2022-07-27 913 views
🎤想喺香港搵間又有正嘢食😋又有live band 聽嘅餐廳真係唔係咁容易呀🎸🎸我今次就搵到一間每個月🈶️兩次live band坐鎮🎼嘅餐廳🍴位置喺啟德嗰邊🥳主打多國菜🍹氣氛一流🎹主音Stanley同結他手好有默契🎸唱得好好呀🎤欣賞佢哋用廣東歌講故事、講回憶❤而且笑容可掬😍令大家都聽得好投入好開心呢🥳🥳🥗Starter可以揀沙律或餐湯:我哋今次揀咗分別沙律同粟米湯🌽沙律新鮮👍配埋個黑醋味道好醒胃😋粟米湯夠濃郁♡很不錯呢🥳🇯🇵和風壽喜燒香蔥牛肉會意大利飯 $168:呢個用料上乘❤牛肉係牛板腱呀😋除咗牛味特別濃之外🥳牛肉嘅質地係非常非常之嫩滑😋我自己就好喜歡日式壽喜燒甜甜地嘅味道🥳🥳不錯不錯呢🥳🥳🦀日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯 $188:呢個非常之精彩🥳原來味噌同忌廉可以係咁好味道👍意大利仲🈶️蟹黃羔、軟殼蟹、蟹肉添🥳呢個要推介推介呀👍👍☕️set drink:呢個晚餐已經包埋野飲添🥳有檸檬蜜、雪梨蜜、同果汁🍹如果想飲其他飲品嘅話,跟餐仲可以減$15添🥳🥳

• 日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯
  • 和風壽喜燒香蔥牛肉會意大利飯
2022-07-26 91 views
以水泥為主題的cafe店,環境寬敞,空間感大,適宜三五知己吹吹水、是日菜湯cream滑滑、漢堡樣貌一般,但味道唔錯、軟殼蟹飯非常好味,放置很有立體感、意粉和意大利飯口感唔錯、最後加埋一杯飯後咖啡,非常滿足!
2022-07-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 爽瓜瓜熔岩手打(美國)牛肉芝士漢堡(特調花生醬)
2022-07-18 163 views
斑蘭麻薯窩夫 $108第一次去到啟德站,見到有間cafe,諗住試吓新嘢,點知就中伏啦!斑斕麻薯窩夫,原來係斑斕汁另上,麻薯竟然係得兩粒,真係眼大少少都睇唔到,仲要係窩夫上面,真係超失望。可能期望太高以為窩夫係斑斕味,點知係斑斕汁,仲要斑斕汁得少少斑斕味,仲要食落有啲酸,唔會再幫襯。另外仲叫左杯Cappuccino同凍朱古力,Cupertino正常正常,拉花係靚嘅。但係杯凍朱古力就冇咩朱古力味仲要有好多朱古力碎,飲唔到好順滑嘅感覺。

斑蘭麻薯窩夫 $108
2022-07-16 198 views
【啟德新cafe 又有一個新去處啦☕️】啟德仲發展緊已經有唔少餐廳,呢間goodday solar,除左葵涌有分店仲開左黎啟德,打卡裝修仲有打卡落地玻璃,但出面個景未ready😂 仲起緊樓Overall: 食物質素算打卡cafe唔錯,中上,甜品還好,burger同茶都有心機整,喺啟德可以一試👍🏻如果想揾一間影相靚又野食ok 推薦呢間___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨homemade peanut butter& cucumber beef cheeseburger 爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡 (特調花生醬) $138花生醬係粗粒版,漢堡望落都幾澎湃🥹share 最岩,正常cheeseburger 有薯條及黑醋沙律🥗,配菜一般✨甜品 橙造型幾fun, 入面都多layers, 似出面買嘅味道😂野飲方面✨手沖咖啡 $66up 都ok,提供乾粉聞香✨洋甘菊蜂蜜茶 $38 嗰底真係有蜜糖 唔係就甘茶包😂
【啟德新cafe 又有一個新去處啦☕️】

