2020-10-24
好耐無食過石燒牛!今日收工同朋友去左旺角睇figure,順手去左附近一間石燒牛小店食飯,價錢唔貴,如果叫佢地既廚師推介set仲十分抵食!我地當晚叫左肩胛肉眼同封門柳,價錢已包湯,飯同沙律任食,另外包一罐飲品。佢地既沙律十分衛生,用細細個玻璃樽裝住,有蓋密封,放係雪櫃入面自取,沙律菜亦十分新鮮。另外石板同肉係分開上枱,上枱前肉只燒到一成熟,而燒之前要將佢附上既牛油放上石板抹均勻先放肉上去燒。肩胛肉眼店員介紹指呢款肉比較有咬口,帶啲筋位,比較受男性歡迎。我地食就覺得肉味比較濃郁,肉既纖維比較粗。而且呢款肉燒既時間耍掌握得好,一過熟就比較容易變鞋。封門柳店員介紹指呢款肉比較淋身,比較多女仔揀。的確封門柳既肉質無得彈~燒耐左少少都仍然保持到佢淋身既質感,而且肉味都足夠,所以我比較鐘意呢款。餐廳仲有啲炸物小食可以點,我地加左芝麻雞翼同香芋丸過下口癮。正常質素,唔會太燶~
肩胛肉眼
封門柳