2023-12-15 23 views
難得今日放假,訓餐飽之餘,同朋友一齊嚟呢度食個靚靚午餐,好滿足!👍🏼泰式冬陰功湯食泰國菜必備!個湯敬祝了,好大隻大頭蝦!酸酸辣辣,加埋暖粒粒,啱晒而家呢啲天氣飲。👍🏼泰式柚子鮮蝦沙律份量好多,又有幾隻大蝦。加埋炸蒜炸椰子乾,口感豐富,而且好香口。👍🏼海南雞飯雞件好嫩滑又大份,加埋酸辣汁同甜鼓油吊味,好正。而油飯都好香。👍🏼泰式菠蘿刨冰見餐廳推介就試試。本身好怕會係好甜好假嘅罐頭菠蘿味。點知有驚喜,淡淡菠蘿味,唔會太甜,正好解膩,推薦!👍🏼泰式街頭椰子粟米雪糕好特別,未試過!雪糕真係好香椰子同粟米味,但又唔會過甜,讚!加埋底有糯米飯,夠哂份量。呢到坐得好舒服,食物質素又高,又唔貴,CP好高!絕對值得返嚟再食~

👍🏼泰式冬陰功湯

👍🏼泰式柚子鮮蝦沙律

👍🏼海南雞飯

👍🏼泰式菠蘿刨冰

👍🏼泰式街頭椰子粟米雪糕

2023-12-13 37 views
媽咪突然好想食泰國野,甘岩諗起經過屯門新開既Grandma Thai,所以就同左媽咪去左尼間有泰國特色既泰國餐廳,門口裝修簡約,店內佈置以開放式既設計有種泰國food court既感覺,店內燈光柔和,人流不斷👍🏻係適合回味泰國美食既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 半隻海南雞〔真心推介😋〕$118Hainanese Chicken (Half)👍🏻 外皮金黃有光澤👍🏻 新鮮嫩滑👍🏻 無骨👍🏻 惹味配 泰式豆醬、泰式沾醬、雞湯一碗✔️ 泰式蟹肉炒飯〔真心推介😋〕$88Thai Style Fried Rice with Crab Meat👍🏻 熱辣辣👍🏻 粒粒分明👍🏻 煙靭飯香👍🏻 惹味✔️ 鳳尾蝦炒金邊粉〔真心推介😋〕$88Pad Thai with Fresh Prawns👍🏻 蝦爽口👍🏻 金邊粉彈牙👍🏻 足料👍🏻 賣相吸引配 辣椒碎 花生碎✔️ 泰式椰子刨冰〔真心推介😋〕$38Coconut meat with Coconut Ice👍🏻 大杯👍🏻 濃郁椰汁味🥥👍🏻 口感嫩滑✔️ 泰式奶茶〔真心推介😋〕跟餐加 $10Thai Milk Tea👍🏻 香濃茶香味🧋👍🏻 嫩滑

✔️ 半隻海南雞〔真心推介😋〕$118
Hainanese Chicken (Half)
👍🏻 外皮金黃有光澤
👍🏻 新鮮嫩滑
👍🏻 無骨
👍🏻 惹味
配 泰式豆醬、泰式沾醬、雞湯一碗

