2023-05-06 1775 views
家人生日,看報紙廣告,去試試,坐低已經發現杯同飯碗非常污糟,睇埋餐牌,奶野,算啦,貴小小唔緊要,只要質素OK便補分,叫咗長腳蟹拼乳豬嗰餐,另外再散叫脆爆鱔球煲,片皮鴨一隻加錢生菜鴨鬆包,海鮮上湯雜菜煲,兩白飯,1支啤酒,埋單$2200!廣告話約4斤一隻蟹,蟹上枱似4斤但竟然隻蟹係暖暖地唔係熱,一剪隻蟹腳,成灘水出黎,幾隻腳都係咁,肉都唔見,溶洒,隻長腳蟹非常不新鮮,我地黎食蟹肉,唔係蟹水呀!頂你!同部長講,佢叫我當面剪一隻蟹腳,我剪俾佢睇,一樣呀,佢話換,好,俾機會你,換另一隻黎到,size 完全冇3斤添,le次有蟹肉睇到囉,一樣有D梅梅地,算!鳝球煲,D鳝球微暖嘅,但配菜同個煲好熱,咩玩法?片皮鴨一樣衰,皮肉加埋冇14片,仲要硬硬地🤢,有冇攪錯呀!只有乳豬同雜菜煲正常D,鴨鬆包似油浸多D!以後都不會再去金苑酒家帮襯,真的不知所謂!
2023-05-05
2023-04-21 1449 views
見佢成日賣廣告,又話有套餐好似好抵咁同朋友試吓,一行四人去到都覺得伏味濃,啲枱又迫又細啲侍應係唔理人,坐勁耐都冇人落單咁嘅什菜煲都要$178,份量係好大嘅,但偏咸黃金南瓜蝦球$198,上到嚟熱辣辣係好食嘅點知光速咁全部上齊,枱又勁細,無位擺片皮鴨完全唔掂,份量又少蟹同其他食評所講一樣,唔新鮮,有水出而且又細隻又少肉!勁失望!呢個鴨鬆得沙葛居多食物質素一般,但價錢偏貴坐得又唔舒服服務超差勁後悔冇睇食評就去咗幫襯
見佢成日賣廣告,又話有套餐好似好抵咁
同朋友試吓,一行四人
去到都覺得伏味濃,啲枱又迫又細
侍應係唔理人,坐勁耐都冇人落單

咁嘅什菜煲都要$178,份量係好大嘅,但偏咸

黃金南瓜蝦球$198,上到嚟熱辣辣係好食嘅

點知光速咁全部上齊,枱又勁細,無位擺
片皮鴨完全唔掂,份量又少

蟹同其他食評所講一樣,唔新鮮,有水出
而且又細隻又少肉!勁失望!

呢個鴨鬆得沙葛居多

食物質素一般,但價錢偏貴
坐得又唔舒服
服務超差
勁後悔冇睇食評就去咗幫襯
當日大約1:45左右到酒樓,一入去,黑衫女職員(應該部長或經理級)就話啲枱執拾緊準備2點下午茶,叫我地係出面等幾分鐘先,當時都有陸續叫人等,我地覺得都合理,點知過左5分鐘左右突然有幾個人又可以直接入去,再過幾分鐘又有幾個人入左去,然後我地好乖等位既過左15分鐘,完全無人出黎理我地,個個人開始唔理咁多,直接入去,啲職員居然由佢地自己揀枱,而一早俾佢"要求"係出面等既全部變左最後,仲係自己行入去,無職員安排早到又排隊既入座,然後有人問點解遲左既可以早啲入,個黑衫女職員仲聲大大又無禮貌咁話:人地食午市架!但係轉頭居然有職員識得夠鐘既時候主動攞張下午茶紙俾佢地,仲好高調咁傾閒計,講旅行經,擺到明係識得,原來呢間公司既做法係識得既就可以坐住等下午茶,唔識既就直接連入座都唔安排,感覺完全係唔識既連入座既安排都無人會處理,第一次聽到有酒樓係有職員叫人出返去等,然後又唔安排返人地入去!個女職員詢私到出晒面之餘,仲全程無做過野,個個職員都好忙,但係佢居然全程企左係門口收銀位置,但係唔係做野,全程只係手踭"long"係櫃檯,然後望住個門口,又唔帶位,未見過詢私到咁明顯既酒樓同咁趕客既職員不如酒店貼張紙寫清
不如酒店貼張紙寫清楚“只招待朋友”,咁街客就佢識得唔好嘥時間行上去等
2023-04-15 887 views
本人個同事係一個假道士,本身佢話想去降魔伏蟹妖,點知俾人行降返轉頭.. 哈哈哈…價錢超貴,未試過去啲咁嘅地方19酒樓,都感覺好似俾人劏,只係個套餐吸引,其他價錢完全唔符合,一份例湯都要$268個姐姐仲要講咗話隔離房煲多咗,笑咗!價錢貴不特止,洒樓標準野食都可以整到咁難食,又要無服務,16蚊一位茶位,一人飲完一杯之後要佢斟水,點知幫我哋收埋個茶壺!洒樓從未試過6個人都仲要坐細台,啲餸來都冇位擺,感覺去咗旅行游客區俾人劏,超級中伏伏伏伏伏伏伏伏伏