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
有薯條及黑醋沙律🥗,配菜一般

甜品
橙造型幾fun, 入面都多layers, 似出面買嘅味道😂

野飲方面
✨手沖咖啡 $66up 都ok,提供乾粉聞香
✨洋甘菊蜂蜜茶 $38 嗰底真係有蜜糖 唔係就甘茶包😂
2022-07-13 87 views
#ftf_九龍城漢堡包一流咖啡店Salted Caramel With BBQ Sauce Sauce Pulled Pork Burger $158漢堡麵包外脆內軟,完全冇笠底,加分!手撕豬份量十分澎湃,肉質嫩口,配埋BBQ醬,味道濃郁而多汁,但中間塊煙肉有啲乾身,可能係想做脆口質感?定唔知真係過咗火,哈哈~ 薯條炸得出色,唔會油冧冧,夠乾身脆口!Spaghetti W/ Mushroom & Chicken Fillet In Cream Sauce $138意粉麵質有咬口,係我鍾意嘅口感!但味道上正常發揮,佢話係微辣,但完全冇辣味。整體上,個面都算掛汁,但冇驚喜。回頭率🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#ftf_九龍城

漢堡包一流咖啡店

回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
2022-07-11 101 views
呢間可以bookmark一吓😆舒服空間感十足一間~ 📍GoodDay Solar(嘉峰匯)#試食小日記🗒 其實每個星期都繼續同緊 @juni_jai 去tea,好多值得介紹嘅Cafe喔🥰呢間好近地鐵站,入到去樓底高而且空間感很好,我哋閒日去人唔多好舒服,閒日應該唔洗book位~出面仲係地盤所以冇乜景觀可以睇到,但一片空地咁冇壓迫感都好好😊提拉米蘇窩夫配雪糕🍦估唔到呢個影得靚之餘都好好食,窩夫係酥脆嘅,成個酸酸甜甜配搭好好~抹茶麻糬Bagel🍃可能本身對Bagel都唔太有興趣(冇乜食過好食嘅,有嘅介紹返😆),呢一個就還好,麻糬分量可以再多啲~西瓜蜂蜜咖啡通力🍉呢個配搭好新鮮,本身都好有期望,但係飲落係OK,唔係話好特別😆但欣賞佢嘅創新!咖啡通力☕️最經典但亦都係最好味,佢嘅tonic夠氣又好fresh,值得再飲☺️總結影相靚又舒服又唔多人,嘢食嘢飲都好,下次可以約我再去😆
呢間可以bookmark一吓😆
舒服空間感十足一間~

📍GoodDay Solar(嘉峰匯)

#試食小日記🗒

提拉米蘇窩夫配雪糕🍦

抹茶麻糬Bagel🍃

西瓜蜂蜜咖啡通力🍉

咖啡通力☕️

總結影相靚又舒服又唔多人,嘢食嘢飲都好,下次可以約我再去😆
  • 提拉米蘇窩夫配雪糕
2022-07-10 77 views
GoodDay Solar是新開的分店💛,裝修走簡約路線,以灰白色牆身為主,給人舒適感覺。咖啡店位於啟德站,待附近商場開業後,應成為另一打卡熱點📸。服務:Cafe 是自己出去cashier 落單,之後服務員會送餐過來💁🏻‍♂️食物方面:🌶自製蝦油爆大蝦蒜片意粉🍝口味香辣,蒜香滿滿👍🏻大蝦鮮甜彈牙,意粉火侯剛好😋,較乾身爽口,蝦油略多。🦀日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯(蟹膏,蟹肉,軟殼蟹)🦀味噌味道濃郁,沒有傳統意大利飯硬身分明,蟹味足夠,軟殼蟹偏細。餐飲:Dirty & Honey lemon 裝潢簡潔,打卡位多📸總結:食物味道偏濃,調味出色👍🏻飲品則未見突出。價錢略高。Cafe位於啟德站,地利方便,待附近商場開業後,應會成另一打卡熱點。唯現在景觀只有一大片地盤,略顯失色。

服務:

食物方面:
🌶自製蝦油爆大蝦蒜片意粉🍝
自製蝦油爆大蝦蒜片意粉

🦀日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯(蟹膏,蟹肉,軟殼蟹)🦀
日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯(蟹膏,蟹肉,軟殼蟹)

