2020-05-07 371 views
星期日要開工,中午梗係獎勵吓自己食返啲好嘢,經過見到呢間cafe幾有feel,咁唔洗等位,一於試吓啦.▪️Classic Carbonara Pasta $88▫️Panfried Egg on Toast & Avocado $78▪️Iced Lemon Tea $18▪️cappuccino $35.唯一值得推介既係佢地既咖啡,全部都係無糖,仲有就係好貼心,見到我杯檸檬茶係俾小朋友飲,整完一半特登問我使唔使少甜少冰,就黎完食又行過黎問我女中唔中意飲杯檸茶.整體黎講,味道正常。不過不失,但份量真係超少,杯茶上個陣可能得7成滿,pasta少到好似tea set咁!平時我一大一小叫兩份一定夠仲有突,但今日食完兩份好似都唔多飽。
唔洗等位,一於試吓啦
▪️Classic Carbonara Pasta $88
▪️Iced Lemon Tea $18
▪️cappuccino $35

2020-05-03 1693 views
係九龍城云云食肆之中,呢間絕對係hidden gem💎細細個舖位但個門口好吸引人 - 吊住好多盆栽,好有外國feel,自己種既香草仲會拎黎入饌🌿超級新鮮!Weekend黎到有weekend brunch menu,主食平少少之餘仲包free long black or tea,如果飲其他有奶既咖啡就要加錢。小店對咖啡超有堅持唔俾落糖☕️咁先飲到咖啡香💛 主打既long black無糖無奶下都好易入口,有種fruity既香☕️ 連平時唔飲齋啡既我都愛上左唔飲咖啡既話都仲有好多non-coffee drinks,呢杯raspberry soda都唔馬虎,除左係Tasmania黎之外,仲會加self-planted mint leaves同埋lemon zests,更加清新呢個望落簡單,但用料上乘,煙三文魚鹹香得黎鮮而不腥,落capers同埋chive cream cheese配搭非常好。仲有完熟牛油果同poached egg,係簡單既好味。兩點後就有甜品賣,價錢都好相宜。估唔到擺盤係咁靚,用新鮮既雜莓同香蕉,顏色好豐富。 法式多士香脆得黎好有肉桂香,但唔會太甜。雪糕竟然係lady grey茶味
係九龍城云云食肆之中,呢間絕對係hidden gem💎

Long  black

Raspberry  soda

Salmon  &  Caper  on  Cheese  Toast

French  Cinnamon  Toast

法式多士香脆得黎好有肉桂香,但唔會太甜。雪糕竟然係lady grey茶味,好特別。個creme fraiche都做得好有奶香但又好幼滑,多士點黎食就會更加moist

Brunch🥯pasta🍝dessert🥞有好多選擇,配搭得宜,擺盤一流🥰
💯100%回頭率! 絕對可以黎嘆咖啡嘆甜品嘆輕食嘆足個下晝☕️
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
Long  black
Raspberry  soda
  • Long  Black
2020-03-07 441 views
第一眼望到呢間餐廳就覺得好特別,雖然唔大但有自己風格嘅裝修👍🏻食物同飲品選擇都好多,應該點都會搵到自己鍾意食嘅嘢🙈總共嚟咗兩次,第一次等左半個鐘位左右,第二次唔使等😆食物方面,雖然份量唔大但味道十分唔錯!尤其是蕃茄和牛意粉🍝👍🏻牛味好濃!飲品方面,我通常都會叫Long black 同Flat white. 個人認為呢間啲咖啡味道幾香(酸味會重啲啲),唔錯👍🏻餐廳戶外有一張枱,裏面有一張長吧枱,可以睇住老闆沖咖啡,幾好feel既
食物同飲品選擇都好多,應該點都會搵到自己鍾意食嘅嘢🙈
總共嚟咗兩次,第一次等左半個鐘位左右,第二次唔使等😆
Mushroom & Spinach  Omlette
Bolognese  Tagliatelle  (食左先影😂)
Hashbrown  Avocado
2020-02-02
$180 (Lunch)
Hashbrown  Avocado
  • Bolognese  Tagliatelle
2020-03-05 353 views
有無試過做一樣係諗到就做?話說自己有日出去搭巴士,突然諗不如行九龍城,就即刻落車。個陣係開始搶物資,周圍藥房都好多人。行行下俾我搵到呢度,同朋友個英文名一樣,好似幾特別咁就入去啦。店內坐係吧枱嘅熟客,像是係冰室內熟悉面孔食常餐AB餐一樣嘅食客,只係呢度嘅食物叫咖啡。我仍然繼續學習緊點樣睇咖啡,唔係因為突破舊有連鎖式咖啡,依家鍾意左飲手沖咖啡,真係會令人想追落去,真係識多咗好多唔同地方名。Flat white(無錯又係佢),35元。上面個層奶好靚,啡底都幾好。埋單時老闆俾左張印花卡我,幫襯當日係星期五,原來有雙倍印花。佢之後講左一句令我印象好深刻,「本身諗住happy Friday ,依家一啲都唔happy。。。」,事實如此,香港人加油!

