2018-12-01 657 views
識食的元朗朋友一定會黎"雞地"覓食,貪其餐廳種類多,價錢合理又夠貼地,作為附近街坊的我都成日落黎捐窿捐罅搵好嘢食!見附近開左間叫麵之神車仔麵檔,由餐廳名到點餐紙以及餸菜成個package 都走日式風格,似乎想向日本拉麵取經,再揉合返香港傳統的車仔麵上~~感覺與街食車仔麵好唔同,成件事升level 左!男朋友點了鮑汁花膠,甜酸齋,關東煮蘿蔔及油揚配米粉~~要讚下呢度湯底完全冇味精,完全真材實料熬成,飲曬成個湯都唔會口渴!而我點了豬紅,蘿蔔及日本豚肉配日本葛絲呢個係男朋友賜我的鮑汁花膠⋯⋯完全冇諗過呢度有花膠食,處理花膠程序繁複,作為小店都落足心機!花膠燘到入曬味,咬落唔會過韌,食落夠彈牙有口感!蘿蔔超鮮甜!咬落夠爽口又多汁,完全食唔到有渣!呢度仲有日本葛絲點,質感似粉絲,但比粉絲彈牙,感覺幾清新,食厭其他麵底可以一試!爆脆魚皮小店新鮮炸起的魚皮,咬落不止爽脆,而且沒有多餘的油溢味,推介!加錢仲可以升級Jumbo size 的飲品!!有heart 的小店,一定會encore !

男朋友點了鮑汁花膠,甜酸齋,關東煮蘿蔔及油揚配米粉~~

而我點了豬紅,蘿蔔及日本豚肉配日本葛絲
呢個係男朋友賜我的鮑汁花膠⋯⋯

蘿蔔超鮮甜!咬落夠爽口又多汁,完全食唔到有渣!

爆脆魚皮

加錢仲可以升級Jumbo size 的飲品!!
有heart 的小店,一定會encore !
2018-11-25
$65 (Lunch)
  • 鮑汁花膠
  • 日本葛絲