Green Common 十間分店之中,荃灣如心廣場這間應該係最開揚、採光最好的分店,來這邊吃素特別醒神,唔怪得好多一家大細來用餐啦!搭地鐵的話可以選擇搭去荃灣西站,穿過海之戀商場(即係有DonDonDonki個商場)就係如心廣場二期,轉右手邊一直行到尾就見到 Green Common,快捷方便。搭去荃灣站的話就要行比較遠啦。這間 Green Common 也是同時有零售和餐廳兩部分,餐廳面積都幾大,而且三面都係玻璃窗,採光極之良好,下午來吃飯超醒神,影相都夠晒自然光特別靚,下次要拍野都一定要揀荃灣分店!因為荃灣這邊是住宅區,很多家庭客人來用餐,所以座位特別多,方便附近街坊食素。餐廳色調都係一貫灰藍色調,高貴也柔和,男女通殺。Green Common 以一間連鎖純素餐廳來說,價錢都算大眾化,午市套餐附湯、沙律或飲品,全部HK$100以內,唔算非常奢侈的素食。不過要留意返,這間 Green Common 是有收加一服務費的 (不是每一間都要收)。 蜜運牛丼 HK$78 / 牛來牛肉腐皮卷 HK$38 / 新豬肉叉燒酥 HK$28 / 港式絲麥奶茶 HK$28新春佳節喜氣洋洋,當然要

餐廳色調都係一貫灰藍色調,高貴也柔和,男女通殺。

新春佳節喜氣洋洋,當然要試下新菜式,我揀左好意頭的「芝麻甜醬油植物牛肉片丼飯」,下面係成碗紅米飯,上面滿滿韓國牌子植物牛肉,中間仲有好多椰菜、豆苗和三色椒,整體來說非常豐富!因為個芝麻甜醬汁幾好食的關係,撈飯係幾唔錯。兩個香口小食都好夠惹味,完全滿足口腹之慾。

荃灣越來越多素食餐廳,真係街坊之福,搞到我都成日想來這邊覓食。
2021-02-16
2021-02-06 427 views
記得以前吃素都是因為宗教信仰,如今素食主義成為了潮流趨勢,算是與支持永續發展、LOHA生活等畫上等號。本身對肉食也不是狂熱者的我決定踏入試試未來肉餐點。未來黑椒漢堡🍔 $88當你咬下第一口的時候,絕對不會覺得自己正在吃素肉,尤其是那個醬汁更是畫龍點睛,讓這個漢堡整體來說比其他速食店的美味,總之我愛這味🧡樂樂雞吃起來和麥當勞的麥樂雞真的有8-9成像,和午餐肉條相比我選樂樂雞👍🏻芝士焗豬扒飯 $78飯的部分雜糧紫米,彈牙有嚼勁,不是爛爛的飯🧡番茄和素芝士味道很濃郁配上未來豬扒也很match,時蔬的份量和快餐店相比也算很有誠意。雪山炭燒咖啡 $43這就是傳說中的400次咖啡,酸苦甜齊聚在上層,燕麥奶為基底,絕對是完美組合。

本身對肉食也不是狂熱者的我決定踏入試試未來肉餐點。

未來黑椒漢堡🍔 $88

樂樂雞

芝士焗豬扒飯 $78

雪山炭燒咖啡 $43
Green common開咗咁多分店,終於試左😂之前做完野係如心廣場附近搵下有咩好食,經過見到堂食全日66折,所以先走左入去😂🔸芝脆焗豬扒飯🧀🐷寫明係純素的芝士茄汁焗新豬扒飯,芝士味都幾香,茄汁都幾多,飯底係紅糙米飯,中間仲有好多紅蘿蔔同埋西蘭花,啲汁好好餸飯😋塊新豬扒都幾似真既一樣,份量都幾多,整體都ok既😌🔸燕麥奶咖啡拉花有啲醜🤣我都係飲唔慣燕麥奶的咖啡,有少少怪🙊叫埋杯咖啡 折左80幾蚊 健康的飯有啲貴🤔😂

