2019-02-08 722 views
今天初三,亦是最後一天假期,明天要上班了。趁今天,看了豬年第一齣電影,你咪理,我愛你!一套本地港產片,由王祖藍執導,演員主要是tvb的演員,以歌舞為主,將歡笑帶給觀眾。不過,我的影評,只有,一個字,[悶]! 幸好,還有一些笑位,例如,羅蘭姐及王苑之 的演出。睇戲,當然要食爆谷,焦糖爆谷太普通了,在形點的Garrett Popcorn 買了一包,夏威夷果仁焦糖脆脆,60元,一小包,是眾多口味中,最貴的。拿一粒看看,爆谷金黃,幾乎一至兩粒爆谷就會有一粒果仁,入口甜中帶咸,過癮!喜歡果仁,又嗜甜的朋友可以一試。Garrett Popcorn (元朗) 抵玩指數2-/3元朗元龍街9號形點一期1樓1072號舖簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

今天初三,亦是最後一天假期,明天要上班了。

喜歡果仁,又嗜甜的朋友可以一試。

Garrett Popcorn (元朗)
抵玩指數2-/3
元朗元龍街9號形點一期1樓1072號舖

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
夏威夷果仁焦糖脆脆
2019-02-07
Type of Meal
Tea
夏威夷果仁焦糖脆脆
前年吃過冬季限定版黑朱古力爆谷後, 念念不忘, 上年好不容易等到冬天想買, 但遲了去到已沒出, 今年就趁聖誕期間, 買給自己作小獎勵吧。$60小包的爆谷, 是招牌的焦糖爆谷和黑朱古力混合, 焦糖爆谷雖然不是我的目標, 但也很好吃, 每粒都很脆, 焦糖味香濃, 厚度剛好, 而黑朱古力的裡面也有焦糖, 但奇怪的是它爆谷的脆度不及焦糖味, 而黑朱古力亦太甜, 可可濃度不足, 當是普通的朱古力比較好。人類總對脆脆的零食沒抵抗力, 如薯片一樣, 也是一食會停不了的零食。

2018-07-15 698 views
平時都有食開,雖然係好貴!見佢買2送1,勁開心諗住買啦!點知去到話冇曬買2送1。我完全唔明大大個牌係到!所有味嘅pop corn都有!佢地話冇賣曬?我完全唔明咩意思?店員話佢地準備好曬嘅pop corn 已賣曬wor🤷🏻‍♀️咁點解會咁大個牌係到呢?見到勁多人行埋去再走。大家都比佢地呃曬。I like their pop corn tho夠曬甜,夠曬味。佢地嘅果仁味真係好好味!好多果仁,不過細細包都$60好貴呀!
I like their pop corn tho
夠曬甜,夠曬味。
今晚我們喺元朗形點食完晚飯之後,行出嚟見到間叫「Garrett」嘅爆谷專賣店,所以表姐就話不如去買嚟食!喺揀緊要咩味嗰陣,見到喺店旁邊有個製作工場,可以清楚睇到他們製作爆谷嘅過程,而且環境亦相當乾淨衛生!至於味道我們就揀咗焦糖味爆谷,爆谷嘅香脆度十足,味道相當香甜濃郁,而且一層厚厚又香甜嘅焦糖完全包著整粒爆谷,我們係揀咗紙袋包裝,將爆谷放入個紙袋入面,而且塞到滿滿咁,就算放咗幾個鐘或第二日先食,都唔會變腍,仍然係咁脆卜卜,真係好正呀!
所以表姐就話不如去買嚟食!
至於味道我們就揀咗焦糖味爆谷,
爆谷嘅香脆度十足,味道相當香甜濃郁,
而且一層厚厚又香甜嘅焦糖完全包著整粒爆谷,
我們係揀咗紙袋包裝,將爆谷放入個紙袋入面,而且塞到滿滿咁,
2018-01-12
2018-03-17 497 views
貌似在这儿骂服务员的态度会显得我自己没品。 呵呵,店员自己的问题怪客人,我觉得也是蛮强悍吧!也就是一个收银员,技能掌握不熟练,脑袋也不灵活,搞不清楚事,态度还恶劣。至于味道吧,习惯性吃芝士味和焦糖脆脆。貌似香港的品种有时候会不一样,反正基本口味也一直有的。聊胜于无。
2017-01-15 1491 views
係dubai食完spicy cheese點知原來元朗呢間冇spicy cheeese味 好失望 真係好失望 個員工仲要呆左望住我 但ifc有架喎 佢既意思係冇出過 但其實係有架........
TakeAway
嚐過去年的朱古力味爆谷後,一直都很懷念那種味道。今年聖誕,Garrett推出了另一款朱古力味爆谷,就是以黑朱古力包裹著爆谷,再配搭焦糖脆脆爆谷。由於去年的朱古力味爆谷實在太美味,所以,今次不加考慮便購買了中包裝的分量。可能是期望過高的緣故,今年的朱古力爆谷的味道並不如去年的吸引。一口嚐來,雖有幼滑的朱古力,甜度也適中,但就是跟裹在其中的爆谷格格不入。如果再給我選擇,我想只會購買細包裝。

