2019-01-10 140 views
琴日1點都未食嘢🤡同男朋友企咗係到諗食乜,講講下決定撘小巴去元朗飲茶🤣凌晨10蚊一程真係幾抵,不過等齊人開車好慢長👽一點幾兩點都仲有好多人係到食點心🤔呢個時間呢個價錢呢個質素都算係咁✌🏻不過地方都比較麻甩😚勁港女嘅就唔岩嚟😂👋🏻⭐腸粉同黃金糕必食!!!#叉燒腸粉 ($19)😋好味指數:(7.5/10)一嚟到見到仲腸粉真心好驚訝😱個皮勁薄又滑,入面嘅叉燒份量勁多😍出色😙#富貴黃金糕 ($15)😋好味指數:(7.5/10)男朋友話黃金糕係必食🤣問佢係咩嚟又話到時咪知懶神秘😑)等咗一陣終於嚟到,原來係煎嘅🤔食落去甜甜地,煙煙韌韌咁😝後尾食完,問返男朋友其實黃金糕姐係咩嚟~佢話唔知🤪#牛肉球 ($15)😋好味指數:(6.5/10)牛肉球都幾大粒😗正正常常質素😚.#蟹子燒賣皇 ($20)😋好味指數:(6.5/10)燒賣同樣地大大粒😌不過就硬咗少少,但係入面都幾足料咖,見到有啲蝦肉係到😗.#豉椒排骨飯 ($25)#窩蛋牛肉飯 ($25)😋好味指數:(7/10)唔好睇佢細細盅,啲飯嘅份量都幾多🍚排骨同牛肉嘅份量亦都唔少,排骨食落去晒淋而且唔多肥膏😙.⭐溫馨小提示📌茶錢三蚊位💪🏻
凌晨10蚊一程真係幾抵,不過等齊人開車好慢長👽
不過地方都比較麻甩😚勁港女嘅就唔岩嚟😂👋🏻
⭐腸粉同黃金糕必食!!!

#叉燒腸粉 ($19)
😋好味指數:(7.5/10)
一嚟到見到仲腸粉真心好驚訝😱
個皮勁薄又滑,入面嘅叉燒
份量勁多😍出色😙

#富貴黃金糕 ($15)
😋好味指數:(7.5/10)
後尾食完,問返男朋友其實黃金糕姐係咩嚟~佢話唔知🤪

#牛肉球 ($15)
😋好味指數:(6.5/10)
牛肉球都幾大粒😗正正常常質素😚
#蟹子燒賣皇 ($20)
😋好味指數:(6.5/10)
#豉椒排骨飯 ($25)
#窩蛋牛肉飯 ($25)
😋好味指數:(7/10)
唔好睇佢細細盅,啲飯嘅份量都幾多🍚
排骨同牛肉嘅份量亦都唔少,排骨食落去晒淋而且唔多肥膏😙
⭐溫馨小提示
📌茶錢三蚊位💪🏻
同朋友出去食宵夜,好多時都揀呢間店,因為開得夠夜,又冇咁多人,同女友Share完一碗「勝利牛丸」,本身諗住去食雞粥,但實在太等人等位,又唔想等咁耐,於是就冇佢去食我同朋友們既宵夜飯堂「至友美點」。點心店咁岩果日做緊無線頒獎禮,同女友食住睇電視,比較晏少少既時間,差唔多9點先黎,所以都多空位。食物選擇真係唔算多,一張雙面餐牌睇哂,不過你想食既應該都會有,同埋呢到通常都整好放係熱爐熱住,所以一叫完野食就會有得食,茶位就$3/位。至友蝦餃皇(特點) $20由於同一日早上我地兩個已經食左燒賣,所以冇點到點心友必食既燒賣而叫左蝦餃皇,有4粒,質素正正常常,蝦都算彈牙,唔會霉。香芋鴨腳扎(中點)  $17雞扎周圍都有得食,但係鴨腳扎就唔算太多地方有,入面仲放左芋頭同豬肉整成既肉塊,鴨腳兩隻都咁大隻咁靚仔,損腳都係損汁同個味為主而唔係多肉,呢個我覺得幾抵食。鳳爪排骨飯  $25幾乎每一次黎都會點盅飯,而眼見亦都每一枱都會點一盅,雖然價錢其實相對上好似貴左少少,$25但係好細盅,不過前排天氣凍,凍既天氣之下再食盅熱騰騰既飯真係好正,而味都係中規中矩,飯會比較稔左少少,硬身返會好咬口啲。蜜味叉燒腸  $

