自從媒體推薦左呢間Cafe之後📰呢度長期都門庭若市🥳真係估唔到街市入面竟然隱藏住呢間隱世Cafe☕️今日終於排到有得食😋❤️午市套餐 $78-128呢間cafe啲lunch set性價比超級高🌟每個餐都包左杯拉花咖啡☕️公仔超級cute🧸又好好味👍🏻🔖紅酒燉牛尾🐮🏆(9.5/10)呢個好有驚喜好好味😋蕃茄味好香濃🍅酸酸甜甜咁中和左牛尾既肥膩❤️牛尾燉到好軟腍~最鍾意食牛尾係因為佢骨邊既個啲牛筋☺️我地揀左配法包🍞點住呢個超濃郁醬汁食真係無得輸👍🏻🔖法式白酒忌廉燴雞🐣(9/10)呢個係Goldy Cafe嘅signature dish🍴未黎之前已經聽朋友話好好味👅一食果然名不虛傳🤍忌廉味好香濃🔍加上落左雞湯、牛油🧈同埋香草🌿雞味好濃又唔會膩襯埋店員推薦既牛油飯香上加香😍另一個重點係啲薯仔同紅蘿蔔🥕索滿曬忌廉汁👍🏻佢地細細隻連皮既薯仔🥔好甜好好味🥰🔖帕瑪森芝士焗魚柳伴義大利米形粉🧀️(9.0/10)呢個係我既第三名🥉米形粉好特別🍝吸滿曬醬汁🧀️個醬汁用左番茄去煮🍅配埋芝士👅成個味道好有層次好正唯獨係魚柳扣左少少分☹️係比較行嘅急凍貨色🔖拉花Mocha☕️🏆(9.5/10)最後‼️重點黎啦 呢度杯咖啡真係無得輸

❤️午市套餐 $78-128

🔖紅酒燉牛尾🐮🏆(9.5/10)

🔖法式白酒忌廉燴雞🐣(9/10)

🔖帕瑪森芝士焗魚柳伴義大利米形粉🧀️(9.0/10)
唯獨係魚柳扣左少少分☹️係比較行嘅急凍貨色

🔖拉花Mocha☕️🏆(9.5/10)
最後‼️重點黎啦 呢度杯咖啡真係無得輸 跟餐都唔洗加錢💰仲要有超用心嘅拉花🌟望到都開心❤️平時淨係呢杯咖啡都$40-50啦~而且呢度啲咖啡好香😚個人十級推薦mocha🍫個味道好balance💯朱古力同咖啡兩樣都好出 而且好絲滑🥰

#️⃣💡Hashtag Tips: 呢間cafe 11:00-12:00無做set餐!如果想抵食啲可以9-11食早餐~又或者12點過黎食lunch☕️如果唔係就要散叫杯咖啡架喇~

_____________________
📌推薦: 8.5/10.0
食完就會明白點解呢間cafe咁多人推薦🤩呢個價錢 呢個味道完全無得輸🤪大埔cafe界世一🏆杯拉花mocha☕️係個人心水推介

📌 Goldy Cafe (大埔)
大埔汀角路10號大元街市地下412及416號舖

#hashtag美食 #hashtag十八區 #hashtag大埔 #hashtag咖啡 #hashtag法國菜 #hkfoodie #香港美食 #大埔美食 #隱世美食 #香港cafe #香港咖啡 #香港法國菜 #hkcafe #hkcoffee #hkfoodies
紅酒燉牛肉
法式白酒忌廉燉雞
帕瑪森芝士焗魚柳伴義大利米形粉
  • 紅酒燉牛尾
2022-06-02 549 views
本來諗住坐陣食件cake 飲杯咖啡,坐左只有17分鐘,叫我要搭枱,一係轉坐吧枱。有冇攪錯!我只係一個人坐張二人檯,件cake剛食完,杯加人咖啡只飲左三分二!仲要係非繁忙時間(平日下午),我用咁嘅價錢都係想坐一陣hae下,點至坐左十幾分鐘就被逼遷,真係失望,我入去時周圍嘅人都係飲哂杯嘢係度傾計。早知去大家樂算啦!真係無下次!!我即埋單走人。食物我只吃了cake 加杯Americano $80,不過不失啦!

