2022-02-12 338 views
Green Common主打素食/新肉類,喺香港擴展迅速,並喺中環開左旗艦店。今日喺荃灣行街咁啱遇上佢哋分店,特意入內一試。當日係晚膳時間,但無需等位即可入內,而餐廳只有約六成半座位有人。餐廳裝潢看似新式冰室,菜單則有沙律同偏港式風格嘅菜式。是次我哋叫左和風藜麥沙律配柚子汁,以及芝脆焗豬扒飯。藜麥沙律份量好多,一般食量嘅人可以當主食咁食,配上柚子汁非常清新。焗豬扒飯用上新豬肉,扒上比普通豬扒薄,質感上可食出分別,但個人覺得味道有原豬扒嘅七八成。豬扒飯美味之餘,食落亦無一般焗豬嘅滯脹感。Green Common性價比非常高,想試素食/新肉類,最後埋單每人只需七八十蚊,值得再次添食。

2021-10-16
$70 (Dinner)
  • 芝脆焗豬扒飯
是日放假,早上約了朋友午餐,行至四時多解散! 🙌又慣常行到荃灣西,準備晚上睇戲之餘,都準備食個早飯。 🎬 🍽這家素食餐廳經過多次,都覺得好吸引,不過每次都差不多滿座就打消了念頭! 😍👉👈今次時間配合,客人不算多,馬上試試! 🥰😋✨ 🐷【新餐肉能量碗】🥑🍅🥒🌽🥬店員端上一個大湯碗般、滿滿的、七彩繽紛的、材料十足的一個新餐肉能量碗。💗 🍲 🤤份量實在太多,材料充足,當中有藜麥、粟米、牛油果、蕃茄、紅腰豆、鷹咀豆、沙律菜,羽衣甘藍等。🍅🥑🥒🥬🌈🌈蔬菜及豆類新鮮,種類繁多,不知咀嚼了多久!平日出外吃飯,多肉少菜,好像一次過吃了一星期的菜!🥴🥴🤪說回主角“新餐肉”,初吃第一片,感覺新奇有趣,熱辣辣幾香口,口感真似餐肉。👌😋再吃第二片,細嘗味道,但都是嘗不出巨體味道!🔍🧐再吃三、四片,開始有點不吸引!心想:吃個烤大啡菇更惹味!😌😔此店食物夠新鮮,但份量比較大,建議兩人分享較適合!🙌 🙌 🤝
是日放假,早上約了朋友午餐,行至四時多解散! 🙌

今次時間配合,客人不算多,馬上試試! 🥰😋

✨ 🐷【新餐肉能量碗】🥑🍅🥒🌽🥬

再吃第二片,細嘗味道,但都是嘗不出巨體味道!🔍🧐

2021-10-01
$94 (Tea)
日常快餐變素食 未來肉出色🥦🍖素食嘅餐廳喺香港已經唔係第一次食,而Green Common呢一間我都已經食過兩次😋雖然我唔係素食者,但係隨着地球同社會都有唔少問題🥺其實多菜少肉或者嘗試支持素食其實都係一件好事嚟㗎😵‍💫🙏🏻Green common有好多間分店,今次嚟咗荃灣呢一間舖頭,都算大同好闊落,座位之間唔會好迫!嗰日係平日7:30左右入座,都唔算多人,侍應都好好俾我哋兩個人坐四人嘅卡位☺️相對地坐低傾偈都舒服啲👍🏻😆 🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🍖芝脆焗豬扒飯 $78嚟過食兩次,咁啱餐廳都冇供應😥今次來終於食到喇🤩賣相嚟到真係好似平時喺茶餐廳快餐店見到嘅焗豬扒飯😋 面頭上鋪滿芝士同埋茄汁醬,超重料!豬扒亦都大大件😛賣相真係令人流晒口水!豬扒係由omnipork新豬肉整嘅,食落去口感都好似豬肉,係有咬口嘅~而且唔係散軟嗰種,口感實在!我覺得味道都做得幾神似🥳唔會好重豆味~ 有啲人好怕食素肉會有浸奇怪嘅味,但呢款就唔會🥰焗豬扒飯係採用紅米飯,非常健康,亦都好飽肚,真係食到飽晒咁走🤰🏻🍟新餐肉脆脆條 $42新豬肉食過好多次,但一直都冇食過新餐肉,今次嗌呢個小食就係由新餐肉整😋想模仿類似餐肉條 薯條之類
日常快餐變素食 未來肉出色🥦🍖

🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦

🍖芝脆焗豬扒飯 $78

🍟新餐肉脆脆條 $42
想模仿類似餐肉條 薯條之類咁樣嘅~ 新餐肉冇新豬肉咁厚實,相對淋身🤔不過佢呢一款做小食條嘅話我覺得比較合適,真係有啲似肉條嘅種口感❤️ 同埋熱辣辣食都好趣口
小食亦會配芥末醬,脆脆條相對地鹹,有呢個醬汁中和返酸酸地嘅話就更加惹味🍟

🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦🥦

素食餐廳都試過唔少間,呢間真係好抵食~價錢比較平民,如果真係想試素食嘅話平平哋試吓呢間都幾唔錯,裏面仲有好多其他平時你喺茶餐廳講得出嘅選擇,例如係喇沙丶炒麵丶意粉呢啲🤣
不過嗰日食完覺得啲嘢相對地鹹🥺同埋可能我嗌兩樣嘢都係煎炸野 要係咁飲水啊💧💧💧

anyway Green Common係一間好值得支持嘅素食餐廳🥦🍖😋👍🏻
新餐肉脆脆條
2021-09-20
$110 (Dinner)
2021-09-09 403 views
Had this Omni luncheon meat, quinoa and avocado salad. It is very filling. The Omni luncheon meat can definitely resemble the texture of the high sodium canned luncheon meat if you want a healthier option to satisfy your craving. Since this is more of a warm salad with tofu, luncheon which is good for those who don’t take cold food well in their stomach. But they can definitely improve on dinner options from time to time.
2021-07-21 770 views
Green Common (荃灣)📍荃灣大河道98號如心廣場二期1樓101號舖鍾意距個slogan Make sea change happen 餐廳大多以綠色生活為主當中好多食品都非常健康素食餐出得越來越多呢間舖頭嘅漢堡仿製得幾好食Weekday brunch meau去到5:30 1.牛油果黑麥多士 $68 黑麥亞麻籽菌酸種多士配牛油果及車厘茄幾Fresh ,容易入口,亞麻籽幾健康2. 未來漢堡仿製豬肉整得勁似 唔講都唔知係素食豬肉 ,值得一讚! 以上套餐包一杯指定飲品今次有機伯爵茶另外都會有Americano/Cappuccino /latte美味指數:⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️.5翻兜指數:⭐️⭐️⭐️(滿分為 5⭐)#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
Green Common (荃灣)
📍荃灣大河道98號如心廣場二期1樓101號舖

呢間舖頭嘅漢堡仿製得幾好食
Weekday brunch meau去到5:30

1.牛油果黑麥多士 $68
黑麥亞麻籽菌酸種多士配牛油果及車厘茄
幾Fresh ,容易入口,亞麻籽幾健康

2. 未來漢堡
仿製豬肉整得勁似 唔講都唔知係素食豬肉 ,值得一讚!

以上套餐包一杯指定飲品

美味指數:⭐️⭐️⭐️
環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️.5
翻兜指數:⭐️⭐️⭐️
(滿分為 5⭐)
#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
2021-07-16 636 views
未來漢堡deluxe + 炸午餐肉入面有火箭菜蘑菇同埋黑松露醬。嗰嚿未來漢堡扒真係做得好似,鍾意食火箭菜同埋黑松露醬嘅呢一個係唔錯嘅選擇。跟餐加咗18蚊有半份炸新餐肉條,我數過都有六條嘅。如果未試過嘅可以試,但係我下次唔會再叫。芝脆焗豬扒飯個味都做得好好食,茄醬同芝士係平時茶餐廳嘅一樣,佢係採用咗日式嘅豬扒炸法。焗飯底係紅米飯所以感覺上會健康咗。All day breakfast 呢一個就有啲失望啦,All Day breakfast竟然冇蛋,我冇睇清楚嘅,見到一waffle就嗌咗。。但係佢嘅waffle竟然得一小塊。。。會唔會慳皮咗少少。。。呢度有兩嚿未來肉,一個係未來腸,一個係漢堡扒,我自己覺得呢兩樣嘢可以減少一樣,畀番個蛋我,會開心好多。佢嘅沙律菜都冇另外跟沙律醬,感覺有啲掛。黑椒汁肉絲炒麵呢個同平時食嘅冇乜分別,如果屋企有鍾意食中式嘅屋企人,又想帶佢去新餐廳嘅話可以試。涷杏仁奶 latte好大杯,都幾好飲嘅,但係飲唔慣嘅話,可能會覺得咖啡同杏仁奶唔係好match。
未來漢堡deluxe + 炸午餐肉

