2021-04-06 475 views
復活節假期嘅最後一日,朝早去九龍城食個早餐,似乎大家都想抓住假期的尾巴,9:30嘅Gladys 已好熱鬧full 晒,啱啱有人走先有位喳,早幾分鐘都要等,真誇張。本想要個panini , 但原來今日無早餐嘅,係weekend brunch , menu 有少少唔同,咁我揀咗個牛油果吐司加25(原價40)可配個milk coffee , 咁就要咗凍mocha 坐喺小店嘅盡頭,有個書架📔📕,可俾客人攞嚟睇,名符其實嘅文青Cafe 啊✏,書主要係咖啡書,另外有啲小說……卓韻芝……嘅書,而重點係……呢間小店應該無限時㗎,想睇書嘅朋友可慢慢睇,真心like 💞吐司上面有芝士,面係煎蛋,燶邊嘅,好味,牛油果份量細,切係按原個牛油果嘅形切🤣🤣,好少人咁切😅.mocha 嚟到,我係 order ice mocha , 但無冰㗎🧊,好認真,飲到尾可保持原味👍,咖啡偏酸嘅。

2021-04-06
$106 (Breakfast)
本人想分享少少意見, 希望老闆能夠改善 :1. 我和朋友一路吃一路傾計, 只是用正常聲綫談話, 老闆突然走過來投訴我和朋友聲浪過大, 並命令我們快點吃完快點走...... 我們都呆了, 哪會有老闆這樣沒有禮貌對待客人的呢? 我忍不住説 : “我以後都不想再來這裡受氣⋯⋯" 老闆竟然回答我 : “你不喜歡來隨便你, 我也不想再招呼你這樣的客人......” (老闆無禮貌的態度真的是世界級!)2. 我付現金結帳, 老闆把我的銀紙逐張檢視, 然後突然拒收其中一張十元紙幣, 説因為那張紙幣很骯髒...... (是不是有點吹毛求疵呢?)3. 食物味道一般, 但份量比較少, 男士吃完後相信要另找餐廳”補吃”!!!所以我想奉勸大家, 來這間餐廳幫襯前, 真的要三思三思!!!🙏🏻🙏🏻
本人想分享少少意見, 希望老闆能夠改善 :

(老闆無禮貌的態度真的是世界級!)

2021-03-19 528 views
平時鍾意自己周圍搵食,今日咁啱休息陪老公去身體檢查,就睇吓附近有咩地方可以靜靜地食Lunch飲杯咖啡,就係咁遇上呢間Cafe,疫情期間一張枱只坐兩位食客,地方雖然細細地,但感覺好日本feel😛,由於室內已滿,只剩室外位置,我哋都覺得無問題就坐低先,睇完Menu就order,我地點左兩個Set,食物方面,絕對係用心製作,老公對食物同飲品無要求,所以無評論,但我對Cafe嘅Chai Latte簡直著了迷😍,茶味好香。另外,我order嘅All day breakfast ,個蛋好滑之外絕對唔油,起碼唔會好似某啲地方食嘅碟底勁多油,沙律菜底勁多水咁,所以如題Cafe除咗咖啡之外,對食物上枱非常用心,最後,老板見我地正餐食完之後,就問我有冇興趣試吓佢哋嘅Soufflé ,佢話平時只有星期一先有供應,佢咁講我一定試啦😆。總括而言,Cafe無論咖啡,食物,環境同服務態度,已經入選我常規Cafe之一😊。每份Set嘅價錢大概$120-190🙂
每份Set嘅價錢大概$120-190🙂
前:Chai  Latte  後 :Long  Black
Soufflé
2021-03-18
$200 (Lunch)
前:Chai  Latte  後 :Long  Black
Soufflé
  • Chai  Latte
2021-03-10 380 views
九龍城除咗有好多泰菜,仲有好多人氣咖啡店,其中一間就係Gladys’ Estate Coffee🤩咖啡同主食都非常出色😋小編已經係到訪過無數次👍🏻◭ Spaghetti aglio e olio $88一上枱,已經聞到超級香噴噴嘅蒜香味道意粉面有一片片呈三角形蒜片😍意粉帶點微辣,好惹味,加上又有橄欖油香,味道恰到好處👍🏻😋😋😋◭ Homebaked Spicy Drumsticks w/secret sauce (4pcs) $68 炸雞腿🍗沒有過多炸粉👍🏻入面雞肉鮮嫩,又唔會過乾😋配兩款特調醬汁~好出色◭ lemon tea 凍檸檬茶已經調配好,入面係無檸檬🍋茶與檸檬味平均,又唔會太甜,食完炸雞腿🍗飲啖檸菜好解渴☺️☺️下次再來~又試下其他主食先😆

