2022-02-02 183 views
✨最強韓國國民烤雞✨~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔷蜜糖蒜香烤雞 $205外皮好脆,唔講仲以為係炸雞!第一啖鹹味先出嚟,食得出係有醃左好耐。 雞肉新鮮嫩滑,勁juicy, 蜜糖甜甜的好惹味,味道食落有d 似Honey mustard~再加烤雞上面嘅脆脆蒜片一齊食,減低油膩感。而且份量相當多,2人一定夠食!!🔷芝士炒年糕 $165即叫即整用,然後鐵板上熱辣辣的。芝士味勁濃又甜甜辣辣地好開胃。入面都幾足料,裡面有公仔麵、年糕、雞蛋、魚糕片,加入大量芝土。 年糕條幼身,煮到煙煙韌韌,我好鍾意。魚糕就比較厚d,幸好粉感都唔太重。粗身嘅公仔麵嘅份量雖然唔多,但兩個人分享好足夠。好有韓國街頭小食既味道!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~👅味道/質素 🌕🌕🌕🌕🌑🥳環境/服務 🌕🌕🌕🌕🌑👛抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑🔄回頭率 85%~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 Goobne Chicken (V Point ) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 25樓📞 21570000 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫純
✨最強韓國國民烤雞✨

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔷蜜糖蒜香烤雞 $205
外皮好脆,唔講仲以為係炸雞!第一啖鹹味先
而且份量相當多,2人一定夠食!!

🔷芝士炒年糕 $165

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道/質素 🌕🌕🌕🌕🌑
🥳環境/服務 🌕🌕🌕🌕🌑
👛抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑
🔄回頭率 85%
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
銅鑼灣登龍街18號V Point 25樓
📞 21570000

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫
純分享
不定期更新
Follow me👉🏻 @whale_talking 🐋

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相機食先 #hkfoodstagram #foodporn #hkfoodshare
  • 蜜糖蒜香烤雞
朋友之前跟人去过其他连锁店,这次在铜锣湾,我们就去了铜锣湾这边的店,在一个楼的二十多层,景色还是蛮不错的,可惜没坐到窗边的位置,点了一份他家的招牌芝士炸鸡,和一份炸酱炒年糕,个人觉得这两个味道还是不错的,两个女生吃的有点撑。
2021-12-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-12-09 200 views
依間餐廳啲炸雞選擇超多 簡直令人花多眼亂餐廳既面積又好大 而且有好靚嘅夜景同海景成個用餐過程好享受 甜辣烤雞 + 果味醬油蒜香烤雞 $238甜辣烤雞味道香口 但係辣味略為唔夠唔食得辣嘅朋友應該都好容易入口個人比較鍾意果味醬油蒜香烤雞味道非常之獨特 食到有少少果醬同果皮不過由於兩個口味都非常之膩 下次再嚟食應該會揀其中一款做原味烤雞中和下藍橙沙冰 $58雖然呢杯沙冰睇個顏色好似好得人驚咁但係味道非常之好 好濃郁嘅橙味如果想嗌杯嘢飲嚟打下卡 非常值得推介
依間餐廳啲炸雞選擇超多

雖然呢杯沙冰睇個顏色好似好得人驚咁
但係味道非常之好 好濃郁嘅橙味
如果想嗌杯嘢飲嚟打下卡 非常值得推介

2021-12-09 172 views
真係太耐冇得去旅行好掛住韓國既味道超級鍾意食炸雞 所以又忍唔住同fd黎食今次有意外既驚喜wor~Spicy Soupy Tteokbpkki 韓式辣炒年糕湯 ($145)依個係新出menu既炒年糕即叫即整 熱辣辣的😻個湯底超級惹味 甜甜地又唔係太辣入面都幾足料👍🏻有年糕 魚糕 芽菜 洋蔥超好食!! 好有韓國既味道🇰🇷Honeu Alio chicken ($205) 蜜糖蒜香烤雞 (無骨)🍯食佢地既烤雞最大既好處係可以揀有骨或無骨好方便我地依d懶人~而且份量相當多 一定夠食!!😆烤雞上面有蒜片加蜜糖絕配 好juicy☺️
真係太耐冇得去旅行
好掛住韓國既味道
超級鍾意食炸雞 所以又忍唔住同fd黎食
今次有意外既驚喜wor~

