Restaurant: Green Waffle Diner (擺花街)
Info:

非廣告。我已經去過 Green Waffle Diner 不下廿次,從舊鋪到新鋪,真係好好味!環境超舒服,裝潢都幾有特色,令人感覺好放鬆。佢哋嘅菜單選擇真係唔少,唔止有 Waffle,仲有唔同嘅創意配搭。最吸引我嘅係佢哋有好多素食選擇,適合啲唔同飲食習慣嘅朋友。每道菜都用新鮮食材,味道清新得嚟又健康。我哋叫左buffalo wings,鑊仔牛肉薯仔粒,青口煲,全部都惹味,食指大動👆🏻😘 不過比起舊店少左一浸人情味☹️雖然店員通常都好忙,但佢哋仍然保持友善。餐廳氣氛輕鬆,非常適合朋友聚會或者約會。總之,Green Waffle Diner 真係一個好推介嘅地方。如果你鍾意創意菜式同舒服嘅環境,呢度絕對唔可以錯過!下次我一定仲會再返去試其他菜式!

2024-11-05 370 views
星期六中午與朋友嘆個十分享受的午餐,沒有想到環境比想像中好,大玻璃窗邊梳化位坐的舒適,食物好味、賣相一流,完全是適合拍照打卡 , 我們叫了秋季限定的軟殼蟹南瓜意大利飯,好靚。炸雞腿嫩滑、waffle 蛋香,飲品款式也多樣化,很適合朋友相聚的地方。
榛子椰奶咖啡
軟殼蟹南瓜意大利飯
炸雞腿waffle
2024-11-02
$185 (Lunch)
榛子椰奶咖啡
軟殼蟹南瓜意大利飯
炸雞腿waffle
  • Waffle
  • 炸薯粒
2024-10-26 505 views
自從上次食過GFL的產品後,又勾起想當年係中環時食Green Waffle 的回憶。所以假日跟朋友去開中心上環時特別去回憶當年的味道。之前係中環返工時lunch time 時成日去食, 搬咗新舖就無再食過,而餐廳又大又寬敞,坐得更舒適~ Green Waffle主打美加美食,並提供不同的素食、生酮及無麩質食物等選擇,而我就鍾意佢地既窩夫及班戟,仲有鑊仔薯仔粒,現時仲有提供自家發酵食品,食得健康又好味 😋🌟烤雞肉炒蛋窩夫($164) 太耐無黎green waffle食嘢,所以都係要緬懷一下佢的窩夫,叫咗一份烤雞肉炒蛋窩夫,再另加錢加腸仔,立即變得好豐富🤩雞扒超大,而且内裏juicy 又入味,配埋嫩滑炒蛋,及原味煙韌窩夫,perfect match👍🏻 🌟芝士焗椰菜花及西蘭花($68) 想要點蔬菜,所以點了這個芝士焗椰菜花及西蘭花,芝士香濃,加埋一齊再加點煙肉,好食😋 🌟雙重南瓜榛子烤棉花糖窩夫配雪糕($128) 見到有秋天限定甜品,咁當然要點黎食吓~ 烤過的南瓜香甜,配上棉花糖,真正秋天的味道😋加埋雪糕、榛子醬及糖漿,超正👍🏻🥤自家發酵康普茶(紅茶菌)-白茶系列-肉桂蘋果味($5

🌟烤雞肉炒蛋窩夫($164)

🌟芝士焗椰菜花及西蘭花($68)

🌟雙重南瓜榛子烤棉花糖窩夫配雪糕($128)

