2024-11-09 49 views
難得一大班人聚會,緊係搵大排檔成班柴娃娃最開心🤩朋友推薦去呢間有冷氣嘅 翠林餐廳,環境乾淨企理,服務仲好好👍 我哋叫咗勁多嘢食,前菜有蒜泥白肉,涼拌雲耳青瓜。主菜有椒鹽鮮魷🦑,芝士焗龍蝦伊麵🦞,炸子雞🐔,秘製麻辣韭菜鴨血,鍋貼小棠菜,秘製薯香黑椒牛柳粒🐮,金牌翠林小炒皇,煎蠔餅,豉油王大蝦🦐特別推薦:傳統經典菜式-鍋貼小棠菜坊間已絕少見到嘅傳統手工菜式,大廚親自手打蝦膠🦐,混合小棠菜粒🥬,再用腐皮包住,先蒸後炸,口感分明,外脆口內彈牙嘅口感😋‼️炸子雞一放落口充滿雞油香😍皮脆肉嫩,就算掛住影相已經放咗一陣先食都仲好脆口😋依度氣氛好好,好似大家庭咁,齊齊飲飲食食咁就過左個開心嘅晚上,餐廳喺平台上面,仲有室外座位,環境勁chill, 下次要再嚟,想食埋佢嘅煲仔飯😍評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺翠林餐廳乙明邨街7號1樓📍沙田圍港鐵站B出口6分鐘路程#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #Shatin #沙田 #留港消費 #鑊氣 #大排檔 #茶餐廳 #鍋貼小棠菜 #手工菜式

特別推薦:

翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

翠林餐廳
乙明邨街7號1樓
📍沙田圍港鐵站B出口6分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #Shatin #沙田 #留港消費 #鑊氣 #大排檔 #茶餐廳 #鍋貼小棠菜 #手工菜式 #翠林餐廳
2024-11-02
$200 (Dinner)
  • 煎蠔餅
  • 金牌翠林小炒王
  • 炸子雞
  • 鍋貼小棠菜
2024-11-04 48 views
早期見到有朋友經常去,終於我也找個時間去試試,人數比較多,可以品嚐到好多道菜餐廳面積好寬敞,乾淨整潔前菜蒜泥白肉、涼拌木耳、涼拌青瓜非常開胃🤤龍蝦伊麵有香濃芝士味道,龍蝦肉鮮甜彈牙爽口,每道餸菜都好好味😋特別特別喜歡的小炒王,香口脆味😋食到停唔到口👍👍👍值得下次回顧的餐廳👍

餐廳面積好寬敞,乾淨整潔
前菜蒜泥白肉、涼拌木耳、涼拌青瓜非常開胃🤤
特別特別喜歡的小炒王,香口脆味😋食到停唔到口👍👍👍
值得下次回顧的餐廳👍
2024-11-02
2024-09-09 133 views
今日黃昏時間,我去沙田揾朋友,準備享受一頓美味的晚餐。我們選擇了沙田的翠林餐廳,係一間受歡迎的西餐廳,環境舒適,讓人覺得放鬆好舒服呀。我們叫了幾碟招牌菜,包括正宗沙田红燒乳鴿、鍋貼小棠菜、酸菜魚同埋星洲炒米。每一碟都色香味俱全,流曬口水好味道。首先來的是紅燒乳鴿,嫩滑的肉質配上淮盐,真是讓人回味無窮。跟住,鍋貼小棠菜的外皮酥脆,內餡鮮美,讓我們忍不住一口接一口。酸菜魚則鮮香撲鼻,魚肉鮮嫩,湯底酸爽,吃上一口,就覺得好好味道。最後,星洲炒米的香氣四溢,炒得恰到好處,令人滿足。今日食得好開心。