真係無下次!!我即埋單走人。

如果你願意俾高嘅價錢,去食好差嘅服務🥲,(衰過茶餐廳嘅惡劣態度!😩🥺) 咁你不妨去食呢間位於大元邨街市嘅新Cafe。我哋嘅經歷就係貼錢買難受😣⋯⋯講真我哋山長水遠嚟食,睇完網上介紹,話個老闆係酒店做廚師,自己岀嚟開餐廳,見到疫情下,都咁勇敢做生意,想支持小店先嚟食。而家仲係試業階段,未正式開幕,但係已經可以獲得我嘅劣評😢!食物方面其實係可以嘅,但食前食後,都令客人感覺職員好惡無禮貌,冷言冷語對待!首先係好倒米嘅女待應,0歡迎我哋,我哋大概7點幾到達,佢第一句話:” 未有位,要等喎!” “7:30pm就會cut單啦!” …. 哇哇哇,係咪暗示叫我哋要走?你要趕住收工嗎?😔最起碼説話方式唔係咁樣倒米法掛😕。我哋慕名而來,專程來,等一陣間囉,企咗係間店入面等,男職員話「要等企係岀面等,阻礙住佢哋嘅通道」😅,ERrrrrrrrr …. 可以有禮貌少小嗎?阻礙住佢?!哇,佢嘅語氣帶有責罵,抱怨嘅成份。然後佢嘅指令係「this is an order tone ☺️」,其實做餐飲業,講句唔好意思,唔該晒,係會令人聽落無咁難受嘅,欠缺禮貌😔😕。乖乖地企返係又熱又落緊雨,地下濕笠笠嘅街市等啦,(男職員話

乖乖地企返係又熱又落緊雨,地下濕笠笠嘅街市等啦,(男職員話一定要係岀面等,唔好阻礙住佢!) 咁我哋呢啲閑雜人等,梗係要企返係人哋鋪頭外面等囉!同埋一啲等緊外賣嘅人一齊迫係出面。

7:29分,終於到我哋入得,我哋好合作,秒速落單,本來想杯咖啡,係食完嘢再上嘅,但由於佢哋收8pm,所以職員有講話咖啡一定要同食物一齊上,好👌🏼我哋話都可以啦,咁你哋方面就好了☺️,點知餐飯,都未食到一半,個職員無啦啦係後面話: “要埋咗張單先,因為要埋數!” Errrrrrrrr 講句 “唔好意思,唔該晒,麻煩你” 如果有返啲多啲基本禮貌,唔好好似收數咁催我哋,感覺上餐飯會無咁嬲!

之後我哋話用ePayment,個服務員就行去問另一個女服務員啦,哇,女服務員大大聲話「叫佢岀嚟埋囉,而家呀!」感覺上,個男服務員只係傳話,佢行返過嚟重複一次頭先女服務員大大聲講嘅「叫佢岀嚟埋呀,而家!」,個女服務員態度好惡劣,大佬,命令式喎🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️,好恐怖😱,好誇張,食緊野,佢叫個客行岀嚟埋單,咁我哋食到一半喎,一係佢拎個ePayment機過嚟,幫我哋埋咗單先😅。要我哋食到一半,行岀去埋單,喺為咗方便佢?定係為咗啲咩?咁食到一半,係咪要為咗滿足佢,我哋尚未品嚐完美食,就要為左個女職員而又要抹咀,消毒,戴口罩😷,行岀去埋單先,再返埋位,消毒,除口罩,再食埋剩低嘅一半?個女職員係咪咁嘅意思呢???