◭ Spaghetti aglio e olio $88
一上枱,已經聞到超級香噴噴嘅蒜香味道
意粉面有一片片呈三角形蒜片😍

炸雞腿🍗沒有過多炸粉👍🏻
入面雞肉鮮嫩,又唔會過乾😋
配兩款特調醬汁~好出色

◭ lemon tea
凍檸檬茶已經調配好,入面係無檸檬🍋

下次再來~又試下其他主食先😆
2021-03-03 342 views
雖然未至於"欲練神功、揮刀自宮" 的程度,但要斬掉重練,始終要一定勇氣。為了迎接這個需要勇氣的早晨,捉了天使陪我到這裡補充能量。這間咖啡室的感覺其實頗為"緊迫",感覺就好像店主迫不及待、要把他的咖啡功力全秀出來一樣。事實上,如果只看包裝,這間咖啡店有關咖啡豆的點種算是多的。而且明顯店主對自己的成品也有要求,開宗名義自己的咖啡不需要叻外落糖。這不禁令我想起小野二郎的「數寄屋橋次郎」。其實店主的牌氣,在食評欄上也是赫赫有名。至於有沒有和脾氣相稱的實力,今天也許可窺看一二。這是天使叫的蟹肉奄烈和cappuccino。我沒偷吃過,但天使說奄烈是用真蟹肉,不是蟹柳,很讚。這是我叫的FLAT WHITE。大家可以發現,用的杯子和天使叫的cappuccino不同,我畢竟對咖啡沒研究,是不是有特別原因的?說回咖啡本身,那個拉花賣相的確不是很吸引,但味道相當不錯,就最要是夠熱 - 不是燙、也不是暖。而且那種熱度很有持續性.... 直至我吃完整個早餐再飲,也覺得熱度和剛上時分別不大。究竟是怎樣做到的?是因為杯子的關係嗎?這是signature 用店命名的早餐。牛油果沒調味,但卻是新鮮的。材料配搭沒有蟹肉奄

這不禁令我想起小野二郎的「數寄屋橋次郎」。

這是signature 用店命名的早餐。牛油果沒調味,但卻是新鮮的。材料配搭沒有蟹肉奄烈那麼吸引,但賣相、份量、味道也在合苻水準。唯一"可能"有問題的,就是天使覺得麵包咬起來有點硬,但我又覺得頗有嚼勁、挺不錯的。

總括而言,食物和咖啡的確是用心做的,這完全從制成品反映出來。至於我,我吃東西從來只看食物質素。
你幾時見人批砰過澳牛D伙記態度唔好?
2021-03-02
$160 (Breakfast)
  • Egg Benedict with crab meat
2021-03-02 237 views
試多家在九龍城的早餐店現在大棍木嘗了六七成吧?其實那麼早有什麼店是開著的在下還真的不太清楚嗯進了一家店外餐廳有動物的餐廳大概店裡面也一樣可以讓動物活動?不過也沒差😆先點了一份Australia Omlette $118裡面是有蟹肉的 還有大大片的菠菜上面有香香帶微焦味芝士條😍四粒可愛的水潤小菇菇還有總是未被切斷的Beetroot (中文是菜頭?)當然不少得沙律菜和蛋整體味道算是清淡然後在下再點了杯..嗯看了Drink List很久都不知道點什麼好最後還是點了我的Cappuccino 很綿的奶泡🥰但..非必要那麼多奶嗎?而且..怎麼在下總是覺得..香港人不懂Cappuccino 是在下太有幸學過也喝過太正統的東西?還是算吧 是在下要求太高 😆但在下願意因它的奶泡加分吃到一半時 嗯門外那桌的客人跟毛孩一起進店結帳毛孩很乖可是成著風 他們連同一堆飄逸的死毛同步進店😅在下看到好夢幻的一幕結總也是舒適的一餐可時間過得太快
試多家在九龍城的早餐店
現在大棍木嘗了六七成吧?
其實那麼早有什麼店是開著的在下還真的不太清楚

