2017-11-28 1631 views
一大班朋友响尖沙咀食飯,首選更係金妹記。落地庫果間,不是上五樓果間啊,好食好多嘅!店內佈滿香港大排擋特色,淨係用戰鬥碗飲啤酒,已經飲得特別起勁!今晚一枱十二人,叫得滿枱都係餸,豬手送啤酒,非常抵食。比較滿意嘅有冰震鮑魚、沙拉骨、羊腩煲、辣酒花螺 ; 反而黃金蝦令我最失望,味道正常,但非常細隻,而且肉質有點梅。另外$128/4隻粉絲蒸元貝,味道亦ok,但可惜蒸過了,肉質偏靭。椒鹽鮮魷也搞不清係食炸粉還是鮮魷。嗯!今晚是失手還是退步了?

今晚一枱十二人,叫得滿枱都係餸,豬手送啤酒,非常抵食。
比較滿意嘅有冰震鮑魚、沙拉骨、羊腩煲、辣酒花螺 ;

嗯!今晚是失手還是退步了?
2017-11-27
Type of Meal
Dinner
2017-11-21 1198 views
同呀爸呀媽行完尖沙咀,佢地話想食d港式小炒,咁就當然唸起金妹記啦,唸起佢果個戰鬥碗。去到啦,等左2張枱,好快就入得啦,入到去就好奇怪啦,有個職員用普通話同我地講"入面坐",我自己都r晒頭,唔理佢啦,坐低先啦。坐低左望下個menu,叫左四個餸啦,包括南乳粗齋煲,原隻脆皮豬手,鬼馬油炸鬼同埋海棠豆腐啦。原脆皮炸豬手就做緊推廣,送啤酒。由於我渣車,得我老豆一個人飲,佢都飲唔晒一支,記住,開車前咪飲。餸黎啦!南乳粗齋煲,裡面都非常足料,佢有粉絲做底,面就有筍,支竹,雲耳,白菜,菜心,冬菇等,味道都好夠,好入味,係最底果d粉絲就咸左少少,不過送飯就幾好。鬼馬油炸鬼,個面就炸得非常脆,再配合咪裡面果d應該係墨魚滑,墨魚滑就非常香,非常足料,不過就真係好大碟,最衰我就無得飲啤酒啦!原隻脆皮炸豬手,e個要等一等,基本上枱枱都有叫e款菜,佢d皮炸到好香,扑扑脆,但係裡面d肉就唔會因為炸嘅煮法而變到好硬,時間控制得好好,而且有d根位食落去都係入口即溶,佢跟果個醬汁就係有d辣,點落去食就更加惹味。而我呀媽就最鍾意渣住舊骨食啦。海棠豆腐,e個係底部就有d玉子豆腐,面就再加上個芡汁,有翠肉瓜,蝦仁,冬菇等,送飯

,唔理佢啦,坐低先啦。

由於我渣車,得我老豆一個人飲,佢都飲唔晒一支
,記住,開車前咪飲。

餸黎啦!

海棠豆腐,e個係底部就有d玉子豆腐,面就再加上個芡汁,有翠肉瓜,蝦仁,冬菇等,送飯一流。

咁就食完啦,之後會再黎嘅!

2017-09-01 1573 views
朋友從馬來西亞來香港, 話要食地道嘢喎 😄 於是就嚟咗喺室內有冷氣嘅大排檔。 牆上貼滿食物的照片, 十分吸引。 四人點了 六個餸, 除了蒸扇貝,十分鐘之內已經全部上枱了 😄 好快~ 味菜炒鵝腸, 鵝腸爽口, 豉椒惹味。炸大腸,洗得乾淨,又脆又煙韌, 大腸嘅肥很香,令人充滿罪疚感 😃辣酒煮海螺, 海螺鮮甜,比較細隻,冇乜酒味,似麻辣多啲😂, 個人認為麻辣程度屬於低 😆鬼馬油炸鬼 係油炸鬼加墨魚滑再攞去咋, 呢個實在太炸了 😂😂 其實食唔出墨魚嘅味道蝦乾魚肚浸莧菜, 呢個比較清啲 😃, 蝦乾在魚湯中散發鮮味, 如果配一些比較甜嘅蔬菜可能會更出色。蒜蓉粉絲蒸扇貝, 朋友說扇貝黐住個殼, 都好 起碼知道個殼唔係翻用 😅成間餐廳都係重口味嘅選擇,好適合配啤酒, 朋友食得很開心又唔算貴 😃 只是 我們坐在後門附近,有時會有陣味, 再乾淨啲咁就好喇 😅飢point : 8/10#hungermarch #非飢詩 #飢詩

