呢間餐廳,是蝴蝶結姐姐好早好早就想試的今次,終於有機會一試啦,姐姐期待已久的「伙食工業」------------------------------在尋找餐廳的位置時,途中有附近店舖的職員似乎已經知道我們正在尋找伙食工業輕輕一指,就引領我們到餐廳了,似乎這裡的街坊都很熟悉呢間餐廳亦似乎餐廳早已成為火炭的飲食地標了雖然身處於工業區,但站在餐廳前,卻沒有絲毫工業味反而帶日式和諧風,舒服、自然的推門而入,餐廳的光線稍暗,是復古文青風格的,頂至天花的格仔書櫃、衣車機、打字機、舊式的屏風、舊式收音機等等等等一一都是舊時的生活回憶,像尋寶,又像尋夢,充滿舊式情懷窗外透點陽光,讓室內彌漫自然的光線翻開menu,食品由沙律、麵包類、台灣料理、意粉至all day breakfast都有先order,後付款「伙食三文治」,用了芝士、火腿、蕃茄、生菜、配上秘制的醬汁,幾塊薯片味道酸甜開胃,幾清新的,一個人吃是幾飽的另外,台式的「卥味肉燥飯」,做法一點也不馬虎,卥味的雞翼、豆卜、豬耳仔皆十分之入味,惟白蘿蔔可以再軟身一點美味的肉燥配白飯,男朋友讚不絕口呢看見menu上有「玫瑰」二字,二話不說就要order呢
呢間餐廳,是蝴蝶結姐姐好早好早就想試的
今次,終於有機會一試啦,姐姐期待已久的「伙食工業」
亦似乎餐廳早已成為火炭的飲食地標了
雖然身處於工業區,但站在餐廳前,卻沒有絲毫工業味
反而帶日式和諧風,舒服、自然的
推門而入,餐廳的光線稍暗,是復古文青風格的,
一一都是舊時的生活回憶,像尋寶,又像尋夢,充滿舊式情懷
窗外透點陽光,讓室內彌漫自然的光線
先order,後付款
味道酸甜開胃,幾清新的,一個人吃是幾飽的
伙食三文治
另外,台式的「卥味肉燥飯」,做法一點也不馬虎,
美味的肉燥配白飯,男朋友讚不絕口呢
卥味肉燥飯
看見menu上有「玫瑰」二字,二話不說就要order呢杯Rose Coffee la
心型的拉花上,灑上片片粉紅玫瑰花瓣,為啖啖玫瑰花香的咖啡更添味道
玫瑰Latte
餐廳平時還會舉行一些音樂表演,客人可以一邊用餐,一邊看表演,賞心樂事呢!
表演詳情及時間,可以瀏覽伙食工業的官方Facebook:伙食工業
伙食工業 FOODY
Address: 火炭坳背灣灣57號利達工業中心3號地舖
Time: 星期一 12:00~18:00; 星期二至日12:00~22:30
Balance: HK$45~55
2016-04-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
卥味肉燥飯
上文介紹完傢俱咖啡店,飲完咖啡後轉場到Mr.No介紹既伙食工業 Fooody,由於佢之前係火炭返過工,話呢度d野幾好食,咁就跟佢去試試啦!今次呢間餐廳係地舖,唔洗上樓,一推門入去,地方都幾大,昏暗既燈光,好Retro既裝修,所有枱櫈款式都唔統一,四圍又有好多懷舊擺設,仿佛好似入左一間古董傢俱店。當日正好有2016火炭春立音樂會,6:00pm後係餐廳舉行,雖然未夠鐘開始,但不同樂團已經係度進行rehearsal,結他,鼓聲,此起比落,雖然有少少嘈,不過都幾好feel!相信夜晚正式開始現場氣氛會更加正!講完餐廳環境講下食物,呢度主打台式食物,好似滷水、台式牛肉麵、香酥雞、及台式飲品,亦都有少量西式食物,意粉,漢堡包,pizza等等‧‧‧我同Mr. No分別叫左炸魚薯條他他汁同埋台式滷肉飯配滷味併盤。先黎係Mr.No既台式滷肉飯配滷味併盤$50,用藍邊鐵盤奉上貫徹呢度既懷舊風,滷肉飯用上珍珠米,配上半隻滷蛋同一片酸蘿蔔,一d都唔馬虎,滷肉唔會太咸,亦都無太多肥肉,唔錯!而滷肉併盤細細碟但好豐富,有豆腐、豬耳、雞翼同白蘿蔔,滷水好香,幾入味!之後就係我既炸魚薯條他他汁$50,魚柳都幾大塊,魚肉
之後就係我既炸魚薯條他他汁$50,魚柳都幾大塊,魚肉結實,最怕食炸魚柳係皮肉分離,呢度無呢個問題,炸漿唔厚又唔油膩,點埋有大量酸瓜粒既Mayo食,真係好滋味! 粗薯條外脆內軟,無多餘油份,讚!

