最近經常落雨🌧️,原先計劃了去野餐都要取消,好友就提議去依間樓上咖啡店☕,咖啡店有小木屋🛖草地榻榻米座位🌱,可以體驗室內野餐🪵,唔怕日曬☀️雨淋🌧️!榻榻米座位要脫鞋🐾入座,草地上放了唔同顏色嘅花花🌺🏵️坐墊,仲有動物頭模型🦖🦕🐼掛牆,打卡一流📸。🍽️ 孜然單骨雞翼 雞翼🐓是招牌菜式,有好多款口味,我地都揀左好耐。雞翼一開二,切成單骨,方便進食👍。雞翼灑上大量孜然粉🧂,再炸到外層金黃香脆,裏面肉質唔會乾,非常惹味😋!🍽️ 千島海鮮披薩海鮮薄餅🍕好足料,材料鋪滿整個薄餅,有:青口🦪、蝦仁🦐、蜆肉🐚、魷魚🐙等雜錦海鮮,加埋紅黃椒🫑、粟米粒🌽、沙律菜🥬等配菜,並均勻地塗上千島醬🥣和加入芝士🧀。薄餅焗得表面焦香,批邊非常脆口,口感豐富 😋。🍽️ 黑松露牛肝菌野菌意大利飯牛肝菌和雜菌🍄份量多得誇張,黑松露味夠突出,忌廉味🍶香濃,米粒🍚結實飽滿,偏硬身些少,好有咬口。跟店主💁🏻‍♂️閒談間,知道最近食材成本大漲,但小店的食物仍然落足料💯,這樣的良心小店💕,應該要支持一下💪。

🍽️ 孜然單骨雞翼

🍽️ 千島海鮮披薩

🍽️ 黑松露牛肝菌野菌意大利飯

之前好羨慕周杰倫屋企有人工室內草地🌱今次去嘅呢間cafe終於滿足左我呢個願望✨🤩cafe嘅裝潢好小清新feel💛唔單止枱嘅玻璃底下見到綠色花園,餐廳嘅一個角落有間榻榻米小屋🏠crossover一片綠油油嘅草地,見到就想即刻除鞋攤上去,好有野餐嘅感覺😆食野嗰陣特別relax,仲可以不停打卡📷千島海鮮披薩🍕野餐點少得薄餅呀😆Pizza係薄批黎嘅,分到六份,個餅皮焗得好好,軟硬度適中,批邊仲好香脆,仲食到粒粒蠔肉🦪,配埋面層嘅芝士🧀一齊食,仲有粟米粒、紅椒等蔬菜,啖啖都好滿足☺️黑松露牛肝菌野菌意大利飯呢個risotto 除左夠晒黑松露味,牛肝菌同野菌都幾足料,醬汁濃厚,面頭仲灑上芝士碎🧀,每一羹嘅飯都包裏住滿滿嘅醬汁同埋菇菇😋賣相都精緻,睇得出廚師喺每道菜式嘅細微位都唔會馬虎,好比心機去煮💚💛孜然單骨雞翼呢款雞翼係單骨嘅,食起上黎好方便😚孜然味濃厚得黎又唔會太咸,外脆內軟,愈食愈滋味,停唔到口,食完一隻又一隻🤭和茗🍵食完pizza 同埋雞翼之後好想飲番杯茶去潤潤喉,呢杯茶混合左幾種花🌸同埋水果🍑,有矢車菊、玫瑰花瓣、金盞菊、水蜜桃同黃杏,飲起上黎有淡淡嘅水蜜桃香味,聞起上黎花香飄逸,值得一試

千島海鮮披薩🍕

黑松露牛肝菌野菌意大利飯

孜然單骨雞翼

和茗🍵
食完pizza 同埋雞翼之後好想飲番杯茶去潤潤喉,呢杯茶混合左幾種花🌸同埋水果🍑,有矢車菊、玫瑰花瓣、金盞菊、水蜜桃同黃杏,飲起上黎有淡淡嘅水蜜桃香味,聞起上黎花香飄逸,值得一試👍🏻
2022-07-05 82 views
今次嚟草民食個lunch,食物等得有啲耐,可能係人手唔夠問題,整體食物質素屬於中等。牛油果莎莎醬芝士脆片牛油果營養本身非常全面,可取代牛油搽麵包、做沙律等,呢次配左芝士脆片都非常之夾!卡邦尼意粉呢度沒有提供lunch set,嘢飲要額外叫,卡邦尼意粉反而質素平平,芝士同蛋味同算香濃,但係淡忌廉唔夠幼滑,食完會感覺有啲漏。環境方面,餐廳冇限制用餐時間,大家可以到周邊慢慢坐低係地下,飲杯咖啡或花茶,同朋友一齊傾偈!