味菜炒鵝腸, 鵝腸爽口, 豉椒惹味。

飢point : 8/10
#hungermarch #非飢詩 #飢詩
2017-08-21 1265 views
近下塌飯店的大排檔,到港前就列入名單要去嚐鮮。入店時有點擔心位於地下室環境跟空氣會不佳,但還可以雖店內非常吵鬧但跟台灣快炒店一樣,空氣算流通冷氣也很強,服務人員態度很好,點餐送餐上菜速度也很快速。喝酒用的碗,頭次見到很好玩。避風塘蟹,口味吃起來像台灣鹹酥雞攤賣的炸蟹。牛油桶蠔,不愛吃海鮮的朋友說好吃😋豬腸,炸得酥脆嚼勁足。
近下塌飯店的大排檔,到港前就列入名單要去嚐鮮。
服務人員態度很好,點餐送餐上菜速度也很快速。

喝酒用的碗,頭次見到很好玩。

避風塘蟹,口味吃起來像台灣鹹酥雞攤賣的炸蟹。

牛油桶蠔,不愛吃海鮮的朋友說好吃😋

豬腸,炸得酥脆嚼勁足。
2017-07-11 1395 views
妹記食過一次,金妹記就第一次食。食物整體夠獲氣,出菜速度快,比真正大排檔乾淨,幾回味。黃金蝦碌: 妹惹味,蝦算大隻炸蠔餅: 正!個炸粉好脆好薄,要讚下!☺️乳鴿:無咩印象係點,無咩特別,唔會特別令我記得佢帶子:唔錯,幾新鮮!不過不失既味道,勝在有人情味!所以係會番黎一大班人食既下次!星期五早收工630pm入座食大把位,之後一個鐘就好多人lu. Full house
妹記食過一次,金妹記就第一次食。
食物整體夠獲氣,出菜速度快,比真正大排檔乾淨,幾回味。
黃金蝦碌: 妹惹味,蝦算大隻
炸蠔餅: 正!個炸粉好脆好薄,要讚下!☺️
乳鴿:無咩印象係點,無咩特別,唔會特別令我記得佢
帶子:唔錯,幾新鮮!
  • 炸蠔餅
上菜后忘记拍图 拍个菜单我一一评价下首先这里老板推荐的招牌菜原只脆皮炸猪手 原本我满怀期待这应该是一个特别美味的佳肴 吃了一口简直让我从失望到绝望 炸猪手不仅是咸 炸的程度不是脆是硬特别硬 其次是推荐的红烧乳鸽 也是咸到爆炸 然后再是避风塘炒辣蟹 这个味道算合格吧 但是炒太过 蟹脚里的肉都干掉了 再是椒丝腐乳通菜没有吃出腐乳味道感觉就是平时清炒通菜加了一点点腐乳汁水炒的 这里唯一能吃的就有南乳蒸鸡翼了 口味正常 但是在这里绝对算好吃 饮料这些我就暂时不评论了 大多是成品和多数店一样
上菜后忘记拍图 拍个菜单我一一评价下
2017-06-02
Type of Meal
Last Night Supper
  • 南乳蒸鸡翼
2017-04-26 1361 views
金妹記大排檔真係掂,無論色香味都俱全😋😋😋而且價錢非常優惠,又冇加一👍🏻我地一行6人,叫左老火湯,蘿蔔甘筍煲豬展,標榜冇味精,清甜可口,我一口氣飲左3碗😌飛天通菜煲,味道恰到好處唔會太油膩!椒鹽九肚魚,香脆可口有淡淡的蒜蓉香味!紅燒乳鴿,外脆內嫩,我老公食到停不了口!避風塘雞翼係我至愛,每次黎都有點😋炸大腸,好鬼好食,清潔得非常乾淨,皮簿香脆!豉椒炒蜆,雖然唔係咩大蜆,但勝在粒粒都有肉
飛天通菜煲,味道恰到好處唔會太油膩!
椒鹽九肚魚,香脆可口有淡淡的蒜蓉香味!
紅燒乳鴿,外脆內嫩,我老公食到停不了口!
避風塘雞翼係我至愛,每次黎都有點😋
炸大腸,好鬼好食,清潔得非常乾淨,皮簿香脆!

