2024-08-24 538 views
里間店野食還好.放假閒逛時經過去試下,點左海南雞飯 優惠加串沙爹串燒。。。。海南雞一般般 全係雞胸,主要係個汁 幾好食。沙嗲串燒 一入口 得個暖 沒夠熱。食得出串好左雪櫃拎出黎加熱啫係翻熱菜!吾係即時串即時燒。美中不足凍茶有d甜,下午過去 大概4點環境算吾錯,有時4點後過去人性化會暫停營業讓員工休息 有時真係會白跑一趟!食過幾次,佢地炒通菜 真心吾錯,帶點辣椒,野食算抵食既,價錢算一般般親民,總體而言算正常一般般 沒掉坑
啫係翻熱菜!吾係即時串即時燒。美中不足
  • 馬拉盞炒通菜
2024-06-20 636 views
$18隻燒大頭蝦,叫佐4隻,嚟佐5隻,全部都係由頭至尾只有中指size長,蝦頭完全無膏,而且蝦肉入口即溶,又梅又臭,入口即吐。$18隻燒生蠔,叫佐4隻,size好大隻,有手掌大,等佐差不多半個鐘至嚟,一開發現元貝位半透明,緊黏住殻,用匙撬都唔甩,叫waiter拎返廚房燒多陣,點知一等又差不多半個鐘至嚟,中途約15分鐘已通知樓面仲未到,可能樓面以為我投訴燒蠔臭,嚟到竟然係全新4隻燒蠔,但係同樣地元貝位都係半透明,撬極都唔甩,我地已放棄再等,唯有放落已食完明爐魚個dou焯熟佢,口感雖然ok,但係食完成口有陣陣臭蠔味。明爐馬友又係梅,而且仲有唔少魚鱗,要邊食邊吐。馬拉盞通菜同炒什菜,用細碗裝,先唔講份量少,d菜大部份碎濕濕。第一次係泰菜館食菠蘿炒飯唔係用菠蘿殻裝。泰式豬手普通過普通。係生蝦同咖哩軟殻蟹跟蒜蓉包比較好食。食完半個鐘有輕微肚痛5個人$900埋單不會有下次
明爐馬友又係梅,而且仲有唔少魚鱗,要邊食邊吐。
第一次係泰菜館食菠蘿炒飯唔係用菠蘿殻裝。
泰式豬手普通過普通。
係生蝦同咖哩軟殻蟹跟蒜蓉包比較好食。
食完半個鐘有輕微肚痛
5個人$900埋單
不會有下次

2024-06-20
$180 (Dinner)
  • 泰式咖喱蟹
  • 蒜蓉包條
2024-06-20 396 views
(午餐)海南雞飯餐最美味的海南雞飯午餐,性價比高,雞肉又滑又嫩,加上油飯,大滿足,我最愛的是獨特海南雞汁,配雞配飯一流,每次都要兩小碟。$60一個午餐,有飯,有湯有飲品,抵。
(午餐)海南雞飯餐
  • 海南雞飯
2024-06-19 420 views
今日中午去咗新都城金坊泰國美食,點咗海南雞拼豬頸肉飯,加上一個清甜嘅椰青,整體體驗非常滿意。首先講下海南雞,雞肉嫩滑多汁,皮薄肉厚,唔會過鹹,配搭嘅醬汁味道適中,唔會搶走雞肉嘅原汁原味。豬頸肉烤得非常香口,外皮微焦,內裡依然保持柔嫩,肉味濃郁,每一口都充滿層次感。兩者拼埋一齊食,口感豐富,互相補充,真係一個唔錯嘅選擇。飯方面,黃姜飯煮得粒粒分明,帶有淡淡嘅香味,配搭海南雞同豬頸肉非常合適,唔會過於油膩。每一口飯都帶有香甜嘅風味,令人食指大動。至於個椰青,清甜解渴,係炎熱天氣下嘅最佳選擇。椰青水自然嘅甜味令人回味無窮,飲完之後感覺非常清爽。總結來講,金坊泰國美食嘅海南雞拼豬頸肉飯真係非常出色,無論係雞肉、豬頸肉定係黃🫚飯,都有高質水平。椰青亦為整餐午餐增添咗一份清新,絕對值得一試。下次再嚟,我一定會再試埋其他菜式,期待同樣嘅高質素。價錢: $88 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

