原來啟德都有一間咁休閒嘅Cafe,今日就等我過嚟嘆吓同試吓佢哋嘅嘢食先,雖然係全落地玻璃但出面嘅景觀竟然係一個地盤,咩心情都冇晒😩但佢入面嘅裝修都唔錯既,簡樸得來又夠時尚,即管睇吓佢嘅嘢食如何先佢呢一度有set lunch,我哋嗌咗一份日式滑蛋鰻魚蓋飯同埋至尊烤珍寶蘑菇手打(美國)牛肉雙層芝士漢堡配薯條及沙律,另外叫咗兩杯咖啡同埋一個甜品🏵🏵🍱日式滑蛋鰻魚蓋飯,份量都幾大嘅,整個飯嘅材料都係有鰻魚,蛋,同埋飯,鰻魚方面其實都好難整得難食,佢嘅鰻魚都唔錯嘅,醬汁都多,唔會太鹹,厚身又爽口,蛋既方面都OK嘅,都滑身,但佢嘅飯真係令我好失望,最重要嘅係佢竟然唔係日本珍珠米,做得日式嘅鰻魚飯梗係要用珍珠米㗎啦😕,話晒佢都成舊水一碗,成個配搭真係唔襯🤷🏻‍♀️🍔 至尊烤珍寶蘑菇手打(美國)牛肉雙層芝士漢堡配薯條及沙律,漢堡嘅整體都唔錯嘅,佢嘅手打牛肉係幾 juicy,又夠厚,又唔會好老,但珍寶蘑菇就反而細舊咗啲,就咁影相都唔係好見到有蘑菇喺度,薯條都冇咩特別,份量都適中嘅,⚠️但我最想講嘅就係佢哋個沙律,佢每一個餐都有一份沙律,我想講我唔知嗰啲係咩菜嚟,但係真係超生,佢生嘅程度係硬再加乾,個質感好似

🍔 至尊烤珍寶蘑菇手打(美國)牛肉雙層芝士漢堡配薯條及沙律,漢堡嘅整體都唔錯嘅,佢嘅手打牛肉係幾 juicy,又夠厚,又唔會好老,但珍寶蘑菇就反而細舊咗啲,就咁影相都唔係好見到有蘑菇喺度,薯條都冇咩特別,份量都適中嘅,⚠️但我最想講嘅就係佢哋個沙律,佢每一個餐都有一份沙律,我想講我唔知嗰啲係咩菜嚟,但係真係超生,佢生嘅程度係硬再加乾,個質感好似食緊草咁,放咗落口3秒到就吐返出嚟,真心難食😵😵⚠️

☕️我哋叫咗兩杯咖啡,一杯係Flat White,一杯係班蘭鮮奶咖啡,其實睇個樣真係兩杯都一樣樣,顏色都一樣,完全冇分別,飲落先知邊一杯係班蘭味,我覺得有少少唔係好夾咖啡,佢個味有啲淡,飲落好似咖啡還咖啡,班蘭還班蘭咁,整體咖啡冇咖啡味,又唔係好濃,奶又唔夠香,Flat White果杯係帶酸既,覺得麻麻地😐😐

