2024-10-09 104 views
想係中環簡簡單加食一餐唔貴既都有d難度不過行行吓俾我哋搵到呢間泰國燒肉餐廳其實之前都間唔中有經過,我哋食個late lunch,唔需要等位有lunch set ,仲包一杯嘢飲我哋嗌咗個串燒菠蘿炒飯,豬/牛/雞每樣一串,另外有菠蘿炒飯,唔鍾意食菠蘿炒飯可以揀佢嘅炒飯,我見到好多人嗌普通炒飯。串燒會有一個甜甜地嘅沙嗲醬,而且好重花生味,呢個醬係必點。為嗰幾吋沙嗲燒得一啲都唔乾錦上添花!另外,因為想要啲菜我哋叫咗個沙律,都好多雞絲麵,而且好清新。其實都好大碟我哋比較為食另外加咗串燒魷魚。其實所有燒嘢都冇得輸。大推!
想係中環簡簡單加食一餐唔貴既都有d難度
不過行行吓俾我哋搵到呢間泰國燒肉餐廳

有lunch set ,仲包一杯嘢飲

大推!
2024-10-05
$90 (Lunch)
2024-10-09 118 views
蘭桂坊有一間座落於中環很久的泰式串燒餐廳🇹🇭「Grill ขุนทอง」到店時 已經有小小人龍是區內人氣串燒店 🤓🤓.除了有即叫即燒串燒 最新更加入了套餐是全日供應 配飲品 供應了串燒炒飯 、 海南雞配油飯 等熱門泰式飯很多人都有下單呢❤️ 好豐富.當然 串燒是不可缺少 廚師把每一串燒得剛剛好 不會過火雞翼 雞肉串 牛仔骨 帶少少焦脆肉汁保留得好好 色香味一流醬汁有幾款 我要了不辣的沙嗲醬🫙.魷魚鬚 :新鮮咬落去香口有嚼勁很香炭味 配泰式甜酸醬白鱔 :肉質爽口肥美 魚油滿滿 蘆荀:同樣 爽口脆帶汁.來到蘭桂芳 啤酒🍻也不可少試了金色三麥 蜂蜜啤酒加入龍眼蜜 發酵 啤油帶蜂蜜香甜是一款口感清爽 選合女生的啤酒.提提大家 營業時間從中午到宵夜經過蘭桂芳 可一試
蘭桂坊有一間座落於中環
很久的泰式串燒餐廳🇹🇭「Grill ขุนทอง」
到店時 已經有小小人龍
是區內人氣串燒店 🤓🤓
除了有即叫即燒串燒 最新更加入了套餐
是全日供應 配飲品
供應了串燒炒飯 、 海南雞配油飯 等
熱門泰式飯
是一款口感清爽 選合女生的啤酒
提提大家 營業時間從中午到宵夜
經過蘭桂芳 可一試

2024-10-07 123 views
中環蘭桂坊,特別多人到這裡的酒吧消遣,喝酒之前要填飽肚子,十分推薦這家泰式燒烤小店———Grilled 🔥這裡主打泰式串燒,燒烤小吃,而且價格不高,性價比極高,還有啤酒供應,是pre drink 🍻 的好地方。這次為了喝酒前填飽肚子不容易醉,點了飽肚的去骨海南雞飯$69,泰式酸辣豬頸肉沙拉🥗 $75,這兩份真的特別滋味份量也足夠,海南雞雞肉超滑,好好吃喔🤤豬頸肉沙拉酸酸辣辣的也特別開胃,還有烤魷魚酥🦑$25和甜品🍮焦糖燉蛋 $36也是特別好吃的😛喝的有龍眼冰$25 和酒精飲品 somersby apple cider $26,在這裏有位置坐,吃飽飽再pre drink 一下,特別開心🥳
2024-09-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
2024-10-04 147 views
Grill 中環串燒店我朋友放工去中環吹水食嘢,佢話之前去過呢間串燒店,於是我哋再去食。呢度有全日供應嘅套餐,主食連埋跟餐嘅凍熱檸茶或者奶茶,$66至$72左右,喺中環呢個地方都算係性價比高!我哋兩個女仔再叫咗啲串燒,每人百零蚊都已經好夠食。泰式串燒雞肉配菠蘿炒飯及雜菜 $66Fried Pineapple Ricewith Thai Chicken BBQ Skewers欣賞佢啲串燒雞肉好幼嫩,醬汁唔辣好惹味!菠蘿炒飯有蔬菜嘅水份。青木瓜手撕雞沙律 $69Green Papaya Floss and Hand-shredded Thainan Chicken Salad覺得呢個青木瓜沙律有啲大份,手撕雞都幾足料嘅,我哋食咗好耐都未食完。青木瓜好新鮮。泰式青咖喱大魚蛋 $28Green Curry Jumbo Fish Ball魚蛋大大粒好好食,青咖喱唔辣嘅。串燒小食:有機蘆筍 $22 Asparagus燒烤風味十足,蘆筍燒完之後更加有田園風味。菠蘿 🍍 $22 Pineapple由於我對菠蘿嘅熱愛,所以每次燒烤都會食,今次呢個菠蘿係切粒嘅鎖住咗啲水份好欣賞。雞中翼 $22 Chick
Grill 中環串燒店