我希望老闆會睇到呢個post啦,嘢食幾好食嘅,特別係個鴨腿,但呢餐飯係我開呢個open rice account 以嚟,咁多年,我寫過超過100篇食評中,唯一嘅劣評呀😩😭😭!

係我人生中食過最最最惡劣嘅服務態度,酒店級嘅廚師,極度受氣嘅服務!唔可以接受,與其你哋捨得俾錢🤌係網上介紹,不如改善下班服務員態度啦!好失望嘅一餐飯,完全因為呢個價錢嘅西餐,但被服務員咁嘅態度😢😓好浪費廚師嘅心機,呢位女服務員全力幫緊呢間未正式開業嘅西餐廳倒米!
2022-05-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2022-05-10 432 views
下午兩點去排隊都等咗45分鐘,點知排到竟然冇咗午市餐牌!之後就叫咗正餐牌上面嘅食物!係有少少失望漢堡包係咪冇驚喜先,佢就係鬼咁Juice薯條就冇特別啦不過又夠熱夠香脆叫咗個蘋果批唔係太甜但係做得好好,一切開熱氣爆出黎,真係冇誇張叫咗個法式洋蔥湯,熱辣辣鹹香鹹香係個黑松露牛角包被比下去,覺得一般牛角包又唔夠脆,可能個蘋果批實在太香脆呢餐真係好滿意一直回味
漢堡包係咪冇驚喜先,佢就係鬼咁Juice
薯條就冇特別啦不過又夠熱夠香脆

叫咗個法式洋蔥湯,熱辣辣鹹香鹹香

呢餐真係好滿意一直回味
2022-05-08
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
係某Channel 睇到介紹依間位於大元邨街市新開既西式cafe, 老闆係一位五星級酒店做過的大廚,然後出來開一間自己的店,對食物係有要求,睇得出食物係講究的。5月7日,夜晚7:15pm去到,話兩位堂食,個女待應A小姐就態度麻麻地咁話,要等兩張枱喎,同埋7:30pm last order,我就話無問題,如是者,我企左係附近,個位置都唔係店舖條路既中間,其實都唔會阻到佢地,加上全部枱都係內側,跟住另一位男待應B先生又用唔友好既態度過來話,要企出去等呀!要留返條路比佢地拎野喎! Ok fine, 企左出去見到「試業中」,5月17日先正式開張,哦!咁睇來班員工都好新,唔怪之得班員工既態度好似未train過咁既款啦!!!等到7:30pm入座。是咁的,我是特地前來是支持食物的,所以我都無走到。首先上的是蕃茄湯,飲落有好重既紅椒味,蕃茄味偏淡,勝在大碗囉。蕃茄沙律,係清清地,因為個蕃茄一開四,無加其他調味,所以毫無任何特別,沙律菜正常味,唔會係有機個種清新,唔係高級野,尚可嘅。主菜兩款,先講好味個道,亦都係吸引我來唐源既主要原因:法式油封鴨腿,賣相好正,講真似fine dining, 酒店級水準,

主菜兩款,先講好味個道,亦都係吸引我來唐源既主要原因:法式油封鴨腿,賣相好正,講真似fine dining, 酒店級水準,油鴨封腿煮得好淋好入味,個牛角包waffle配埋隻蛋同特製醬汁,真係好夾!係好食嘅👏🏻

另外試左個 Angus Beef Striploin Rice , 牛肉唔會太肥,唔係重口味既煮法,用左幾種香草煎香,而且仲好有肉味,配埋法式牛油底既飯,少量蔬菜伴碟,都不過不去,最緊要係晚餐包一杯飲品,算抵食,我就簡左Flat white, 不過有要求食完飯先上飲品,當時待應C先生都話無問題。