我地食下野影下相聽下歌,不知不覺就坐左兩個鐘,如果大家假期諗唔到去邊,除左去大商場行街睇戲,不妨都試下去工業區發掘一下,可能會係你黑板既生活中搵到久違既「驚喜」。

Address: 火炭坳背灣街57-59號利達工業中心地下3號舖 (正門入口-火炭路)

Tel: 3586 0863

Open hour:

星期一: 12:00-18:00

星期二至日: 12:00-22:30

2016-03-20
2016-03-15 1139 views
之前電視台有介紹, 而一班同事們亦去食過, 當時話係不錯的, 但由於行得遠又熱又哂, 同事們都減少了去幫襯的次數, 今日約埋我一齊去食, 但其實唔係傳說中咁好食啫~首先款式選擇唔係多, 好似8款以內, 只係分跟飯定麵, 飲品更加少, 都係咖啡或茶, 加錢都係多2-3款, 仲要排隊去比錢買飛先, 之後先有人送嚟~大約等咗10分鐘先出我呢個麵, 急不及待試試~  紅燒半筋半腩麵首先見到碗麵, 已經奇怪點解咁少湯? 當一夾起d麵, 再放返底, d湯係完全唔見哂, 好似食撈麵咁, 完來d湯少到得一飯碗咁上下, 但佢用個湯碗裝, 如果好似我呢d鍾意湯完全浸過麵的人, 就覺得呢個麵唔係好掂, 唔夠湯的話, 點叫做湯麵呢? 唔夠湯已經感覺冇咁完美, 個麵放入面, 唔駛點咬已經爛, 因為d麵煮到太林, 其實我唔知係佢煮得林, 還是個麵一早煮好, 再給哂d湯, 所以搞到d麵又林, d湯又少?到個牛筋同牛腩, 味道唔夠, 牛腩超肥, 肥膏多過肉, 不過就好夠林, 至於牛筋, 唔係好夠林, 偏硬咗少少~  熱檸水好似拎住個啷口杯咁, 唔係好慣~呢度裝飾到好懷舊, d櫈好多款式, 好似夜冷舖買返嚟咁, 有

大約等咗10分鐘先出我呢個麵, 急不及待試試~

紅燒半筋半腩麵
紅燒半筋半腩麵

熱檸水
熱檸水
好似拎住個啷口杯咁, 唔係好慣~

呢度裝飾到好懷舊, d櫈好多款式, 好似夜冷舖買返嚟咁, 有d膠、有d公主款、有d硬、有d有軟墊, 叫做有d特式~
2015-07-31
$48 (Lunch)
2016-02-26 1901 views
火炭工業區,我相信大部份朋友都會覺得陌生吧!最近在這附近發掘了很多特色餐廳,有的更是位於工業大廈內,的確有點隔涉。先介紹這間台式cafe,風格懷舊,但給人一種很舒適的感覺。週末晚上更有本地歌手駐場演唱,在昏暗環境下邊吃飯邊享受悅耳的歌聲,心情也放鬆下來。 <抹茶拿鐵>Latte上是一層抹茶泡沫,奶味重,味道稍甜,但很喜歡。 <黑松露薯條>薯條炸得不夠香脆,但勝在有毫不吝嗇的超香黑松露醬搭夠呢! <部隊鍋>湯底很濃,鍋內本身已放進很多煙肉,還有一大盤蔬菜和即食麵跟餐。先把芝士融入鍋中更是美味。 <紅燒半筋半牛麵>肉類和紅蘿蔔等配料燘得軟腍,非常入味。但湯底有少許鹹,牛腩脂肪較多。 <蘋果批>堅挺的批皮酥脆非常,啖啖的蘋果蓉也很新鮮。

<抹茶拿鐵>

Latte上是一層抹茶泡沫,奶味重,味道稍甜,但很喜歡。
抹茶拿鐵

<黑松露薯條>

薯條炸得不夠香脆,但勝在有毫不吝嗇的超香黑松露醬搭夠呢!

