2017-04-23 523 views
上星期去開旺角掃街 知道旺中開多咗唔少特式既小食店💁🏻 所以上去旺中前經過fresh tea就買返一杯野飲 因為記憶中happy lemon屬於童年同青春既味道😆舖面夠哂光猛 都擺咗好多飲品介紹 算係夠清晰 價錢就同平日飲品店差唔多 $14~$25左右 種類都算多 有熱飲有凍飲😊👍🏻睇完一輪嗌咗杯 果凍檸檬雪 中size ($17) 因為記得happy lemon🍋 最好飲係檸檬類飲品 加上想食下果凍😗 就嗌咗哩杯 飲落係夠哂凍 同冰爽👍🏻 哩點係最抵讚 可惜飲落去 檸檬味算重但唔夠甜 愈飲落去反而飲得出淡淡既苦澀味🙁 有點失望 雖然有一些果凍係入面中和返 但飲到最後因爲過苦同唔夠甜所以就無飲哂🤥 下次我可能會試同一間 但就唔會嗌返同一款野飲🍹
2016-11-23 811 views
叫左一杯(凍)(大杯) 抹茶牛奶 $25 見個職員倒左一勺預先整好既抹茶漿落去(都唔知擺左幾耐) 我就知道中伏了 咁都叫fresh?! 然後佢就落冰 落水 落糖漿 唔夠滿再加多d普通茶落去 最後淋左少少鮮奶 灑上抹茶粉 完成。。。全程快到你唔信 個兩個職員好合拍 過機 搖完 交比我啦味道偏甜 無奶味 唔值呢個價 出面comebuy有埋奶霜都係咁上下價錢 唔抵!唔係話唔好飲既 不過如果我要飲 唔會再買呢間happy lemon囉 去第二間買好過

2016-11-23
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$25 (Tea)
2016-11-10 649 views
Oreo 奶茶唔錯牙,甜甜地,雪沙質地又中和左甜度,不過叫中杯我都飲唔曬了,好似飲極唔完。我明店家可能想支持環保,所以唔見主動提供膠袋,不過因為我手拿好多野再拿住凍飲唔方便,所以見凍飲無透明膠袋拿時,變左我要手拿住冰涼的奶茶,好凍牙唯有一口氣飲。😂😂😂
  • Oreo奶茶
2016-10-08 624 views
好耐都冇飲過呢啲咁teenage嘅飲品, 由於已經唔再係十八廿二, 愛上飲茶, 所以就叫呢杯叫做「甘菊烏龍茶」 嘅飲品, 由於唔鍾意飲甜野, 索性嗌走甜。初時以為呢杯係清茶, 點知原來入面有啲生果,蘋果、橙、檸檬, 加入少少生果香,飲落好fresh。飲飲下發現入邊仲有荔枝果凍,幾得意。 雖然飲落幾過癮, 不過就冇乜茶香, 都係解渴都算係唔錯,健康既選擇。
TakeAway
以前在上海常喝,上海到處有happylemone!自從搬來香港住,喝不到了害的我每次回上海,一看到happylemone,就要買兩杯喝,一杯不解恨。終於。。終於。。終於在旺角發現有一家,趕緊買一杯,啊一如既往的好味道。我真的很怕他經營不下去關門了我只能飛回上海喝了拜托大家一定要試試,秒殺其它各大茶類品牌!一定要喝岩鹽芝士綠茶!一定要喝岩 鹽 芝 士 綠茶重要的話要説三次一定要喝岩鹽芝士綠茶因為我只喝過一次,就再也沒喝過其它款了。香 濃 有茶的層次感。原來happylemone有十周年了!為什麼香港才一家店?好歹也是國際大都市!好吧好吧,一家就一家,別關門最低要求了,不許關門!
一如既往的好味道
。我真的很怕他經營不下去關門了
我只能飛回上海喝了
拜托大家一定要試試,秒殺其它各大茶類品牌!
一定要喝岩鹽芝士綠茶!

一定要喝岩 鹽 芝 士 綠茶

重要的話要説三次

一定要喝岩鹽芝士綠茶

因為我只喝過一次,就再也沒喝過其它款了。
香 濃 有茶的層次感。

最低要求了,不許關門!
  • 岩鹽芝士綠茶
2016-06-30 886 views
天氣實在太熱了不能在街流連揀咗喺旺角附近逛逛商場,行了數小時後好鬼口喝經過這間Freshtea Happy Lemon見到主打檸檬和茶當然要整返杯試試啦!!這款台灣檸檬名叫{綠翡翠},皮薄多汁香味濃郁~揀了手榨檸檬蜜香凍紅茶$25~超大杯的檸檬蜜香凍紅茶,等了約5min便有喇,呷一口即時心心眼,茶味清香優雅,檸檬亦香氣濃郁,喝下真的十分Fresh值得推介給大家呀^0^
天氣實在太熱了