🔸芝脆焗豬扒飯🧀🐷

🔸燕麥奶咖啡
拉花有啲醜🤣我都係飲唔慣燕麥奶的咖啡,有少少怪🙊
叫埋杯咖啡 折左80幾蚊 健康的飯有啲貴🤔😂
2020-12-15 556 views
我本身都係新豬肉嘅fans嚟平時都有煮開素食 但出去出面食真係好少仲要係西式素菜餐廳 真係第一次!同以往嘅素菜好唔同 呢度好多選擇有茶餐廳嘅常餐款 有意粉 有漢堡包⋯我地叫咗3樣野( ͡° ͜ʖ ͡°) 第一樣係 未來黑椒漢堡$88天呀 好好食呀~完全唔似素肉 個黑椒汁夠多~好鬼juicy超級好食 唯一唔滿意就係份量太細XD搞到好想再叫多個食! 第二個係 韓瘋辣味雞柳意粉 $72 扣晒分呀呢個~個粉勁乾身 無乜汁都算雖然雞柳個口感好似真雞柳嘅但係就無乜味!可能因為無乜汁(*´-`)泡菜還泡菜味 好似樣樣嘅味都分開晒咁! 最後 新餐肉脆脆條 $45因為平時買一包都好貴架~又唔知好唔好食 所以係度叫嚟試下味先佢包裝係好似薯條咁嘅 好得意食落口又真係幾似午餐肉喎!幾脆!不過唯一不滿就係因為呢個小食係食晒所有主菜先出現⋯我地以為等咁耐應該係新鮮整好啦點知一放低都係凍冰冰!究竟點解會咗架(*´Д`*) 真係好傷心~如果再熱啲應該再好食啲
我本身都係新豬肉嘅fans嚟
平時都有煮開素食 但出去出面食真係好少
仲要係西式素菜餐廳 真係第一次!
同以往嘅素菜好唔同 呢度好多選擇
有茶餐廳嘅常餐款 有意粉 有漢堡包⋯
我地叫咗3樣野( ͡° ͜ʖ ͡°)

第一樣係 未來黑椒漢堡$88
天呀 好好食呀~
完全唔似素肉 個黑椒汁夠多~好鬼juicy
超級好食 唯一唔滿意就係份量太細XD
搞到好想再叫多個食!

第二個係 韓瘋辣味雞柳意粉 $72
扣晒分呀呢個~個粉勁乾身 無乜汁都算
雖然雞柳個口感好似真雞柳嘅
但係就無乜味!可能因為無乜汁(*´-`)
泡菜還泡菜味 好似樣樣嘅味都分開晒咁!

最後 新餐肉脆脆條 $45
因為平時買一包都好貴架~
又唔知好唔好食 所以係度叫嚟試下味先
佢包裝係好似薯條咁嘅 好得意
食落口又真係幾似午餐肉喎!幾脆!
不過唯一不滿就係因為呢個小食係食晒所有主菜先出現⋯
我地以為等咁耐應該係新鮮整好啦
點知一放低都係凍冰冰!
究竟點解會咗架(*´Д`*) 真係好傷心~
如果再熱啲應該再好食啲

未來黑椒漢堡
炸午餐肉條
2020-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
未來黑椒漢堡
荃灣依間裝修得唔錯,全落地玻璃,光線充足。之前有係度買過野,但就第一次黎食,雖然佢平時賣既野幾貴,但佢lunch價錢都算ok,而且款式都算多。同朋友分別叫左一個未來漢堡咖喱飯、未來豬柳漢堡配薯條。個咖喱飯其實都幾頹,佢塊漢堡因為係素既關係,所以比正常既乾身同薄身,而個汁係有咖喱味,但就偏稀無乜配料,而面頭既紫菜係淋既,另外個飯算係比較好,因為個人鍾意食紅米飯,所以整體食落都好一般。依個豬柳漢堡配薯條就比個咖喱飯好,佢個包軟身,入面既菜同番茄都好新鮮,而個肉一樣係偏乾,但成個食落係真係同平時食既差唔多,唔似食緊素。而最驚喜係個薯條,佢粗身得黎又炸得岩岩好,外脆內軟,而份量都算多。最後試埋佢個燕麥奶latte,飲落無牛奶咁厚身,同埋咖啡味唔太濃,個人就一般。

