2020-11-20 644 views
11月20夜晚8:30到呢度門口𥄫下有乜好食 見到90%入坐率 於是入去試吓有乜好食?一坐低老闆娘問我食5食生𧐢 我當然啱於是佢介紹法國生蠔我叫了半打 再叫焗田螺 肉眼扒 豬腓 田螺好好食有汁 牛扒7成熟帶粉紅色👍🏼豬胺整到好似牛柳咁多汁我都係第一次食 一沅 加上老闆夫婦又nice又好耐心介紹 所從以今餐$1115真係抵食 下次再去食
2020-09-22 956 views
今天天朗氣清,便外出走走、吃飯兼散步,預訂在天空之城內的一家西餐廳進餐。還未走到餐廳門口已有親切的店員上前詢問是否之前已預約好入座室內,可能是最近少外出的原故,突然迎來數秒的對話感覺溫暖,再加上門前的室外座位有不少綠化環境,更覺身心舒暢。走進室內,地方不大,有數張分隔開的餐枱、有存酒的櫃子、又有可選擇食材的凍櫃,負責凍櫃的店員笑容滿面的說可以介紹生蠔,這時才了解到有即選食材,與友人相量後還是順着餐牌仔細看看點餐。在點完想吃的菜式後,店員介紹今日餐湯的選擇,在餐牌上是沒有註明餐湯選項,便應店員的介紹試試: 牛肝菌湯。湯的溫度夠熱,拌幾下可以看到菌茸微粒、香味獨特、口感軟滑、味道適中、有數塊香脆法式多士相伴。餐廳沒有特別的裝潢及陳設,但深綠色的抬布與淺綠色的餐巾倍感舒適,與食物形成柔和的對比。法式焗田螺是我和友人喜愛的法國菜,當然要點一客。上菜後見到田螺熱騰騰,無論是田螺或是薯蓉,都富有牛油味,但不算油且易入口。薯蓉半粒半蓉狀,還帶有少許火煺粒,添加輕輕的鹹香味,確是驚喜!晚餐都是順着我們的進餐節奏,每吃完一道菜,隔一會才端出下一道菜,這小休好讓我回味又充滿期待!主菜是美國安格斯頂級12安

牛肝菌湯

法式焗田螺是我和友人喜愛的法國菜,當然要點一客。

法式焗田螺

主菜是美國安格斯頂級12安士牛肉眼扒, 在碟上的肉眼扒看來非常穏重,即時食指大動,與友人一人一半分享。
美國安格斯頂級牛肉眼扒12OZ.

切開粉嫩的肉眼扒,啖啖都有肉脂香,一點也不膩。
美國安格斯頂級牛肉眼扒12OZ.

拌菜有西蘭花,半個蕃茄兼釀有菌粒,清淡味道正好中和一下肉眼扒的肉脂香。
當然也有念念不忘的薯蓉,可算是焗田螺薯蓉之後續,非常喜歡!
美國安格斯頂級牛肉眼扒12OZ.

