2023-02-13 420 views
偶然走進這間冰室 ,就是因為見到有人叫這個日式咖哩雞扒飯,見到這黃金色的香脆雞扒,再加上聞到雞扒之下就是香噴噴的咖哩汁,所以就點了這個。 雖然賣相靚,但塊雞扒可能炸過了火,所以表面的麵包糠變得較硬,很難咬,塊雞扒的肉汁亦變得不足,不知是否廚師失手。至於咖哩汁雖然餐牌寫是日式,但自己就覺得是馬來西亞咖哩汁,有很香的椰汁味,幾好味。至於碗羅宋湯就細細碗,酸酸味味幾好飲! 杯凍奶茶味道就不過不失,未去到出色之作,但算是合格,唔難飲。另外,上餐要改善一下,叫了一個肥牛炒烏冬,追單2次,等到差不多結賬才上枱,最後只是食了2口就要打包外賣。

2023-02-05 419 views
星期日,與阿媽來觀塘黃金冰室下午茶,以前都有來過,現在下午茶改了菜單,試下新野。兩個人點了一個黃金鮮茄焗豬扒飯及依府蝦仁炒河,再加一個波蘿包。焗豬飯好食,剛焗起火熱上枱,豬扒已幫你分開一塊塊,不需要用刀自己再切開,夠方便。焗豬扒飯是大路菜,正常水平。依府蝦仁炒河,見有蝦仁,芽菜,蛋芡河粉,味道較清淡,自己落了辣椒醬調味,一試無防。而自己亦加多個波蘿包,很大個,皮脆,這個抵食。

波蘿包
依府蝦仁炒河
黃金鮮茄焗豬扒飯
2023-02-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
波蘿包
黃金鮮茄焗豬扒飯
2023-01-18 475 views
❇️環境冰室裏面環境闊落,座位空間都大另外仲有卡位,普遍就算午飯時間都唔需要等好耐.❇️食物平日都會想食下常餐,e到既CP好高多士脆 蛋滑 .1️⃣特餐 $56包括沙嗲肥牛米線 、火腿奄烈及丹麥多士米線入面已經有埋豆卜,數量仲有唔少丹麥多士係烘底,超級脆口.2️⃣常餐一個主食(麵),配上炒蛋及丹麥多士仲可能選擇要魚柳定係牛柳
❇️環境
冰室裏面環境闊落,座位空間都大
另外仲有卡位,普遍就算午飯時間都唔需要等好耐
❇️食物
平日都會想食下常餐,e到既CP好高
多士脆 蛋滑
1️⃣特餐 $56
包括沙嗲肥牛米線 、火腿奄烈及丹麥多士
米線入面已經有埋豆卜,數量仲有唔少
丹麥多士係烘底,超級脆口
2️⃣常餐
一個主食(麵),配上炒蛋及丹麥多士
仲可能選擇要魚柳定係牛柳
2023-01-11 412 views
#20221231 💛📍 黃金冰室 觀塘成業街11號華成工商中心地下2號舖 🍽深水埗|長沙灣|葵涌|北角均有分店————————————————————————#鐵板干炒豬扒炒即食麵 $68💭個鐵板新鮮滾熱辣咁上枱,咋咋聲🤩配料唔單止有芽菜洋蔥呢啲🧅佢仲落左蛋同椰菜絲落去炒🥚好惹味,豬扒好淋好彈牙,不過都幾重味,食到尾會有啲咸.#黑椒牛脷粒炒飯 $58💭好大好大份😳雖然個炒飯炒得未夠乾身,有啲濕濕地🙈勝在牛舌都唔少同好味😋本身散叫無湯跟所以問店員姐姐紅湯要幾錢,無諗過姐姐好人到直接送左碗#羅宋湯 比我地飲🥰.#觀塘美食 #觀塘黃店 #深水埗美食 #深水埗黃店 #長沙灣美食 #長沙灣黃店 #葵涌美食 #葵涌黃店 #北角美食 #北角黃店 #🐷_食
#20221231 💛
————————————————————————
#鐵板干炒豬扒炒即食麵 $68