未來漢堡咖喱飯

未來豬柳漢堡配薯條

燕麥奶latte
Type of Meal
Lunch
未來豬柳漢堡配薯條
2020-12-08 307 views
我們大約晚上六點半左右入座。分別叫了3個餐:養生藥膳𡙡配淮山麵,新餐肉植物蛋黑椒燒汁飯,韓國植物牛越式湯粉。餐廳剛巧做買一送一優惠,所以我們叫了新餐肉植物蛋黑椒燒汁飯和韓國植物牛越式湯粉。圖一為養生藥膳𡙡配淮山麵,淮山麵份量較小,養生藥膳𡙡有木耳,杞子,蛋絲。圖二為韓國植物牛越式湯粉,此碗湯粉份量則較多,韓國植物牛口感特別,像真的牛肉片。圖三為新餐肉植物蛋黑椒燒汁飯,新餐肉口感像真的午餐肉,唯黑椒汁有點辣,紅米飯較硬。三個餐均沒有飲品
我們大約晚上六點半左右入座。

三個餐均沒有飲品
養生藥膳𡙡配淮山麵
韓國植物牛越式湯粉
新餐肉植物蛋黑椒燒汁飯
2020-11-29
$54 (Dinner)
2020-11-30 317 views
最近都有唔同牌子嘅植物肉,除左 Beyond Meat同新豬肉之外,仲有植物雞焗葡汁植物雞飯 $79好多葡汁好濃仲有芝士,係一般焗飯嘅感覺,素食者好耐都無食過植物雞因為滑,雖然無咩豆味,所以唔係太多雞嘅感覺,好似腐竹同蛋白嘅感覺蛋,都有煎過,所以都有香口嘅感覺。除左植物雞之外,仲有好多配料。有好多蔬菜:包括西蘭花、車厘茄🍅紅蘿蔔,最特別係竟然有提子乾,真係原本葡國雞飯嘅感覺,所以除左價錢貴,都無咩缺點啦! 呢度叫左主食,可以加錢配小食、飲品。成日都食埋啲唯一缺點係貴嘅嘢,遲早食白飯Combo一Salad (小) $18因為夜晚燒嘢食,準備食好多肉,所以叫左個沙律打底 Combo一奇異果薄荷梳打(GC)$28 合計$125服務費$12.5總金額$138Green Common地址: 荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓101號舖電話: 26620553

焗葡汁植物雞飯 $79
好多葡汁好濃仲有芝士,係一般焗飯嘅感覺,素食者好耐都無食過

Combo一Salad (小) $18
因為夜晚燒嘢食,準備食好多肉,所以叫左個沙律打底

Combo一奇異果薄荷梳打(GC)$28

地址: 荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓101號舖

電話: 26620553
2020-10-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$138 (Lunch)
  • 焗葡汁植物雞飯
2020-11-29 181 views
Green Common越開越多分店,喺荃灣插旗後終於要試試下,加埋新餐肉嘅菜式上市,吸引到唔少人排隊食lunch😜《新餐肉辛辣麵》❤️❤️辛辣麵平時自己煮就煮得多出街食都係第一次,配埋個新餐肉,餐肉煎出嚟好香脆,雖然係素食但係食落都唔覺單調《未來熱狗腸青提薄餅》❤️❤️❤️睇個名已經覺得好新奇,青提加入薄餅完全諗唔到係咩感覺,點知一試又發現好特別,絕對唔會難食,反而有種清新嘅感覺