進了一家店外餐廳有動物的餐廳
大概店裡面也一樣可以讓動物活動?
不過也沒差😆
先點了一份Australia Omlette $118
裡面是有蟹肉的 還有大大片的菠菜
上面有香香帶微焦味芝士條😍
四粒可愛的水潤小菇菇
還有總是未被切斷的Beetroot (中文是菜頭?)
當然不少得沙律菜和蛋
整體味道算是清淡

然後在下再點了杯..嗯
看了Drink List很久都不知道點什麼好
最後還是點了我的Cappuccino
很綿的奶泡🥰
但..非必要那麼多奶嗎?
而且..怎麼在下總是覺得..
香港人不懂Cappuccino
是在下太有幸學過也喝過太正統的東西?
還是算吧 是在下要求太高 😆

可是成著風 他們連同一堆飄逸的死毛同步進店
😅在下看到好夢幻的一幕
結總也是舒適的一餐
可時間過得太快
$180 (Breakfast)
2021-02-21 212 views
之前已经有朋友介绍过这家咖啡店,说咖啡是即时调制,保证新鲜。今天是无意中经过,刚好是下午茶时间,突然间想喝咖啡,决定进店吃尝尝。看了他们的饮料餐单,咖啡的选择頗多,价钱合理。营业时间快完,蛋糕剩下不多,最后选了一件普通的蛋糕。Buttermilk cake 上面的核桃有点甜,蛋糕纤维有点粗,跟海绵蛋糕不一样,咀嚼时带点口感,与咖啡是很好的配对。Long Black 没糖没奶,完全喝咖啡的原味。这杯的味道带酸,如果咖啡再浓点,口味会更好。

看了他们的饮料餐单,咖啡的选择頗多,价钱合理。

蛋糕

营业时间快完,蛋糕剩下不多,最后选了一件普通的蛋糕。

Long  Black

2021-02-21
$72 (Tea)
Long  Black
2020-12-02 704 views
星期六既下午3、4點係九龍城,有點餓,想吃點甜,見到門面幾靚,就入去試下😚-🔸Valrhona Chocolate Waffle & Caramelised Banana $88Valrhona係一個法國朱古力品牌🍫,係香港金鐘太古廣場有一間分店。朱古力味濃,waffle鬆軟,加上焦糖味香蕉🍌同唔同既莓🍓,仲有雪糕🍧,好味道👍🏻-🔸French Cinnamon Toast (Homemade Apple Sauce & Gelato) $68蘋果蓉🍎搽係french toast上面,加上莓同earl grey味雪糕,有驚喜,幾好味,但感覺toast浸得唔夠耐,中間唔夠味,可以更好😊✴️2份甜品份量都算大,好滿足😋-留意❗️❗️營業時間 08:30-18:00 (last order 食物 15:30 甜品 16:30)⚠️逢星期三休息