Dark Chocolate, Caramel Crisp 黑朱古力焦糖脆脆
2016-12-14
2016-11-07 956 views
聽過之前garrett 出過抹茶味特別版,朋友買過試左幾粒,coating 都幾厚,係幾香甜。弊在呢間舖唔多就腳的分店,行開元朗竟然俾我遇到一間。星期日下午都幾多人幫襯,不過唔會排好耐,員工手腳好爽快,揀既味又唔算好多。勝在有得雙拼味和細包裝,甜鹹好好食。甜的是傳統焦糖味,coating 好厚好脆;鹹的是芝士味,類似細個食的芝士波。因為鹹的唔係包糖漿,會易腍d,記得食完封好個包裝唔好露風。
Chicago Mix (small)
2016-11-06
TakeAway
$35 (Tea)
Chicago Mix (small)
2016-10-03 872 views
Garrett Popcorn 是由美國芝加哥來香港的爆谷名店。在外國早就好出名,引入香港後,一向都只在港島區立足。對於我這些大西北居民來說,要食就要特登出市區。不過由今日起,我不需要再長途拔涉才食到了,因為它已經進駐元朗!它的舖位就在元朗西鐵站附近的形點商場的1樓。好開心好興奮!去到遠處已經見到好大杯爆谷造型的裝飾,一定好易發現鋪位所在地。這裡總共有八款口味的爆谷選擇,有杏仁焦糖脆脆、夏威夷果仁焦糖脆脆、原味、牛油味、芝士味和焦糖脆脆等......款式之多令人花多眼亂,真想全部都買回家慢慢品賞,但因為要幾日之內食,否則會「淋身」,我只好忍痛買一包好了。它有四個size可供選擇。small, medium,large和xlarge。 我得一個人食,買medium就夠啦。small size大概$35一包,medium就$50,large就$75。其實平時入戲院買正常都要$50-70一筒,味道一定比唔上Garrett的出品。多款口味中,我最喜歡的就是芝士味,是必食之選。它的鹹味適中,芝士味極香濃,每粒爆谷的每個位置都完美而均勻地沾上芝士粉,所以我每次都必買芝士味爆谷。除了味道外,它的包裝
CheeseCorn
Caramel and  Cheese  Popcorn  Mixed
除了味道外,它的包裝也是我喜愛它的原因之一,好elegant的包裝,藍灰間條紋,每次食完我都想留住個袋。最令人欣賞的地方是它的包裝的開口,是有一條金屬線,食不完時只要摺一摺袋口,扭一扭條金屬線,就可以完美封住個袋口,不容易「漏氣」!
Caramel  and  Cheese  Popcorn  mixed
另一個我喜愛Garrett Popcorn的原因是它的爆谷永遠都能完美地爆開,開得燦爛。我最怕平時戲院買到的爆谷,有好多都未爆開,一不小心放入口咬到牙都痛。Garrett的爆谷就完全沒有這個問題,因為它每粒爆谷都會爆到盡!而無論是什麼味道,每粒爆谷總能均勻地沾上它應有的味道!

