2024-01-29 302 views
是次享用金坊午餐,位於將軍澳新都城2樓, 十分方便的位置。海南雞飯:滑嫩的雞肉與香米完美結合,入口即化,帶來濃郁的雞肉香氣和米飯的香甜,伴隨著醬汁的微辣和酸爽,令人食指大動。當中最喜歡酸辣的醬汁用來拌飯十分美味。沙嗲雞肉串燒:烤至金黃的雞肉串燒,散發著獨特的香料香氣,肉質嫩滑多汁,口感彈牙,充滿著炭烤的風味,配上微辣的沙嗲醬,令人回味無窮。其次午膳還有湯水附送好味加分,職員態度有禮貌以及會提供清水於桌上方便我們自由使用。
是次享用金坊午餐,位於將軍澳新都城2樓, 十分方便的位置。

2024-01-29
Lunch
今日同媽子行街,行到累見到有間泰國野就無諗咁多入去食下午茶啦咁就叫咗個豬手飯同船河。 隻豬手完全唔係豬手樣, 連一塊豬手皮都無見到, 仲要食落口係鞋到好似煲湯料咁鞋又無味。另外個船河個金邊粉唔係金邊粉, 個湯底又死咸無層次。 真係難食到全餐飯一路食一路係咁罵。總括嚟講唔會有下次,完!

總括嚟講唔會有下次,完!

近年經濟唔好,外出消費想慳就上深圳、儲到錢就飛轉日本,本地食飯真係冇乜幾何。不過有時候唔想舟車勞頓,自己又唔願煮,咁無可避免都要落街食下飯。新都城行左好多年,唔同鋪頭都轉過好多手,而呢間金坊泰國美食經過好多次 ,今日一於入去試吓。吸引到我入去ge原因,就係佢地做緊優惠,分別係「$18燒蠔」、「$18燒蟶子」同 「$138咖喱軟殼蟹」,呢個價錢有海鮮算係相當吸引!蟶子燒蠔每人限叫2隻,咁我地分別都叫左兩隻,蟶子新鮮,燒起上黎非常香口!生蠔爽甜,火燒又係係另一番味道,另外一提係個醬汁非常之match,食完勁開胃!食完前菜,咖喱軟殼蟹上枱,未黎到已經香噴噴。軟殼蟹大大隻,咖喱汁亦非常惹味,拎黎伴飯一流,不過餐廳用左蒜蓉包,一樣有驚喜!蒜蓉包鬆軟,配咖喱汁食完又想食。食完海鮮,點都要叫番個菜,我地簡左泰式名物:馬拉盞炒通菜。果然呢款真係泰菜必食,大大碟香噴噴,食完勁滿足。食得泰國野,順便試埋經典甜品同飲品,我地order左芒果糯米飯、大菜糕、龍眼冰同珍多冰,全部都有水準!龍眼冰好fresh,不過就比較甜,珍多冰比較岩一家大細;芒果糯米飯、大菜糕甜度岩岩好,飯後甜品一流!2個人食,$466,有齊

咖喱軟殼蟹
燒蠔
燒蟶子

蟶子

生蠔

食完前菜,咖喱軟殼蟹上枱,未黎到已經香噴噴。

蒜蓉包鬆軟,配咖喱汁食完又想食。

食完海鮮,點都要叫番個菜,我地簡左泰式名物:馬拉盞炒通菜。

果然呢款真係泰菜必食,大大碟香噴噴,食完勁滿足。

2個人食,$466,有齊海鮮甜品,唔錯唔錯!
2023-12-05
咖喱軟殼蟹
燒蠔
燒蟶子
蟶子
生蠔
我地兩個人食,由於份量太大(超抵),飽到食晒唔曬,打包左兩個盒走!😂首先一黎就係蒜蓉包條+咖哩軟殼蟹👇🏻1.蒜蓉包超超超好食💓 點埋咖哩汁perfect. 唔點都得,本身已經好香蒜蓉味+脆邊!2. 軟殼蟹$138 有兩隻蟹 !抵! 個咖啡汁唔辣既,+甜甜地。個汁太多,食晒啲蟹都仲有成碗,撈埋飯都仲有🤣 3. 燒蠔,$18/1隻;夠大隻,略嫌個辣汁太辣,就咁落lime汁就算。 一人可叫兩隻!5. 燒聖子 都係$18@, 幾大條下,唔錯💓 6. 青咖哩雞+叫左一碗白飯個白飯好鬼大碗,裝到多左一碗咁。青咖哩—辣! 中意食辣既就岩! 椰仔味濃,撈多兩碗飯都得 👍🏻👍🏻7. 因為太辣叫左杯芒果冰,好好飲! 解倒辣! 夠凍! 正!8.之後黎多個馬拉箋炒雜菜。超級辣! 全場最辣係呢樣! 略嫌賣相一般! 影相唔靚!9. 菠蘿蟹肉炒飯好大份呀救命🤣 碟碟都咁大份,最後呢個食左一半打左包! 聽日返工做lunch! 幾好食! 有住家feel! 10. 最最最後…. 燒豬頸肉!全場最好食,無誇張!有咩可能$88 咁大份?個汁好傳統泰式汁! 汁都打包埋!😂必叫豬頸肉。100分!椰汁糕係送既! 好有味好甜,l
首先一黎就係蒜蓉包條+咖哩軟殼蟹👇🏻
咖哩軟殼蟹+蒜蓉包條