✔️ 泰式蟹肉炒飯〔真心推介😋〕$88

Thai Milk Tea
👍🏻 香濃茶香味🧋
👍🏻 嫩滑

2023-12-13 30 views
搭西鐵去到屯門站, 食埋晚飯先返屋企, 呢度食肆都唔少, 呢間泰式餐廳招牌都幾趣怪, 電子餐牌見到選擇都唔少, 座位唔算多, 但係都幾闊落。泰式柚子鮮蝦沙律柚子好清甜, 鮮蝦大隻爽脆, 少少辣辣地, 加上有花生粒, 惹味又開胃。泰式炸蝦餅呢個係食親泰國菜嘅必點菜式, 蝦餅炸得香脆, 蝦肉好爽口, 點埋泰式甜醬就更美味。泰式乾炒豬肉片河粉炒得幾有鑊氣, 豬肉片爽脆, 份量都唔少, 加上翠綠嘅芥蘭, 河粉滑溜, 唔會油淋淋。泰式黄咖哩牛腩牛腩炆得好腍滑, 黃咖哩甜甜地幾畀惹味, 醬汁好香濃, 加配白飯就最啱, 薯仔夠腍又入味。食完嘢嘆返杯杯飲下泰式菠蘿刨冰, 酸酸甜甜好醒胃。

泰式柚子鮮蝦沙律

泰式乾炒豬肉片河粉

泰式黄咖哩牛腩

食完嘢嘆返杯杯飲下泰式菠蘿刨冰, 酸酸甜甜好醒胃。
2023-12-12 665 views
屯門vcity最近開左間新餐廳食泰國野既,叫泰國婆,今日又約左老友食晚餐,佢話有d興趣試新野就一於黎試試啦。店面比較細,睇落似小店形式,但睇下餐牌價錢就唔小,食物款式唔算好多平均價錢都偏高仲有加1,可能係食鋪租吧,位與位之間都好近,比較迫,唔算好坐。泰式船湯河雖然晚市客人比較多,但落單後無等好耐都已經有野食,老友揀呢個船湯河,我試左啖湯都幾甜,配料有牛肉牛丸同豬皮,老友話都還可以。鮮菠蘿海鮮炒飯菠蘿炒飯有少少驚喜,首先配料都幾足,菠蘿粒好多,仲切得好大粒,但可能太多菠蘿既關係搞到d飯略濕,但都接受到,另外仲切左成大塊菠蘿俾你食,但由於個飯本身都好多菠蘿所以果大塊俾左老友食。泰式燒鮮魷魚驚唔夠飽加多份小食,原條燒魷魚火喉都唔左,配上泰式酸辣汁。泰式椰子刨冰刨冰非常夠凍,凍到入心果隻,椰味再重d就更好,奶味ok唔太甜。做返總結,食物質素黎講還可以,但餐廳既檔次定位比較模糊,行平民路線價錢又偏貴唔親民,1個人食飯加埋1都成百幾蚊,話係中高檔路線環境又唔大坐得唔舒服,同埋餐廳所用既碟都係不銹鋼碟,感覺好路邊攤,如果食平民,附近都有好多平靚正既泰國小店,食中高檔附近都有好坐同多款式既泰國餐廳,所

泰式船湯河

泰式船湯河

泰式燒鮮魷魚
驚唔夠飽加多份小食,原條燒魷魚火喉都唔左,配上泰式酸辣汁。

泰式椰子刨冰

做返總結,食物質素黎講還可以,但餐廳既檔次定位比較模糊,行平民路線價錢又偏貴唔親民,1個人食飯加埋1都成百幾蚊,話係中高檔路線環境又唔大坐得唔舒服,同埋餐廳所用既碟都係不銹鋼碟,感覺好路邊攤,如果食平民,附近都有好多平靚正既泰國小店,食中高檔附近都有好坐同多款式既泰國餐廳,所以我試過就算未必有下一次。