P.S.我個人最喜愛芝士味
2016-10-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
CheeseCorn
2016-09-22 652 views
平時係IFC,總有D人係店外等試食而要等今日係元朗竟然係完全無人當然要慢慢行去買返包二合一既味道啦芝士味配焦糖味。不過咁,不少少失望,因為我無諗住帶左佢返屋企後,芝士味就變林了已經受潮了。。。。。不再脆了。。。。。。。芝士味本身個味好好,所以又愛又恨,掉又不是,吃又不是焦糖味完全無問題,同樣脆口,同樣好味當幾十蚊買左一包有一半林左既爆谷,真係好難覺得唔貴
平時係IFC,總有D人係店外等試食而要等

今日係元朗竟然係完全無人

當然要慢慢行去買返包二合一既味道啦

已經受潮了。。。。。

不再脆了。。。。。。。

芝士味本身個味好好,所以又愛又恨,掉又不是,吃又不是

焦糖味完全無問題,同樣脆口,同樣好味

當幾十蚊買左一包有一半林左既爆谷,真係好難覺得唔貴
2016-09-19
2016-05-10 651 views
託細妹的福令我知道有一間叫garrett爆谷店及第一次食就可以試到其中兩隻有果仁嘅爆谷。先試杏仁焦糖爆谷杏仁好大粒好香,但其實杏仁本身嗰隻獨特嘅香味唔突出,突出嘅係果仁經烤焗後所散發出嘅,而爆谷被焦糖所包圍,香甜得黎唔會漏。夏威夷果仁焦糖爆谷比起杏仁 夏威夷果仁真係比較失色,果仁冇咬口之餘 亦冇杏仁咁香
先試杏仁焦糖爆谷
夏威夷果仁焦糖爆谷
2016-05-01 479 views
對於 popcorn 我並沒有特別喜愛不過多年前有朋友買過比我試,真心覺得不錯!適逢他們推出粉紅色鐵子就買左一罐係閏密的 bridal shower 上同其他姊妹happy share 係yoho mall 的店只開了幾個星期所以個個都話好好味好奇問我邊度買點解可以keep 到噤新鮮尤其是焦糖味甜度剛剛好唔會似一般"化學爆谷"有陣假甜味芝士味夠香但我覺得都係甜爆谷最吸引!最重要係呢款爆谷就是擺一兩日都完全唔會變質依然係噤內鬆外脆!!當然當晚bridal shower 都係被秒殺了
對於 popcorn 我並沒有特別喜愛
不過多年前有朋友買過比我試,真心覺得不錯!
適逢他們推出粉紅色鐵子
係yoho mall 的店只開了幾個星期
所以個個都話好好味好奇問我邊度買
點解可以keep 到噤新鮮
尤其是焦糖味
甜度剛剛好
唔會似一般"化學爆谷"有陣假甜味
芝士味夠香但我覺得都係甜爆谷最吸引!
最重要係呢款爆谷就是擺一兩日都完全唔會變質
依然係噤內鬆外脆!!
當然當晚bridal shower 都係被秒殺了

2016-03-30 316 views
又一城店外看看,以為綠茶味還有不少,豈料進店才發現原來綠茶牌子早已貼上售完,下面的只是焦糖味。只好第二日清早到元朗店看看,俊俏男子、嬌豔女子店員,猶如韓劇的畫面一般。新味道還提供試食,即便是新來的綠茶味也可一試。一場到來,點一包綠茶爆谷小包。 綠茶味淡,看爆谷便略知一二,不是中毒般全然綠色,只像焦糖味一般,在面頭加添淡淡綠色。仍然夠脆,不如想像般濃味,既沒焦糖般甜,亦不像日式綠茶雪糕那麽苦澀。味道淡淡,作為新奇味道可以一試,但同樣包裝大小,貴了十元,只得淡淡綠茶味,筆者寧可選回焦糖味。