<部隊鍋>

部隊鍋

<紅燒半筋半牛麵>

紅燒半筋半牛麵
<蘋果批>

堅挺的批皮酥脆非常,啖啖的蘋果蓉也很新鮮。
蘋果批

2016-01-09
$170 (Dinner)
抹茶拿鐵
蘋果批
2016-02-24 1444 views
一心入火炭食呢間~入到去...好美...好懷舊所有野都...所以...我對野食係有期望左...嗌左個【棺材板】佢個麵包 係炸 既,其實炸到好似蝦多士 咁,好脆 !同埋唔會覺得好油 ! 中間啲汁係白汁黎 有蝦 ,青豆 ,魷魚 ........但可能就係佢個白汁出左事....個人覺得其實點得多佢果個汁會好快濟的!跟住再嗌多左個韓式芝士辣麵其實佢同係惠康買番黎【不倒翁】個牌子一樣....大佬佢就咁放塊卡夫芝士落去....再放幾粒CORN幾條火腿幾粒蔥就收我42...呆左...都算...似【不倒翁】個牌子都...但你都要好味丫....佢好似用水就咁開D調味粉一樣...面好硬...呢個係我出去食公仔麵以黎最難頂既一個....之後嗌左個卡邦尼意粉唉,意粉硬囉.....唔CREAMY囉....完全唔知點解D汁可以同D意粉分開哂.....好差...就咁腸賣相已經覺得差...再黎個【香酥雞扒飯】呢個應該係成餐最好最好架喇....雖然..好多炸粉....飯好硬身...但點都起碼佢比左餐飽飯我食先....唉..............冇諗到呢間野會伏到咁架...希望下次再去時..會有改進啦....>
所以...我對野食係有期望左...

嗌左個【棺材板】
佢個麵包 係炸 既,其實炸到好似蝦多士 咁,
好脆 !同埋唔會覺得好油 !
中間啲汁係白汁黎 有蝦 ,青豆 ,魷魚 ........
但可能就係佢個白汁出左事....
個人覺得其實點得多佢果個汁會好快濟的!

跟住再嗌多左個韓式芝士辣麵
韓式芝士辣麵
都算...似【不倒翁】個牌子都...但你都要好味丫....
佢好似用水就咁開D調味粉一樣...面好硬...
呢個係我出去食公仔麵以黎最難頂既一個....

之後嗌左個卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
好差...就咁腸賣相已經覺得差...

再黎個【香酥雞扒飯】
【香酥雞扒飯】
但點都起碼佢比左餐飽飯我食先....
唉..............
冇諗到呢間野會伏到咁架...希望下次再去時..會有改進啦....><
2015-11-14
2015-12-22 2365 views
作為響工業區工作嘅蟻民,食好嘢嘅選擇固然比較少,但又唔係完全無嘅,有一日,成班同事話去食伙食工業,之前小儀金剛都食過,好似真係幾好食咁喎,唔知事實上係咪真係咁好食呢? 無叫到電視節目食嘅肉燥飯,反而叫咗香香雞面,炸得啱啱好,炸粉唔會多過頭,雞又夠嫩,不過面嘅湯未免太清,可能因為襯托炸雞嘅椒鹽果啦,如果湯味道濃少少就好啦。公司大佬仲請大家飲凍朱,甜度適中,值得一點!響工業區嚟講稍微貴啲,但偶然一兩餐都唔過份啦
香香雞面

公司大佬仲請大家飲凍朱,甜度適中,值得一點!

響工業區嚟講稍微貴啲,但偶然一兩餐都唔過份啦
香香雞面
依排成日都想避開人群,所以去偏門d嘅地方揾食同坐下。今日走入火炭探險。火車站B出口沿河直行,就黎到門口特別嘅依到-伙食工業店內舒適寬敞,環境好特別,每個坐位置設計都帶給你不一嘅感覺。食物種類多,以台式食品為主。有一點點似"茶木"感覺鴨胸沙律,生果都新鮮,以近年興起嘅胡麻沙律醬代替蛋沙律醬。口感fresh,不過份量偏少。與價格不符。“不”推介食品!!芝士辛辣拉麵只係落一片普通三文治芝士,完全無芝士感覺,唔夠辣,拉麵條太腍。極度唔抵食!!好失望友人嘅撈麵,只能稱得上創新。唔難食..都係與價格不符。有hea我地嘅感覺,只係一堆粗著上邊有一匙黑松露醬薯氣都唔夠點呀,份量好有問題薯條炸得幾好(不過有幾難)去M記食都無咁嬲依個果茶好抵飲,因為佢太甜,我地係要加熱水飲,最後一壺變2.5壺玫瑰花咖啡唔錯,大家可以試咖啡甘香,飲落有玫瑰花味,感覺好舒態------------------------------回頭率:4/10 (雖然唔抵食,但係任hea唔嬲,無人趕走你)
依排成日都想避開人群,所以去偏門d嘅地方揾食同坐下。
今日走入火炭探險。