另一主菜是黑松露帶子意粉,有數件帶子一字排開,同時也傳來陣陣黑松露的香味,飄香持續良久也未退,感覺用料毫不吝嗇。
黑松露帶子意粉

帶子味道及熟道恰當,菌片的味道雖較清淡,但同樣像意粉一樣融合了濃郁的香草與黑松露味道,意粉挺身有嚼勁,吃得開懷!
黑松露帶子意粉

結賬步出餐廳後,天色已轉,外在燈火添加色彩。在映河路的出入口靠左便是餐廳的位置,有免費泊車位提供,原路也有收費小巴穿梭服務。

2020-06-01
$330 (Dinner)
2020-08-16 854 views
叫左四個餐得一個好食炸軟瞉蟹南笟汁意大利飯淡而無味個意大利飯搵d配菜釣起個味都無另外一個蟹肉意大利麵蟹肉完全無味個意大利麵完全索唔到味其他餐更加不值一提!係木得個西班牙豬扒好味,個薯條炸得幾好
叫左四個餐得一個好食
炸軟瞉蟹南笟汁意大利飯淡而無味
個意大利飯搵d配菜釣起個味都無
另外一個蟹肉意大利麵
蟹肉完全無味個意大利麵完全索唔到味
其他餐更加不值一提!
係木得個西班牙豬扒好味,個薯條炸得幾好
2020-01-02 1471 views
#蟹肉黑松露意大利飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️#三文魚野菌意粉 ⭐️⭐️⭐️#牛舌拼薯菜 ⭐️⭐️⭐️一行入去呢間餐廳個疑似老闆/經理好好態度,見我地有老人家會主動話幫我地煮林d,佢食物唔係特別好好食果種,亦唔算太差,不過不失果種唔,不過勝在有心同埋好好服務。⭕️服務態度好,有禮貌已且盡量滿足你要求⭕️黑松露味夠濃⭕️環境舒服寬敞,有室內同室外選擇總括來說,如果想搵個舒適寧靜既餐廳傾下偈食下野,可以選擇呢間餐廳。
#蟹肉黑松露意大利飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#三文魚野菌意粉 ⭐️⭐️⭐️
#牛舌拼薯菜 ⭐️⭐️⭐️
⭕️服務態度好,有禮貌已且盡量滿足你要求
⭕️黑松露味夠濃
⭕️環境舒服寬敞,有室內同室外選擇
Parma Ham 沙律足料夠大份,鴨肝多士正呀,牛扒羊架冇得輸,法國Gillardeau No.1 生蠔 食過返尋味。雖然地點比較特別,但交通也算便利,老闆好好免我開瓶費,啱晒我哋鍾意飲酒的酒鬼😅,個個朋友試過都讚好👍🏻👍🏻👍🏻。
2019-10-24
2019-08-02 690 views
今晚唔想煮飯,又想近近地,就嚟咗呢度食晚餐。知道呢度老闆10分好人,有好招呼,又鍾意同人傾計,所以過嚟呢度食。今日點了一份羊架同埋一份牛脷。份羊架要左五成熟,等咗一陣,好快就上菜啦!個羊煮得啱啱好,五成,味道一流,冇羊嘅蘇味,又嫩!另外,薯菜入邊嘅薯蓉又好好味,係新鮮薯造嘅,食到粒粒薯仔唔係開粉!食到停唔到口~~另外份牛脷一樣出色,外脆內軟,配上特別嘅汁又係食到停唔到口!另外其實呢度有新鮮法國生蠔,又係非常美味,不過今日實在太飽了。留返下次!
2019-07-29
Type of Meal
Dinner
2019-05-07 715 views
趁假期特意到新界遊車河。朋友說錦田天空之城是有車人士的樂土,有免費車位,餐廳選擇多,又夠chill。果然,從元朗駕車到天空之城只需幾分鐘,方便快捷。今次隨心選擇了一間餐廳,看到午餐餐牌上的例牌menu,本以為這家餐廳都是中規中距,誰不知驚喜一浪接一浪!今日點了兩個午餐:西班牙黑毛豬配薯菜不管你吃的是黑毛豬還是白毛豬,只要是鬆軟不韌的,就是好豬;最令我滿意的是它的薯條,外脆內軟,不像其它普通餐廳般馬虎。紅酒汁牛脷意粉這牛脷真的好厚!第一眼看下去還會怕它很韌,但一咬下去發覺火喉剛剛好,又香又滑。配合不過不失的紅酒汁,令兩塊牛脷感覺更出色。畢竟Green Ocean的主打應該是海鮮晚餐,以上兩個午餐確實算不上頂級。但看看價錢,兩個Set Lunch加起來只不過$150左右,的確算是物超超超所值了。有車的朋友的確可過來一試,我也決定下次過來挑戰它的晚餐。但真心說句,沒有車的話。。。不了。

