能夠與那個由小學同你一齊玩到中學, 到而家仲可以保持聯絡的, 自然有傾唔哂嘅話題, 未搬離開黃大仙之前印象中除左冬菇亭糖水就無其他options, 上OP search下原來現崇山有一間. 遇上有相的menu, 明明好飽, 又再開胃了 火焰山(HKD42) 小丸子夠Q彈, 棉棉冰好味不會過甜 桃花仙子-熱 (HKD44) > 椰皇燉蛋白+桃膠+清心丸+椰汁糕 身為燉蛋白控, 見到整個椰皇上, 可以刮椰肉真開心. 燉的時間控制得很好很滑, 桃膠足料, 甜味非常天然, 椰汁糕吃得出清香味, 色香味get! 之後刮出的椰肉又易刮又嫩的. 芒果大皇-熱 (HKD44) >芒果+椰皇燉蛋白+水晶珠+椰汁糕 芒果, 水晶珠用了另一個碗分開上, 感覺成set甜味都是來自椰子和芒果本身, 好light! 麥提莎糯米糍 估係鎮店名物, 每粒mochi包住一粒麥提莎, 外面皮薄軟糯, 咬落脆卜卜. 味道balance 邊個話兩個人食甜品淨係嗌兩樣野架^^

遇上有相的menu, 明明好飽, 又再開胃了

火焰山(HKD42)

小丸子夠Q彈, 棉棉冰好味不會過甜

桃花仙子-熱 (HKD44)

> 椰皇燉蛋白+桃膠+清心丸+椰汁糕

芒果大皇-熱 (HKD44)

>芒果+椰皇燉蛋白+水晶珠+椰汁糕

麥提莎糯米糍

邊個話兩個人食甜品淨係嗌兩樣野架^^
2018-05-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Last Night Supper)
  • 桃花仙子
  • 麥提莎糯米糍
2018-06-14 161 views
今日路過想食甜品,見到新menu喎!就試下啦見到menu 個「泰迪熊」好可愛,就點呢個啦(因為本身好鐘意teddy bear)但係點知一黎到,點睇都唔似熊,似狗仔多d好失望奶茶味雪糕過濃,濃味過個雪花冰搶左個味 如果個雪糕淡返小小就好味好多仲有朱古力脆片林左..唔個係味潮左呢另外兩個無咩特別綠茶心太軟,個雪糕唔知點解好快溶..紅豆同丸子果一格,黎到果陣有點硬,然後好快變水咁,唔知係咩原因另外果個不過不失啦
今日路過想食甜品,見到新menu喎!就試下啦

但係點知一黎到,點睇都唔似熊,似狗仔多d
好失望
奶茶味雪糕過濃,濃味過個雪花冰

搶左個味
如果個雪糕淡返小小就好味好多
仲有朱古力脆片林左..唔個係味潮左呢

另外兩個無咩特別

另外果個不過不失啦
2018-06-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$48 (Dinner)
2018-06-03 145 views
以前經常去九龍灣或者九龍城品嚐這間店舖的甜品,不久前發現黃大仙同樣開了這間品牌甜品店所以經常來這兒吃甜品了。🤪今日特地去黃大仙吃晚飯,晚飯後急不及待來這兒吃糖水。😝幸好早一點到達店舖因為我們吃到一半的時候超級多人在等候😬今晚點的跟平常不一樣全部人都沒有點櫻花冰反而點了一些正氣的中式糖水⋯超讚👍🏼雪中送炭 - 芝麻湯圓清心丸燉蛋白椰汁底小杏運 - 桃膠雪耳杏仁露金桃花 - 桃膠清心丸燉蛋白椰汁底腐竹白果糖水椰汁芝麻湯圓西米露