泰式串燒雞肉配菠蘿炒飯及雜菜 $66
Fried Pineapple Rice
with Thai Chicken BBQ Skewers

青木瓜手撕雞沙律 $69

泰式青咖喱大魚蛋 $28
Green Curry Jumbo Fish Ball

魚蛋大大粒好好食,青咖喱唔辣嘅。

串燒小食:

有機蘆筍 $22 Asparagus

燒烤風味十足,蘆筍燒完之後更加有田園風味。

菠蘿 🍍 $22 Pineapple

雞中翼 $22 Chicken Wings

朋友推介呢一個雞翼,佢配方真係好食😋。

魷魚鬚 $25 Squid

有種食緊台灣夜市,魷魚鬚串燒嘅感覺!鍾意佢啲燒汁,不過呢就好難可以分比朋友食,下次食可能叫一人一串!

餐廳:Grill ขุนทอง
📍中環和安里1號地舖 (地鐵中環站D2出口行10分鐘)

環境方面,就似一般嘅茶餐廳嘅格局,都可以方便快食。

• 菠蘿
  • 青木瓜手撕雞沙律
2024-10-03 199 views
Grill ขุนทอง中環和安里1號地舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨全日供應套餐連飲品☀️泰式去骨海南雞飯 $69有一半係腿肉,一半係胸肉,整體口感都ok!海南雞一定要配三款醬汁食用!再食啖雞油飯好滿足!我平時放飯諗唔到食咩就會食海南雞飯🤣🤣🔥☀️泰式串燒配炒飯及雜菜 $72一個飯可以食晒雞牛豬三款肉類串燒!三款肉都易咬唔「un」,自己更中意豬肉!仲要個飯係炒飯,唔係普通白飯~☀️凍奶茶//凍檸檬茶不嬲都覺得泰式味道會比較重甜,呢兩杯飲品就更貼合港人味道,甜度適中好飲!☀️雞中翼 $22雞中翼表面有惹味的醃料,即叫即燒,新鮮出爐好好食!☄️泰式青咖喱大魚蛋 $28有兩青咖喱甜甜地配大粒彈牙的魚蛋‼️有多的咖喱仲可以拎黎點串燒/撈飯食😎
Grill ขุนทอง

泰式串燒配炒飯及雜菜

☀️泰式串燒配炒飯及雜菜 $72

☀️凍奶茶//凍檸檬茶

☀️雞中翼 $22
雞中翼表面有惹味的醃料,即叫即燒,新鮮出爐好好食!
泰式青咖喱大魚蛋

☄️泰式青咖喱大魚蛋 $28

泰式串燒配炒飯及雜菜
泰式青咖喱大魚蛋
串燒即叫即燒,夠哂好惹味🍡同埋全日供應套餐$66起,性價比真心高。營業時間仲要到凌晨5點,想去食宵夜都可以🙌🏻🔸泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜 $72雞🐓牛🐮豬🐷各一串,燒得剛剛好,唔會太燶🔥肉質嫩滑Juicy,配上沙嗲醬更惹味。炒飯仲配上香甜嘅菠蘿🍍🔸泰式去骨海南雞飯 $69柔軟滑嫩的去骨雞肉🐓啖啖肉又多汁,雞皮爽口彈牙,點上豉油及酸辣醬🌶️再配埋大大碗油飯🍚十分滿足。🔸泰式酸辣鳳爪沙律 $65沙律堆到成座山咁高🤣份量十足,酸辣鳳爪開胃惹味,配埋芹菜、芫荽、蘿蔔絲🥕好豐富呀🔸串燒雞中翼 $22牛肉 $22串燒即叫即燒,外皮烤得帶點焦香🍢香脆可口,內里亦能鎖住肉汁,店員建議配上芫茜酸辣醬🌶️醬汁滿滿,惹味非常。