餐飲:
Dirty & Honey lemon
Dirty  &  Honey  lemon

裝潢簡潔,打卡位多📸

總結:
食物味道偏濃,調味出色👍🏻
飲品則未見突出。
價錢略高。
2022-07-10
$180 (Lunch)
自製蝦油爆大蝦蒜片意粉
日式味噌香蔥忌廉蟹三味意大利飯(蟹膏,蟹肉,軟殼蟹)
2022-07-09 61 views
屋企楼下开咗一间非常现实风嘅咖啡厅早上咧,真系好安静,冇乜人诶,早餐嘅套餐呢,48蚊1set有牛角包啦,配一杯咖啡,真系好抵啊,诶,星期一嘅早上咧,我约咗几个朋友,诶,想去倾偈啦,本身大家想去食茶餐厅嘅早餐,但因为茶餐厅好嘈,所以我哋选择咗呢个咖啡厅啦,我哋坐咗一个早上觉得非常嘅舒服啊。成个餐厅,有一个好大好大嘅落地玻璃窗玻璃窗咁采光呢,系非常嘅好嘅,值得一提嘅系呢,呢度影相真系好出片啊,因为咧玻璃窗透过嘅光线就系最靓嘅自然打光影相非一流啊。
2022-07-05 885 views
又到café 系列,今次去到啟德,嗰邊都有好幾間餐廳,而呢間都係一間網紅café,好多人嚟打卡,全因佢極高樓底,地方超闊落,坐落都好寫意🍳Super Good English Breakfast💰$128All Day Breakfast都係有腸、蛋、菇、沙律菜、煙三文魚等等呢到最特別係有matcha toast,喺店舖請廠商造的,顏色靚之餘食落matcha味都特別濃🍔爽瓜瓜熔岩手打(美國)牛肉芝士漢堡(特調花生醬)💰$138餐廳recommend嘅其中一款,自家調配嘅花生醬汁超香超濃郁,仲有花生粒,原來同burger好夾,都同平時食開嘅burger截然不同,花生醬汁漿住咗手打牛肉,啖啖肉同時係滿滿濃厚醬汁,而牛肉手打關係特別有質感🉐☕️Latte💰$40Staff介紹呢到咖啡採用指定烘焙咖啡豆,飲落almond味較重較香☕️73% Dark Chocolate💰$49好香濃,dark chocolate更加無咁甜,差不多係飲過最好飲的🉐💰$390/2ppl🚩GoodDay Solar (嘉峰匯) (九龍城) @gooddaycafehk 📍九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖

☕️Latte💰$40

☕️73% Dark Chocolate💰$49

💰$390/2ppl
📍九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖
2022-07-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$195 (Lunch)
  • 爽瓜瓜熔岩手打(美國)牛肉芝士漢堡(特調花生醬)
好日咖啡喺啟德嘅新分店一整排落地玻璃窗 採光度、空間感十足亦有樓梯座位、圓形卡位、Bar枱等打卡位環境夠Chill 估唔到食物同樣高質ヾ(*´∀ ˋ*)ノ ♡特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉(走辣) $118雞肉、雜菌同意粉都十分足料🍝 芝士忌廉汁超濃味 質地Creamy夠掛汁頭幾啖食得好過癮🧀 芝士控必定喜歡💛但再食幾啖就覺得好飽滯同朋友share都是勉強先食得完🤭 ♡芝士奶蓋窩夫 配日本雪糕 $98必試之選🤍第一次見芝士奶蓋同窩夫嘅配搭Cream cheese奶蓋味道香濃 甜度適中唔會過膩🧇同充滿蛋香嘅窩夫非常搭 窩夫口感一流 外脆內綿密 仲帶少少煙韌感(*´∀`) 啲牛油餅乾碎 增加脆口感係幾正 但有幾舊太大舊 硬到牙都崩埋˙³˙ ♡懷舊少爺滾水蛋(咖啡、日本蛋、煉奶) $45當喺IG見到呢款飲品 瞬間燃起我嘅試伏精神XD傳統做法會喺滾水 直接打一隻生雞蛋🥚將蛋攪拌 再加上幾匙白砂糖享用未試過真正嘅滾水蛋 就先試加咖啡嘅版本☕️店員指需趁熱將蛋攪拌 再按個人喜好加Espresso同煉奶 本身唔太好甜 就加唒成杯Espresso同少少煉奶調味同平常嘅咖啡最唔同嘅係 質感因為生蛋變得更稠杰
好日咖啡喺啟德嘅新分店
一整排落地玻璃窗 採光度、空間感十足
亦有樓梯座位、圓形卡位、Bar枱等打卡位
環境夠Chill 估唔到食物同樣高質ヾ(*´∀ ˋ*)ノ

♡特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉(走辣) $118
雞肉、雜菌同意粉都十分足料🍝
芝士忌廉汁超濃味 質地Creamy夠掛汁

Cream cheese奶蓋味道香濃
甜度適中唔會過膩🧇
同充滿蛋香嘅窩夫非常搭
窩夫口感一流 外脆內綿密
仲帶少少煙韌感(*´∀`)
啲牛油餅乾碎 增加脆口感係幾正

