2019-11-05 334 views
Glow係中環LKF轉入去既一個巷仔入面.情調都唔錯. 而食物既quality亦都比我想像中好.係服務員既介紹下我地叫左3款蠔分別係American Pearl, Pactific Gem 同Lambert.American Pearl同Pactific Gem比較Rich,無咁重海水味而Lambert都唔算好重金屬味~所以我都接受到然後就到小食啦!首先係Avocado & Shrimp Tartar.蝦肉切得好細拌左入牛油果到,而佢既墨西哥脆片同個Tartar都好夾,係一個好好既開胃菜另外叫左個Crab Cakes.煎得好香既,味道方面唔算太特別 不過已經係above avage.Main Dish揀左個Angus Rib-eye,好大份!2個人share都足夠.rib-eye煎得好香,肉汁保留到而且佢既肉係好嫩.個汁亦都好夾個肉眼,唔會太重味.因為個扒本身肉味都好重.呢到食物不論冷盤/小食/定係主菜都好好,價錢同其他Oyster Bar相若,都係唔錯既選擇

而Lambert都唔算好重金屬味~所以我都接受到

Avocado  &  Shrimp  Tartar

Crab  cakes

Avocado  &  Shrimp  Tartar
Crab  cakes
2019-11-03 43 views
近來好鍾意食生蠔, 今晚就同朋友係蘭桂坊, 食生蠔之餘又食TAPASlambert, ​厚肉飽滿,細膩多層次,香甜清新,吃罷鮮甜緩緩釋出的礦物味,​口感​令人驚艷紐西蘭石蠔, ​肉身豐盈多汁且醇美,蠔味清新較鮮,海水味清新avocado shrimp tartar, ​牛油果他他​和一般的不同,算是Fusion 菜吧,因為加了墨西哥脆片,開胃, 新鮮的​牛油果​增添​他他​嫩滑的​口感, ​鮮蝦的彈牙, ​口感​更豐富grilled ox tongue, ​牛舌都是厚切的, ​牛舌​緊縮後,灑點鹽、淋點醬汁就可以品嘗,那軟脆又帶彈 性的​口感​,柔軟而扎實的​口感​, 彷彿初戀般難以忘懷!

2019-11-02 27 views
係蘭桂芳附近搵食,搵到巷尾呢間蠔bar 靜靜地。叫左一打生蠔6款試哂佢,餐廳會排次序俾你食邊款先。由creamy 食到最重海水味,隻隻都大隻,個人最愛食creamy 既生蠔。下次會星期四黎,生蠔同酒有半價。今晚食有7折都好抵。另外叫左個pasta 係蕃茄汁,但好濃芝士味,同平時蕃茄醬完全唔同,好好味!不過就貴左少少Overall都好正!會再搵朋友黎食!
Overall都好正!會再搵朋友黎食!
2019-10-31 39 views
最近自學緊Table Manner, 膽粗粗出去搵間西餐廳試下,,順便去吃下生蠔。對於生蠔既認知真係唔多 要等侍應講解先知 生蠔有分重海水味 爽口 冧身等等友人唔吃生蠔 我就試下4隻 Pacific GEM $65NZ ROCK $65KRYSTALE $65ANCELIN $65少食生蠔 只能用我皮毛既感動黎講下聽完侍應講解 我都係中意吃海水味淡少少 爽口既佢地話要由Pacific 食到Ancelin 由淡到重 喂呀~ 第一次覺得生蠔咁好味本人好中意食Ancelin 哩一款 爽口 而且味濃 直頭有係種即撈即食既感覺新鮮~1)Linguine with Clams $168呢碟意粉非常美味,意粉硬身,唔似出面食嘅意粉咁易斷,帶有微微嘅白酒味。最出色就係呢碟意粉既蜆,一放入口已經食到蜆肉帶有白酒既味道,而且蜆味非常之鮮甜,到落喉嚨嘅一刻仍然好有蜆嘅味道。於是我哋就請教老闆問下佢呢個蜆係點樣煮,老闆就話佢呢隻顯係白沙蜆,首先浸一晚水等佢吐晒啲沙出嚟,然後將佢放入白酒度煮,白酒就將蜆既味道全部谷晒出嚟,所以有濃濃既蜆味2) U.S Beef Short Ribs $268牛肉質地柔軟,放入