雪中送炭 - 芝麻湯圓清心丸燉蛋白椰汁底
小杏運 - 桃膠雪耳杏仁露
金桃花 - 桃膠清心丸燉蛋白椰汁底
腐竹白果糖水
椰汁芝麻湯圓西米露
2018-06-03
$38 (Dinner)
  • 金桃花、小杏運、雪中送炭+芝麻湯圓
2018-02-28 415 views
以前成日去淘大既金滿堂食甜品,原來以家黃大仙現崇山都有金滿堂,今日同朋友食完晚飯就去試下啦金滿堂既甜品款式好豐富,中式西式都有,而且每樣甜品既外貌都好吸引,呢個係我鐘意金滿堂既原因之一。今次我地就點左兩款甜品,第一款係椰汁香芒清心丸。呢個甜品材料好豐富,有芒果、椰果、水晶珠、蘆薈同清心丸。首先芒果幾鮮甜,加埋其他材料,每一啖都好豐富加埋淡淡既蘆薈味,令成個甜品變得清新,一啲都唔會覺得飽滯。不過老實說,佢只係一個正常既芒果甜品,驚喜不算大,但就一定唔會有伏*椰汁香芒清心丸 $34*另一款甜品我地點左紅豆女王。呢個甜品就比到我好大驚喜啦椰皇入面有滿滿既椰汁同燉蛋白,每一啖都充滿香濃既椰香,超級好食!而佢既紅豆同小丸子係分開上既,紅豆表現正常,而我食甜品係非常鐘意食小丸子,但呢個小丸子令我有小小失望。雖然佢都好煙韌,但有一陣粉味,可能係蒸得不太熟既緣故?不過整體黎講,呢個甜品係十分出色驚喜,下次去會再點黎食*紅豆女皇 $43*

*椰汁香芒清心丸 $34*

另一款甜品我地點左紅豆女王。呢個甜品就比到我好大驚喜啦

*紅豆女皇 $43*

2018-02-24
$39 (Last Night Supper)
2017-12-02 530 views
如果身處於黃大仙地鐵站附近想食甜品,都冇乜選擇。唔想搭車去新蒲崗咁遠,可以去現崇山樓下嘅金滿堂。星期六日嘅8點幾都唔算多人秋天食甜品唔想食雪糕冰沙類,又未到要食熱辣辣芝麻糊之類 木瓜雪耳其實都幾難整得唔好食,呢間材料份量同味道都正常。金桃花真係未試過,呢個口感似魚膠,幾得意,不過整體黎講偏甜了一點點。座位方面,因為都係迫迫地,唔算坐得好舒服~如果兩個人可以揀望街位埋單每人30左右。因為自問對甜品要求比較高,所以甜品好難俾好評不過印象中九龍城分店好似好食D wor~
如果身處於黃大仙地鐵站附近想食甜品,都冇乜選擇。
秋天食甜品唔想食雪糕冰沙類,又未到要食熱辣辣芝麻糊之類
木瓜雪耳

木瓜雪耳其實都幾難整得唔好食,呢間材料份量同味道都正常。

金桃花

埋單每人30左右。

因為自問對甜品要求比較高,所以甜品好難俾好評
不過印象中九龍城分店好似好食D wor~
2017-11-18
$30 (Last Night Supper)
2017-11-28 271 views
原來金滿堂好出名,咁大個仔都係女友講先知,佢係九龍城總店,係黃大仙其他地區都有分鋪,光猛同新好多,難得星期五又係happy friday, 夜夜地就梗係要食糖水relax下啦😊太多選擇,選擇困難症,於是點左最愛的綠茶雪樣綠茶控宇治金時,賣相好吸引😍,雪榚球凸出晒成杯既重點,大大個雪榚球😋,簡單至愛,仲有QQ既小丸子,好煙銀,紅豆唔太溶又唔太硬,綠茶沙冰係底,淡淡地,椰果粒,甜度岩岩好,又唔太漏,食完仲想N哥😂😂
太多選擇,選擇困難症,於是點左最愛的綠茶雪樣
綠茶控