點心店

食物選擇

至友蝦餃皇(特點) $20
至友蝦餃皇(特點)

香芋鴨腳扎(中點)  $17
香芋鴨腳扎(中點)

鳳爪排骨飯  $25
鳳爪排骨飯

蜜味叉燒腸  $19
蜜味叉燒腸

店員話係即整要等耐啲,但其實都唔洗點等,其他野食上完枱就已經有。食點心又點少得腸粉,呢度腸粉算造得幾晶瑩剔透,腸粉皮唔算太厚,食落唔會成口都係粉,不過有一個比較唔好既地方就係唔夠熱,食腸粉要熱騰騰食先好食。

講真,食呢間都係方便同埋唔算太貴,加上易搵位,你知依家元朗愈來愈多人,唔理係本身住係元朗入面家係遊客,好多間依肆都要等位,所以有時會中意黎呢到食野,你話味道就真係唔好抱咩期望,因為佢大多數野食都係一早整定,個熱爐又唔夠熱,所以啲野食上枱都係暖暖地唔算好熱,唔好咁高要求,就係一間正正常常老式啲既點心舖囉~
2018-12-16
香芋鴨腳扎(中點)
2017-12-08 419 views
元朗區真係好多點心舖,陣係一條教育路都起碼4至5間,有幾間都係新開嘅,而有一至兩間都係好傳統嘅點心店,其中一間我都幾喜歡嘅係至友美點啦,感覺上就貪佢夠地道啦。咁我今日就夜晚游完水,游完之後十點幾好多都收左啦,咁就一個人再入去食啦,坐低左,店員問我咩茶,我就點左普洱,之後就因為好肚餓啦,叫左三個點心啦!鳳爪排骨飯,d飯煮嘅時間剛剛好,唔太硬,鳳爪同排骨份量都好多,排骨都好多肉,好味。而豉油就係自己落呀,你可以跟據自己口味落。馬拉糕,唔知點解感覺上好多地方都無得食啦,而家見到好多地方都係得果d千層馬拉糕,完全唔同味,咁e個馬拉糕就好香奶味,而且好鬆軟,而個邊都好有口感,都係好正,最後成個食晒,最主要係e款點心係小小點,又抵食又好食。咖啡魷魚,自己無唸過會咁大碟,完全係抵食,碟魷魚好香咖哩味,而且魷魚都好有口感,好爽口,唔會話有好多野黎墊底,完全係真材實料, d汁用黎送飯都係一流,最後又係食晒。雖然唔係第一次黎,但係真係好鍾意佢地道風味,會再去。

雖然唔係第一次黎,但係真係好鍾意佢地道風味,會再去。
2017-05-09 324 views
今次第一次喺至友度嗌蘿蔔糕,同我最愛嘅鮮蝦腐皮卷一樣,等佢炸起需時都起碼十分八分鐘,第一啖食入口已經覺得勁多粉無乜蘿蔔,食食下竟然仲發現有叉燒喺入面作為蘿蔔糕嘅餡料,認真趣怪。