All day breakfast

黑椒汁肉絲炒麵

涷杏仁奶 latte
2021-07-08 364 views
呢一度以前見佢得好少嘢食依家都出得越來越多菜式試過食過呢啲午餐肉都覺得其實唔錯 健康d⋯⋯香港都越來越多地方可以食素今晚就試吓食素啦見到佢個蟹肉意粉都好似好吸引咁樣不過最後都叫咗個椰菜花米 食少啲澱粉 份量好足夠!但食得多其實都有啲漏 因為佢比較味道濃 未食飽但係都食唔落了另外漢堡同以前一樣差唔多 當然因為佢唔係真肉所以係冇咁多肉汁個漢堡就比較乾叫咗個脆午餐肉條條 都幾得意 但係有小小太乾 同覺得好熱氣都唔敢食太多依度少少哋都可以嘅價錢上,素食來講呢間都係比較中常不過見佢更多款式間唔中食下啦
呢一度以前見佢得好少嘢食
依家都出得越來越多菜式
試過食過呢啲午餐肉都覺得其實唔錯 健康d⋯⋯

香港都越來越多地方可以食素
今晚就試吓食素啦

見到佢個蟹肉意粉都好似好吸引咁樣
不過最後都叫咗個椰菜花米 食少啲澱粉 份量好足夠!
但食得多其實都有啲漏 因為佢比較味道濃
未食飽但係都食唔落了

叫咗個脆午餐肉條條 都幾得意

但係有小小太乾 同覺得好熱氣都唔敢食太多
依度少少哋都可以嘅

2021-06-12 1754 views
今日(12-6-2021 Sat)又同老公staycation,我哋check in 前食啲嘢,去山下菓子,但竟然話裝修中冇開門,咁check in先啦,攞攪咗成個鐘,我都開始肚餓喇.我哋行嚟呢邊,都係食呢間啦,橫豎老公係會員.我哋坐低後,睇完menu,我原本想食窩夫,但呢個位冷氣太凍,所以放棄,老公要$76.00嘅番茄青醬愚公腸仔意粉,$43.00嘅碳燒雪山咖啡,我要$63.00嘅秀牛番茄通粉配多士,飲桂圓紅棗茶.1. 碳燒雪山咖啡兩節色,幾靚.味道同普通咖啡差唔多.味道: 3分2. 桂圓紅棗茶大大杯,重好貼心咁俾支叉客人拮桂圓紅棗食,而杯茶都唔太甜,幾舒服.味道: 4分3. 番茄青醬愚公腸仔意粉其實上次已食過,今之我唔食lu.( 食評係4月4日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%AA%A4%E6%89%93%E8%AA%A4%E6%92%9E%E9%A3%9F%E5%B9%B3%E5%92%97-e3978061)4. 秀牛番茄通粉配多士通粉彈牙,個湯熱騰騰,秀牛顏色似,不過味道同口感就唔太似,但正常吖.至於多

我哋坐低後,睇完menu,

1. 碳燒雪山咖啡
碳燒雪山咖啡
兩節色,幾靚.味道同普通咖啡差唔多.

2. 桂圓紅棗茶
桂圓紅棗茶
味道: 4分

3. 番茄青醬愚公腸仔意粉

4. 秀牛番茄通粉配多士
秀牛番茄通粉配多士
至於多士,一邊脆一邊韌.
多士
味道: 3.33分

價錢:
連加一啱啱$200.00,而今次埋單,會員唔係有9折,而係俾一盒946毫升嘅杏仁奶.
2.8分
2021-06-12
$100 (Tea)
桂圓紅棗茶
  • 通粉
2021-05-06 542 views
素食變成大流行, Green Common都越開越多, 嚟到荃灣就突然想食素就揀咗佢.鋪位左邊係個mini store, 右邊就係餐廳. 食完覺得中意新豬肉嘅朋友仔可以即刻喺隔離買到, 真係好方便.Beyond Sausage Burger $98其實我公司canteen都有Beyond burger, 但係價錢係佢嘅一半, 就想試下有咩唔同.上到嚟見到啲包係好大但係中間個餡就好少. 間中食新豬肉嘅我覺得呢個beyond burger嘅特別之處係好油.. Handmade Hot Choco $36好甜.可能我嗌唔啱嘢食所以真心覺得呢餐好麻麻. 聽聞, 其他嘢ok嘅.

Beyond Sausage Burger $98

Handmade Hot Choco $36
好甜.