牛油果莎莎醬芝士脆片

卡邦尼意粉

📍三訪草原主題cafe‼️• 惹味明太子risotto🤤 -- 草民🌱💛·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_cafe#pigfoodiexhk_黃店========================第三次嚟草民食嘢lu!🙈今次就同@sa_foodieadventure 嚟食下午茶,仲坐返草地tatami座位😋------------------------------⭐️凱薩比薩 $148 (3.8/5)份量十足嘅pizza!!💖面頭有好多芝士、煙肉等等,鹹香十足~批底帶微脆,幾有咬口!•⭐️明太子蟹肉蟹棒意大利飯 $178 (4.4/5)呢個係餐廳推介,果然唔錯‼️明太子醬汁非常creamy,味道微辣好惹味😋飯入面仲混合唔少蟹肉,好好味❣️·⭐️青檸蜂蜜乳酸烏龍茶 $45 (3.9/5)飲落有啲似益力多,酸酸甜甜~加埋青檸味道好清新😛•⭐️雜莓梳打 $45 (3.8/5)莓味唔會假,甜度唔高~好適合夏天飲😻------------------------------賣相:3.8/5味道:4.2/5性
#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_cafe
#pigfoodiexhk_黃店
========================
⭐️凱薩比薩 $148 (3.8/5)

⭐️明太子蟹肉蟹棒意大利飯 $178 (4.4/5)

⭐️青檸蜂蜜乳酸烏龍茶 $45 (3.9/5)

飲落有啲似益力多,酸酸甜甜~加埋青檸味道好清新😛

⭐️雜莓梳打 $45 (3.8/5)

莓味唔會假,甜度唔高~好適合夏天飲😻
賣相:3.8/5
味道:4.2/5
性價比:3.5/5
回頭:maybe
店舖資料
名稱:草民 @grassmanhk
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
前往方法:尖沙咀站B2出口
#hkfood #hkfoodie #foodblogger #foodreviews #hkfoodlover #hkig #美食 #likeforlike #hongkong #食評 #香港 #tsimshatsui #尖沙咀 #草民 #草民cafe #樓上cafe #尖沙咀美食 #打卡 #香港好去處 #草地cafe
2022-06-20 104 views
呢一間係尖沙咀嘅樓上Cafe☕️最特別一定係佢哋有個草地位 可以當野餐咁~推介佢哋個明太子蟹肉蟹棒意大利飯💕食落好creamy口感煙韌有咬口 明太子味好濃香 幾惹味😋
上個禮拜約左朋友喺尖沙咀食飯,想幫襯下小店,就諗起幾年前幫襯過既草民,就決定再去支持下啦💛平日夜晚7點去到,見到兩個草地位未有人入座,唔理自己有隻襪穿左窿都要坐,哈哈哈哈哈😂 最後坐左喺靠窗既位置,可以欣賞下其他食客既memo紙大作~➿ 焦糖單骨雞翼($68)雞翼均勻地沾滿焦糖,輕易拉絲,而且份量都幾多,抵食抵食👍🏼➿ 千島海鮮披薩 ($148)除左有海鮮粒粒之外,pizza上都有幾多粟米粒🌽 所以口感幾豐富!pizza皮唔會好厚身,兩個人都可以KO到既!店員有推介過凱撒披薩,下次試下先😌➿ 明太子蟹肉蟹棒意大利飯 ($178)呢個意大利飯有驚喜呢,意大利飯唔會太軟冧,明太子既份量慷慨,加埋雜菌粒粒,整體好有咬口😆➿ 熱情果凍頂烏龍茶 ($45)酸甜度適中,幾fresh 🌿 不錯喝!

