左間幾靚既cafe 食個brunch先 我地叫左兩樣野食 一個all day breakfast用左中式既點心籠裝住啲野食 好得意 有魚柳、薯餅、煙三文魚、窩夫等等4.5♥️/5另一個係三杯雞意粉 完全係中西合璧 都係貪得意叫下估唔到有驚喜喎好好味😋😋😋5♥️/5 叫左杯mocha4♥️/5 野飲好多選擇叫左杯特別野飲海鹽latte 咸咸地幾特別 同咖啡都幾夾😋👍🏻5♥️/5
今日返工前想悠悠閒閒食個brunch先返工

我地叫左兩樣野食
一個all day breakfast
用左中式既點心籠裝住啲野食
好得意
有魚柳、薯餅、煙三文魚、窩夫等等
4.5♥️/5

三杯雞意粉
Mocha
海鹽Latte
2023-05-08 69 views
話說,屋企附近開左間幾靚嘅文青cafe:Four x Four一直未幫襯過~今晚去幫襯下先~~.今次嗌左兩份晚餐,跟餐嘅粟米湯幾足料,沙律嘅蔬菜夠新鮮~主菜擺搬又靚又大份,最重要係堅。好。味。🥳🥳🥳.。特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌:第一次見 + 第一次食雞樅菌,大大粒夠juicy,有驚喜👏🏻而牛肝菌黑松露都好足料,成份扁意份都好香、好juicy、好好味👏🏻👏🏻.。味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉黄金蟹籽:黃金蟹籽比較少見,咬落去卜卜聲夠新鮮👍🏻成份扁意份都充滿住咸蛋黃 + 蟹膏嘅味道,加埋一絲絲嘅鮮味蟹肉,真係好足料,好好味,無得彈👍🏻.。海鹽鮮奶咖啡:咖啡都幾香濃,面層有少少海鹽~幾過癮👍🏻.。西柚伯爵茶:大大舊西柚慢慢篤,夠晒fresh
一直未幫襯過~今晚去幫襯下先~~
。海鹽鮮奶咖啡:咖啡都幾香濃,面層有少少海鹽~幾過癮👍🏻
。西柚伯爵茶:大大舊西柚慢慢篤,夠晒fresh
2023-05-04
$230 (Dinner)
2023-05-04 83 views
📍Four X Four (大圍)大圍上徑口村143號地下好耐冇喺顯徑出現,我經過見到有間幾靚cafe shop, 餐牌都幾吸引,一於試試佢先。🍳Four X Four All day Breakfast $128窩夫,香草腸,巴馬火腿,煙三文魚,太陽蛋,芝麻蟲草,薯餅,炸魚柳,乳酪沙律食物都幾豐富,依間all-day breakfast 係用一個點心籠裝住食物,好特別,打卡一流,小編真係第一次見,果然做到中西合璧第一次食All day 有蟲草,都真係幾特別個巴馬火腿好香果味,唔錯唔錯☕️套餐飲品叫左杯熱 AMERICANO, 我估佢地係用好果香味較重嘅豆,因為未飲就已經好重果香味🛎️總結: 地點方唔方便就好睇大家啦。食物同環境方面都唔錯。仲帶一點驚喜比小編。員工好friendly。P.s Lunch hour 都幾多人地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍Four X Four (大圍)
大圍上徑口村143號地下

第一次食All day 有蟲草,都真係幾特別
個巴馬火腿好香果味,唔錯唔錯

P.s Lunch hour 都幾多人

地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-05-02 69 views
想搵個地方食完野再靜靜地做下野,大圍呢間cafe係唔差既選擇,食物質素唔差,又夠安靜🥰🔸餐湯及沙律粟米湯好濃,仲食到碎左既粟米粒,幾好飲;沙律幾新鮮,有三文魚同果肉~🔸 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌賣相唔錯,牛肝菌味好濃,食到最後都仲有好多牛肝菌汁,但食完唔會覺得好鹹好頸渴,不錯🤓🔸 味噌咸蛋黃蟹肉扁意粉配蟹肉,黃金蟹籽有好多蟹肉,咸蛋味唔會太濃,味道食落又幾夾🔸Dirty想提提神,唔單只提到神,仲幾好飲🙈🔸 牛油果乳酪奶昔第一次飲牛油果味既奶昔,原本好鍾意食牛油果,牛油果味幾濃,鍾意牛油果既朋友唔可以錯過!

