2018-10-23 63 views
星期一放工諗住揾間餐廳食個飯,突然碌到呢間想食生蠔就去左。明明成間餐廳都無人,唔知點解被waiter 安排到廁所旁邊的座位,最後要求調位。叫左意式蟹肉雲吞,味道不過不失,又叫左牛扒,明明要Medium Rare 佢同我煮到well done 咁,塊扒質素仲差過自己煮...... 有折都唔係咁玩嘢呀嘛⋯⋯正價開左半打生蠔,跟住就出事嘞。味道食落去冇問題嘅,但係我就絞肚痛左幾日,男友好彩啲食完之後嗰日都屙。此時此刻我決定打呢一篇食評。我已經black list 左呢間嘢!🌚另外當日一去到去左toilet,去去下已經見到有隻曱甴係垃圾桶爬出嚟,巧驚驚,廁所都有臭味⋯⋯
星期一放工諗住揾間餐廳食個飯,突然碌到呢間想食生蠔就去左。

正價開左半打生蠔,跟住就出事嘞。
此時此刻我決定打呢一篇食評。

我已經black list 左呢間嘢!

$350 (Dinner)
  • 沒有!
2018-10-19 62 views
今日去左堅尼地城食lunch, 星期五幸好也有位!友人與我order 左2就菜,一個系「辣椒蒜片鮮蜆炒意粉」另一個系「香煎比目魚伴忌廉汁」! 店內坐位與坐位間保持住一定既空間,令客人坐得很舒服!店員先上了2條麵包棒,很脆口!湯今日是南瓜濃湯,很濃厚的南瓜,加上少少忌廉!很喜歡!沙拉是雜菜沙拉加上醋汁,不是令人發胖的沙拉醬!友人很喜愛這沙拉!「辣椒蒜片鮮蜆炒意粉」想不到的一大碟,蜆是肥美的新鮮蜆,肉汁豐富,也有成7/8粒,胖料足!意粉有少少辣,加上蒜香十足,是停唔到口喔! 「香煎比目魚伴忌廉汁」是用上比目魚 把魚皮都煎得香脆 灑上少計海鹽 調味, 旁邊澆上忌廉汁,我比較欣賞廚師的細心,把汁撓到魚旁,可以避免魚皮變軟 也讓食客選擇汁的份量! 好好!最後原來還有甜品,是牛奶布丁,小小的一杯奶味香濃,甜度剛好,不錯!

2018-10-18 35 views
地鐵既落成,令到西環呢個地方多左人注意!今次就去左近海旁既一間西餐廳食晏!環境寧靜,啱灑想靜靜地享受午餐既人!Lunch menu 款式都算多,沙律,意粉,飯,扒都有加$15就有湯同沙律沙律不過不失,鐘意佢加左芝士,唔會咁單調餐湯係松露雜菌湯!一上菜就聞到好香松露味!湯入面有好多雜菌粒,好足料,有咬口!加上少少cream ,令到個湯更香滑加$15有兩樣野,係幾抵既!主菜我地點左輕煎吞拿魚意大利飯$78吞拿魚係微微煎到個邊有啲脆口,而入面都仲係嫩!所以都仲好腍身,唔會好難咬!意大利飯我欣賞佢夠creamy !飯既硬度適中!燒BBQ豬仔排骨$98BBQ味道濃郁,又唔會好咸!豬仔肉燒得夠腍,呢度既配菜款式都算多,薯蓉幾creamy !!唯一美中不足係豬仔排骨既肉較少,如果多啲肉就好啦!今次係兩個人食,享受唔到買4送一既優惠下次可以試過,變相應該係75折🤔咁都幾抵
地鐵既落成,令到西環呢個地方多左人注意!
今次就去左近海旁既一間西餐廳食晏!
環境寧靜,啱灑想靜靜地享受午餐既人!

Lunch menu
款式都算多,沙律,意粉,飯,扒都有

加$15就有湯同沙律
沙律不過不失,鐘意佢加左芝士,唔會咁單調

餐湯係松露雜菌湯!
一上菜就聞到好香松露味!
湯入面有好多雜菌粒,好足料,有咬口!
加上少少cream ,令到個湯更香滑
加$15有兩樣野,係幾抵既!

主菜我地點左輕煎吞拿魚意大利飯$78
意大利飯我欣賞佢夠creamy !飯既硬度適中!

燒BBQ豬仔排骨$98
BBQ味道濃郁,又唔會好咸!
豬仔肉燒得夠腍,呢度既配菜款式都算多,
薯蓉幾creamy !!
唯一美中不足係豬仔排骨既肉較少,如果多啲肉就好啦!