🥤自家發酵康普茶(紅茶菌)-白茶系列-肉桂蘋果味($58)
清新微酸,帶淡淡的肉桂蘋果香,自帶綿密汽泡,健康又好味😋

🍹Cocktails (買一送一)($88)
見到雞尾酒買一送一,咁抵,忍唔住同朋友開心share ,揀咗Dazzling Garden,原來每款雞尾酒都有康普茶做基底,飲酒都可以健康啲😆😆。
這款加入玫瑰、士多啤梨味的康普茶,再加入Bols 作酒底,味道清新,充滿花香及水果香甜味,好適合女士飲用。
  • 烤雞肉煎蛋窩夫
2024-10-21 491 views
Green Waffle Diner @greenwaffledinernk📍中環擺花街43號地舖⭐️Soft Shell Crab with Risotto Stuffed Pumpkin$188呢個係秋天限定嘅Menu!軟殼蟹南瓜飯勁Igable!🎃 軟殼蟹脆卜卜,而裏面係好似好濕潤嘅飯同埋好多蔬菜,最明顯食到嘅係菇🤣 無論口感定係味道都唔錯,鍾意南瓜嘅可以試吓!⭐️ Nutella Hazelnut Latte (Hot) $48嗰邊圍咗一圈nuts,令到咖啡嘅風味更加突出⭐️ Roast Chicken (half) $98每日限量供應嘅燒春雞配上自家製嘅薯蓉同埋沙律,protein滿滿🤣 ⭐️自選窩夫班斓窩夫 $48楓糖合桃雪糕 +$48個雪糕好好食!冇揀錯🤣 果然係要食埋甜品先至係最滿足嘅一餐😂
📍中環擺花街43號地舖

嗰邊圍咗一圈nuts,令到咖啡嘅風味更加突出

⭐️ Roast Chicken (half) $98

⭐️自選窩夫
班斓窩夫 $48
楓糖合桃雪糕 +$48

2024-10-20 602 views
去亞搏看演唱會之前一般都會先在中環吃飽再乘機鐵入場享受音樂;這天也不例外的先在中環區找吃的,來到位於擺花街的一間主打健康營養飲食的店,被新推出的秋天限定餐單吸引著,就來試試這個限定美食味道如何白酒忌廉藍青口 $118/ 10隻 $178/20隻主菜前來一個小食吧!藍青口以白酒忌廉汁烹調,再加入雜菌鮮茄等增加鮮味,藍青口鮮甜爽口,與醬汁味道很搭,再用旁邊的蒜蓉包蘸醬汁和藍青口一起吃,很惹味呢!而且備有兩個份量,多人聚餐的話可以點一份大的一同分享軟殼蟹配意大利飯釀南瓜 $188(秋日限定)超推薦這個秋日限定的餐點!先說賣相真的不得了,大大隻炸得酥香的軟殼蟹放在載滿意大利飯的南瓜上,旁邊再以新鮮的羽衣甘藍作為點綴,色彩跟份量同樣豐富!軟殼蟹外脆內軟又多肉,不會太油啊;至於南瓜意大利飯絕對有驚喜,飯煮得軟硬適中,雜菌令口感更清爽,加入少量芝士令味道更豐富~ 值得一讚是南瓜肉軟腍香甜,跟意大飯一起吃會減少膩感,連不愛吃意大利飯的我也會全部吃光超好吃!Nutella 榛子鮮奶咖啡 $48(細) $58(大)(秋日限定)另一款秋日限定就是這個以榛子為題的Nutella 榛子鮮奶咖啡!熱飲冷飲同樣吸睛
白酒忌廉藍青口 $118/ 10隻 $178/20隻
軟殼蟹配意大利飯釀南瓜 $188(秋日限定)
另一款秋日限定就是這個以榛子為題的Nutella 榛子鮮奶咖啡!熱飲冷飲同樣吸睛好樣的,不過這次喝的是冷飲,用忌廉跟薄荷葉做裝飾,鮮奶咖啡喝起來濃郁順滑,以Nutella醬作為香甜味道的來源,朱古力和粒粒榛子,不會太甜~
店家是一家以健康食材為主的餐廳,內裡所有餐廳都是經過悉心調配,更設有生酮飲食,全部都是吃起來令身體沒有太大負擔的餐點;選擇多之餘食物也是賣相吸睛令人食慾大增,要數最人氣的一定是窩夫了,不過這天我卻選擇了主食,整體味道真的不錯呢!餐廳裝潢方面都是有種美式快餐店跟咖啡店的混合,很適合打卡~ 而且餐廳一半位置都是玻璃櫥窗,採光度足也加強空間感,日間來的話是有種悠閑寫意感!加上店面非常寬敞也設有不同類型的座位,無論是一人前來或與朋友相聚都很適合,到訪當日所見都是三五知己來邊食邊談的居多,可能因為是星期六黃昏時間吧,平日想必是不少上班族飯堂!
2024-10-05
Happy Weekend Brunch with Mom~ 同媽咪去中環行街Shopping,當然要食返個好嘅Brunch!今次嚟咗Green Waffle Diner 擺花街分店,地點非常方便!環境舒適,窗邊位置採光度高,感覺寫意舒服,遠離中環嘅繁囂。🍽️ 軟殼蟹配意大利飯釀南瓜 $188秋季限定菜式!軟殼蟹份量十足,炸得香脆,Risotto口感煙韌,配上南瓜嘅香甜,味道平衡得恰到好處。創意十足嘅擺盤都好Impressive。☕️ Nutella榛子鮮奶咖啡 $48推薦俾鍾意甜食嘅朋友。Nutella榛子鮮奶咖啡香濃幼滑,榛子醬嘅香氣同咖啡完美融合,飲完暖笠笠!🧇 蘋果蕉糖窩夫 $98食完主菜,再叫多個甜品開心Share就最啱!蘋果蕉糖窩夫清新開胃,配搭香滑嘅雲呢拿雪糕,再加上自己鍾意嘅份量嘅糖漿,簡直一流!🍵 抹茶鮮奶咖啡 $44奶泡打得非常綿密,抹茶味香濃,值得一試。餐廳資訊Green Waffle Diner📍中環擺花街43號地舖💲消費 $403
🍽️ 軟殼蟹配意大利飯釀南瓜 $188