,下面的只是焦糖味

,既沒焦糖般甜,亦不像日式綠茶雪糕那麽苦澀。

,筆者寧可選回焦糖味
TakeAway
3, 4月是到日本賞櫻的季節, 很多品牌同時看中這個商機, 推出以櫻花作主題的產品: 蛋糕, 雪糕, 以至杯杯碟碟等, 漂亮到叫人羨慕又葡萄! 美國爆谷品牌 Garrett的日本分店亦都湊熱鬧推出櫻花味爆谷, 可惜通通都只限日本地區, 令身在香港的只落得一個"恨"字!圖片來自Garrett的日本facebook幸好品牌將日本另一大熱的爆谷口味帶到來香港, 就是人人喜愛, 大受歡迎的 - 抹茶味! 不過只是期間限定, 不是長期供應, 由3月16日到4月10日全線分店供應.由於是期間限定, 當然會弄得一窩蜂, 所以抹茶焦糖脆脆爆谷推出的首天, 未到放工時間已經售罄! 為求一試, 第二朝一開鋪便走上去, 果然無人同我爭(哈哈!!)玻璃櫃內堆了滿滿的綠色爆谷, 這款爆谷特別選用了日本最大茶葉產區 - 靜岡縣味道甘醇的抹茶粉, 加上甜美的焦糖脆脆, 更令人期待!抹茶味爆谷分有五種size, 最小的紙袋裝索價$45, medium: $60, large: $85, 更備有桶裝, 分別是quart: $119, 1 gallon: $289. 可惜香港版的桶罐就沒有跟隨日本版的用上綠色, 而售價比

圖片來自Garrett的日本facebook

抹茶味爆谷分有五種size, 最小的紙袋裝索價$45, medium: $60, large: $85, 更備有桶裝, 分別是quart: $119, 1 gallon: $289. 可惜香港版的桶罐就沒有跟隨日本版的用上綠色, 而售價比平常同一大小的包裝貴$10, 雖然相對地是貴了一點, 物以罕為貴, 價錢仍是可接受的範圍.
圖片來自Garrett的日本facebook

Matcha Caramelcrisp $45 (small)

Garrett的皇牌焦糖脆脆爆谷結合日本抹茶粉, 每粒焦糖爆谷都均勻地被抹茶包圍, 墨綠色中透出金黃.
Matcha Caramelcrisp
雖然抹茶味不是想像中那般甘香濃郁, 但細膩清新的抹茶茶香融合口感豐富的香脆焦糖, 讓人一吃就愛, 咀嚼時帶有淡淡的抹茶香, 抹茶味中和了焦糖脆脆的甜度, 令爆谷更加甜而不膩, 口感依然結實, 脆度十足, 完全抵抗不了, 焦糖跟抹茶的完美配搭, 抹茶控一定要試試!
2016-03-17
TakeAway
$45 (Tea)
2016-02-13 406 views
在 Tonkichi 晚餐有個好處也有個壞處,先講壞的,就是飯後一出來就見到 Garrett 的巨大招牌,愛吃爆谷的小兄妹九成九會扭要去買爆谷吃!起初小兄妹特別是囝囝會扭去買芝士牛油味,因為金黃色的外貌最漂亮;不過吃了幾次後,他也知道了始終是焦糖脆脆最清脆、香甜、美味好吃,連杏仁焦糖脆脆也總差一點,所以大家都很有默契:飯後就來包小的焦糖脆脆 ($35),邊吃邊走回家。 沒錯,買中的 ($50) 大一倍不止會更化算,但這等邪惡美食還是別給小兄妹吃太多,何況他們飯後頂多吃下半包,其餘就進了我的肥肚...  最後,還有個好處未講?噢,是的,其實我也超愛吃這家爆谷!

最後,還有個好處未講?噢,是的,其實我也超愛吃這家爆谷!
2016-01-22