今次係兩個人食,享受唔到買4送一既優惠
下次可以試過,變相應該係75折🤔咁都幾抵
2018-10-14 60 views
由於有mtr 直達堅尼地城,一於四週圍去行下,忽然看到有一間食店裝修特色一於去試一試.環境十分好、座位十分舒服,又有tv 看wo.假日午餐之選,可過一過慢活的假期了.店員送上的小食.午餐選擇不少,有沙律,有意粉及肉等主食.要了一個加15 元的沙律,醬汁好味,加上爽囗的菜.細滑的南瓜湯.有穫氣的即炒意粉,松露十分香,加上香滑野菌.有肉味的牛扒,五成熟剛剛好,必食之選,好有水準.有餐飲及甜品,這餐十分滿足.
店員送上的小食.
午餐選擇不少,有沙律,有意粉及肉等主食.
要了一個加15 元的沙律,醬汁好味,加上爽囗的菜.
細滑的南瓜湯.
有穫氣的即炒意粉,松露十分香,加上香滑野菌.
有肉味的牛扒,五成熟剛剛好,必食之選,好有水準.
有餐飲及甜品,這餐十分滿足.
2018-10-13 1585 views
第一次來堅尼地城,於假日暢遊西環,漫步於遊客本地人聚集的海旁。少了嘈音、少了垃圾,這裏看到的海更藍,空氣更清新。周末來到這個清靜的區域,過一個舒適具品味的假日。海旁附近的食肆不多,選了一間有很多當地人的意大利餐廳。餐廳兩面設落地玻璃,在假日中午用餐,休閒地看着街上穿梭的行人和外籍遊客,十分寫意。中間是吧台,可一邊小酌,一邊看店員調配各式各樣的飲品。甫坐下,店員送上非常脆的麵包條,把麵包條沾點南瓜湯,即變成南瓜味麵包條,滑中帶脆。黑松露野菌炒意粉($68),是一個午市套餐,包括餐湯或沙律。用上大量黑松露,多得如黑椒般均勻灑落在意粉上,與意粉攪拌,令每一口意粉都聞到及吃到黑松露。餐湯是南瓜湯,非常綿滑濃郁的南瓜湯,忌廉為原本已十分綿滑的湯徒添更多的綿滑。沙律用了黑醋汁,突顯整碟多樣沙律菜的新鮮,也令人陪覺開胃。炭燒澳洲穀飼肉眼伴燒汁($108),另一個午市套餐,點了五成熟。牛肉帶嚼勁,中間夾着少量粉紅色,炭香輕輕包裹牛扒的外層,炭燒過的牛肉帶出陣陣燒香,五成熟的肉眼具層次,口感不會過份嫩,整個質感偏厚重。澆上燒汁,一大片肉眼已足夠兩人分享。還有兩個小甜點。這裏是假日一家人休閒之選,看海、吃

中間是吧台,可一邊小酌,一邊看店員調配各式各樣的飲品。
麵包條

黑松露野菌炒意粉

南瓜湯

沙律

沙律用了黑醋汁,突顯整碟多樣沙律菜的新鮮,也令人陪覺開胃。
炭燒澳洲穀飼肉眼伴燒汁

還有兩個小甜點。

這裏是假日一家人休閒之選,看海、吃意式西餐、聊天,簡單如外國人般的生活。
凍檸茶
凍奶茶
Other Info. : 加一服務費
2018-10-07
$97 (Lunch)
麵包條
黑松露野菌炒意粉
南瓜湯
沙律
炭燒澳洲穀飼肉眼伴燒汁
凍檸茶
凍奶茶
2018-10-12 61 views
西環的確好多西餐,之前食過好多間,都未必好食,今次黎嘆蠔,要分享下!環境好岩情侶傾下計點左兩個set dinner, $2xx 抵食先黎一碟生蠔,是日靚蠔$10一隻!去邊度搵?雖然唔係超級肥美,但大細正常,少少海水味加鮮甜的生蠔,好滿足,而且冇殼碎,開得好。前菜一:自家香草刁草三文魚田園沙律,估佢唔到咁好食,特別係塊香橙,好香,醋汁+煙三文魚+沙律菜,夠晒開胃前菜二:焗芝士流心大啡菇,驚喜!驚喜!芝士下有生蛋黃下有大啡落,一切開蛋黃流心,啖啖perfect match, 有沙律配埋,一d 都唔膩黑松露磨菇湯,係自己煮完攪成,絕唔係外面買的普通貨,磨了細細粒的菇有口感,加埋黑松露的香!廚師餐湯:粒粒蘿蔔、西芹、薯仔,鮮甜的!慢煮美國黑醋牛仔肋骨,份量適中,牛肋骨係半肥瘦,由於係慢煮,絕對好林,入口即溶!蒜片辣椒欖油大蝦意粉,我超鐘意食,超級蒜香味,大蝦新鮮彈牙新鮮!