☕️ Nutella榛子鮮奶咖啡 $48

🧇 蘋果蕉糖窩夫 $98

🍵 抹茶鮮奶咖啡 $44
奶泡打得非常綿密,抹茶味香濃,值得一試。

餐廳資訊
Green Waffle Diner
💲消費 $403
2024-10-12
$200 (Tea)
Dining Offer
Tasting Event
2024-10-11 587 views
秋天到啦!🍂 Green Waffle Diner @greenwafflediner都出咗秋季菜式,今日收工後就行咗去位於擺花街嘅Green Waffle Diner食dinner。🍽️Green Waffle Diner係一間結合加拿大式同美式傳統美食嘅餐廳,專注於為客人提供精緻而令人愉快嘅美式菜餚,仲有多款創意素食、生酮和無麩質菜單選擇,適合各種口味!🌟餐廳擺位超闊落,一啲都唔逼,坐得好舒服。🛋️ 餐廳侍應比咗個QR code我地scan黎落單,我緊係試佢個秋季菜式啦!🎉首先嚟嘅係 **軟殼蟹配意大利飯釀南瓜**,殼蟹炸到好脆,蟹肉鮮嫩,配上香濃嘅南瓜意大利飯,味道真係一流!😋🦀 每一口都感受到秋天嘅味道,真係好舒服。跟住我選咗 **自家發酵康普茶(紅茶菌)白茶系列-肉桂蘋果味**,呢個飲品清新又有啲微微嘅酸味,搭配肉桂嘅香氣,飲完覺得整個人都暢快咗!🍏🍂☕️最後嚟到 **燒春雞(半隻),配沙律及薯蓉**,雞肉烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩,搭配清爽嘅沙律同滑嘅薯蓉,真係一個完美嘅結尾!🥗🍗✨總體黎講,今次嘅晚餐真係好滿意,秋季菜式令人期待,每道菜都充滿驚喜!😍🍁 下次再來試其他新嘅菜式啦!🎉

