2021-07-12 643 views
晚餐泰式香燒原隻魷魚筒好大隻,脹卜卜,燒得岩岩好,又嫩又香乜乜炸雞? 唔記得個名,炸得唔錯👌🏻 配埋個沙律醬,乜都好食🤣炒通菜👌🏻金不換青口好肥美既青口👍🏻 個湯好鮮、微辣,飲幾啖好正🤭
泰式香燒原隻魷魚筒
炸雞
炸雞
通菜
2021-07-11 558 views
前排這間在OpenRice 做優惠,訂坐即時付款有折,朋友仔說即刻係朝聖下。Tea Set for two平常吃high-tea 層架都是吃甜品多,今次吃泰國菜幾特別。頂層有:鮮香煎牛柳粒配香蒜汁泰式辣汁青木瓜沙律薄切三文魚配泰式辣汁中間有:是日特選千層蛋糕底層有:招牌脆炸單骨雞翼泰式沙爹雞柳串新鮮疏菜沙律脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬泰式炸蝦配魚餅球泰式炸蒜魷魚豬柳串燒炸越式蟹肉春卷飲品點了Greyhound Style Iced Lemon Tea,幾特別將檸檬茶雪做冰粒這樣喝茶底梗香濃。

Tea Set for two

泰式炸蝦配魚餅球
泰式炸蒜魷魚
豬柳串燒
炸越式蟹肉春卷

一到星期日 成個新城市晏晝就好多人 間間餐廳都等十幾20張 唯獨greyhound 只係等一張 入去嘅時候 都見到幾多空枱 都覺得有啲愕然 不過食完就覺得一啲都唔出奇喺門口 員工問寫紙定寫安心出行 我話我寫紙 然後佢就一野掟支筆落張枱度 我都望一望佢 心諗咩態度 之後落order 叫左個蜆肉意粉 漢堡包 同豬肉碎煎蛋飯個蜆肉意粉一上碟 哇 湯浸意粉? 明顯係煮嘅過程規肉出晒水 但依然照上好難食之後個漢堡包 其實ok嘅 但啲生菜就困黑邊.. 個豬肉碎煎蛋飯 個湯係凍嘅 酸到濁喉 個煎蛋 凍嘅 成件事就係 如果我喺茶餐廳食 我都可以算但你收咁嘅價錢 食物質素對唔對得住?真係以後都唔會番嚟再食。

之後落order 叫左個蜆肉意粉 漢堡包 同豬肉碎煎蛋飯

好難食

之後個漢堡包 其實ok嘅 但啲生菜就困黑邊..

個豬肉碎煎蛋飯 個湯係凍嘅 酸到濁喉
個煎蛋 凍嘅

成件事就係 如果我喺茶餐廳食 我都可以算
但你收咁嘅價錢 食物質素對唔對得住?

真係以後都唔會番嚟再食。
2021-07-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2021-07-08 409 views
今日同朋友踩完單車去咗新城市試下泰式fusion😆我地夜晚七點幾直接walk-in都好快有位餐廳好闊落,枱同枱之間唔會好迫我地都坐得好舒服☺️Gathering一流☺️之後我地叫咗幾個菜首先係小食拼盤因為有人想食炸物有人想食串燒呢個小食拼盤就岩岩好可以滿足所有人啦!整體來講個拼盤都好好食不過作為炸物愛好者如果炸物可以再炸得更香脆我會更喜歡🤤之後我地再叫咗龍蝦粉絲龍蝦好味,蝦都好新鮮!魷魚就無咩驚喜,如果可以加多啲調味料應該會更滋味😁
今日同朋友踩完單車去咗新城市試下泰式fusion😆
我地夜晚七點幾直接walk-in都好快有位
餐廳好闊落,枱同枱之間唔會好迫
我地都坐得好舒服☺️Gathering一流☺️
之後我地叫咗幾個菜
首先係小食拼盤
因為有人想食炸物有人想食串燒
呢個小食拼盤就岩岩好可以滿足所有人啦!
整體來講個拼盤都好好食
不過作為炸物愛好者
如果炸物可以再炸得更香脆我會更喜歡🤤
之後我地再叫咗龍蝦粉絲
龍蝦好味,蝦都好新鮮!
魷魚就無咩驚喜,如果可以加多啲調味料應該會更滋味😁
2021-06-03
2021-06-19 593 views
嚟到沙田食泰國野,心大心細,食左Greyhound先🤩————————————————————————隻碟.. 大家睇到啲咩😏😏😏其實佢啲佈置都幾盞鬼😂😂😂————————————————————————先嚟一個木瓜沙律🥗佢同出面既木瓜沙律唔同feel, 酸酸地勁開胃, 佢又會加啲煙肉粒粒, 每一口都好香, 呢個可以一試😋————————————————————————泰式炒通菜👍🏻👍🏻呢個好好味呀,夠獲氣!少少辣辣地夠哂惹味🔥————————————————————————主菜嚟喇👏🏻👏🏻👏🏻咖喱蝦球蟹肉拼泰式薄餅🤤🤤🤤好好食呀個咖喱!兩個人食一份薄餅原來會唔夠架!佢啲汁超出色,又有蝦球啖啖肉,仲有蟹絲🤫已經好好架喇。呢個必食!不過其實佢有好多款唔同嘅咖喱,主要係佢個汁值得一試👍🏻👍🏻————————————————————————個人認為呢間食泰國菜抵食過食樓上Nara,Nara因為個名貴晒,反而食呢間會發現更多唔同嘅驚喜🤗
嚟到沙田食泰國野,心大心細,食左Greyhound先🤩