1K
2023-12-11 787 views
之前在尖沙咀光顧過Boat Thai,原來在屯門開分店了,不用去那麼遠也吃到正宗泰國菜。📍位置:屯門站 D 出口,在Starbucks旁邊。🏠環境:開放式的門面,面積不大,座位擺枱較密,左邊是卡座,右邊是四人方枱,近門口是收銀和出菜櫃檯,整體以暖色系為主,少許植物在角落點綴。🤵🏻服務:QR Code 下單,收取加一。🍽️晚/午市:餐牌是跟Boat Thai一模一樣,所以選擇了跟上次不一樣的餐點。🦀泰式蟹肉炒飯 $88😍炒飯上灑滿絲絲白雪雪的🦀蟹肉,配料有粟米🌽、🥚蛋絲,炒得乾身,份量算多,挺飽肚。🥬泰式肉碎生菜包 $88碎肉份量多,🐖豬肉肥瘦很均勻😚,加上爽甜的生菜🥬顯得爽脆不油膩😋,如果加少許辣椒會更惹味。🥗泰式柚子鮮蝦沙律 $88上次覺得好吃就再吃多次😆,維持水準👍!🍹青檸梳打 $38朋友點的微酸特飲。🍧泰式椰子刨冰 $38🤩椰子味好濃啊!沙冰🍧很清甜冰涼!
📍位置:屯門站 D 出口,在Starbucks旁邊。
🏠環境:開放式的門面,面積不大,座位擺枱較密,左邊是卡座,
右邊是四人方枱,
🤵🏻服務:QR Code 下單,收取加一。
🍽️晚/午市:
餐牌是跟Boat Thai一模一樣,
所以選擇了跟上次不一樣的餐點。
🦀泰式蟹肉炒飯 $88
🥬泰式肉碎生菜包 $88
🥗泰式柚子鮮蝦沙律 $88
上次覺得好吃就再吃多次😆,維持水準👍!
🍹青檸梳打 $38
朋友點的微酸特飲。
🍧泰式椰子刨冰 $38
🤩椰子味好濃啊!沙冰🍧很清甜冰涼!
2023-12-07
$200 (Dinner)
2023-12-09 26 views
屯門VCITY新開泰國菜今日放假搵個同事食飯,見到vcity有間新開泰國菜,set lunch價錢都唔錯又去試下半隻海南雞 $118海南雞超級嫩滑,肉厚有雞味,去晒骨好易食泰式炒金邊粉 $88泰式炒金邊粉配料有大蝦、硬豆腐、芽菜等,炒得好香,配上脆口花生碎,加少少青檸汁非常惹味 香葉肉碎飯配荷包蛋 $78泰國婆嘅香葉肉碎比較濃味,香辣多汁的肉碎配以燶邊蛋,送飯一流!試埋佢地椰子刨冰🍧椰子味濃郁唔會太甜;朋友簡咗椰青非常新鮮📍泰國婆L1-2B 83 Tuen Mun Heung Sze Wui Rd Tuen Mun
屯門VCITY新開泰國菜

半隻海南雞 $118
海南雞超級嫩滑,肉厚有雞味,去晒骨好易食

泰式炒金邊粉 $88

香葉肉碎飯配荷包蛋 $78

試埋佢地椰子刨冰🍧椰子味濃郁唔會太甜;朋友簡咗椰青非常新鮮

📍泰國婆
2023-12-07 108 views
泰式燒鮮魷魚 $98.00大條魷魚搭配著泰式特有的甜酸醬汁,味道酸甜微辣,口感彈牙有嚼勁。泰式冬陰功湯 $98.00湯底散發著濃郁的香氣,味道酸辣鮮美,融合了檸檬葉、香茅、蝦醬等泰式香料,滿滿東南亞風味,口感濃郁而開胃,愛辣人士可點。泰式青木瓜沙律 $78.00味道爽口微辣,口感脆嫩。泰式肉碎生菜包 $88.00生菜🥬脆嫩與肉碎不油膩。份量岩岩好。鮮菠蘿海鮮炒飯 $88.00用上原隻大海虾🤭物超所值,鮮嫩的海鮮與香甜香烤菠蘿🍍還有堅果和肉鬆,飯底炒得干身。鳳尾蝦炒金邊粉 $88.00粉底炒得濕潤可口,上面放滿大大隻虾。泰式奶茶 $25.00大推😍😍泰式奶茶奶味和茶味都非常濃密。必飲。黑糖龍眼冰 $38.00甜甜非常清新,還有不少原粒龍眼。青檸梳打 $38.00清爽易入口,送辣一流。泰式炸蝦餅(3件)$58.00雖然是三件,但三件都非常肥厚,入口彈牙。
泰式燒鮮魷魚 $98.00