總體黎講,今次嘅晚餐真係好滿意,秋季菜式令人期待,每道菜都充滿驚喜!😍🍁 下次再來試其他新嘅菜式啦!🎉✨

Green Waffle Diner
📍中環擺花街43號地舖

#greenwafflediner #中環美食 #中環擺花街
2024-10-06 679 views
秋風起有新Menu ! 超級吸引既南瓜同代表到秋天既榛子食材秋天既氣味開始,係我最鍾意既季節,經過中環擺花街見到呢間餐廳出左新Menu,被個南瓜Risotto 吸引左入黎點左下面呢幾樣款式:Autumn Specials Menu ✨限量發售軟殼蟹配意大利飯釀南瓜 $188Limited Availability Soft Shell Crab with Risotto Stuffed Pumpkin 🎃 呢個暖笠笠既南瓜上面放左我鍾意食既軟腳蟹,呢度嘅意大利飯煮得啱啱好,有溫度之餘而且啲飯唔會好硬,軟硬度適中,南瓜超甜,而且仲有健康嘅食菜菇同埋蘆筍,仲有少少芝士碎好creamy。Nutella 榛子鮮奶咖啡 $58Nutella Hazelnut Cold Latte 杯榛子咖啡個底有粒粒榛子,飲落好有口感,同埋Nutella榛子嘅味好出,令咖啡更加香濃。每日限量供應燒春雞(半隻)配自家製薯蓉及沙律 $98Limited supply Roast Chicken (Half) with Homemade Mash Potato and Salad 🥗 呢到既燒春雞烤得好香,而且配菜

點左下面呢幾樣款式:

Nutella Hazelnut Cold Latte

每日限量供應
燒春雞(半隻)配自家製薯蓉及沙律 $98
Limited supply
呢到既燒春雞烤得好香,而且配菜既蕃茄仔好甜好多汁。

呢一間主打健康食材既餐廳,好岩食得太多油膩嘢,但突然想食健康啲既一餐,呢到係一個唔錯既選擇,而且仲有Keto Friendly menu,好高質素又多款揀。
2024-10-04 590 views
難得平日放半日假,開完會見到呢間CAFE坐得幾舒服,空間感好好,唔會迫迫夾,一於比返半日ME TIME比自己,慢慢HEA下食個LUNCH。MENU見到有特別推介有我最鐘意既意大利飯同榛子咖啡~正!!!軟殼蟹配意大利飯釀南瓜真係原個南瓜上,加上一整隻軟殼蟹賣相真係超吸晴,忍唔住瘋狂打卡影左好多張相,不過除左好睇仲好味喎,意大利飯整得好正宗,軟硬度剛剛好,濃濃南瓜味,醬汁超香濃,仲可以連埋南瓜肉一齊食,太美味啦!! 我就算一個人食都唔會覺得好溜,成功KO晒一整碟,真係好好味呢!!! 再配埋一杯Nutella 榛子鮮奶咖啡,有拉花好靚,甜度好啱我,唔會有太濃太苦的咖啡味,我覺得飯後飲最適合,細杯同大杯都只係差十蚊,咁梗係飲大杯慢慢嘆啦!! ^^飲飽食醉再慢慢覆下EMAIL同睇下YOUTUBE竟然坐左差不多2個幾鐘,走之前有D口渴叫左一樽自家發酵康普茶,係肉桂蘋果味,酸酸甜甜好啱而家呢個天氣飲,咁樣慢慢食左2個鐘頭LUNCH,真係覺得好RELEX,走之前見到餐廳原來有LUNCH SET,價錢都係百幾蚊,下次要再試下先。
1964 views

2064 views

2024-09-10 545 views
疫情嘅時候喺中午時間嚟過~食過一次念念不忘~相隔大約一年之後,終於可以再嚟Green Waffle Diner食返呢個加拿大菜做我既晚餐💚🧇😋🤤今日大約七點嚟到食晚餐~提早一日經OpenRice訂左位~餐廳寬敞,用色鮮艷~仲有都幾多綠色植物做點綴裝飾😍食物選擇類型好多~keto choice都有,適合好多on keto diet既人士!不過,嚟呢度嘅重點係鑊仔薯粒❣️❣️❣️當晚嘅選擇係烤卡津雞肉薯粒鑊仔🍳Roasted Cajun Chicken Skillet🍳House Cajun chicken celery, bell pepper, cherry tomatoes, celery, onions, home fries, topped with 1 poached egg (baby)/poached egg(big) and melted cheddar cheese.薯仔粒係炸過既~口感好香脆雞肉份量好多😋好入味仲有海量既芝士!!!拉絲~拉絲~拉絲~撈埋半熟玉子一齊食~yummyummyyyyy
疫情嘅時候喺中午時間嚟過~食過一次念念不忘~