對於生蠔既認知真係唔多

爽口 而且味濃 直頭有係種即撈即食既感覺
新鮮~

1)Linguine with Clams $168

2) U.S Beef Short Ribs $268

牛肉質地柔軟,放入口好有咬感,有種入口即溶嘅感覺,特別係放喺牛肉上面嘅汁,令牛肉食起嚟更加之甜美。牛肉下面係薯肉,薯蓉充滿cream味,加埋牛肉上面嘅汁,令薯蓉非常之香甜

2019-10-26
去大館睇展覽前 又肚餓就去中環醫一醫肚仔近蘭桂芳既和安里就有一間蠔吧 個人覺得呢間屬於中價位午餐幾好食適合拍拖約會食Lunch set 一共有6款唔怕唔識揀啦 ^_^我(aka食肉獸)就揀左龍蝦包同牛扒頭盤全菠菜葉既沙律第一次見又幾好食喎加埋水牛芝士同芝麻醬係我近來食過最好食既沙律菜Lobster Sandwich $188原隻龍蝦剝殼連焗過既軟法包呢碟野好適合打卡之餘又好食龍蝦冇雪味之餘仲要配上魚子醬每一啖都好鮮Char-grilled U.S. black angus Steak (Medium)有些許鹽同黑椒調味5成熟既處理唔錯每一塊切開都係粉紅色的 仲要係冇筋佢會俾mustard 同黑椒汁個人覺得mustard既刺激強烈左少少黑椒汁唔錯隨餐附烘過既法包又香又脆 好好食
去大館睇展覽前 又肚餓

