2023-04-17
當日大約1:45左右到酒樓,一入去,黑衫女職員(應該部長或經理級)就話啲枱執拾緊準備2點下午茶,叫我地係出面等幾分鐘先,當時都有陸續叫人等,我地覺得都合理,點知過左5分鐘左右突然有幾個人又可以直接入去,再過幾分鐘又有幾個人入左去,然後我地好乖等位既過左15分鐘,完全無人出黎理我地,個個人開始唔理咁多,直接入去,啲職員居然由佢地自己揀枱,而一早俾佢"要求"係出面等既全部變左最後,仲係自己行入去,無職員安排早到又排隊既入座,然後有人問點解遲左既可以早啲入,個黑衫女職員仲聲大大又無禮貌咁話:人地食午市架!但係轉頭居然有職員識得夠鐘既時候主動攞張下午茶紙俾佢地,仲好高調咁傾閒計,講旅行經,擺到明係識得,原來呢間公司既做法係識得既就可以坐住等下午茶,唔識既就直接連入座都唔安排,感覺完全係唔識既連入座既安排都無人會處理,第一次聽到有酒樓係有職員叫人出返去等,然後又唔安排返人地入去!個女職員詢私到出晒面之餘,仲全程無做過野,個個職員都好忙,但係佢居然全程企左係門口收銀位置,但係唔係做野,全程只係手踭"long"係櫃檯,然後望住個門口,又唔帶位,未見過詢私到咁明顯既酒樓同咁趕客既職員不如酒店貼張紙寫清
不如酒店貼張紙寫清楚“只招待朋友”,咁街客就佢識得唔好嘥時間行上去等