已見好幾個評論都説這裡服務態度很差,只不過來了幾次都唔覺得,原來我之前只係好彩,上得山多終遇虎,今日來飲下午茶,本來心情很好,但無原無故伙記態度惡劣,唔使食都一肚氣。多幾間這樣的餐廳喺香港會令已經分化的香港再添怨氣。
2016-09-19
$25 (Tea)
2016-09-12 433 views
我每次食都係食營養餐,好好食,最重要係有鮮奶飲而唔洗加錢,服務亦好,裝修係好似舊式香港茶餐廳咁,呢樣先係吸引我,價錢亦合理,我亦有試過奄列都唔錯,不過都係次次叫營養餐
🐣晨早需要係銅鑼灣工作所以7點半左右就去左樂心冰室食嘆個醒晨早餐🌞先和很多冰室一樣 這裡有早餐 常餐 特餐 營養餐等🍴早餐可選火腿湯通粉或叉燒湯意粉 鮮奶炒蛋或西煎雙蛋 牛油厚多士 包餐飲 ($34)我選了火腿湯通粉 炒蛋 牛油厚多士 茶走火腿湯通粉 湯底感覺沒有味精 通粉煮得比較腍 火腿十分大方地有三塊😳 加了幾條菜更覺健康🤓但🐏個人比較喜歡有嚼勁的通粉 所以這不是我的茶👽鮮奶炒蛋 雖吃不到鮮奶味 但炒蛋炒得相當滑溜😙牛油厚多士則略為遜色 上桌時已經冷了😭茶走茶味香濃整體而言$34有這樣質素的早餐 🐏個人認為都總比「大家樂」「美心」等快餐店早餐來得好😅😂沒選擇的時候可以試下😂🙈
🐣晨早需要係銅鑼灣工作
牛油厚多士則略為遜色 上桌時已經冷了😭
茶走茶味香濃
整體而言$34有這樣質素的早餐
2016-07-16
$34 (Breakfast)
2016-07-18 570 views
諗唔到想食咩,諗住冰室有番咁上下水準,所以又黎左樂心常餐 $42可選意粉或通粉.. 兩者都叫過,對我黎講,份量都係偏少,好彩食埋份多士、炒蛋同火腿都勉強夠飽(如果男士們應該會唔夠食?)通粉入口好似食緊一pat粉團咁,口感不太討好要左杯柚子茶,柚子蜜既份量好足,甜度剛好谷古聞落幾香,友人表示飲落去淡到好似飲緊滾水咁圖片只供參考..
諗唔到想食咩,諗住冰室有番咁上下水準,所以又黎左樂心
炒蛋跟厚多士
叉燒通粉
常餐 $42

通粉入口好似食緊一pat粉團咁,口感不太討好

要左杯柚子茶,柚子蜜既份量好足,甜度剛好
谷古
谷古聞落幾香,友人表示飲落去淡到好似飲緊滾水咁
黃袍叉燒飯
圖片只供參考..
2016-07-18
2016-07-11 342 views
這日準備見工,事前緊要食個醒神Lunch選了叉燒意粉, 火腿鮮奶炒蛋和牛油厚多士多士夠脆,火腿就比較薄同細,炒蛋好滑又香口。叉不算多但每塊都燒得好香,口感軟腍。一個幾有誠意的常餐。
這日準備見工,事前緊要食個醒神Lunch
選了叉燒意粉, 火腿鮮奶炒蛋和牛油厚多士

多士夠脆,火腿就比較薄同細,炒蛋好滑又香口。
叉不算多但每塊都燒得好香,口感軟腍。

一個幾有誠意的常餐。
2016-07-06
2016-07-08 183 views
如題,服務態度極度差劣,尤其是收銀,在無沖突嘅情況下,對顧客語氣掘,用詞粗俗,黑面,更甚嘅係將找錢擲給顧客,這是待客之道嗎?食物木準一般,又唔夠熱,比起初初開業時差距太遠了。
食物木準一般,又唔夠熱,比起初初開業時差距太遠了。
一個人的晚餐選了樂心冰室。想也不用想就選了常餐, 簡單又飽肚。叉燒通, 火腿炒蛋配厚多士, 送熱飲。牛油厚多士烘得剛好, 外脆內軟,火腿有兩片, 鮮奶炒蛋口感滑溜, 不錯。叉燒偏韌, 肉質較實…通粉過於軟熟, 口感奇差..附送翠綠生菜, 感覺健康些..餐飲選了熱好立克,甜甜的不過不失。
一個人的晚餐選了樂心冰室。