🔸餐湯及沙律

🔸 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌

🔸 味噌咸蛋黃蟹肉扁意粉配蟹肉,黃金蟹籽
有好多蟹肉,咸蛋味唔會太濃,味道食落又幾夾

🔸Dirty
想提提神,唔單只提到神,仲幾好飲🙈

🔸 牛油果乳酪奶昔
大圍越來越多村屋改建成餐廳,聽說這間村屋咖啡店係由4位年青老闆一同經營,取名為Four X Four,我都好支持小店,專登去到顯徑到訪黑醋忌廉蒜蓉蛋黃醬大雞扒 •燒菠蘿配菠蘿包及薯條雞扒煎得唔夠香,好彩有個黑醋忌廉蒜蓉蛋黃醬令到味道無咁單調,燒菠蘿同菠蘿包既配搭係一個幾特別既配搭,仲有埋薯條,夠晒飽北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子成個飯好濕,d米仲有d生,口感好硬,照燒穴子都係好濕,完全係欠缺火喉,成個意大利飯同穴子比我感覺都係唔夠時間去煮,最接受唔到係成個飯都好咸,我真係堅持食左一半放棄了薑汁泡沫咖啡奶泡打得綿滑,口感順滑,帶微微既薑汁味,不過如果用上新鮮薑汁會無咁甜,更好飲食物係相當失望,個意大利飯又硬又咸,我食完個胃痛左成個下午,同勁口渴,要不停灌水,無下一次😵‍💫

黑醋忌廉蒜蓉蛋黃醬大雞扒 •燒菠蘿配菠蘿包及薯條

北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子
北海道魷魚肝汁意大利飯配照燒穴子

薑汁泡沫咖啡

2023-04-30 44 views
上次帶小毛孩係下徑口村散步個時,見到有間餐廳個環境好像不錯,於是上網睇下佢d菜式,意粉相當吸引,早兩日嘅晚餐都靠佢。食主菜之前,當然食返個前菜,當日係煙三文魚沙律和粟米忌廉湯,湯頭非常濃郁。我地揀左特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅茵 ($138$)和味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉• 黄金蟹籽($158),佢地對意粉擺盤相當有要求,而佢地當然唔係得個睇字,食物質素同樣出色,意粉軟硬適中,配料十足。近期除左飲咖啡,重愛上左飲梳打,所以我地一人揀左一杯香橙咖啡和芒果青檸乳酪梳打,解渴涼入心。

2023-04-26 30 views
呢幾排成日落雨,心情都麻麻,好想搵一間舒服嘅cafe chill 吓,呢間隱世cafe係大圍附近,裝修走型格路線,木系餐枱配水泥牆,好適合打卡…….紅蝦龍蝦汁扁意粉 $128紅蝦蝦味香濃,肉質彈牙,扁意粉滲透龍蝦汁,仲用咗食用花做裝飾,好靚呀。藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹 $168軟殼蟹外脆鬆化,意大利飯配搭蟲草花原來可以咁夾,好好味。主菜 加$ 40 餐湯及沙律 餐湯粟米湯,湯底厚,每一口都食到香濃粟米味。沙律菜新鮮配上煙三文魚特別好味總括而言:我哋仲加咗兩杯咖啡,焦糖鮮奶咖啡$20 、玫瑰鮮奶咖啡$19,優惠價加配非常抵。食物質素高,賣相美觀……

紅蝦龍蝦汁扁意粉 $128

藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹 $168
軟殼蟹外脆鬆化,意大利飯配搭蟲草花原來可以咁夾,好好味。

主菜 加$ 40 餐湯及沙律

餐湯
粟米湯,湯底厚,每一口都食到香濃粟米味。

沙律菜
新鮮配上煙三文魚特別好味

2023-04-23 32 views
《大圍隱世文青cafe💛》最近去左大圍探朋友,順便試左呢間隱世cafe~~裝飾好靚,坐得好舒服😌野食仲一流添,絕對有驚喜啊紅蝦龍蝦🦞汁扁意粉🍝Cafe野食來講算大份,紅蝦爽口彈牙🦞意粉硬度適中,同埋食落會掛汁,有香濃嘅龍蝦味北海道魷魚肝汁意大利飯配香煎刺身級小貝柱同樣有驚喜!賣相好靚,risotto唔會太硬食落係索曬魷魚🦑肝汁嘅精華~小具柱有淡淡海水味薑汁鮮奶咖啡薑味濃,飲完會好暖身,咖啡味香,個拉花仲好靚添🥰.📌 Four X Four (#大圍)#大圍美食 上徑口村143號地下-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집
《大圍隱世文青cafe💛》