🔸泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜 $72

泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜
泰式酸辣鳳爪沙律
  • 去骨泰南雞飯
2024-09-28 111 views
上星期六我和朋友約了在中環一間泰式串燒店一起吃午飯。這家店除了串燒外,還提供海南雞和一些全日套餐。當天我胃口不大,於是與朋友點了幾款串燒來一起吃。HK$68白鱔~外皮脆脆的,裡面卻很軟,HK$80的大花蝦~長度相當驚人,幾乎超過我的手掌,肉質彈牙。HK$48的牛仔骨,燒得微焦,散發香味,吃起來有咀嚼感。HK$22燒菠蘿則是超甜,吃一件是不足夠。其他還有HK$22的有機露筍、HK$22的牛肉、HK$25的魷魚鬚和HK$25的豬頸肉,每樣都各有自己的風味。HK$65泰式酸辣鳳爪沙律~鳳爪是無骨,吃起來方便,酸辣味道很開胃。HK$$22的有氣血橙汁和青檸雪碧~吃串燒,當然要喝有氣的飲品。這裏除了汽水外還有有氣橙汁,真是一個不錯選擇。M
上星期六我和朋友約了在中環一間泰式串燒店一起吃午飯。
這家店除了串燒外,還提供海南雞和一些全日套餐。
當天我胃口不大,於是與朋友點了幾款串燒來一起吃。

HK$68白鱔~外皮脆脆的,裡面卻很軟,

HK$48的牛仔骨,燒得微焦,散發香味,吃起來有咀嚼感。

HK$22燒菠蘿則是超甜,吃一件是不足夠。

M
2024-09-21
$250 (Lunch)
2024-09-26 84 views
白膳串 表層燒得微焦,外脆內軟,白膳軟滑火侯剛好​魷魚鬚彈牙爽口,另外配上酸辣汁更惹味​牛肉串燒後記得趁熱食,熱食口感嫩滑,肉汁充足​燒菠蘿大大粒菠蘿⋯十分juicy,燒得岩岩好⋯又甜又爽口​泰國酸辣鳳爪沙律鳳爪酸酸辣辣夠晒爽脆,沙律係西芹、洋蔥、紅蘿蔔⋯醬汁酸辣,叫了小辣但都幾辣下⋯夠晒刺激。​比個搶眼招牌吸引,係蘭桂芳地段但價錢都好親民,而且唔止串燒原來重有好多唔同泰國菜食,有海南雞飯、青咖哩牛腩飯等等⋯
白膳串
表層燒得微焦,外脆內軟,白膳軟滑火侯剛好

魷魚鬚
彈牙爽口,另外配上酸辣汁更惹味

牛肉串
燒後記得趁熱食,熱食口感嫩滑,肉汁充足

燒菠蘿
大大粒菠蘿⋯十分juicy,燒得岩岩好⋯又甜又爽口

泰國酸辣鳳爪沙律

2024-09-26 791 views
蘭桂坊附近覓食,偶遇這間人氣串燒店。櫥窗外的烈火和撲鼻香氣勾起食慾,吸引我們走進去。店內氛圍熱鬧,充滿泰式街頭風情。串燒款式很多,即叫即燒,焦香十足,醬汁香辣惹味;而全日供應的串燒套餐連飲品,性價比高,難怪成為不少中環打工仔的飯堂。.❇︎ 泰式酸辣鳳爪沙律 | $65開胃的小食,份量十足,酸辣度很夠。.串燒~❇︎ 牛肉串 | $22❇︎ 牛仔骨 | $48肉質鮮嫩,醬汁入味。更喜歡牛仔骨,骨邊肉口感更好且肉味更濃。.❇︎ 白鱔 | $68厚肉爽身,焦香惹味。.❇︎ 魷魚鬚 | $25爽彈有嚼勁,香辣的泰式風味。.❇︎ 豬頸肉 | $25脆邊香口,爽脆有口感。.❇︎ 大花蝦 | $80好大隻鮮甜彈牙,烤得火候剛好。.❇︎ 有機蘆筍 | $22清脆爽口,健康之選。.❇︎ 菠蘿 | $22香甜多汁,我倆都很喜歡,必點。.❇︎ 青檸雪碧 | $22雪碧與青檸與冰底,爽快。.❇︎ 有氣血橙汁 | $22滿滿的氣泡及果香,refreshing。