點知食到7:45pm, 待應C先生行埋嚟話唔好意思呀,杯Flat white都要出啦,估計佢地想盡快收工,拿拿聲洗左部咖啡機,我就話,好啦!不過咁樣其實一開始就唔好問我杯咖啡想幾時上啦,ok又fine, 我食到7:50pm, 待應C先生又行過來話要埋左單張先,我話都ok, 收唔收Alipay?佢話可以,跟住行左返去cashier, 點知待應A小姐,好大聲咁話: 咁叫佢出黎埋囉!然後待應C先生又過返來想叫我出去埋左張單先,我已經覺得火大了,你唔識得拎部機過來掃既咩?所以我就特登好大聲咁話:而家食更飯喎,點出去?不如你過來收?話曬都未完個疫情囉,我出去係唔係要帶返口罩呀?有無影響其他食客?會唔會咁趕時間?言畢,待應C先生就咁敗走左,待應A小姐就無再出聲了。

食完野都係8:00pm就出去埋單,待應B先生連多謝都無句,真係唔知點樣教客戶服務,仲好意思收加一服務費,食茶記都無咁鬼趕,坦白講我都無覺得顧客永遠是對的,你尊重我既話,我咪尊重返你囉,成個用餐過程,加埋都係半粒鐘,咁趕收工?8點有幾夜呀?咁趕你下次再早少少唔比客入啦,我係老闆真係要考慮換過曬待應囉,見個個都係寫D野好食,但係服務都係重要架喎,係大埔大元邨街市收200蚊位,唔算係平囉,但係咁樣趕頭趕命,仲要受氣咁食,我諗都好難有下次了,班待應真係到倒米,Bye!
Other Info. : 食之前,諗清楚你想唔想比兩三百蚊一位既價錢,去體會澳牛咁樣既服務水平。
2022-05-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2022-04-22 588 views
大元街市最近多左一間雅緻裝修嘅咖啡室,門口見到餅櫃啲cake靚到似著名某法國AB名牌出品,吸引左好多人排隊品嚐,喜歡覓食嘅我當然要入去探究下 😆蛋痴如我必點eggs florentine,看似好簡單嘅水波蛋其實十分講究水溫同生熟度,而florentine係配搭較健康嘅菠菜,無傳統eggs benedict咁油膩。最畫龍點睛係個荷蘭汁,居然有微微地烤左表面,所以表面係凝固左唔會流到一碟都係,一大啖咬落先至會係口腔內爆汁,超爽!法式油封鴨腿應該係法國菜中考牌之作,而呢度似乎係致敬左倫敦紅極一時嘅Duck & Waffle,鴨腿配搭左buttermilk waffle同mustard maple syrup,未試過嘅仲疑惑緊係咪配搭到,食左第一啖就知係絕配 😋切出軟腍鹹香嘅鴨腿肉,戳穿蛋黃,蘸上甜甜嘅楓糖芥末醬,而窩夫係特別用白脫牛奶(buttermilk)製成,帶少少微酸,撞埋一齊成為左甜酸鹹嘅交錯。明明已經飽到頂上心口,但都念念不忘餅櫃啲精緻蛋糕,呢件caramel cheescake食落一啲都唔膩,甜度恰好,頂頭嘅爆谷裝飾好可愛。mocha 嘅拉花靚到嘩一聲,少女心無限爆發🥰 唯獨係咖

mocha 嘅拉花靚到嘩一聲,少女心無限爆發🥰 唯獨係咖啡嘅甜度無得自己調較,喜歡甜嘅朋友會較為接受。

2022-04-21 571 views
豐盛早餐$98 份量唔算多,除左自選左條英式腸有d 特別外(唔食得辣既要留意)黑松露炒蛋牛角包$68特別在原片黑松露☺️炒蛋夾牛角包蛋炒得無咁干身,所以放係牛角包上攪到個包淋左,無咁好食蘋果批$16 普通咖啡拉花幾靚雖然咖啡機放返門口位但係完全聞唔到咖啡香氣😌🥲店舖衛生一般般,有烏蠅周圍飛有落地大玻璃,雖然採光好足夠,影相一流,但有太陽個陣,就會勁曬,完全無遮擋😎整體來講:舖頭太細了,只得6-7張2人座,加上出餐都好慢,基本上,如果第一轉入唔到座,起碼所要一小時候先有位😅野食份量唔算多,價錢見人見智啦!
豐盛早餐$98