豉椒炒蜆,雖然唔係咩大蜆,但勝在粒粒都有肉
2017-04-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
  • 避風塘雞翼
  • 椒鹽九肚魚
  • 飛天通菜煲
  • 紅燒乳鴿
  • 炸大腸
2017-04-22 5703 views
有台灣朋友來香港工作幾天,剛好在復活節假的第一天約到吃晚飯當然要選一些比較有香港特色的食肆吧(・∀・)本來有想過廟街,但因為天氣漸熱的關係~還是沒能堅持不過有特式的「大排檔」還是有的,朋友就找來這家位於尖沙咀的「金妹記大排檔」雖然香港是彈丸之地,但卻匯集了各地美食~所以除了香港本土外,更有不少中西合璧就像飲品便體現了這種說法 - 鴛鴦 ($19/Iced)本土奶茶混合西方咖啡~入口順滑且充滿茶香並混和了微苦的味道,卻如此和諧另外如果會飲酒的朋友,一定要在這裡飲喔~ 生力啤酒 ($22/大支裝)因為在這裡不是用杯飲~而是用戰鬥碗,是不是感覺更豪氣呢?!台灣朋友說在她那邊是不會見到酒倒在碗內的耶 (゚∀゚ )椒絲腐乳通菜 ($62) 這菜式在大排檔中也頗常見的,所以便點了!炒得滿香,不過腐乳的味道更濃一點會惹味更多呢脆皮炸大腸 ($68) 炸得香脆的皮,讓整體更為香口 (●′ω`●)大腸口感煙韌,但不會吃落像筋一樣~而且還帶油脂香。怕吃得多會膩可吃點旁邊的薑當所有菜式全部上桌才發現我們點了不少炸物呢 ლ(゚д゚ლ)鬼馬油炸鬼 ($78) 油炸鬼配粥來吃是最常見。但這個則是釀了墨魚的喔沒有怎
有台灣朋友來香港工作幾天,剛好在復活節假的第一天約到吃晚飯

當然要選一些比較有香港特色的食肆吧

就像飲品便體現了這種說法 - 鴛鴦 ($19/Iced)
鴛鴦 (Iced)
因為在這裡不是用杯飲~而是用戰鬥碗,是不是感覺更豪氣呢?!

台灣朋友說在她那邊是不會見到酒倒在碗內的耶 (゚∀゚ )
生力啤酒 (大支裝)
炒得滿香,不過腐乳的味道更濃一點會惹味更多呢
椒絲腐乳通菜
脆皮炸大腸
當所有菜式全部上桌才發現我們點了不少炸物呢 ლ(゚д゚ლ)

沒有怎樣泛油,油炸鬼也又脆又香~配合彈牙的墨魚更為可口
鬼馬油炸鬼
煎蠔餅 ($68) 因為香港跟台灣的煎蠔餅不一樣,就點來給朋友試試看
(-ι_- ) 可惜的是這個吃落太油了
煎蠔餅
最後還加點了 - 黑椒薯仔牛柳粒 ($118) 這個也是中西合璧的菜式喲
肉味濃的牛柳粒~肉質很嫩。再加上黑椒去炒,讓這道菜式更為惹味