❇︎ 泰式酸辣鳳爪沙律 | $65
開胃的小食,份量十足,酸辣度很夠。

串燒~

❇︎ 牛肉串 | $22
❇︎ 牛仔骨 | $48

❇︎ 白鱔 | $68
厚肉爽身,焦香惹味。

❇︎ 魷魚鬚 | $25
爽彈有嚼勁,香辣的泰式風味。

❇︎ 豬頸肉 | $25
脆邊香口,爽脆有口感。

❇︎ 大花蝦 | $80
好大隻鮮甜彈牙,烤得火候剛好。

❇︎ 有機蘆筍 | $22
清脆爽口,健康之選。

❇︎ 菠蘿 | $22
香甜多汁,我倆都很喜歡,必點。

❇︎ 青檸雪碧 | $22
雪碧與青檸與冰底,爽快。

❇︎ 有氣血橙汁 | $22
滿滿的氣泡及果香,refreshing。
2024-09-21
$200 (Lunch)
今日同朋友去開中環買嘢之前上網已經見過呢間有唔少人介紹,本身都鍾意食重口味同燒嘢食,所以見近近地就嚟試吓。食到飽晒先係二百幾蚊,呢度唔只有串燒燒烤,又有冬蔭功、海南雞飯,連沙律都有得揀。聽聞之前呢度係冇午市套餐嘅,撞啱今次我有得試難得喺中環地段lunch set 六十幾至七十二蚊左右仲包埋餐飲。 單叫串燒都係20幾蚊左右起就有一串。如果以前喺度返工就有呢間嘢就好啦。真係中環平平哋開餐好選擇! 呢度係先喺收銀處點餐,之後佢會俾個牌你,跟住你就可以搵個位搵張枱坐低,等佢送餐就可以。今次試咗兩個午市套餐,本身想試泰式串燒配菠蘿炒飯可惜可能嚟到已經太晏,結果得返泰式串燒配炒飯結果就是呢個連埋海南雞飯套餐既然串燒係呢度嘅特色主打,所以就叫多幾串試一試,叫咗牛仔骨、雞中翼燒蘆筍、仲有魷魚鬚串燒調味都好惹味,宵夜嚟食燒烤送吓酒都唔錯!又近蘭桂坊,如果飲完酒再去食返串串燒都幾好。
今日同朋友去開中環買嘢
聽聞之前呢度係冇午市套餐嘅,撞啱今次我有得試

如果以前喺度返工就有呢間嘢就好啦。
真係中環平平哋開餐好選擇!
今次試咗
兩個午市套餐,本身想試泰式串燒配菠蘿炒飯
可惜可能嚟到已經太晏,結果得返泰式串燒配炒飯
結果就是呢個連埋海南雞飯套餐
海南雞飯套餐
泰式串燒配炒飯套餐

燒蘆筍、

仲有魷魚鬚

2024-09-25
$130 (Lunch)
海南雞飯套餐
泰式串燒配炒飯套餐
  • 去骨海南雞半隻
  • 燒牛仔骨
  • 雞翼
2024-09-24 135 views
🍽️ Boneless Thai Chicken (泰式去骨海南雞) $135好大碟呀!半隻雞可以兩個人食😎 雞肉超嫩滑,一啲都唔老😉 雞皮厚厚的,好邪惡😈 🍀🍽️ Thai Braised Pork Knuckle Rice (泰式豬手豬髀飯) $72滿滿的骨膠原呀🤗 個汁睇落深色,但唔鹹!套餐呢個價錢性價比係高的~ 包一杯嘢飲,我哋叫咗凍檸茶,茶底好香!食完好想去泰國呢🇹🇭🍀🍽️ Thai Spicy and Sour Chicken Feet (泰式酸辣鳳爪) $36呢個鳳爪杯裡面充滿 蔥 芫荽 西芹,可以當沙律咁食😂 如果多啲鳳爪會更好~🍀