黑松露炒蛋牛角包$68
特別在原片黑松露☺️
炒蛋夾牛角包蛋炒得無咁干身,
所以放係牛角包上攪到個包淋左,無咁好食

蘋果批$16
普通

咖啡拉花幾靚
雖然咖啡機放返門口位
但係完全聞唔到咖啡香氣😌🥲

店舖衛生一般般,有烏蠅周圍飛

整體來講:舖頭太細了,只得6-7張2人座,

野食份量唔算多,價錢見人見智啦!
2022-04-15
$100 (Breakfast)
2022-04-18 3831 views
有一日,發現屋邨街市都可以開cafe☕️感覺匪夷所思,即刻動身去睇下咩質素🏃🏼‍♀️有分早餐同午餐時段,仲有個全日menu,最後叫左兩個lunch set🔆法式白酒忌廉燴雞$𝟟𝟠 可以選擇配飯/法包🥖個汁味道比我想像中出色😳雖然質地偏水但好香忌廉味,撈飯好好食💯而且提供的竟是牛油飯🤩除了有4大件嫩雞,還有薯仔、紅蘿蔔同蘑菇,好豐富嘅配料😋連皮薯仔係驚喜位,有種香滑奶味🔆蕃茄煙肉意粉$𝟟𝟠 Lunch menu中的daily pasta每日都不一樣,果日係呢款蕃茄汁意粉🍝煙肉粒厚身少少肥,比平時食果啲有口感👍🏼加上有芝士同蘑菇,食落不會單調🔆Cappuccino(跟餐)飲料選擇主要係各種咖啡,其他飲品唔多。一般咖啡有分兩種size,我呢杯係標準,跟餐不用再額外加錢,非常佛心❤️🐰Lunch仲有跟餐湯同餐包,當日係蕃茄濃湯,係無湯料嘅羅宋湯🤣整體都幾滿意,街市嘅價錢但九龍區嘅質素😎如果想過黎做野溫書都ok,見某啲位有插頭🔌但本身座位唔多,可能要非繁忙時間先方便🙈
法式白酒忌廉燴雞

🔆法式白酒忌廉燴雞$𝟟𝟠
蕃茄煙肉意粉

🔆蕃茄煙肉意粉$𝟟𝟠
Cappuccino

🔆Cappuccino(跟餐)

Type of Meal
Lunch
法式白酒忌廉燴雞
2022-04-17 498 views
大元邨街市入面 隱藏住一間實而不華的西餐廳打着平民嘅價錢就享受到高級西餐廳嘅味道非常親民🐣法式白酒忌廉燴雞白酒雞味香濃 入面包含香草、雞湯、牛油雞肉鮮嫩 雞皮爽脆 量多又多汁白酒忌廉汁融入雞肉薯仔 紅蘿蔔 芝士 煙肉吸收忌廉汁既精華入口creamy 法式麵包烘得香脆可口 沾上忌廉汁美味無窮🥪法式三文治方包由法國入口 口感特別軟熟唔同顏色代表朱不同的味道非常有特色每款唔同口味 一次過滿足四個願望綠色- Ham & Cheese 紫色 - Truffle Egg黃色- Smoked Salmon 橙色 - Corned Beef 🧊🥃冰滴咖啡咖啡豆經過深度烘焙經過慢慢滴出嚟既咖啡酸度適中入口甘苦香濃齒頰留香🧅傳統法式洋蔥湯配烤焗芝士洋蔥湯用紅白洋蔥慢火炒洋蔥非常焦香加入甜紅酒一齊煮 再加入牛骨髓芝士下面隱藏住酥皮麵包味道濃郁➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
大元邨街市入面
隱藏住一間實而不華的西餐廳
打着平民嘅價錢
就享受到高級西餐廳嘅味道
非常親民