🧇班蘭椰香椰絲糯米窩夫配雪糕,都講過啦,我個人比較鍾意食班蘭既野,呢款一定要嗌嘅,賣相睇落去唔錯,窩夫大大件,呢個組合幾特別,有糯米果下係有驚喜嘅,但食落都係有啲失望,首先應該係啱啱整好既關係,所以都熱嘅,但佢嘅窩夫係淋身,只有少少脆,基本上裏面都係淋,第二,班蘭既味又係好淡,但又未至於冇味嘅,第三,佢嘅糯米真係好似芒果糯米飯嘅質感咁,但又係完全冇味,好似求其將啲嘢切上去咁,其實最重要嗰兩樣嘢都做到咁,成個甜品嘅精髓都唔喺度😕😕,所以基本上對佢哋既嘢食都係失望,價錢都唔平,要$118,貴過主食,所以睇吓你哋覺得值唔值啦🤷🏻‍♀️
2022-05-15 55 views
有個friend搵咗間Cafe喺啟德話有興趣想試,兩個屯門人就搭屯馬線去啟德會合佢啦😆啟德呢邊周圍係地盤,暫時渺無人煙😂上到間Cafe好有驚喜,泥石簡約風設計,有幾款唔同特色嘅枱,全部都好寬落😌肉醬雜菌千層麵,素食者適用🌿超足料,幾乎啖啖都食到有菇😂蕃茄忌廉汁雞肉意粉個醬汁好濃郁,而且好掛汁,推介推介!香蒜蜆肉意粉好多蜆啊😋食落又冇沙,係偏辣咗少少🤏🏼跟餐包咗一杯嘢飲,我哋揀咗檸檬蜜糖水/americano/dirty 🤤全部都幾高質好飲~雖然落地玻璃望出去仲係地盤嘅環境,不過將來一定有潛力開好多Cafe同埋打卡餐廳!今日喺度任坐咗四個鐘,傾到好盡興☺️呢間餐廳bookmark, 希望有更加多人認識~

有個friend搵咗間Cafe喺啟德話有興趣想試,
兩個屯門人就搭屯馬線去啟德會合佢啦😆

啟德呢邊周圍係地盤,暫時渺無人煙😂
上到間Cafe好有驚喜,泥石簡約風設計,
有幾款唔同特色嘅枱,全部都好寬落😌

肉醬雜菌千層麵,素食者適用🌿
超足料,幾乎啖啖都食到有菇😂

蕃茄忌廉汁雞肉意粉
個醬汁好濃郁,而且好掛汁,推介推介!

香蒜蜆肉意粉
好多蜆啊😋食落又冇沙,係偏辣咗少少🤏🏼

跟餐包咗一杯嘢飲,
我哋揀咗檸檬蜜糖水/americano/dirty 🤤
全部都幾高質好飲~

雖然落地玻璃望出去仲係地盤嘅環境,
不過將來一定有潛力開好多Cafe同埋打卡餐廳!
今日喺度任坐咗四個鐘,傾到好盡興☺️
呢間餐廳bookmark, 希望有更加多人認識~

2022-05-10
$100 (Lunch)
2022-05-15 64 views
📌GoodDay Solar~啟德下雨天來到Good Day咖啡店🌨鄰近啟德站 要穿過地盤先到嘉峯匯一樓裝修以灰白色工業風為主 簡潔舒適🤩佔地面積大 透光度十足☀️位置都比較多 但景觀喺地盤風景略為可惜環境都比較嘈吵 不過可以帶寵物嚟🐶堂食最低消費一杯飲品 不設加一服務費食物選擇方面多元化 但定價偏高~味道唔算好特別 應該冇下次🫣咁啱喺附近可以過嚟坐吓 或者帶電腦嚟做嘢1️⃣ 至尊烤珍寶蘑菇手打(美國)牛肉雙層芝士漢堡 𝗧𝗿𝘂𝗰𝗸𝗲𝗿 𝗣𝗼𝗿𝘁𝗼𝗯𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 $𝟭𝟱𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)份量都幾大份 包身微烘軟身🍔中間手打牛肉牛味濃 但唔算好juicy蘑菇同芝士都增加罪惡感🤣不過一個人食會有啲膩旁邊有幼身薯條同黑醋沙律 味道不錯🍟2️⃣ 花麻椒蕃茄手撕豬意粉𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 $𝟭𝟭𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)呢款意粉味道係幾特別 但賣相一般😐花麻椒味道很搶 辣度偏高 蕃茄味唔算好突出 意粉偏硬🍝豬肉反而比較柴 好乾身🐷3️⃣ 青瓜接骨木梳打𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗖𝗮𝗻𝗱𝘆 𝗖𝗿𝘂𝘀𝗵 +$𝟯𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)很喜歡接骨木花的清香味 味道很清新😗薄荷味道很淡 亦都見到
📌GoodDay Solar~啟德