環境好岩情侶傾下計

點左兩個set dinner, $2xx 抵食

廚師餐湯:粒粒蘿蔔、西芹、薯仔,鮮甜的!

2018-10-10 66 views
本來book咗50% off, 跟住又話呢樣唔得嗰樣唔得,都冇所謂!就唔用折扣, 叫咗生蠔同埋熟食,咁嘅價錢咁嘅服務咁嘅環境,加上最重要咁嘅食物質素,真係聞所未聞!啲熟食簡直衰過一般快餐,啲豬扒簡直係煲湯瘦肉一樣,蜆意粉啲蜆完全冇味, 法國鴨腿整咗啲快餐店嘅酸汁, 係啲生蠔正常啲,不過咁嘅價錢就唔應該係咁細隻,最後埋單二千幾蚊! 震驚!所有嘢加埋, 咁嘅款唔會值多個$200一個人!簡直離晒大譜!!唔明點解之前咁多個讚!
2018-09-29
$700 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-10-09 69 views
中午中環人太多,去西環既不用擠,時間上來回也可以,而且價錢比商業區更便宜亂打亂撞找到了位於堅尼地城海旁的一間西餐廳餐廳裝潢設計不錯,感覺上很舒服,沒有經典高級西餐的壓迫感,而且落地大玻璃陽光折射下來很寫意看牆上飾潢跟名字,我猜這應該主打生蠔餐廳有提供午市套餐,價錢由60到130不等,沙拉,意粉,飯,扒類都有我們點了黑松露野菌炒意粉跟法式油封鴨腿黑松露超級多,幾乎每口都能吃到松露香,而且意粉軟硬剛好,乾炒意粉最忌水份太多,這碟火喉控制得很好,絕對不油油封鴨腿是法式經典菜色之一,做法極花工夫,沒想到這裡能吃得到傳統做法是鴨油浸著慢煮,然後再焗到香脆而這道菜必定要配薯仔才算正宗非常高興今個中午能吃得到鴨腿皮香脆,雖說油封,但吃下去不會感到很油膩。而且肉身軟滑味濃最後配上小甜品跟咖啡作結是次2個午餐共166元,絕對超值在中環區同類的午餐,2人至少400所以很滿足
亂打亂撞找到了位於堅尼地城海旁的一間西餐廳

看牆上飾潢跟名字,我猜這應該主打生蠔

我們點了黑松露野菌炒意粉跟法式油封鴨腿

傳統做法是鴨油浸著慢煮,然後再焗到香脆
而這道菜必定要配薯仔才算正宗
非常高興今個中午能吃得到

最後配上小甜品跟咖啡作結
是次2個午餐共166元,絕對超值
在中環區同類的午餐,2人至少400
所以很滿足
2018-10-04
$80 (Lunch)
2018-10-07 60 views
朋友知我鍾意食生蠔,佢話佢屋企附近開左一間餐廳,生蠔新鮮又抵食,叫我去一試,為左心頭好,即刻過西環試下先生蠔第一道想分享嘅梗係生蠔啦,望下餐牌,見到Daily Oyster竟然係$10一隻,店員話係愛爾蘭生蠔,二話不說要半打試下先,出乎意料,真係好新鮮,爽口,真係物超所值巴馬火腿薄餅🍕🍕薄餅餅底係茄汁,上面浦滿片片巴馬火腿,芝士同埋火箭菜,巴馬火腿甘香味美,加上新鮮嘅火箭菜,感覺好好慢煮牛肉意粉🥩🥩第一次食慢煮牛肉,果然牛肉保持肉質嫩滑,食落去都腍,意粉亦恰到好處,好味

生蠔

巴馬火腿薄餅🍕🍕

慢煮牛肉意粉🥩🥩

2018-10-05 77 views
西環一向都多隱世餐廳,今晚朋友就話要帶我去食生蠔西餐堅尼地城站出口行幾分鐘就到,餐廳喺正轉角位,好易搵Daily Oyster生蠔當然係必食啦 有幾款唔同種類既選擇,我地就選擇左是日精選生蠔,店員介紹係來自愛爾蘭既,重點係價錢 $10/隻 食幾多都唔肉赤野菌忌廉湯之後就上個湯,好香好香 店員會幫你落少少黑椒粒,更香口 野菌味好濃但唔會澀,而且一啲都唔會膩Parma Ham PizzaParma Ham 配蜜瓜就食得多,Pizza就真係第一次 原來都幾夾咖喎 薄脆批配上芝士同火箭菜,感覺好fresh慢煮牛面肉意粉牛面肉滑到不得了,超好味 意粉軟硬適中 重點係個汁,帶有微微黑椒味,比幻想更好食
西環一向都多隱世餐廳,今晚朋友就話要帶我去食生蠔西餐