黑椒汁唔錯

隨餐附烘過既法包
又香又脆 好好食
lobster sandwich
$138 (Lunch)
lobster sandwich
2019-10-27 24 views
今日去完中環body check,醫生話報告一切正常yeah!可以繼續食食食啦!梗係要慶祝吓,咁就梗係去食好西啦😁😁😁第一時間諗到和安里呢條食街,行到過黎見到有蠔吧🤩二話不說直接入去坐低咗!首先梗係點生蠔先啦...待應埋黎主動介紹原來6pm-9pm happy hours 所有小食,生蠔同啤酒都有30% off(星期四除外)勁抵呀!我地叫咗american pearl同shimonoseki,美國🇺🇸產地大隻又厚肉,creamy得黎又鮮甜😋日本🇯🇵嘅雖然細身但口感清爽又soft😋Tapas揀咗意大利肉腸:個sauce令肉腸更惹味!炸薯條🍟:係我鍾意果種,配上白松露醬好突出!主菜我揀咗Seabass fillet海鱸煎得好香炭燒味,魚皮脆卜卜再加一點海鹽,鮮美無比👍🏽👍🏽Clams linguine蜆肉扁意粉,濃濃白酒提升層次,仲一啲都唔孤寒好多蜆㗎!最特別的還是要數甜品GLOW Tiramisu😍有別於一般的Tiramisu,它將Tiramisu的食材手指餅、意大利芝士等分拆開再砌出一份藝術品。我覺得比一般的Tiramisu更有口感,更突顯咖啡的甘香☕非常好食😋十分推介!!
《星期五的肥美生蠔伴佳餚》~~~終於又熬到了星期五 這個星期大舊工作非常忙 本來我們預約了星期五來這間在公司附近的西餐店吃晚餐 結果他又要加班 所以我就決定不管他 約了親愛的家姐仔跟我兩個人去撐檯腳☺~~~坐下後店員告知9點前點他們的生蠔有7折優惠 愛生蠔愛到不得了的家姐當然不會放過這大好機會 我們把喜愛的口味告訴店員後 他們為我們推薦了三種生蠔 分別是American pearl ,Pacific gem和N.z rock 生蠔來了之後 店員幫我們按生蠔的味道分了進食的先後順序 先吃American pearl 這款生蠔海水味不重 口感Creamy 非常大隻 第二款就是吃Pacific gem 這款同樣是海水味不重的生蠔 家姐不喜歡鹹 喜歡爽口的生蠔 這款生蠔正中她喜好 爽口之餘 蠔味最重 第三種就是N.z rock 這款生蠔的爽口度在其餘兩種的兩個中間 海水味重d 也不錯 但整體來說我們最愛還是Pacific gem🤩~~~這裡另外一款必叫的食物 還有這個現烤Garlic bread 蒜蓉包烤得十級香脆 熱辣辣 而且好大個 我們都吃得很滿意😛~~~我們還叫了Baked meatba
《星期五的肥美生蠔伴佳餚》
~~~
我們還叫了Baked meatballs 這裡的肉球是豬肉做的 不吃牛的朋友可以放心吃 肉球好多汁 加埋濃郁番茄醬吃 味道很開胃 而且好多好多粒 其實完全夠三個人吃😆
~~~
為吃的我們吃完還不夠喉 又點了French seabass fillet 魚柳煎得好香脆 Roasted potato 味道也是超讚的 加埋香甜的cherry tomato 清新又好吃 ☺
~~~
在我們很飽的時候 看了看餐單 又發現原來這裡有鵝肝 所以我們又忍不住點啦一份Foie gras on toast 果然吃完之後發現我們的決定是沒有錯的 鵝肝好濃郁 麵包多士好香脆 配搭一流 作為一餐的收結真的很完美😄
~~~
最後也要跟大家介紹一下這裡的Lychee mojito 這杯酒用了Lychee mint lime rum 不太甜 檸味重 喝下帶淡淡酒精 不容易醉 又容易入口 而且好清新 跟生蠔簡直絕配 8點前下單仲可以享有happy hour價 😁
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(這間值滿分)
(10🔥為最高)
2019-10-26 31 views
Glow就在中環和安里蘭桂坊位置處於便利不僅Happy Hour、晚飯小聚很方便,四處尋覓餐廳吃法文化更是層出不窮顧名思義主打蠔吧少有既品種陳列擺放賣相吸引總有一款合心水推介給你生蠔冰鎮上枱即叫即開確保品質及飽滿,肥美品嚐到最fresh滋味如 : creamy/重海水味/甜而紮實般應有儘,雖然有調味附上但建議走醬一併原汁原味吞噬也不怕膩「牛油果蝦肉他他」冰涼前菜滑溜溜口感獨特賣相,脆卜卜迷你吸晴造型別樹一格「花蛤扁意粉」花蛤鮮味滲進每條扁意粉,意粉彈牙爽口汁醬濃度剛好把意粉融合很快被清空了!雖然小店主打蠔吧,但其菜式風格也容錯過!

