2018-12-11 1759 views
唎排開始轉天氣, 有少少作病, 冇咩胃口, 所以揀左食粥粥既配料揀選都幾多除左粥之外, 都有燒味飯/碟頭飯同炒粉麵揀每次食粥我都一定會試及弟粥先, 因為夠多料埋多種類及第粥$37一碗, 配料幾多, 一黎到睇到d配料已經唔會有食'粥邊夠飽既架'既感覺, 因為真係幾足料間間鋪既及第粥落既配料都有d同, 唎到既就有豬肉、豬肝、豬粉腸唎d就一定有, 仲有豬心同豬腰豬腰唔係間間鋪既及第粥都夠膽落, 因為豬腰總會有一陣尿騷味難除, 唎到既豬腰都唔例外粥應該唔係生滾既, 只係將你揀既配料放落已經有咸味既粥到, 不過依然好熱同埋好食既女朋友食雞粥, 粥既顏色口味道都我既及第粥一樣, 所以都幾肯定唔係生滾由入黎到走唎到都係滿唒人, 同埋都好多講普通話既遊客食
唎排開始轉天氣, 有少少作病, 冇咩胃口, 所以揀左食粥

粥既配料揀選都幾多

除左粥之外, 都有燒味飯/碟頭飯同炒粉麵揀

每次食粥我都一定會試及弟粥先, 因為夠多料埋多種類
及第粥

由入黎到走唎到都係滿唒人, 同埋都好多講普通話既遊客食
2018-12-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Breakfast)
及第粥
叫碗皮蛋牛肉弼,初頭食都ok, 點知食左一大半發現有蛋殼,心諗算啦,細細塊姐。點知再食落去仲有神祕禮物,係條2-3厘米長魚骨, 食多啖仲有魚麟!!!我以為自己係咪嗌左魚粥呀?!! 感覺好唔衛生,一個唔愉快既晚餐經驗(((

感覺好唔衛生,一個唔愉快既晚餐經驗
(((
2018-11-15
2018-11-11 1121 views
啲間粥品係有名氣的而且很多年了!我以前來都是食晚飯的!以前不是我想來因為 餸菜偏鹹!但唔知点解我個Ex忠意嚟啲度!冇乜特別好食而且擠迫地方不整潔!這是我第一次食富記粥品~ 魚片粥 粥底好甜 好滑 食完冇乜点口渴 ,魚片很多相對魚骨都非常多,有很多碎骨,有些還好長 食嘅時間要千萬小心!要慢慢妹清楚!否则一定哽骨!未食過一間咁多碎骨37元一碗確實比市價高!所以多啲魚片多啲骨!我外賣加一元!但碗容量有限粥底相對少!唔知堂食個碗會唔會大啲

這是我第一次食富記粥品~ 魚片粥
粥底好甜
好滑

TakeAway
2018-10-27 1046 views
簡單的叉雞飯 只有四五舊叉燒加雞肉不會再光顧收成40幾蚊打回去店家問個原因態度惡劣不負責任傳統老店的不值得再幫襯之前外賣肉絲炒面更試過食到鐵線衛生情況實在令人擔憂
簡單的叉雞飯 只有四五舊叉燒加雞肉
人擔憂

2018-10-27
TakeAway
2018-09-03 1733 views
星期日下午去完雀仔街買完雀糧,未到時間食晚飯,於是沿途行下街。行行下到食飯時間,剛啱行到花園街富記,見到有位,於是入去食飯。白菜魚雲湯 - 這個湯是這間店招牌菜,每枱必叫。湯料任配搭,有魚雲,魚腩,肉片,及第配白菜,或芥菜等等。更可以加咸蛋,豆腐。豉椒炒及第 - 碟菜-上枱,看得到這碟及第炒得好香口,及第有豬潤,豬腰,豬肉片。加埋紫天红椒,洋蔥,豆豉。真係好夾,好好味。用來餸啤酒-流。雖然這款菜好味,但宜家講究健康年代,這些菜都係少量品嘗啊。
雖然這款菜好味,但宜家講究健康年代,這些菜都係少量品嘗啊。