依個係新出menu既炒年糕
即叫即整 熱辣辣的😻
個湯底超級惹味 甜甜地又唔係太辣
入面都幾足料👍🏻
有年糕 魚糕 芽菜 洋蔥
超好食!! 好有韓國既味道🇰🇷

食佢地既烤雞最大既好處係
可以揀有骨或無骨
好方便我地依d懶人~
而且份量相當多 一定夠食!!😆
烤雞上面有蒜片加蜜糖絕配 好juicy☺️
係某社交平台看見朋友介紹,睇相片己覺得好吸引,專登一家4口來朝聖。來到係下午5點半,未有太多顧客,所以唔使等位,更安排了坐窗邊的位置,望開場的樓景。芝加哥薄餅係厚Pie, 好重手的芝士,有幾種芝士,就係呢個pizza吸引了我們來。拉絲芝士好澎湃蜜糖蒜香烤鷄灑滿了香脆的蒜片,好啱小朋友食。芝士pizza真係好足料,好味,但食一件都幾漏。小朋友就好鍾意,因為有得玩拉絲。餐廳環境座位闊落,環境舒適,有機會會再次幫襯。
芝加哥薄餅
拉絲芝士好澎湃
蜜糖蒜香烤雞
蜜糖蒜香烤鷄灑滿了香脆的蒜片,好啱小朋友食。

2021-05-15
$130 (Dinner)
芝加哥薄餅
2021-12-05 176 views
今次已經係好幾次回頭食呢一間餐廳,因為烤雞真係好出名,比炸雞更加健康,另外,除了招牌烤雞之外,其他食物都好出色㗎!銅鑼灣分店環境都好好!🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🌸果味醬油蒜香烤雞(無骨)205啖啖肉,外皮好脆,唔講仲以為係炸雞!第一啖鹹味先出嚟,之後先到果味😎醃得幾入味,肉本身以果味為主,超特別!🌸韓式海鮮湯158呢兜湯性價比好高,好多海鮮。有蝦、魷魚、青口、蛤蜊。每啖都食到海鮮,個湯本身有少少胡椒味。兩個人食,食呢兜湯同埋幾嚿雞已經夠飽。🌸卡邦尼炒年糕145話佢條年糕比一般係超市買到嘅粗,亦都夠煙韌,食落會知唔係劣質嘢😂😍意粉方面亦有一般卡邦尼意粉太滯嘅問題,好高質!🌸Heineken Rita88大大杯調酒,飲開酒嘅朋友話咁大杯呢個價錢算得幾抵。飲落酸酸甜甜,甜味會大啲,有青檸味,幾容易入口。一路飲,啤酒嘅比重會逐步增加,要飲到大概四分三先覺得酒味濃啲😎味道以及層次逐步提升,唔錯!

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🌸果味醬油蒜香烤雞(無骨)205

🌸韓式海鮮湯158

兩個人食,食呢兜湯同埋幾嚿雞已經夠飽。

🌸卡邦尼炒年糕145

意粉方面亦有一般卡邦尼意粉太滯嘅問題,好高質!

🌸Heineken Rita88
大大杯調酒,飲開酒嘅朋友話咁大杯呢個價錢算得幾抵。
飲落酸酸甜甜,甜味會大啲,有青檸味,幾容易入口。
今日約埋啲同學去行夜山🤓行之前相約來呢到食飯,本人對雞無話特別大興趣,但朋友想食,我一定奉陪,原來呢間店舖食韓國炸雞出晒名我真係見識太少,入到餐廳,侍應普遍講英文的,不過餐廳有中文字的食物味道唔錯,重點啲配菜新鮮同足料,抵你呢間鋪頭紅噤耐,我為大家續一介紹下呢柸係蜜糖濟洲柑橘茶,酸酸甜甜幾醒胃呢柸叫沙魚之淚係檸檬+蜜桃沙冰,味道酸酸甜甜係我order來打咭用條沙魚好過癮呢柸係Somersby Apple Rita 酒精飲品朋友order的~打咭必點之物人蔘雞湯我朋友話係韓國最正宗食法,成隻雞肉質非常嫩滑,同埋雞入面有飯,蔘味濃郁凍冰冰天氣,暖胃一流鐵板海鮮煎餅,配料十足洋蔥同魷魚都好新鮮配埋魚露一流蜜糖蒜香烤雞首先雞份量算多,雞肉新鮮嫩滑,甜甜的好惹味,重有啲蒜片,好脆口~加埋一齊食,減低油膩感韓式炒牛肉粉絲,配料十足,但粉絲份量偏少,但味道好惹味香口,好鍾意呢間野啲配菜,全部都好新鮮,一啲hea你嘅感覺都冇