#黑椒牛脷粒炒飯 $58

2022-12-31 394 views
返工的飯堂,因為佢唔駛等位,但唔係因為佢無人食,而因為佢真係好大間。7位以上就VIP 房,吹水可以好大聲。知我咩料,成班人食飯有幾吵🤣🤣😂🤣不過開心嘅。佢燒味係我哋成日叫,仲有午餐A。
佢燒味係我哋成日叫,仲有午餐A。
2022-12-14 539 views
🍞🍜黃金冰室🍝🍚觀塘食晏又一飯堂,勝在夠大,得一個鐘食飯,唔駛等位,六七個人都快有位架☺️每次入去都俾麵包吸引,今次終於試到🤭🔸全日餐 - $48 沙爹牛肉麵+丹麥酥+炒蛋+吉列豬扒,熱檸水。呢份全日餐其實好大份,麵多,其他餐廳唔會有吉列豬扒跟餐,所以呢度好抵食。至於味道,非常正常合理,茶餐廳風味!🔸咖哩吉列豬扒,司華力腸配意粉 $58 - 係港式咖哩,吉列豬扒好大塊,味道ok 同炸粉都唔算厚。係司華力腸得半條有少少失望🥹,不過豬扒咁大塊同事都夠食了。🔸咖啡提子包 $12 - 麵包好大個,呢個味好少見,味道都幾好食!夠新意,咖啡味幾香😋🔸地瓜芝士包 $12 - 芝士味咸香濃郁,地瓜甜甜地,都好充料大個!麵包質地煙韌,最中意。整體成間餐廳食物質素同外表係吸引,地方闊落,坐得舒服,但係唔好預好好服務,因為始終都係茶餐廳,裝修都簡潔,乾淨。黃金色滿佈茶餐廳💰
🍞🍜黃金冰室🍝🍚

每次入去都俾麵包吸引,今次終於試到🤭

味道,非常正常合理,茶餐廳風味!

2022-12-08
$60 (Lunch)
2022-11-13 686 views
食過呢間lunch 覺得幾抵食, 今日朝早要去觀塘緊係要食返個早餐😆黑松露炒蛋配特色餐包&雪菜肉絲米粉&茶走 - $35餐包個面係墨西哥包皮少少甜地,包好鬆軟, 幾好食!黑松露炒蛋好滑好多菇, 有蛋香, 聞落好香黑松露味, 當然啦食落去做無咩黑松露味, 但始終成個早餐$35唔可以要求太多雪菜肉絲米粉幾濃味 有啲茶餐廳雪菜肉絲米或者榨菜肉絲米個味會淡啲, 得雞湯味, 呢間就好夠味👍🏻幾好!幾適合觀塘返工嘅朋友😎最後, 茶走好多煉奶,飲到尾我都頂唔住,下次都係要少甜先得😜

黑松露炒蛋配特色餐包&雪菜肉絲米粉&茶走 - $35

餐包個面係墨西哥包皮少少甜地,包好鬆軟, 幾好食!

2022-11-02 547 views
又係返觀塘既日子!今次收夜8點幾,辛勞嘅工作完成後,搵間餐廳坐低慢慢食下晚餐!今次叫咗個牛扒餐!据塊扒當然就要配薯條。薯條都炸得脆既!今次件牛扒既質素都唔錯既!如果生多少少個效果會更加好的!味道都唔錯既,唔多覺得有雪味嘅。而且都唔會話太靭!配上紅酒汁,真係一個唔錯既配搭!雖然賣相普通!但係味道真係唔差嘅!仲有少少心思,用番茄仔整咗隻兔仔出嚟,薯條就無落鹽,咁都好嘅!無咁鹹,健康d!跟住飲一杯凍檸茶,茶底都靚嘅,而且唔係得個甜字。

跟住飲一杯凍檸茶,茶底都靚嘅,而且唔係得個甜字。
2022-10-07
Type of Meal
Dinner
2022-10-31 421 views
近哩年好多餐廳結業,但就多咗好多冰室開業。午餐諗住求求其其食過餐,揀咗間門口望落企企理理茶餐廳(當時連招牌都無睇),其實唔覺門面有招牌,入去有條走廊左邊仲擺放櫃枱賣面包,再行入去,嘩~好似去咗第二度,簡直久違感覺,樓底高,唔噪唔煙,乾乾淨淨,裝修柔和金光暖意~舒服,地方大座位大,2人座6人枱都無搭枱,無歧視無面色無趕客~正。先望望其他座客食緊果碟,又望望職員送餐手攞位果碟質素,感覺好得,碟頭滿滿,色澤鮮明,香氣四散,隔離飯香,見到樣樣都想食。食物種類多,炒粉面焗飯、燒味、湯粉、面包。叫咗個油雞瀨粉,雞嫩滑,連我最憎食嘅雞胸都好滑,分量多,好大碗,湯底唔會太咸,啱我口味,瀨粉彈牙,唔會軟爛爛好食。燒餓湯河,朋友話得。加$9轉飲奶茶紅豆冰第一次飲,紅豆粒粒分明,略甜已起晒沙,奶茶香滑,好味好大杯扺飲。朋友杯熱檸檬茶,檸檬有6片,份量十足。茶餐廳價錢,餐廳格局,酒樓質數,好耐無食過咁好食又咁有質數茶餐廳。
近哩年好多餐廳結業,但就多咗好多冰室開業。
燒餓湯河,朋友話得。
朋友杯熱檸檬茶,檸檬有6片,份量十足。
2022-10-29
$106 (Lunch)
2022-10-19 321 views
只收現金,已經落後疫情期間,沒有人無希望用現金支付,因為貨幣都有機會傳播細菌。用現金又多多規矩,唔收一毫、五毫十分不便。食物環境唔錯,希望可以改善,增設電子支付。
只收現金,已經落後
疫情期間,沒有人無希望用現金支付,
因為貨幣都有機會傳播細菌。