泰式冬陰功湯 $98.00

泰式青木瓜沙律 $78.00
味道爽口微辣,口感脆嫩。

泰式肉碎生菜包 $88.00
生菜🥬脆嫩與肉碎不油膩。份量岩岩好。

鮮菠蘿海鮮炒飯 $88.00

鳳尾蝦炒金邊粉 $88.00
粉底炒得濕潤可口,上面放滿大大隻虾。

泰式奶茶 $25.00
大推😍😍泰式奶茶奶味和茶味都非常濃密。必飲。

黑糖龍眼冰 $38.00
甜甜非常清新,還有不少原粒龍眼。

青檸梳打 $38.00
清爽易入口,送辣一流。

泰式炸蝦餅(3件)$58.00
雖然是三件,但三件都非常肥厚,入口彈牙。
2023-12-06 67 views
最近屯門V City 開了一家新的泰國餐廳,鍾情於泰國菜的我找了跟我一樣愛泰菜的朋友去一起吃。當天下午兩點多就快要滿座了!香港人果然都好喜歡吃泰國菜!1️⃣鮮菠蘿海鮮炒飯 $88整個炒飯,料很多,比較驚喜的是看到臘腸,因為不是每一家泰國餐廳都會放臘腸,臘腸為整個炒飯增加了不少香味。菠蘿香甜多汁,除了炒飯裡有菠蘿,店家還切了一條菠蘿🍍。海鮮亦很新鮮。2️⃣鳳尾蝦炒金邊粉 $88炒得夠乾身,麵質彈牙,鳳尾蝦每一隻都好大一顆,而且很爽彈,加上乾豆腐、花生碎、芽菜等配料一起吃,口感豐富。3️⃣泰式燒鮮魷魚 $98烤得剛剛好,魷魚如果烤過頭的話,鬚的部分就會硬硬的,而且會失去爽彈的口感。魷魚的確很新鮮,一點也不漿口!4️⃣泰式冬陰功湯 $98酸度、辣度、香茅和檸檬葉等香料用量調配得很好,不會太辣或太酸以致難以入口,反而很醒胃。冬陰功不能少的當然是「功」(解:蝦),大蝦鮮味十足。5️⃣泰式青木瓜沙律 $78青木瓜絲每條粗幼度平均,吃起來爽脆。配上同樣爽脆的豆角(長豆),就是爽上加爽!!!點青木瓜沙律作開胃菜是一定不會錯的選擇!6️⃣泰式肉碎生菜包 $88另外一個必點的菜,豬肉碎粒粒分明,不會一大塊粘在一起。生菜翠綠鮮嫩,

1️⃣鮮菠蘿海鮮炒飯 $88

2️⃣鳳尾蝦炒金邊粉 $88

3️⃣泰式燒鮮魷魚 $98

4️⃣泰式冬陰功湯 $98

5️⃣泰式青木瓜沙律 $78

6️⃣泰式肉碎生菜包 $88
另外一個必點的菜,豬肉碎粒粒分明,不會一大塊粘在一起。生菜翠綠鮮嫩,而且有很多片,可以包好多生菜包。

7️⃣泰式炸蝦餅(3件)$58
蝦餅炸得香脆,外脆內彈,想必在製作的過程中,蝦子被打到起豐富膠質才能這麼有嚼勁。

8️⃣泰式奶茶 $25
充滿奶香,很順滑,泰茶和奶的比例恰到好處!

9️⃣黑糖龍眼冰 $38
龍眼是主角,黑糖甜度足夠但不會是死甜,非常好喝!

🔟青檸梳打 $38
一個字:爽,怕吃辣的話,點一杯梳打,喝兩三口,又能再大快朵頤地吃!