隻碟.. 大家睇到啲咩😏😏😏

其實佢啲佈置都幾盞鬼😂😂😂

先嚟一個木瓜沙律🥗

泰式炒通菜👍🏻👍🏻
呢個好好味呀,夠獲氣!少少辣辣地夠哂惹味🔥

主菜嚟喇👏🏻👏🏻👏🏻
咖喱蝦球蟹肉拼泰式薄餅🤤🤤🤤
————————————————————————
星期五夜晚新城市廣場度度都好多人,見呢度唔洗等位就試下啦!兩年前食過一次尖沙咀分店,今次再食多左好多選擇,價錢亦都合理。今次試左apraxia seafood menu 入面嘅紅咖哩青口,味道相當唔錯,仲叫左兩份naan bread 點住啲汁食😋 另外嘅泰國豬肉丸河粉又足料又好味,仲要係粗河粉!好滿足☺️可惜想叫甜品嘅時候,先知咩甜品都無,連泰國餐廳最基本嘅芒果糯米飯都無,淨係得返是日蛋糕😢 (我地大概7點入座,唔算太夜…)總括來講,味道尚算可以,價錢合理,一班人想叫多幾樣share 嘅就非常推介👍🏻

2021-06-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2021-06-12 466 views
今晚所有沙田新城市的餐廳都full,只有greyhound係有位,所以入咗泥試下,我哋叫咗兩個飯試吓,第一碟係海南雞飯,水準可以,$148,第二碟係泰式和牛薑黃飯,啲飯比較油,啲牛肉又熟得滯,比想像中冇咁好,$168一碟好似比較貴,想叫芒果糯米飯但係又話芒果冇貨…
2021-06-03 462 views
難得今日去試lunch,遇到不愉快經歷,職員態度惡劣兼且很串! 以後唔使旨意再幫襯,食物價錢唔係平,不過遇到咁樣嘅態度,根本唔需要再幫襯佢!依間餐廳要再培訓員工,有咁嘅職員喺度根本就係趕客! ~~
2021-05-25 645 views
今日和太太往新城市廣場Greyhound cafe食晚餐, 我們點了泰式朱比烏冬, 越式鮮蝦雞肉米紙卷、烤新鮮珍寶帶子配泰式粉絲、芝士火腿茄汁焗長通粉和泰式凍奶茶。泰式朱比烏冬朱比食落啖啖肉, 肥而不膩, 食落有油花, 配菜芥蘭食落爽口, 湯底清甜, 烏冬爽口, 整碗泰式朱比烏冬口感十足;鮮蝦雞肉米紙卷皮薄餡靚,蝦肉新鮮彈牙, 雞肉鮮嫩, 米紙卷配上生菜和魚露一起食, 食落口感豐富有層次;烤新鮮珍寶帶子配泰式粉絲賣相吸引, 帶子烤得新鮮鮮甜, 食落彈牙, 炒粉絲食落爽口而不膩, 整份烤新鮮珍寶帶子配泰式粉絲食落惹味, 佐酒一流;芝士火腿茄汁焗長通粉芝士味道香濃, 火腿鹹度適中、茄汁長通粉食落爽口, 整份火腿茄汁焗長通粉食落開胃, 口感十足;最後泰式凍奶茶甜度適中, 奶味香滑。餐廳座位舒適, 食物美味豐富, 食了一頓豐富泰國菜。
泰式朱比烏冬
烤新鮮珍寶帶子配泰式粉絲
越式鮮蝦雞肉米紙卷
芝士火腿茄汁焗長通粉
2021-05-23
$374 (Dinner)
今日為了慶祝媽咪生日特登去食,這間餐廳但是遇上不愉快的經歷,因為有嘢食冇嚟到跟住,同服務員講啦結果佢質疑我,話我系咪食左,但佢都冇黎到邊有食過,最後查咗好耐先證明餐點係冇黎到,所以我覺得而家餐廳環境不錯但是員工嘅服務質素好有問題,而且一間店舖只有兩個員工,人手完全不足
2021-04-17 1060 views
▪️ꍌꋪꏂꌦꁝꄲ꒤ꋊ꒯ ꉔꋬꊰꏂ▪️ •💬 Thai-inspired Afternoon Tea Set ($298)難 得 咸 點 比 甜 點 多 的 Tea Set 🤣共 有 11 款 咸 點 加 4 款 甜 點咸 點 主 要 是 越 式 泰 式 為 主沒 有 大 驚 喜 鮮 蝦 雞 肉 米 紙 卷 脆 炸 粟 米 蟹 肉 餅 和 串 燒 都 還 不 錯甜 點 的 部 分 有 招 牌 千 層 和 海 綿 蛋 糕 還 有 馬 卡 龍 和 金 莎 😂Menu 不 是 金 莎 是 拐 杖 糖 🙈海 綿 蛋 糕 是 質 地 實 在 並 不 是 鬆 軟 的 海 綿 而 千 層 蛋 糕 是 特 別 的 椰 子 味 椰 子 味 濃 郁 不 會 太 甜雖 然 千 層 的 層 數 不 多餅 皮 亦 不 薄卻 是 這 個 Tea Set 最 欣 賞 的 一 款 😂•🐾 回 頭 率:2.5/5
▪️ꍌꋪꏂꌦꁝꄲ꒤ꋊ꒯ ꉔꋬꊰꏂ▪️

