2022-10-09 553 views
呢間泰菜開左好多年,細細個食到而家!成日都好多人等。。。今次食個tea先其實都真係幾平,下午茶仲配一份小食同飲品。冬蔭公肥牛金邊粉我覺得呢間冬蔭公嘅口味好岩我地食。因為酸多過辣😬😬無咁大陣香矛味。入面仲有足料咖,肥牛有大概4片,又有豬紅,仲有2粒魚蛋。。豬頸肉船湯金邊粉個船湯比較濃味,個人覺得偏鹹。入面有大概4片豬頸肉同2粒豬紅,食落都幾好食咖。青咖哩薄餅每次我都點呢個,不過今次塊餅好似無焗過咁,好扁又油,唔酥化。我每次都唔明點解要俾咁多咖哩汁🤣因為根本用唔哂黃咖哩蒜蓉包個蒜蓉包焗得唔夠香同埋蒜蓉唔夠。我覺得沾咖哩汁唔多夾。炸春卷呢個係意想不到嘅好食!夠熱不過有啲油。入面嘅餡料好香好好食椰汁黑珍珠涼粉冰原來好大杯,一啲都唔甜,黑珍珠其實係奇亞籽,又多涼粉,好飲!呢度咁多年都無裝修過,係殘舊小小,同埋無乜服務,不過下午茶唔洗加一,平價之選。。

其實都真係幾平,下午茶仲配一份小食同飲品。

冬蔭公肥牛金邊粉

豬頸肉船湯金邊粉

青咖哩薄餅

黃咖哩蒜蓉包
個蒜蓉包焗得唔夠香同埋蒜蓉唔夠。我覺得沾咖哩汁唔多夾。

炸春卷
呢個係意想不到嘅好食!夠熱不過有啲油。入面嘅餡料好香好好食

椰汁黑珍珠涼粉冰

2022-10-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2022-09-28 400 views
打拋豬🐖 羅望子炒蝦🐖 #推 火烤松阪豬🐖 蝦醬空心菜🐖 涼拌海鮮沙律🐖#推 南薑椰奶雞湯🐖因為需要現場候位,我們一開店就去了,座位在二樓,鄰座間距離都蠻大的,空間部分很寬敞喔!當天點了很多道菜,表現都是可圈可點,其中我最推火烤松阪豬,豬肉很嫩,一上菜就被掃光光,還再加點了一盤。另外湯品的部分也不錯,都蠻有特色的!-
打拋豬🐖

羅望子炒蝦🐖
#推 火烤松阪豬🐖
蝦醬空心菜🐖
涼拌海鮮沙律🐖
#推 南薑椰奶雞湯🐖

2022-09-18 557 views
相信泰國控朋友無人不識金坊😆 可能通常都係係荃灣食,今次🖤黑白配⚪️食將軍澳分店!餐廳食物由泰國廚師👨🏽‍🍳親自主理,食材由泰國新鮮空運到港😋我哋一大班人嗌咗好多嘢食,咁就重點介紹幾樣啦!🍞蒜蓉包條 $38 (必食‼️)好食!!甜甜地嘅蒜蓉包😚 一上枱已經問到勁香蒜蓉味!咬落口外脆內軟好好食🥗金坊柚子沙律 $88呢個價錢但大大粒柚子肉,唔係柚子粒😏 食完胃口開曬可以食其他野🤣🍤炸蝦餅 $88上枱唔算太熱,但每一粒都好大厚肉,蝦餅都係好彈牙👍👍🥣冬陰功海鮮湯 $98(細) $128(大)湯濃唔會太咸,飲完一碗胃口都可以再添,湯料亦都唔少幾足料🥘泰式青咖喱/紅咖喱 (雞/牛/豬) $88紅咖喱比青咖喱辣,兩款都有椰香味!點蒜蓉包同薄餅一流啊~~🐔海南雞 $118(半隻) $208(一隻)雞肉嫩滑,不過不失,係穩陣之選🦀香芒蟹肉炒飯 $88望落個飯蟹肉唔多,但食落都重蟹肉味!呢個價錢黎講性價比係唔錯的了鮮蝦炒金邊粉 $88蝦仁好大隻,但粉有啲乾,但味道啖左少少🤏大家一致都覺得煮得麻麻最後叫埋甜品,斑斕椰汁糕 $48同芒果黑白糯米飯 $68好香椰汁味😋 紫糯米味道又好出👍完成結束仲有香茅雞翼、泰式
我哋一大班人嗌咗好多嘢食,咁就重點介紹幾樣啦!