有人經過咁耐都無食過,所以去餐牌 環境 糯米雞 $24雞扎$19味道正常叉燒包 $17個樣唔係見開嘅廣東式爛開,但裡面有蠔油味,餡都算多 真係超大有豬肉、雞肉,仲有鵪鶉蛋 黃金糕$15裡面真係有一條一條,好似有少少椰汁味 薄餅 鹹水角裡面係豉油+肉碎,無蝦米,係北方餃子嘅感覺 秘製小籠包 $19無圖原來無汁嘅,但有蔥花嘅豬肉之後發現呢間好似無咩人講,但可以用平價食到傳統嘅味道
有人經過咁耐都無食過,所以去
餐牌

糯米雞 $24

雞扎$19

味道正常

叉燒包 $17

個樣唔係見開嘅廣東式爛開,但裡面有蠔油味,餡都算多

真係超大

有豬肉、雞肉,仲有鵪鶉蛋

黃金糕$15

裡面真係有一條一條,好似有少少椰汁味

薄餅

鹹水角

裡面係豉油+肉碎,無蝦米,係北方餃子嘅感覺

秘製小籠包 $19

無圖

原來無汁嘅,但有蔥花嘅豬肉

之後發現呢間好似無咩人講,但可以用平價食到傳統嘅味道
2017-04-08
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 糯米雞
  • 黃金糕
2017-01-25 221 views
幫襯咗至友無十次都有八次,雖然環境麻麻地,不過貪佢性價比合理得黎又24小時營業,不過今次卒之觸礁喇。話說今日嗌開每次必嗌嘅鳳爪,點知今次啲鳳爪完全未腍,需知道鳳爪唔腍係死罪嚟㗎嘛,好辛苦捱咗兩隻之後 無食曬就埋單走人。
2016-05-11 426 views
本想到元朗另一傳統點心鋪吃晚餐,可惜時間太早未開檔,於是走著走著,遇到至友。由於環境一般,食客稀疏,於是對食物的質素沒抱甚麼期望地一試。一向喜歡吃叉燒包,這裡的叉燒餡料調味略咸,最失敗之處是籠的內圈盡濕,沒有處理好倒汗水的結果是每個包有起碼三分之一是濕的,口感奇差。蝦餃的皮太軟,裡面的蝦都是梅梅的。馬拉糕算是較正常的一款點心,甜味適中。灼生菜沒有拍照,菜洗得不乾淨。總括而言,價錢便宜,但不會再光顧,這價錢於元朗絕對能找到好東西吃。
傳統點心
蝦餃的皮太軟,裡面的蝦都是梅梅的。
馬拉糕算是較正常的一款點心,甜味適中。
灼生菜沒有拍照,菜洗得不乾淨。

2016-05-09
星期六去完大棠行完山睇完紅葉,係元朗搵嘢食,行山朋友想食點心,馬上諗起宜間24小時至美點心!第一讚係個洗手間,行完山想洗洗手,好乾淨呀!👍🏻見到有乾蒸牛肉球,係出面唔多見呀!👍🏻😋 蒸燒賣(食咗1粒先記得📸),佢有😋雞扎內有一手扯咁粗火腿,一條豬皮,一片雞肉用腐皮包係舊款😋呀!小籠包,熱拱拱呀,一咬有肉汁呀😋要細細嚼呀!煎鮮蝦腐皮卷😋我最愛煎到D皮有小小焦就最愛吃!潮州糥米卷內有炸咗花生同蝦米👍🏻😋!炸春卷又係熱拱拱,又脆😋👍🏻! 潮洲粉棵皮好煙un呀😋!蝦餃😋蝦腸內嘅蝦大粒皮好滑😋 干蒸牛肉球 干蒸燒賣 舊味雞扎 肉汁小籠包 焦焦的鮮蝦腐皮卷 潮洲糯米卷 脆春卷 潮洲粉棵 蝦餃同滑蝦腸

