2022-05-16
原來啟德都有一間咁休閒嘅Cafe,今日就等我過嚟嘆吓同試吓佢哋嘅嘢食先,雖然係全落地玻璃但出面嘅景觀竟然係一個地盤,咩心情都冇晒😩但佢入面嘅裝修都唔錯既,簡樸得來又夠時尚,即管睇吓佢嘅嘢食如何先佢呢一度有set lunch,我哋嗌咗一份日式滑蛋鰻魚蓋飯同埋至尊烤珍寶蘑菇手打(美國)牛肉雙層芝士漢堡配薯條及沙律,另外叫咗兩杯咖啡同埋一個甜品🏵🏵🍱日式滑蛋鰻魚蓋飯,份量都幾大嘅,整個飯嘅材料都係有鰻魚,蛋,同埋飯,鰻魚方面其實都好難整得難食,佢嘅鰻魚都唔錯嘅,醬汁都多,唔會太鹹,厚身又爽口,蛋既方面都OK嘅,都滑身,但佢嘅飯真係令我好失望,最重要嘅係佢竟然唔係日本珍珠米,做得日式嘅鰻魚飯梗係要用珍珠米㗎啦😕,話晒佢都成舊水一碗,成個配搭真係唔襯🤷🏻♀️🍔 至尊烤珍寶蘑菇手打(美國)牛肉雙層芝士漢堡配薯條及沙律,漢堡嘅整體都唔錯嘅,佢嘅手打牛肉係幾 juicy,又夠厚,又唔會好老,但珍寶蘑菇就反而細舊咗啲,就咁影相都唔係好見到有蘑菇喺度,薯條都冇咩特別,份量都適中嘅,⚠️但我最想講嘅就係佢哋個沙律,佢每一個餐都有一份沙律,我想講我唔知嗰啲係咩菜嚟,但係真係超生,佢生嘅程度係硬再加乾,個質感好似
🍔 至尊烤珍寶蘑菇手打(美國)牛肉雙層芝士漢堡配薯條及沙律,漢堡嘅整體都唔錯嘅,佢嘅手打牛肉係幾 juicy,又夠厚,又唔會好老,但珍寶蘑菇就反而細舊咗啲,就咁影相都唔係好見到有蘑菇喺度,薯條都冇咩特別,份量都適中嘅,⚠️但我最想講嘅就係佢哋個沙律,佢每一個餐都有一份沙律,我想講我唔知嗰啲係咩菜嚟,但係真係超生,佢生嘅程度係硬再加乾,個質感好似食緊草咁,放咗落口3秒到就吐返出嚟,真心難食😵😵⚠️
☕️我哋叫咗兩杯咖啡,一杯係Flat White,一杯係班蘭鮮奶咖啡,其實睇個樣真係兩杯都一樣樣,顏色都一樣,完全冇分別,飲落先知邊一杯係班蘭味,我覺得有少少唔係好夾咖啡,佢個味有啲淡,飲落好似咖啡還咖啡,班蘭還班蘭咁,整體咖啡冇咖啡味,又唔係好濃,奶又唔夠香,Flat White果杯係帶酸既,覺得麻麻地😐😐
🧇班蘭椰香椰絲糯米窩夫配雪糕,都講過啦,我個人比較鍾意食班蘭既野,呢款一定要嗌嘅,賣相睇落去唔錯,窩夫大大件,呢個組合幾特別,有糯米果下係有驚喜嘅,但食落都係有啲失望,首先應該係啱啱整好既關係,所以都熱嘅,但佢嘅窩夫係淋身,只有少少脆,基本上裏面都係淋,第二,班蘭既味又係好淡,但又未至於冇味嘅,第三,佢嘅糯米真係好似芒果糯米飯嘅質感咁,但又係完全冇味,好似求其將啲嘢切上去咁,其實最重要嗰兩樣嘢都做到咁,成個甜品嘅精髓都唔喺度😕😕,所以基本上對佢哋既嘢食都係失望,價錢都唔平,要$118,貴過主食,所以睇吓你哋覺得值唔值啦🤷🏻♀️