今日大約七點嚟到食晚餐~提早一日經OpenRice訂左位~
餐廳寬敞,用色鮮艷~仲有都幾多綠色植物做點綴裝飾😍
不過,嚟呢度嘅重點係鑊仔薯粒❣️❣️❣️

當晚嘅選擇係烤卡津雞肉薯粒鑊仔

薯仔粒係炸過既~口感好香脆
雞肉份量好多😋好入味
仲有海量既芝士!!!拉絲~拉絲~拉絲~
撈埋半熟玉子一齊食~yummyummyyyyy

經朋友介紹呢間好ig-able嘅餐廳,裝修好靚☺️餐廳個名聽落都好健康,我就試下佢!點樣食甜品,都可以好健康? 而且佢地有新嘅Smoothie Bowl ,貪得意嘅我又點會放過😬😬一坐低佢見到我有bb 已經即刻攞顏色筆同紙俾bb 而且亦都有BB凳同埋BB餐具同kids menu真係服務好到位!☺️☺️我叫左個bb版pancake俾GracePancake 唔係好甜 加埋啲蘋果士多啤梨藍莓 全部都係BB最鍾意食嘅 新鮮又健康😜😜夏日限定嘅藍螺旋藻奶昔 用木碗裝 再加左cream, 麥片同唔同種類嘅生果 仲有堅果同麥片碎做沙灘 同有條好靚嘅美人魚 完全冇令一個山長水遠黎嘅我失望丫!👍再黎一個乜嘢好出名嘅waffle 出面天氣咁熱 一定唔少得有球雪糕個waffle 外面有少少脆 入面好香蛋味再加上雲呢拿雪糕!中和左後唔係好甜 而且又冰又熱咁絕對係perfect match !! 👍佢哋個Summer Menu裏面 有一杯飲品好eye catchy 藍色有氣飲品- 藍螺旋藻發酵梳打原來杯我係健康飲品可以降血壓、排毒、幫助消化、促進新陳代謝等 真係好正👍
經朋友介紹呢間好ig-able嘅餐廳,裝修好靚☺️

一坐低佢見到我有bb
已經即刻攞顏色筆同紙俾bb
而且亦都有BB凳同埋BB餐具同kids menu
真係服務好到位!☺️☺️
我叫左個bb版pancake俾Grace
Pancake 唔係好甜 加埋啲蘋果士多啤梨藍莓
全部都係BB最鍾意食嘅 新鮮又健康😜😜

夏日限定嘅藍螺旋藻奶昔 用木碗裝
再加左cream, 麥片同唔同種類嘅生果
仲有堅果同麥片碎做沙灘 同有條好靚嘅美人魚
完全冇令一個山長水遠黎嘅我失望丫!👍

再黎一個乜嘢好出名嘅waffle
出面天氣咁熱 一定唔少得有球雪糕
中和左後唔係好甜 而且又冰又熱咁
絕對係perfect match !! 👍

藍色有氣飲品- 藍螺旋藻發酵梳打
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2024-08-21 738 views
.尋日帶完幾隻嘢去中環玩😆順便直落去擺花街食甜品🍧呢間新開嘅餐廳其中一款甜品🍮係美人魚🧜🏻‍♀️嚟架😍我勁鐘意呢😆而且呢間甜品食得比較健康‼️佢地有杯藍色嘢飲比較特別😉係來自 Green Fermentation Lab 的藍螺旋藻發酵梳打🍾🩵藍螺旋藻係一種生長在鹼性鹽湖的微藻,除了高含量的蛋白質🤍仲包含胡蘿蔔素及多種有益的維他命及礦物質螺旋藻有抗炎及抗氧化等功效更支持免疫系統、幫助消化及促進新陳代謝‼️重頭戲🧜🏻‍♀️ 暢泳美人魚 Smoothie Bowl夏日限定呢個必點‼️打卡影相好靚🩵小朋友超鍾意🤗而且唔係得個樣真係好味😋藍螺旋藻做既奶昔,混合了酸奶麥片和各種水果,灑滿貝殼的夏日海灘,好靚既美人魚尾配搭🧜🍌香蕉pancake🫓好重嘅香蕉🍌味pancake 加上朱古力係面小朋友當然大愛啦💓水果🍉窩夫🧇滿滿嘅新鮮水果比較新鮮‼️再加埋窩夫超級脆口📍Green Waffle Diner (擺花街) (中環)中環擺花街43號地舖#夏日限定 #美人魚 #健康甜品 #foodie #育兒親子樂 #育兒好去處