2017-11-22 209 views
又來到Happy Friday 啦🎉🎉姐係聽日唔洗返工😍聽日放假😃聽日可以hea足全日😄今晚可以玩耐d😏Let's go宵夜糖水時間👏🏻👏🏻今次都係起屋企附近 黃大仙食金滿堂白雪奇緣一個我極度 十分喜歡既甜品❤️❤️來個大頭特寫甜品個龍眼椰汁冰底好特別清甜 但太會過甜👍🏻龍眼味清新 但椰汁加點甜 還會令整個甜品充滿椰香👏🏻👏🏻配料方面 蘆薈 小丸子 本身材料有咬口 但調味較少但加入甜品裡面 又可以減低甜膩度 又加左D咬口 十分好的配合😍😍
又來到Happy Friday 啦🎉🎉
清甜 但太會過甜👍🏻
龍眼味清新 但椰汁加點甜 還會令整個甜品充滿椰香👏🏻👏🏻
配料方面 蘆薈 小丸子 本身材料有咬口 但調味較少
2017-11-15 212 views
食完晚飯當然要去食個糖水先夠滿足啦今日就叫咗個榴槤飄香仲有榴槤乜乜乜一定必須要食嘅係榴槤味都幾重下有鹹香嘅味道味道啊份量都幾滿意而且入面有好多唔同嘅料啦有呢個小丸子西米露
2017-11-03 183 views
女人唔明白男人豆腐火腩飯既浪漫男人亦唔明白女人愛甜品既程度去到邊甜品永遠係女人既第二個胃😍😍😍吃完飯 都有空間容得下甜品一直都喜歡金滿堂既甜品低糖為主 價錢適中 加上創意十足今次點左小燕格格椰汁底好清甜 不會過甜 甜度適中小燕係指雪燕 類似燕窩 無咩特別味 不過爽d 其中最特別係 清心丸!!😘😘真係好耐好耐未食過係一樣好特別既潮州食材(我記得媽媽好似係咁講😅😅)清甜 爽口 童年回憶出哂黎整體黎講 呢個甜品 好適合女仔有凍有熱揀又滋潤值得一試
女人唔明白男人豆腐火腩飯既浪漫

椰汁底好清甜 不會過甜 甜度適中
小燕係指雪燕 類似燕窩 無咩特別味 不過爽d
其中最特別係 清心丸!!😘😘

真係好耐好耐未食過
係一樣好特別既潮州食材(我記得媽媽好似係咁講😅😅)
清甜 爽口 童年回憶出哂黎
整體黎講 呢個甜品 好適合女仔
有凍有熱揀
又滋潤
值得一試
2017-10-21 204 views
同朋友仔食完飯點都要食下甜點先覺得完美一點, 朋友點左呢2個唔知咩冰冰,  唔會太甜 , 幾岩食完飯之後一邊傾一邊食!! 金滿堂總共有3間分店,分別系九龍灣、九龍城、黃大仙,全部都系九龍區! 方便一班甜點控朋友
2017-10-20
2017-10-14 114 views
踏入秋冬季節,喉嚨就最容易乾燥,所以今次食完飯之後,話食甜品,大家都講食d 滋潤的糖水比較好。就來到現崇山的金滿堂。離地鐵站不算遠,太約行8分鐘左右就到。除了有中式的甜品之外,也會有一些中式的滋潤糖水,秋冬季節,當然要飲d 暖笠笠的野。川貝雪耳燉咸檸,就是我的選擇。帶著少少的咸味,也有少許的雪耳和南北杏,都有潤喉的效果。不過就略嫌不夠熱,味道也不夠濃,但勝在滋潤感,果然踏入轉季時,滋潤的糖水真的不能缺少。