《新餐肉辛辣麵》❤️❤️

《未來熱狗腸青提薄餅》❤️❤️❤️

2020-11-28 254 views
晚飯時間經過 見到買一送一 記得係揀以下餐牌上面嘅主菜或小食 送番以下餐牌同等價值或以下主餐牌不適用(我見隔離枱以為可以送主餐牌野食揀左好耐 點餐先發現唔得)窩心酸辣粉$59 (7.5/10)個酸粉係撈嘅酸辣味好香 薯粉口感煙韌但酸辣粉本身唔多肉所以同正常唔大分別Bologna 膳良肉醬意粉$74 (6.5/10)意粉有d硬 唔係好掛汁蕃茄味都重我個人鍾意肉味重d可能就係素食意粉嘅分別樂樂雞 $35 (7.5/10)順帶一提 like  社交平台送3件係可以同買一送一一齊用落單嗰陣唔知所以散叫左 到隔離枱叫先知(🥸師奶心諗:落單店員應該溫馨提示 但都明有錢冇理由唔賺)個包裝同事麥雞係好似 好用心“肉”質好食, 冇唔係肉嘅感覺點埋芥末醬仲好食略厭個炸皮太厚素食黎講都唔錯 主要係買一送一好抵食人均$60但如果冇買一送一就未必會常食———————————————————-環境:服務店員見我地夾完公仔多野都主動俾籃我地裝野)味道:性價比:
晚飯時間經過 見到買一送一
主餐牌不適用
(我見隔離枱以為可以送主餐牌野食揀左好耐 點餐先發現唔得)

窩心酸辣粉$59 (7.5/10)
個酸粉係撈嘅
酸辣味好香 薯粉口感煙韌
但酸辣粉本身唔多肉
所以同正常唔大分別
窩心酸辣粉

Bologna 膳良肉醬意粉$74 (6.5/10)
意粉有d硬 唔係好掛汁
蕃茄味都重
我個人鍾意肉味重d
可能就係素食意粉嘅分別

樂樂雞 $35 (7.5/10)
順帶一提 like  社交平台送3件
係可以同買一送一一齊用
落單嗰陣唔知
所以散叫左 到隔離枱叫先知
(🥸師奶心諗:落單店員應該溫馨提示 但都明有錢冇理由唔賺)

個包裝同事麥雞係好似 好用心

“肉”質好食, 冇唔係肉嘅感覺
點埋芥末醬仲好食

但如果冇買一送一就未必會常食

———————————————————-
環境:

服務:
(店員見我地夾完公仔多野都主動俾籃我地裝野)
味道:

性價比:

2020-11-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
素食系列 – Green Common🥬最近外賣得多,餐餐都係多肉少菜🥗係時候洗滴身心,來一次無”肉”旅程😁------------------------------環境:位於荃灣新店新開張,有40-50座位地方清潔企理,每轉食客店員都重新消毒🧴食得安全又放心💯------------------------------食物: 未來漢堡🍔+薯條🍟麵包鬆軟企身,同一般搽牛油再烘烤會唔同食落會較為清新,食返食材本新既味道😋漢堡扒係用左未來牛肉,如果唔用眼睇根本唔知食緊既,唔係真正既牛肉🥩同以往一大堆調味粉做出黎既素肉好大分別牛油果🥑蔬菜🍅等都係好新鮮,無隔夜FEEL薯條新鮮熱辣,正正子(小編真係好鐘意食薯條)🤤三色芝士焗豬扒飯🍛紅米飯底,好有咬口同好強既米香🍚有別一般炒飯底,少了油香,但都少了膩感未來豬肉炸成既豬扒,都幾大塊,男仔食都夠飽茄汁既蕃茄好濃🍅而且汁既份量夠哂撈飯唔似”大X樂”,食到一半就無哂味🤮如果可以再多2舊西蘭花🥦就完美------------------------------服務:門口取票機,平日晚市都好多人👩🏻‍🤝‍👨🏼個個店員都做到無停手,裝哂摩打咁🏃🏻‍♀️🏃🏻一
素食系列 – Green Common🥬
最近外賣得多,餐餐都係多肉少菜🥗
係時候洗滴身心,來一次無”肉”旅程😁
環境:
位於荃灣新店新開張,有40-50座位
地方清潔企理,每轉食客
店員都重新消毒🧴食得安全又放心💯
食物: 未來漢堡🍔+薯條🍟