🩵藍螺旋藻係一種生長在鹼性鹽湖的微藻,除了高含量的蛋白質
更支持免疫系統、幫助消化及促進新陳代謝‼️

重頭戲🧜🏻‍♀️ 暢泳美人魚 Smoothie Bowl

🍌香蕉pancake🫓

水果🍉窩夫🧇
滿滿嘅新鮮水果比較新鮮‼️再加埋窩夫超級脆口

中環擺花街43號地舖

2024-08-17 771 views
一家人去左 食飯,呢度係親子友善餐廳,有bb凳同bb餐具🍴仲有Kids Menu~張Menu就係填色紙,小朋友可以發揮小創意❤️👧🏻👦🏻兒童餐我哋揀咗自家製芝士肉醬意粉🍝配橙汁,呢個意粉啖啖芝士同肉醬,好好味🧜‍♀️暢泳美人魚 Smoothie Bowl太美了~賣相100分!以菠蘿🍍、芒果🥭、杏仁奶同藍螺旋藻製成沙冰,有yogurt 、cereal 、各種水果,仲有貝殼朱古力,好夏日的感覺,整體好Fresh!!🧇新鮮水果窩夫窩夫上配有多種新鮮生果,有香蕉、藍莓、百香果、草莓,賣相十分吸引💛有兩大塊窩夫,窩夫外酥內軟,唔會太甜,配雪糕食Perfect👍🏻🍹藍螺旋藻發酵梳打summer menu🌞中好特別飲品,好少飲藍色嘅飲品😆飲落去酸酸甜甜,藍螺旋藻仲有好多功效,抗氧化、降血壓、排毒、支持免疫系統等,真係又消暑又健康😉

👧🏻👦🏻兒童餐

🧜‍♀️暢泳美人魚 Smoothie Bowl

🧇新鮮水果窩夫

🍹藍螺旋藻發酵梳打
2024-07-31 867 views
呢間餐廳的主食一般,個人就不太推薦叫牛,比較貴同煮得一般。 不過個美人魚甜品就幾好,樣好吸人眼球,好鍾意條尾巴。味道特別,材料都健康。另外,餐廳環境都不錯,樓底高既。
呢間餐廳的主食一般,個人就不太推薦叫牛,比較貴同煮得一般。
Green waffle dinner 🧇係一間你可以自由配搭想食的美式pancake🥞waffle🧇專門店。特別中環分店開到好夜🦉去到夜晚想食甜品同傾偈🗣佢地仲有宵夜餐牌提供。好適合同一大班朋友去round 2 🌙🍑鮮芒果士多啤梨窩夫🥭🍓🧇上面有芒果🥭士多啤梨🍓藍莓🫐每一款水果都好甜✨️窩夫又好好食,即叫即整所以每一份都熱辣辣📛窩夫外脆內鬆軟,配埋佢個雪糕🍦一齊食真係超滿足😋 除咗常規款式之外🤫亦都提供多款窩夫味道🧇配料比你自由配搭。🍑班蘭班戟🥞上枱前就已經有陣陣嘅班蘭香味🍃班戟喺班蘭味,所以顏色都喺綠綠地💚佢喺英式班戟同日式梳乎厘pancake唔同🥞會比較大塊薄身,食落去好香牛油味🧈Pancake 亦都有水果裝飾但同窩夫唔同,用咗青蘋果🍏士多啤梨🍓藍莓🫐 食落去比較清新🍃
Green waffle dinner 🧇

🍑鮮芒果士多啤梨窩夫🥭🍓🧇