想也不用想就選了常餐, 簡單又飽肚。
叉燒通, 火腿炒蛋配厚多士, 送熱飲。
牛油厚多士烘得剛好, 外脆內軟,
火腿有兩片, 鮮奶炒蛋口感滑溜, 不錯。
叉燒偏韌, 肉質較實…
通粉過於軟熟, 口感奇差..
附送翠綠生菜, 感覺健康些..
餐飲選了熱好立克,
甜甜的不過不失。
2016-06-03
$40 (Dinner)
  • 牛油厚多士
  • 鮮奶炒蛋
2016-05-14 285 views
今天要到銅鑼灣辦事,便去了一段時間沒光顧的樂心吃午餐。由於正是午飯時間,頗多人。幸好一個人不難找位,見到卡位有人走了便坐下。一個長髮戴眼鏡的侍應幫我執枱,正想落單時,她突然晦氣一句「唔坐落嚟,執咪快囉!」 我從沒聽過未執枱唔准坐的道理!只是幾隻餐具有幾難執?她氣沖沖拿開餐具便走了,好不容易才找到另一個侍應落單。點了粉麵餐:火腿通+熱奶茶火腿通:通粉細粒無坑,比一般的餐廳細小,伴有3小片火腿加1片唐生菜,味道一般,不過不夠熱。熱奶茶:奶味偏重,缺乏茶香,幸好沒有苦澀味,尚算OK,惜伙計拿來是竟倒瀉了幾啖。見到今次的水吧師傅又不同了,似乎常轉人,看來要喝到合心意的奶茶也要碰運氣。

Other Info. : 之後對面有位女食客坐低,同樣糟同一侍應怨未執枱便坐!如果這是規矩,唔該貼張告示紙啦!
2016-05-11
$38 (Lunch)
今日晚上同同事去食晚飯,叫左2個焗飯,個時已經10點幾唔係繁忙時間,但係所謂既焗飯只係個面焗左少少,完全食唔出係焗飯,杯嘢飲更加離譜,我自己叫左杯鴛鴦,不過一飲只有咖啡味,我唯有當普通一杯咖啡咁飲。食完之後出左去收銀比錢,我同事想分開比,點知個收銀呀姐用一個極不友善既態度話無得分開比,要一齊比。仲要加多句叫你一齊比就一齊比啦。咁我都算啦,當我係銀包拎錢諗住擺低個下,佢就好唔耐煩咁講,快啲擺低啦,咪阻住唒,當時我望一望後面,一個人都無你話我阻住你?定係我阻住你玩電話呀?最後我忍無可忍堅持要分開比。咁既服務態度我永遠都唔會再去。
2016-04-28
2016-03-19 648 views
今年的香港花卉展覽已經到了尾聲,這個周末天氣潮濕極了,太陽都躲到厚厚的雲層裡去,根本看不見陽光,要是想去看花,拍點靚相的話,實在掃興。幸好上個周末,自己早已趁著那日天氣尚佳,陽光雖仍難以見到,但濕氣不重,天氣較為乾爽,到花展拍了一輯靚相。難得早上來到銅鑼灣,首先吃個靚早餐,在渣甸街一帶尋尋覓覓間,見這間「樂心冰室」酷似傳奇名店「澳洲牛奶公司」的早餐才賣 $32,以銅鑼灣區來說都算合理,便入內一試這翻版澳牛早餐的滋味。「叉燒湯意粉」份量不少,這間既然不是燒臘店,出品的叉燒當然不會十分優質,雖然店中介紹說這裡的叉燒用的是精選的梅頭肉無添加燒製而成,但薄切的叉燒只是尚算及格而已,不算出色,不過叉燒份量都算多,而且都算爽彈的湯意粉中有不少翠綠的生菜在裡面,感覺健康,就可以加分。既然這兒的早餐酷似「澳牛」的配搭,在「西煎雙蛋」與「鮮奶炒蛋」兩款選擇中,識揀當然是揀後者。這兒的炒蛋雖然味道偏淡,需要下鹽加味,但炒得的確夠滑,都不錯。至於同場加映的「牛油厚多士」,無疑是不夠熱的,但只是微溫的多士都算厚身,牛油也下得不太吝嗇,都及格。「熱奶茶」中規中矩,奶味茶味不算很濃,也不算差,還算可以。在這冰室中