下雨天來到Good Day咖啡店🌨
鄰近啟德站 要穿過地盤先到嘉峯匯一樓
裝修以灰白色工業風為主 簡潔舒適🤩
佔地面積大 透光度十足☀️
位置都比較多 但景觀喺地盤風景略為可惜
環境都比較嘈吵 不過可以帶寵物嚟🐶
堂食最低消費一杯飲品 不設加一服務費
食物選擇方面多元化 但定價偏高~
味道唔算好特別 應該冇下次🫣

豬肉反而比較柴 好乾身🐷

很喜歡接骨木花的清香味 味道很清新😗
薄荷味道很淡 亦都見到一條條青瓜絲
好適合解辣 夏天飲一流🥹

4️⃣ 𝗜𝗰𝗲 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 +$𝟰𝟰 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
用上日本滋賀縣安茶業出品嘅抹茶粉🍵

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 6/10

🍴: GoodDay Solar
📍: 九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖
🔍: 08:30-21:30 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie啟德
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
GoodDay Solar男朋友隔離左幾日加上WFH成個月,今日終於可以同男朋友出下街去食下野拍下拖。今日出遠少少,去左啟德試下果到嘅cafe。上到去冇咩人,可能因為時間尚早,我地坐低左影左陣相就好多人慢慢入坐。煙三文魚青瓜忌廉芝士醬酸種麵包多士 $98酸種麵包真係冇得輸,仲要加埋cream cheese,餐廳好醒咁加左青瓜中和左cheese同煙三文魚嘅膩,同埋都好夠食,男朋友都食到好飽。培茶麻薯bagel $58Bagel好好食,培茶嘅淡淡茶香,加上麻薯煙煙韌韌口感勁岩我食。Espresso tonic $45Americano $30Dirty $45Overall黎講野食唔錯,餐廳環境都好寬敞舒服,不過咖啡就唔係咁ok,如果對咖啡唔係有要求,呢到都係一個打卡好地方,最衰就係大玻璃窗出面景色仲係地盤,影相要就一就。
GoodDay Solar

今日出遠少少,去左啟德試下果到嘅cafe。

煙三文魚青瓜忌廉芝士醬酸種麵包多士

Dirty $45

2022-04-02
  • 培茶麻薯貝果
  • 煙三文魚青瓜忌廉芝士醬酸種麵包多士
之前已經去過好日咖啡嘅葵涌本店~今次新店嘅環境十分吸引!走純白風之餘 採光度很好📸不過陽光好像要大約兩點後才照進店內~店面很大 不過週末到訪一樣滿滿都是客人🫣𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 $𝟷𝟻𝟾當日我最喜歡的就是這個意粉!食落菇香十足 醬汁𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢得黎唔會好漏~而且有小小辣 更加惹味!雞肉煮得剛剛好 也很香口~𝙴𝚐𝚐 𝙱𝚎𝚗𝚎𝚍𝚒𝚌𝚝𝚜 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟿𝟾(𝚆𝚒𝚝𝚑 𝚌𝚞𝚌𝚞𝚖𝚋𝚎𝚛 𝚊𝚗𝚍 𝚌𝚛𝚊𝚋 𝚖𝚎𝚊𝚝 +$𝟷𝟼)蟹肉和沙律菜食落都好鮮🥗調味不會過重 成件事食落不膩不邪惡感覺好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑!.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍 🤝🏻.芝麻千層蛋糕 $𝟺𝟾層次很分明 芝麻香奶香也很充足不過我自己覺得稍為甜左小小🤏🏻但同行朋友就表示很滿意 覺得很好吃!𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚝𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟹𝟻𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟹𝟻環境也很好拍~
之前已經去過好日咖啡嘅葵涌本店~
今次新店嘅環境十分吸引!
走純白風之餘 採光度很好📸
不過陽光好像要大約兩點後才照進店內~
店面很大 不過週末到訪一樣滿滿都是客人🫣

當日我最喜歡的就是這個意粉!
食落菇香十足 醬汁𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢得黎唔會好漏~
而且有小小辣 更加惹味!
雞肉煮得剛剛好 也很香口~

𝙴𝚐𝚐 𝙱𝚎𝚗𝚎𝚍𝚒𝚌𝚝𝚜 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟿𝟾
蟹肉和沙律菜食落都好鮮🥗
調味不會過重 成件事食落不膩不邪惡
感覺好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑!
Egg  benedicts  with  salad

芝麻千層蛋糕 $𝟺𝟾
層次很分明 芝麻香奶香也很充足
不過我自己覺得稍為甜左小小🤏🏻
但同行朋友就表示很滿意 覺得很好吃!

𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚝𝚘𝚗𝚒𝚌 $𝟹𝟻

𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢 $𝟹𝟻
Dirty

環境也很好拍~
Egg  benedicts  with  salad
Dirty
2022-05-08 41 views
Goodday is( )Cafe 環境舒適,寬敞,有落地大玻璃,光線充足,可惜外面是地盤景🥲工業風style不過食物味道非常普通,與環境設計不太配合。❇️秘製無骨雞扒腿飯配自家製甜酸醬及沙律定食🌀好似食緊吉野家野菜煎雞飯😅沒有驚喜。❇️spaghetti with impossible meat in Thai sauce 🌀意粉配生菜包,感覺幾得意!❇️班蘭抹茶拿鐵配雪糕🌀好失望,完全沒有班蘭味,只有抹茶味雪糕🥲❇️栗子芒果蛋糕🌀蛋糕質地好硬實,芒果味重,完全沒有栗子味,唔好食。❇️抹茶千層蛋糕🌀味道正常
Goodday is( )
工業風style
不過食物味道非常普通,與環境設計不太配合。
❇️秘製無骨雞扒腿飯配自家製甜酸醬及沙律定食
🌀好似食緊吉野家野菜煎雞飯😅沒有驚喜。
🌀意粉配生菜包,感覺幾得意!
❇️班蘭抹茶拿鐵配雪糕
🌀好失望,完全沒有班蘭味,只有抹茶味雪糕🥲
❇️栗子芒果蛋糕
🌀蛋糕質地好硬實,芒果味重,完全沒有栗子味,唔好食。
❇️抹茶千層蛋糕
🌀味道正常
2022-05-07 47 views
想要尋找空曠寬闊感既Cafe唔容易因為香港寸土寸金今次都介紹一間幾寬落既Cafe比大家望住獅子山chill住做嘢而且好似都冇限時Cafe面積大打卡位多裝修走工業水泥風不過啟德因為好多地盤裝修中望出去唔算好好景但係遠觀就係不錯的選擇٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♡ 煙三文魚配炒蛋酸種多士 $88 (6/10)一上黎我真係o曬嘴因為很少三文魚呢度夾埋應該兩片都冇三文魚有咁貴咩😮‍💨同我去南角食既相比真係差太遠了但講返味道都係唔錯既不過價錢真係太貴啦Cappuccino +$16 (7.5/10)呢杯啡就好d既我以原價作準啦拉花好靚 啡味都滑而濃♪ New York Cheesecake $48 (8/10)反而呢個係我期待值之上因為佢芝士味非常濃口感緊緻而不太實我心目中都有少少貴不過可接受~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~● ● 總結 ● ●Cafe勝在空間開揚又不限時但係食物CP值奇低而且我都等左半個鐘先有得食唔適合趕時間既人呢個價錢既Cafe感覺可以再食好d但但食野不太推薦(除非你想搵個位做全日嘢就可能適合
想要尋找空曠寬闊感既Cafe唔容易

不過啟德因為好多地盤裝修中
望出去唔算好好景
但係遠觀就係不錯的選擇
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♡ 煙三文魚配炒蛋酸種多士 $88 (6/10)
一上黎我真係o曬嘴
因為很少三文魚
呢度夾埋應該兩片都冇
三文魚有咁貴咩😮‍💨
同我去南角食既相比
真係差太遠了
但講返味道都係唔錯既
不過價錢真係太貴啦