Glow就在中環和安里蘭桂坊位置處於便利

「牛油果蝦肉他他」
冰涼前菜滑溜溜口感獨特賣相,脆卜卜迷你吸晴造型別樹一格

「花蛤扁意粉」
雖然小店主打蠔吧,但其菜式風格也容錯過!
2019-10-22
$400 (Dinner)
2019-10-26 41 views
星期三又係時候需要酒精🍸嚟boost up下心情, 所以收左工就同男朋友去左中環飲杯野chill下🍻, 之前同事介紹過附近有間蠔吧唔錯, 而且夜晚6點至9點所有Tapas, 生蠔同生啤都做緊7折優惠😱😆, 一聽到就已經覺得好吸引😈🤭, 今次就同男朋友嚟試試😆 餐廳環境唔錯, 唔算好迫, 我地坐左係蠔吧前面, 可以望到店員係前面即開生蠔!☺️ 今日總共有五款生蠔提供, 店員好好咁同我地介紹, 由最淡味至重味同埋邊一款比較肥美, 最後我地叫左四款嚟試試佢😋😋! 除此之外, 仲叫左兩杯cocktail🍸, 一個小食🍟, 一個主菜🍝同甜品🍰, 邊傾計邊食野邊放鬆下☺️🤗La Rose🌹🍸Prosecco汽泡輕柔, Rum嘅味道相比起玫瑰味較為濃烈, 成杯cocktail唔算甜, 口感清爽, 係一杯幾好嘅開胃酒😊 Flaming Dragon🐉店員serve飲品既時候會將上面粒蔗糖點火, 真係做到FLAMING🔥既效果😆 飲落杯cocktail好fresh, 雖然加左Honey🍯但其實唔會太甜, 火龍果亦無打到爛哂, 保留左小小咬口既感覺👍🏻Lambert海水味🌊唔濃, 好爽口而且幾肥美, 正因為

La Rose🌹🍸

Flaming Dragon🐉

Lambert
海水味🌊唔濃, 好爽口而且幾肥美, 正因為佢唔濃, 落兩滴檸檬汁🍋調一調味就perfect👍🏻😋
Krystale
相比起其他生蠔, E款嘅海水味比較濃郁, 口感滑溜☺
Ancelin
一食落去, 首先係陣陣嘅海水味湧出嚟, 之後慢慢會愈嚟愈鮮甜, 蠔嘅味道亦都會愈嚟愈出, 層次分明, 質感幾爽口🤔
American Pearl
四款生蠔之中最大隻, 蠔味比較重而且質感較creamy嘅一款, 所以相對下海水味較淡, 個人比較中意蠔味重嘅, 所以四款之中E款岩哂我😊👍🏻

炸薯條配白松露蛋黃醬🍟
炸薯條十分香脆同熱辣辣, 配埋白松露蛋黃醬, 啖啖滋味😋

魚子醬海膽汁意粉🍝
店員落單嘅時候會溫馨提示:由於佢地採用左加拿大海膽所以會有少少腥👍🏻 海膽汁幾濃稠, 個人認為唔腥。海膽汁味道唔算好重, 但因為有魚子醬吊番個味出嚟, 令整體味道唔錯, 加埋青瓜🥒一齊食有另一番風味😊 如果海膽汁嘅味道可以再濃郁d會更好!🤔

GLOW Tiramisu🍰
餐廳嘅招牌甜品, 單睇賣相已經幾igable📱🤣, 味道同樣高質, 手指餅同意大利芝士係分開嘅, 手指餅嘅濕潤度唔錯, 咖啡味濃郁☕, 意大利芝士幾滑🧀, 旁邊仲有咖啡豆形狀嘅咖啡味啫喱, 成個甜品都幾好味👍🏻👍🏻😋😋
總結: 食物質素唔錯, 店員服務態度良好, 環境舒適幾chill, 屬高cp值餐廳😊👍🏻👍🏻
2019-10-23
$400 (Dinner)
  • Spaghetti with sea urchin sauce and caviar
  • GLOWTiramisu
  • FrenchFrieswithwhitetrufflemayo
2019-10-23 19 views
人大咗真係唔敢再食啲$10蠔:0)見係星期五就獎勵自己食蠔啲😳🤣黎到老蘭附近嘅oyster bar擦餐勁嘅🤰🏻-今晚total有七款蠔俾我地揀餐廳會介紹返邊款海水味重啲邊款creamy啲👩🏻‍🍳我地最後叫咗三款 ✨Shimonoseki $65 ✨ Krystale $65✨ Gillardequ $65 我最鍾意黎自法國嘅Gillardequ☺️佢係海水味最重 有啲mineral味咁🌊鍾意creamy嘅可以試日本嘅Shimonoseki口感都好唔錯😋-🐮Grilled ox tongue $88厚切嘅牛舌質感綿密☁️重重嘅牛味真係一級棒☺️-🍞Foie gras on toast $128煎香嘅鵝肝外脆內嫩 咬一啖就成口油香 配埋toast調和返個味蕾☺️好正... 真係好正-🥩Roasted australian lamb rump $288第一次食羊有得揀熟度我地要咗五成熟個人幾鍾意 口感幾好好易咬開每舊都好重羊味但又唔會好羶👍🏻如果份量可以再多啲就好啦><-每道餸都好好味配埋白酒真係好chill☺️TGIF
人大咗真係唔敢再食啲$10蠔:0)
見係星期五就獎勵自己食蠔啲😳🤣