火車站B出口沿河直行,就黎到門口特別嘅依到-伙食工業
食物種類多,以台式食品為主。
有一點點似"茶木"感覺
鴨胸salad
鴨胸沙律,生果都新鮮,以近年興起嘅胡麻沙律醬代替蛋沙律醬。
口感fresh,不過份量偏少。與價格不符。
芝士辛辣拉麵
“不”推介食品!!芝士辛辣拉麵
極度唔抵食!!好失望
友人嘅撈麵,只能稱得上創新。唔難食..
都係與價格不符。
黑松露薯條
有hea我地嘅感覺,只係一堆粗著上邊有一匙黑松露醬
薯氣都唔夠點呀,份量好有問題
薯條炸得幾好(不過有幾難)
去M記食都無咁嬲
果茶
玫瑰花咖啡
玫瑰花咖啡唔錯,大家可以試
咖啡甘香,飲落有玫瑰花味,感覺好舒態

$90 (Lunch)
2015-12-09 1949 views
老公生日!朋友請佢食飯,都請埋我,yeah!放工約好7:15火炭火車站等,齊人了便起行,步行大約20min,行了一段路,終於到了!門口用一條條木板圍住,裏面滿有風格的裝修,好有特色,地方好大,係cafe嚟,自助形式買野,可以坐好耐,啱哂一大班人,也可靜悄悄失縮一角談談心事,係一個唔錯ge選擇!我哋叫了四份餐,四杯野飲,平均每人都唔駛一百元,又可以任錯,都幾正吧!餐廳野食主要是台式風味,叫了一個炸雞排麵,餸同麵是分開上,雞排炸得好食,上面有點七味粉,小小辣,唔太喊!紅燒根煵飯,好好食,用了蘿蔔一起烹調,好甜,可口,有想encore的感覺,仲有鰻魚飯,原條上,好大份,超好味,口感豐富,食後滿足,冇得彈!
老公生日!朋友請佢食飯,都請埋我,yeah!

2015-12-08
2015-12-06 1428 views
媽媽早前突然話要去小儀金則介紹果間餐廳, 星期6見冇咩野做, 就陪下佢去啦, 好彩DADDY揸車去, 因為佢離火車站都幾遠下外面平平無奇, 推門入去, 好意外, 好多好特別GE裝飾餐廳係自助形式, 自己出去櫃台落ORDER, 之後等職員送黎, 水同調味料要就自己去自助站度拎,水果茶偏甜, 都幾多生果, 我係咁打開個蓋食食食, 食完成餐都未食得完.媽咪要左個番石榴汁, 好FRESH, 唔會太甜, 感覺好健康,唔錯野食方面,  媽咪叫左小儀金剛推介的魯肉飯, 連拼盤GE SET~唔洗$60, 如果就咁叫個飯就$30, 都算幾抵食~但味道只係普普通通, 唔算得上好好食, 尤其個拼盤唔太值得食..雞扒飯, 炸的, 食落都幾熱氣, 因為d粉都幾厚, 好在入面唔會算太干, 點salad醬黎食都okay~daddy叫左個盬酥雞湯面, 盬酥雞小小辣的關係, 我只食了一舊, 同雞扒一樣,都係炸, 可能因為辣辣地, 呢個個FEEL直頭係熱氣到爆