➿ 焦糖單骨雞翼($68)
雞翼均勻地沾滿焦糖,輕易拉絲,而且份量都幾多,抵食抵食👍🏼

➿ 千島海鮮披薩 ($148)

➿ 明太子蟹肉蟹棒意大利飯 ($178)

➿ 熱情果凍頂烏龍茶 ($45)
酸甜度適中,幾fresh 🌿 不錯喝!
之前同同事黎過草民食lunch,覺得都唔錯,環境又舒服,今次再黎就食dinner😗我特別鍾意佢呢到有個草地位,可以當野餐咁打下卡,不過有冷氣嘆🤣佢牆身好多memo紙,係之前啲食客留言,都幾得意~🔸焦糖單骨雞翼🐥$68有成10件,姐係都有5隻雞翼🤣每隻都沾滿焦糖,亦炸得夠脆,好好味😋🔸千島海鮮披薩🍕$148Pizza切到六件,同朋友share就啱啱好。千島醬汁酸酸甜甜好好食,有啲海鮮粒例如魚、蜆等,仲有粟米粒,都唔錯!🔸明太子蟹肉蟹棒扁意大利飯$178意大利飯煮得剛好,終於可以食下少食啲既口味,明太子汁好有鹹香味,仲有啲蘑菇、洋蔥,都幾好食😋🔸熱情果凍頂烏龍茶$45會飲到粒粒熱情果籽,加左落烏龍茶,有酸酸甜甜好清新的感覺😍📍#草民 (#尖沙咀美食) @grassmanhk尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔸焦糖單骨雞翼🐥$68

🔸千島海鮮披薩🍕$148

🔸明太子蟹肉蟹棒扁意大利飯$178

🔸熱情果凍頂烏龍茶$45
會飲到粒粒熱情果籽,加左落烏龍茶,有酸酸甜甜好清新的感覺😍

📍#草民 (#尖沙咀美食) @grassmanhk
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
以前如果有朋友話想去野餐但又怕熱想涼冷氣,我會話世事無咁完美(ꉺ▿ꉺ)但黎到呢間cafe之後發現原來係室內都模仿到一半野餐效果~好適合想用草地打個卡又怕曬怕熱嘅朋友!不過要留意草地位置只得兩枱哦。❝卡邦尼蛋汁長通粉❞ ($128)〔推介!〕餐店出品嘅carbonara汁相當出色,濃稠之餘亦滿滿奶香,好creamy但份量剛好唔會過膩,長通粉口感比一般更煙韌,加上煙肉碎就更香口。❝焦糖單骨雞翼❞ ($68)〔推介!〕焦糖緊緊依附係炸皮之上,趁熱辣辣嘅時候享用仲會明顯見到焦糖拉絲效果!口味偏甜亦同雞肉調味相襯,單骨雞翼容易享用啱哂懶人~❝肉醬薯條❞ ($98)滿滿肉醬令人食慾大增ლ(∘◕‵ƹ′◕ლ) 面頭亦有芝士碎幫忙增添味道層次。薯條炸得香脆,調味輕手,而份量頗多,建議2-3人享用。❝青檸蜜糖特欴❞ ($45) & ❝白桃荔枝乳酸梳打❞ ($48) 同樣係清新之選,甜度適中,炎夏黎到一定要嗌翻杯清爽飲品!𓂃𓈒 𓂂𓏸 草民 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @grassmanhk 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓港鐵尖沙咀站B2出口,步行約4分鐘抵達星期二至日12:00 - 22:00營業星期一全日休店

❝卡邦尼蛋汁長通粉❞ ($128)

❝焦糖單骨雞翼❞ ($68)

❝肉醬薯條❞ ($98)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 草民 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @grassmanhk

抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 休閒用餐 / 二人、四人或以下聚會 / 打卡

更多同區美食 ☞ #17尖沙咀
更多同類美食 ☞ #17西餐

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️
2022-06-04 2700 views
💖 草民 (尖沙咀)✨尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️良心小店不得不幫襯💛呢度確實係一間打卡好餐廳,唔知近來係咪同榻榻米結下不解之緣🤣呢間餐廳又有得坐啦😆成間餐廳環境都幾好㗎,全部都係綠油油嘅設計,都幾似去咗野餐咁呀🌱-卡邦尼蛋汁長通粉🍝 $128超超超超超超級無敵好食😆卡邦尼汁好creamy之餘仲好香蛋汁味😍呢個卡邦尼冇蘑菇實在太好了🤣我最唔鍾意就係食蘑菇🥲另外,長通粉中間空心仍然能夠掛到好多汁👍🏻長通粉軟硬適中。入口完全唔會膩😋-焦糖單骨雞翼🍖 $68焦糖可以拉絲😍好鬼死邪惡❣️我冇諗到份量原來有咁多😱我哋大概每人食到五隻🤭,每一隻都炸到香脆之餘仲有甜甜嘅焦糖❤️雖然話就話係單骨,每條骨都黐住好多肉👏🏻-肉醬薯條🍟 $98薯條勁香勁脆!係我最愛嘅粗薯條👅配埋肉醬酸酸甜甜勁好味,我簡直就係覺得佢配肉醬好味過果汁1000000倍!肉醬嘅味道唔會太酸😋-青檸蜜糖特飲🍯 $45酸酸甜甜超開胃飲咗呢個一啲都唔會覺得頭先食嘅野太肥膩👏🏻-白桃荔枝梳打🍑 $48白桃同荔枝超夾😆甜度剛好👍🏻想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @glad