餅 皮 亦 不 薄
卻 是 這 個 Tea Set 最 欣 賞 的 一 款 😂

🐾 回 頭 率:2.5/5

2021-04-04 893 views
好朋友想食泰國野😋 疫情下冇得去泰國,唯有留係香港食泰國野🤣 滿足下個胃😍😋1. Minced Pork Rice🍳肉碎配煎蛋飯🤣個人認為overall唔算太吸引,味道不過不失 2. Thai Platter🍢🍤依個拼盤真係一定要叫😍😋雞串、腸仔、牛肉串、炸魚蛋等,配埋3種唔同既sources,岩曬中意唔同小食既朋友一齊食👍❤ 3. Chargrilled Squid🦑次次食泰國野一定會叫串燒魷魚,所以一開menu同朋友都一致認同一定要叫,本身睇menu以為幾大份(因為價錢都偏貴),但黎到我地面前真係有啲失望😅😕,份量較為細份,同埋唔夠熱,但味道都唔錯既😊 4. Spag Carbonara🍝對於鍾情西餐既我忍唔住都要係食泰國餐時都叫左個Carbonara意粉,啲source好夠味,同埋煙肉份量足夠😋 5. Phad Thai Prawn🦐依個芽菜份量太多😅有啲喧賓奪主咁😅反而麵同蝦份量少😅

1. Minced Pork Rice🍳

2. Thai Platter🍢🍤

3. Chargrilled Squid🦑

4. Spag Carbonara🍝

5. Phad Thai Prawn🦐
依個芽菜份量太多😅有啲喧賓奪主咁😅反而麵同蝦份量少😅
2021-02-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • Thai Platter
2021-03-08 1299 views
諗住舒舒服服high個tea,誰不知原來greyhound係咁伏下午茶黎講,呢個價都唔係平,兩個人share一個$298(+1)tea set一上菜係幾靚嘅,不過睇埋另一面點解會有兩粒金莎?成個感覺即刻破壞曬😓上層:柚子沙律個汁偏咸,其他都尚算正常中層:椰子千層蛋糕唔係人人啱食雜果蛋糕可以俾返多小小誠意嗎,咁大件蛋糕先得兩粒雜莓?😥金莎無得唔正常啦馬卡龍口質豐富,算係全層最好食👍🏼底層:全部都係炸物,好難得可以炸到個賣相咁唔吸引🙈香腸勁油、中間四粒波波還可以吧⋯⋯串燒偏乾,味道一般炸粟米餅太多炸粉,好彩粟米嘅清甜尚在😓單骨雞翼食落唔錯外脆內嫩,調味適中真心食物係唔突出嘅而且質素都對唔起個價錢☹️唯一嘅好處係環境舒適,幾好坐咁囉😅
諗住舒舒服服high個tea,
誰不知原來greyhound係咁伏