外面平平無奇, 推門入去, 好意外, 好多好特別GE裝飾

2015-11-29 1445 views
想去cafe,又唔想出到上環、旺角等地方,就近search下發現火炭都有小有名氣嘅特色cafe,又因為之前已經聽聞過呢間伙食工業,就決定左嚟食~星期日餐牌似乎同平日唔同,主要係台式食品。點左滷肉飯、藥燉排骨飯、鹽酥雞,飯後甜品Brownie,及兩杯咖啡。先食正餐,滷肉飯非常好味,我俾滿分!係手工滷肉,即係唔係用機絞嘅肉碎,而且毫不留手地落肥肉,而肥肉入口即融⋯⋯伸加上紅蔥頭炒,喺台灣水準都可以算係好食嘅滷肉飯!而且價錢只係$20! 我覺得係必食。另外鹽酥雞都還好,不過價錢比較貴,$40只有5件。但係由佢有埋炸九層塔呢點我知道個廚係真係想將真正原味嘅台灣小食帶嚟香港。可惜嘅係,我點左嘅藥燉排骨極鹹,鹹到冇乜藥材香味。如果你係無敵食肉獸,你可能會中意,因為真係好大碗肉!(差不多係拉麵碗咁大,裝滿排骨)同左店員反映,佢話會同廚講聲⋯⋯我希望我嗰碗只係一時失手。飯後點左咖啡同Brownie. 咖啡可以揀hand drip或siphon,我試左日式炭燒hand drip,我非常中意~但可惜嘅係,個Brownie竟然硬到掟得死狗!食到某一個位,叉都叉唔開,唯有又向店員講,叫佢地注意下⋯⋯佢好好,轉

飯後點左咖啡同Brownie. 咖啡可以揀hand drip或siphon,我試左日式炭燒hand drip,我非常中意~但可惜嘅係,個Brownie竟然硬到掟得死狗!食到某一個位,叉都叉唔開,唯有又向店員講,叫佢地注意下⋯⋯佢好好,轉頭返嚟話換過另一件蛋糕俾我,為食又貪心嘅我換左件pear crumble。pear crumble就普普通通正正常常啦。

總結而言,呢到環境唔錯,想悠閒文青一下都可以嚟~不過點菜要小心D,因為各道菜質素參差,建議跟食評點以免中伏。
2015-11-29
$125 (Lunch)
  • 滷肉飯
2015-11-26 1300 views
今日黎到火炭工業區做野,仲以為呢區得茶餐廳,點知原來有間咁有特色既cafe! 整間 cafe的傢俱,擺設都是富有特色的舊物古董,老闆真的有很多珍藏寶貝呢!其中一面牆由多個大大小小紅酒箱拼湊而成,上面放置了各類珍藏。細心一看,原來有兩張桌是由木門改裝成的,很有趣呢~我們被安排坐到一個小角落,自成一角,好適合情侣或三兩知己閒談~凍飲的杯子很型格!我們各點了一個午餐!餐具也是懷舊的,很特別~~香酥雞扒飯 $48 (凍飲+$2)雞扒超級酥脆,肉嫩有汁,好吃極了~~跟生椰菜沙拉,減輕油膩感,米飯用上熱謄謄又香軟的珍珠米,還跟一碗菜膽~這個雞扒太讚了..伙計特餐:三杯豆腐配肉燥茄子 $48(凍飲+$2)這個友人點的,我沒有試,友人說味道不錯!臨走前八掛四處參觀一下,這個吧位很特別呢,椅子高高矮矮,每張都不一樣啊~還有三款凍餅供應,不知味道如何?

細心一看,原來有兩張桌是由木門改裝成的,很有趣呢~
凍飲的杯子很型格!
我們各點了一個午餐!餐具也是懷舊的,很特別~~
香酥雞扒飯 $48 (凍飲+$2)
這個雞扒太讚了..
伙計特餐:三杯豆腐配肉燥茄子 $48(凍飲+$2)

這個友人點的,我沒有試,友人說味道不錯!
還有三款凍餅供應,不知味道如何?
$50 (Tea)
  • 香酥雞扒
2015-11-24 910 views
既然上次到伙食工業有好印象所以近期約朋友都去一下吧今次就主力試西餐啦~~~先點下野飲先熱摩卡朱古力同咖啡既味道配合得剛剛好~~無邊一邊太多或者太少~~EXPRESSO濃淡得宜,但咖啡既味道未夠香荔枝乳酪沙冰呢個超酸~~~不過愛酸的朋友一定大愛這個黑魚子流心卡邦尼意粉呢個有濃濃的CREAM加上芝士的味道黑魚子既份量都不少不過要留意係個碟超大..........份量就不過不失啦~~~食量大既朋友就要叫多少少野食啦~~~龍蝦汁大蝦伴天使麵呢個有驚喜呀~~~小小的一碟,都有五至六隻蝦,雖然一食就知係雪蝦,味道稍為有少少偏差但係蝦確實大,數量亦都唔少味道比較淡,適合一啲唔喜歡食濃味既朋友當日仲有食一個湯麵的,但忘了影相是牛筋牛腩麵呢個一食到就大家一致讚好啦~~~
既然上次到伙食工業有好印象