💖 草民 (尖沙咀)
✨尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-06-04
Lunch
2022-05-31 118 views
💛係好GREEN嘅cafe🌱今次係星期五lunch time時間過黎唔多人 就咁walk in都可以周圍都見到乾花乾草連張枱都有草地㗎~食物味道就中規中矩啦係到hea下都唔錯 (坐左兩個鐘都未比人趕走🙈)———————————————🔸黑松露牛肝菌野菌意大利飯醬汁香濃 好香黑松露味 而且菌嘅數量都多👍🏻唯獨飯有d硬 難咬少少🤭🔸孜然香辣雞翼雞翼多汁嫩滑 但唔夠入味 食唔出係孜然味 🔸菠蘿梳打呢個就係正常菠蘿味嘅梳打🤣🤣唔藥水味嘅總括,想hea嘅 呢到可以係一個選擇;想食好西 就揀第二間。呢幾樣食物食落都接受到 其實唔係要求太高呢 都唔錯㗎🙂只係樣樣都差少少咁📍草民 (尖沙咀B2出門口)
💛係好GREEN嘅cafe🌱
今次係星期五lunch time時間過黎
唔多人 就咁walk in都可以
周圍都見到乾花乾草
連張枱都有草地㗎~
食物味道就中規中矩啦
係到hea下都唔錯 (坐左兩個鐘都未比人趕走🙈)
———————————————
🔸黑松露牛肝菌野菌意大利飯

🔸孜然香辣雞翼
雞翼多汁嫩滑 但唔夠入味 食唔出係孜然味

🔸菠蘿梳打
呢個就係正常菠蘿味嘅梳打🤣🤣唔藥水味嘅

📍草民 (尖沙咀B2出門口)
2022-05-29 1394 views
這間cafe開了好一段時間,一直都想來坐坐「草地」,這天吃晚餐前就和朋友來試一下下午茶,因為之後還有下一場,我們都是叫小食為主。🔹焦糖單骨雞翼 $68雞翼有多款口味選擇,為免太油膩我選擇了帶甜的焦糖味,其實它份量都相當多,兩個人吃吃不完😂焦糖黏度剛剛好,讓雞翼皮微微焦脆,咬開不會太油,推介的小食。🔹墨西哥脆片 $98脆片也是大大的一盤,上桌的時候芝士還是有點融化的感覺,脆片的玉米香很突出,而且很脆口,用來沾脆片的牛油果醬濃郁,洋蔥口味也很強烈,很適合配梳打類飲品,不過私心覺得芝士可以多一點😂🔹炸魚薯條 $98看似沒什麼特別的薯條其實有很香的馬鈴薯味,因為比較粗身,所以口感不錯,醬料有蜜糖芥末醬和蕃茄醬,至於炸魚都很大份,沒有雪藏味,也不會炸得太油,我喜歡它外層的酥脆感,不點醬也不錯。🔹latte $40咖啡做到滿杯,拉花夠挺不會很快化掉,放涼了都不錯,咖啡的苦澀都比較突出,適合配甜品。🔹菠蘿柚子梳打 $48平時很少會點甜飲,這天天氣太熱所以叫了梳打,結果味道原來都很清新又不太甜,一邊喝還會喝到柚子粒,建議好好攪拌才喝,才能感受到最豐富的味道~