堅尼地城站出口行幾分鐘就到,餐廳喺正轉角位,好易搵

Daily Oyster
生蠔當然係必食啦
$10/隻
食幾多都唔肉赤

野菌忌廉湯
之後就上個湯,好香好香
店員會幫你落少少黑椒粒,更香口
野菌味好濃但唔會澀,而且一啲都唔會膩

Parma Ham Pizza
Parma Ham 配蜜瓜就食得多,Pizza就真係第一次
原來都幾夾咖喎
薄脆批配上芝士同火箭菜,感覺好fresh

慢煮牛面肉意粉
牛面肉滑到不得了,超好味
意粉軟硬適中 重點係個汁,帶有微微黑椒味,比幻想更好食
2018-10-04
Type of Meal
Dinner
2018-09-17 136 views
西環對我同朋友黎講充滿回憶,始終係呢到過左我地青春既四年。往事如煙,不如珍惜眼前美食 終於試左呢間西餐廳,食左兩個午餐,味道各樣都唔差👍🏻午餐奉送餐湯或沙律,加$15就兩樣都有,叫左兩個午餐,每款一個就岩岩好。沙律落左黑醋汁,酸酸甜甜開胃一流!麵包條脆卜卜,又可以沾落湯到食。第一個餐叫左香煎鴨胸伴香橙燒汁($98)。鴨胸厚身夠份量,個皮燒得幾香,令鴨油既香味佈滿口腔。肉身唔會過鞋,保留返鴨胸應有既咬口,汁都調較得不錯。第二道係香煎鯛魚柳伴蕃茄莎莎($98)。鯛魚柳唔算厚身,但相當大塊,表皮煎至金黃色,肉質亦非常嫩滑,而且本身鯛魚油分高,魚味十分香濃,所以個人認為鯛魚比鴨胸更加岀色。最後餐飲既杯都好精緻!
西環對我同朋友黎講充滿回憶,始終係呢到過左我地青春既四年。

往事如煙,不如珍惜眼前美食
終於試左呢間西餐廳,食左兩個午餐,味道各樣都唔差👍🏻

最後餐飲既杯都好精緻!
2018-09-09 102 views
今晚約左朋友食晚餐,朋友住堅尼地城話有間西餐唔錯,就帶左我去食啦入到去環境唔錯,舒服又寧靜,充滿浪漫的氣氛亮滿格調又優雅的餐廳另一邊有bar枱,很適合想飲番杯的朋友到來焗大啡菇首先黎左前菜大啡菇,好香濃的芝士配沙律慢煮牛助骨賣相好美,肉質甜,食落去很入味而且很有口感燒春雞賣相整得很美觀,肉質鮮美滋味,食落去很入味而且很有口感👍🏻👍🏻👍🏻飲品最後飲品點了熱檸水和熱咖啡☕️咖啡味道好香濃細滑,配上靚靚既杯😍為晚餐畫上完美句號

入到去環境唔錯,舒服又寧靜,充滿浪漫的氣氛

亮滿格調又優雅的餐廳

另一邊有bar枱,很適合想飲番杯的朋友到來

焗大啡菇
首先黎左前菜大啡菇,好香濃的芝士配沙律

慢煮牛助骨
賣相好美,肉質甜,食落去很入味而且很有口感

燒春雞

飲品
2018-08-15
Type of Meal
Dinner
2018-08-09 1942 views
是日相約姊妹晚飯,由於她常常下班較晚,所以選了方便她的地點晚飯!今次來到西環,想不到有意外驚喜!地點在吉席街地下,堅尼地城地鐵一出直行幾條街轉左多一條街便到了!餐廳在角落。我們坐下沒多久,店員便送了麵包條。之後我們點餐,還點了一人一杯白酒。Cesari Florile Pinot Grigio IGT $88杯這杯是店員推介的,因我們點了生蠔,他推介這杯配吃蠔是幾適合的,味道不會太啖或太甜。法國小珍珠蠔 6隻 $60蠔味size 適中,看落非常新鮮,吃落味道不會太淡,還夾雜些海水味道。我還沾了醬汁,令蠔味更出,蠔質清爽!龍蝦湯$78一上碟,有陣陣龍蝦味,感覺非常香濃。還有啖啖龍蝦肉呢,但味道是比較鹹!Sauteed Blue Mussels $158黎呢度食海鮮,當然都要試下他們的青口啦!青口新鮮,用了忌廉汁去煮,不過不失!Garlic Bread $48我們還叫了蒜蓉包!主要是用來沾青口的醬汁食用,十分滋味!Crab Meat Ravioli $158這個是意大利雲吞,原本我們以為份量很少,只想試一下。怎料原來是一大件,每一件也是厚厚的!但醬料應是用了龍蝦汁,因為味道非常濃!Parm
今次來到西環,想不到有意外驚喜!
餐廳在角落。
我們坐下沒多久,店員便送了麵包條。
之後我們點餐,還點了一人一杯白酒。