2021-04-28 503 views
最近開始多了食素,朋友就帶左我去素食餐廳👏🏻坊間素食餐廳帶比我感覺係,價錢比較貴,份量較少,味道清淡😝而今日食尼餐,真心覺得好食😋我仲即席join左會員,買左500蚊package(600現金券同11張免費餐飲及買一送一優惠券),現金券即時已經可以使用🤓蕃茄青醬愚公腸仔意粉超joicy😍每條天使意粉都沾上醬汁,腸仔質感跟真腸仔無分別,完全5覺得在食素。未來漢堡味道跟平時食的漢堡差不多,只係質感不同,食起來有小小韌度🤪炸植物魚薯條必食😋這個“假”魚同薯條炸得剛剛好,金黃色脆卜卜😚很想知道係用咩植物所做,雪白‘魚’肉😛正😋有機伯爵紅茶雖然係用茶包沖,但味道一點都沒有馬虎😙Green Common地球月大折日日期:2021年4月1日至5月3日1️⃣惠顧任何一款正價主菜,可加$1換購指定美食2️⃣登記會員(會員可於感謝祭期間賺取6倍積分、迎新5,000積分、$10門市現金劵及「茄醬膳良肉丸」電子餐飲劵。)#greencommon #joinmember #greenmonday #一星期一素 #食素由此起 #健康飲食 #素食不只是蔬菜 #素食一樣食香味俱全#素食不是選擇而是需要 #絕對令你養成食素習慣

蕃茄青醬愚公腸仔意粉

未來漢堡
味道跟平時食的漢堡差不多,只係質感不同,食起來有小小韌度🤪

炸植物魚薯條

有機伯爵紅茶
雖然係用茶包沖,但味道一點都沒有馬虎😙

Green Common地球月大折日
日期:2021年4月1日至5月3日
1️⃣惠顧任何一款正價主菜,可加$1換購指定美食

#一星期一素 #食素由此起 #健康飲食
#素食不只是蔬菜 #素食一樣食香味俱全
#素食不是選擇而是需要 #絕對令你養成食素習慣
最近見到好多餐廳賣新餐肉🐖,其實我都唔知咩嚟,今日就有機會食吓👍。Green Common係一間新派素食西餐廳,食物唔係傳統齋舖咁油膩 ,口感及賣相都做到似真肉。新肉絲三色炒意肉絲就係用新餐肉,原來新餐肉係由植物材料製成,脂肪同熱量較低,仲含有膳食纖維。食落質地微微煙韌,有真餐肉嘅薰香味🥰。但由於要做到有肉香味,所以調味料就會多少少。其他配菜有椰菜、紅椒、黃椒、紅蘿蔔🥕,非常健康。意粉有彈牙口感。呢款係BF素食,即係無五辛(大蒜、小蒜、蔥、韭菜同洋蔥),食後讓人心境平和。未來豬柳漢堡配薯條未來豬柳係素肉,仿真肉度好高,差啲以為食緊真肉,同樣係BF素食。用羽衣甘藍做漢堡包就食唔到佢嘅微苦味道,又好健康。粗薯條係即叫即炸,香脆可口。以前覺得食素嘅款式選擇好少,味道又寡😞,但今日發現原來食素都有好多精美款式選擇,視覺同口感都可以得到大滿足,值得推廣。

新肉絲三色炒意
其他配菜有椰菜、紅椒、黃椒、紅蘿蔔🥕,非常健康。
意粉有彈牙口感。

未來豬柳漢堡配薯條
用羽衣甘藍做漢堡包就食唔到佢嘅微苦味道,又好健康。
粗薯條係即叫即炸,香脆可口。

2021-04-04 320 views
今晚突然想食得健康啲,之後就諗起Green common,一search原來荃灣有,見冇人排隊,時間尚早就二話不說入咗去。入到去見到最近有個優惠好抵,就係叫正餐再加一蚊有多個小食,於是我地就叫左蕃茄青醬愚公腸仔意粉同末來漢堡。蕃茄青醬愚公腸仔意粉主要係蕃茄味,所以青醬味都被冚過,而素腸仔食落都好似真腸仔口感同味道。🤣末來漢堡方面,漢堡口感唔似素,但食得落少少係豆製feel。總括而言都好好味,值得一再幫襯。😃
入到去見到最近有個優惠好抵,就係叫正餐
再加一蚊有多個小食,於是我地就叫左
蕃茄青醬愚公腸仔意粉同末來漢堡。