這款台灣檸檬名叫{綠翡翠},皮薄多汁香味濃郁~

揀了手榨檸檬蜜香凍紅茶$25~

手榨檸檬蜜香凍紅茶
2016-06-19
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Other)
手榨檸檬蜜香凍紅茶
2016-06-20 440 views
同事最後一日番工請飲野,因為呢間買滿200蚊會送外賣所以就叫左佢喇,睇睇餐牌,其中一種係雪冰斯,個名咁好聽,咁我就叫左個,布甸奶茶雪冰斯喇~~因為未飲過,所以拎到柸野就睇下入面有咩,裡面真係有一個雞蛋布甸,至於雪冰斯,我開頭諗會唔會好似思樂冰咁,但原來又唔係,飲落冇冰粒,但見佢柸野有d雪係面,滑滑既奶茶,奶味香濃,茶唔會太澀,甜味適中,布甸入口軟滑,仲有飲到d一粒粒既豆,原來係紅豆黎,幾種好似唔關連既野擺埋一齊,但飲落又唔錯喎,幾得意,係好味既

布甸奶茶雪冰斯
布甸奶茶雪冰斯
2016-05-15 458 views
Happy lea進入新之城都好耐啦!記得細個嘅時候最鍾意行旺中,行完口渴都會落黎買杯野飲~今次叫咗呢杯oreo朱古力,因為裏面有芝士成份(但我飲吾出😹店員講先知有)所以質地比較杰身,飲得出朱古力味好濃,定期仲會食到一粒粒嘅oreo碎😊感覺杯朱古力好單調,所以加左珍珠👍🏻果然有口感得多~令成杯野飲生色不少... 飲完杯朱古力後感覺都好飽😹可能因為朱古力味太濃~但系我飲得反年輕時嘅味道

2016-03-16 430 views
昨天天氣很灰灰暗暗,温度15度,但係很大風!令人只想返屋企瞓!行行下見有一間鋪,有檸檬汁既飲品!即時有小小清醒既感覺!我揀了一杯手擰蜜香紅茶,青檸俾人一種流口水的感覺!清新悦目既!甜甜酸酸的,飲完一口又想飲一口!立即精神奕奕!可以即刻去工作!哈哈!
行行下見有一間鋪,有檸檬汁既飲品!即時有小小清醒既感覺!
!哈哈!
2K
2015-12-01 577 views
店名:Fresh tea地址:旺角亞皆老街65號新之城地下G21號舖好味指數:8.2/10價錢:$20特濃紅豆布甸抹茶香滑的奶香抹茶配以紅豆很特別,布甸滑溜,不錯!
店名:Fresh tea
地址:旺角亞皆老街65號新之城地下G21號舖
好味指數:8.2/10
價錢:$20
特濃紅豆布甸抹茶
特濃紅豆布甸抹茶
香滑的奶香抹茶配以紅豆很特別,布甸滑溜,不錯!
2014-04-29
TakeAway
今日工作需要去到旺角,炎熱的天氣,加上人頭湧湧,就左入去新之城freshtea by happylemon 買野飲,然後再工作。。行到入舖頭,窄窄的走廊就有很多排隊買野飲的人同等野飲的人,可想呢間店舖的受歡迎程受。排隊時,被頭頂的燈箱吸引著,雖然上次喺官塘試了《手榨檸檬茉香綠茶》,今天我都是再試手榨檸檬茶系列,因為看到Cashier 下的Enjoy Real Fresh Tea 就覺得自然係要買茶類飲品。《手榨檸檬蜜香紅茶》淡雅蜜香,有茶葉的清香味,與一般紅茶有不同的滋味,沒有紅茶的苦澀,極為潤滑滋味,風味非常獨特,加入現場手榨台灣的綠檸檬汁,清香果味,比一般的黃檸檬還要清香撲鼻。打開杯蓋,還有數個綠檸檬的小丁,所以飲的時候,有啖啖的檸檬果肉,配合蜜香紅茶是非常適合。雖然價格 $25,比一般飲品偏高,但看到材料是用台灣綠檸檬而非一般黃檸檬,還大大杯,都覺得物有所值。買呢杯《手榨檸檬蜜香紅茶》時,我加左 $12有個可愛檸檬仔錢罌,非常可愛!仲送多兩張 $5 現金券,比我下次再試其他飲品! ^.^離開的時候,看到其他宣傳海報,有岩鹽芝士也很吸引,讓我下次再挑戰吧!

手榨檸檬蜜香紅茶

《手榨檸檬蜜香紅茶》

仲送多兩張 $5 現金券,比我下次再試其他飲品! ^.^

2015-07-08
手榨檸檬蜜香紅茶
2015-04-28 423 views
Fresh Tea今日好熱,熱到快要走不動,急需一杯冰凍的飲品來幫助我降溫,走過旺角,看見Fresh Tea飲品的照片相當吸引,熱到快要暈倒的我,二話不說立即看餐牌選擇凍飲。Fresh Tea有張大poster列出凍飲的top ten,我選擇試試桂花荔枝綠茶!由於急著上車,所以只拍了外賣膠袋的照片...桂花荔枝綠茶 $16第一啖飲,哇!怎麼不凍的,心情灰了一灰,入面只有幾片薄冰在漂浮!第二味覺就是很苦,這杯凍飲非常之苦!完全沒有荔枝及桂花的味道,非常失望,我不知道究竟是員工hea做還是這間公司規定這種沖法,怎麼可以不凍又難飲...