5. 燒聖子 都係$18@, 幾大條下,唔錯💓

6. 青咖哩雞+叫左一碗白飯

8.之後黎多個馬拉箋炒雜菜。
超級辣! 全場最辣係呢樣! 略嫌賣相一般!
影相唔靚!

9. 菠蘿蟹肉炒飯

10. 最最最後…. 燒豬頸肉!
全場最好食,無誇張!有咩可能$88 咁大份?
個汁好傳統泰式汁! 汁都打包埋!😂
必叫豬頸肉。100分!

椰汁糕係送既! 好有味好甜,like!!
總結: 又大份又唔貴! 又好食!上碟速度快!可能今次兩人食叫多左(低估左份量)
唯一缺點可能係賣相(碗碟唔夠泰式)
值得一試!👍🏻👍🏻
2023-11-16
咖哩軟殼蟹+蒜蓉包條
  • 蒜蓉包條
  • 炭燒豬頸肉
  • 泰式咖喱蟹
2023-11-08 349 views
平時食開午餐多,今次黎試下晚餐,竟然有驚喜。。。係價錢。$88明爐燒烏頭,$18一隻燒生蠔,每人限叫2隻。,毫不猶豫我們都點了。炒金邊粉有鑊氣,幾惹味,可能因為有小蝦米,係食完想再食個種。烤牛肉出乎意料地嫰,配上的汁酸酸辣辣,幾開胃。椰青翅湯一直係我地至愛,鮮甜又香滑,每次Encore之選。生蝦一碟8隻,每隻都好大隻幾新鮮,整體滿意。環境多卡位,食完傾下計都坐得舒服。最後仲有甜品送,椰汁芒果糕,好食,整體好滿意,價錢又實惠。
平時食開午餐多,今次黎試下晚餐,竟然有驚喜。。。係價錢。
烤牛肉出乎意料地嫰,配上的汁酸酸辣辣,幾開胃。
椰青翅湯一直係我地至愛,鮮甜又香滑,每次Encore之選。
生蝦一碟8隻,每隻都好大隻幾新鮮,整體滿意。
環境多卡位,食完傾下計都坐得舒服。
最後仲有甜品送,椰汁芒果糕,好食,整體好滿意,價錢又實惠。
街坊必食,街坊啲friends都必食。如果你奄尖腥悶,又淨會食高級嘢,即去到rosewood嗰啲luxury place,咁你就唔好去,但完全唔介意市井地道,真係可以入去嘆下正宗泰菜。
街坊必食,街坊啲friends都必食。
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 炭燒豬頸肉
  • 燒豬頸肉
  • 椰青
  • 椰皇沙冰
喺將軍澳泳池游完水,勁肚餓,諗唔到食乜,於是上OpenRice搵好嘢食一入到去呢度,門口裝修都OK ,但係門口冇人招呼,我坐低咗喺一個位又要我起身,要我坐第二度咁你一開始唔帶枱?都算啦,食物最重要,我叫咗個OpenRice最多人介紹嘅海南雞飯。個海南雞飯未到之前,佢就送咗一碗冬陰功湯俾我,入邊勁多芫荽,對於一個唔食芫荽嘅人,真係難以接受,我飲咗一啖,酸得滯,而且有芫荽,即刻投降⋯唔緊要啦,個冬陰功湯都唔係主角,海南雞飯先係呀嘛!一上到嚟,仲要係有好多軟骨,雞翼都冇去骨,而且啲皮上面仲有好多毛,超嘔心,雞肉一啲都唔滑,韌到呢!好似走地雞嘅質地咁,而且冇雞味!似係雪咗好耐,所以有少少雪味,都咁多人推薦?個黃薑飯就普通水平,醬汁只有酸辣醬,冇豉油同埋薑蓉。比較單一口味,啲雞肉已經難食,醬汁仲要冇得選擇⋯救命⋯奶茶係普通泰國奶茶,比港式奶茶甜啲,正正常常啦個海南雞飯真係難食,唯有叫多個小食,講個春卷先,係OK嘅,入邊啲餡都夠味,係成餐飯最好食嘅嘢我期待嘅蝦餅係最令我失望,勁粉,feel到麵粉比例超多,不如叫炸麵粉?唔好叫炸蝦餅
咁你一開始唔帶枱?