2024-05-02 269 views
都好耐冇去過沙田啦!咁啱朋友在沙田返工,一於約佢出嚟食飯,今次選擇咗係乙明邨的「翠林餐廳」,好近沙田圍地鐵站,地點都易搵。餐廳內部裝潢是茶餐廳風格,仲有個大電視供觀賞,不過我哋就傾偈多過睇電視啦!沙嗲金菇肥牛煲金菇肥牛粉絲滿滿的,高過煲的水平線,食整都唔完咁,沙嗲好香但唔辣,適合怕辣人士。薑蔥霸王雞雞肉嫩滑,胸部位置多,所以都啖啖肉。金牌翠林小炒皇非常有鑊氣,有白飯魚、蝦乾、腰果、韭菜、鮮魷魚,味道非常好食😋煎蠔餅蠔仔都唔少,餅非常香脆,有胡椒粉灑面非常香,份量仲好大份添呀!雜果賓治有什果襯托,好味好飲紅豆冰紅豆又淋又有半杯份量,好飲

薑蔥霸王雞
雞肉嫩滑,胸部位置多,所以都啖啖肉。

雜果賓治
有什果襯托,好味好飲

紅豆冰
紅豆又淋又有半杯份量,好飲
Type of Meal
Dinner
2024-04-20 223 views
行山後唔打唔撞,行吓行吓去咗沙田乙明邨(翠林餐廳)坐位寬敞,大伙兒喜歡🍻吓,可坐戶外吹吹水。餐廳食物種類多元化,豐檢由人,價錢也大眾化,還有來料加工👏,附近有一個市場,選購海鮮無得輸‘正’點咗幾款小菜❣️酸菜魚湯底酸中帶甜,酸菜的酸度恰到好處,不會過於刺激。魚肉鮮嫩多汁,入口即化。酸菜魚帶有一絲微辣的風味,讓人吃得津津有味。❣️粉絲雜菜煲粉絲的口感滑嫩,能夠完美地吸收湯汁的美味。蔬菜豐富多樣,再加上新鮮爽脆鮮魷魚、蝦乾極之鮮甜❣️滑蛋炒蝦球蝦球的鮮美可口,肉質鮮嫩彈牙。選用的蝦子新鮮且大小適中,經過炒煮後,蝦肉變得鮮嫩多汁。蝦球的鮮甜味道與滑蛋的濃郁相映成趣😋❣️柱候牛筋腩煲肉質鮮嫩入味,香氣樸鼻,湯汁濃郁,口感豐富❣️例湯紅蘿蔔、粟米、豬骨湯,清甜爽口,鮮美可口,湯汁濃郁,食材新鮮,滿足味蕾
行山後唔打唔撞,行吓行吓去咗沙田乙明邨(翠林餐廳)

點咗幾款小菜

❣️酸菜魚

酸菜魚帶有一絲微辣的風味,讓人吃得津津有味。
❣️粉絲雜菜煲

❣️滑蛋炒蝦球

❣️柱候牛筋腩煲

肉質鮮嫩入味,香氣樸鼻,湯汁濃郁,口感豐富
❣️例湯

2024-04-18 178 views
喺附近做完義工,地膽朋友帶我地黎食大排檔~但其實係新式啲,有冷氣室內外嗰種~所以有風味得黎又唔會坐得唔舒服~重點係呢到樣樣都好大碟,好抵食!🔹金銀蛋白菜仔🔹 成個小山仔嘅金銀蛋~白菜仔色澤好新鮮~啲菜索哂啲雞湯,好入味~金銀蛋撈飯好開心~🔹椒鹽鮮魷🔹大排檔必食~好大碟!平時要爭先有得食~啲鮮魷金黃酥脆~外面啲椒鹽炸蒜勁香~鮮魷軟淋淋,真係外脆內軟~🔹京式賽螃蟹 🔹又係好大碟~賣相都好靚下~入面有蝦,有魚肉,啲蛋白吸收左唔少鮮味~🔹西檸煎軟雞🔹又係酥脆嘅外皮~檸檬嘅清新香氣同微酸嘅滋味,會令人超級開胃~啲雞扒又真係好柔軟~🔹特飲🔹紅豆冰同鹹檸七~雖然冇華麗嘅外表,但味道絕對係ok~配合哂成餐飯~
[沙田 - 抵食大排檔]

喺附近做完義工,
地膽朋友帶我地黎食大排檔~
但其實係新式啲,
有冷氣室內外嗰種~
所以有風味得黎又唔會坐得唔舒服~
重點係呢到樣樣都好大碟,
好抵食!

🔹金銀蛋白菜仔🔹
成個小山仔嘅金銀蛋~
白菜仔色澤好新鮮~
啲菜索哂啲雞湯,
好入味~
金銀蛋撈飯好開心~

🔹椒鹽鮮魷🔹
大排檔必食~
好大碟!
平時要爭先有得食~
啲鮮魷金黃酥脆~
外面啲椒鹽炸蒜勁香~
鮮魷軟淋淋,
真係外脆內軟~

🔹京式賽螃蟹 🔹
又係好大碟~
賣相都好靚下~
入面有蝦,有魚肉,
啲蛋白吸收左唔少鮮味~

🔹西檸煎軟雞🔹
又係酥脆嘅外皮~
檸檬嘅清新香氣同微酸嘅滋味,
會令人超級開胃~
啲雞扒又真係好柔軟~

🔹特飲🔹
紅豆冰同鹹檸七~
雖然冇華麗嘅外表,
但味道絕對係ok~
配合哂成餐飯~

📍 翠林餐廳 (沙田)沙田乙明邨街7號1樓翠林餐廳是一家結合大排檔和街坊小廚風格的餐廳,非常適合朋友間的小菜飲酒小聚。👉 鍋貼小唐菜💰$88😋😋😋😋😋/5鍋貼小唐菜是一道招牌必點的美食。這道料理以紫菜墊底,內餡則使用了彈牙的墨魚,爽口小唐菜,結合了多種食材的粒粒彈牙爽口口感。這是一道充滿誠意的美食之作。紫菜的香氣和口感為整個鍋貼增添了一層特殊的風味,而墨魚的鮮美與Q彈更是讓人回味無窮。這道鍋貼小唐菜絕對是值得一試的美味佳餚。👉 薑蔥醬爆鵝腸💰$88😋😋😋😋.9/5薑蔥醬爆鵝腸是一道令人垂涎欲滴的菜餚。鵝腸經過炒煮後,外層酥脆,內裡則保持著嫩滑的口感。薑蔥醬的調味帶來了獨特的辣香味,與鵝腸的鮮美完美融合。這道菜色香味俱佳,吃起來既有鵝腸的鮮甜,又有薑蔥醬的香辣,絕對能夠滿足味蕾的享受👉 二人餐(西檸煎軟雞+沙嗲金菇肥牛煲),配白飯與例湯💰$158😋😋😋😋.8/5西檸煎軟雞:西檸煎軟雞是一道口感豐富的主菜。這道菜的雞肉經過煎烤處理,外層金黃酥脆,內裡則保持著嫩軟多汁的口感。西檸的酸味為整道菜增添了一絲清新的風味,使得這道菜更加開胃。每一口都能品味到雞肉的香氣和多汁,加上西檸的酸爽,絕對能夠
📍 翠林餐廳 (沙田)

👉 鍋貼小唐菜
💰$88
😋😋😋😋😋/5

👉 薑蔥醬爆鵝腸
💰$88
😋😋😋😋.9/5

👉 二人餐(西檸煎軟雞+沙嗲金菇肥牛煲),配白飯與例湯
💰$158
😋😋😋😋.8/5
西檸煎軟雞:
西檸煎軟雞是一道口感豐富的主菜。這道菜的雞肉經過煎烤處理,外層金黃酥脆,內裡則保持著嫩軟多汁的口感。西檸的酸味為整道菜增添了一絲清新的風味,使得這道菜更加開胃。每一口都能品味到雞肉的香氣和多汁,加上西檸的酸爽,絕對能夠讓您回味無窮。

沙嗲金菇肥牛煲:
沙嗲金菇肥牛煲是一道豐富多彩的菜餚。這道煲仔菜以肥牛為主要食材,肥牛肉質鮮嫩,口感極佳。配以金菇和沙嗲醬的烹調,使得這道菜色香味俱佳。金菇的鮮美和沙嗲醬的香辣調味相得益彰,為整道菜增添了豐富的層次感。入口後,肥牛的鮮嫩與金菇的滋味交織在一起,絕對能夠帶給您一場味覺的盛宴。

回頭: yes yes yes,這裡的菜單豐富多樣,包括各種精緻的小菜和美味的燒烤。餐廳環境舒適輕鬆,氛圍熱鬧,讓人感受到街頭小吃的獨特魅力。無論是品嚐美食,還是與朋友分享歡樂時光,翠林餐廳都是一個理想的選擇😋🥰😘❤️
2023-11-17 303 views
之前聽聞呢到煲仔飯出名, 而家又開始凍, 就黎試下, 這裡也有巴士, 小巴或者港鐵可以到, 都方便.餐廳係屋村平台上, 可以選擇坐室內或室外, 黎到已經有幾枱客坐室外, 食緊火鍋, 好似好正咁, 睇完餐牌想叫煲仔飯點知貼左暫停, 問下伙計, 原來師傅冇做了, 見凍凍地, 所以試下時令火鍋啦, 呢到都出名小菜!*藥膳醉雞鍋(半隻) 奉送時菜一份~ 藥膳醉雞鍋酒味濃, 混合埋其他中藥, 雞鍋味道香甜濃郁, 雞件新鮮, 拾熟了的雞塊很滑, 吸收了濃湯, 好味, 生菜新鮮爽, 亦都吸收了雞鍋的豐富濃湯, 特別好食*炸墨魚餅~推介炸墨魚餅, 份量十足, 呢度小菜都十分大碟足料, 墨魚餅食落咬到粒粒的墨魚粒, 好彈牙, 又炸到剛剛好, 推介*避風塘茄子~推介之一避風塘茄子, 出面比較小出品避風塘茄子, 一上檯見到好大碟, 煮得靚, 茄子融入炸蒜粒, 蔥條及辣椒粒之中, 食落好香口, 熱騰騰的, 外脆內軟 , 幾多汁, 唔會乾, 有驚喜!*熱柑桔檸檬蜜都唔會好求其, 估唔到都幾好飲~整體黎講食得開心, 坐得舒服, 伙計服務好, 亦都好岩呢度既街坊做飯堂, 下次再同媽咪黎試下佢其他小菜先~

*藥膳醉雞鍋(半隻) 奉送時菜一份

藥膳醉雞鍋

*炸墨魚餅

*避風塘茄子

*熱柑桔檸檬蜜都唔會好求其, 估唔到都幾好飲~

2023-11-16
$185 (Dinner)
藥膳醉雞鍋
  • 炸墨魚餅
  • 避風塘茄子
2023-11-15 151 views
正是入秋時節。 天氣變得涼爽。 這絕對是打邊爐, 食熱炒的最佳時機。 當我們重遊以往住的沙田時,我們發現戶外的大排檔少見了好多。 我們十分懹念那些大排檔。幸運的是,我們查到了在乙明村有一個不錯的。 它位於平台,因此不會來道路灰塵。 另一方面,餐桌擺在餐廳外的平台上,環境和氛圍非常適合與好友老死聚會。由於只有我們只有兩人去吃飯,所以我們決定不點打邊爐,而是點了著名的明爐烤魚。 我們不喜歡太辣的食物,所以我們點左酸菜烤魚。 魚很大條,烤得香脆,然後放在酸菜湯上。 因此,魚肉好香, 肉質也很好, 少少辣,少少酸。食完成身暖笠笠.我們還點了西蘭花炒鮮魷。 魷魚炒的時間恰到好處。 沒有煮過頭, 所以好爽口。 西蘭花很新鮮。另一道菜是鐡板京蔥牛肉。 牛肉切成方塊。口感好。 不過,呢味菜識食一定係京蔥。直情係主角。呢兩道菜有飯和湯跟。即使只係例湯,湯 料也足足。有heart!毫無疑問,所有的菜餚和烤魚都是啤酒的最佳搭檔! 我們食了一頓爽快又暖笠笠的晚餐!!

沙田圍街坊繼續探店發掘好野食,呢晚來到就近屋企嘅乙明邨翠林餐廳用膳,主要為左佢地嘅鑊氣川味打冷撚手小菜,約埋兩位朋友一齊聚舊。MENU 選擇十分多,早餐午餐炒粉麵飯樣樣齊全,晚餐主要為小菜及煲仔菜連客飯,唔怕熱又想食煙朋友仔可以選擇露天茶座。第一次幫襯就先叫兩款廚師推介啦。🦪煎蠔餅 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️正!估唔到唔係打冷店都做到大排檔的脆炸質素,而且入面蠔肉油炸火喉剛剛好,令蠔肉保持到大大隻嘅水準,點埋配汁香口又鮮美,飲酒送飯係唔錯選擇。🍆避風塘茄子 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️份量驚人原本睇MENU張相無諗到咁有驚喜,上檯十分吸睛,大大條茄子融入左避風塘炸蒜粒之中,加埋蔥條及辣椒粒爆香,外脆內軟,又一送酒之選!🐓招牌蟲草花蒸雞 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介寫得落係招牌果然有D水準,蒸雞滑溜入味,大量蟲草花蓋頂飄香吸引,特別要一提個底汁,充滿著雞油精華,不禁忘卻邪惡感放左匙要來撈飯~🍲酸菜魚 $158推介:⭐️⭐️⭐️⭐️可以一試份量分大中細 2-6人享用,由多年川菜經驗老師傅掌廚,點了二人份量的魚肉同酸菜份量都十分充足,湯底可以再配出前一丁/辛酸麵/烏冬 (+$15)另外加左烏冬滑溜少掛汁,拌勻酸菜

沙田圍街坊繼續探店發掘好野食,
呢晚來到就近屋企嘅乙明邨翠林餐廳用膳,
主要為左佢地嘅鑊氣川味打冷撚手小菜,約埋兩位朋友一齊聚舊。
MENU 選擇十分多,早餐午餐炒粉麵飯樣樣齊全,

第一次幫襯就先叫兩款廚師推介啦。

🦪煎蠔餅 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️正!
估唔到唔係打冷店都做到大排檔的脆炸質素,
而且入面蠔肉油炸火喉剛剛好,令蠔肉保持到大大隻嘅水準,
點埋配汁香口又鮮美,飲酒送飯係唔錯選擇。

🍆避風塘茄子 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️份量驚人
原本睇MENU張相無諗到咁有驚喜,
上檯十分吸睛,大大條茄子融入左避風塘炸蒜粒之中,
加埋蔥條及辣椒粒爆香,外脆內軟,又一送酒之選!

🐓招牌蟲草花蒸雞 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介
寫得落係招牌果然有D水準,蒸雞滑溜入味,
大量蟲草花蓋頂飄香吸引,特別要一提個底汁,充滿著雞油精華,
不禁忘卻邪惡感放左匙要來撈飯~

🍲酸菜魚 $158
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️可以一試
份量分大中細 2-6人享用,由多年川菜經驗老師傅掌廚,
點了二人份量的魚肉同酸菜份量都十分充足,
湯底可以再配出前一丁/辛酸麵/烏冬 (+$15)
另外加左烏冬滑溜少掛汁,拌勻酸菜芽菜辣椒等一齊食惹味開胃,
Menu 話係可以飲埋湯嘅酸菜魚,但當晚湯頭落足料有少少過濃,
希望大廚可以調返清少少就可以更貼合朋友仔享用。

原本以為佢地最出名的煲仔飯只有冬天先有,
誰不知見到隔離檯熟客食梗煲仔飯~!!
朋友仔如果有興趣到時要主動問店員有無煲仔飯食啊~
小編下次再來一定要叫煲仔飯!!😋
Type of Meal
Dinner
2023-09-13 191 views
翠林餐廳 (沙田)沙田乙明邨街7號1樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:薑蔥魚腩煲 $78,四川回鍋肉$78,醇滑嘉士伯大樽裝 $32翠林餐廳位於沙田乙明邨,乘港鐵可在沙田圍站下車,步行約6至7分鐘即到,鄰近又有不少巴士站,交通方便!😄😄😄餐廳的賣點是小菜,備有多款菜式,有單人雙人及四人餐可選,味味火喉十足,奉送白飯例湯,經濟實惠,梗有一款啱哂你!👍👍👍薑蔥魚腩煲:個煲仔火熱辣上枱,夠哂惹味,小手燙手,魚腩數量夠多,除了啖啖肉的肥魚腩外,還有小半邊魚頭,可品嘗滑滑的魚眼晴,而薑蔥吸收了魚腩精華後亦異常滋味,正!👏🏻👏🏻👏🏻四川回鍋肉:肉塊份量夠,睇落足有半碟燒肉例牌咁多,較一般的回鍋肉厚切,塊塊煎得金黃香口,配上青椒紅椒椰菜,橙紅色醬油,色彩繽紛,賣相討好,最啱餸飯!❤️❤️❤️醇滑嘉士伯大樽裝:大魚大肉加啤酒,香甜滋味满心頭,飲杯勝既!😋😋😋店內還有大大煲的足料酸菜魚,可惜一個人食唔哂,下次定要一家人來試試,今晚最後飲飽食醉,心滿意足回家去!😍😍😍
翠林餐廳 (沙田)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2021-12-15 1231 views
冬天又係食煲仔飯既時候!朋友介紹呢間俾我食調好正🤩煲仔飯選擇都唔小👍🏻北菇滑雞拼臘味煲仔飯|一打開就見倒堆滿既餸同堆好香臘味味😍滑雞真係好滑,仲係啖啖肉。臘味已經切好左一片片,方便食,臘肉唔會太鹹,臘腸入口油脂感爆發😋飯粒粒分明好乾身👍🏻蒜蓉炒豆苗|豆苗好嫩,炒完都仲好翠綠😍有蒜香,同埋唔會好油膩。紅燒乳鴿|炸得好靚🤩外皮好脆,肉嫩,唔會炸得太乾身!咬開層皮仲有油漏出黎架🤤鍋貼小棠菜|睇餐牌個陣覺得呢道菜好得意,原來係墨魚滑溝小棠菜再拎去炸。墨魚滑彈牙仲有啲墨魚粒😋層炸衣好特別,有啲厚度但又好鬆脆。幾抵食👍🏻
冬天又係食煲仔飯既時候!朋友介紹呢間俾我食調好正🤩

煲仔飯選擇都唔小👍🏻

北菇滑雞拼臘味煲仔飯|

蒜蓉炒豆苗|

豆苗好嫩,炒完都仲好翠綠😍有蒜香,同埋唔會好油膩。

紅燒乳鴿|

鍋貼小棠菜|

幾抵食👍🏻
  • 鍋貼小棠菜
  • 紅燒乳鴿
2021-12-04 523 views
好味街坊食店煲仔飯一直都好中意食大排檔,沙田圍呢間食店就係朋友屋企附近,今日順道去幫襯下。去到果然有煲仔飯!叫左個滑蛋牛肉煲仔飯,好香牛肉味,飯焦好正,淋上汁一流,上左枱焗十分鐘可以食!見到有雞煲,順便叫埋個雞煲,呢d天氣食正好!雞肉嫩又滑,又入味,好好食吃完雞再上湯食埋菜同枝竹一流,好飽肚!見到有蠔餅,忍唔住叫埋,真係眼寬肚窄,好快就食吾曬,個蠔餅都幾大個,好多蠔,蚱到好香!下次想食大排檔再利過😂!
好味街坊食店煲仔飯
下次想食大排檔再利過😂!

- 翠林餐廳🔥煲仔飯 + 烤魚既季節要來了舊年想食但又搵唔到時間去食今次決定一定要搵番間黎食!琴日去開沙田行街 就搵到呢度😍😍!餐廳距離沙田圍站都係6分鐘 好易搵環境好闊落 仲要係滿座 係門口都已經聞到煲仔飯香 一入門口已經好期待😍🍚臘味飯、土魷肉餅飯($65)一放低已經聞到煲仔飯既香焗左8分鐘就有埋飯焦可以食好中意佢啲飯粒粒分明 唔會痴埋一舊飯焦都係整得岩岩好 金黃金黃的✨臘味好香口 肥而不膩 油份滿滿🔥土魷肉餅質感厚實 魷魚味勁香 ☺️🕊️正宗沙田紅燒乳鴿($88)黎到呢啲地方又點少得食番個乳鴿🤩想講呢度乳鴿都啖啖肉 皮脆肉嫩 好香口同多汁!真係好正~🐟川式麻辣烤魚($208)店員推介用鱸魚黎食~肉質肥美 少魚骨 冇腥味 冇泥味配料非常多 當中有金菇 酸菜 蘿蔔 芽菜 等等雖然係浸住湯食 但個魚係外脆內滑!所以好香口 我地嗌左小辣 林芝蓮都好接受到☺️整體黎講 真心估唔到屋邨入面有間咁高質既煲仔飯餐廳 仲有露天茶座而家涼涼地既天氣食岩晒✨ 同埋食物選擇多元化之餘 樣樣都好味會再回頭去一家☺️
翠林餐廳🔥

煲仔飯 + 烤魚既季節要來了
舊年想食但又搵唔到時間去食
今次決定一定要搵番間黎食!
琴日去開沙田行街 就搵到呢度😍😍!

餐廳距離沙田圍站都係6分鐘 好易搵

🍚臘味飯、土魷肉餅飯($65)
一放低已經聞到煲仔飯既香
焗左8分鐘就有埋飯焦可以食
好中意佢啲飯粒粒分明 唔會痴埋一舊
飯焦都係整得岩岩好 金黃金黃的✨
臘味好香口 肥而不膩 油份滿滿🔥
土魷肉餅質感厚實 魷魚味勁香 ☺️

🕊️正宗沙田紅燒乳鴿($88)
黎到呢啲地方又點少得食番個乳鴿🤩
想講呢度乳鴿都啖啖肉 皮脆肉嫩
好香口同多汁!真係好正~

🐟川式麻辣烤魚($208)
店員推介用鱸魚黎食~
肉質肥美 少魚骨 冇腥味 冇泥味
配料非常多 當中有金菇 酸菜 蘿蔔 芽菜 等等
雖然係浸住湯食 但個魚係外脆內滑!
所以好香口 我地嗌左小辣 林芝蓮都好接受到☺️

整體黎講 真心估唔到屋邨入面有間
咁高質既煲仔飯餐廳 仲有露天茶座
而家涼涼地既天氣食岩晒✨
同埋食物選擇多元化之餘 樣樣都好味
會再回頭去一家☺️
2021-11-27
$213 (Dinner)
  • 燒乳鴿
  • 煲仔飯
2021-11-26 279 views
陪媽媽覆診完在回家途中去左乙明村吃煲仔飯之前都在這條村吃小炒感覺很家鄉味所以今次試試家常菜天氣涼涼最好吃煲仔飯熱辣辣的煲仔飯加上焦香的飯焦令人胃會暖笠笠😋來到翠林餐廳未到六點不能入席只好到附近公園坐坐♥️臘味飯$65以為細細一煲怎料來到是一大煲飯量也不少米飯🍚軟糯帶有焦香味而且粒粒分別臘味非常多加上油份充足油味很香🧡濃湯花膠雞煲$328會送時菜一碟見到餐牌寫足料花膠雞當然要試試有多足料花膠很厚身吃得出是有品質的花膠另外亦有魚肚增加口感雞肉亦十分嫩滑湯底味濃清甜絕對沒有添加味精我們仲喝了半煲湯😋😋😋總結:小菜的火候不錯👍🏻煲仔飯亦不會生米唯一要改進的是帶眼鏡馬尾阿姐的態度希望下次光顧的時候受到禮貌對待📍 翠林餐廳 (沙田)沙田乙明邨街7號1樓

陪媽媽覆診完在回家途中去左乙明村吃煲仔飯

我們仲喝了半煲湯😋😋😋

總結:小菜的火候不錯👍🏻煲仔飯亦不會生米
唯一要改進的是帶眼鏡馬尾阿姐的態度
希望下次光顧的時候受到禮貌對待

📍 翠林餐廳 (沙田)
  • 濃湯花膠雞煲
  • 臘味煲仔飯