2019-01-18 176 views
呢間麵鋪距離地鐵站都要行10分鐘,中午時候總會有好多學生等候,座無虛席,今日我同朋友特登一試。麵鋪規定每碗麵最少要叫3餸,自己攞起瑩光筆highlight食物名稱就可以。第一碗地獄辣肉球,本身睇個名,以為係一啲好辣嘅球體炸丸,原來係好辣嘅肉醬,醬如其名,辣到我流曬眼淚,不過夠香辣過癮,唔食得辣嘅朋友千其唔好叫。滷水豬腸,睇佢表面滷到深褐色,就知道豬腸絕對係有水準,超級入味軟腍十分讚好,喜歡豬腸嘅朋友不能錯過。爆脆魚皮,咬落去又真係好脆好大聲,魚皮本身夠脆唔夠鹹,浸一浸個辣湯會好食啲。呢碗麵係中辣+咖哩汁,呢兩隻汁都係辣,再加埋地獄辣肉球撈落去,結果唔止中辣,直頭覺得係大大辣。第二碗滷水豬腸,我朋友同我一致好評。咖喱辣魷魚,呢個魷魚令人有啲失望,個餸係推介之一,可能因為咖喱汁融入曬碗麵到,搞到食落似普通水魷魚,係爽口,不過冇乜味。墨汁墨魚丸,唔好睇佢外表黑忟忟咁唔討好,食落有墨魚鮮味,口感不算彈牙亦唔會好差,都值得一試。呢碗係微辣+咖喱汁,可能有埋咖喱汁嘅緣故,食落似小辣,所以大家揀辣揀汁嘅時候記得諗清楚。檯面上有麻油、七味粉、醋、鹽、辣菜脯可以任加,另外加左兩支自製支裝五花茶,微甜,凍
第一碗

第二碗

檯面上有麻油、七味粉、醋、鹽、辣菜脯可以任加,另外加左兩支自製支裝五花茶,微甜,凍凍地,食左辣飲番啖完全冇得輸。

總數106蚊,車仔麵黎講價錢屬於中等,不過我幾支持呢啲街坊鋪,所以下次會再黎食。
  • 滷水豬腸
  • 墨汁墨魚丸
2019-01-04 143 views
今日放假,特登到麵之神試吓如何Fusion車仔麵,平時每天返工,佢又未開門,收工返到元朗,佢又收左鋪😡😡網上傳聞佢個湯底好得,見天氣轉涼,過去試吓佢碗湯麵🤔我叫咗油麵,蘿蔔,甜酸齋,菜,賣相好似好日式👍🏻👍🏻👍🏻食車仔麵我必食油麵,佢同平時D車仔麵嘅油麵有小小唔同,幼小小,食落有一種好新鮮嘅感覺,沒有油益味,正😘👍🏻👍🏻蘿蔔冇根,好淋,有去左日本食嘅味道!$10好有意思,好有誠意!午餐肉好厚,煎脆左再浸湯入曬湯味,咁嘅食法都係第一次,仲有3大件,飽到想毆😂講返最精景嘅係個湯,佢寫住日本鰹魚雞湯㡳!在香港地好多日本菜D烏冬拉麵店,都比唔上!絕對可以媲美日本一線級數的👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好香鰹魚味,一入口味道保留口腔而香濃,但又唔鹹,一絕!好味到我飲曬!仲有免費任加辣菜脯,有小小辣,又香口,好開胃,最仲要係比$49有咁好嘅質素,仲有$1找😂😂
2018-12-31 123 views
天氣真係好凍,梗係搵啲熱野食,選擇落去雞地食碗車仔麵,選咗五餸一麵,日式豚肉,日式蟹棒,滷水豬腸,柱候牛肋條仲有磯煮鮑魚,我想首先講一講個湯好夠溫度值得一讚👍因為一碗麵如果個湯唔夠熱的話食落都冇意思,這一點對我來講係好重要!揀咗清湯配牛腩汁個味道好似食緊日本拉麵個湯咁,麵底揀咗油麵,幾好唔係嗰啲浸得耐會發大嗰啲油麵,日式豚肉可以啦,日式蟹捧非常好食唔係啲普通蟹柳,好大條有咬口!豬腸新鮮肥美洗得好乾淨沒有一啲難食嘅怪味,估計清潔嗰個做得好好💪柱候牛肋條,份量足唔似一般牛腩細細舊👌磯煮鮑魚,真係連殼上唧鮑魚唔係啲罐頭鮑魚,軟硬適中唔會過熟,口感味道不錯👍,總括來講非常有特色同比較落足本嘅車仔麵👍👍👍
上次嚟過食過一次,食完覺得幾好味,臨走時仲送咗張飲品券俾我,今日糧尾諗住用埋佢先,今次叫啲平價餸,4餸1麵連7up$42埋單,埋單後再送飲品券可以下次再用😙紅腸正常,有五片咁多😋餐肉特厚,炸香過嘅餐肉浸湯入晒味正👍🏻👍🏻豬紅都幾滑又入味,甜酸齋同齋舖冇乜分別👌🏻👌🏻!枱上仲有任食嘅菜脯, 加埋啲菜脯好似食緊五個餸咁😆,非常之抵食!呢餐食完好飽,好豐富好滿足糧尾精選🤗窮人因物😂
糧尾精選🤗窮人因物😂
2018-12-01 657 views
識食的元朗朋友一定會黎"雞地"覓食,貪其餐廳種類多,價錢合理又夠貼地,作為附近街坊的我都成日落黎捐窿捐罅搵好嘢食!見附近開左間叫麵之神車仔麵檔,由餐廳名到點餐紙以及餸菜成個package 都走日式風格,似乎想向日本拉麵取經,再揉合返香港傳統的車仔麵上~~感覺與街食車仔麵好唔同,成件事升level 左!男朋友點了鮑汁花膠,甜酸齋,關東煮蘿蔔及油揚配米粉~~要讚下呢度湯底完全冇味精,完全真材實料熬成,飲曬成個湯都唔會口渴!而我點了豬紅,蘿蔔及日本豚肉配日本葛絲呢個係男朋友賜我的鮑汁花膠⋯⋯完全冇諗過呢度有花膠食,處理花膠程序繁複,作為小店都落足心機!花膠燘到入曬味,咬落唔會過韌,食落夠彈牙有口感!蘿蔔超鮮甜!咬落夠爽口又多汁,完全食唔到有渣!呢度仲有日本葛絲點,質感似粉絲,但比粉絲彈牙,感覺幾清新,食厭其他麵底可以一試!爆脆魚皮小店新鮮炸起的魚皮,咬落不止爽脆,而且沒有多餘的油溢味,推介!加錢仲可以升級Jumbo size 的飲品!!有heart 的小店,一定會encore !