Fresh Tea
桂花荔枝綠茶 $16
2015-04-28
5 Minutes (TakeAway)
$16 (Tea)
2015-04-08 637 views
小編由細細個開始就好中意飲珍珠奶茶,但係一路都只係珍珠奶茶,唔會試其他台式飲品,而珍珠奶茶呢樣嘢幾乎間間都係差唔多,所以一直都冇咩所謂邊間買,但小編喺Freshtea買過呢杯嘢飲之後就完全愛上!呢杯咁令我愛上嘅嘢飲就係「特濃紅豆布丁抹茶加珍珠」! 雖然有時候會好甜,但係大部份時間都係好飲嘅!佢嘅抹茶同出面好多嘅台式飲品店唔同,係有少少嘅甜味之餘仲會好有抹茶嘅味,好正!出面好多一係太苦一係太甜,Freshtea嘅呢杯嘢飲就完全取到個中間點。一向中意珍珠嘅小編點嘢飲嘅時候考慮到杯嘢得布丁同紅豆可能會冇乜口感,所以就加$3要埋珍珠,成為左杯飲品嘅一個點綴!下次如果各位想飲一杯好飲嘅台式飲品,絕對可以考慮呢個!

下次如果各位想飲一杯好飲嘅台式飲品,絕對可以考慮呢個!
特濃紅豆布丁抹茶加珍珠
2015-03-22
TakeAway
$23 (Tea)
特濃紅豆布丁抹茶加珍珠
2014-12-14 495 views
不寫食評真的不知道原來它是happy lemon 的前身。Happy Lemon 是新之城的元老級人馬吧。依稀記得,它是很早很早已經進駐新之城了。以前年輕時,真的每次到新之城都會買上一杯喝。現在已經很少到這裡來了,一看,怎麼就換了門面。心裡還在想,Happy Lemon 終於捱不住了!但原來這間Freshtea 後面是寫有By Happy Lemon 三字。像我這樣少條筋的人,不細心看,是完全不會發覺。當天星期六下午六點多,人不多。我和呀肥第一眼看到的是抺茶系列,相當顯眼的banner!但埋門一腳時,讓FJ看到有OREO奶茶!這名字很新奇,我倆都沒有試過OREO奶茶,所以在最後我們揀了它。不用排隊直接點了一杯,值得一讚的是,店員笑容100分!一個甜姐兒!落了單,大約等5分鐘就有了。要求了少冰,冰是真的有少!Oreo曲奇奶茶 $20奶茶味很香,而且只加了OREO,沒有加糖。令奶茶帶有點點苦澀味道,很特別。不是太甜的奶茶加上OREO碎,真的很不錯的配搭!在這大都市,必須不斷進步,不進步就必倒退。由Happy Lemon 改革而成,為的就是尋求進步。
不寫食評真的不知道原來它是happy lemon 的前身。
Happy Lemon 是新之城的元老級人馬吧。
依稀記得,它是很早很早已經進駐新之城了。
以前年輕時,真的每次到新之城都會買上一杯喝。
現在已經很少到這裡來了,一看,怎麼就換了門面。
心裡還在想,Happy Lemon 終於捱不住了!
像我這樣少條筋的人,不細心看,是完全不會發覺。
當天星期六下午六點多,人不多。
我和呀肥第一眼看到的是抺茶系列,相當顯眼的banner!
但埋門一腳時,讓FJ看到有OREO奶茶!
落了單,大約等5分鐘就有了。
要求了少冰,冰是真的有少!
Oreo 奶茶
Oreo曲奇奶茶 $20

奶茶味很香,而且只加了OREO,沒有加糖。
令奶茶帶有點點苦澀味道,很特別。
不是太甜的奶茶加上OREO碎,真的很不錯的配搭!
在這大都市,必須不斷進步,不進步就必倒退。
由Happy Lemon 改革而成,為的就是尋求進步。
2014-11-23
5 Minutes (TakeAway)
$20 (Dinner)
Oreo 奶茶
2013-12-26 555 views
聖誕節同朋友睇戲食飯行街直落行到攰又口渴就想飲兩啖暖野薄荷朱古力(熱)味道較甜薄荷味好重要等到杯朱古力冇咁甜先試到朱古力味落單後都唔系等好耐握著杯熱飲行街今個聖誕系咁喇
聖誕節同朋友睇戲食飯行街直落
行到攰又口渴就想飲兩啖暖野
薄荷朱古力(熱)
味道較甜
薄荷味好重