薯仔則是比較爽脆的那種,不是吃落粉粉的 ( ̄▽ ̄)/
黑椒薯仔牛柳粒
Other Info. : 雖然這是在室內的大排檔,但店內裝修還是盡量呈現香港的特色 (。→ω←。) 對於天氣變得愈來愈熱~這裡也算是不錯的選擇吧!
2017-04-14
$113 (Dinner)
鴛鴦 (Iced)
鬼馬油炸鬼
黑椒薯仔牛柳粒
2017-04-19 1027 views
喺舊店食過,覺得有風味之餘野食都係好味嘅,但今個月食完尖沙嘴呢間後,已不再在我心中的選擇了,雖然價錢合理,但侍應問非所答,個個都木無表情,可能佢真係好多人,唔休冇客,但如果一直咁樣去對待客嘅話我諗佢之後好難做熟客生意,因為呢餐係入公司數,所以要食夠一定金額,所以有d價錢會問清楚d例如氣水memu冇標價,或者白飯,一d好基本必叫嘅價錢境然唔知或者侍應答嘅價錢,埋單係完全唔同,而小菜味道同以前好唔同,炸野小食就樣樣都重味,希望可以訓練下員工返工記下memu啦
2017-04-01
$250 (Dinner)
2017-04-03 1147 views
台灣朋友黎香港玩,指定要食港式大排檔,又落雨,咁就非妹記莫屬啦。9點半黎都要等位,真係幾時都咁多人。裝修都幾有香港大排檔特色,地道的招牌、黑板、假鐵閘和花地板。朋友重點想食避風塘炒辣蟹,雖然幾大隻,但係都幾貴,時價要$3xx,做promotion送啤酒。係幾惹味,小小辣,肉質鮮嫩。小炒皇($78)有九菜、蝦干、腰果、魷魚、菜脯、九菜和炸魚仔,配料充足,稍為油左D。腰果都幾脆。秘製鋼鍋鷄($98)有雲耳、紅椒、芹菜、蒜頭等,很惹味,送飯一流。脆皮炸大腸($68),幾脆,唔太油。椒鹽鮮魷($68)好多都只有炸粉,没有魷魚,椒鹽味道也不夠,差!老火湯青紅蘿蔔湯,味道偏苦。炒蟹送的Asahi ,最like個戰鬥碗,飲勝!
脆皮炸大腸($68),幾脆,唔太油。
老火湯青紅蘿蔔湯,味道偏苦。
炒蟹送的Asahi ,最like個戰鬥碗,飲勝!
2017-02-02 2220 views
大排檔式小炒,係尖沙咀應該冇乜邊幾間,雖然唔夠街邊大排檔個種味道,但環境都算唔錯黎正題,3個人去食飯,叫左5個餸A_A.....真係食到飽飽豬叫左個麻辣豬手做前菜,冷盤黎,幾入味,唔算好辣,幾有風味。沙嗲粉絲雞球煲,無乜特別,同出面d快餐店感覺差唔多,送飯ok。黑椒薯仔牛柳粒,d牛柳粒好好食,好有牛味,又大粒,但依碟野個精髓係個薯仔到,佢做唔到囉,薯仔冇乜特別,只係就咁兜兩兜咁,完全冇外脆內軟個種感覺囉,同深水埗個間冇得比,失敗!意想不到,今餐主角竟然係煎蠔餅,佢係個種脆卜卜個款黎,口感好好,仲要都幾大塊,雖然蠔仔就好似少左d囉,So far 都幾正 (因為肥仔鐘意食d煎炸野=),正宗個d係唔太脆,各有各好囉)。西蘭花帶子,冇乜特別,正正常常,食餐飯叫碟菜是常識吧!價錢埋單$41X,其實唔算貴,係尖沙咀黎講都OK,一大班人去聚會就至岩順便提下,佢個到冇酒賣,可以自己買入去飲,同埋有隻戰鬥碗比你飲,夠晒特別!
叫左個麻辣豬手做前菜,冷盤黎,幾入味,唔算好辣,幾有風味。
西蘭花帶子,冇乜特別,正正常常,食餐飯叫碟菜是常識吧!
2017-01-07 1985 views
呢間餐廳是我老公的其中一間很喜愛的,有時响尖咀行街都會去呢度食晚飯。餐廰叫得做大排檔,當然它的環境是仿照大排檔的環境設計,感覺十分本土。我們點了三個小菜,再加兩個白飯。先來一個椒鹽豆腐,咬一口即時見到有煙噴出,而表面的七味粉味並不重,外脆內軟。再來一道黃金蝦,是每次我們來到這間餐廳必點的。蝦煮得很香脆,而且很稔身,食落仲有一陣陣咸蛋香。最後一味就係椒絲腐乳通菜,椒絲唔算落得好多,所以食落唔會辣,但會食到陣陣很香的蒜味。