價錢: $88
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-06-07 501 views
將軍澳對我嚟講係一個謎之地方,永遠都分唔到將軍澳綫嘅站🙈只係知道將軍澳係天橋之城,由地鐵站行去大部份嘅屋苑都有蓋,就算落雨都唔洗帶遮。第二就係商場多,好似荃灣咁,商場接商場。所以每次去,都要問清楚要去邊個站落車🙈今日朋友帶路,去咗寶琳嘅新都城中心食飯,係一間好抵嘅泰國餐廳。雖然商場入面有好多餐廳揀,但差唔多大部份都排隊等位。朋友好有經驗,知道一定要排隊,所以提早去拎籌,等到我嚟到就岩岩好可以入座😎特價燒蟶子 ($18/1隻)餐廳宜家做緊咖哩軟殼蟹 + 蒜蓉包set,只係需要 $138,好抵,好多人都叫!!但係我哋人數唔多,叫咗哩個set就食唔到其他嘢,唯有放棄🥲下次等多啲人再試!!我哋揀咗另一個優惠,特價燒蟶子,一隻只係$18,每人限叫2隻。食完2隻想encore,第3隻起就會收正價。蟶子上面鋪滿蒜蓉醬、炸蒜、蔥。賣相唔錯,但係食物溫度唔係好熱,同埋味道係甜🤔蟶子上面嘅蒜蓉醬係蒜蓉包甜甜嘅蒜蓉醬,好奇怪。一啲都唔夾,曬咗啲蟶子😰沙嗲串燒(6串)(豬、牛、雞) $88串燒係每次食泰國菜必叫。一份有6串,可以揀豬肉、牛肉 或者 雞肉。單點其中一款,或者混合都可以。串燒燒得好香,肉質好淋,再
將軍澳對我嚟講係一個謎之地方,永遠都分唔到將軍澳綫嘅站🙈
雖然商場入面有好多餐廳揀,但差唔多大部份都排隊等位。

特價燒蟶子 ($18/1隻)

但係我哋人數唔多,叫咗哩個set就食唔到其他嘢,唯有放棄🥲
下次等多啲人再試!!
蟶子上面鋪滿蒜蓉醬、炸蒜、蔥。
賣相唔錯,但係食物溫度唔係好熱,同埋味道係甜🤔

沙嗲串燒(6串)(豬、牛、雞) $88

串燒係每次食泰國菜必叫。
一份有6串,可以揀豬肉、牛肉 或者 雞肉。
單點其中一款,或者混合都可以。
串燒燒得好香,肉質好淋,再配埋惹味沙嗲醬,唔錯。

辣椒膏炒大蜆 ($98)

我唔係好食得辣,落單時,問定職員會唔會好辣🫣
職員feel到我好擔心太辣,落單嗰陣細心咁幫我哋加咗remark 「少辣」 🤣
炒大蜆好香,有辣嘅香,帶輕微辣味,唔食得辣嘅朋友都食到。
大蜆份量多,而且每隻都飽滿,漲卜卜。
推薦👍🏻

乾炒海鮮河粉 ($83)

河粉有蝦、魷魚、蛋、粟米仔、芥蘭。
炒得好夠鑊氣,唔油,好濃味,但唔咸。
啲河粉吸到啲醬汁嘅味,唔錯👍🏻

牛油果沙冰 ($33)

之前喺其他地方飲過牛油果沙冰,中哂伏😂
今次我哋好勇敢再試一次🍹
沙冰係淺綠色,聞落都無奇怪嘅味道。
飲落有淡淡嘅牛油果香,唔算太甜。
值得一試👍🏻

總括食物份量、味道同價錢都成正比👍🏻
價錢唔貴,份量夠,味道又好。
除咗蟶子調味有啲怪怪哋,其他食物水準都係中上。
即使餐廳好繁忙,職員都好有禮貌。上菜速度幾快,落單後5分鐘內就有食物送到。
同時餐廳好繁忙,預咗會有啲嘈唔可以慢慢坐低傾計,但環境乾淨。
餐廳係免加一,但係會象徵式收 $3 水錢。
推薦👍🏻👍🏻就記得要預時間排隊等位。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$185 (Dinner)
荃灣老字號泰國菜館由細食到大嘅味道🤩🦐紅咖喱(牛)配蒜蓉包🦐酸辣泰式鳳爪🦐椒鹽大頭蝦🦐煲仔翅(星期一至四晚市滿$488送)今次是將軍澳分店平均所有菜式偏辣同濃味,老實講廚師嘅調味都幾重手,特別係椒鹽大頭蝦,雖然重胡椒好惹味,不過偏鹹;酸辣泰式鳳爪就好辣🥵不過各方面味道都確實係唔錯嘅,不過啱重口味之人。
荃灣老字號泰國菜館
由細食到大嘅味道🤩