🔹焦糖單骨雞翼 $68

🔹latte $40

🔹菠蘿柚子梳打 $48
焦糖單骨雞翼
炸魚薯條
我都唔識講...$178 蟹肉意大利飯expected 會有真蟹肉係咪天真咗? $88 八隻嘅青口預期會大少少好過份?服務唔好同個所謂嘅草地污糟已經唔想再提,仲有嘅大家自己睇相...would never visit if this is not a yellow store. We arrive at restaurant at 8:00pm and they try to clear the table around 9:45, let us go at 9:50...
Dinner
2022-05-08 312 views
同朋友叫左凱撒沙律,炸魚薯條,蟹肉“扁意粉”,柚子窩夫。。首先沙律份量同價錢比較,沙律太少,只係薄舖一層。炸魚薯條同之前食評相對,細左,不過都公平講句炸得唔差,薯條都可以。跟著最無言係扁意粉變意大利飯,不過朋友話講左又要等就算,但米又生生地咁。。。真係得兩條蟹柳咁大把。。。到柚子窩夫。。。佢係好香柚子味嘅。。。但佢個窩夫軟到一個點。。客人我地第一檯,到我走只係連我地加埋三檯,點都無理由錯內容又整到咁。。。不過員工態度係禮貌嘅。希望佢地望到嘅話好好留意及改善。但我唔會再去。。
同朋友叫左凱撒沙律,炸魚薯條,蟹肉“扁意粉”,柚子窩夫。。

首先沙律份量同價錢比較,沙律太少,只係薄舖一層。

2022-05-07
$200 (Dinner)
2022-04-28 316 views
一入門口就有一種清新嘅文青氣息,因為餐廳用咗青蘋果綠同白色做主調,天花掛咗好幾棵植物,又播住柔和嘅音樂,成間餐廳充滿着年青氣息。我哋一行五人,三人一檯,二人另一檯,合晒防疫規則。我哋每人叫咗一杯嘢飲,又叫咗好多嘢食,全個晚餐十分豐富。先上個salad,清新味度。蟹肉意粉用咗蝦汁煮,蟹肉又夠多,濃厚嘅味道令我難忘,果然係招牌菜。至於豬肋骨,肉質夠晒淋,唔似其他西式餐廳咁,通常偏鹹,佢就味道適中,同個source配合得恰到好處,我個人十分欣賞;要彈嘅地方係略嫌份量細左少少啫。仲要講一講過risotto, 磨菇味係夠曬,但係無可否認啲飯好似硬咗少少,可能廚師今次有啲啲失手,否則就係"冇得彈"。我哋每人都叫咗一杯飲品,全部都好味,達到80分以上。我要讚一讚我杯熱飲,有隻好可愛嘅公仔,原來佢肚腩就係裝住茶葉,令呢杯單調嘅茶可愛起來。最後到甜品,"綠茶心太軟"真係好正,但飯友叫錯左朱古力雪糕,綠茶味無辜被掩蓋了😑。我哋仲叫左一個柚子窩夫,窩夫格仔裏面有切咗粒嘅青提子,令甜度增加少許酸味,醒胃咗,唔會甜得黎太漏,好明顯廚師係用心思設計過配搭;只輕嘆呢個甜品等得太耐,差d以為佢漏單囉。總括兩個字~好味

鮮蝦汁蟹流露筍扁意粉

鮮蝦汁蟹流露筍扁意粉
美式烤豬肋骨
柚子窩夫
2022-04-08 324 views
呢間之前都嚟過,印象最深刻喺個好靚又整潔嘅草地位🌿 今次再同閨密去,坐喺靠窗嘅草地位,陽光☀️照射下,再配上美輪美奐嘅甜品,忍唔到不停打卡📸 輕輕鬆鬆食到下午茶甜品🥰日本柚子拿破崙上碟好精美,靚到唔捨得食,最上層放咁生果、忌廉及脆脆,中下層就是吉士醬。每一層拿破崙酥皮都呈黃金色 🤩 又薄又脆,入口一咬即碎,配上吉士醬及忌廉,香滑唔太甜。日本小山園抹茶心太軟 配 Movenpick 朱古力雪糕即叫即整,暖笠笠🥰 心太軟切開,裡面嘅軟心流哂出嚟😍 店主採用大份量嘅抹茶,所以食落抹茶味更突出,蛋糕鬆軟,甜味適中配上Movenpick 朱古力雪糕,內有朱古力粒,食完大滿足🥳🥳抹茶鮮奶木瓜奶昔抹茶鮮奶同時香濃又順滑,上面仲印咗店舖嘅logo , 好有心思木瓜奶昔飲落細滑又有粒粒果肉,因為無添加糖,味道比較清淡,我好鍾意❤️

日本柚子拿破崙

日本小山園抹茶心太軟 配 Movenpick 朱古力雪糕

抹茶鮮奶
木瓜奶昔

• 日本柚子拿破崙
  • 日本小山園抹茶心太軟 配 Movenpick 朱古力雪糕
  • 抹茶鮮奶