用現金又多多規矩,唔收一毫、五毫
十分不便。

食物環境唔錯,希望可以改善,增設電子支
付。
2022-10-19
2022-10-17 257 views
食物質素好,職員態度親切,裝修靚,若果有電子支付就更好,因為只能用現金,未能使用消費券,蛋撻同 葡撻同樣出色,就算外賣返到公司過咗一個小時,質素都無乜差,奶茶味道適中~~
食物質素好,職員態度親切,裝修靚,

若果有電子支付就更好,因為只能用現金,未能使用消費券,

放假當然要食個靚早餐,今日就去咗觀塘嘅黃金冰室,之前有食過深水埗分店,感覺性價比好高!觀塘分店超級大,門口位置仲有bakery賣包位,售賣多款自家製麵包,其中紫薯奶皇包同乾蔥XO醬叉燒包超吸引,下次返工經過一定要嚟試下!除咗位置寬敞,每個卡位竟然有兩個叉電位,好貼心!{羅宋湯餐肉粒通粉 $36}早餐供應時間係七點到十一點半,配 西煎雙蛋、特色餐包,餐包外面烘到香脆,入面係芝士同火腿粒,幾特別!羅宋湯比較甜,湯料豐富,加埋餐肉粒感覺好滿足!飲品都幾大杯,味道正常發揮,凍鴦啡味唔算太突出。如果係揀早餐A至C仲可以揀火腿奄列、黑松露或鹹牛肉炒滑蛋,個人幾推薦鹹牛肉炒蛋,鹹香滑溜。Ü

Ü
2022-07-14 631 views
平時食開深水埗嗰間黃金, 公司附近開咗都一直冇嚟食, 今日見同事話大家出去食就試下啦, 高質助深水埗好多,嗰塊豬扒,大塊到我食唔曬,啲飯夠多(好心深水埗學下啦,外賣成日都唔夠食)。另外,呢度環境好大好開揚,唔錯有下次
另外,呢度環境好大好開揚,唔錯有下次
葡撻
葡撻
2022-07-06 548 views
係地鐵站不遠呢一間茶記,門口冇太多嘅裝修但入到去裝修尚算整潔時尚😎冰鎮菠蘿油超正,麵包軟熟,加冰硬嘅牛油完勝🤤再配埋熱奶茶 ☕️絕對係完美嘅組合奶茶茶味好夠👍🏻絕對令你一試難忘另外點左喇沙肥牛炒河,味道足夠👍🏻👍🏻👍🏻再點多個鐵板宮寶蝦球炒雙面王,同相冇出入,但味道偏甜,係酸甜酸甜😆你鍾意偏鹹嘅多啲
係地鐵站不遠呢一間茶記,
門口冇太多嘅裝修但入到去裝修尚算整潔時尚😎

奶茶茶味好夠👍🏻絕對令你一試難忘

另外點左喇沙肥牛炒河,味道足夠👍🏻👍🏻👍🏻

咁我喺附近返工,有一個鐘食飯時間,自然就想坐足40分鐘啦,咁我嚟到呢度叫完嘢食就是禁電話啦,點知收得兩格,完全上唔到網,我用公司電話睇吓啦因為兩個唔同台,點知都上唔到網,好唔開心估唔到呢個地方居然上唔到網。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。即是咩心機都冇晒,成個餐都大打折扣好似返咗古代咁,黑白電視年代,食飯時間就係坐定定食飯,冇得撳電話睇電視📺最陰公係我今日一個人落嚟食飯,唔通自己同自己講嘢咩頂
咁我喺附近返工,
有一個鐘食飯時間,
自然就想坐足40分鐘啦,

咁我嚟到呢度叫完嘢食就是禁電話啦,
點知收得兩格,完全上唔到網,
我用公司電話睇吓啦因為兩個唔同台,
點知都上唔到網,好唔開心

即是咩心機都冇晒,成個餐都大打折扣

好似返咗古代咁,黑白電視年代,
食飯時間就係坐定定食飯,冇得撳電話睇電視📺

最陰公係我今日一個人落嚟食飯,唔通自己同自己講嘢咩頂