見到有乾蒸牛肉球,係出面唔多見呀!👍🏻😋

潮洲粉棵皮好煙un呀😋!蝦餃😋蝦腸內嘅蝦大粒皮好滑😋

脆春卷

潮洲粉棵

蝦餃同滑蝦腸
2016-04-16 419 views
朋友很有心,特意來元朗和我一齊食午飯,因我們倆都喜歡支持小店,所以特意找了間點心享用美食。 店面整潔,可能是時間還早坐位很多,坐下便馬上找店員下了幾個點心 店內傢俬多是木製的,很有傳統酒樓味道,坐位寬敞 食物很快上枱~熱騰騰荷葉味很香濃 糯米雞份量很慷慨,三至四人分享也可以,味道剛好,內裏材料很足,有豬肉絲、火腿片、雞片、臘腸、蛋件等,加小小辣油更加美味燒賣很大粒,食下去便知道是自己包的,有幾粒豬肉粒,有口感不鞋,肉質很鮮嫩棉花雞味道一般,內裏雞片很大片傳統點心店份量很足,味道有保證,店員服務好,食客一定會再回頭試試不同點心
店內傢俬多是木製的,很有傳統酒樓味道,坐位寬敞
糯米雞

食物很快上枱~熱騰騰荷葉味很香濃

燒賣
棉花雞
棉花雞味道一般,內裏雞片很大片

• 糯米雞
2016-02-16 229 views
遊玩左一整日~求其搵d野食~係元朗兜兜下見到呢間野~好似好多人幫親 即管試一試~如果你貪快貪方便貪有人同你吹下水~呢個可能係好好ge選擇呀~d野食其實都唔平架~料佢就好足啦~你都見到有好大隻蝦ge~不過呢..冇咩味~d皮又有d凍....又有d厚..燒賣唔係一團粉~係好足料~呢個個皮冇好厚...但都係冇咩味,,,最得ge鳳爪排骨飯~熱辣辣~排骨都有幾多肉食~鼓汁味入到肉呀~~~鳳爪比較乾身~但都好入味,唔會好咸~加少少鼓油味道更香~~~
遊玩左一整日~
求其搵d野食~
係元朗兜兜下見到呢間野~
好似好多人幫親 即管試一試~
如果你貪快貪方便貪有人同你吹下水~
呢個可能係好好ge選擇呀~
d野食其實都唔平架~
蝦餃
料佢就好足啦~你都見到有好大隻蝦ge~
不過呢..冇咩味~d皮又有d凍....又有d厚..
燒賣
燒賣唔係一團粉~係好足料~
呢個個皮冇好厚...但都係冇咩味,,,
最得ge鳳爪排骨飯~
熱辣辣~排骨都有幾多肉食~
鼓汁味入到肉呀~~~
鳳爪比較乾身~
但都好入味,唔會好咸~
加少少鼓油味道更香~~~

Other Info. : 坐左係到一陣.見蒸飯係最多人買架~ 應該最有保證~~~
2016-02-13
2016-02-15 140 views
年廿九嚟呢到食早餐,野食足料又好味,見到大家評語咁差忍唔住比返個好評佢。鳳爪好大碟,好入味蟹子燒賣大粒又彈牙叉燒腸無咩特別 豉油由你落窩蛋牛肉飯應該好食, 因為男朋友食完又食茶位每位$2 only某啲點心制作需時,係等得耐啲,但上菜果陣阿姐會再提一提要耐心等候。坐對面位伯伯見我地對張單好confused 又會主動解答。衛生其實都ok , 最重要係有人情味。 有時會落漏/錯單,但呢啲都唔係死罪姐

鳳爪好大碟,好入味
蟹子燒賣大粒又彈牙
仲有蟹子燒賣無上鏡
叉燒腸無咩特別 豉油由你落
窩蛋牛肉飯應該好食, 因為男朋友食完又食
茶位每位$2 only

$40 (Breakfast)
仲有蟹子燒賣無上鏡
  • 鳳爪
  • 蟹子燒賣
2015-09-05 376 views
可以用全軍覆沒來形容,我們點的食物,所有全部一切整檯食物都很難吃。蝦餃:皮肉分離,沒有味道,蝦不爽,皮不滑。鵪鶉蛋燒賣:無論是鵪鶉蛋還是燒賣,都蒸得很乾,豬肉還乾得像紙皮一層層的。牛肉球:又是完全沒有味道的食物,若朦著眼給我吃我一定不會知道是牛肉球。
蝦餃:皮肉分離,沒有味道,蝦不爽,皮不滑。