紅蝦龍蝦🦞汁扁意粉🍝

北海道魷魚肝汁意大利飯配香煎刺身級小貝柱

薑汁鮮奶咖啡
薑味濃,飲完會好暖身,咖啡味香,個拉花仲好靚添🥰

📌 Four X Four (#大圍)
#大圍美食 上徑口村143號地下
2023-04-21 36 views
♡︎𝚂𝚎𝚝 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 $𝟷𝟾𝟾🜸𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝚜𝚘𝚞𝚙粟米湯香甜濃郁,有誠意~-🜸白酒忌廉百里香檸檬煮藍青口配法包小編一向麻麻地鍾意食青口因為中伏率極高,經常食到唔新鮮嘅(ಡ‸ಡ)但呢次食嘅青口一𝚍 怪味都冇新鮮、好食!👏🏻-🜸特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌意粉份量都幾多,菇菇外型好𝚌𝚞𝚝𝚎 ( ˘ ³˘)♥︎整體味道唔錯~-🜸𝚁𝚘𝚘𝚒𝚋𝚘𝚜 𝚝𝚎𝚊-♡︎慢煮西班牙栗飼豬配青芥蛋黃醬.烤雜菜.薯蓉 $𝟷𝟾𝟾一上枱就好香好吸引( ̄▽ ̄)略嫌肥肉部分多左𝚍幸好有烤雜菜伴碟中和返油膩感🥕-♡︎芒果青檸乳酸梳打 $𝟺𝟻-餐廳位於顯徑站附近,人流唔算多整體畀人一種悠閒舒適嘅感覺食物價錢合宜,推薦一試!
♡︎𝚂𝚎𝚝 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 $𝟷𝟾𝟾
🜸𝙳𝚊𝚒𝚕𝚢 𝚜𝚘𝚞𝚙
粟米湯香甜濃郁,有誠意~

🜸白酒忌廉百里香檸檬煮藍青口配法包
小編一向麻麻地鍾意食青口
因為中伏率極高,經常食到唔新鮮嘅(ಡ‸ಡ)
但呢次食嘅青口一𝚍 怪味都冇
新鮮、好食!👏🏻

🜸特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌
意粉份量都幾多,菇菇外型好𝚌𝚞𝚝𝚎 ( ˘ ³˘)♥︎
整體味道唔錯~

🜸𝚁𝚘𝚘𝚒𝚋𝚘𝚜 𝚝𝚎𝚊
♡︎慢煮西班牙栗飼豬配青芥蛋黃醬.烤雜菜.薯蓉 $𝟷𝟾𝟾
一上枱就好香好吸引( ̄▽ ̄)
略嫌肥肉部分多左𝚍
幸好有烤雜菜伴碟中和返油膩感🥕

♡︎芒果青檸乳酸梳打 $𝟺𝟻
餐廳位於顯徑站附近,人流唔算多
整體畀人一種悠閒舒適嘅感覺
食物價錢合宜,推薦一試!
2023-04-16
2023-04-20 36 views
好耐冇去過顯徑,估唔到周圍都唔同晒,見到新開咗好多唔同嘅餐廳,今次決定去一間Cafe試吓。入到去都好滿座,格調有啲輕水泥風同木製裝修,俾人一種好舒服嘅感覺。紅蝦龍蝦汁扁意粉好多人推薦,上檯即刻知原因。雖然係小店,但係擺盤用心,媲美高級餐廳。先要讚意粉口感有嚼頭,而味道唔會死鹹,冇過多嘅醬汁但係鮮味四溢,尤其係龍蝦嘅香氣好突出,相信用料應該好足。另外紅蝦大大隻,色澤潔白,肉質爽彈,抵讚。藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹意大利飯同樣煮得剛剛好,有嚼勁但唔會俾人一種煮唔熟嘅感覺。呢款相對濃味少少,有種南瓜味道,而蟲草花份量好多,提升左咬口嘅層次,至於炸軟殼蟹冇過油嘅感覺,亦夠大嚿,不錯。沙律和餐湯沙律份量適中,配料都唔少,包括:煙三文魚、柑橘、蕃茄仔、生菜等,用上沙律醋,輕盈冇負擔,就算減肥中嘅人士都可以食用。而今次嘅餐湯係南瓜湯,食得出真材實料嘅南瓜蓉,配上好夾嘅粟米味,超級濃郁又稠,飲完都飽咗一半。飲品今次飲品揀咗兩杯,分別係抹茶拿鐵同菠蘿熱情果茶。前者完全係乳糖不耐症人士恩物,雖然轉咗做豆奶,但口感保持好濃厚,抹茶味突出,面層泡沫細密,每一啖都係享受,推薦。至於水果茶,味道清新,唔會過甜