✴️2份甜品份量都算大,好滿足😋
留意❗️❗️
⚠️逢星期三休息
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
九龍城區開左好多cafe亦評分唔錯之前已經試過幾間 今次決定試Gladys10am左右到達 就好好彩有位再遲少少就要等嚕🤣🤣今日我哋叫咗Truffle and Avocado 同埋K pork breakfast 另外加左牛油果最重要嘅係佢嘅咖啡全部都No Sugar add我覺得個K Pork係有驚喜 佢係麵包上放左菇同好夠味既豬肉片真係好好正 又唔會好漏 早餐輕食係好適合另外餐廳入邊有個書櫃 客人可以邊等餐邊睇書 但上菜既時間唔算耐 同埋疫情關係用餐時間為1小時15分鐘 💡大家注意哦💡
九龍城區開左好多cafe亦評分唔錯
真係好好正 又唔會好漏 早餐輕食係好適合
同埋疫情關係用餐時間為1小時15分鐘
💡大家注意哦💡
2020-11-22
$130 (Breakfast)
  • K  pork  breakfast
2020-09-28 571 views
唔出街都有得食甜品系列🤤配自家制咖啡,Enjoy my tea time😍·Orange Cake($45)。平時比較少食到所以想試下,好香橙味,連埋上面d橙皮同cream一齊食,真係好味wor😋Hojicha Cheese Cake($45)。焙茶味好濃,cheese cake好滑,2個味都食到,真係好好好好味🤤件cake比較細件,真係唔夠喉呀!
唔出街都有得食甜品系列🤤
配自家制咖啡,Enjoy my tea time😍
件cake比較細件,真係唔夠喉呀!
TakeAway
$45 (Tea)
  • 焙茶芝士蛋糕
2020-09-21 534 views
又到要搵番間Cafe嘆下靚早餐嘅星期六啦!每次經過九龍城都話要試吓呢間小店Cafe,但每次都因為太多人排隊而放棄,今次終於俾我試到啦!而且有驚喜 ❤️呢間嘅老細好有性格,而且對食物、飲品都有要求。飲品無糖無奶(特別飲品除外),係想客人品味原本嘅味道。ℕ𝕠 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 ℕ𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖有驚喜!佢地巧妙地係半油果醬加上辣椒粉,刺激味蕾,將原本Fresh 嘅口感,增加咗層次,令人回味無窮 🤤黑松露炒蛋味道都好好,松露份量恰到好處,唔會太熗,蓋高蛋味 👍🏻超級豐富嘅All Day Breakfast 😋除咗食肉獸最愛嘅腸、🥓煙肉外,仲有🍳煎蛋、🍞多士、🥗沙律菜、🥑牛油果、🍇水果。營養均衡 😍我地另外加左塊薯餅😈 非常邪惡,但好正!薯餅係自家製,入面嘅薯蓉綿滑,有加入少量薯仔碎,增加口感。外層煎得好脆口,好正 😚所有餐都免費跟Long Back Coffee & breakfast Tea!全部唔跟糖&奶❗️即叫即沖,coffee入口好smooth,唔酸、唔苦,仲有微微回甘,連平時唔飲咖啡嘅男朋友都大讚:好飲喎!😋以一壺嘅形式上枱,大概有3小杯嘅份量。入口清香,唔會過濃,淡淡嘅花香,好fresh
又到要搵番間Cafe嘆下靚早餐嘅星期六啦!

Truffle & Avocado

ℕ𝕠 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 ℕ𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
Gladys-Day Breakfast

超級豐富嘅All Day Breakfast 😋

Iced Long  Black

Breakfast  Tea

以一壺嘅形式上枱,大概有3小杯嘅份量。入口清香,唔會過濃,淡淡嘅花香,好fresh 👍🏻
2020-09-13
$120 (Breakfast)
Truffle & Avocado
Gladys-Day Breakfast
Iced Long  Black
Breakfast  Tea
  • all day deluxe breakfast
我和朋友食量都比較大,但也認為這咖啡店的分量剛好,重質不重量,希望每位香港人都可以認清楚,不是大碟就是好味,好味和大碟是兩回事,若果各位認為分量太少的話其實可以去工業區的飯堂,香港咖啡店來說普遍的食物都比較難食,但Gladys' 做的食物和Long Black在咖啡店之中我認為是數一數二,分量全部都按比例,唔識食的人希望不要亂留評論,評人子弟,希望店家可以保持著自己的風格,繼續努力。
📍 Gladys' Estate Coffee 🎗📍 九龍城 • 獅子石道6-8號美景樓地下星期天,跟家人來到九龍城吃早餐🍳這家《Gladys' Estate Coffee》的食物照片看起來不錯,就來試試看了~食物質素是很不錯的,但是服務真的有待改善啊。。。從還沒進店,到吃完、離開店,得到的服務真的不太好。雖然是同路人💛,但是應該沒有下一次到訪了。還沒進店,客人在店外等候。跟服務員(那個像老闆)說,我們幾個人,他只說一句「要在外面等」。店家沒有給排隊票、沒有告訴我們是第幾桌在等候,容易發生誤會,幸好最後沒有。進店,那個像老闆的人給我們指示到我們的桌子。可是我們走到那桌時,店員還在抹桌子。😐值得一提,店內沒有一個店員是帶有微笑的。😐店家的政策是,先到櫃檯下單,吃完以後才到櫃檯結帳。他們的「不提供糖和奶」政策還有牆上貼著的「不想等就下次再來,要時間才能確保食物質素」都可以看得到店家的執著。不過對我來說就有點「串」(囂張)咯。。。食物質素不錯,份量也都足夠💛,可是對於比較大胃口的朋友可能不太足夠喔。Waffle breakfast ($88)- Original taste waffle |
📍 Gladys' Estate Coffee 🎗
📍 九龍城 • 獅子石道6-8號美景樓地下