🍞蒜蓉包條 $38 (必食‼️)

🥗金坊柚子沙律 $88

🍤炸蝦餅 $88
上枱唔算太熱,但每一粒都好大厚肉,蝦餅都係好彈牙👍👍

🥣冬陰功海鮮湯 $98(細) $128(大)
湯濃唔會太咸,飲完一碗胃口都可以再添,湯料亦都唔少幾足料

🥘泰式青咖喱/紅咖喱 (雞/牛/豬) $88
紅咖喱比青咖喱辣,兩款都有椰香味!點蒜蓉包同薄餅一流啊~~

🐔海南雞 $118(半隻) $208(一隻)
雞肉嫩滑,不過不失,係穩陣之選

🦀香芒蟹肉炒飯 $88

鮮蝦炒金邊粉 $88

最後叫埋甜品,斑斕椰汁糕 $48同芒果黑白糯米飯 $68
好香椰汁味😋 紫糯米味道又好出👍完成結束

仲有香茅雞翼、泰式豬手、冬陰功湯都係中高水平質素,12人食黎講性價比十分高,可以叫到好多野食人均都只係$100鬆啲

• 蒜蓉包條
2022-09-17 336 views
最近心血來潮想食泰國嘢,所以喺OpenRice搵。搵到呢間泰國餐廳喺寶琳新都城,去到門口見到入面好多人好墟冚。個裝修就唔算新,但座位有好多,個場超大。叫咗冬蔭功扎肉豬頸肉金邊粉,一望落去個湯好似好淡,但係原來係好好食㗎!好有驚喜!啲扎肉同其他舖頭食到嘅好唔同😀而豬頸肉都好嫩,個金邊粉唔硬,有少少傾向係河粉質地,成碗麵我覺得非常驚喜👍🏻👍🏻另外,本身叫熱泰奶茶,不過阿姐話只有凍泰奶茶,就叫咗凍。杯奶茶都幾好飲。
2022-09-17
2022-09-17 220 views
難得约同家人吃泰國菜。這家店充滿泰國風情,泰國食物小菜也比較同區的來得更多樣化及齊全。我們叫了咖哩炒蟹,馬拉盞通菜,印度薄餅,泰國小食併盤,泰式豬手。每樣都很合我們為食一族。尤其是咖哩蟹的味道很贊! 豬手也很入味。椰子雞湯伴飯也一流。總的,我們很滿意。只是,我們午餐叫很多小菜,餐館只可收现金,不收咭,對我有些不方便。
  • 炸蝦餅
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式咖喱蟹
  • 燒豬頸肉
寶琳美食話多唔多,話少唔少。但係泰國菜我真係數唔到有第二間,呢一間金坊性價比幾高,價錢平,大大碟,又好食😋午餐叫咗海南雞拼豬手飯,配幾條芥蘭、一隻蛋,飯係平時食海南雞嘅黃薑飯。海南雞幾嫩,豬手幾入味。湯係送嘅,可以揀冬陰功湯或者椰奶雞湯,有時會有冬瓜湯添。加埋嘢飲都係50幾蚊,喺大商場來講都算抵啦~我最鍾意追加佢嘅炸雞翼,佢嘅炸雞翼神奇之處就係凍咗都唔會冧!晏晝嚟嘅話好多學生哥同老師嚟食,有機會要等位。