每道餸都好好味
配埋白酒真係好chill☺️
TGIF
2019-10-18
$450 (Dinner)
2019-10-23 14 views
Happy Monday🤗假日後辛勞工作的第一天當然要好好食一餐😋這次選了位於蘭桂坊附近的Glow-Oyster Bar & Grill室內柔和的照光能讓客人放工後好好放鬆心情令我雙眼發光的是6pm-9pm歡樂時段(星期四除外)提供小食、生蠔、生啤7折優惠一於叫10隻生蠔豪一豪先今天蠔吧有6種蠔供應($55-$65再7折哦❤)我們選了American Pearl x 4, Shimonoseki x 4, N.Z. Rock x 2American Pearl好大隻又鮮甜肥美Shimonoseki日本蠔比較細身,口感清爽柔滑小丁最愛的是N.Z.Rock紐西蘭石蠔蠔肉厚身,蠔味十足加上淡淡的海水味,後悔叫得最少總括來說三款蠔都好新鮮,不用太多調味,只須要一點檸檬汁已經足夠Pappardelle with scallop($188)是小丁最愛的tomato sauce加上奶油調和蕃茄的酸味闊條麵很煙韌有咬口,帶子大大隻而且份量唔少,贊!!!Grilled Seabass Fillet($198)能吃到濃郁的煙燻味,魚肉煎得恰到好處,拌碟的蔬菜都好新鮮最特別的還是要數GLOW Tiramis
室內柔和的照光能讓客人放工後好好放鬆心情
一於叫10隻生蠔豪一豪先

今天蠔吧有6種蠔供應($55-$65再7折哦❤)
American Pearl好大隻又鮮甜肥美
Shimonoseki日本蠔比較細身,口感清爽柔滑
小丁最愛的是N.Z.Rock紐西蘭石蠔
蠔肉厚身,蠔味十足加上淡淡的海水味,後悔叫得最少