🦐紅咖喱(牛)配蒜蓉包
🦐酸辣泰式鳳爪
🦐椒鹽大頭蝦
🦐煲仔翅(星期一至四晚市滿$488送)

酸辣泰式鳳爪
紅咖喱(牛)
蒜蓉包
椒鹽大頭蝦
酸辣泰式鳳爪
蒜蓉包
椒鹽大頭蝦
2024-06-01 422 views
今日出開黎寶琳拍拖睇早場,睇完早場岩岩好lunch time,見價錢幾抵食,就黎左呢度食泰國野。冬陰功餐湯夠酸夠濃,裏面有啲菇既配料,好有泰國風味,夠晒惹味好有鑊氣,馬拉盞好夠香,炒河粉好香口,配料都好豐富,有好多款蔬菜,豬肉份量都ok,整體抵食好味😋揀咗自選麵餐,可以自己揀唔同嘅湯底,有船河湯、鴨湯、冬陰功湯等等,船河湯上菜時間比較耐,大概15分鐘上菜。揀咗扎肉同埋豬肉丸,配料份量都算多,扎肉好大片,肉質稍為有少少淋,整體湯底略嫌有啲淡,整體河粉通菜等等未算好入味,但價錢算係抵。飲品方面都幾大杯,不過少甜都比較偏甜,整體不過不失。

飲品方面都幾大杯,不過少甜都比較偏甜,整體不過不失。
2024-05-25 271 views
今日同朋友中午食飯 佢話想食泰國野 我地就搵左呢間食 應該岩岩過左飯市🤔唔洗等位睇完餐牌之後 朋友食左個金邊粉同生菜包我本身想食個黃咖哩羊腩飯 不過話無🤷🏻‍♂️咁就轉左個黃咖哩牛腩飯啦 等左一陣 朋友個餐上左先 我果個跟住都黎左 然後就開始食食左頭兩啖個牛腩飯 口感好似唔對路咁🤨粒牛腩又硬又實令我十分震撼 諗住食舊牛筋試下佢同咬舊膠咁無分別😂😂超級有咬口 篤左其他幾舊(牛腩)之後我都係撈汁食飯算唔夠仲問店員拎多兜汁添最後埋單 我諗自己去買盒咖哩都平過佢
今日同朋友中午食飯 佢話想食泰國野

唔夠仲問店員拎多兜汁添

最後埋單 我諗自己去買盒咖哩都平過佢
黃咖哩牛腩飯
2024-05-24
$68 (Lunch)
2024-05-20 161 views
真心唔算好食,$18燒聖子/ 大頭蝦還可以不過唔夠熱,仲叫左個酸辣明爐魚,味道是還算可以喇 ,最失敗就係食左個$100 豬頸肉通菜,碗上份量少D菜得莖冇葉仲要好少 ,冇下次lu,
2024-03-30 373 views
由佢開張到現時搬咗去坑口,都幫襯唔少次午餐,$5x 起有湯有嘢飲,每次都食到好飽,餐牌仲每日不同,真係夠晒豐富嘅選擇👍乾炒海鮮河試過食濕炒係成碟芡,感覺唔多好,所以爸爸試食乾炒,果然鑊氣十足,而且食開一貫質素,有菜有肉,夠足料冬陰脆腩肉湯湯底酸辣香濃,差啲飲晒啲湯配料十足,通菜同秀珍菇不過脆腩落咗水就唔脆,而且偏老,扣分!船河湯金邊粉船河湯底好似係用豬血製作,所以偏深灰色,但係味道帶點香辛料味,好似八角之類滷水料味道。材料都超豐富,豬紅、豬手、豬肉丸、豬油渣等等,比冬陰公湯更正大商場入面以5x-6x價位食個午餐,真係唔多做到,重點係好味又飽肚,多多支持💪
乾炒海鮮河

冬陰脆腩肉湯
湯底酸辣香濃,差啲飲晒啲湯
配料十足,通菜同秀珍菇
不過脆腩落咗水就唔脆,而且偏老,扣分!