晏晝嚟嘅話好多學生哥同老師嚟食,有機會要等位。
2022-08-11 378 views
2年前食過一次比佢d咖喱嚇親冇再食過!朋友話佢d生菜包唔錯,有次宵夜就叫左外賣試一試!揀左豬頸肉生菜包,估唔到進步左咁多,令我大改觀!!新都城終於有返間正常既泰國菜🤣🤣🤣今次同屋企人就叫左椰汁雞湯,正正常常~馬拉盞炒通菜,正!通菜好嫩好新鮮!再食多次豬頸肉生菜包!必叫!!個海南雞飯就麻麻地~
2年前食過一次比佢d咖喱嚇親冇再食過!
朋友話佢d生菜包唔錯,有次宵夜就叫左外賣試一試!
今次同屋企人就叫左椰汁雞湯,正正常常~
馬拉盞炒通菜,正!通菜好嫩好新鮮!
再食多次豬頸肉生菜包!必叫!!
個海南雞飯就麻麻地~
  • 馬拉盞炒通菜
  • 炭燒豬頸肉
2022-08-05 247 views
食過咁多間泰式,最難食都算係呢間,香茅雞翼無香茅味,炸粉太多,淨係放D香茅係面就檔香茅雞翼,泰式炸豬手仲離譜,淨係食倒炸粉味,個樣跟食譜簡直兩回事,食淨一半,軟殼蟹一樣唔掂,超咸,最正常就衹得豬頸肉湯河,唔會再幫親😡
2022-08-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2022-07-31 420 views
突然想食泰菜,去了這間。門面看已經好泰feel, 很多泰國的佈置。點了些喜愛的泰菜。這是每次食泰菜都必食的炸蝦餅,味道不錯,好評!推!海南雞飯,雞很好味,份量也不少,雞油飯飯香、不油膩,好評!為了食薄餅,就點了綠咖喱牛,牛肉有點硬,且有雪味,但綠咖喱味道很好,點薄餅很美味。薄餅份量略少,多兩片較好。泰式炒通菜,比其他泰國餐廳好味很多,好評!這個有驚喜。飯後有少少甜品送,甜品也很美味。總體來說,食物很好。

炸蝦餅

海南雞飯,雞很好味,份量也不少,雞油飯飯香、不油膩,好評!

海南雞飯

泰式炒通菜,比其他泰國餐廳好味很多,好評!這個有驚喜。

泰式炒通菜

飯後有少少甜品送,甜品也很美味。

總體來說,食物很好。
炸蝦餅
海南雞飯
泰式炒通菜
2022-07-22 288 views
大大推介嘅泰國餐廳抵食之餘 份量超級多 性價比極高邊到搵到咁抵食嘅泰菜🤩賣相似普通碟頭飯 但完全唔簡單會再回頭😋✨冬陰功豬肉炒金邊粉 $56咁嘅價錢包左餐飲同冬瓜湯冬陰功味道唔太辣 勁有鑊氣份量多得驚人 兩個人都食唔晒成碟野唔油 唔會太濕口 勁多豬肉 仲有唔同配菜真心推薦👍✨泰式無骨豬手飯$56豬手勁軟身 而且肥瘦比例均勻仲有泰式辣醬點下如果滷水汁多少少配飯更好龍眼冰跟餐只係加$6究竟呢個價錢仲可以邊到搵重點係勁足料 勁多粒龍眼肉✨酸辣鳳爪沙律 跟餐+$18份量就普通 酸酸甜甜✨泰式炒通菜 跟餐+$28又係好大碟 炒得好惹味最後頂住肚咁走🫣呢間仲有其他分店真係值得一試 餐廳仲有泰式裝修仲有好多野想試 奈可飽得濟下次再幫襯❤️👍

大大推介嘅泰國餐廳

真係值得一試 餐廳仲有泰式裝修
仲有好多野想試 奈可飽得濟
下次再幫襯❤️👍

2022-07-16 200 views
第一次食呢間泰菜,門面望落普普通通,但食物味道整體唔錯。坐位算係闊,都舒服既。侍應服務態度正常,唔收服務費但水要每位$3。叫左三樣野,黃咖哩豬肉正正常常,豬肉唔夠爽口但咖哩送飯都幾正。海南雞同蝦丸都好食,特別推薦個蝦丸。野食係幾好,但賣相用既碟就普普通通。叫左杯芒果沙冰,幾好飲得黎大大杯。我覺得價錢算合理(冇加一)。提一提,餐廳入面擺左幾多佛像既擺設,都幾重泰國當地特色。如果介意或者有個別宗教信仰既朋友要留意。