2021-04-04 1209 views
前日(2-4-2021 Fri)復活節晚,同老公staycation落街行同食,由於飽,我哋須要輕食,行嚟呢個場睇,MOS Burger相對起呢間太貴,所以決定食呢間,又係高峰時間,我哋坐低後睇,見到有叫任何一款主菜,加$1.00就可以要埋佢指定六款嘢食或飲品,但老公見到係會員至有,咁我哋都問吓店員,如果即join,可唔可以即刻享有?佢答可以.咁我哋唔客氣,即join喇.攪掂後就落單,要咗:3. $36.00嘅熱黃薑燕麥奶端上嚟時,有條肉桂喺喥,飲落,黃薑味都幾重,攪吓條肉桂,兩重味道都出晒,但可惜我哋唔係好接受呢種味.味道: 3分2. 加$1.00選購$78.00嘅未來漢堡素漢堡幾厚,個包烘得好脆,成個味道唔錯.味道: 5分4. $28.00嘅港式絲麥奶茶呢個味道同我哋飲開嘅奶茶唔同,一飲落去有啲苦,須要加糖.味道: 3分1. $76.00嘅番茄青醬愚公腸仔意粉呢個等得算耐至嚟到,番茄青醬味道唔錯,腸仔口感同普通腸仔差唔多,不過唔會鹹,正.味道: 4.5分服務:落單時,店員主動問我哋個未來漢堡使唔使切開一半?真醒目.價錢:連加一,埋單應該係$155.00,但俾錢時收$139.60,原

3. $36.00嘅熱黃薑燕麥奶
端上嚟時,有條肉桂喺喥,
熱黃薑燕麥奶

2. 加$1.00選購$78.00嘅未來漢堡
素漢堡幾厚,
未來漢堡
個包烘得好脆,成個味道唔錯.

味道: 5分

4. $28.00嘅港式絲麥奶茶
港式絲麥奶茶
呢個味道同我哋飲開嘅奶茶唔同,一飲落去有啲苦,須要加糖.

1. $76.00嘅番茄青醬愚公腸仔意粉
味道: 4.5分

服務:
落單時,店員主動問我哋個未來漢堡使唔使切開一半?真醒目.

價錢:
連加一,埋單應該係$155.00,但俾錢時收$139.60,原來會員有九折,連服務費都係,當然係正價食品.
2021-04-02
$69.8 (Dinner)
番茄青醬愚公腸仔意粉
Green common 開到好多地方都有,愈來愈多人願意試下素食。呢間店鋪最突出係佢賣既好似肉但其實冇肉成份既「未來肉」。未來肉既產品已經出左唔少,仲有埋未來肉午餐肉、漢堡等等,好食又唔會有罪惡感。我地一班人叫左4樣野食。第一樣係未來午餐肉配素蛋既五穀「頹」飯。未來午餐肉食落真係好似真午餐肉,有曬佢果種少少煎完既香脆味同鹹味,亦有佢果種彈口既肉感。素蛋口感似玉子燒,食落係豆味冇蛋味。第二樣野食係咖哩未來肉漢堡扒飯,日式咖喱汁少少偏甜香口,漢堡肉好野味,味道係同真肉漢堡有少少分別架啦,不過又唔會覺得差好遠味道怪,大概最大分別係冇左肉類既油脂味。成個飯雖然聽落係heavy但係食落又唔覺膩同油,又唔覺因為食得油而有罪疚感。另外叫左兩款小食分別係紅油抄手同未來雞堡。未來雞堡其實第二間餐廳都有,口感味道同麥樂雞差不遠。紅油抄手夠惹味,同真抄手可以話冇分別,係份量少左啲,但都不妨試吓。

2021-03-15 448 views
行完donki 先11:30但肚餓,見到Green Common 啱啱開門又唔使等位,就入咗去。地方光猛又乾淨,坐得好舒服。我叫咗芝脆焗豬扒飯,飯底係糙米飯,幾有咬口,個茄汁都好特別,酸酸地但唔會好漏。配菜有西蘭花紅蘿蔔等,豬扒就不過不失,又幾似真豬扒嘅。整體都幾好味,冇大家X 個一哥焗豬扒飯咁漏。飲品係新會員送嘅黑豆杏仁奶,好濃黑豆味兼入口香滑👍🏻老公就點咗未來咖喱飯🍛賣相一般,顏色唔吸引😂 咖喱味就同坊間差唔多,不過塊肉同條「愚公腸」個人來說係伏😐經典紅豆冰出奇地幾好飲,唔算好甜,亦都好香豆奶味👍🏻

飲品係新會員送嘅黑豆杏仁奶,好濃黑豆味兼入口香滑👍🏻

經典紅豆冰出奇地幾好飲,唔算好甜,亦都好香豆奶味👍🏻