Cappuccino +$16 (7.5/10)
呢杯啡就好d既
我以原價作準啦
拉花好靚 啡味都滑而濃

反而呢個係我期待值之上
因為佢芝士味非常濃
口感緊緻而不太實
我心目中都有少少貴
不過可接受

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
呢個價錢既Cafe感覺可以再食好d
但但食野不太推薦
(除非你想搵個位做全日嘢就可能適合
2022-05-05 857 views
一個大大下雨天到好日咖啡鄰近的啟德站真的很新又陌生在 ɢᴏᴏɢʟᴇ ᴍᴀᴘ 標記地址也不懂路線的程度當天實地探路 在啟德站 ᴅ 出口轉左走進去地盤中間的路 一路上都有指示牌的約 𝟻 分鐘就能到達 ɢᴏᴏᴅᴅᴀʏ 所在的嘉峯匯ɢᴏᴏᴅᴅᴀʏ 位於嘉峯匯的一樓 面積超大全店都是落地大玻璃 透光度完美 可惜當天天氣不佳 不然有機會看到獅子山呢 不過放眼望到的近景都是地盤若前面樓盤一一建好 這邊風景跟採光就稍遜色了 ...ʙᴛᴡ 這邊佛心的有早餐餐牌 ( 至 𝟷𝟷:𝟶𝟶 ᴀ.ᴍ ) 有 sᴄᴏɴᴇ 三文治 ᴛᴏᴀsᴛ 等等選擇 還有輕盈版 ᴀᴅʙ價錢從 ʜᴋᴅ𝟹𝟾 - 𝟾𝟾 不等 性價比很高𓋪 𝘉𝘢𝘤𝘰𝘯 & 𝘚𝘤𝘳𝘢𝘮𝘣𝘭𝘦 𝘌𝘨𝘨 𝘚𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦點了煙肉炒蛋酸種吐司 配一杯拿鐵吐司上桌的時候是熱騰騰 香氣十足份量蠻大 你看碟也快要放不下就懂了 味道沒有很驚喜 畢竟都是常見配搭酸種吐司如果能軟熟一點就好了 拿鐵也是妥妥的一杯 雨天帶來的寒意也漸漸消失了雖然是在新住宅商場一樓但好日咖啡是 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 的喔 不難看到毛孩在咖啡店打卡的美照呢
一個大大下雨天到好日咖啡
ɢᴏᴏᴅᴅᴀʏ 位於嘉峯匯的一樓 面積超大
全店都是落地大玻璃 透光度完美
可惜當天天氣不佳 不然有機會看到獅子山呢
不過放眼望到的近景都是地盤
若前面樓盤一一建好 這邊風景跟採光就稍遜色了 ...

