2023-07-01 2290 views
#搞串個pantry一日之計在於晨🌅,#早餐 嘅重要性唔止係醫肚😤,仲係為你一日嘅開始注入全新嘅能量⚡️,令你成日都覺得好精神😎!!今次帶大家食嘅早餐餐廳就位於#青衣 。呢間餐廳位於一棟工商業大廈🏙️嘅高層位置,擁有無敵大海景🌊,餐廳本身屬於呢幢大廈嘅員工餐廳⛔️,所以運作有啲似canteen,不過入面嘅裝修都幾好。今次我哋就嗌咗一份中式早餐($38)💰,一份西式早餐($40)。中式早餐入面包括有皮蛋瘦肉粥🥣、燒賣、粉果。西式早餐就有蕃茄牛肉通粉🍅、蒜蓉方包🍞、腸仔、太陽蛋🍳。碗皮蛋瘦肉粥入面明顯食到好多粒米糊團🤨,似係用粉開出嚟嘅粥,而燒賣、粉果就同係超市會有嘅急凍魚蓉燒賣、粉果無分別😙。蕃茄牛肉通粉啲通粉食落口好硬身😖,而且口感好粉,似係未熟🤷🏼‍♂️。個蕃茄湯底都冇乜味,而牛肉算係成碗入面最好嘅一樣嘢。蒜蓉方包味道幾好🤩,但口感就總係覺得蒜蓉唔應該配軟身嘅方包。而條腸仔味道非常鹹😖,隻太陽蛋就味道偏淡。睇嚟呢餐早餐就未必可以注入一股強大嘅能量比我哋啦😴,但好彩餐廳擁有出色嘅靚景🌁。唯有望吓風景,吸收吓大自然嘅力量啦。
#搞串個pantry

2023-03-16
Type of Meal
Breakfast
2023-03-30 1533 views
4:30叫了瑞士雞髀沙律餐、咸牛肉蛋治,總體是水準之上。沙律夠大份,只係$40,包餐飲,外賣杯用cafe咖啡杯。三文治足料,夠熱,唯一是忘記問可否轉麥包,$28包熱飲也是超值啦!5:00截單,堂食的話無敵海景,咩都值回票價。電話落單快,而且始終係食堂,就只有現金付款,職員態度都好nice. 如果想在這放空一下自己,又唔阻住工友午膳,不妨可以考慮下午茶時間,對住無敵藍巴勒海峽美景,確實少少消費,大大享受。
2023-03-30
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)
2022-12-01 1873 views
一向都覺得樓上鋪買野更加抵,依家連食野都會特別留意工廈樓上舖美食,早兩個月發現青衣工業區嘅滙橋此家Canteen 唔單止平民價錢,食物OK,而且仲有五星級露天平台對正無敵大海景。計埋今次其實已經第三次去,由於喺工商大廈,唔想影響該大廈工作人員午餐,所以我地每次都會避免高峰時間, 離開嘅時候都會出平台影下相,打下卡,觀景超級無敵。食物水準比一般餐廳高,份量足,而且賣相靚,一般午市飯餐大約$50至$60,還送例湯,添加凍飲品須另加$10,質素絕對比一般大型連鎖快餐店好服務員亦有禮貌

服務員亦有禮貌
午市套餐
口水雞
  • 魚香茄子飯
2021-11-04 3379 views
住咗青衣幾廿年第一次去到青衣工廈覓食,今日嚟到食橋匯食下午茶。唔係員工嘅話唔可以搭office 客𨋢,要喺隔離搭九號貨𨋢,貨𨋢個邊多貨車,所以on the way要小心一點。同埋要等𨋢,因為得一架貨𨋢。上到去有點surprise,原來幾企理,裝修仲有點風格。一入門口有個大玻璃睇到青衣海景,非常開揚。呢個weekday 下午茶時候嚟到,冇乜客人。炸雞髀撈丁:雞髀炸到外皮好脆好香,最正係個皮。整體唔算醃得好香口,口味偏向原汁原味嘅炸雞髀。撈丁撈咗麻油,好味。一個好務實嘅下午茶餐也。

炸雞髀撈丁:
炸雞髀配撈丁