2023-12-05 57 views
泰國婆是一家以泰式菜為主打的餐廳,今天我品嚐了他們的兩道招牌菜,包括泰式豬頸肉🐷以及鳳尾蝦🦐炒金邊粉,另外再點了泰式生菜包🥬、泰式青咖哩雞🐤及雞油飯。1🌿 泰式豬泰國頸肉$78薄切,肉質爽嫩,點上酸辣的泰式汁,開胃不腻。2🌿 泰式生菜包$88爽口生菜內包裹炒香的豬肉,芫茜,乾葱和花生碎,味道酸辣清脆開胃。3🌿 泰式青咖哩$88,可+$10配白飯或+$15配雞油飯青咖哩醬汁對不太吃辣的我來說其實頗辣,不過配了香氣四溢的雞油飯,那就易入口,拌飯一留。4🌿鳳尾蝦炒金邊粉$88金邊粉筋道有嚼勁,與鳳尾蝦相襯,酸甜鹹集一身。

1🌿 泰式豬泰國頸肉$78
薄切,肉質爽嫩,點上酸辣的泰式汁,開胃不腻。
2🌿 泰式生菜包$88
3🌿 泰式青咖哩$88,可+$10配白飯或+$15配雞油飯
4🌿鳳尾蝦炒金邊粉$88
金邊粉筋道有嚼勁,與鳳尾蝦相襯,酸甜鹹集一身。

2023-12-05 75 views
同老公去Vcity 行街,見到L1 有好多食肆,我哋見肚餓,於是提早食晚餐❤️揀咗呢間食泰國嘢嘅餐廳 叫咗個菠蘿海鮮炒飯+幾款泰國小食同一杯菠蘿刨冰。菠蘿海鮮炒飯:飯粒炒得幾乾身👍🏻菠蘿肉全部都大大粒,仲要超級甜👍🏻好正。蝦仁肉都幾爽,仲有腰果,提子乾,肉鬆等,配料好足. 泰式炸蝦餅:好脆,蝦肉彈牙👍🏻惹味泰式燒豬頸肉:肉貭鮮嫩,豬頸肉juicy ,加埋個泰式醬汁,少少酸,好開胃。泰式燒魷魚:呢個必食🤤原隻燒魷魚🦑新鮮爽口❤️老公表示好好味😂食唔停口菠蘿刨冰:配泰式小食真係好合適👍🏻菠蘿打成刨冰,又甜又透心涼❤️價錢亦好合理👍🏻份量正常,都幾抵食❤️會再回頭🤤

叫咗個菠蘿海鮮炒飯+幾款泰國小食同一杯菠蘿刨冰。

菠蘿海鮮炒飯

泰式炸蝦餅:好脆,蝦肉彈牙👍🏻惹味

泰式燒豬頸肉

菠蘿刨冰

價錢亦好合理👍🏻份量正常,都幾抵食❤️會再回頭🤤
菠蘿海鮮炒飯
泰式燒豬頸肉
菠蘿刨冰
屯門V city新開泰國菜「泰國婆」Menu都幾吸引🤩夜晚都幾旺場,keep住要等位🥹揀咗兩款小食,都係泰菜必嗌,分別係炸蝦餅同埋豬頸肉😋炸蝦餅炸到好香口又好彈牙👍豬頸肉燒到好乾身,配埋秘製醬汁食好過癮!食泰國菜點可以冇咗冬陰功😏冬陰功湯十分足料‼️勁多菇仲有隻大蝦🦐主食方面就揀左太陽蛋炒香葉肉碎飯,篤穿蛋黃果下真係好治癒😙香葉肉碎九層塔好香!撈埋蛋黃一齊食,不知不覺就食晒成碗飯🥶值得一提嘅係小店嘅裝修好有特色,連天花板啲風扇都充滿泰式風情🇹🇭所有食物上菜嘅時候都熱辣辣,值得一讚👍🔸泰式炸蝦餅🔸泰式燒豬頸肉🔸泰式冬陰功湯🔸太陽蛋炒香葉肉碎飯🔸青檸梳打📍#泰國婆 (#屯門美食)屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖

揀咗兩款小食,都係泰菜必嗌,分別係炸蝦餅同埋豬頸肉😋

主食方面就揀左太陽蛋炒香葉肉碎飯,篤穿蛋黃果下真係好治癒😙
香葉肉碎九層塔好香!撈埋蛋黃一齊食,不知不覺就食晒成碗飯🥶
🔸泰式炸蝦餅
🔸泰式燒豬頸肉
🔸泰式冬陰功湯
🔸太陽蛋炒香葉肉碎飯
🔸青檸梳打

📍#泰國婆 (#屯門美食)
屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖
全家人都好仲意泰國菜🤤今日行街經過v city見到有間新開既泰國菜叫泰國婆,個名几得意,緊係入去試下😍一試就愛上了!價錢都几抵食又大份,而且重點係高質好味啊!最仲意就係泰國婆既冬陰公湯,有隻大蝦係入面🤤而海南雞我覺得係必叫既,我地今次叫左全隻,超大隻,肉質好滑又好新鮮!食完成個餐緊係要食甜品,本來想叫泰式街頭椰子粟米雪糕,不過賣曬lu,所以就叫左芒果糯米飯,都好正,芒果香甜,糯米飯加椰汁好惹味!蝦餅小食香脆美味!椰子冰椰子味夠濃啊!叫左兩個飯面類,泰式金邊粉&蟹肉炒飯好有鑊氣!
全家人都好仲意泰國菜🤤

價錢都几抵食又大份,而且重點係高質好味啊!

最仲意就係泰國婆既冬陰公湯,有隻大蝦係入面🤤

蝦餅小食香脆美味!

椰子冰椰子味夠濃啊!

叫左兩個飯面類,泰式金邊粉&蟹肉炒飯好有鑊氣!
2023-11-30
Type of Meal
Tea
2023-12-02 42 views
泰好味😍屯門V City 泰國菜😋嚟到緊係要試佢哋嘅海南雞飯,因為我好鐘意食海南雞!一於叫嚟試吓!好多款食物都好吸引,但胃只有一個,留返下次再嚟試其他!今晚主角有⭕️海南雞飯,要咗脾位!滑到唔識形容!好鮮嫩!皮薄!肥位唔多!點埋佢哋配嘅海南雞醬汁!好食!佢仲配咗碗清甜羅白湯添!整體絕對高分!略嚴佢嘅飯!如果再重味一點就仲好👍🏻⭕️泰式燒豬頸肉豬頸肉薄切!醃料入味!蕉香!脆邊!配埋佢嘅酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃⭕️泰式南京椰汁雞湯湯頭好濃郁!椰味香!雞肉數量多!入晒味!份量都幾大碗👍🏻足夠2至3個人食咖!⭕️泰式鳳尾蝦炒金邊粉泰式金邊粉酸酸甜甜其實好惹味!佢哋做到乾身唔會癡住!整體醬汁融合一齊!唔會令到味道分開一舊舊!蝦嘅size都大隻!仲要每隻煎到香口再放上!好飽!但好食到要追住食🤭⭕️泰式奶茶正宗泰國奶茶丫!泰國獨有風味香葉味好正!比例適中!茶同奶份量唔會過多或過小!仲有得選擇小甜同走冰,啱晒一啲健康人士🥹👍🏻
泰好味😍
屯門V City 泰國菜😋

嚟到緊係要試佢哋嘅海南雞飯,
因為我好鐘意食海南雞!一於叫嚟試吓!
好多款食物都好吸引,但胃只有一個,
留返下次再嚟試其他!