2018-06-11 2255 views
最近個胃唔係好舒服,橫掂行程需要要去旺角,想求其近近地搵碗粥食。呢條巷其實比較暗,而且附近好多小巴block 左個視線,唔係大路,平時好少經過,亦唔知呢間餐廳,都係係 open rice search “旺角”同“粥”先知呢間餐廳,但係又意想不到,地理位幾好,好易搵到,而且好近火車站( exactly 我就係我要去嘅附近) 。平日夜晚10幾黎到,餐廳仲有一, 兩個客,叫左份皮蛋粥,侍應好快手轉眼已經上左碗粥,份量都幾多。食物質素正正常常,都好味。
$37 (Last Night Supper)
2018-04-25 2593 views
看見openrice如此多好評,當然想要一試....1700到來,坐下了,聽見有不少食客都點燒味飯,但既然他以粥品命名,我就點了個魚片粥,粥底濃稠,是綿綿米香?!但味精感覺重!魚片份量充足,味道不過不失...但這個「生滾粥」就價值$37...到旁邊餐廳吃個飯也不過是$32....有點失望😔同場評價一下對面食桌陌生人的飯...味道我沒有試過,但感覺是...1)魚片飯芽菜魚片和透明白色的醬汁,感覺有點怪,但叔叔把所有餸菜吃光,應該不錯2)叉燒飯叉燒偏肥,$37一碗,但飯量細小,想必男生定必不夠飽
看見openrice如此多好評,當然想要一試....
1)魚片飯
2)叉燒飯
叉燒偏肥,$37一碗,但飯量細小,想必男生定必不夠飽
魚片粥
2017-12-10 4337 views
先達廣場兩旁總報食肆,但不難發現餐廳的流轉率高,一年半載便失閉易手。每次經過富記都覺得它毫不起眼,走過便算,直至後來有朋友推介它的燒鵝,才把心一橫入去試試。富記的環境比連迫,枱排列得緊密,如果帶女朋友來要先想清楚。今次點了叉鵝飯,叉偏瘦,顏色程啡紅色,厚度平均,肉質鬆化,帶點焦香;鵝皮有光澤,油多肉嫩無渣,燒鵝味濃,肉質結實,鵝皮富光澤,但不算特別香脆。總體這個飯味道不錯,一個男人寂莫不妨自己浪漫一下。
2017-11-24 3382 views
豬腰炒河....一絕豬腸...不值$70碟切雞....不值$105半隻芥菜魚雲湯....魚鮮味極不足...不值$50碗富記湯碗幾乎沒有一個碗邊是沒有大破的,富記老闆肯花錢電腦化,但居然完全無視食客的安全...簡直極過...(極品過分)
豬腰炒河....一絕

豬腸...不值$70碟

切雞....不值$105半隻

芥菜魚雲湯....魚鮮味極不足...不值$50碗

2017-10-11 3620 views
由小學,食到宜家個仔都讀大學,幫襯左二十幾年,昔日既及第粥,太令人失望。又一間老店敗壞了。😔價錢已經唔係平,但食物宿左水,真係唔值得再去、相信專攻大陸人生意吧。
2017-07-17 3911 views
离旺角不远 招牌及第粥超美味 内含各种猪杂 有咬劲无腥味 鲜美无比 油条冷了不好吃 当地人不少 也有游人拿着箱子赶过来 说明慕名而来 店员会和家人唠嗑 逗孩子 有人情味的老店 香港这样的店希望多一点
2017-07-11 3778 views
在旺角先達廣場旁的富記粥品,有一陣子無去,好掛住想去吃。其實我最愛的不是他的粥而是他的滚湯加白飯。 通常會點一碗大大的滚湯配白飯。從而自製湯飯! 他的滾湯都是用魚湯底 再加自己喜歡的配料。也沒有下多少味精,所以喝完也沒有口渴的感覺! 今天點的是芥菜肉片湯,因喜歡吃豆腐和皮蛋就加了進去, 配了一個乾身的白飯, 就成為一個極端高品質的湯飯了! 乾身白飯的重要是放飯入湯時,湯會讓飯身变軟但又不會如軟飯般溶於湯中,影響口感。其實富記的燒鵝,叉燒和小菜也非常有名, 但我不是來吃燒味小菜的! 所以 永遠都是點我的第一選擇,滚湯加白飯。
在旺角先達廣場旁的富記粥品,有一陣子無去,好掛住想去吃。