下午茶黎講,
呢個價都唔係平,
兩個人share一個$298(+1)tea set

一上菜係幾靚嘅,
不過睇埋另一面
點解會有兩粒金莎?
成個感覺即刻破壞曬😓

上層:
柚子沙律個汁偏咸,
其他都尚算正常

中層:
椰子千層蛋糕唔係人人啱食
雜果蛋糕可以俾返多小小誠意嗎,
咁大件蛋糕先得兩粒雜莓?😥
金莎無得唔正常啦
馬卡龍口質豐富,算係全層最好食👍🏼

底層:
全部都係炸物,
好難得可以炸到個賣相咁唔吸引🙈
香腸勁油、中間四粒波波還可以吧⋯⋯
串燒偏乾,味道一般
炸粟米餅太多炸粉,
好彩粟米嘅清甜尚在😓
單骨雞翼食落唔錯
外脆內嫩,調味適中

真心食物係唔突出嘅
而且質素都對唔起個價錢☹️
唯一嘅好處係環境舒適,
幾好坐咁囉😅

2021-03-07 816 views
見餐牌上寫有Iced Tea(greyhound style), 圖片是有一杯有顏色的冰粒加一樽茶,吸引我點了該飲品,不久侍應給我Iced Lemon Tea(greyhound style), 我說我點的是Iced Tea,他問是否Iced Tea with milk,我以為就是我要的,所以我回答是。及後給我凍泰式奶茶,我肯定並非我想要的,於是我再打開餐牌,先看看是否自己有誤會,確定餐牌上寫有Iced Lemon Tea(Greyhound style)及Iced Tea(Greyhound style),明顯是兩樣不同的飲品,於是我叫傳送飲品給我的侍應,再次指我要的是Iced Tea(Greyhound style),不是Iced Lemon Tea(Greyhound style)或Thai iced milk tea。原本該侍應可以處理,但為我們落單的”昌哥”突然走過來試圖“解釋“,說外國人的Iced Tea即是Iced Lemon Tea!意思是我不會餐飲!我當然要清楚了解餐單上有列明兩樣飲品,即餐廳的Iced Tea 不同Iced Lemon Tea,為何給客人落錯單,不認

原本該侍應可以處理,但為我們落單的”昌哥”突然走過來試圖“解釋“,說外國人的Iced Tea即是Iced Lemon Tea!意思是我不會餐飲!我當然要清楚了解餐單上有列明兩樣飲品,即餐廳的Iced Tea 不同Iced Lemon Tea,為何給客人落錯單,不認錯,還要教育客人F&B的“知識“?我想他解釋清楚時還要發脾氣,說我不用這麼躁!離開時還給我凌厲的眼神!

首先,一開初該員工已落錯單,致令水吧同事調錯飲品;繼而,不承認錯誤,反而以自己方法解決問題;再三,以如此惡劣的態度回應客人。

先不說Iced Tea於外國人眼中是否代表Iced Lemon Tea(事實上不一定,許多細心服務的餐廳都會問客人是否要come with milk/lemon,不然就是給你plain tea,不要以為自己的認知或概念就是對的,而覺得客人不懂!),顯然於餐廳的飲品單中,Iced Lemon Tea(Greyhound style)跟Iced Tea(Greyhoubd style)就是兩款不一樣的飲品,否則不用兩項同時列出,給客人多餘的選擇,是嗎?
如本落錯單是小事,為客人改單便可以,但該員工選擇以如此態度對待客人,實在不能接受,望餐廳能加強培訓,不要讓此些員工損害聲譽!

ps: 單上的staff不一定就是該員工,公平起見,已遮蓋。
2021-03-06
$120 (Tea)
2021-03-06 681 views
今次同@fung1002 行完馬鞍山竹林隧道直接就去食沙田High Tea😍 邊個話High Tea一定係女仔嘅享受,兩個男孩子都可以食得好開心🤣🤣 一開頭都唔知食邊樣先好, 之後我哋決定食咗鹹食先,有個串燒(鞋)左小小,但佢個雞翼幾好食好juicy🤤另外我有個一杯嘢酸酸甜甜百感交集好多層次,勁正😋 另外佢個椰子千層蛋糕又係冇得頂👍仲有杯泰式奶茶,好飲! (7分)仲有拍左片喺Zaki liu channel(港男食港女TEA)https://youtu.be/4JQuapIH5Ys#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #Greyhound Cafe @Greyhound CafeGreyhound Cafe地址 : Shop 103A, Level 1, Phase 1,

Greyhound Cafe
地址 : Shop 103A, Level 1, Phase 1, New Town Plaza, Sha Tin