2020-02-02 1165 views
今日星期六放假,我就出來找地方飲咖啡,來到九龍城這間cafe, 見這間咖啡店都那麼多人,我猜想食物及飲品的質素應該水準晤差,等了一陣都可以入座。店員安排我坐吧枱,因為店中都已經滿座,我們最後都決定飲杯野歇息下,我本來點了Americano, 老板提點我只有long black($29) ,不過我都無所謂,再查詢下店中的house blend , 老板說是single origin coffee beans ,是來自Ethiopia, 店員又來提我店中不供應糖及奶,對我個來說都還可以,我可以飲到原味。我又向老板請求要瓦杯端上來,不過被老板拒絕,因為近來冠狀肺炎的關係,都關注市民的健康及衛生,所以只可以用紙杯上,這方面我都體諒咖啡的crema都有,不過好快散開,咖啡味始終single origin coffee , 味道晤會複雜及較單一,微酸都濃郁,都好視乎個人口味,我個人對此咖啡的評價就一般,都晤算差,但喜歡豐富或多層口感咖啡的未必滿足到,服務就算有禮貌,不過對serve 咖啡的要求有點太有個性,未必滿足到較多客人

long black

2020-02-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$29 (Tea)
2019-12-29 555 views
之前都係自己黎飲咖啡,想試左佢地啲野食好耐啦。今次終於同媽咪有機會黎試下佢地個brunch🤤 我地12點去到已經有3個等緊位,咁岩有一抬2個人既食完,所以我地等左5分鐘就可以入去~媽咪叫左個omelette+eng breakfast tea($88),我就叫左個siganature avocado and pesto sour dough+long black($118)。兩個brunch都好味,但份量較細,所以我食完要去九龍城再食其他野😂😅
2019-12-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
2019-12-16 526 views
Lunch hour去食,價錢唔平,都80-90幾一碟食物,但無論brunch定pasta,份量都少得可憐。兒童餐份量,直頭有少少不被尊重既感覺。好多年冇寫食評,今次真係頂唔順要寫。
好多年冇寫食評,今次真係頂唔順要寫。

2019-11-30 538 views
點咗carbonara, long black同埋一個chocolate cake. carbonara落咗少少black pepper好惹味, 不過份量就細咗少少. long black 夠熱夠濃香、 亦細心地準備咗冰粒!
2019-11-30
$150 (Lunch)
2019-10-26 760 views
最近九龍城很旺場每間餐廳都排長龍走著走著看到一間小小的cafe老闆邊忙邊說要等15-20分鐘但我們等了5分鐘就入座了裡面不大桌子之間空間不多環境不見得太乾淨舒適刀叉上還有跡馬上請店員換掉上菜速度也慢等了15分鐘才有意粉份量也小但挺好吃的沒有忌廉的carbonara不膩 幾口就吃完了到我的雞肉多士只有一塊上面配上炒蛋 伴著沙拉菜淋上兩種芝士不難吃 但沒有記憶點隨多士附送一杯long black送的 就沒有什麼要求還可以
最近九龍城很旺場