冬陰功湯

海南雞飯

泰式凍奶茶

奶茶係普通泰國奶茶,比港式奶茶甜啲,正正常常啦
炸春卷炸蝦餅
泰式凍奶茶
去完相思灣玩完了大半天獨木舟 這麼重運動量的活動 當然要一起吃頓好的啊~剛好將軍澳也有這家泰菜 裡面款式也蠻多~而且味道都很不錯~份量也蠻多的 超適合我們一群朋友運動完去聚餐😋那個芝心蝦丸超好吃🤤蟹肉咖哩也很好吃!!配薄餅吃超好吃的😋明爐魚也很夠味喔~(而且還有玉米筍喔🤣)

2023-07-30 445 views
態度十分惡劣!!明明住戶優惠有9折,畀完錢先講,仲要死唔肯退🙂話比返張9折卡???如果有下次我係住戶都有9折啦,洗要你張卡?嗰兩位女士仲要語氣勁差,服務態度超級唔良好!!!各位避雷!❤️
今日住將軍澳既親戚話去食泰國嘢下午茶,咁就嚟左依間佢話響新都城開左好多年既泰國餐廳食飯,咁本身見到佢個價格都相宜,都唔會有咩期望,食物嚟講不過不失,講唔上好食,符合番佢個價錢。不過服務態度真係十分之麻麻,平心而論我都唔係要求高既人,咁我點完餐比長輩,我自己就叫飯所以冇分辨菜品既問題,佢哋剛好就叫左兩碗同樣食材既湯麵,但一碗係河一碗係粉,亦叫左一杯珍多冰同三色冰,我都只係問一問邊碗河邊碗粉同埋飲品邊杯打邊杯,最後都係不求人。老實講,你上菜上咩我都望住佢有張底單,如果你本身忙緊,或者講一句唔太清楚我都還可以理解同接受,但望一望當聽唔到就真係有啲離譜,仲要唔止一個伙記係咁樣啵,又唔係忙又唔係人手不足,都唔知係唔係老闆刻薄伙記搞到成間嘢啲職員都咁有性格,生存到咁多年估計都只係因為果區你幾乎獨市姐,講真入嚟食都預左唔係求優質服務,但都唔應該咁樣掛,所以真係有好大改善空間,對我嚟講就只此一次,供大家參考。

2023-04-23 704 views
食晏一向要快靚正,呢間做到晒,每次落去都好多人排隊食晏,午餐價錢都係$5x,仲要跟餐包湯包飲品,好難唔全院滿座餐湯:椰奶雞湯 / 冬瓜湯大蝦金邊粉微酸偏甜,金邊粉煙韌彈牙,大蝦都唔少,再加配料有青檸同花生碎,非常好味菠蘿海鮮炒飯份量足,海鮮正常,配料有豬肉鬆同腰果,正常發揮

餐湯:椰奶雞湯 / 冬瓜湯
大蝦金邊粉

菠蘿海鮮炒飯
份量足,海鮮正常,配料有豬肉鬆同腰果,正常發揮

2023-04-01
Lunch
2023-04-21 578 views
呢日去左朋友屋企玩咁上下時間就落街食個下午茶😋朋友好推薦呢間泰國菜話又抵又好食😉-1️⃣泰式牛肉遊船湯河泰式船河湯底超濃郁🤭而且除左牛肉之外仲有豬紅、青紅蘿蔔咁🥕 非常豐富而且河粉又唔會太腍或者吸晒啲湯發脹晒-2️⃣泰式燒豬頸肉遊船湯河同牛肉船河大同小異🍜不過牛肉換左做豬頸肉豬頸肉薄切燒得好香 份量都幾多👍🏻-3️⃣ 青咖哩汁印度薄餅下午茶餐上最好就係仲會跟餐附送飲品☕️同小食青咖哩好好味 配埋印度薄餅好夾🫓就算係送飯都會好正-4️⃣泰式咖哩角有兩隻咖哩角 炸得香脆餡料調味亦都好食😄
呢日去左朋友屋企玩
咁上下時間就落街食個下午茶😋
朋友好推薦呢間泰國菜
話又抵又好食😉

