今晚過來灣仔, 上網見到灣仔在銀杏館, 於是睇google睇下在邊個位置, 望店舖出面係似好簡約的日式木系裝修🥰, 非常簡潔😀, 入面唔係好大, 望下出面餐牌, 主打日本野, 有扒, 有拉麵🍜, 有日式咖喱🍛, 有意粉🍝, 有飯🍚, 亦有d小食🍤🥗🥟可選, 店員等我坐低, 比左個疑似蜜糖😅水的飲品給我, 味道唔錯👍, 唔會好甜, 幾潤喉, 望下比我的餐牌🤔, 再叫我用枱上的QR code落單😋, 我叫左個海老🦐櫻花蝦湯🍜拉麵, 加左個炸🦪廣島蠔, 等左一陣送到, 用一個托盤裝住, 擺設比外面日式餐廳差唔多, 份量都唔算少, 側邊有碟沙律🥗跟, 都幾精緻, 飲啖湯先, 有少少咸味, 望下碗麵有蔥木耳芽菜荀紫菜等, 夾啖麵試下, 味道唔差, 不過硬左dd未完全散開, 可能未完全煮透, 等我再浸d湯就好d😁, 食只🦐有驚喜, 好彈好爽超好食🤩, 其他配菜就正常味道😚, 食半只糖心蛋🥚😉, 咬開食落好香好滑😋, 之後小食送到, 基本上小食全部都係炸物為主, 試下想食的廣島蠔🦪, 新鮮炸起味道也唔錯, 出面似麵包糠, 整體味道唔差, 環境坐得舒服, 價錢就同外面差唔多, 大家留意有加一服務費, 下次又試下其他分店先💕😊
2025-03-21
Type of Meal
Dinner
2025-04-14 0 views
FB見到好似幾好食,特登由馬鞍山出嚟試吓,叫咗個“咖喱吉列豬扒跟紫菜飯”,上菜時間都唔耐,咖喱汁有啲淡(唔辣唔甜)唔夠濃,而且太少,唔夠撈飯。豬扒份量一般,好彩夠脆。例湯有啲淡。環境還可以,不過有烏蠅飛嚟飛去,有機會由外面飛入嚟,控制唔到。
2025-04-14
$86 (Lunch)
2025-03-07 594 views
食物味道欠佳,而且沒有熱度,蛋蓋飯的蛋是冷的,應該已擺放了一段時間,食物衞生風險較高。服務員連續2次兜售曲奇餅乾,應該是僱主要求員工所致。另外只有甜度極高的飲品提供,本人要求服務員提供普通熱水或熱茶,服務員收到要求後,沒有回應能否提供,也沒有提供。我們套餐選擇了熱茶也沒有送上,我們再詢問時服務員只說餐廳送的桂花蜜就是套餐的茶,感覺是我們沒有購物曲奇餅得到的服務回應,我們也明白服務員難處,所以食完也盡快付款離開。僱主借助社企形象賺錢無可厚非,希望出品和服務可以包裝一下。最後雖然沒有飲,但也欣賞餐廳送的桂花蜜。
2025-02-13 933 views
銀杏館有幾間分店間間分店做唔同菜式之前食過油塘係中式,太古偏西式今日同男朋友第一次嚟試灣仔呢間分店灣仔鋪比較細,比較多2人抬4人位有少量,今日落雨,1pm堂食既人都唔算多睇返佢地menu,灣仔店係偏日式多但都有意粉食,同埋有少款🥦素食揀我地揀左🍴🥢日式咖喱吉列豬扒 配紫菜飯🍛 $78🥢🍴照燒薄切🐮牛柳🥩 配紫菜飯🍛 $1132份餐都跟個湯同細沙律🥗🥗沙律就正常,冇咩特別個湯係南瓜湯偏甜,同少cream📢🥩🥩男朋友份🐮牛柳因為係薄切廚房應該重手左少少,d牛有dd 過熟但塊牛幾重🐮牛味,如果再生d應該唔錯📢🍤🍤到我份吉列咖喱豬咖喱唔辣,係甜咖喱個吉列炸皮勁脆,夠乾身,唔油膩,好正入面豬扒唔會鞋,仲好冧成塊吉列豬扒我食晒,慢慢食,仲好脆,冇冧過如果佢地出埋天婦羅定食,銷路應該都會唔錯有機會會帶埋同事過嚟試多d款
銀杏館有幾間分店
間間分店做唔同菜式
之前食過油塘係中式,太古偏西式
今日同男朋友第一次嚟試灣仔呢間分店

灣仔鋪比較細,比較多2人抬
4人位有少量,今日落雨,1pm堂食既人都唔算多
睇返佢地menu,灣仔店係偏日式多
但都有意粉食,同埋有少款🥦素食揀

我地揀左
🍴🥢日式咖喱吉列豬扒 配紫菜飯🍛 $78
🥢🍴照燒薄切🐮牛柳🥩 配紫菜飯🍛 $113
2份餐都跟個湯同細沙律🥗

🥗沙律就正常,冇咩特別
個湯係南瓜湯偏甜,同少cream
照燒薄切牛柳配紫菜飯

📢🥩🥩男朋友份🐮牛柳因為係薄切
廚房應該重手左少少,d牛有dd 過熟
但塊牛幾重🐮牛味,如果再生d應該唔錯
日式咖喱吉列豬扒配紫菜飯

📢🍤🍤到我份吉列咖喱豬
咖喱唔辣,係甜咖喱
個吉列炸皮勁脆,夠乾身,唔油膩,好正
入面豬扒唔會鞋,仲好冧
成塊吉列豬扒我食晒,慢慢食,仲好脆,冇冧過

如果佢地出埋天婦羅定食,銷路應該都會唔錯
有機會會帶埋同事過嚟試多d款

2025-02-12
$100 (Lunch)
日式咖喱吉列豬扒配紫菜飯