今晚主角有
⭕️海南雞飯,要咗脾位!
滑到唔識形容!好鮮嫩!皮薄!肥位唔多!
點埋佢哋配嘅海南雞醬汁!好食!
佢仲配咗碗清甜羅白湯添!
整體絕對高分!略嚴佢嘅飯!如果再重味一點就仲好👍🏻

⭕️泰式燒豬頸肉
豬頸肉薄切!醃料入味!蕉香!脆邊!
配埋佢嘅酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃

⭕️泰式南京椰汁雞湯
湯頭好濃郁!椰味香!雞肉數量多!入晒味!
份量都幾大碗👍🏻足夠2至3個人食咖!

⭕️泰式鳳尾蝦炒金邊粉
泰式金邊粉酸酸甜甜其實好惹味!
佢哋做到乾身唔會癡住!整體醬汁融合一齊!
唔會令到味道分開一舊舊!
蝦嘅size都大隻!仲要每隻煎到香口再放上!
好飽!但好食到要追住食🤭

⭕️泰式奶茶
正宗泰國奶茶丫!泰國獨有風味香葉味好正!
比例適中!茶同奶份量唔會過多或過小!
仲有得選擇小甜同走冰,啱晒一啲健康人士🥹👍🏻
2023-12-02 36 views
下午茶同爸爸媽咪黎依間係V city新開張既泰國婆食泰國菜,好仲意個海南雞同泰式冬陰公湯,好正!v city又多間好野食la🤤🤤野食仲有好多選擇添!Food list🍽️全隻海南雞 $218(配雞油飯 +$15/碗)海南雞大大既份量,3-4個人食好full,啱曬一家人叫黎食,好嫩滑又入味,仲有雞湯附送,建議叫埋油飯一齊食,好香!泰式冬陰公湯 $98泰式炒金邊粉 $88(加配凍泰式奶茶 +$10)泰式蟹肉炒飯 $88芒果糯米飯 $68泰式炸蝦餅 $58/3件泰式椰子刨冰 $38

野食仲有好多選擇添!

Food list🍽️

全隻海南雞 $218
(配雞油飯 +$15/碗)

泰式冬陰公湯 $98

泰式炒金邊粉 $88

(加配凍泰式奶茶 +$10)

泰式蟹肉炒飯 $88

芒果糯米飯 $68

泰式炸蝦餅 $58/3件

泰式椰子刨冰 $38
2023-11-30
Type of Meal
Tea
2023-12-02 79 views
位於市中心的泰國婆餐廳,簡單的外觀中卻隱藏著一場美味的泰式風情盛宴。這次的用餐體驗絕對令人滿意,我品嚐了燒魷魚、椰汁雞湯、咖哩雞飯以及炒金邊粉,每一道菜都讓我愛不釋手。首先,燒魷魚是這次用餐的亮點之一。魷魚的烹調技巧恰到好處,外酥內嫩,每一口都彷彿在品味海的味道。搭配上特製的泰式醬汁,酸辣的口感讓整體更加豐富有趣。接著,椰汁雞湯帶給我一種溫暖和滿足感。湯汁濃郁而不膩口,椰奶的香甜與雞肉的鮮嫩完美融合,讓我不禁一口接一口,仿佛在享受一趟口味的旅程。咖哩雞飯讓我感受到泰國婆獨特的調味風格。咖哩醬香濃,雞肉入味,米飯口感Q彈,完美呼應了泰國風味的獨到之處。這道菜讓我感受到一種濃厚的東南亞風情。最後,炒金邊粉是這場美食之旅的完美結尾。金邊粉炒得恰到好處,不黏不硬,搭配豐富的蔬菜和肉類,一口接一口令人欲罷不能。淋上特製的醬汁,味道更是一層層的豐富,回味無窮。總的來說,泰國婆的美食真是令人驚艷。每一道菜都展現了泰國料理的獨特風味,讓我仿佛置身於泰國的街頭小巷中。如果你想要品味正宗的泰國美食,泰國婆絕對是一個不容錯過的好選擇。

2023-12-01
$200 (Dinner)
  • 燒魷魚