所以近期約朋友都去一下吧

今次就主力試西餐啦~~~

先點下野飲先

熱摩卡

朱古力同咖啡既味道配合得剛剛好~~無邊一邊太多或者太少~~
EXPRESSO

濃淡得宜,但咖啡既味道未夠香
荔枝乳酪沙冰

呢個超酸~~~不過愛酸的朋友一定大愛這個
黑魚子流心卡邦尼意粉

呢個有濃濃的CREAM加上芝士的味道

黑魚子既份量都不少

食量大既朋友就要叫多少少野食啦~~~
龍蝦汁大蝦伴天使麵

呢個有驚喜呀~~~

小小的一碟,都有五至六隻蝦,

雖然一食就知係雪蝦,味道稍為有少少偏差

但係蝦確實大,數量亦都唔少

味道比較淡,適合一啲唔喜歡食濃味既朋友
當日仲有食一個湯麵的,但忘了影相

是牛筋牛腩麵

呢個一食到就大家一致讚好啦~~~

2015-11-17
$100 (Dinner)
2015-11-24 805 views
說實話,一提起火炭,第一個反應係...................工廠區.................跟住就好似聽到車衣女萬歲呢首歌咁~~~~哈哈哈~~~不過而家都開咗好多特式既餐廳今次先講下呢間先~伙食工業門口兩旁都有植物,俾人一種綠化的感覺同埋充滿田園氣息內裡怖置都有懷舊特式古式打字機,唱片機等食物都主打台灣料理價錢中規中距飲品都有多款選擇紅燒半筋半牛飯呢個味道香濃,筋腩鬆軟筋仲有一種好似食梗棉花糖既感覺而飯軟硬度適中撈汁食最好食我自己就最鐘意食個配菜,少少鹹少少辣藥饍燉排骨麵呢個就稍為有少少同預期有差距我一心諗住會好似肉骨茶咁濃味呢個就比肉骨茶淡同清係有中藥材的味道,但湯唔夠濃所以麵就好淡.......................內裡既排骨就完全淋曬,一夾起連骨都跌埋出來黑松露薯條用幾十蚊就有咁多黑松露食,實在抵食薯條又整到外脆內軟唔係驚熱氣就真係會叫多碟來食呀~~~鹽酥雞呢個都係一個值得ENCORE既菜式外脆內軟之餘,仲保留雞的肉汁唔會乾曬食雞肉乾咁而外層的香料多少適中,唔會過鹹台式甜不辣呢個菜就無係其他地方試過啦~~所以就唔係好識評價魚片加腸仔~~~炸大腸唔會炸到

工廠區.................