男朋友點了鮑汁花膠,甜酸齋,關東煮蘿蔔及油揚配米粉~~

而我點了豬紅,蘿蔔及日本豚肉配日本葛絲
呢個係男朋友賜我的鮑汁花膠⋯⋯

蘿蔔超鮮甜!咬落夠爽口又多汁,完全食唔到有渣!

爆脆魚皮

加錢仲可以升級Jumbo size 的飲品!!
有heart 的小店,一定會encore !
2018-11-25
$65 (Lunch)
  • 鮑汁花膠
  • 日本葛絲
  • 爆脆魚皮
2018-11-26 211 views
網上傳聞呢間麵之神幾好味今日特登前來一試,叫咗油麵,豬腸,和風燒牛肉,酸齋,凍奶茶!四餸一麵連飲品都係$58埋單油麵-同平時食開嘅好唔同,爽口的,配上堅魚雞湯好特別👍🏻和風燒牛肉-原來係好似吉野家D牛肉咁, $12份好抵又好味👍🏻甜酸齋-酸酸甜甜幾開胃油掦-起初都唔知係乜,見$8試吓,有啲似腐皮/豆卜之類,吸左湯之後好好味,感覺好新鮮豬腸-好爽滑,有油香,收銀位小姐話佢地用新鮮豬腸製作,並不是急凍豬腸!凍奶茶-普通,都係太興好飲D枱上仲有日本麻油,辣菜脯任食,埋單時仲送飲品券😘😘呢個價錢啲食物已經非常滿足,下次會再來試其他野食🤤🤤
網上傳聞呢間麵之神幾好味
油麵-同平時食開嘅好唔同,爽口的,配上堅魚雞湯好特別👍🏻
甜酸齋-酸酸甜甜幾開胃
凍奶茶-普通,都係太興好飲D
枱上仲有日本麻油,辣菜脯任食,埋單時仲送飲品券😘😘
呢個價錢啲食物已經非常滿足,下次會再來試其他野食🤤🤤
2018-11-18 236 views
今次其實係第三次去食 頭兩次都係試業期 今次第三次開業應該會係我最後一次去食 一開始坐低已經係咁望著我食咩交得張紙未 我聽見隔離台話好辣 咁我就唔畫住 問佢個辣可唔可以另上 有個綠色外套紅頭髮既員工佢好大聲話我又唔圈又剩 我話所以我而家咪講清楚 佢仲繼續話我 態度極差⋯⋯ 開業就後加價 諗住試下個$18既譏燒鮑魚⋯ 點只得1隻 哇會唔會太多? 好啦 叫個$14既清酒煮蜆試下啦 味道怪怪 得幾粒 我爸爸話都係蜆既一種 不過係cheap果d品種 咁我無食過咁cheap既所以唔識啦⋯⋯ ➕$2試手打烏冬都一般啦 湯還可以啦 其他員工都無咩問題既 係收單個啊嬸態度差 都好失望下 由於試業同開業分別落差太大 加價都多而服務質素下降 連多湯/多蔥/多芫荽都無左選擇 之前嗌炸魚片頭三舊變兩舊 都已經唔想嗌 menu上有個既都無咩特別 食完都係送餐飲卷 今次主要都係比個服務拉低曬 之後應該唔再去 失望呀

車仔麵
2018-11-18
2018-11-10 132 views
lunch 去雞地食嘢,好多餐廳最後揀咗新開嘅麵之神,入到去好新淨舒服!我嗌咗碗 牛腩豬腸蘿蔔米粉員工服務超好,好細心講解鰹魚雞湯真係好正,味道適中,唔使再加其他醬料都已經好好味!蘿蔔亦絕不hea底,牛腩𣺉身得嚟有咬口,同好有牛味,豬腸洗得乾淨無雜味,料多份量夠!雖然我仲嗌咗沙嗲醬同秘制辣汁(分開上)但我都無落到除非係無辣不歡,如果唔使加都堅好味(辣醬好辣)整體非常不錯,希望比多啲人知有呢間好味車仔麵檔!
lunch 去雞地食嘢,好多餐廳
最後揀咗新開嘅麵之神,入到去好新淨舒服!
我嗌咗碗 牛腩豬腸蘿蔔米粉
員工服務超好,好細心講解
鰹魚雞湯真係好正,味道適中,唔使再加其他醬料都已經好好味!
蘿蔔亦絕不hea底,
牛腩𣺉身得嚟有咬口,同好有牛味,
豬腸洗得乾淨無雜味,料多份量夠!
雖然我仲嗌咗沙嗲醬同秘制辣汁(分開上)
但我都無落到
除非係無辣不歡,如果唔使加都堅好味(辣醬好辣)
整體非常不錯,希望比多啲人知有呢間好味車仔麵檔!