2022-07-07 207 views
平日一至四呢間泰菜都會有支裝啤酒特價,今日我哋又黎食咗我哋最愛嘅咖喱軟殼蟹$168,今晚個咖喱汁煮得好杰身,可能落蛋多掛,令到我哋嘅蒜蓉包唔係好掛到汁,但味道依舊好好,算係性價比唔錯既一道咖喱,加埋即焗蒜蓉包條$38簡直係絕配,今晚改改口味叫咗一個馬拉盞雜菜粉絲煲,馬拉盞味就唔係特別濃,但都叫做有個煲仔上keep住個溫度,食落都還可以嘅。btw 唔明點解水喉水都要收人三蚊個(收銀妹妹話因為本店冇收加一服務費)🤷🏻‍♂️
踫巧今日屋企突然無水,而且天氣好熱,真係要去商場冷靜下!今日想食泰國菜,趁早可以食個午餐頂成日 ✌🏼(168斷食中)第一次來金坊,分別叫了兩個午餐:1, 海南雞拼豬手飯 + 椰皇沙冰 (特飲加少少錢):味道唔錯,而且份量都多。我一個女人仔食唔晒,要老公幫手清埋。我自己鍾意海南雞多d,因為夠嫩滑。椰皇沙冰幾特別,第一次試,味道清清地,唔會好甜,而且仲食到椰肉 👍🏼2, 馬沙文咖哩雞脾飯 + 椰汁黑珍珠涼粉冰 (特飲加少少錢):味道唔錯,個汁甜甜地,好得意。雞脾肉夠嫩滑 👍🏼係我地自己有誤會,以為黑珍珠即是台式珍珠 🤣 不過都好味道。另外追加小食:蒜蓉飽條 & 沙嗲雞串燒:雖然普普通通嘅款式,不過好味道。例湯竟然有冬陰公湯,好開心 😱🤩感覺係泰式茶餐廳,整體味道唔錯,份量亦好大方。食午餐嘅好地方,抵食好味又大份!
踫巧今日屋企突然無水,而且天氣好熱,真係要去商場冷靜下!

第一次來金坊,分別叫了兩個午餐:

例湯竟然有冬陰公湯,好開心 😱🤩

2022-06-29
$90 (Lunch)
2022-06-07 215 views
有時想食泰國菜又唔想落九龍城,哩間都叫幫到手😂,近近地又唔使坐得咁迫夾,今日叫咗個咖喱軟殼蟹,其實都係為咗食蒜蓉包條🙈,不過佢個咖喱甜甜地辣辣地幾好味㗎,軟殻蟹亦炸到脆卜卜、當然唔少得主角蒜蓉包條啦,我估呢個都係佢哋嘅招牌菜😂,麵包好厚好大條,落咗勁多牛油同蒜蓉焗,用嚟點咖喱真係不得了、另外都叫咗個生菜包,如果唔食得辣嘅朋友,記得叫佢走辣,因為都幾辣㗎,最後我想講,佢嗰度有個啤酒優惠,寫住逢星期一至星期四係有特價,食飯當日係星期四,不過埋單係正價,應該又係果啲假期前夕🤦🏻‍♂️餐牌當然冇寫明,我都費事同佢坳🌚希望餐廳留意下啦。
2022-04-24 311 views
今日過新都地做嘢,忽然好想食泰國嘢,見評價唔差,就去一個人泰菜午餐!馬沙拉咖哩燒雞髀飯,雖然知道馬沙拉雞髀係甜既但冇試過甜到咁既地步,係甜到少少咖哩味都冇,至於隻燒雞髀乾到呢,講真大快活既下午菜燒雞髀好食過佢!馬拉盞炒通菜食咁多次馬拉盞炒通菜,最健康今次,清淡到呢,正常少少辣好惹味,但呢碟清到唔覺辣又唔惹味一定啱小朋友食!春卷加蝦餅春卷應該係交嚟唔係自己包,所以工常!蝦餅就,我未食過咁粉咁膠既蝦餅!冬蔭功(跟飯送)有冬蔭功味,但少少辣都冇,得酸酸甜甜既味!青檸梳打杯青檸梳打唔知係呢間餐廳係咁定整果個冇落糖水(因為有D餐廳真係唔落糖),冇咁味,少少酸!總抱嚟講我唔會食第二次!
馬拉盞炒通菜
春卷加蝦餅
春卷應該係交嚟唔係自己包,所以工常!
蝦餅就,我未食過咁粉咁膠既蝦餅!
冬蔭功(跟飯送)
有冬蔭功味,但少少辣都冇,得酸酸甜甜既味!
青檸梳打
總抱嚟講我唔會食第二次!