闊條麵很煙韌有咬口,帶子大大隻而且份量唔少,贊!!!
最特別的還是要數GLOW Tiramisu甜品
小丁覺得比一般的Tiramisu更有口感,更突顯咖啡的甘香,非常好食,十分推介
2019-10-21
$390 (Dinner)
  • N.Z.Rock
  • Pappardelle with scallop
  • GLOW Tiramisu
2019-10-20 34 views
蘭桂坊的另一面LKF除了晚上酒吧熱鬧的景象外其實在小巷中也有不少具特色的餐廳去Halloween cosplays 前🤡就發現了這一家.Glow Oyster Bar & Grill聽起來好像只是個吃蠔和喝酒的地方無想到他們的午餐選擇蠻多 分別試了牛扒和龍蝦是高質西餐廳的水準 午市套餐配沙律和餐飲價錢適中 而且不用排隊等位 環境好舒服安靜.🍴Char-grilled U.S. Black Angus SteakSirloin (200g) $168🥩選了五成熟首先賣相真是滿分 煎得好好 很容易就切開了呈粉紅色 肉質重牛味外 還很嫩滑 少油少脂另外要讚的是蒜蓉包焗得香脆 重口氣人士最愛.🍴Lobster Sandwich $188上菜時吸引了不少食客的目光🦞份量好多麵包焗得夠脆和鬆軟 表面鋪了一層龍蝦醬蝦籽令口感變得豐富 然後還有龍蝦和海蝦肉真的很幸福❣️鮮味十足 重點是不用自己脫蝦殼啊
蘭桂坊的另一面
真的很幸福❣️鮮味十足 重點是不用自己脫蝦殼啊
  • Lobster  sandwich
  • Sirloin
2019-10-19 18 views
今日黎到位於中環嘅Glow-Oyster Bar & Grill,同朋友一齊食一個chill chill 的晚飯🤤🤤餐廳嘅環境幾有情調,不過音樂可以再浪漫些少🥴🥴我地點奯3款生蠔作為前菜,有日本嘅Shimonoseki,法國嘅Kystale同埋Gillardeau😍😍Shimonoseki 係比較creamy 同埋淡味,Kystale 就重海水味少少,而Gillardeau係最重海水味同埋最大隻,個人最喜歡Gillardeau🥴🥴我地都點左foie gras on toast 同埋grilled ox tongue。䳘肝好多汁同埋煮得岩岩好唔會太硬,有入口即溶嘅感覺,而且䳘肝味好岀,佢亦都配左䳘肝醬。至於牛舌就真係煮得口感好軟熟,都唔錯。最後我地點左一份Schiopetto Pinot Grigio,佢羊羶味無乜,但羊味好重,我地order佢做一份medium rare比我地,加埋mint 啫哩,真係好好食😍😍
2019-10-18
$480 (Dinner)
  • Schiopetto  Pinot  Grigio
2019-10-18 31 views
好難得星期五能夠搵到有special offer 既晚餐, 主要係連食生蠔都有7折 (星期四除外).其實本身我對食生蠔無乜特別要求或喜好, 但係職員都依然好有耐心去介紹不同口感同特質比我去發掘自己呢方面既知識同要求.第一個組合既生蠔 American Peal & Gillardeau - 大殼, 薄身, 海水MINERAL 比較豐富 - 個人感想係覺得海水味方面唔算太咸, 而且生蠔光澤都幾明顯而顯得夠新鮮, 肉質薄身幼滑第二組合 Pacific Gem & Lambert - 職員們所介紹既係creamy, 外形比group 1 既細隻D, 但係肉身厚D. 而我食落真係覺得group 2 真係岩食D, 完全係脂用 'Good things come small packages' 黎形容呢個組合啦!總結: 我真係好鍾意餐廳既環境同氣氛, 而且D staff 仲好nice 同helpful! 身邊都有好多朋友鍾意食生蠔就係我會返轉頭再來既原因.其他食品: 我亦好鍾意自己另點既小食- Avacado Tar Tar, 唔係跟成碟nachos 冇咁熱氣添! 而且有7折更係吸引之處, 蘭桂芳

其他食品: 我亦好鍾意自己另點既小食- Avacado Tar Tar, 唔係跟成碟nachos 冇咁熱氣添! 而且有7折更係吸引之處, 蘭桂芳既餐廳黎講真係性價比高呢!
2019-10-17 25 views
最近放工約左朋友食野,去左一間位於中環嘅蠔吧,除左蠔之外仲有好多唔同嘅野食 非常值得推薦。餐廳環境非常唔錯,唔會太嘈,坐得亦舒服,非常適合同朋友飲下野傾下計。我地分別叫左4款唔同嘅蠔,味道由淡至濃嘅都有,每款都非常新鮮乾淨,令人食過番尋味呀🤣除左平時常見嘅檸檬同醬之外,仲有一種望落好似芝士嘅粹粹,店員就建議的我地試下。食落味道有啲似Wasabi, 但就唔會影響到蠔本身嘅鮮味,感覺非常獨特。呢個燒牛舌 十分之好食, 牛舌燒得非常之嫩滑, 食落有淡淡嘅油香, 十分之值得推薦。黑松露薯條亦都炸得非常之香脆, 再點埋個味道濃郁嘅松露醬, 令人食唔停口。最後呢個羊肉亦都非常之好食, 唔會有平時食羊食都食到嘅羊騷味, 肉質亦非常之嫩滑。