🐣法式白酒忌廉燴雞
白酒雞味香濃 入面包含香草、雞湯、牛油
雞肉鮮嫩 雞皮爽脆 量多又多汁

芝士下面隱藏住酥皮麵包
味道濃郁

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2022-04-17 448 views
同朋友食完晏晝 打算去呢一間新開嘅coffee shop飲咖啡食甜品 去到嘅時候已經係1:45pm 門口已經有五、六組人等候行入去攞飛已經係68號 個時叫到48號店員同我哋講千祈唔好行開 話我哋張枱大概4:00pm先有(要企係到2.5小時?)望吓張飛 原來寫住過號三張就要重新排隊隔離等候緊姨姨話 有另一個等緊嘅人過號(42號飛) 叫佢重新排隊 無奈的是 店員一早同佢講話三點先有台在先 所以人地先行開 1:30pm返返黎就過左3張…..大家都覺得好無奈 又係店員同人講大概3點先有位 下一刻又同人講話過左號….咁到底點計算好……題外話 1:30pm已經望到個蛋糕櫃淨係得返一舊綠茶蛋糕🍰….估唔到啲蛋糕咁快俾人賣曬其實蛋糕問題屬中等水平 估唔到咁快清曬最終 見到前面有20張枱 決定離開……去食beans算圖片為「真」試業期間去食嘅~
去到嘅時候已經係1:45pm 門口已經有五、六組人等候

行入去攞飛已經係68號 個時叫到48號
望吓張飛 原來寫住過號三張就要重新排隊

估唔到啲蛋糕咁快俾人賣曬
其實蛋糕問題屬中等水平 估唔到咁快清曬

最終 見到前面有20張枱 決定離開……去食beans算

圖片為「真」試業期間去食嘅~

綠茶蛋糕  柚子蛋糕
2022-04-17
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
綠茶蛋糕  柚子蛋糕
間野幾好食,IG相影得幾靚都冇用,黎間Goldy Cafe只可用個亂字去形容,去到門口都冇得食。4月15號下午1點鐘去到餐廳,門口有位著便服的啊姐,一開口話要等一個鐘才有位,要我自行把電話寫在餐廳留位表上,話有位會打卑我,OK! 照做。如是者等到下午2點15分也沒有收到任何電話。於是再去到餐廳門口 ,只見到成堆人在門口不斷地查詢,但餐廳內空位又吾少。

2022-04-15
Waiting Time
180 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-04-12 374 views
平時都有去開大元邨街市買嘢喺街外見到落地玻璃嘅新開西餐廳「 #Goldy Cafe 」 @Goldy Cafe見到都好多人去幫襯今次即管去試吓佢有幾好食先雖然仲未正式開張不過裏面嘅運作如常店員隨即安排我哋坐窗口嘅二人枱位置清新嘅日光照射入餐廳感覺好舒服餐牌上嘅食物分門別類不過就欠缺食物圖片但睇吓隔離枱嘅食物賣相都幾吸引就決定叫三款美食一齊開心share‼️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🧡【 #黑松露炒蛋牛角包 】牛角包🥐由細都好鍾意食配埋我至愛嘅滑蛋即刻心心眼面頭鋪滿一塊塊黑松露及香草🌿令香氣更上一層樓切落去牛角包夾雜滑蛋好香口難怪大人細路都好鍾意食💚️【 #The Big Breakfast 】🥯餐牌中全日早餐都有多款選擇由於我哋實在太肚餓所以揀咗個好有份量嘅早餐The Big Breakfast 除咗包括雙蛋仲配以薯仔、茄汁焗豆、腸仔、炒蘑菇及車厘蕃茄仲可以揀選以下一款主菜最後我哋揀咗英式腸 Sausages 來到賣相非常吸引七彩繽紛仲有蘋果批配埋梗係要相機食先兩隻半生熟的煎蛋mix 埋英式腸一齊食味道好Fresh呢而且英式腸有少少黑椒味道好滋味之餘食完
平時都有去開大元邨街市買嘢