跟住就好似聽到車衣女萬歲呢首歌咁~~~~

哈哈哈~~~

不過而家都開咗好多特式既餐廳

今次先講下呢間先~

伙食工業
門口兩旁都有植物,俾人一種綠化的感覺

同埋充滿田園氣息

內裡怖置都有懷舊特式

古式打字機,唱片機等

食物都主打台灣料理
價錢中規中距
飲品都有多款選擇
紅燒半筋半牛飯

呢個味道香濃,筋腩鬆軟

筋仲有一種好似食梗棉花糖既感覺

而飯軟硬度適中撈汁食最好食

我自己就最鐘意食個配菜,少少鹹少少辣
藥饍燉排骨麵

呢個就稍為有少少同預期有差距

我一心諗住會好似肉骨茶咁濃味

呢個就比肉骨茶淡同清

內裡既排骨就完全淋曬,一夾起連骨都跌埋出來
黑松露薯條

用幾十蚊就有咁多黑松露食,實在抵食

薯條又整到外脆內軟

唔係驚熱氣就真係會叫多碟來食呀~~~
鹽酥雞

呢個都係一個值得ENCORE既菜式

外脆內軟之餘,仲保留雞的肉汁

唔會乾曬食雞肉乾咁

而外層的香料多少適中,唔會過鹹
台式甜不辣

呢個菜就無係其他地方試過啦~~

所以就唔係好識評價

魚片加腸仔~~~
炸大腸

唔會炸到乾曬,又無異味

味道唔算濃味,但啲蘿蔔仲好食~~~~

蘿蔔清甜無渣
點解呢個淨烏冬都要寫呢

呢個係要讚佢地既服務

當日有BB 同行,

樣樣都有帶唯獨漏咗最重要既飯壺

唯有睇下有無啲白灼麵提供啦~~~

去到櫃位,問問有無啦~~~職員都表示只有白飯

其他既都會有汁或者撈埋既

咁我地講咗我地既情況後,職員都賣個麵俾我地

仲俾我地揀咩麵,真係算有彈性同有耐性啦~~~
當晚有LIVE,唱得都好聽呀~~~

同埋都好專業,中途有見到小朋友上台對吉他都咪有興趣

都好專業無誤地繼續唱下去
總括來講呢個都係值得一試既餐廳

餐廳要自己排隊叫食物同俾錢,再有人送到枱面的~~~

雖然呢個方式初初都有啲覺得特別,但無收加一,又有一個舒適既環境

都會接受呢~~~~

Other Info. : 記得要訂位呀~~~~~
2015-11-01
$80 (Dinner)
2015-11-20 720 views
第一次去火炭既工廠餐廳到食野通常最出色既工廠餐廳都係觀塘到邊工廠餐廳面積大就一定 呢間既裝修重要好vintage! 啱晒啲偽文青去影吓相 飲下咖啡 餐廳裝修得好精緻 客人仔細D睇 其實餐廳每一裝飾都別有用心!台灣滷肉飯套餐 HKD 48一個lunch set 價格算係合理 份量適中 不過我就覺得食物嘅質素比較參次 滷肉比較乾身 同埋好少汁相比一D滷肉專門店會遜色左ROSE LATTE超級推介既係呢杯latte佢有好濃烈既ROSE香味飲落去唔會太甜太苦 靜係想同朋友傾下計 又或者同同事放工想吹下水 可以叫呢杯LATTE試試 真係唔錯架!
第一次去火炭既工廠餐廳到食野
通常最出色既工廠餐廳都係觀塘到邊
工廠餐廳面積大就一定
呢間既裝修重要好vintage!
啱晒啲偽文青去影吓相 飲下咖啡
餐廳裝修得好精緻 客人仔細D睇
其實餐廳每一裝飾都別有用心!

台灣滷肉飯套餐 HKD 48

超級推介既係呢杯latte
佢有好濃烈既ROSE香味
飲落去唔會太甜太苦
靜係想同朋友傾下計 又或者同同事放工想吹下水
可以叫呢杯LATTE試試 真係唔錯架!

2015-11-18
$50 (Lunch)
Rose Latte
  • Rose latte
2015-11-07 992 views
上禮拜去台灣玩之前友人介紹了這家在火炭的台灣料理,去之前沒有上網看過任何評論,覺得這樣不帶任何期待去會更有驚喜!謝謝友人的推薦,每次都介紹一些特別有意思的餐廳!火炭這區我上次來已經是一年前的事情,那次在這邊做陶瓷,附近都是些工業大廈,沒有發現有什麽好吃的東西。這家夥食工業在大馬路上,經過還不容易發現,因為門面是木制的和旁邊的墻都融為一體了哈哈。推門進去發現別有一片天,餐廳非常大,裝潢復古,而且每張凳子都不太一樣,還有木屏風、戲院椅子、電報機等等,每件都是古董真品!聽朋友說有時候晚上還有本地樂隊在餐廳表演,而且質量不俗不要以為設計那麽有特色而且環境舒服價錢會很貴,看了餐牌發現價錢很親民!我們點了香酥雞排飯。咬一口,外面超級酥脆!!!裏面的雞肉也很香滑多汁!非常好吃!這是紅燒半筋半牛麺。出乎意料之外,牛筋和牛肉都燜得超級軟,很入味,很好吃!我們還點了炸薯條。薯條一半炸得很脆一半有點軟,所以我覺得還好咯飲品我點了杯Mocha,上面還畫了個小熊,很可愛呢(✪㉨✪)這是一家非常有特色的餐廳,大家可以去試試看哦!
聽朋友說有時候晚上還有本地樂隊在餐廳表演,而且質量不俗
香酥雞排飯
半筋半牛麺
炸薯條
Mocha
這是一家非常有特色的餐廳,大家可以去試試看哦!

2015-10-31
$100 (Lunch)
香酥雞排飯
半筋半牛麺