大家都講食d 滋潤的糖水比較好。

就來到現崇山的金滿堂。
離地鐵站不算遠,太約行8分鐘左右就到。

川貝雪耳燉咸檸,就是我的選擇。
帶著少少的咸味,也有少許的雪耳和南北杏,
都有潤喉的效果。

不過就略嫌不夠熱,味道也不夠濃,但勝在滋潤感,
果然踏入轉季時,滋潤的糖水真的不能缺少。
2017-08-02 332 views
金滿堂總共有3間分店,分別系九龍灣、九龍城、黃大仙,全部都系九龍區,吾是住九龍既我其實系咁岩去黃大仙正餐先食埋甜品炸,如果吾系都應該冇機會試呢間。第1款叫左「紅綠燈」,三隻色加埋又堅系紅綠燈戈三隻色😂由西瓜汁、芒果汁、蘆薈製成,如果講味道吾會逐層逐層講啦,只講3隻撈埋一齊既味,好清甜同埋幾特別呀飲落吾會話邊一隻味特別重,3隻味都飲到,like飲落都幾大杯tim楊枝金露就食得多,加左咁多料既楊枝金露就真系第1次試,聲稱系楊枝金露改良版,不過系多左龍眼肉同埋小丸子,原本既楊枝金露入面系西米,呢家更變左系一粒粒水晶珠,水晶珠介乎煙韌同軟稔之間,整體黎講質素吾錯。不嬲食甜品都好中意食雞蛋布丁,呢度似乎冇乜驚喜,不過每一隻都搵羹仔裝住幾得意呀

飲落吾會話邊一隻味特別重,3隻味都飲到,like

紅綠燈
金玉滿堂
雞蛋布丁
2017-06-05 256 views
喜歡食甜品的我,看到現崇山這個甜品店,馬上和朋友去食食看,畢竟夏天,食著甜品也會令整個人有消暑的感覺。在下午茶的時段,甜品也會有所特價。我今次就挑選它的心太軟。($40)雪糕方面,可以自選口味,有曲奇,綠茶,雲呢拿,朱古力,草莓等味道選擇。我今次就挑選它的綠茶和曲奇味。心太軟太約等了8分鐘左右就上碟。看到碟上的可愛圖案,真的馬上拍照起來,公仔畫得超可愛。心太軟也會熱乎乎,一切開也會有流心出來,香濃的朱古力,真是朱古力迷的喜愛。日式紅豆小丸子 ($28)比較清淡的一款甜品,有凍或熱的選擇,紅豆也夠多,整個甜品也是清新感十足,小巧的小丸子軟軟綿綿,喜歡不甜的糖水的人,也會喜歡這個甜品。

在下午茶的時段,甜品也會有所特價。

我今次就挑選它的心太軟。($40)

我今次就挑選它的綠茶和曲奇味。
心太軟太約等了8分鐘左右就上碟。

看到碟上的可愛圖案,真的馬上拍照起來,
公仔畫得超可愛。

日式紅豆小丸子 ($28)

$68 (Tea)
2017-05-18 271 views
自從百x豆腐花無再出,好日都唔會特登去甜品店食燉奶燉蛋。有晚食完飯散步時發現呢間野,一見到燉蛋白!椰皇!養顏呢啲字即刻坐低食啦。坐低已聞到陣陣椰皇香,令甜品mode快速啟動桃花仙子入面有桃膠,即係桃樹皮既樹脂,稱有養顏作用,望落似雪蛤膏食落似大菜糕之類既質地。桃膠會另外放喺一碗椰汁入面俾你倒入椰皇度食。主角椰皇&蛋白好食到後悔應該唔好食飯留肚食佢。甜味剛剛好,無搶到椰皇、蛋白既味道之餘,蛋白又滑,真係食到停唔到!點樣可以又夠熱、又滑、又香、又好味!另上既桃膠連椰汁再刮埋啲椰皇肉一齊食,超級滿足又飽肚,宜家淨係打字已經又想衝去食我諗我一個月入面食左3次,絕對可以飯都唔洗食!

我諗我一個月入面食左3次,絕對可以飯都唔洗食!
2017-05-03
$45 (Dinner)
  • 椰皇燉蛋白
2017-01-08 603 views
左溝右溝就是甜品,選擇都好多。吃完飯有人支持帶我去吃甜,聽到未食已甜入心計了卡露里先,豆腐花搭紅豆同自選口味雪糕,仲有涼粉絲。個汁是椰汁唔會太甜,碎曲奇雪糕融入後就剛剛好,豆腐花就一般啦,似盒裝倒出來無乜豆味。紅豆冰加一球綠茶味雪糕,比起普通紅豆冰,仲加了些jelly.價錢平均30幾蚊,正正常常啦。但黃大仙同鑽石山一頭缺乏糖水甜品甜