2023-08-09 1277 views
據知「念月樓」係一個新式酒樓品牌,集嶄新粵菜、川菜及高水準中式點心於一身,以創新手法呈現地道粵菜及川菜,於 7月22日喺大圍圍方正式開業 👏🏻 貴為新式酒樓,日日都見有好多人排隊等位,見今日係平日,估計都唔會等太耐,就決定去飲下茶,食下點心,最後去到等咗10張枱 (30 mins) 就入席嘞。 新開張,裝修靚,環境舒適寬敞,店內亦都設有房間,餐具精美,價錢稍貴。至於食物,始終我order嘅係點心,或者有機會試一試晚市 🥢 菜式 • 新派粵菜、川菜嘅特色 。是日叫咗以下五款點心,亦見足料,較喜歡高湯瓜粒牛肉球 ,用咗一個獅子頭造型嘅盅裝住冬瓜同牛肉球,別有一番風味。其次係鳳爪同埋叉燒腸粉,我都覺得味道可以,至於蝦餃同蘿蔔糕就真係一般般 😟 整體嚟講,味道係冇乜驚喜 .....▪️鮮蘆筍蝦餃皇班$65▫️高湯瓜粒牛肉球 $48▪️豉汁醬王蒸鳳爪 $45 ▫️XO醬臘味蘿蔔糕 $65▪️明爐香茜叉燒腸粉 $55▨茶芥$20@, 2位埋單$350蚊飲茶嚟講,性價比...... 飲茶食點心的話,我會試一次就夠~

▪️鮮蘆筍蝦餃皇班$65
▫️高湯瓜粒牛肉球 $48
▪️豉汁醬王蒸鳳爪 $45
▫️XO醬臘味蘿蔔糕 $65
▪️明爐香茜叉燒腸粉 $55

▨茶芥$20@, 2位埋單$350蚊
2023-08-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$175 (Lunch)
2023-08-03 1221 views
走中高檔路線的新式酒樓, 屬LUBUDS集團。圍方暫時得三間酒樓,五樓有兩間連鎖美x集團。環境+服務: 念月樓服務及食物都不錯,有酒店級嘅感覺,基本上服務人員都明顯挑選過。裝修同餐具都好精緻,好靚。檯興檯之處唔太迫,好坐。食物:茶錢$20位, 叫咗壺普洱, 無茶味, 十都得色。點心都有水準,蝦餃、燒賣、腸粉、XO醬煎蘿蔔糕都好好食。小龍包就好一般;酥炸蘿蔔絲其實好精緻、同有心機整,但啲油出事,有油溢美。整體上都滿意,會在嚟食。

整體上都滿意,會在嚟食。

2023-08-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-07-29 1420 views
帶咗一家人去飲茶,所有餐具都好精緻…環境很舒適,雖然冇洗手間。食物都好美味,價錢就比較貴啦!冬瓜牛肉,有一個好可愛獅子杯!椰絲脆脆都估唔到咁好食…時間比其他地方就小人啲啦。但係都需要排隊嘅。另外呢個冇錢優惠時段,所有日子同時間價錢都係一樣嘅。
帶咗一家人去飲茶,
所有餐具都好精緻…
環境很舒適,雖然冇洗手間。
食物都好美味,
價錢就比較貴啦!
冬瓜牛肉,有一個好可愛獅子杯!
椰絲脆脆都估唔到咁好食…
時間比其他地方就小人啲啦。
但係都需要排隊嘅。
另外呢個冇錢優惠時段,所有日子同時間價錢都係一樣嘅。
2023-07-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-07-24 1296 views
商場新開張,和家人即日試下。價錢中高檔,但環境唔錯,夠舒服。唔似沙田利苑咁迫。鐘意佢提供川菜和粵菜。因為本人怕辣,但家人卻十分喜歡,兩者都有,各取所需。唔似望月樓只有川菜唔係咁啱口味。蘿蔔豬手煲夠淋夠入味,細仔好鐘意,我話啲汁撈飯一流。酸菜桂花魚,魚肉唔醒夠鮮夠爽,啲烏冬都好彈牙。炸子鷄皮夠脆肉夠滑,泊得住酒店中菜水準。最特別係招牌焗豬扒飯,茶記食物放入中菜內,但味道又唔錯,和皇后飯店咁上下喎。沙田區無咩中高檔中菜,呢間會再幫襯。
沙田區無咩中高檔中菜,呢間會再幫襯。
2023-07-23 1165 views
新开張,装修靓,食具美,味道好,服务到位,人手充足。价钱稍贵,但夫復何求?LUBUD集团經营,保证水準!大圍新增好去處。忘记拍菜牌但選擇甚多。中午可飲茶吃点心。酒水牌也不错👌
2023-07-22
$200 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event