呢柸係蜜糖濟洲柑橘茶,酸酸甜甜幾醒胃

呢柸叫沙魚之淚
係檸檬+蜜桃沙冰,味道酸酸甜甜
係我order來打咭用
條沙魚好過癮

呢柸係Somersby Apple Rita 酒精飲品
朋友order的~打咭必點之物

人蔘雞湯
凍冰冰天氣,暖胃一流

鐵板海鮮煎餅,配料十足洋蔥同魷魚都好新鮮
配埋魚露一流

• 蜜糖蒜香烤雞
今日叫咗外賣之前都食過呢餐廳既堂食 覺得幾好食! 韓國雞中呢間都出左名~ 今晚又想食烤雞 所以叫左佢😋不過份量唔大加埋差唔多$450 兩盒 打開咁既份量覺得可能多返小小 🤣平時3 個人叫兩個雞再叫多兩樣其他野會食唔曬 不過今次發覺呢間份量比起其他韓國餐廳小同埋偏貴d 失左預算 好彩屋企仲有其他野食煮黎食🤣再叫外賣就已經無左引😂 下次有機會可能叫多個小菜不過如果差唔多價錢有更好選擇! 🤣所以外賣黎講下次未必會再叫呢間~
今日叫咗外賣
不過今次發覺呢間份量比起其他韓國餐廳小同埋偏貴d
失左預算 好彩屋企仲有其他野食煮黎食🤣
再叫外賣就已經無左引😂 下次有機會可能叫多個小菜

不過如果差唔多價錢有更好選擇! 🤣
所以外賣黎講下次未必會再叫呢間~

Delivery
2021-11-30 108 views
很久沒有吃Goobne的烤雞了所以特意約了朋友下班後去吃很想念Goobne的蜜糖烤雞 哈哈今次還點了新推出的番茄奶油炒年糕一試◭蜜糖香滑烤雞 (無骨) $218 🅙🅙🅙🅙🅙/5份量十足,兩個人是不會吃得完,性價比極高甜甜辣辣的Honey mustard味道,很開胃◭番茄奶油炒年糕 $155 🅙🅙🅙🅙🅙/5猜不到這個新推出的炒年糕令人有驚喜雖然是挺辣的,但番茄味道濃年糕和意大利粉吸收了香濃的番茄汁,很惹味⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
很久沒有吃Goobne的烤雞了
所以特意約了朋友下班後去吃
很想念Goobne的蜜糖烤雞 哈哈
今次還點了新推出的番茄奶油炒年糕一試

◭蜜糖香滑烤雞 (無骨) $218 🅙🅙🅙🅙🅙/5
份量十足,兩個人是不會吃得完,性價比極高
甜甜辣辣的Honey mustard味道,很開胃

◭番茄奶油炒年糕 $155 🅙🅙🅙🅙🅙/5
猜不到這個新推出的炒年糕令人有驚喜
雖然是挺辣的,但番茄味道濃
年糕和意大利粉吸收了香濃的番茄汁,很惹味
⚎⚎⚎
Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
人總是眼闊肚窄…明明來吃烤雞卻忍不住點了這個: 韓式雞蛋卷!將厚厚的煎蛋包裹青瓜; 醃蘿蔔; 餐肉還有蟹柳的紫菜飯卷,真的好吃非常!人總是貪心,想吃這個同時又想吃那個…最後點了Half & Half: Goobne原味烤雞 + 蜜糖香滑烤雞很吸引!!!!! 烤雞的香味由遠到近慢慢飄過來…不得不提也的是旁邊的配菜及醬汁,醃蘿蔔除了開胃之外, 還有助解飽濟感!而且Goobne提供一次性手套,不用擔心會弄髒雙手!看, 全都是啖啖肉;蜜糖的甜蜜味, 還有自家醃製過的原味烤雞,齒頰留香, 無得輸!除了雞胸、雞髀、還有最愛的雞全翼.. yummy坐窗口位見到馬場景,邊吃邊喝爽呀!
人總是眼闊肚窄…
明明來吃烤雞卻忍不住點了這個: 韓式雞蛋卷!
將厚厚的煎蛋包裹青瓜; 醃蘿蔔; 餐肉還有蟹柳的紫菜飯卷,
真的好吃非常!

人總是貪心,
想吃這個同時又想吃那個…
最後點了Half & Half:
Goobne原味烤雞 + 蜜糖香滑烤雞

很吸引!!!!!
烤雞的香味由遠到近慢慢飄過來…
不得不提也的是旁邊的配菜及醬汁,
醃蘿蔔除了開胃之外, 還有助解飽濟感!
而且Goobne提供一次性手套,
不用擔心會弄髒雙手!