1️⃣泰式牛肉遊船湯河

泰式船河湯底超濃郁🤭
而且除左牛肉之外仲有豬紅、青紅蘿蔔咁🥕 非常豐富
而且河粉又唔會太腍或者吸晒啲湯發脹晒

4️⃣泰式咖哩角

有兩隻咖哩角 炸得香脆
餡料調味亦都好食😄
2023-01-26 1033 views
本來訂位19:45, 但等到20:30時依然未交到位。跟那位聲稱是老闆的男子查詢時,被惡劣地回覆:咪做緊囉!之後拉斷自己口罩,作勢想打人。大聲地大叫:唔做你地班_樣既生意!過主啦!既然訂好位,就理應準時交位比訂位者,並唔係無了期叫下位等下去。不過,老闆最大,老闆贏了。

不過,老闆最大,老闆贏了。

2023-01-24
Waiting Time
999 Minutes (Dine In)
Dinner
睇完商場靚靚 pop up store, 原來已經到左醫肚既時候。見到呢間門面平實既泰國餐廳、又唔洗排隊..再望埋個餐牌,2舊水有找有椰皇翅雞煲喎!!🤩咁就吸引左我入去喇😆跟住侍應行入去,沿路見到牆上報置好有東南亞特色🦚🐠🪵🌴🪷🐟🌱🪹🤴🏼入到去先發現間餐廳都幾大,係屈左入去睇唔出。最入面仲有2間房可以 book 來食飯。(有人在裡面用餐中,信心增加)坐低落完單再細心四圍望下。發現老闆係虔誠教徒. 放左好幾尊金坐佛、玉坐佛喺較高既位置。好快黎左一連三道菜。第一道馬拉盞炒芥蘭用大公雞碗,走平民路線喎。味道正常發揮。跟住黎既係燒鱔, 厚身有光澤,燒到岩岩好。一啖食落去好Juicy🤩再黎椒鹽軟殼蟹,成坐山咁,俾炸蒜、各式香料厚厚咁蓋住,食落蟹脆多汁舔舔脷!正諗緊係要叫杯飲品時,個椰皇翅雞煲黎得合時候。成鍋雞件、椰皇肉、翅等好足料。個湯好清甜、熱熱的。我呢個湯水怪飲完一碗再encore 多一碗先捨得食飯。澱粉質方面,朋友點左芒果蟹肉飯,好有水準!正宗泰國風味😋送既甜品-粟米椰汁糕- 椰汁味再濃點會更好 同埋 有點脆身... 餐廳全日免加一,除左特別日子收加一服務費!呢個做法又幾好喎!

再望埋個餐牌,2舊水有找有椰皇翅雞煲喎!!🤩
咁就吸引左我入去喇😆

入到去先發現間餐廳都幾大,係屈左入去睇唔出。

馬拉盞炒芥蘭

燒鱔

椒鹽軟殼蟹

椰皇翅雞煲

澱粉質方面,朋友點左芒果蟹肉飯,好有水準!正宗泰國風味😋
芒果蟹肉飯

椰汁粟米糕

2022-11-26
燒鱔
椒鹽軟殼蟹
椰皇翅雞煲
芒果蟹肉飯
  • 燒大鱔
成日去新都城Shopping 經過見到呢間泰國餐廳門口唔大,以為好細間,點知入到去很大仲有幾間房,啱哂聚會🤭今次我地一行四人,一試真係有驚喜呀🤩必食!椰青魚翅雞煲 $168 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個樣唔算吸睛但椰青味好清甜,雞件份量又多又滑,每人飲到兩碗,只係百令蚊仲有翅架!抵!推介:燒大鱔 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒得啱啱好,魚皮脆卜卜,鱔又滑又厚肉配泰式汁,正呀!推介:泰式椒鹽軟殼蟹 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️我咁懶拆蟹食軟殼蟹就啱晒,椒鹽真係好鬼惹味!I like it😋😋食埋芒果蟹肉炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️同 馬拉盞炒芥蘭⭐️⭐️⭐️已經好飽🐷估唔到仲有泰式甜品送添!我地研究左個Menu 覺得好抵食又好味,下次再嚟試其他嘢先🤪🤪#將軍澳 #新都城 #泰國菜 #性價比高#抵食 #金坊泰國美食

今次我地一行四人,一試真係有驚喜呀🤩
必食!椰青魚翅雞煲 $168 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
個樣唔算吸睛但椰青味好清甜,
雞件份量又多又滑,每人飲到兩碗,
只係百令蚊仲有翅架!抵!

推介:燒大鱔 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
燒得啱啱好,魚皮脆卜卜,鱔又滑又厚肉配泰式汁,正呀!

推介:泰式椒鹽軟殼蟹 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️

食埋芒果蟹肉炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️同
馬拉盞炒芥蘭⭐️⭐️⭐️已經好飽🐷
估唔到仲有泰式甜品送添!

#將軍澳 #新都城 #泰國菜 #性價比高
#抵食 #金坊泰國美食