麵包鬆軟企身,同一般搽牛油再烘烤會唔同
食落會較為清新,食返食材本新既味道😋
漢堡扒係用左未來牛肉,如果唔用眼睇
根本唔知食緊既,唔係真正既牛肉🥩
同以往一大堆調味粉做出黎既素肉好大分別
牛油果🥑蔬菜🍅等都係好新鮮,無隔夜FEEL
薯條新鮮熱辣,正正子(小編真係好鐘意食薯條)🤤

三色芝士焗豬扒飯🍛

紅米飯底,好有咬口同好強既米香🍚
有別一般炒飯底,少了油香,但都少了膩感
未來豬肉炸成既豬扒,都幾大塊,男仔食都夠飽
茄汁既蕃茄好濃🍅而且汁既份量夠哂撈飯
唔似”大X樂”,食到一半就無哂味🤮
如果可以再多2舊西蘭花🥦就完美
服務:
門口取票機,平日晚市都好多人👩🏻‍🤝‍👨🏼
個個店員都做到無停手,裝哂摩打咁🏃🏻‍♀️🏃🏻
一家人去食,店員都會搬下枱椅,盡力唔拆散👨‍👩‍👦‍👦

環境: 7.5/10
食物: 7.5/10
服務: 6.5/10

地址: 荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓101號舖
人均消費: $100-$300
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-11-13 337 views
新開餐廳,新簇裝修,新口味,一於試試!未來熱狗可以跟食開的模樣没有大分別,腸質感有些鬆散,整體還可以喔。焗葡汁植物雞飯, 用糙米比較健康,葡汁味香, 植物雞有雞味,不過份量較少😉!神石榴香橙苜蓿芽沙律, 沙律菜新鮮 ,味道夠清新,開胃菜式。松子香草醬意粉, 橄欖油味濃,同人分享較適合,因一人食口味會單調一些。
新開餐廳,新簇裝修,新口味,一於試試!

黎到荃灣新開既Green Common仲有最近最hit既嘉欣新餐肉,當然要試下!🍖新餐肉趣趣條($42) (🍚8/10) 推介❗️無論係味道定口感都好好好好似,可能因為外面好少有炸餐肉條,個人認為仲好味過真餐肉!尤其配以蜜糖芥茉醬加上炸到外脆內軟上枱熱辣辣簡直一流!🍔未來黑椒漢堡($88) (🍚8.5/10) 推介❗️除咗黑椒漢堡扒佢仲有蛋黃醬椰菜絲同埋炒雜菌,全部都係小妹鍾意食嘅配菜!三個字:好!好!味!黑椒醬十分惹味成個包非常Juicy,完全食唔出漢堡扒係假既,炒雜菌非常香口,配埋蛋黃醬所有味道配合得天衣無縫!就算價錢睇落有少少貴都值得一食!🍝韓式辣醬植物雞肉意粉🌶($72) (🍚6.5/10)外表好吸引!成個意粉就係好濃烈嘅韓式辣醬味,本身鍾意食辣嘅小妹本身好期待,可惜啲醬實在太過濃稠,令整個意粉非常非常乾,食到一半嗰陣已經唔會有想再食落去嘅動力。而且啲雞肉就無上面餐肉同漢堡包偽裝得咁出色,有少少雪味同腐皮味,整體不推介。🍟薯條與樂樂雞 推介❗️薯條粗身新鮮炸好鬆脆而且都有薯仔味,樂樂雞即係我哋平時食嘅麥樂雞仲要加配蜜糖芥末醬要試吓!

🍖新餐肉趣趣條($42) (🍚8/10) 推介❗️

🍔未來黑椒漢堡($88) (🍚8.5/10) 推介❗️

🍝韓式辣醬植物雞肉意粉🌶($72) (🍚6.5/10)