我們點了三個小菜,再加兩個白飯。

2017-01-06
$100 (Dinner)
  • 黃金蝦
  • 椒鹽豆腐
2016-12-07 1997 views
因曾經恵顧過旺角妹記大排檔,食物大失所望。朋友們話尖沙咀分店質素唔錯,在小數服從多數情況下,唯有照試吧金銀菜燉豬肺一大盅,可以分到六碗,湯料豐富,豬肺洗得好乾淨,冇腥味,煲到腍哂,醮少許辣椒油,更正,湯清甜滋潤,適合秋天飲用煎蠔餅蠔餅喺炸,唔喺煎,太乾身,麻麻地,而蠔份量比較少油浸筍殼魚呢個喺一個懷久餸,在以前大排擋經常見到,喺一個平價菜式,現在比較難見到筍穀魚雖然細條,不過,新鮮肉質雪白鮮甜,有魚味
金銀菜燉豬肺湯
金銀菜燉豬肺
一大盅,可以分到六碗,湯料豐富,豬肺洗得好乾淨
,冇腥味,煲到腍哂,醮少許
辣椒油,更正,湯清甜滋潤,適合秋天飲用
煎蠔餅

蠔餅喺炸,唔喺煎,太乾身,麻麻地,而蠔份量比較少
油浸筍殼魚
筍穀魚雖然細條,不過,新鮮
肉質雪白鮮甜,有魚味
炸豬手
北菇扒豆苖
金銀菜燉豬肺湯
北菇扒豆苖
2016-11-11 1752 views
早餐未落格做過體操又到午飯帶1 女友分一個餐到環頭便宜排檔摩登金妹記找吃色香味都佳40元一大堆星洲炒米12点20分這裡已經要搭桌加3蚊熱杏仁霜也濃厚好喝不用加糖晚上可一些也不相宜我不敢來比美酒家的菜色以及收費午飯不講究坐落舒適等是十分可取一個歇腳点
早餐未落格

午飯
不講究坐落舒適等
是十分可取一個歇腳点
2016-11-11
$21.5 (Lunch)
  • 涷啤酒用冰凍碗盛
2016-11-01 1494 views
經過尖沙咀真係唔知食乜好,太多選擇,醒起朋友試過既金妹記,佢話真係幾好。朋友同我都係重口味之人。係員工介紹之下,order好幾款推介菜式。試左個雞煲啲肉唔都唔少又幾嫩口,朋友同我都中意重辣味啲,如果再入味就更加好!而自己對川菜都幾鐘情,就嗌左辣子雞同煮魚辣子雞炒的相當之香,行過黎聞到陣辣椒味!而煮魚個汁底好開胃,送飯一流,再加埋辣酒煮蜆,真係不得了我地都嗌左個炒菜。畢竟食左咁多辣野。炒菜不過不失啦,中和下我地味蕾,哈哈。我地四個人7個菜,大家都食得津津有味