紅蝦龍蝦汁扁意粉

藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹

沙律和餐湯

飲品
今次飲品揀咗兩杯,分別係抹茶拿鐵同菠蘿熱情果茶。前者完全係乳糖不耐症人士恩物,雖然轉咗做豆奶,但口感保持好濃厚,抹茶味突出,面層泡沫細密,每一啖都係享受,推薦。至於水果茶,味道清新,唔會過甜,善用咗水果原有嘅甜度,果味芳香怡人,大大杯幾抵飲。
2023-04-16 121 views
上次食過念念不忘後 事隔幾個月再訪餐廳比較偏僻少少 但平日夜晚都有唔少人幫襯Dinner set加💰40蚊就有🥗沙律同🌽粟米忌廉湯沙律有煙三文魚 同埋酸酸may may嘅醬汁 好醒胃而粟米忌廉湯超級濃郁 好飲😋-🍄特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌 💰$138黑松露味尚算濃郁 野菌味道幾濃郁意粉口感彈牙 而且掛汁雞樅菌幾特別 大大條菇咁 幾爽口-🦀味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉•黄金蟹籽 💰$158唔算話好重咸蛋黃香味 但意粉有滿滿蟹肉 好正(๑♡ᴗ♡๑)-🍵Matcha latte 💰$34普通嘅心心拉花 味道比較甜少少 抹茶味夠濃-☕️Caramel latte 💰$40焦糖味唔會蓋過咖啡香味 帶有焦糖味之餘又帶有咖啡香味平時男朋友飲嘢都會飲淨少少 難得佢成杯飲曬🤣👍🏻
上次食過念念不忘後 事隔幾個月再訪

黑松露味尚算濃郁 野菌味道幾濃郁
意粉口感彈牙 而且掛汁
雞樅菌幾特別 大大條菇咁 幾爽口

🦀味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉•黄金蟹籽 💰$158
唔算話好重咸蛋黃香味 但意粉有滿滿蟹肉 好正(๑♡ᴗ♡๑)
味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉•黄金蟹籽

味噌咸蛋黄蟹膏扁意粉配蟹肉•黄金蟹籽
Matcha  latte
Caramel  latte
2023-04-15 2029 views
之前已經bookmark咗呢間大圍文青小店㗎啦😗 呢晚終於有機會嚟呢間cafe chill吓啦🤩特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌黑松露汁幾吸引 又好香🤩 配埋兩款菇真係非常濃菇味 扁意粉非常掛汁 每一啖都好有菇味 今次係我第一次食雞樅菌 好似手指尾咁長咁粗 口感都幾特別 外層有少少韌🍄味噌鹹蛋黃蟹膏扁意粉配蟹肉黃金蟹籽呢碟有驚喜 意粉上面鋪咗滿滿嘅蟹肉 仲有金黃嘅蟹籽🦀 蟹味非常濃郁 加上有蛋黃嘅鹹味 帶出意粉嘅另一個層次🍝 另外幾欣賞呢度嘅鹹蛋黃醬 即使真材實料 但係都唔會太鹹是日餐湯及沙律晚市套餐可以加配粟米濃湯同煙三文魚柚子醋沙律 栗米湯夠晒濃稠 真係好推介🌽 沙律嘅煙三文魚都好大塊 柚子汁配沙律菜幾fresh 而且份量好多 成碗好實咁裝到滿晒🥗海鹽鮮奶咖啡呢杯口味幾獨特 有少少海鹽嘅鹹味 仲有咖啡嘅奶香☕️ 鹹鹹地幾有新鮮感Dirty呢杯先苦後奶嘅感覺好好 層次分明 影相都好靚呀🫢整體呢餐晚飯都幾好味 兩款意粉都各有特色😎 特別推介佢嘅粟米濃湯 個名真係冇改錯 真係好濃郁🙈