船河湯金邊粉

2024-03-01
$60 (Lunch)
🌃 食肆為連鎖泰國菜餐館, 設有四間分店, 今次進食嘅地方係位於寶琳新都城中心二期,鄰近於寶琳港鐵站A1出口,餐廳設計充滿泰國色彩,有不同的泰國宗教擺設,而食物價錢都十分平民化, 以經濟實惠見稱。..🦐 燒大頭蝦 兩隻💲 28👉 28蚊有兩隻簡直超級抵食, 廚師好貼心將大頭蝦開邊燒,令到蝦身更加香口, 而蝦頭仲要爆膏添, 點埋泰式酸辣醬更加惹味,值得encore。.🍢 燒蟶子💲 18x2👉 18蚊呢個價錢以為係蟶子仔, 點知上菜嘅時候原來係原隻大蟶子😍, 口感幾彈牙 再加上炸蒜同香蔥等配料, 鮮味更加提升😋.🐟 明爐烏頭💲 98👉 98蚊呢個價錢坊間很難找得到😍, 熱辣辣原條烏頭上枱,底部有爐不斷加熱, 加上酸辣香料湯底,辣椒香蔥等配料,怎令人不愛呢? 再煮多一陣會更加入味, 魚肉吸收了湯汁嘅精華, 食落十分鮮嫩, 酸酸辣辣幾開胃, 如果叫多碗白飯更加正。.🥘 二人套餐💲 268👉 套餐十分豐富,🐓海南雞半隻帶有雞黃油香, 雞件都幾嫩滑, 仲可以點埋酸辣醬 ; 小食選了🍢沙嗲串燒拼盤,雞牛豬各兩串,燒得恰到好處, 咬落仍然帶有肉汁, 加上泰式沙爹醬嘅靈魂醬料, 食完仲有啲唔夠喉;飯類選

🦐 燒大頭蝦 兩隻
💲 28

🍢 燒蟶子
💲 18x2
🐟 明爐烏頭
💲 98

🥘 二人套餐
💲 268

飯類選擇了🥘菠蘿海鮮炒飯,有大量嘅肉鬆、腰果、提子乾仲有什錦海鮮, 層次感十分豐富;

菜類選擇了🥗馬拉盞炒通菜,火候十足,食落十分爽口,鹹香惹味;
最後飲品選擇了🍸斑蘭椰汁沙冰(💲28 買一送一),飲到有獨特嘅班蘭香味,味道清新,
最後店員仲送了🍮椰汁糕,為呢一餐作個完美嘅作結。

📍金坊泰國美食
將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期2樓2016號舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Type of Meal
Dinner
2024-02-09 430 views
今晚屋企人講起想食泰國嘢,約咗去附近一間泰國餐廳,性價比都幾好,款式選擇又多😙屋企人表示好滿意燒蠔 2隻$36蠔汁濃郁,蠔肥美,口感嫩滑,系一道幾好既開胃菜。燒蟶子2隻$36大大隻蟶子,鮮甜嫩滑,性價比高。碎肉生菜包 (豬)$88正宗泰國生菜包肉,少少辣吾會太辣,份量多,生菜新鮮,口感豐富。炸蝦餅$88外脆內軟,口感彈牙配合泰式酸甜醬,非常開胃。青檸汁燒豬頸肉$98份量多,酸酸甜甜,豬頸肉爽口。海南雞飯連湯 $68海南雞嫩滑配合油飯,米飯香味撲鼻,口感細緻而濕潤。芒果黑白糯米飯$68黑:紫糯米飯 ;白:斑蘭味飯芒果加椰汁超好食 芒果少少酸配合椰汁 酸酸甜甜 容易入口 色香味俱全珍多冰 $28椰奶味香濃,口感絲滑,可以選擇甜度。泰式珍珠奶茶 $33正宗泰式奶茶口味,絲滑順口。牛油果沙冰$33牛油果咪濃郁,有益健康,容易入口,不會太膩。沙嗲串燒(牛)$88 半打牛質軟硬適中,配合沙嗲汁非常惹味。🦥將軍澳分店地址:將軍澳新都城中心2期2樓2016號舖