🍟薯條與樂樂雞 推介❗️

• 未來黑椒漢堡
  • 新餐肉趣趣條
2020-10-25 463 views
近年素食餐廳愈來愈多素食版午餐肉更成為全城熱話搜索下發現green common 更被未來漢堡及焗豬扒飯吸引!餐牌款式多不勝數,令人眼花撩亂原來素食亦有很多選擇!店家亦十分貼心 在某的餐點上更會有卡路里攝取量的提醒🔔晚上荃灣分店的人流不多 可以自由選擇坐位是次叫了二人餐包括餐湯及凱撒沙律各一小食 紅油炒手及炒雜菜主食兩份及飲品兩杯沙律一大碗 含有素雞肉 炒雜菜十分足料 味道紅油炒手 適量的辣油與水餃的配合 令人很想encore🥺🥺🥺焗豬扒飯 十分像真 光看造型難以分辨!焗飯以糙米作飯底 炸素豬扒的口感亦難分真與假 芝士的香味蓋過素肉的味道 沒有一絲豆味 欣賞!另外 茄汁與芝士味道濃郁 重口味推介另外飲品轉了牛油果沙冰雖然打正沙冰旗號 但質地更像奶昔呢!味道不錯~可以一試價錢方面合理,不算昂貴雖然説是二人餐但感覺足夠三或四人吃!下次希望能嘗試未來漢堡或薄餅!此外,店家更設有零售區 有不同的素食及醬料方便大眾在家中也可以烹飪素食呢!
近年素食餐廳愈來愈多
素食版午餐肉更成為全城熱話
搜索下發現green common
更被未來漢堡及焗豬扒飯吸引!
餐牌款式多不勝數,令人眼花撩亂
原來素食亦有很多選擇!
店家亦十分貼心 在某的餐點上更會有卡路里攝取量的提醒🔔

晚上荃灣分店的人流不多 可以自由選擇坐位

是次叫了二人餐
包括餐湯及凱撒沙律各一
小食 紅油炒手及炒雜菜
主食兩份及飲品兩杯

沙律一大碗 含有素雞肉

炒雜菜十分足料 味道

焗豬扒飯 十分像真 光看造型難以分辨!
另外 茄汁與芝士味道濃郁 重口味推介

另外飲品轉了牛油果沙冰
雖然打正沙冰旗號 但質地更像奶昔呢!
味道不錯~可以一試

價錢方面合理,不算昂貴
雖然説是二人餐
但感覺足夠三或四人吃!
下次希望能嘗試未來漢堡或薄餅!

此外,店家更設有零售區 有不同的素食及醬料
方便大眾在家中也可以烹飪素食呢!
2020-10-20
Type of Meal
Dinner
2020-10-13 581 views
素食主義熱潮不斷。如心Green Common 晚市一如以往顧客多多. 取票後待過15分鐘便入座. 頗喜歡落地玻璃簡約風. 少了繁複裝飾,心情也自然放輕鬆.  主打的未來漢堡, 松子香草醬意粉, 中式素湯, 薯條和濃香紫薯沙冰, 五款二人分享.  未來漢堡扒, 椰菜絲, 純素蛋黃醬, 肉汁豐富, 菜絲爽口, 質感十足.  至於新推出的松子香草醬意粉, 香草加橄欖油令麵身更俐落, 很喜歡這款口味. 漢堡配薯條也是必需的, 而且薯條也是厚切啊. 中素湯, 住家湯口味. 濃香紫薯沙冰, 也不錯.

松子香草醬意粉

漢堡配薯條也是必需的, 而且薯條也是厚切啊.
薯條

中素湯, 住家湯口味. 濃香紫薯沙冰, 也不錯.
中式素湯

濃香紫薯沙冰
2020-10-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
松子香草醬意粉
中式素湯
2020-10-11 422 views
今日去如心廣場二期試新嘢呢個green common開咗冇幾耐 之前一路都知道新餐肉 但係未試過今日終於都試到啦 食落果然同真嘅午餐肉非常相似 辛辣麵個湯底 係有啲韓式泡菜好好味 增肌健康碗份量都好大 雖然要85蚊 但係真係好飽肚 杯四百次雪山炭燒咖啡非常之香 苦苦地又甜甜地 好balance嘅味道跟餐飲品 28蚊咋不過我覺得衛生就差啲啦因為職員會用手掂到餐碗裏面 不過佢哋都肯裝杯熱水畀你浪下隻碗嘅 位置坐得多幾逼 雖然有透明夾板 但係距離都幾近
今日去如心廣場二期試新嘢
呢個green common開咗冇幾耐