看, 全都是啖啖肉;
蜜糖的甜蜜味, 還有自家醃製過的原味烤雞,
齒頰留香, 無得輸!

除了雞胸、雞髀、還有最愛的雞全翼.. yummy

坐窗口位見到馬場景,邊吃邊喝爽呀!

2021-11-29 100 views
星期五晚同朋友去左銅鑼灣, 去左vpoint間Goobne, 地方大,不用等位就入去食炸雞,雖然係90分鐘限時,但不多人,可以繼續坐,推介蜜糖蒜香烤雞,肉質juice, 外脆內軟。炸雞加啤酒,再加個凱撒沙律,真係好好好味!

2021-11-26
$250 (Dinner)
2021-11-29 64 views
約左friend食炸雞 但因為我前一日先食完唔想再食到口爛 決定去食健康d既烤雞🤣🤣 返工時無聊search如果佢地既理念好好 就係想下一代健康d 唔想佢地再食咁多炸野 所以就研發左呢個烤雞👍除左無炸皮之外 覺得其實佢比炸雞仲好食 D肉好嫩滑多汁! 同埋佢係信心保證 有時諗唔到食邊間就會去呢度 🤣辣炒年糕湯 ($145)去到睇menu先發現有New menu!! 除左呢個仲有rose toppoki 成日睇mukbang d 人都食rose toppoki 下次都要試埋🤣🤣 呢個係甜辣湯底 好惹味!! 入面有toppoki / 魚糕 / 芽菜 / 洋蔥 係好純粹既韓式辣炒年糕湯😋 辣度可以揀 我地揀左最小辣 但都已經覺得夠哂🤣 中意食辣既人可以挑戰下最辣!甜辣烤雞 + 果味醬油蒜香烤雞 ($238)去goobne無可能唔食雞! 次次都係叫呢個味 次次都想試下其他味都係都叫返呢2款 但又永遠都唔會食厭🤣但今次覺得個甜辣有d似honey mustard既味😳 我就中意果味醬油多d 男朋友就中意甜辣多d 佢地今次仲上多左2盞sauce 等我地覺得唔夠sauce既時候可以點! 烤雞最好既野就

辣炒年糕湯 ($145)

甜辣烤雞 + 果味醬油蒜香烤雞 ($238)
去goobne無可能唔食雞! 次次都係叫呢個味 次次都想試下其他味都係都叫返呢2款 但又永遠都唔會食厭🤣但今次覺得個甜辣有d似honey mustard既味😳 我就中意果味醬油多d 男朋友就中意甜辣多d 佢地今次仲上多左2盞sauce 等我地覺得唔夠sauce既時候可以點! 烤雞最好既野就係食完都唔會覺得好heavy好guilty😋😋 兩個人輕鬆ko

2021-11-27 61 views
呢一間絕對係我目前食完之後最返尋味嘅一間炸雞店相信無論任何一種炸雞,佢都可以做到好出色,肉汁鮮嫩,甜味濃郁,又唔會偏鹹,香脆可口,食過返尋味,連骨位都非常之入味。如果你係炸雞發燒友,依間絕對係一間包你會鍾意嘅炸雞專門店。再邪惡啲,再配上一杯沙冰,簡直係自我放肆嘅最高級別。不過為咗想舒服少少,我就叫咗一杯西柚沙冰(橙色),西柚味濃郁,沙冰打得非常有,食完個超級無敵炸雞之後,飲番杯西柚沙冰消化下係好好好嘅配搭🥰🥰
呢一間絕對係我目前食完之後最返尋味嘅一間炸雞

係好好好嘅配搭🥰🥰
2021-11-20 165 views
一直以來都是GOOBNE的忠實顧客,烤雞堂食與外賣不計其數,此番抱著無比期待的心情嘗試芝加哥披薩,不料嚴重踩雷,以後都永遠不想回購。食過芝加哥披薩的朋友一定都知道其賣相與配料,披薩底的與眾不同也不必多說。沒想到GOOBNE的出品竟然如此低劣。油滋滋的厚軟麵皮,劣質的油膩芝士,組成了難以入目,更難以下嚥的成品。200+的價格令人嗔目咋舌,良心何在?累計幾年的心頭之好,今次永久列入黑名單。希望朋友們避雷,避雷。

Delivery