♡73%特濃朱古力 $54
名副其實嘅特濃 Dark Chocolate🍫
鍾意偏甜朱古力嘅朋友就未必會鐘意

2022-05-28
整體嚟講價錢唔算偏貴,食物質素都OK!個包煎到好脆身,牛肉漢堡扒既油汁滲透落個包到,令到個包外脆內軟,好重牛油香味!至於牛肉漢堡扒方面,十分厚身,牛味好重好突出,略嫌塊扒好鬆散,一拎起就散左😂😂配菜方面有薯條沙律,薯條雖然係即炸,熱騰騰好脆身,但係關鍵嘅薯仔唔夠飽滿,好多條薯條都只有脆卜卜既外皮但內裏係空心🥲🥲最後要讚一讚員工既服務質素,員工見到我朋友食得唔多,以為我朋友覺得唔好食,於是主動過嚟問我哋拎意見,甚至主動提出免費換另一個Lunch Set比我朋友~服務態度真係一流!
整體嚟講價錢唔算偏貴,食物質素都OK!

服務態度真係一流!
蘑菇芝士漢堡
蘑菇芝士漢堡
2022-06-27 55 views
呢一間喺啟德嘅cafe環境真係好靚好大超舒服😌最特別係佢地個流心芝士炸魚薯條🍟平時炸魚柳就食得多 加埋流心芝士真係不得了🧀炸皮好鬆脆 魚肉鮮嫩又夠滑 口感一流🤩
《GoodDay Solar》啟德沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖星期日起身去左屋企附近呢間cafe試下,下晝12點半到,要排隊,大約等了兩、三張枱便入得。被編排了坐在最入位置,坐位舒適。睇下餐牌有咩食先~ 點餐須自行到收銀處。我地叫左以下食物及飲品:Vanilla Latte, 有少少甜味,被咖啡中和番okCappuccino, 配燕麥奶,不過不失All day breakfast, 個斑蘭味多士幾香,炒蛋較淡,其他食物不過不失。Egg Benedict, 選左配蟹肉,ok外面都係地盤景,餐廳內就有呢個打卡位:
《GoodDay Solar》
啟德沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖

被編排了坐在最入位置,坐位舒適。

睇下餐牌有咩食先~ 點餐須自行到收銀處。

我地叫左以下食物及飲品:

Vanilla Latte, 有少少甜味,被咖啡中和番ok
Vanilla  Latte

Cappuccino, 配燕麥奶,不過不失
Cappuccino

Super  Good English Breakfast

Egg Benedict, 選左配蟹肉,ok
Egg  Benedicts
Egg  benedicts

外面都係地盤景,餐廳內就有呢個打卡位:

2022-06-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$165 (Lunch)
Vanilla  Latte
Cappuccino
Super  Good English Breakfast
Egg  Benedicts
Egg  benedicts
2022-06-26 53 views
食物味道正正常常但分量偏細, 及價錢偏貴環境非常寬敞舒適適合三五成群坐底慢慢吹水, 傾足一個下午打卡亦都一流不過就唔好對食物同飲品/咖啡有期望總括黎講係有少少呃錢既感覺
食物味道正正常常
但分量偏細, 及價錢偏貴

環境非常寬敞舒適
適合三五成群坐底慢慢吹水, 傾足一個下午
打卡亦都一流
不過就唔好對食物同飲品/咖啡有期望

總括黎講係有少少呃錢既感覺
2022-06-26
$80 (Breakfast)
2022-06-25 61 views
cafe空間極之寬敞,裝潢以白色水泥風為主調,感覺簡潔卻充滿質感,再用金屬和雲石面的餐桌作點綴,整體感覺十分舒坦。煙三文魚牛乳炒蛋酸麵包多士 (1片 | $78)• 煙三文魚和炒蛋的份量都頗為多,煙三文魚以條狀舖在炒蛋上面,味道帶點咸香、油脂感適中、口感香嫩。• 炒蛋口感同樣嫩滑,亦帶有奶香,跟煙三文魚味道十分匹配。• 麵包偏向煙韌、有嚼口,外層則較香脆,加上置頂的香草點綴,令整體口感更加豐富。LATTE (hot | +$20)• 奶泡順滑綿密,再豐厚一點會更好;咖啡味道酸度適中。

煙三文魚牛乳炒蛋酸麵包多士

煙三文魚牛乳炒蛋酸麵包多士 (1片 | $78)

• 炒蛋口感同樣嫩滑,亦帶有奶香,跟煙三文魚味道十分匹配。

LATTE

LATTE (hot | +$20)

• 奶泡順滑綿密,再豐厚一點會更好;咖啡味道酸度適中。