2024-09-22 137 views
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝 ขุนทอง 🍢📍 中環和安里𝟙號地舖::::::::::::::::::::::::::::::@grill_cambo_lkf Best Thai skewer restaurant situated in the heart of Lan Kwai Fong Central! 🇹🇭 The skewers were juicy and well seasoned, particularly the chicken wings, squid, beef, chicken etc. served with satay sauce. If you like spicy, their fried rice is a must-order as a perfect combo! 🍘中環蘭桂坊名物泰式串燒餐廳🇹🇭串燒即叫即燒,惹味多汁,特別是雞翅,魷魚,牛肉,雞肉等,配上沙嗲醬!嗜辣者必點炒飯,鑊氣十足!從中午到宵夜時段人流也是絡繹不絕~🍢 泰式串燒配炒飯 $72🦑 魷魚鬚 $22🍗 雞翼 $22🥤 龍眼冰 $25🍋‍🟩 Lime soda $22
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝 ขุนทอง 🍢

🍗 雞翼 $22
🥤 龍眼冰 $25
🍋‍🟩 Lime soda $22
2024-09-17 150 views
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝 ขุนทอง 🍢📍 中環和安里𝟙號地舖::::::::::::::::::::::::::::::Best Thai skewer restaurant situated in the heart of Lan Kwai Fong Central! 🇹🇭 The skewers were juicy and well seasoned, particularly the chicken wings, squid, beef, chicken etc. served with satay sauce. If you like spicy, their fried rice is a must-order as a perfect combo! 🍘中環蘭桂坊名物泰式串燒餐廳🇹🇭串燒即叫即燒,惹味多汁,特別是雞翅,魷魚,牛肉,雞肉等,配上沙嗲醬!嗜辣者必點炒飯,鑊氣十足!從中午到宵夜時段人流也是絡繹不絕~🍢 泰式串燒配炒飯 $72🦑 魷魚鬚 $22🍗 雞翼 $22🥤 龍眼冰 $25🍋‍🟩 Lime soda $22
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝 ขุนทอง 🍢

🍗 雞翼 $22
🥤 龍眼冰 $25
🍋‍🟩 Lime soda $22
2024-09-17 96 views
係蘭桂坊(LKF)幾出名的餐廳,佢哋嘅午餐套餐性價比超高今次我叫咗份泰式串燒,加埋炒飯同埋雜菜,味道都唔錯👍佢個炒飯米飯粒粒分明,甜甜地帶啲微辣,濕度啱啱好,入口超級順滑。搭埋嘅串燒有豬肉、牛肉同埋雞肉,每一串燒得啱啱好,外焦內嫩,肉汁keep得好好,食落去特別多汁,再加埋甜甜嘅沙嗲醬~我哋仲叫咗啲其他串燒。魷魚鬚新鮮咬落去香口得嚟又有嚼勁。牛肉串上面仲撒咗啲泰式調味,味道層次豐富,至於泰式鳳爪,酸酸辣辣嘅味道完全開胃,仲可以解膩😍
係蘭桂坊(LKF)幾出名的餐廳,佢哋嘅午餐套餐性價比超高
今次我叫咗份泰式串燒,加埋炒飯同埋雜菜,味道都唔錯👍

至於泰式鳳爪,酸酸辣辣嘅味道完全開胃,仲可以解膩😍
2024-09-16 181 views
Grill位於中環安和里1號舖由中環站D2出口行5分鐘,鄰近蘭貴芳一行近餐廳立即嗅到非常香因為燒烤爐就係旁邊擺放著各種肉類的串燒食物種類有牛肉,牛仔骨豬肉,豬頸肉,白豬肉腸雞肉,雞中翼,雞皮其餘有露荀,粟米,菠蘿,魷魚等等粟米仔配上青咖哩醬非常新鮮配搭食落估唔到咁夾微辣青咖哩令粟米仔更甜蘆筍每條都好嫰抹上青咖哩醬減低左蘆筍既草青味魷魚鬚燒到微焦抹左辣椒醬好有東南亞風味豬頸肉泰菜中必食牛仔骨嫰口,薄薄一片,多汁雞中翼燒雞翼得確好正燒野食必食再嘆返杯龍眼冰夠晒消暑
Grill位於中環安和里1號舖

由中環站D2出口行5分鐘,鄰近蘭貴芳

一行近餐廳立即嗅到非常香

因為燒烤爐就係旁邊

擺放著各種肉類的串燒

食物種類有牛肉,牛仔骨

豬肉,豬頸肉,白豬肉腸

雞肉,雞中翼,雞皮

其餘有露荀,粟米,菠蘿,魷魚等等

粟米仔

好有東南亞風味

豬頸肉
泰菜中必食

牛仔骨
嫰口,薄薄一片,多汁

燒雞翼得確好正
燒野食必食

再嘆返杯龍眼冰
夠晒消暑
2024-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
  • 牛仔骨
  • 豬頸肉