2017-07-11
$66 (Dinner)
  • 芥菜皮蛋豆腐肉片湯
2017-02-28 6090 views
以往若想去吃好的燒味或粥的話 , 旺角的老店"富記"一定是位列於本人之選的頭三甲之內....但說老實 , 自從有越來越多自由行到訪,將店擠得水洩不通之後,店的出品水準就如江河日下的瀉了下來。 說實在,我也已有一段時間沒有來食過東西了....今天我們又因要在附近乘車回家而路過此地,恰巧還沒有吃飯,此時忽然念起這店,小友又大叫要食叉燒,也就給她多一次機會,看看會不會能令我對這裏的印像有所改觀....太太好久之前嚟過 , 但現在再臨時卻變得茫茫然不知所措要點什麼吃。作為識途老馬的我當然要幫手指點迷津.... 跟著來桌上出現的,便是一大碗滾湯以及兩碟燒味飯....小友的燒肉叉燒飯,燒肉的皮是韌到連一向被稱作鋼牙的我也咬不動 ; 叉燒還是比較可以接受的 , 肉頗軟淰而帶蜜香甜....可能是店內太繁忙了吧 , 我點的那半肥燶叉飯,卒之最後端來的只是普通帶少許肥的叉燒。論甘香豐腴的程度自然是蚊脾比同牛脾,差太遠了....唯一可取的是這裏炊的白米飯是十分的軟熟,充滿飯香....以往若果不想吃燒味飯的話 , 我一個人便會叫一大碗芥菜魚腩湯再另加一碗白飯,這樣既可以食得清清哋就可以飽餐一頓。 事隔多年,這

唯一可取的是這裏炊的白米飯是十分的軟熟,充滿飯香....
以往若果不想吃燒味飯的話 , 我一個人便會叫一大碗芥菜魚腩湯再另加一碗白飯,這樣既可以食得清清哋就可以飽餐一頓。 事隔多年,這裏的滾湯已變成了一大湯滾開水,入口一點味道也沒有 ; 魚腩既多骨又不見得特別新鮮 ; 可幸芥菜份量仍然多而且仍留有那種獨特的甘甘苦苦的滋味....
但整體嚟講 , 這老店於我來說,已不值得留戀....
$40 (Lunch)
2017-02-03 9336 views
本人是老香港了, 以前一想起食生滾粥, 香港島一定是上環的生記, 九龍方面, 就會想起旺角街市的妹記和花園街小巴站側的富記.這些樸實不華的店, 沒有裝潢, 沒有服務, 價錢不便宜, 衛生欠佳的店, 賣點就是美食.以前去富記, 最喜歡的就是吃它著名的生滾及第粥, 因為就算生意多繁忙, 師傅也要逐碗用粥底加入生的豬什煮至僅熟來奉客, 絻不妥協. 於是粥底好之外, 材料也十分適口, 好味. 老侍應也會向熟客推薦, 說食材每數小時入貨, 保證新鮮. 果然!不過已經好景不常了, 昨天因為新春期間, 油膩太多, 午餐便想起吃粥, 於是專程到富記吃番碗及第粥. 下午三點頭, 一進店, 發現只有三數客人, 與以前全日爆滿的情況有天壤之別,  因為不喜與人共坐. 當下找一個近牆的單人位坐下, 不假思索便叫了及第粥.不消一分鐘, 粥便來了, 連豉油, 胡椒粉也未預備好, 心裡也打定輸數, 一是上一位人客退回的, 或是粥並非生滾的, 因為豬內臟最快也要三數分鐘才可以煮熟呀! 用筷子一撈, 材料是熟透的, 當堂食慾也飛走了, 切得碎碎的豬什, 滾過龍也沒甚吃頭, 三十五大元的一碗粥, 除了依然好味道和香滑的粥
用筷子一撈, 材料是熟透的, 當堂食慾也飛走了, 切得碎碎的豬什, 滾過龍也沒甚吃頭, 三十五大元的一碗粥, 除了依然好味道和香滑的粥底之外, 一蚊雞也不值, 以後也不會再來了.
再者, 當掏出銀包預備結脹時, 有一位老者入店, 未坐下便叫了豬肝瘦肉粥, 也是未夠一分鐘, 粥便到了, 更加証實我的懷疑, 可見這以生滾粥做賣點的店, 已經沒落了.
Other Info. : 可不可以向海關投訴生滾粥貨不對辦呢?
2017-02-02
$35 (Tea)
  • 不再有
2016-12-25 5048 views
旺角老字號「富記」,以粥與湯飯馳名,各款小菜,即炒粉麵也有一定水準,打從小時候開始,我已與家人久不久光顧。時光飛逝,「富記」早已遷至現址,我也由與家人同來,變成與太太同來,又或是獨個兒來此吃飯。這一天,只得我一個人前來光顧,簡單地,就在午市的數款「客飯套餐」中點了「豆腐炆魚腩」,加碟油菜,成為這天的午餐。「豆腐炆魚腩」的魚腩大大塊,豆腐也大大塊,茨汁偏濃,味道無疑是鹹了點,配以一碗靚仔,一碟蠔油生菜,足以下飯。童年時曾與家人幫襯過,能夠留下回憶的食店已經買少見少了,有時候,來光顧一下,懷一懷舊,也是好的。
$49 (Lunch)