價錢從 ʜᴋᴅ𝟹𝟾 - 𝟾𝟾 不等 性價比很高
雖然是在新住宅商場一樓
但好日咖啡是 ᴘᴇᴛ-ғʀɪᴇɴᴅʟʏ 的喔
不難看到毛孩在咖啡店打卡的美照呢
2022-03-21
$60 (Breakfast)
2022-05-01 130 views
態度不友好,一入來已經冇咩指引,落單嘅時候仲要話「果邊吶!」第一次來嘅客人,點會知道你間舖咩事呢?出邊風景垃圾到一個點,全部係地盤,180度無死角地盤,等之後會好d?唔會㗎啦!之後d樓起好咗,更加咩風景都冇啦!講返食物,普普通通,非常非常普通,完全冇特別嘅地方,任何一間coffee 都可以做到,打卡都無必要。咖啡拉花好靚,完。仲要聽到兩條友係咁話有d客好麻煩,又要呢樣又要果樣,話人哋揀位,好心你啦,服務行業,敬業d啦!總之,唔會再來。
第一次來嘅客人,點會知道你間舖咩事呢?
咖啡拉花好靚,完。
總之,唔會再來。
啟德早一陣子新開的咖啡店GoodDay🤎本店在葵涌 這家是新店 環境更適合打卡!.咖啡廳裝潢以簡約為主 再帶點輕工業水泥風灰白色水泥牆身再配上一些綠植作點綴🪴.GoodDay Solar 好日咖啡店☕️啟德店佔地過千尺 樓底高 四周亦有落地大玻璃 而且採光度以及空間感十足!!附近仍在裝修,所以景觀暫時是對著地盤~但不影響我對這家咖啡店的評價🌟.這家Cafe實在太熱門了 雖然位置比較偏僻 但是我們工作日下午去的 也依舊的多人!!能坐到什麼位置都是全靠運氣~~.我跟朋友點了一人一杯咖啡☕️一個培茶麻薯Bagel,蒜香蜆肉意粉🍝咖啡的話推薦你們點最普通的就可以了食物味道還可以呀💕意粉份量非常大份,我們兩個也吃不完😂.店內不設加一 這個是不錯的!我們一共消費了$250人均消費125$ 價格還可以接受呢❤️.唯一缺點就是單點一杯咖啡實在太貴了凍飲60$ 建議你們套餐加配會划算一點!另外這家咖啡店位置有點難找,它是在啟德的新樓盤嘉峰匯的商場裏面。
啟德早一陣子新開的咖啡店GoodDay🤎
本店在葵涌 這家是新店 環境更適合打卡!
咖啡廳裝潢以簡約為主 再帶點輕工業水泥風
灰白色水泥牆身再配上一些綠植作點綴🪴
GoodDay Solar 好日咖啡店☕️啟德店
佔地過千尺 樓底高 四周亦有落地大玻璃
而且採光度以及空間感十足!!
附近仍在裝修,所以景觀暫時是對著地盤~
但不影響我對這家咖啡店的評價🌟
這家Cafe實在太熱門了 雖然位置比較偏僻
但是我們工作日下午去的 也依舊的多人!!
能坐到什麼位置都是全靠運氣~~
我跟朋友點了一人一杯咖啡☕️
一個培茶麻薯Bagel,蒜香蜆肉意粉🍝
咖啡的話推薦你們點最普通的就可以了
食物味道還可以呀💕
意粉份量非常大份,我們兩個也吃不完😂
店內不設加一 這個是不錯的!
我們一共消費了$250
人均消費125$ 價格還可以接受呢❤️
唯一缺點就是單點一杯咖啡實在太貴了
凍飲60$ 建議你們套餐加配會划算一點!
另外這家咖啡店位置有點難找,
它是在啟德的新樓盤嘉峰匯的商場裏面。
2022-04-30
$125 (Tea)
2022-05-01 54 views
兩度探訪呢間餐廳,原因係呢度地方夠寬敞,有石級台階打卡位,食物質素又唔錯,交通都好方便,雖然出面仲係地盤,不過都好開陽坐得幾舒服芝士奶蓋窩夫配雪糕 $98上面Cream cheese芝士味濃又唔會好漏,waffle都算外脆內軟,仲有好香嘅牛油味。中間有啲脆脆應該係用牛油同餅乾碎整嘅,增加口感,配上有少少海鹽嘅雲呢拿雪糕,好味道薯條配黑松露醬 +$36 薯條even影完一輪相依然keep住脆,配黑松露醬冇得輸Cappuccino +$26咖啡算甘香,泡沫算豐厚棉滑,唔錯

芝士奶蓋窩夫配雪糕 $98

薯條配黑松露醬 +$36
薯條even影完一輪相依然keep住脆,配黑松露醬冇得輸

Cappuccino +$26
咖啡算甘香,泡沫算豐厚棉滑,唔錯
2022-05-01 27 views
芫荽籽牛油果芝士配多士 $88麵包外脆內軟,材料豐富,有超多牛油果肉同牛油果醬、軟身淡芝士、香口焗松子、最特別嘅就係芫荽籽,佢係印度料理常用嘅香料,令食物味道得以提升同豐富咗!Dirty $45Dirty係我近期喜愛嘅咖啡類別,呢度都整得唔錯,咖啡同奶比例剛好,層次分明咁靚嘅餐廳環境相係趁佢打烊嘅時候影嘅,所以先至冇人,呢度平日都好full架
芫荽籽牛油果芝士配多士 $88