熱奶茶」中規中矩,奶味茶味不算很濃,也不算差,還算可以。
在這冰室中吃過這豐富的翻版澳牛早餐,接下來的數小時,可以在花展中大影特影了。
$32 (Breakfast)
2016-02-10 455 views
果晚睇完舞台劇好夜是但搵間舖頭食見入面坐滿晒人就試試,食個最簡單常餐,多士雖然凍但都脆,火腿冇煎過冷冰冰瞓係碟,炒蛋加左奶食落好滑炒得幾好唔會散晒,煎蛋都有小小焦香味,义燒砌得好靚食落口好硬又鞋又凍又乾成陣雪味鞋食到只食左一塊,通粉發到唔洗用牙咬都爛晒俾無牙婆婆就適合,檸檬茶茶底澀口檸檬唔新鮮有嗡味,奶茶唔叫多奶都加足不過就令杯茶冇咁澀
常餐
Other Info. : 可能臨收工冇心機整所以好多野都凍,一路食員工一路用漂白水拖地,但是好多烏蠅仔周圍飛衛生麻麻,一次夠晒唔會再試
2015-12-18
$40 (Dinner)
2015-10-29 531 views
又嚟依度再食,今次試新野叫咗個火腿庵列。單睇賣相係ok! 分量都好夠! 但系當你切開佢嘅時候, 就見到煎咗個蛋太熟, 及有d鹹鹹地嘅蘑菇我覺得好難食。我朋友叫咗正常嘅早餐,反而冇中伏。 最中意系佢嘅炒滑蛋,同埋兩塊厚多士!個滑蛋炒得真系好滑!多士都系外脆內軟通粉竟然有三塊火腿同埋有生菜
又嚟依度再食,今次試新野叫咗個火腿庵列。

通粉竟然有三塊火腿同埋有生菜

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-10-22 405 views
去食晚飯叫咗個 海南雞飯套餐, 餐牌寫住 "去骨" 黎到, 佢切咗個翼位比我,成行都係有骨。非常有禮貌地問經理,餐牌上寫住 "去骨" ,點解呢個翼全部骨呢?同埋真心冇乜肉。佢解釋話: 翼係去唔到骨。但我相信大家食過 去骨 海南雞 都會知, 翼都係去到骨。 頂盡係雞翼尖唔去骨。我冇食過,嘗試要求經理換比我。佢話: 冇得換嫁 bo. 而且唔算冇肉。同埋個油飯同菜係送比你。你應該落單一早話唔要翼。(我想知,你寫住去骨,我又點估到你咁鬼馬,黎到會有骨呢?定係提我今次奶咗嘢,下次再黎記得要提佢唔好比連骨既去骨海南雞我呢?)我比hk$70 蚊食呢個餐,我係比錢食。比咗錢,碟菜同飯又如何叫 "送" 呢?" 送",係唔使比錢你比我,先叫送。對呢間餐廳非常失望。
去食晚飯
叫咗個 海南雞飯套餐, 餐牌寫住 "去骨"
黎到, 佢切咗個翼位比我,成行都係有骨。
佢解釋話: 翼係去唔到骨。

我冇食過,嘗試要求經理換比我。

對呢間餐廳非常失望。

所謂 "去骨" 海南雞飯套餐
所謂 "去骨" 海南雞飯套餐
2015-10-09 402 views
銅鑼灣好多好好食嘅茶餐廳,順路經過惗住入去試下。佢嘅位置好好,位於登龍街😁以早餐離講,好無質素或者價錢,一定好味過果d大xx,美x!唯一唔係咁好嘅,系佢嘅套餐不太flexible!
2015-10-09
$32 (Breakfast)
滑蛋
兩塊厚多士
2015-09-26 427 views
一間都已經食咗好幾年,好多次嘅餐廳!(早餐)好好食又唔算,難食又未輪到到佢!最近幾次去,次次都係叫咗好耐未到!(遲嚟嘅反而到先)都算,可能係自己黑仔又或者自己心急!不過今次真係太過份!落單叫咗火腿通粉,雙蛋多士熱奶茶,叫咗之後等咗15分鐘,再催下!等多10分鐘,都係未到!(同之前一樣,其他遲過我到嘅人都已經全部到整!)終於見我面黑後等多幾分鐘送上第一碟火腿通粉!未食前都覺得算數,食咗第一啖都係火到嘅!同師姑尿一樣,冇味!想落啲鹽繼續食,但個鹽樽面濕淋淋根本就出唔到鹽!(連坐我對面嗒枱個姐姐都講咗句冇味嘅!)最後都係自己去攞支美極加咗少少食咗碟得美極味嘅火腿通粉!如果咁樣我就唔需要去佢地間餐廳食喇!到食完通粉後都係未見到我嘅雙蛋多士,可以做嘅嘢就係再催,跟住放係我面前嘅係兩個又圓又硬嘅雞蛋,同兩片牛油多到見到都會反胃嘅多士!我已經好耐冇咁樣黑面過,雙蛋同多士都冇食到,俾錢走人!以後都應該唔會再去依間已經唔想做好啲嘅餐廳食早餐!做得最錯就係因為太嬲冇影相就走咗!
做得最錯就係因為太嬲冇影相就走咗!
2015-09-26
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast