Restaurant: Greenhouse
Info:

暑期時間,仲要係星期六日嚟,估唔到12點嚟到,都仲要排隊!完全唔覺得有任何social distancing嘅arrangement。由於高入座率,所以我哋一行四人被安排同唔識嘅人一齊分享一張八人餐座。講真疫情期間,真係唔係幾好。同唔識嘅人一齊坐一張枱,長餐桌。咁樣搭枱法,隔離又係咁傾偈,我哋又係咁傾偈。感覺唔係太好。嘢食方面,保持水準。而且有唔同款式嘅多國菜,所以導致入場率非常之高。不過服務方面,真係唔應該咁慳。全場連埋個經理,得三個服務員,serve咁多張枱,搵人落單,難過登天。全無服務可言。你要特登出去搵人,先可以落單。
暑期時間,仲要係星期六日嚟,估唔到12點嚟到,都仲要排隊!

芥蘭炒煙肉
Pizza
Salad
Roti
Honey  chicken  wing
薯條
啤酒
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
芥蘭炒煙肉
Honey  chicken  wing
啤酒
  • 意式辣味香腸蘑菇薄餅
  • 炸薯條配黑松露蛋黃醬
之前同屋企人嚟過Greenhouse,對pizza念念不忘,星期一至五有lunch set嘅選擇更加抵食!而且唔洗等位,相比晚餐時段長期嘅人龍,等入座嘅時間差太遠😂Set lunch前菜有湯同沙律二揀一,我同屋企人一人揀一樣,兩款都可以試勻。=============================番茄濃湯有少少番茄蓉,入口順滑creamy,微微酸開胃易入口沙律面頭淋上黑醋汁,蔬菜fresh,整體不過不失香炸蜜糖單骨雞翼 $38呢個前菜另加,雞翼入口熱辣辣不過有雪味,面頭嘅蜜糖同醃料蓋唔到羶味,少少失望☹️雜菌黑松露芝士薄餅$118重頭戲嚟啦~ Pizza餅底烤至薄脆,邊邊位大力少少揸會鬆脆到散開😋 芝士同菇菇夠多夠香濃,呢個combo一流~ 鍾意重口芝士同菇菇嘅朋友必試🙌🏻烤美國頂級肉眼 (6oz) $178估唔到肉眼都有驚喜啵😮 牛扒約五成熟,能夠鎖住肉汁,嫩滑得嚟肥部分唔多,唔會一舊肥膏咁切出嚟,唔洗點燒汁最食到牛油香。薯條做到外層脆,裏面薯蓉軟綿綿,薯條控嘅我停唔到✌🏼=============================Greenhouse 📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通

=============================
番茄濃湯
有少少番茄蓉,入口順滑creamy,微微酸開胃易入口

沙律
面頭淋上黑醋汁,蔬菜fresh,整體不過不失

香炸蜜糖單骨雞翼 $38

雜菌黑松露芝士薄餅$118

烤美國頂級肉眼 (6oz) $178
薯條做到外層脆,裏面薯蓉軟綿綿,薯條控嘅我停唔到✌🏼
=============================
Greenhouse
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天10樓1004號舖
當有咗餐飲券之後,每次嚟到時代廣場都係無盡嘅等待,今次我早收工終於可以嚟Green House試吓佢啲西餐,環境都算唔錯,幾闊落,裝修都好大自然。1. 招牌凱撒沙律🥗賣相一般,沙律醬幾開胃,軟殻蟹都幾大隻,份量OK2.龍蝦湯碗龍蝦湯唔知咩事,完全冇龍蝦味,蝦肉完全唔新鮮,質素有待改善。3.黑椒雞扒炒意粉嚟到主菜,雞扒都幾嫩滑juicy,個皮都煎得幾脆,10分入邊都有8分
1. 招牌凱撒沙律🥗

賣相一般,沙律醬幾開胃,軟殻蟹都幾大隻,份量OK

2.龍蝦湯

3.黑椒雞扒炒意粉

2021-07-10 468 views
因為有Times square餐飯券 又見依間用得 所以今日試吓Lunch hour要排隊入座 排咗大概20分鐘 都唔算耐 加上佢舖超大 可以容納好多食客 所以流轉快入面裝修好特別 有似泰國feel有lunch menu同散叫menuLunch menu主要分$98套餐 (前菜+主食+飲品) 或者 $138 (前菜+主食+飲品+甜品) 叫咗個 雞扒烏冬因為見好似冇乜人試 其實佢選擇好多 日式 越式 泰式 西式全部都有只不過主要將所有野西式化1️⃣是日特選沙律🥗沙律都大過人主要係火煎菜 生菜🥬上面加車厘茄 粟米粒🌽醬叫咗另上 成個味道幾清新 不過車厘茄有啲腥味🤭相對普通2️⃣雞扒烏冬佢個名好似好普通 但係意外地好食同埋明顯同一般餐廳唔同賣相已經贏咗 個盤好靚 望落亦幾大份仲有超級香😍因為雞扒啱啱烤好🍜湯底非常之濃味 但係唔太鹹 又唔油膩會食到湯底香味 雖然唔肯定 但係覺得似熬出嚟烏冬麵質好食 好滑好彈牙 非常索湯唯獨覺得佢少咗啲🙈或者可能只係我覺得太好食 所以嚴唔夠不過!最出色最值得食就係佢嘅大雞扒💕從來冇食過一碗麵有咁大塊雞扒做餸係有4大舊 仲要超厚肉味道方面 因為係烤 令佢外皮香脆 望落去好
入面裝修好特別 有似泰國feel

唯獨覺得佢少咗啲🙈或者可能只係我覺得太好食 所以嚴唔夠

不過!最出色最值得食就係佢嘅大雞扒💕
從來冇食過一碗麵有咁大塊雞扒做餸
係有4大舊 仲要超厚肉
味道方面 因為係烤 令佢外皮香脆 望落去好似燶咗 但其實冇 超鍾意陣味
之後雞扒同時可以超級滑嫰 仲可以保持鮮嫩多汁🤤又唔會多皮脂肪或根
明顯係靚雞扒 好新鮮
真係啖啖都係肉!
可以稱得上係人生食過最好食嘅雞扒
我俾滿分👍🏻
雞扒烏冬

3️⃣凍檸茶🍋
依個就冇乜特別 純悴唔洗加錢
不過佢都整到好高級咁 同茶記有分別
糖漿另上 可以自己調節甜度
整體味道我會話超有水準 一個普通嘅雞扒烏冬都變得唔平凡 頓時高級咗好多 好值得食🥰
服務態度好 員工有禮貌 又幾friendly 會feel到佢哋嘅熱誠
環境都好舒服😌好闊悼 即使多客 但唔會好嘈或感覺太過熱鬧
CP黎講 如果散叫唔係set就一定貴 $200-$300都有
但係如果lunch set就合理 論份量材料味道質素講就好值嘅👍🏻
加上可以用券 $98加一之後$108
Coupon折咗可以減$50 變$58 超級抵!!!
Dining Offer
Coupon
雞扒烏冬
2021-06-30 890 views
餐廳地方大,食物款式多,有好多選擇粉,麵,飯,Pizza都有我同朋友都揀左好耐先Order到🤣不過人手方面不足,搵侍應都要等啲時間價錢唔貴,用埋商場coupon,都好抵食各款食品,份量足又好食大家可以試下
餐廳地方大,食物款式多,有好多選擇
粉,麵,飯,Pizza都有
我同朋友都揀左好耐先Order到🤣
不過人手方面不足,搵侍應都要等啲時間
價錢唔貴,用埋商場coupon,都好抵食
各款食品,份量足又好食
大家可以試下
2021-06-29
炒芥蘭苗拌西班牙火腿 $88 芥蘭苗夠嫩,食落竟然甜甜地,好似落左蜜糖炒。雲霧芒果 $52 類似芒果沙冰,有落楓糖漿但飲落唔係好覺,面層有少少奶泡令賣相更好。菠蘿火腿豬肉腸薄餅 $128 餅底夠薄,邊夠脆,大力少少都掐碎,芝士香濃,菠蘿有汁,豬肉腸鹹鹹地,加埋火腿洋蔥等,口感味道都幾豐富。芝士焗脆脆肉醬意粉 $138 面頭鋪滿芝士碎但唔係好覺「脆脆」,但肉醬意粉係好食既。餐廳除左煮食區及水吧,仲有一個角落專做甜品,選擇又多又吸引,今次試左朱古力脆脆梳乎厘 $128,好大個!面層少少酥脆,內裡軟棉棉,加埋朱古力醬有啲似食緊心太軟。食物質素唔錯,但服務態度有待改進,例如問都唔問或者唔講聲就收碟,我其實仲未食甜品你就收走隻新碟係咩玩法?叫左侍應加水又無左件事同埋見到個侍應收蠟燭收到歪晒,倒瀉水都完全唔知!另外溫馨提示,餐廳雖然算是中檔次,但我覺得自己身處Food Court,非常應聲所以十分嘈吵。
炒芥蘭苗拌西班牙火腿

芝士焗脆脆肉醬意粉

朱古力脆脆梳乎厘

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$290 (Dinner)
炒芥蘭苗拌西班牙火腿
朱古力脆脆梳乎厘
2021-06-17 1008 views
一間多國菜的餐廳〔 芝士焗脆脆肉醬意粉 〕 $158 .意粉上鋪滿濃濃和厚厚的芝士, 意粉的麵軟硬適中.〔 荔枝玫瑰冰茶 〕 $52 .好酸的一杯冰茶, 荔枝同玫瑰味一啲都唔出, 只有2粒荔枝同2粒玫瑰.〔 印度煎餅配沙嗲醬炒 〕 $58 .鬆脆的薄餅, 沙嗲醬一啲都唔辣, , 煎餅同沙嗲醬好match.(好味指數: 8.5/10)
一間多國菜的餐廳

〔 芝士焗脆脆肉醬意粉 〕 $158 .
意粉上鋪滿濃濃和厚厚的芝士, 意粉的麵軟硬適中.

〔 荔枝玫瑰冰茶 〕 $52 .

〔 印度煎餅配沙嗲醬炒 〕 $58 .

(好味指數: 8.5/10)
Type of Meal
Lunch
2021-06-13 918 views
之前試過哩度啲午餐食過pizza,一直念念不忘,於是趁假期便同家人食多次,唯一唔同係,之前星期一至五午市套餐平好多,假期只可以散叫。淡淡夏日一坐低馬上叫了杯熱情果沙冰同椰汁紅豆冰消暑,之後再慢慢睇食乜!黑松露露蘑菇濃湯~用上新鮮蘑菇打成蓉,飲落有香濃的蘑菇味還有粒粒口感,除了配上兩片焗得香脆的蒜蓉包,最特別之處係加入一粒流心蛋。攪勻一齊飲,香滑脆集中一身!意式辣味香腸蘑菇薄餅~餅底超薄香脆,加上辣肉腸和濃香的芝士一齊焗,食時仲有長長的拉絲,好食又好玩!酥炸(富貴鴨)伴森巴醬配松露炒飯~原隻鴨真的炸得非常酥脆香口,除咗外皮脆口外,連肋骨都脆到像鴨皮一樣,且更入味更好吃!炒飯夠乾身,勁香松露味,不太咸配上濃味鴨件剛剛好👍

酥炸(富貴鴨)伴森巴醬配松露炒飯~
炒飯夠乾身,勁香松露味,不太咸配上濃味鴨件剛剛好👍

2021-06-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$335 (Lunch)
  • 意式辣味香腸蘑菇薄餅
又有Times Square嘅餐飲Coupon就到期要用🤣🤣今次揀咗呢間裝修好田園風fusion菜,晚市有八折😂🥗 牛油果吞拿魚沙律($158)好新鮮嘅吞拿魚同沙律菜,青蘋果酸酸甜甜好清新,再加牛油味同藜麥,好fresh好高質😋 但價錢偏貴😆🍗 蜜糖單骨雞翼($78)好精緻嘅小食😍細細件女士們可以好有儀態咁食🤣炸得又熱又脆,加上蜜糖汁甜甜地咁,都幾夾,可惜份量有啲細🥺🍕 秘製燒烤醬片皮鴨青蔥薄餅($158) 🌟🌟朋友大力推介呢個口味嘅Pizza,話喺第二間食過好好食😂聽落片皮鴨加Pizza好似九唔搭八😂點知又真係好正,片皮鴨醬嘅甜加落薄脆嘅Pizza度,原來好出色😋每件都有鴨肉好足料🥰值得一試🤤🍛 黑松露焗豬扒飯($128)好似平時蕃茄焗豬扒飯,不過就轉咗黑松露炒飯做底🤣都幾特別😆 黑松露味又幾香濃😋今次係因為有Coupon好抵食,所以吸引咗黎😆點知原來食物質素都唔錯🥰🥰而且佢環境好大,好舒服,好坐幾啱一大班朋友黎食😉

🥗 牛油果吞拿魚沙律($158)
牛油果吞拿魚沙律

🍗 蜜糖單骨雞翼($78)

🍕 秘製燒烤醬片皮鴨青蔥薄餅($158) 🌟🌟
秘製燒烤醬片皮鴨青蔥薄餅

🍛 黑松露焗豬扒飯($128)
黑松露焗豬扒飯

Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Coupon
牛油果吞拿魚沙律
秘製燒烤醬片皮鴨青蔥薄餅
2021-06-05 953 views
呢間又係另外一間位於時代廣場嘅舖頭,又係因為仲有優惠券未用晒所以去食。呢間餐廳主打係各國料理,唔同國家嘅菜式都可以喺度食到,啱晒有選擇困難症嘅人可以係一間舖頭諗吓想要食嘅嘢!我哋叫咗迷迭香士多啤梨冰茶,士多啤梨嘅味道好濃郁,藥水嘅味道唔係好重,另外滲出少少Rosemary嘅味道,入口唔酸,都幾透心涼。咖喱雞飯屬於泰式風味係紅咖喱,入口小辣,薯仔都煮得好林,不過雞肉有啲鞋口,咖喱嘅味道未能慘入去,略嫌有啲可惜。四式pizza我個人都好推薦,分量大之餘性價比都好高。Pizza新鮮滾熱辣好鬆脆,屬於薄批。裏面四種味道都各有千秋,雙重芝士勁濃厚芝士味,每一口都被芝士嘅味道覆蓋;黑松露pizza配上火箭菜,增加點清爽嘅感覺;牛油果蕃茄味入口清爽,可以中和返芝士嘅濃郁味道,蕃茄味都不過不失,熱辣辣入口微酸好開胃。富貴炸鴨拼黑松露飯我個人覺得都幾特別,黑松露飯配上粟米口感有少少偏硬,不過松露嘅香味好出。佢嘅森巴醬料酸酸辣辣好開胃,鴨肉烹調到超級酥脆,肉質都好好唔會有雪藏味,香料味亦都好出眾,係全餐最推薦嘅一度餸菜。呢間餐廳雖然冇鴨大哥咁好食,不過勝在選擇多,如果有興趣嘅話都可以試吓㗎!🇭🇰Green

🇭🇰GreenHouse
香港銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1004號舖🇭🇰
2021-06-01 1072 views
今晚揀咗呢間同老公食lunch(1/6),落單嗰陣男侍應已經態度麻麻,語氣粗聲粗氣。我叫咗個鴨肉湯河,老公叫咗個pizza。嗰餐湯係粟米湯,味道偏淡,鴨肉湯河同埋Pizza都好食。我哋叫咗兩杯凍檸茶,我哋對正吧枱位,另一個男侍應俾人撞左一下倒瀉咗水,我哋見到佢用乎攞布抹地下再攞塊乾布抹地下,然後冇洗過對手,就直接攞兩杯凍檸茶俾我哋🥶 衛生意識比較差。啲嘢食真心唔係差,如果服務態度改善少少已經好好。

啲嘢食真心唔係差,如果服務態度改善少少已經好好。
2021-05-31 806 views
已經光顧第4次,每次總是沒有令人失望🤟🏻都係有商場coupon,今次可能撞正coupon就嚟完日期前兩天,所有食肆都非常多人,今次一行五人在門口等了大約1小時才入座!一坐低等你即叫食物啦,呢度所有員工非常smart,非常有禮貌,所以食得非常舒服!1)咖哩薄餅-好味2)黑松露龍蝦意粉-好味3)煙肉片炒菜芯-好味4)牛肉湯河-好味5)白汁芝士蘑菇意粉-好味6)蘑菇pizza -好味7)Magerita Pizza- 好味8)4杯非常之好味嘅特色飲品🤣👍🏻我的意見係成個餐牌冇乜邊樣唔好食😉🤣!埋單時問職員可唔可以分單,因為我地分兩張枱,店員非常樂意協助,會幫我分開兩張單計,我可以享用哂coupon優惠,呢點非常之值得一讃👍🏻👍🏻所以我係會經常介紹比朋友嚟呢度🙌
已經光顧第4次,每次總是沒有令人失望🤟🏻