西班牙黑毛豬配薯菜

紅酒汁牛脷意粉

2019-02-25 573 views
Surpisingly good!!! Definitely worth a visit👌🏻 this place made me almost forget that I’m in HK lol Very chill atmosphere, warm service, and amazing food with reasonable price🥰 we will definitely come back again!!! Tbh, I really didn’t expect to find such a nice western restaurant here😂
  • Grilled  Chicken
  • Fresh  Oyster
  • Grilled  Snails
2018-09-23 699 views
食左生蠔,青口,燒牛肉,雞,鴨肝,等等都好好味,仲有蛋糕做甜品,好滿足。環境舒適,幾個朋友一齊傾下計,飲下食下舒服。又有位泊車,不過坐西鐵都好方便啫,久不久入新界食下嘢都唔錯吖。
2018-04-25 855 views
上周日一行10人從四方八面來, 香港島,九龍區,新界,甚至美國,在Green Ocean 相聚. 沒想到從港島至天空之城只需要30分鐘,, 比去周日的西貢方便得多. 我們點了沙律, 田螺. ,生蠔及蒜蓉包做頭盤,. ,,用的料很新鮮,醬汁美味,蒜蓉醬更是新鮮加入蕃茜做的. 主菜方面, 我們分別吃了雪魚, 兩款牛扒及燒法國春雞, 肉質鮮美, 再把酒談歡, 一樂也!
2018-04-15
2018-04-14 670 views
朋友時常在我面前說很喜歡到這店 因為可以泊車 Outdoor 又可以吸煙 最重要食物用心製作 好好味道! 更推介法國生𧐢! 今次更約了我們幾個老友一齊去食晚餐! 一行5人 Order 咗 澳洲和牛、焗法國魚、法國生𧐢、忌廉青口、西班牙煙腿、龍蝦尾海鲜飯、牛柳! 大約 $500 一個人! 生𧐢大約$50 一隻! 老實講食物真喺有水準 生𧐢新鮮!環境輕鬆舒服....好唔錯! 一定再幫趁 👍👍
2018-04-09
$480 (Dinner)
2018-03-30 455 views
呢啲菜式,我去到尖沙咀中環或又一城都有,使乜山長水又遠去到嗰度食,食完又冇地方行,價錢又唔係平,一次就夠,食落啲食物又唔夠新鮮,可能轉流得唔夠快啩,相可以呃人, 真係冇信。
2018-01-07 555 views
元旦老友聚餐 Facebook 有朋友介紹過 所以試一試 果然冇介紹錯 主打法國生𧐢 好新鮮 $45-$68 一隻。 牛扒 羊架 西班牙黑毛豬T骨 都好有水準 青口 田螺 帶子多士必吃頭盤! 見到隔離枱既鴨肝 都唔錯!小店地方比較細 但都坐得好舒服! 仲有outdoor 如果大伙人都適合!
ad-hoc 飯局,朋友帶左我地黎呢到, 估唔到有收獲,就係食到好滿足咁走~~~一行三人,男友+朋友+自己雖然地方唔算好大,但係夠靜,傾計一流。。本身我都好少係呢頭出沒,冇想過已經開左好多餐廳~~好superise呢到有除左煮野比人食之外,仲會賣埋新鮮食材,如蠔呀,青口,牛扒等等。。雖然呢到係冇set..全部單點。。但價錢一d都唔貴,因為佢個portion 夠大。。你唔好以為佢大份,食物質素就差,佢地絕冇渣流灘~~今日叫左個雞肉凱撒沙律,12oz rib eyes, 白酒忌廉青口,同埋松露酒煮既帶子意粉先講講雞肉沙律,其實出面食親既雞都係硬都死,又鞋口,但呢到既雞就好似岩岩雞香,仲暖身,雞皮仲有點脆口,雞肉係軟滑,都幾意外係好食~~到個青口,呢樣食物基本上我去到每間餐廳必食,因為我愛青口,呢到既青口配料十足,而且又多汁,好濃郁既芝士味~~青口煮得剛剛好,仲配上幾片暖笠笠既法包,索晒d精華~~非常好~~~再睇塊medium rare rib eyes... 真係大到好似塊面咁大,肥瘦適中……而且好香牛肉味,唔需要 scoure 都夠晒出色。。出色的係個意粉就失色左小小,因為佢意粉太碎,

一行三人,男友+朋友+自己
雖然地方唔算好大,但係夠靜,傾計一流。。
本身我都好少係呢頭出沒,冇想過已經開左好多餐廳~~

係個意粉就失色左小小,因為佢意粉太碎,但夠煙un....而且陣陣既松露油香~~帶子剛好熟,所以正體上都不錯吧~~

下次會試生蠔同其他食物~~~
2018-01-06
$230 (Dinner)
2017-12-30 298 views
我們一家人嚟食飯,叫咗好多野食,法國白酒忌廉藍青口 ,意大利黑松露帶子意粉, 煙腿卡邦尼意粉, 美國安格斯特級牛肉眼扒 ,秘製香草烤雞一隻, 燒焗美國豬肋骨全份, 龍蝦湯, 每人一隻大蝦蒜蓉。我們叫咗好多樣食物,每樣食物都好正,個大蝦哥龍蝦湯好好飲,好濃味, 個 薯 蓉蒸大蝦好好食,個薯蓉好好食,個蝦好彈口, 個忌廉青口都好好食,個黑松露意粉好好食,牛肉眼扒好食,烤雞好正好脆, 薯條係配檸檬醬,個檸檬醬第一次食好特別,好食, 個肋骨又好好食,燒得好好味,全部嘢都好好食,好滿意