星期天,跟家人來到九龍城吃早餐🍳

食物質素是很不錯的,但是服務真的有待改善啊。。。
從還沒進店,到吃完、離開店,得到的服務真的不太好。
雖然是同路人💛,但是應該沒有下一次到訪了。

還沒進店,客人在店外等候。

值得一提,店內沒有一個店員是帶有微笑的。😐

店家的政策是,先到櫃檯下單,吃完以後才到櫃檯結帳。

不過對我來說就有點「串」(囂張)咯。。。

Waffle breakfast
Waffle breakfast ($88)
- Original taste waffle | Munich sausage | Scrambled egg
Gladys-day breakfast
Gladys-day breakfast ($118)
- Sliced avocado on cheese pasted sourdough | Pan-fried eggs | Honey ham | Munich sausage | Fruit
Salmon & caper on cheese toast ($108)
- Tasmania salmon | Mint | Mix-cheese | Caper | Poached egg | Chopped avocado | Toasted sourdough
K-pork breakfast
K-pork breakfast
K-pork breakfast ($108)
- Sliced pork knuckle (/ Kumamon pork) | Mushroom | Pan-fried egg | Toasted sourdough

餐飲的話,除了茶跟long black以外,可配其他需要加錢的選擇。

House blend breakfast tea
Set drink - House blend breakfast tea
Long black
Set drink - Long black
Latte
Set drink - Latte (+$23)
以為他們的執著是源於咖啡有多厲害,不過,不外如是。。。
咖啡香味不重,帶有微酸,口感不豐富。
不合我們口味,可能適合你啊,都可以去嚐嚐。

在打這篇食評前,在OpenRice上看用戶對這家店的差評,還看到店家在差評下留下的辯解、不忿,完全沒有歉意,也沒有要改善的意思😕

他們不收「加一服務費」的原因應該就是如此吧。
2020-06-13 505 views
Gladys’Estate Coffee 已經去過無數次,Menu 久不久都會更新,每次去到都可以試新嘢!Hash Brown Avocado Mint Bacon Toast $128牛油果加薯餅夾埋多士一齊食又幾夾喎,薯餅炸得啱啱好,牛油果食落似加左少少薄荷味,感覺比平時清新,有驚喜!K-Pork Breakfast $108之前食過一款豬柳 toast 好好食,今日冇睇清楚就直接叫左呢個K-PORK,嚟到先知係豬肉片,唔係我心目中豬柳,真係好驚喜🤣🤣 底下嘅多士同樣地好脆口,一直保持到水準. 肉片叠埋菇仔可以試下點少少紅莓醬,甜甜地都唔錯(不過都係中意食之前嘅豬柳 toast多啲😝)+$28 Flat White中意飲 flat white 嘅我,嚟親都一定會order,熱嘅好飲,凍嘅一樣好飲。佢地基本上唔會點落冰,所以飲到尾都唔會變得淡味.推介!!

K-Pork Breakfast $108

+$28 Flat White
2020-06-13
Type of Meal
Lunch
2020-05-29 361 views
咖啡唔酸的,飲了也不會心跳加速👍🏻那個waffle...雜莓及粉底簡直是最優質的!$88⋯⋯跟本無乜得賺!💚我是第一次幫襯,老闆最後也関心我喜不喜歡佢d coffee...絕對沒有傳聞中的惡老闆!作為食客也要守規矩及專重廚師們的心血啊!
咖啡唔酸的,飲了也不會心跳加速👍🏻
作為食客也要守規矩及專重廚師們的心血啊!