2013-01-10 103 views
這天晚餐不知吃什麼好, 便求其到附近的至友美點吃蒸飯, 晚上始終比較少人會吃點心, 所以不用等位, 這裡的價錢都算合理~我們叫了兩蛊蒸飯, 煎蘿蔔糕, 蝦餃及小籠包~盅飯味道不錯, 份量也多, 多餸多飯, 最喜歡有無限豉油供應蝦餃皮比較厚, 不過不失...蘿蔔糕雖然粉多,但煎得香脆, 味道也ok~起初我還以為小籠包是有湯汁...可能是我的一廂情願...飲品方面, 先後叫了汽水及凍檸賓, 但飲品總是漏單...整體來說, 味道一般, 但間中來吃吃一盅兩件也是可以的
這天晚餐不知吃什麼好, 便求其到附近的至友美點吃蒸飯,
晚上始終比較少人會吃點心, 所以不用等位,
這裡的價錢都算合理~
價錢合理
我們叫了兩蛊蒸飯, 煎蘿蔔糕, 蝦餃及小籠包~
鳳爪排骨飯
蝦餃
蝦餃皮比較厚, 不過不失...
煎蘿蔔糕, 小籠包
蘿蔔糕雖然粉多,但煎得香脆, 味道也ok~
起初我還以為小籠包是有湯汁...可能是我的一廂情願...

飲品方面, 先後叫了汽水及凍檸賓, 但飲品總是漏單...

整體來說, 味道一般, 但間中來吃吃一盅兩件也是可以的
價錢合理
昨晚原來打算去的日本小店休息,知道男友愛吃點心,便提議到這間點心店。點了燒賣,韮菜鮮蝦餃,流沙奶皇包,白雲鳳爪。燒賣是一般酒樓的水平,韮菜鮮蝦餃太稔,流沙奶皇包沒有流沙,只是奶皇包,可能是師傅忘了弄成流沙+0+。總的說,是一間平凡的點心店,但在每間食肆也有人龍的時間,坐在這裡不用急,不用等的情況下,也是一個選擇哩!
2012-04-25
2011-06-16 55 views
我突然發覺至友美點.一連開了4間分店.元朗2間.粉嶺2間.但OR是完全無食評,唯有我以身試菜.哈哈!!價錢都合理..什至比起妨間的點心店便宜...元朗分店.已經是最大的..有多張木枱.而廚房是開放的..對住街道.主要都係做外賣生意...而堂食..客人落單後.店員就會,在呢個開放的廚房執點心.應該不是即叫即蒸..而服務..店員經驗不足...只有2枱客.已經好混亂....點菜時..不似其他點心店..有張點心紙...是口述落單的..什至可以去開放式廚房慢慢選擇...有點似我童年時食過的茶寮.當日我感覺都後生左..因為我都算1個懷舊的人....蝦餃:衛生真係一般.其中一粒.貼著一粒飯.不過賣相不俗.4粒蝦餃大小相若.皮厚.內裏蝦粒多.而且爽口..不過呢間店的點心全部都係熱度不足.馬拉榚因為熱度不足.賣相已似模型.冷冰冰...當然係難食...排骨飯排骨肯定係雪肉的,不過飯粒乾身.粒粒分明..合格....凍檸茶.自動同我走甜..精彩...不過大大杯..解渴一流....呢間店...如果我唔煮飯.將來有機會1個人生活..閒時買盒18元排骨飯...都是不錯的選擇...只計點心味道..是末及水準....
點心在呢度找出來
合照

無加糖

呢間店...如果我唔煮飯.將來有機會1個人生活..閒時買盒18元排骨飯...都是不錯的選擇...只計點心味道..是末及水準.....
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$40 (Breakfast)