餐牌中全日早餐都有多款選擇
由於我哋實在太肚餓
所以揀咗個好有份量嘅早餐
The Big Breakfast 除咗包括雙蛋
仲配以薯仔、茄汁焗豆、腸仔、炒蘑菇及車厘蕃茄
仲可以揀選以下一款主菜

撈埋好香嘅牛油飯簡直係絕配

由於飽飽地要留肚食晚飯
唯有下次先試過門口櫥櫃裏嘅蛋糕仔呢

2022-04-12 320 views
估唔到大埔大元街市都有這種風格的cafe,食物賣相精緻,朱古力上的拉花出色,好特別,有個人風格,拉出嚟D花一D都唔普通,好得意,女仔一定大愛,好啱打卡,至於味道甜度適中,夠滑口,焦糖芝士蛋糕,軟硬同甜度也恰到好處,食完完全唔覺好滯,至於個水煮蛋及炒菠菜配英式鬆餅及蛋黃醬汁個醬汁有少少辣,不過唔會話好辣搶咗個味,反而令到個水煮蛋層次豐富咗,個蛋流心效果好出,一切就流出來,可以將個鬆餅點D汁來食,至於個法式傳統火腿芝士三文治賣相都好吸引,三文治上放咗隻太陽蛋,非常吸👀,芝士同火腿基本上係無得輸,整體感覺真係幾正,價錢也合理,服務也ok,下次再試下其他款先.#下午茶#tea#朱古力#hot#拉花#kawaii#性價比高#高質#芝士#cheese#cake#蛋糕#ケーキ#ホットチョコレート#水煮蛋#egg#たまご#🍳#カフェ
  • 法式傳統火腿芝士三文治
  • 水煮蛋及炒菠菜配英式鬆餅及蛋黃醬汁
  • 朱古力
2022-04-12 206 views
同個fd過左去大元街市搵野食, 禁岩見到有間cafe 新開,價錢又唔係好貴, 所以膽粗粗去試下. 我地叫左兩個 All day breakfast 重可以揀蘋果批或者牛角包 🥐, 所以就每款一個share 一齊食😋 兩款都好好味, 重有我地杯mocha 拉左個好得意既公仔😍 咖啡仲好香😌我地重叫左個焦糖芝士蛋糕, 個蛋糕勁有驚喜😚 好食得來又唔甜, 最衰太飽, 如果唔係一定會試埋其他蛋糕, 下次來大埔一定要再 encore 先得😋
2022-04-10 366 views
下晝三點去到係大埔既Goldy Cafe食下午茶。一入到去首先見到環境好整潔,光線都好充足。可以揀坐對住落地玻璃既單排枱櫈,又可以揀普通枱。餐牌上面既食物都有足夠選擇,有三文治,意大利飯/意粉或者All Day Breakfast。今次我地兩個人食,就叫咗一個雜菌蘑菇燴意大利飯,同埋Beef Steak既All-day big breakfast。飲品就係可口可樂同埋double espresso。Espresso 既香味係侍應運緊過黎已經聞到,飲落亦濃郁,口感順滑。至於食物方面,risotto 雖然要等耐少少時間,但係味道好唔錯,汁既味道同菌菇好夾,超級creamy。米飯既質地亦都唔會太過軟身,有足夠咬口。All-day breakfast 賣相極之吸引,兩雙煎蛋煮得好好。牛扒方面亦有跟足order既medium,味道肉汁鮮嫩,唔會有血水。跟住早餐既牛角包亦都好鬆軟。其他配菜例如薯仔、蘑菇、車厘茄同埋茄汁豆都係水準之上。最後係bar枱下既各款甜品賣相都好吸引,冬甩或者muffin都係飯後甜品既好選擇,大家下次可以一邊飲咖啡一路品嚐各類蛋糕及甜品。