2023-04-14
Type of Meal
Dinner
超抵食,長腳蟹🦀一大班人最啱嘅選擇建議:首先要book位先,因為長期星期五六日都超full , 仲有地方淺窄。我經過見到附近有個超抵組合阿拉斯加長腳蟹+片皮鴨坐低即落單,洗完碗碟時間啱啱好隻蟹就到。蟹肉清甜多肉夠大隻。可惜片皮鴨得一細碟, 唔係好夠食。其實唔夠喉裏面啲肉質用來炒咗小菜,都不過不失幾香口。 片皮鴨只得青瓜,沒有大怱,稍為遜色。唔該晒所有。總結到係主要嚟食阿拉斯加長腳蟹,值得推介。其他小菜就未試過,下次可以試吓。
超抵食,長腳蟹🦀
一大班人最啱嘅選擇

我經過見到附近有個超抵組合
阿拉斯加長腳蟹+片皮鴨

坐低即落單,洗完碗碟時間啱啱好
隻蟹就到。蟹肉清甜多肉夠大隻。
阿拉斯加長腳蟹

可惜片皮鴨得一細碟, 唔係好夠食。
其實唔夠喉
裏面啲肉質用來炒咗小菜,都不過不失幾香口。

片皮鴨只得青瓜,沒有大怱,稍為遜色。唔該晒所有。
片皮鴨

總結到係主要嚟食阿拉斯加長腳蟹,值得推介。
其他小菜就未試過,下次可以試吓。
阿拉斯加長腳蟹
2022-12-28 2330 views
被所謂$998長腳蟹套餐吸引去食⋯套餐包三樣嘢:1/長腳蟹:味道尚算正常 但唔足両2/ 北京片皮鴨:配料得一啲好霉嘅青瓜 勁頹…鴨肉片得勁求其 味道好一般3/生菜包鴨鬆完全不知所謂 又凍又難食⋯食完諗住快快埋單轉場…然後有個態度好差嘅四眼肥男子同我哋講我哋個餐一定要至少order一個正價小菜…我哋話一開始入座無人同我地講過⋯佢勁串拎咗張廣告單張一野撻落我哋張枱度「我地廣告有寫架喎」原來嗰個所謂條款收埋咗喺個底排好細嘅字入面…然後佢嘅餐牌正價小菜最平都$148一個唐生菜⋯性價比極低真係完全感覺有被坤既感覺 完全中伏大伏真係千祈唔好比人呃左去試
被所謂$998長腳蟹套餐吸引去食⋯

套餐包三樣嘢:
1/長腳蟹:味道尚算正常 但唔足両
2/ 北京片皮鴨:
配料得一啲好霉嘅青瓜 勁頹…
鴨肉片得勁求其 味道好一般
3/生菜包鴨鬆
完全不知所謂 又凍又難食⋯

食完諗住快快埋單轉場…
我哋話一開始入座無人同我地講過⋯
佢勁串拎咗張廣告單張一野撻落我哋張枱度
「我地廣告有寫架喎」
原來嗰個所謂條款收埋咗喺個底排好細嘅字入面…

然後佢嘅餐牌正價小菜最平都$148一個唐生菜⋯性價比極低

真係完全感覺有被坤既感覺 完全中伏
大伏

真係千祈唔好比人呃左去試

2022-12-27 1787 views
Boxing day 後,最後衝刺食……食😋,好friend 底🥰🫂book 咗金苑酒家(旺角)超強孖寶抵食組合‘’阿拉斯加長腳蟹+有米脆皮皇子豬‘’大伙兒高高興興吃得非常滿足🦀阿拉斯加長腳蟹~大約有四斤重,原隻清蒸上碟好‘和’味👍,蟹腳‘’漲卜卜‘’非常足肉,肉質一絲絲鮮甜美味好juicy,最強勁就係蟹蓋勁爆膏 ,每一口都超creamy 好有滿足感。🐷有米脆皮皇子豬~乳豬頭略為遜色黑黑地,乳豬身就赤皮美觀,皮薄卜卜脆很酥化,香口不膩的肉。🦑酥炸魷魚~酥炸魷魚段薄薄脆漿裹住,脆口香酥,魷魚彈牙鮮美。
🦀阿拉斯加長腳蟹~