法國小珍珠蠔 6隻 $60
我還沾了醬汁,令蠔味更出,蠔質清爽!

龍蝦湯$78

一上碟,有陣陣龍蝦味,感覺非常香濃。

還有啖啖龍蝦肉呢,但味道是比較鹹!

Sauteed Blue Mussels $158
黎呢度食海鮮,當然都要試下他們的青口啦!
青口新鮮,用了忌廉汁去煮,不過不失!

Garlic Bread $48
我們還叫了蒜蓉包!
主要是用來沾青口的醬汁食用,十分滋味!

Crab Meat Ravioli $158

這個是意大利雲吞,原本我們以為份量很少,只想試一下。

Parma Ham Pizza $138
原本以為份量是細細份,黎到先發現是一個基本SIZE!
最後我們吃不完,還打了包!
這個Pizza 是薄皮的,上面有Parma ham 及火箭菜,味道非常夾!

Apple Combo $68

由於女人有兩個胃,所以我還可以吃到甜品
這個不會太甜,又有大量蘋果肉,上面還配了雪糕,非常美味!
$400 (Dinner)
2018-08-05 1257 views
堅尼地城,舊城,現在已經漸漸發展中,除了有新餐廳開業外,我們也不能忘掉跟我們一起成長的舊式海鮮蠔吧,現在已經買少見少海鮮蠔吧環境有情調,還有正規的餐飲擺設該餐廳有2-3款即開生蠔,每日更有精選生蠔$10/隻,當晚是法國小珍珠蠔,細細隻海水味較淡,不會遮蓋鮮味,擁有清新及清爽還點了一杯意大利白酒Pinot Grigio IGT香檳忌廉煮紐西蘭藍青口,一粒粒藍青口都掛上忌廉汁,煮得好出色,本身很怕食青口,不過這裡的藍青口保留原有的鮮味,再配上店員介紹的蒜蓉包,加上忌廉汁唔會太溜,一絕!自己食晒成籃蒜蓉包都可以黑松露野菌忌廉湯,比較杰身的野菌湯,感覺像自家製一樣,會吃到一小粒的野菌碎,真材實料主菜點了一份巴馬火腿薄餅,薄脆的餅底,每一塊都有巴馬火腿,餅底加上適量的芝士,整體唔會太溜,要記得襯熱食蘋果金寶,除了底面兩層是餅碎外,入面塞滿一粒粒煮至半淋的蘋果,充滿玉桂香,真是十分喜歡,與雪糕一起吃真的是絕配

海鮮蠔吧環境有情調,還有正規的餐飲擺設

還點了一杯意大利白酒Pinot Grigio IGT

$400 (Dinner)
2018-08-05 121 views
每天中午下班吃飯, 我跟同事來到這附近找吃的; 這天, 我們來到了這家西餐廳點了一個午市套餐; 我點了一個燒牛肉雜菜沙律套餐;這裏的套餐有餐湯, 主菜及甜品;餐湯是南瓜忌廉湯; 金黃色的南瓜湯, 賣相吸引, 喝下南瓜味濃郁, 配以忌廉口感綿綿細滑, 清甜可口; 而雜菜沙律, 數片牛肉拼砌成一朵花, 賣相精緻, 沙律菜青綠新鮮, 清甜爽口, 配以沙律醬酸酸甜甜, 十分醒胃; 而牛肉片, 肉嫩, 富有牛肉汁, 吃完也不會感到絲毫膩感。而甜品是焦糖燉蛋, 一小片金黃色的焦糖凝結於面層, 甜甜的; 而蛋的質感較結實, 如果軟滑的質感會更具吸引;吃完把整個人充完電后, 又要繼續下午的忙碌工作。
這裏的套餐有餐湯, 主菜及甜品;
南瓜忌廉湯

燒牛肉雜菜沙律

焦糖燉蛋

吃完把整個人充完電后, 又要繼續下午的忙碌工作。
$58 (Lunch)
南瓜忌廉湯