Dirty $45

💛GoodDay Solar @九龍城📍九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖星期六大概11:30去到都冇咩人 不過一到12點lunch時段就開始多好多人差唔多滿座~所以要預番d時間等位 建議早d去 可以揀位坐☀️ 雖然坐窗邊位望到個景係對住地盤 但當日天氣好好🌤陽光充足 cafe採用落地大玻璃 採光度十足 坐位闊落舒適🥰 cafe亦有唔少打卡位📸️啱曬同朋友打卡傾計甚至做嘢都無問題💻🍔至尊烤珍寶蘑菇手打美國牛肉雙層芝士漢堡 $158 +黑松露醬$12呢個burger夠足料又好味 入面有黑松露醬🤤包身好軟熟 仲係微烘過 🐮牛味都幾濃 都幾juicy💦burger仲可以額外揀唔同既醬汁 所以成個burger無論係牛肉定係蘑菇 啖啖都爆汁夠濃味✨另外仲有大量黑醋沙律🥗可以解下膩👍🏻🧀特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉微微辣 $118🧀芝士忌廉醬汁味道真係特濃✨✨ 意粉同份量都好多 雞肉亦好足料 不過肉質再滑d會更好~建議可以同人share因爲都幾飽滯下~~💚班蘭鮮奶咖啡 +$41班蘭latte都係第一次試 剛剛好買到最後一杯班蘭既飲品🥺味道都唔錯 冇想像中咁甜 latte好滑既同時亦帶出班蘭香🤤🍵抹茶拿

💛GoodDay Solar @九龍城
📍九龍城沐泰街9號嘉峯匯1樓11號舖

🧀特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉微微辣 $118

💚班蘭鮮奶咖啡 +$41

🍵抹茶拿鐵 +$44
Menu寫話係採用日本滋賀縣丸安茶葉抹茶 🤔可惜呢杯matcha latte 味道好普通 冇咩茶香味 同埋都幾失望 成杯差唔多啖啖都係抹茶粉 入口好重粉感 而且味道完全唔夠濃☹️

2022-04-23 115 views
位於啟德有一間幾大又幾舒服既咖啡店好適合同朋友坐低傾下計食下野飲下野有唔少款式既食物可以選擇其中一款幾特別又好邪惡既就係加入左花生醬既漢堡包🍔🥜大大份而且花生醬好香同漢堡都幾夾夾埋芝士同其他配料一啖咬落去夠哂豐富不過如果能夠鎖返多點漢堡既肉汁就更好了而All Day Breakfast都好豐富爽脆腸仔咬落去有芝士流出黎好好味😋大蝦意粉亦都唔錯🦐邪惡到底就試埋班蘭抹茶拿鐵配雪糕賣相好靚而且抹茶加班蘭味道好濃厚💚
位於啟德有一間幾大又幾舒服既咖啡店

邪惡到底就試埋班蘭抹茶拿鐵配雪糕
賣相好靚而且抹茶加班蘭味道好濃厚💚

Type of Meal
Lunch
來點春日的版面🌸相信大家都抗疫疲勞,最近開始報復式出街😂條街多返好多人cafe又出現人龍🤪今次去Goodday cafe啟徳新分店打卡😎環境: 7/10室內都係日色簡約為主,落地大玻璃空間感十足🌞日光下點影都靚💕不過室外景觀一般,仲有d基建項目😂食物: 7.5/101️⃣Super Good English Breakfast $122老實話,其實ADB間間都差唔多😂所以一份幾好嘅ADB要睇個蛋同腸仔(如果有)🍳 呢到個炒蛋望落都掂,有蛋汁嫩滑有蛋香👍🏻至於條腸唔係個d cheap cheap幼身雞肉腸😂呢到係肥嘟嘟爆漿芝士腸,對得住價錢😂2️⃣Matcha latte $54採用日本滋賀縣丸安茶業抹茶🍵 唔係好識不過都有誠意,正常發揮😂⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💰性價比 :7/10 (~$150/人)啟德第一間Cafe,如果喺嗰度住應該會成日食😂 食物嘅質素性價比都唔錯,時間鬆動入去食都OK…因為交通不太方便😂

環境: 7/10

食物: 7.5/10
2️⃣Matcha latte $54
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💰性價比 :7/10 (~$150/人)
Super Good English Breakfast
Matcha latte
2022-04-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Super Good English Breakfast
Matcha latte