5)白汁芝士蘑菇意粉-好味

6)蘑菇pizza -好味

7)Magerita Pizza- 好味

8)4杯非常之好味嘅特色飲品🤣👍🏻
我的意見係成個餐牌冇乜邊樣唔好食😉🤣!
埋單時問職員可唔可以分單,因為我地分兩張枱,
所以我係會經常介紹比朋友嚟呢度🙌
2021-05-16 1072 views
今天來吃午餐,份量屬大件,服務人員態度一般,叫了一個花茶,中間亦需加水,當叫加水,其中一位服務員卻將壺蓋放在枱面,吓我一跳,我立刻攞番個壺蓋,再用紙巾抹乾淨,但該服務員眼也不望一吓,全冇感覺,她沒有可能不知道,因佢離開時我仍拿着壺蓋。全冇歉意,也不覺得自己有失誤。咁嘅質素太差。
太差。
2021-05-16
2021-05-10 992 views
香芒龍蝦沙律 清新可口是餐前的好選擇,鮮甜的龍蝦與香甜的芒果是一個絕配。主菜中豬仔骨尤其美味,而醬汁多。燒豬仔骨口感一流。不失為一道美味的主菜。重點推介,特大疏乎厘,甜品分量足夠四人享用。疏乎厘上枱時,十分有驚喜,比臉蛋更大,每一口吃下去,口咸鬆鬆,軟綿綿的。另外warm chocolate brownie吃下去,暖暖在在心頭。Brownie 不算太甜,與雪糕一凍一熱吃下很特別。還有荔枝特飲,果汁之中含有荔枝香味入口清新。
香芒龍蝦沙律 清新可口是餐前的好選擇,
鮮甜的龍蝦與香甜的芒果是一個絕配。
2021-03-11
$250 (Dinner)
今日女朋友媽咪生日,Auntie之前同女朋友黎呢度食過Lunch覺得好食就番轉頭,今日生日就成家人一齊過黎食晚飯慶祝,我地仲係ig shop買左個蛋糕係餐廳同佢慶祝,餐廳會收$150蚊切餅費(貴唔緊要,態度容後再講)。我地walkin大約8點鬆d入座============================== 吞拿魚牛油果藜麥沙律 $158沙律價錢偏貴,不過食落吞拿魚清新,夠fresh同開胃,加埋superfood嘅牛油果,唔錯~ 椰香青咖哩青口,蜆 $148呢道菜係uncle指定,估唔到有驚喜,青咖哩夠椰香得黎最緊要夠辣,蜆夠大隻冇沙,配埋蒜蓉包沾咖哩汁,正! 雜菌黑松露芝士薄餅 $158有驚喜,黑松露味非常香濃,配埋雜菌同芝士簡直一流~ 意式辣味香腸蘑菇薄餅 $148似茄汁底味嘅pizza,相對黑松露pizza比較失色,只屬不過不失。 龍蝦鵝肝星洲炒米粉配西班牙火腿 $168Fusion野星洲炒米配西班牙火腿,可能我接受程度比較低,我覺得茶記嘅星米配叉燒火腿仲好食d。 12oz 烤美國頂級肉眼 $318另一驚喜之作,$318嘅肉眼比起$158嘅沙律就顯得CP值好高,牛扒5成熟啱啱好
吞拿魚牛油果藜麥沙律
吞拿魚牛油果藜麥沙律 $158
椰香青咖哩青口,蜆
椰香青咖哩青口,蜆 $148
雜菌黑松露芝士薄餅
雜菌黑松露芝士薄餅 $158
有驚喜,黑松露味非常香濃,配埋雜菌同芝士簡直一流~
意式辣味香腸蘑菇薄餅
意式辣味香腸蘑菇薄餅 $148
龍蝦鵝肝星洲炒米粉配西班牙火腿
龍蝦鵝肝星洲炒米粉配西班牙火腿 $168
12oz 烤美國頂級肉眼
12oz 烤美國頂級肉眼 $318
另一驚喜之作,$318嘅肉眼比起$158嘅沙律就顯得CP值好高,牛扒5成熟啱啱好,肉汁鎖死配埋秘制醬汁,4個人分真係唔夠皮~

食物唔係問題,最大嘅問題係我地只係食到9點3果陣仲有少少先食完正餐嘅時候店員竟然話要幫我地上埋蛋糕,仲有9個字先夠鐘丫我地仲食緊正餐喎!同佢講起馬搭半先再上蛋糕睇住個鐘店員搭五未夠又問多次要幫我地上蛋糕。d未食哂嘅食物,食完嘅碗碟、餐紙同餐具仲係枱面冇人收仲好講上蛋糕,收左我地$150,趕收工都唔係咁趕客下馬。就算野食幾好食,咁嘅服務態度點搞,搞到uncle都唔高興。

Greenhouse
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天10樓1004號舖
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
吞拿魚牛油果藜麥沙律
椰香青咖哩青口,蜆