最強勁就係蟹蓋勁爆膏 ,

每一口都超creamy 好有滿足感。

2022-12-09 1561 views
晚飯孖寶$998: 長腳蟹加片皮鴨…蟹有水倒出來,估計是雪藏的,又不夠熱…片皮鴨亦是不夠熱。 乾扁四季豆竟是用麻辣煮。孖寶加四季豆三味菜,加茶錢、前菜及加一,埋單一千四百幾,之前從沒寫食評,今次實在忍唔住…列入黑名單
…片皮鴨亦是不夠熱。 乾扁四季豆竟是用麻辣煮
第一次吃到咁差的蟹,失望,價錢也不便,無肉無膏得個空殼,吃完一肚火🔥,仲要強制性額外買多個菜,貴又不好味,花生米吃之前問過要收費,店員話免費,講咗免費點知埋單時收錢,+1茶水費都要二百幾,片皮鴨好求其,根本不夠一隻,都唔知有無半隻,幾塊青瓜都不夠,皮也不夠!體驗感極差,總之有今次無下次,感覺被人當水魚,一共埋單1480,吃了個寂寞,希望大家可以謹慎選擇呢間酒家,如果錢多對食物無要求可以試試,黑名單見,不再做水魚!
2022-11-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
🏠同屋企人食飯,最岩就係食中菜!今次簡左係旺角胡社生行既金苑酒家~我地大幾6:30到 都坐左半場,食到8點埋單全場係坐滿🤣 好熱鬧🤭 不過枱與枱之間都幾迫夾😬我地order左$998 阿拉斯加長腳蟹套餐,有一隻長腳蟹🦀+片皮鴨🦆二食(片皮鴨&鴨肉粒生菜包)。🦀長腳蟹好大隻架 有驚喜😍😍 啲肉好實淨 多肉 好新鮮🫶🏻 片皮鴨就普普通通 不過不失 都幾抵食,腳長粗身 蟹身好靚 外殼都好靚,係新鮮蟹🤭 講真 平時出街食一隻蟹都唔止呢個價錢了🤑🤑另外再點左半隻有米皇子豬🐷$450,皮脆 唔算太肥,啲飯略嫌油左dd 不過整體都ok;海皇雜菜煲🦐🦑🥦🥬$188,雖然價錢唔平不過大大煲 又唔會覺得唔抵食既🫣Btw呢間酒家都好旺場,大家想食記得預早幾日book台啦🫶🏻。

2022-09-08
$300 (Dinner)
  • 阿拉斯加長腳蟹
2022-10-23 1310 views
有位朋友鍾情食長腳蟹,四年前有呢個套餐開始我們夾齊四個飯腳,每半一年來聚聚。交通是方便但座位迫衛生一般。由當年大大件好抵食幾百蚊四人套餐去到 $998另加正價小菜後埋單$1410。味道還可以,但北京填鴨只有一小碟,就相對扣分。可能係時候另覓新聚會處。
2022-10-20
$353 (Dinner)
2022-09-07 2053 views
一家大小去到旺角金苑諗住食阿拉斯加長腳蟹+片皮鴨餐,一黎到片皮鴨好明顯唔係一隻,二食生菜包 9成都係粉葛加幾粒鴨肉,期望去到食長腳蟹,一剪開未食都已經知道係死蟹,聞落去係臭嘅,跟住叫個女人過黎告訴佢情況,佢話蟹係咁架,🙄🙄跟住叫左隻688乳豬,食落口都係臭臭地,咩料啊?仲叫左福建炒飯+四川毛血旺,毛血旺味道正常,不過得鴨血同魷魚牙菜🙄,我食過無數次毛血旺有(午餐肉+魷魚鬚+牛柏葉+豬皮豬大腸)埋單2378食埋啲垃圾,無下次囉
2022-09-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2022-08-28 1317 views
同朋友係呢間飲中午茶,佢地點心唔錯嘅。因為好耐無出去黎間飲茶,見到佢有三個套餐到底食。1.阿拉斯加蟹+片皮鸭$9982.上湯龍蝦伊麵+片皮鴨$4983.半隻脆皮乳豬$98咁我地去完街夜晚9點倒去食飯,跟住我地手點左上湯龍蝦加片皮鴨加多個炒菜。味道一流,但是晚上服務態度極差。
1.阿拉斯加蟹+片皮鸭$998
2.上湯龍蝦伊麵+片皮鴨$498
3.半隻脆皮乳豬$98

2022-07-23 1727 views
之前聽人家講 這間酒樓不算太好 今晚食過之後 覺得不錯 長腳蟹新鮮 乳豬好味 唯獨是扁皮鴨 用嚟包片皮鴨啲皮 黐到一塊塊 好難分開 長腳蟹加片皮鴨兩食 都係$998 但要叫多個小菜 但係小菜價錢好普通嘅小菜都要200蚊左右 所以就揀咗有米乳豬 半隻有米乳豬$338
2022-07-23
2022-07-17 1587 views
經開旺角,突然想食中式酒樓,於是搵左好多間,最後揀左呢間係朗豪坊附近,招牌菜係脆皮有米皇子豬🐖叫左招牌有米皇子豬半隻,共有8件乳豬,乳豬件皮脆,底層跟左炒飯,有加臘腸一齊炒,不過飯底炒唔到粒粒分明,一舊舊飯痴住,略嫌遜色。小菜方面叫左個川式毛血旺,有鴨血,鮮魷,鱔片,芽菜,豬皮。少少偏辣,可能落左好多辣椒,整體都不錯,仲加左一支大藍妹送川菜🍺環境同普通酒樓一樣,無窗,冷氣都夠,坐都舒服,同隔籬枱有距離,就算啲人講嘢,都唔係話去到勁嘈,都傾到計。