還可以

無cream  carbonara
雞肉toast
2019-09-30 1019 views
第一次寫食評,真係忍唔住,服務係差到你唔信!一行入去,第一句唔係問你幾多位再安排入座,而係叫你記得出入關門!坐低係完全無人理架,無人俾餐牌俾你無人理你食咩,最後我唯有自己行出去睇餐牌落單!真係未食已經一肚氣!叫左個all day breakfast 同咖啡。野食到到埋杯咖啡都仲未到,我唯有行出去問佢拎杯水,個員工黑面叫我自己裝,但又唔俾杯我架wo!我人生中唯一一次食到咁難食既早餐!,沙律菜係唔新鮮既,其他所有野食都係煮「窿」晒,外加一陣油益味!難食過我自己煮!我真係無勇氣食晒成份,又油又無味凈係得「窿」味!真係差到令人難以置信!
  • all day breakfast
由咖啡到pasta、甜品,都超水準!尤其推薦Benedict、Prawn Aglio、窩夫。Pasta軟硬適中,添加的橄欖油也不差;甜品的甜度控制得很好,款式特別,all day breakfast的薯餅脆身之餘沒有油膩感👍🏻 雖然離家不近,可已經光顧過至少4次,老闆在澳洲學過咖啡,人很好也有自己的一套原則,店員也很友善!小店空間不大 ,卻非常舒適,週末經常坐滿人,滿是咖啡小店的悠閒和慢活~想快速用餐/趕時間的話就建議去別家啦。*menu不定期會轉換/有新品上市!

2019-05-05
  • Egg Benedict
  • all day deluxe breakfast
  • Prawn  Aglio
2019-07-27 556 views
Average coffee and food. Their terrible service is distinctive! The owner guy is unbelievably rude to customers. He would ignore you and serve other people first unless you’re someone he knows or westerner. I’m never going back.
2019-01-20 1512 views
蜜桃小丸子又在九龍城覓食,今次在獅子石道一間別緻的咖啡店停下來。咖啡店不算大,但也頗滿座,牆上有提示顧客標榜食物需時用心製作,所以請食客慢慢等候,將生活步伐從繁忙的節奏中慢下來。這一點蜜桃小丸子覺得有心思。食物價錢中上,叫了個煎雞凱薩沙拉配多士。賣相漂亮,最緊要是新鮮製作,因此雞肉是熱的,份量適中,沙律菜也新鮮,麪包烘得剛剛好,外脆內軟,有水準。女孩子想吃得輕盈一點,這個會是一個不錯的選擇。Pancake的賣相同樣漂亮,像藝術品般,有香蕉、士多啤梨和藍莓伴碟,淋上雲尼拿醬,不會太甜或太稀,亦有淡淡的蛋香。飲品無得輸!因為舖頭的賣點正正是咖啡!你亦看到有不少人就只是為了喝咖啡而來!這杯latte macchiato沖得剛剛好,不會有太厲害的苦味,奶味適中,好飲!

2019-01-05 1048 views
環境好迫,座位很乍,老闆態度差,好惡,幾串,咖啡無得落奶很苦,這間cafe唔比人玩手機睇片,員工態度都唔係好,食物質素一般,直頭趕客,好多規矩,呢間cafe 真係極品
2018-12-23 903 views
整體嚟講完全冇quality 可言, 冇睇到openrice 就入咗間嘢, 原來本身已經咁多結果就中伏. 叫咗一個mussels意粉, 一份ham and cheese toast, 份toast 好地地, 但個意粉就不知所謂, 先講唔好講份量好少, 成碟6隻青口, 每隻都開口唔夠2mm, 心知不妙, 要用刀叉先開到, 一打開我真係冇見過咁ge 青口仲要隻隻都係咁, 叫人點食?? 佢幅牆貼住張圖, 寫到明keep quality is our mission, 又叫人唔好吹, 要keep quality我想問我等咗5個字食呢碟嘢, 咁簡單的食材有咩quality 可言, 自己都keep 唔到quality 就唔好咁串.
2018-12-23
$120 (Lunch)