燒蠔 2隻$36
蠔汁濃郁,蠔肥美,口感嫩滑,系一道幾好既開胃菜。

燒蟶子2隻$36
大大隻蟶子,鮮甜嫩滑,性價比高。

碎肉生菜包 (豬)$88

炸蝦餅$88
外脆內軟,口感彈牙配合泰式酸甜醬,非常開胃。

青檸汁燒豬頸肉$98
份量多,酸酸甜甜,豬頸肉爽口。

海南雞飯連湯 $68
海南雞嫩滑配合油飯,米飯香味撲鼻,口感細緻而濕潤。

芒果黑白糯米飯$68
黑:紫糯米飯 ;白:斑蘭味飯

珍多冰 $28
椰奶味香濃,口感絲滑,可以選擇甜度。

泰式珍珠奶茶 $33
正宗泰式奶茶口味,絲滑順口。

牛油果沙冰$33
牛油果咪濃郁,有益健康,容易入口,不會太膩。

沙嗲串燒(牛)$88 半打
牛質軟硬適中,配合沙嗲汁非常惹味。

🦥將軍澳分店
地址:將軍澳新都城中心2期2樓2016號舖
2024-01-29 323 views
是次享用金坊午餐,位於將軍澳新都城2樓, 十分方便的位置。海南雞飯:滑嫩的雞肉與香米完美結合,入口即化,帶來濃郁的雞肉香氣和米飯的香甜,伴隨著醬汁的微辣和酸爽,令人食指大動。當中最喜歡酸辣的醬汁用來拌飯十分美味。沙嗲雞肉串燒:烤至金黃的雞肉串燒,散發著獨特的香料香氣,肉質嫩滑多汁,口感彈牙,充滿著炭烤的風味,配上微辣的沙嗲醬,令人回味無窮。其次午膳還有湯水附送好味加分,職員態度有禮貌以及會提供清水於桌上方便我們自由使用。
是次享用金坊午餐,位於將軍澳新都城2樓, 十分方便的位置。

2024-01-29
Type of Meal
Lunch
今日同媽子行街,行到累見到有間泰國野就無諗咁多入去食下午茶啦咁就叫咗個豬手飯同船河。 隻豬手完全唔係豬手樣, 連一塊豬手皮都無見到, 仲要食落口係鞋到好似煲湯料咁鞋又無味。另外個船河個金邊粉唔係金邊粉, 個湯底又死咸無層次。 真係難食到全餐飯一路食一路係咁罵。總括嚟講唔會有下次,完!

總括嚟講唔會有下次,完!

近年經濟唔好,外出消費想慳就上深圳、儲到錢就飛轉日本,本地食飯真係冇乜幾何。不過有時候唔想舟車勞頓,自己又唔願煮,咁無可避免都要落街食下飯。新都城行左好多年,唔同鋪頭都轉過好多手,而呢間金坊泰國美食經過好多次 ,今日一於入去試吓。吸引到我入去ge原因,就係佢地做緊優惠,分別係「$18燒蠔」、「$18燒蟶子」同 「$138咖喱軟殼蟹」,呢個價錢有海鮮算係相當吸引!蟶子燒蠔每人限叫2隻,咁我地分別都叫左兩隻,蟶子新鮮,燒起上黎非常香口!生蠔爽甜,火燒又係係另一番味道,另外一提係個醬汁非常之match,食完勁開胃!食完前菜,咖喱軟殼蟹上枱,未黎到已經香噴噴。軟殼蟹大大隻,咖喱汁亦非常惹味,拎黎伴飯一流,不過餐廳用左蒜蓉包,一樣有驚喜!蒜蓉包鬆軟,配咖喱汁食完又想食。食完海鮮,點都要叫番個菜,我地簡左泰式名物:馬拉盞炒通菜。果然呢款真係泰菜必食,大大碟香噴噴,食完勁滿足。食得泰國野,順便試埋經典甜品同飲品,我地order左芒果糯米飯、大菜糕、龍眼冰同珍多冰,全部都有水準!龍眼冰好fresh,不過就比較甜,珍多冰比較岩一家大細;芒果糯米飯、大菜糕甜度岩岩好,飯後甜品一流!2個人食,$466,有齊

咖喱軟殼蟹
燒蠔
燒蟶子

蟶子

生蠔

食完前菜,咖喱軟殼蟹上枱,未黎到已經香噴噴。

蒜蓉包鬆軟,配咖喱汁食完又想食。

食完海鮮,點都要叫番個菜,我地簡左泰式名物:馬拉盞炒通菜。

果然呢款真係泰菜必食,大大碟香噴噴,食完勁滿足。

2個人食,$466,有齊海鮮甜品,唔錯唔錯!
2023-12-05
$233 (Dinner)
咖喱軟殼蟹
燒蠔