是日餐湯及沙律
是日餐湯及沙律

海鹽鮮奶咖啡
海鹽鮮奶咖啡

Dirty
呢杯先苦後奶嘅感覺好好 層次分明 影相都好靚呀🫢
Dirty

Dinner
之前係ig見到呢間小店既意粉賣相好靚❤️估唔到味道一樣咁出眾😋✨味噌咸蛋黃蟹膏扁意粉配蟹肉•黄金蟹籽 $158見到個名已經流哂口水🤭咸蛋黄同蟹膏係超邪惡嘅配搭😳再加上味噌調味 每條意粉都好掛汁 非常惹味🤤意粉份量好夠 而且仲有蟹肉同黃金蟹籽舖面 撈埋啖啖都食到蟹肉 誠意十足💛✨特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌 $138呢款都不相伯仲😳上枱香氣十足 面層放左粗身又爽口既嘅雞樅菌 牛肝菌黑松露汁好濃郁😋晚餐本身包左飲品(南非國寶茶/柚子蜜/生薑蜜) 但都可以以半價優惠轉配其他飲品一如既往我地嗌左matcha latte同mocha🤭比想像中大杯😆另外如果要加配餐湯及沙律要加$40~今次係將新鮮粟米打成蓉又creamy既粟米忌廉湯同煙三文魚沙律🥗個塊柑定桔超甜又juicy🤩
之前係ig見到呢間小店既意粉賣相好靚❤️
估唔到味道一樣咁出眾😋

✨味噌咸蛋黃蟹膏扁意粉配蟹肉•黄金蟹籽 $158

✨特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌 $138

2023-04-09 38 views
今晚又同朋友去左大圍 FourxFour食晚餐,餐廳裝修都係現行嘅文青feel,真係好有型呀!📍味噌鹹蛋黃醬蟹膏扁意粉配黃金蟹籽($158)鮮甜嘅蟹膏同蟹籽好配合,扁意粉又彈牙,真係好好味!極力推介呢個意粉!super 好食📌Dinner Set($548)📍炸薯條配黑松露醬呢個醬好香呀!而且薯條炸得好脆!吹水佳品📍紅蝦龍蝦汁扁意粉個汁好濃郁,鮮味十足!而且紅蝦肉都唔少㗎!📍香煎安格斯封門牛柳已經幫客人切好咗一件件方便用叉吉嚟食,牛肉好嫩滑玫瑰花鮮奶咖啡味道唔算太甜,但又有淡淡嘅玫瑰花味,好好飲仲可以加$5轉燕麥奶,真係好貼心呀!有乳糖不耐症嘅客人都唔需要驚㗎!今晚嘅晚餐真係好滿意,餐廳環境舒適,食物好好味,服務都好好,真係值得一試!下次再黎一定會試下其他野食啦!

📍味噌鹹蛋黃醬蟹膏扁意粉配黃金蟹籽($158)

📌Dinner Set($548)
📍炸薯條配黑松露醬
呢個醬好香呀!而且薯條炸得好脆!吹水佳品

📍紅蝦龍蝦汁扁意粉
個汁好濃郁,鮮味十足!而且紅蝦肉都唔少㗎!

📍香煎安格斯封門牛柳
已經幫客人切好咗一件件方便用叉吉嚟食,牛肉好嫩滑

玫瑰花鮮奶咖啡

2023-04-07
2023-04-08 76 views
今日約咗朋友喺大圍食飯 好耐之前都已經有bookmark到呢間Cafe 睇相覺得好吸引😚 我地叫咗兩份dinner set share~ 加咗餐湯同埋沙律 $40🤣 粟米湯 呢個推介 係好濃郁嘅粟米湯 好足料嘅忌廉,粟米湯將粟米打成蓉 會食到真粟米🥹 三文魚沙律 🥗有成大塊三文魚,再加上配柑橘汁,食起上嚟非常鮮甜, 開胃😋 特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌 $138 🍝非常濃郁嘅野菌味道 我都係第一次食雞樅菌,雞從菌味道爽口,野菌嘅鮮香同埋黑松露非常配合!另外意粉都非常掛汁,而且煮得剛剛好, 夠彈牙!北海道魷魚乾汁意大利飯配香煎刺身級小貝柱 $168 第一次食魷魚乾汁意大利粉,味道濃郁,個人覺得偏濃味,小背貝柱非常新鮮,細細粒有好多粒😚 配合軟硬適中嘅意大利飯👍🏻 另外都有叫咗飲品,我叫咗紫薯鮮奶🤣 仲有拉花添!香濃紫薯味,同埋鮮奶味非常夾🤤 熱熱地好暖胃😋 朋友就叫咗芒果青檸梳打,味道正常~

三文魚沙律 🥗
有成大塊三文魚,再加上配柑橘汁,食起上嚟非常鮮甜, 開胃😋
三文魚沙律

特濃牛肝菌黑松露扁意粉配雞樅菌 $138 🍝

北海道魷魚乾汁意大利飯配香煎刺身級小貝柱 $168

北海道魷魚乾汁意大利飯配香煎刺身級小貝柱

紫薯鮮奶

朋友就叫咗芒果青檸梳打,味道正常~
芒果青檸乳酸梳打

2023-03-27